Vyškovsko – Lovci mamutů od Eduarda Štorcha. Kniha, u níž se rozjela fantazie naplno nejednomu dětskému čtenáři. Jak se žilo v době ledové? Dokázal bych to? Vyzkoušet si to může každý žák prvního stupně základní školy. Právě těm je určený příměstský tábor o jarních prázdninách, který pořádá krásenská Rychta.
Moskva – Těla sedmi mrtvých, z toho dvou dětí, vyprostili dnes ruští záchranáři ze sutin domu v Jaroslavli, jehož část se zřítila po výbuchu plynu. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Plyn explodoval ráno a zcela zničil několik bytů pětiposchoďového domu. Se zraněním bylo do nemocnice převezeno devět lidí.
Vyškovsko – Práce o víkendech, svátcích a často pozdě do noci. Vyučení na nabídky neslyší. Ti, kteří přijdou, mají málo praxe. Nebo žádnou. I tak hodnotí restauratéři z Vyškovska současnou situaci s nedostatkem číšníků a kuchařů.
Talentovaný Martin Staněk získal mnohá ocenění, procestoval kus světa a nyní je šéfkuchařem v jedné pražské firmě. Kuchařskému umění se vyučil v Bruntále.
Olomouc – Čokoládový mousse s ořechem a našlehanou horkou čokoládou nebo hovězí flank steak s omáčkou z portského vina a čokolády. I takové pochutiny mohou ochutnat návštěvníci Čokoládového festivalu v Olomouci.
Uherské Hradiště – Na šest desítek uživatelů. Takového množství lidí se dotkne stěhování charitního zařízení Labyrint – centrum sociální rehabilitace. To od roku 2009 sídlilo v Jarošově. V pátek 12. února slavnostně otevřelo zcela nové prostory v centru Uherského Hradiště na Masarykově náměstí.
České Budějovice - Objem vystaveného piva v pivovaru Budějovický Budvar včera překonal hranici 50 milionů hektolitrů. Tento objem piva by zalil českobudějovické náměstí o rozloze jednoho hektaru do výšky 500 metrů, což je téměř sedminásobek Černé věže. Při průměrném ročním průtoku řeky Vltavy v Českých Budějovicích by u Dlouhého mostu dosud vystavené budvarské pivo protékalo více než dva dny (přes 50 hodin).
Litoměřice – Podruhé se na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích ve čtvrtek konalo kuchařské klání základních škol nazvané S jídlem si (ne)hrajem.
České Budějovice - Sládci Budějovického Budvaru uvařili za více než 120 let existence pivovaru 50 milionů hektolitrů piva. Této hodnoty dosáhli dnes. Pivovar, který patří státu, tak potvrzuje dlouhodobý trend vzrůstajícího zájmu o pivo značek Budvar a Pardál, řekl tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.
Praha - Ačkoliv ho nemůžete znát z žádné televizní show o vaření, patří Radek Benetka mezi nejvýznamnější české kuchaře. Vařil v pětihvězdičkových hotelech, stál u zrodu řady významných restaurací nejenom u nás, ale i ve světě a profesně se často setkával se Zdeňkem Pohlreichem. Přes své četné úspěchy zůstal nohama na zemi a se srdcem na správném místě.
Hnačov – Ti, které baví sledovat, jak se jinde vaří, v jakém prostředí lidé dělají a především je zajímá, jak bude kritický Zdeněk Pohlreich, který je uznávaným odborníkem v oboru gastronomie a vedení restaurace, si jistě nenechají ujít žádný z dílů pořadu „Ano, šéfe".
Třebíčsko - V Kraji Vysočina v pondělí startují jarní prázdniny. Na děti jsou nachystány i nejrůznější organizace na Třebíčsku. Otevírací dobu prodloužila na dětském oddělení knihovna, Dům dětí a mládeže Třebíč pořádá příměstský tábor a bohatý program mají také v Náměšti nad Oslavou.
Znojmo – Historii vaření piva u nás, ale třeba také konkrétní příběh ze Znojma z období středověku nebo novověku. Takové poznatky by mohla v blízké budoucnosti nabídnout turistům varna znojemského pivovaru. Expozice, o které radnice začala mluvit na sklonku roku 2014, by mohla již brzy nabírat jasné obrysy. Kritikové stále poukazují na to, že pivovar musí město řešit jako celek.
Havlíčkobrodsko – Střediska volného času a domy dětí a mládeže na Havlíčkobrodsku také letos myslely na děti i během jarních prázdnin, které začínají již příští týden.
Sezimovo Ústí - Po úspěšném štrůdlování a buchtování přišla letos na řadu i soutěž o nejlepší domácí bábovku. Sál kina Spektrum praskal ve švech. Se svým výtvorem se přihlásilo 19 hospodyněk. Zvítězila místní Anna Vlčková.
Chotěboř – Téměř sedm desítek různých kroužků, kterými projdou stovky účastníků, z toho nadpoloviční většina dětí. To nabízí ročně zájemcům Junior Dům dětí a mládeže-Středisko volného času Chotěboř, který letos slaví už šedesát let existence.
Teplice - V polovině prosince jsme na těchto stránkách v Teplickém deníku informovali o dopadení 37letého muže, který na Teplicku vyráběl drogy. V průběhu loňského roku v několika případech v lesích nad prosetickým sídlištěm „uvařil" pervitin, který následně sám užíval, případně ho prodával dalším osobám.
