Brno - V zámoří znají jeho rodinné jméno především fanoušci nejvyšší hokejové soutěže. V Mikulově na Břeclavsku si ho ale spojují s výbornou kuchyní. Tamní šéfkuchař Marcel Ihnačák svůj um v Brně předvede druhý den Bosch fresh festivalu, který se koná o víkendu.
Noc v družině je akce, při které se školáci převlečou za čaroděje a čarodějky, aby společně prožili strašidelnou noc. Proběhla v noci z pátku na sobotu 30. dubna ve Školní družině při Základní škole Žižkova v Krnově.
Radobyčice – Více než osmdesát šachistů a šachistek se o víkendu sešlo v sokolovně v Radobyčicích, kde se konal krajský přebor hráčů do 16 let. A bylo tu co obdivovat.
Bystřice – Do druhé desítky své existence vstupuje v letošním roce bystřické Mateřské centrum Kulíšek, které připravuje pro děti všech věkových kategorií, a to nejen z Bystřice a jejího okolí celou řadu kulturních, sportovních nebo společenských akcí. Jeho klienti se tak mohou více než deset let těšit na pravidelné maškarní karnevaly, oblíbené pohádky U Jelena a Večery s …, oslavy Halloween či třeba pochody jako je Bystřická šlápota nebo Pochod za velikonočním zajícem.
Ratíškovice – Nazdar kamarádi dobrého jídla a pití. Vítám vás u nás v kuchyni, kde budeme připravovat… Tak obvykle začíná na Youtube kanálu Vaření s Danem. Rodák z Ratíškovic Dan Kordula, který před dvěma lety zvítězil v televizní soutěži amatérských kuchařů Prostřeno, se na něm chce s diváky podělit o své zkušenosti. „Na kameru jsem si trochu zvykl, takže jsem začal s vlastními videi, o jejichž technickou stránku pečuje moje manželka Gilia. Vaření mě ale především baví," říká Kordula.
Je to symbol Bavorska. Tato německá spolková země letos slaví 500. výročí zákona o ryzosti piva, kterého tamní pivovary vaří ze čtyř ingrediencí až 40 tradičních i moderních druhů
Aldersbach – Je to symbol Bavorska. Tato německá spolková země letos slaví 500. výročí zákona o ryzosti piva, kterého tamní pivovary vaří ze čtyř ingrediencí až 40 tradičních i moderních druhů
Plzeň - Do výjimečného úkolu se ve středu pustili studenti 2. ročníku Hotelové školy Plzeň, konkrétně třídy H2A. Uvázali si zástěry a uvařili několikachodové menu na jarní téma.
Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.
Ingolstadt – Voda, chmel a ječný slad. Jen tyto tři suroviny smí v Bavorsku použít každý sládek, který chce svůj produkt nazývat pivo. Norma, kterou 23. dubna 1516 zavedl bavorský kníže Vilém IV., měla prozaický důvod. Šlo především o uchránění pšenice a žita pro pekaře, aby se zabránilo hladu.
Dolní Bojanovice – Ke dvěma důležitým událostem si mohou připít zlatavým mokem v pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích. Letos slaví páté výročí oficiálního založení a zisk Zlaté koruny, kterou se mohou pyšnit jen ty nejlepší malé pivovary v Čechách a na Moravě. „Při vyhlášení to byly skvělé pocity a zadostiučinění za snahu a pětiletou práci," řekl majitel, sládek a distributor dolnobojanovického pivovaru Jiří Michalovič.
Bystřice nad Pernštejnem - Deset let se již rodiny setkávají v bystřické Kopretině. V centru pro rodiny s dětmi, do něhož měsíčně zavítají více než dvě stovky klientů, včera oslavili jubileum.
Moravany /FOTOGALERIE/ - Škola zážitkového vaření Kuliner v Moravanech pořádala již několikátý kurz vaření s oblíbeným lektorem Daliborem Navrátilem zaměřený na přípravu pokrmů z masa. Připravovala se například delikátní pečená křepelka s kaštany nebo farmářské kuře s lanýžovou nádivkou. Kuchaři a kuchařky z řad veřejnosti i profesionálů se naučili vykostit křepelku nebo správně připravit vynikající roastbeaf. Odnesli si také receptury jídel pro své blízké a přátele a mnoho cenných rad.
Taverna U Ezopa je moderní řecká restaurace, kde si na své přijdou milovníci řeckých specialit. Restaurace se nachází pod středověkým hradem Karlštejn pouhých 25 km od centra Prahy dosažitelná pohodlně i vlakem z Hlavního nádraží.
Levnější plyn budou mít nově k dispozici domácnosti a maloodběratelé, kteří jsou zákazníky Pražské plynárenské. Ušetřit mohou jednak díky plošnému snížení ceny plynu a jeho kombinaci s aktuálními cenovými produkty a dále pak i díky novým tarifům, které společnost spouští.
Litomyšl – Milovníci piva ze širokého okolí se v sobotu 16. dubna sjeli do minipivovaru Veselka. Někteří se věnovali degustaci pivních speciálů, jiní si přijeli zasoutěžit.
Zlín – Po čtvrtečním tajuplném a klidném Vietnamu v pátek návštěvníci zlínského festivalu Culturea pořádaného studenty fakulty multimediálních komunikaci Baťovy univerzity poznávali nespoutané a roztančené Španělsko.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Domažlice, Plzeň – Za aktivní život i práci v organizacích nejen pro seniory poděkoval ve čtvrtek plzeňský hejtman Václav Šlajs seniorům z různých koutů Plzeňského kraje. Byli mezi nimi i dva zástupci Domažlic.
Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.
Merklín – Vymyslet, uvařit, prostřít, servírovat a pak čekat. Žáci Základní školy speciální v Merklíně, která vzdělává děti s mentálním postižením, více vadami a autismem, v úterý absolvovali velkou školní akci Prostřeno.
Praha /ROZHOVOR/ - Mezi praním, vařením, koncerty a lukostřelbou občas napíše knihu či hudbu k filmu. Číst se naučila už v pěti letech, kdy ji zaujala Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv má Radůza diář opravdu nabitý a muzika se stala jejím povoláním, s hudební kariérou vlastně nikdy nepočítala. Jak relaxuje, když už má všeho po krk a o čem bude její další kniha?
Řím/Paříž - Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza "carbonaragate", napsal francouzský list Le Parisien.
Praha /ROZHOVOR/ - Mezi praním, vařením, koncerty a lukostřelbou občas napíše knihu či hudbu k filmu. Číst se naučila už v pěti letech, kdy ji zaujala Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv má Radůza diář opravdu nabitý a muzika se stala jejím povoláním, s hudební kariérou vlastně nikdy nepočítala. Jak relaxuje, když už má všeho po krk a o čem bude její další kniha?
Olomouc /ROZHOVOR/ – Začátek jara využil v sobotu šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek k návštěvě špičkových olomouckých podniků. Čerstvý držitel michelinské hvězdy chce mít přehled.
Žáci střední školy praktické z MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie Krnov uspořádali minulý týden prodejní výstavu svých výrobků. Nechyběly ani kraslice na různé způsoby barvené, lepené bavlnkami, zdobené krajkou i další výrobky s jarní tématikou jako hnízda s ptáčky a další hezké věci.
Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.
Kolín – Zajímavé setkání se uskutečnilo v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Ostrava /ROZHOVOR/ - „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
/ROZHOVOR/ „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.
Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.