Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Malé čarodějnice nocovaly v družině

Noc v družině je akce, při které se školáci převlečou za čaroděje a čarodějky, aby společně prožili strašidelnou noc. Proběhla v noci z pátku na sobotu 30. dubna ve Školní družině při Základní škole Žižkova v Krnově.

Bystřickému Mateřskému centru Kulíšek je už jedenáct let

Bystřice – Do druhé desítky své existence vstupuje v letošním roce bystřické Mateřské centrum Kulíšek, které připravuje pro děti všech věkových kategorií, a to nejen z Bystřice a jejího okolí celou řadu kulturních, sportovních nebo společenských akcí. Jeho klienti se tak mohou více než deset let těšit na pravidelné maškarní karnevaly, oblíbené pohádky U Jelena a Večery s …, oslavy Halloween či třeba pochody jako je Bystřická šlápota nebo Pochod za velikonočním zajícem.

Na videích o vaření zavede diváky ke grilu

Ratíškovice – Nazdar kamarádi dobrého jídla a pití. Vítám vás u nás v kuchyni, kde budeme připravovat… Tak obvykle začíná na Youtube kanálu Vaření s Danem. Rodák z Ratíškovic Dan Kordula, který před dvěma lety zvítězil v televizní soutěži amatérských kuchařů Prostřeno, se na něm chce s diváky podělit o své zkušenosti. „Na kameru jsem si trochu zvykl, takže jsem začal s vlastními videi, o jejichž technickou stránku pečuje moje manželka Gilia. Vaření mě ale především baví," říká Kordula.

Kvalita úrody chřestu je letos vysoká, stoupá i zájem zákazníků

Hostín u Vojkovic (Mělnicko) - Kvalita úrody chřestu je letos vysoká díky mírnému jaru, stoupá i zájem zákazníků a restaurací. Sklizeň začala o týden dříve než minulý rok. Nyní je k mání bílý chřest, sklizeň zeleného začne zhruba za dva týdny, řekl dnes Jan Charvát ze společnosti Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku, jediného velkého pěstitele této zeleniny v ČR. Na Mělnicku se chřest pěstuje na 150 hektarech půdy.

Bavorské „čisté pivo"? Nejblíž k němu mají v Belgii

Ingolstadt – Voda, chmel a ječný slad. Jen tyto tři suroviny smí v Bavorsku použít každý sládek, který chce svůj produkt nazývat pivo. Norma, kterou 23. dubna 1516 zavedl bavorský kníže Vilém IV., měla prozaický důvod. Šlo především o uchránění pšenice a žita pro pekaře, aby se zabránilo hladu.

Pivovar Mazák získal Zlatou korunu. Majitel začínal s vařením doma na sporáku

Dolní Bojanovice – Ke dvěma důležitým událostem si mohou připít zlatavým mokem v pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích. Letos slaví páté výročí oficiálního založení a zisk Zlaté koruny, kterou se mohou pyšnit jen ty nejlepší malé pivovary v Čechách a na Moravě. „Při vyhlášení to byly skvělé pocity a zadostiučinění za snahu a pětiletou práci," řekl majitel, sládek a distributor dolnobojanovického pivovaru Jiří Michalovič.

Kopretina v Bystřici oslavila desáté výročí

Bystřice nad Pernštejnem - Deset let se již rodiny setkávají v bystřické Kopretině. V centru pro rodiny s dětmi, do něhož měsíčně zavítají více než dvě stovky klientů, včera oslavili jubileum.

Na kurzu v Moravanech se lidé učili vykostit křepelku a připravit roastbeaf

Moravany /FOTOGALERIE/ - Škola zážitkového vaření Kuliner v Moravanech pořádala již několikátý kurz vaření s oblíbeným lektorem Daliborem Navrátilem zaměřený na přípravu pokrmů z masa. Připravovala se například delikátní pečená křepelka s kaštany nebo farmářské kuře s lanýžovou nádivkou. Kuchaři a kuchařky z řad veřejnosti i profesionálů se naučili vykostit křepelku nebo správně připravit vynikající roastbeaf. Odnesli si také receptury jídel pro své blízké a přátele a mnoho cenných rad.

Řecká restaurace Taverna U Ezopa

Taverna U Ezopa je moderní řecká restaurace, kde si na své přijdou milovníci řeckých specialit. Restaurace se nachází pod středověkým hradem Karlštejn pouhých 25 km od centra Prahy dosažitelná pohodlně i vlakem z Hlavního nádraží.

Levnější plyn od Pražské plynárenské

Levnější plyn budou mít nově k dispozici domácnosti a maloodběratelé, kteří jsou zákazníky Pražské plynárenské. Ušetřit mohou jednak díky plošnému snížení ceny plynu a jeho kombinaci s aktuálními cenovými produkty a dále pak i díky novým tarifům, které společnost spouští.

Ve Zlíně poznávali vášnivé Španělsko

Zlín – Po čtvrtečním tajuplném a klidném Vietnamu v pátek návštěvníci zlínského festivalu Culturea pořádaného studenty fakulty multimediálních komunikaci Baťovy univerzity poznávali nespoutané a roztančené Španělsko.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

Bylinkové zahrádky jsou hitem, stačí pro ně balkon

Příbram - Pažitka a petržel. Nejznámější bylinky, které se staly tradičním doplňkem české kuchyně, a o jejichž zázračných účincích mnohdy nemáme ani ponětí. Prostě je používáme ze zvyku. Ale slyšeli jste někdy o ožance, anginovníku nebo proskurníku? Pokud ne, můžete se s nimi seznámit při středečních zeleninových trzích v Příbrami, které kromě bylin nabízejí jarní sadbu, balkonové květiny, skalničky,trvalky i cibuloviny.

Radůza: Budoucnost nevidím černě, ani nestavím vzdušné zámky

Praha /ROZHOVOR/ - Mezi praním, vařením, koncerty a lukostřelbou občas napíše knihu či hudbu k filmu. Číst se naučila už v pěti letech, kdy ji zaujala Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv má Radůza diář opravdu nabitý a muzika se stala jejím povoláním, s hudební kariérou vlastně nikdy nepočítala. Jak relaxuje, když už má všeho po krk a o čem bude její další kniha?

Francouzský server zveřejnil chybný recept těstovin carbonara, Italové zuří

Řím/Paříž - Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza "carbonaragate", napsal francouzský list Le Parisien.

Radůza: Budoucnost nevidím černě, ani nestavím vzdušné zámky

Praha /ROZHOVOR/ - Mezi praním, vařením, koncerty a lukostřelbou občas napíše knihu či hudbu k filmu. Číst se naučila už v pěti letech, kdy ji zaujala Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv má Radůza diář opravdu nabitý a muzika se stala jejím povoláním, s hudební kariérou vlastně nikdy nepočítala. Jak relaxuje, když už má všeho po krk a o čem bude její další kniha?

Výstava handicapovaných ve Slezské diakonii

Žáci střední školy praktické z MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie Krnov uspořádali minulý týden prodejní výstavu svých výrobků. Nechyběly ani kraslice na různé způsoby barvené, lepené bavlnkami, zdobené krajkou i další výrobky s jarní tématikou jako hnízda s ptáčky a další hezké věci.

Oslavte s novobystřickými dětmi Den mrkve

Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.

Autorka kuchařských knih Čirina bavila nejen historkami s prezidentem

Kolín – Zajímavé setkání se uskutečnilo v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

O víkendu se v Liberci konají Čokoládové hody

Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.

Nedostatek palmového oleje zdražuje sójové boby

Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.