České Budějovice - Objem vystaveného piva v pivovaru Budějovický Budvar včera překonal hranici 50 milionů hektolitrů. Tento objem piva by zalil českobudějovické náměstí o rozloze jednoho hektaru do výšky 500 metrů, což je téměř sedminásobek Černé věže. Při průměrném ročním průtoku řeky Vltavy v Českých Budějovicích by u Dlouhého mostu dosud vystavené budvarské pivo protékalo více než dva dny (přes 50 hodin).
Litoměřice – Podruhé se na Střední škole pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích ve čtvrtek konalo kuchařské klání základních škol nazvané S jídlem si (ne)hrajem.
České Budějovice - Sládci Budějovického Budvaru uvařili za více než 120 let existence pivovaru 50 milionů hektolitrů piva. Této hodnoty dosáhli dnes. Pivovar, který patří státu, tak potvrzuje dlouhodobý trend vzrůstajícího zájmu o pivo značek Budvar a Pardál, řekl tiskový mluvčí pivovaru Petr Samec.
Praha - Ačkoliv ho nemůžete znát z žádné televizní show o vaření, patří Radek Benetka mezi nejvýznamnější české kuchaře. Vařil v pětihvězdičkových hotelech, stál u zrodu řady významných restaurací nejenom u nás, ale i ve světě a profesně se často setkával se Zdeňkem Pohlreichem. Přes své četné úspěchy zůstal nohama na zemi a se srdcem na správném místě.
Hnačov – Ti, které baví sledovat, jak se jinde vaří, v jakém prostředí lidé dělají a především je zajímá, jak bude kritický Zdeněk Pohlreich, který je uznávaným odborníkem v oboru gastronomie a vedení restaurace, si jistě nenechají ujít žádný z dílů pořadu „Ano, šéfe".
Třebíčsko - V Kraji Vysočina v pondělí startují jarní prázdniny. Na děti jsou nachystány i nejrůznější organizace na Třebíčsku. Otevírací dobu prodloužila na dětském oddělení knihovna, Dům dětí a mládeže Třebíč pořádá příměstský tábor a bohatý program mají také v Náměšti nad Oslavou.
Znojmo – Historii vaření piva u nás, ale třeba také konkrétní příběh ze Znojma z období středověku nebo novověku. Takové poznatky by mohla v blízké budoucnosti nabídnout turistům varna znojemského pivovaru. Expozice, o které radnice začala mluvit na sklonku roku 2014, by mohla již brzy nabírat jasné obrysy. Kritikové stále poukazují na to, že pivovar musí město řešit jako celek.
Havlíčkobrodsko – Střediska volného času a domy dětí a mládeže na Havlíčkobrodsku také letos myslely na děti i během jarních prázdnin, které začínají již příští týden.
Sezimovo Ústí - Po úspěšném štrůdlování a buchtování přišla letos na řadu i soutěž o nejlepší domácí bábovku. Sál kina Spektrum praskal ve švech. Se svým výtvorem se přihlásilo 19 hospodyněk. Zvítězila místní Anna Vlčková.
Chotěboř – Téměř sedm desítek různých kroužků, kterými projdou stovky účastníků, z toho nadpoloviční většina dětí. To nabízí ročně zájemcům Junior Dům dětí a mládeže-Středisko volného času Chotěboř, který letos slaví už šedesát let existence.
Teplice - V polovině prosince jsme na těchto stránkách v Teplickém deníku informovali o dopadení 37letého muže, který na Teplicku vyráběl drogy. V průběhu loňského roku v několika případech v lesích nad prosetickým sídlištěm „uvařil" pervitin, který následně sám užíval, případně ho prodával dalším osobám.