Víceměřice – Předávání vysvědčení se ve čtvrtek uskutečnilo v řadě školách a vzdělávacích zařízeních na Prostějovsku. Výjimkou nebyly ani Víceměřice. Zde si však pro zhodnocení své práce, znalostí a přístupu nepřišli školáci v pravém smyslu. Ocenění za snahu, kterou navíc doprovázejí i výsledky, obdrželi dospělí klienti Domova u rybníka. „Při vzdělávání mě baví všechno. Pokaždé je to jiné, nevěděl jsem, na co se těšit," uvedl například osmatřicetiletý Václav Krč.
Liberec - Rozhovor s pořadatelem Čoko festivalu, který odstartoval v libereckém Foru, Francouzem Chrisem Delattre o slaném i sladkém vaření, kvalitě čokolády i netradičních příchutích.
Mikulov - Někomu se takové pocty nedostane ani po mnoha letech praxe či za celý svůj život. Avšak teprve dvacetiletý Tomáš Hlavenka půjde večer spát s vědomím, že vařil pro prezidenta republiky. Jednou ze zastávek Miloše Zemana na Břeclavsku je ve středu i Hotel Zámeček Mikulov, kde Hlavenka již rok vládne kuchyni. Pro hlavu státu nachystal spolu s ostatními ze Zámečku čtyřchodové menu a další pochutiny typické pro zdejší kraj.
Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.
Pelhřimov – Ještě tři dny mají pelhřimovští školáci čas na to, aby se přihlásili na příměstský tábor, který pro ně na jarní prázdniny připravil Dům dětí a mládeže (DDM) Pelhřimov.
Klatovsko – Neuvěřitelnou dávku drzosti prokázal 33letý muž z Horažďovic. Ten se hned třikrát po sobě vloupal do stejné chaty na Horažďovicku. Potřetí ale spadla klec a poberta, pro něhož nešlo o první konflikt se zákonem, skončil v rukou policistů.
Čížov /FOTOGALERIE/ – „Kolik mi je? Patnáct," vtipkuje osmadvacetiletá Elen, křesťanská uprchlice z Iráku při krájení cibule v kuchyni v rekreačním středisku Okrouhlík v Čížově na Jihlavsku. Spolu s dalšími devíti uprchlíky sem dorazila v neděli večer a teď se zde zabydluje. Dostala na starost kuchyni.
Chcete porozumět jiným národům a kultuře jejich příslušníků? Pak se tedy posaďte k jejich stolu a ochutnejte jejich kuchyni. V době, kdy i na světové výstavě v Miláně se téma potravin představilo ve své široké škále a proměnlivosti a lidé dlouhé hodiny čekali, aby viděli, jak například Japonci připravují rybu fugu a jak se třeba severské země snaží využívat zdrojů budoucnosti, je jídlo velkým protagonistou nového trendu. Je to nová kulinářská turistika, napsala agentura ANSA.
Prostějov – Se sklenicí šampaňského a s úsměvem na tváři. Tak oslavila své významné životní jubileum Stanislava Páleníková z Prostějova. Obyvatelka domova pro seniory se ve středu dožila sto tří let. Vedení domova v Nerudově ulici tak pro ni připravilo oslavu, na kterou dorazili i zástupci města.
Praha /RECEPT/ – Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.
Zlín – Investiční akce města se v letošním roce zaměří i na školní objekty. Tento rok se bude renovovat například v Základní škole Křiby ve Zlíně. Plánovaná rekonstrukce se týká hlavně kuchyně. Neopomene se ani obnovit veškeré zázemí, které ke kuchyni patří. Kuchařky se na nové zázemí těší.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sobota bude ve Slováckém divadle patřit první premiéře letošního roku. Tým režiséra Michala Zetela připravil inscenaci s názvem Zlatý drak. Její děj diváky zavede do jedné thajské restaurace, zároveň se diváci mohou těšit na jedno velké a v divadle prý doposud nezrealizované překvapení. O jaké jde, však neprozradil ani režisér Michal Zetel. Svěřil ale s tím, jaký má vztah k vaření a thajské kuchyni obzvášť a jak vypadá jeho premiérový den.
Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.
Kroměříž – Den otevřených dveří pořádali 14. ledna na Základní škole U Sýpek v Kroměříži: rodičům a předškolákům umožnil obrazně řečeno nahlédnout do budoucnosti.
Chrastava - Těšil se na výdobytek moderní techniky, místo toho mohl uvařit možná tak polevu na dort. Na místo iPhonu totiž mladému muži z Chrastavy přišla na objednávku z internetového bazaru čokoláda na vaření.
Klatovsko – Před Vánocemi v roce 2012 tehdy 20letý Petr Kutnar ze Sedlčan omylem zapálil vlakové nádraží na Špičáku a poté vzal do zaječích. Jenže spravedlnosti utéci nedokázal.
Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.
Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Východní Čechy, Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Praha /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník zimního třítýdenního gurmánského festivalu Chef Time Fest odstartoval v pražské dejvické restauraci Avantgarde. Doslova famózně. Ve čtvrtečním večeru nebylo ve známé restauraci k hnutí. U každého ze sedmi stolů bylo osm obsazených mít a jedna židle vždy volná. Na ní se střídali šéfkuchaři, který v ten večer vařili.