Víceměřice – Předávání vysvědčení se ve čtvrtek uskutečnilo v řadě školách a vzdělávacích zařízeních na Prostějovsku. Výjimkou nebyly ani Víceměřice. Zde si však pro zhodnocení své práce, znalostí a přístupu nepřišli školáci v pravém smyslu. Ocenění za snahu, kterou navíc doprovázejí i výsledky, obdrželi dospělí klienti Domova u rybníka. „Při vzdělávání mě baví všechno. Pokaždé je to jiné, nevěděl jsem, na co se těšit," uvedl například osmatřicetiletý Václav Krč.
Liberec - Rozhovor s pořadatelem Čoko festivalu, který odstartoval v libereckém Foru, Francouzem Chrisem Delattre o slaném i sladkém vaření, kvalitě čokolády i netradičních příchutích.
Mikulov - Někomu se takové pocty nedostane ani po mnoha letech praxe či za celý svůj život. Avšak teprve dvacetiletý Tomáš Hlavenka půjde večer spát s vědomím, že vařil pro prezidenta republiky. Jednou ze zastávek Miloše Zemana na Břeclavsku je ve středu i Hotel Zámeček Mikulov, kde Hlavenka již rok vládne kuchyni. Pro hlavu státu nachystal spolu s ostatními ze Zámečku čtyřchodové menu a další pochutiny typické pro zdejší kraj.
Modrá – Pečená veverka s pomněnkovým přelivem, kaňourburgr, bůburgr, jahodové psodlíčky s tvarohovým přelivem, slovanská čína, srnčí s cibulí a brambory na tymiánu, kamzičí nožičky s přídavkem, ovesňáky se švestkovou omáčkou, hafbáče. To je stručný výčet dobrot, které v sobotu připravovalo v Archeoskanzenu Modrá osmdesát skautských kuchtíků a kuchtiček z deseti družin Slovácka při 12. ročníku skautského zimního vaření.
Pelhřimov – Ještě tři dny mají pelhřimovští školáci čas na to, aby se přihlásili na příměstský tábor, který pro ně na jarní prázdniny připravil Dům dětí a mládeže (DDM) Pelhřimov.
Klatovsko – Neuvěřitelnou dávku drzosti prokázal 33letý muž z Horažďovic. Ten se hned třikrát po sobě vloupal do stejné chaty na Horažďovicku. Potřetí ale spadla klec a poberta, pro něhož nešlo o první konflikt se zákonem, skončil v rukou policistů.
Čížov /FOTOGALERIE/ – „Kolik mi je? Patnáct," vtipkuje osmadvacetiletá Elen, křesťanská uprchlice z Iráku při krájení cibule v kuchyni v rekreačním středisku Okrouhlík v Čížově na Jihlavsku. Spolu s dalšími devíti uprchlíky sem dorazila v neděli večer a teď se zde zabydluje. Dostala na starost kuchyni.
Chcete porozumět jiným národům a kultuře jejich příslušníků? Pak se tedy posaďte k jejich stolu a ochutnejte jejich kuchyni. V době, kdy i na světové výstavě v Miláně se téma potravin představilo ve své široké škále a proměnlivosti a lidé dlouhé hodiny čekali, aby viděli, jak například Japonci připravují rybu fugu a jak se třeba severské země snaží využívat zdrojů budoucnosti, je jídlo velkým protagonistou nového trendu. Je to nová kulinářská turistika, napsala agentura ANSA.
Prostějov – Se sklenicí šampaňského a s úsměvem na tváři. Tak oslavila své významné životní jubileum Stanislava Páleníková z Prostějova. Obyvatelka domova pro seniory se ve středu dožila sto tří let. Vedení domova v Nerudově ulici tak pro ni připravilo oslavu, na kterou dorazili i zástupci města.
Praha /RECEPT/ – Kdo zahazuje slupky, kosti, odkrojky a odřezky, vůbec netuší, oč se připravuje – v kuchyni i v životě. Na této vlně se nese celosvětové hnutí za využití všeho, co nakoupíme či vypěstujeme až do poslední kůstky či jadérka.
Zlín – Investiční akce města se v letošním roce zaměří i na školní objekty. Tento rok se bude renovovat například v Základní škole Křiby ve Zlíně. Plánovaná rekonstrukce se týká hlavně kuchyně. Neopomene se ani obnovit veškeré zázemí, které ke kuchyni patří. Kuchařky se na nové zázemí těší.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sobota bude ve Slováckém divadle patřit první premiéře letošního roku. Tým režiséra Michala Zetela připravil inscenaci s názvem Zlatý drak. Její děj diváky zavede do jedné thajské restaurace, zároveň se diváci mohou těšit na jedno velké a v divadle prý doposud nezrealizované překvapení. O jaké jde, však neprozradil ani režisér Michal Zetel. Svěřil ale s tím, jaký má vztah k vaření a thajské kuchyni obzvášť a jak vypadá jeho premiérový den.
Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.
Kroměříž – Den otevřených dveří pořádali 14. ledna na Základní škole U Sýpek v Kroměříži: rodičům a předškolákům umožnil obrazně řečeno nahlédnout do budoucnosti.
Chrastava - Těšil se na výdobytek moderní techniky, místo toho mohl uvařit možná tak polevu na dort. Na místo iPhonu totiž mladému muži z Chrastavy přišla na objednávku z internetového bazaru čokoláda na vaření.
Klatovsko – Před Vánocemi v roce 2012 tehdy 20letý Petr Kutnar ze Sedlčan omylem zapálil vlakové nádraží na Špičáku a poté vzal do zaječích. Jenže spravedlnosti utéci nedokázal.
Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.
Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Východní Čechy, Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Praha /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník zimního třítýdenního gurmánského festivalu Chef Time Fest odstartoval v pražské dejvické restauraci Avantgarde. Doslova famózně. Ve čtvrtečním večeru nebylo ve známé restauraci k hnutí. U každého ze sedmi stolů bylo osm obsazených mít a jedna židle vždy volná. Na ní se střídali šéfkuchaři, který v ten večer vařili.
Během roku zaznamená každá pojišťovna tisíce pojistných událostí. Většinou se jedná o nepříjemnou zkušenost, na kterou postižení vzpomínají jen neradi. Z některých případů však časem vznikají historky, které aktéři vyprávějí ještě dlouhá léta a v paměti zůstanou i zaměstnancům pojišťovny.
Severní Čechy - Během roku zaznamená každá pojišťovna tisíce pojistných událostí. Většinou se jedná o nepříjemnou zkušenost, na kterou postižení vzpomínají jen neradi. Z některých případů však časem vznikají historky, které aktéři vyprávějí ještě dlouhá léta a v paměti zůstanou i zaměstnancům pojišťovny.
Kopidlno – „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Zlín - Ranní požár v domě v Přílucké ulici ve Zlíně způsobil škodu asi za 100.000 korun. Seniorka, která v domě bydlí, usnula při vaření, potraviny vzplály a oheň zachvátil i kuchyňskou linku. Ženu zachránil soused, který použil hasicí přístroj a o zbytek se postarali profesionální hasiči. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Slovácko – Dva dny před letošními Vánocemi vyšel druhý díl knihy Libora Velana Jak chutná Slovácko. Zhruba rok po vydání dílu prvního se tak čtenáři mohou těšit na další leporelo receptů původních jídel z našeho kraje, jejich fotografií i historických snímků, poukazujících na to, v jakých souvislostech a za jakých okolností jídla vznikala.
Spytihněv – Požár digestoře byl hlášen hasičům v pátek v odpoledních hodinách. Došlo k němu v obci Spytihněv. Než však hasiči dojeli na místo, majitelé požár uhasili.
Abuja – Při požáru cisterny v Nigérii zahynulo ve čtvrtek přes 100 lidí, uvedla dnes agentura AP. K nehodě došlo, když si lidé plnili své plynové bomby určené pro vaření, aby byli zásobení na nadcházející vánoční svátky.