Nejlepší narmeládou je kaštanová z Višňové
Liberec - Třetí ročník Jamparády v Kunraticích má své vítěze. Vybíralo se z 395 vzorků, i ze zahraničí
Liberec - Třetí ročník Jamparády v Kunraticích má své vítěze. Vybíralo se z 395 vzorků, i ze zahraničí
Chrudim - Víte, že byl v těchto dnech uvařen Chrudimský světlý ležák? Nefiltrovaný zlatavý mok navazuje na tradiční výrobu vaření dvanáctky Březňáku v Chrudimi, které bylo ukončeno 31. července roku 1942.
Kunratice/GALERIE/ - Třetí ročník Jamparády v Kunraticích má své vítěze. Vybíralo se z 395 vzorků, i ze zahraničí.
Teplice /ROZHOVOR/ - Martina Majrichová z Krupky se zúčastnila kuchařské show MasterChef, kterou v těchto dnech můžete sledovat v TV Nova. Přečtěte si povídání nejen o zákulisí soutěže.
Veselí nad Moravou - V dětství si s panenkami téměř nehrála. Lákaly ji spíše louky a pole a remízky za dětskými hranicemi Veselí nad Moravou. Tam, kde bydlela, tvořila onu hranici železniční trať mířící k Uherskému Ostrohu a na Horňácko. Až v zahraničí ji figurky s dětskými tvářemi zlákaly natolik, že je začala sbírat. Svůj pozoruhodný soubor teď Veselanka Veronika Petraturová představí na výstavě.
Padesát pracovníků Městské realitní agentury Havířov se v pátek účastnilo školení na instalaci poměrových měřičů tepla, které musí stihnout v bytech namontovat do konce roku.
Pelhřimov – V konkurenci rekordních 123 mladých kuchařů a kuchařek z 35 středních odborných škol se o titul Svačina roku s Rio Mare utkají i čtyři studenti prvního ročníku VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov.
Praha /ROZHOVOR/ - Co bude dnes k večeři? Na to se ptá spousta Čechů, kteří v minulých letech často usedali před obrazovku a hltali rychlorecepty populárního moderátora Ládi Hrušky, který je pro společnost i gastronomické odborníky hodně kontroverzní osobností. Lidé ho milují, kuchaři nenávidí. A on sám díky pořadu o vaření získal popularitu i chuť být v kuchyni.
Praha /ROZHOVOR/ - Co bude dnes k večeři? Na to se ptá spousta Čechů, kteří v minulých letech často usedali před obrazovku a hltali rychlorecepty populárního moderátora Ládi Hrušky, který je pro společnost i gastronomické odborníky hodně kontroverzní osobností. Lidé ho milují, kuchaři nenávidí. A on sám díky pořadu o vaření získal popularitu i chuť být v kuchyni.
Kunratice - Poslední týdny se pošťačky v Kunraticích něco naběhaly. Na obecní úřad nosily krabice plné marmelád. Už v sobotu totiž proběhne vyhlášení třetího ročníku Kunratické Jamparády tedy soutěže ve vaření marmelády.
Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.
Daniel Kmínek chodí teprve do sedmé třídy a má už za sebou první spisovatelský úspěch.
Nový Hrozenkov - „Zvládneš okut aj čerta? Přivedl bych svoju robu," pokřikuje se smíchem na kováře jeden z početných obyvatel Nového Hrozenkova, kteří zavítali v sobotu odpoledne ke kostelu v centru městyse. Ukázka kutí koní je jedním z bodů bohatého programu Hodového jarmarku, který se tady koná.
Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.
Teplicko - I letos pořádá spolek Ulpan Teplice Dny židovské kultury. A opět s o něco bohatším programem. S předstihem se uskuteční již v pondělí 2. 11. od 17.00 v hotelu U Kozičky přednáška s ochutnávkou „Židovská škola vaření: Pohostinnost mezi potěšením a tradicí".
Podbořany - Žáci oboru gastronomie sbírali zkušenosti při vaření typicky českých pokrmů. Mladí Češi pojedou na oplátku do Polska.
Velké Bílovice – Poslední příležitost mají v pátek 30. října zájemci o přihlášení se do tradičního klání, v němž půjde o nejlepší zelňačku. Soutěž ve vaření této polévky se ve Velkých Bílovicích koná už pošesté. V pátek vyprší termín pro podání přihlášek.
Příčovy - Hráz Musíka, největšího rybníka na Sedlčansku, si ve středu 28. října kolem poledne ničím nezadala s promenádou rušného přímořského letoviska v plné sezóně. Hlavní atrakcí bývají v tomto podzimním období ryby. A nejde jen o kapry, ale i další druhy ryb, které Krčínovo dílo každým rokem rybářům za jejich celoroční péči vydá.
Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Střední Čechy - Školy v Česku často bojují s nedostatkem peněz na všechna vylepšení, která by si přály pro děti udělat. Nyní mohou získat na své aktivity až 200 tisíc korun v projektu, který zahájila společnost Procter & Gamble ve spolupráci s Penny Marketem. K vítězství mohou „své" škole dopomoci rodiče žáků i všichni její příznivci, po zakoupení výrobku P&G v Penny Marketu se budou moci zapojit do hlasování. Soutěž potrvá do 18. listopadu.
Praha - Školy v Česku často bojují s nedostatkem peněz na všechna vylepšení, která by si přály pro děti udělat. Nyní mohou získat na své aktivity až 200 tisíc korun v projektu, který zahájila společnost Procter & Gamble ve spolupráci s Penny Marketem. K vítězství mohou „své" škole dopomoci rodiče žáků i všichni její příznivci, po zakoupení výrobku P&G v Penny Marketu se budou moci zapojit do hlasování. Soutěž potrvá do 18. listopadu.
Hradec Králové - Domov mládeže Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy v Hradci Králové se zapojil do čtvrtého ročníku dobrovolnického projektu 72 hodin.
Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.
Středisko volného času (SVČ) v Bruntále, od prosince loňského roku sídlící v budově bývalého městského osmiletého gymnázia Petrin, by rádo pod svá křídla přilákalo více zájemců.
Humpolec – S novým školním rokem se na humpoleckém Gymnáziu dr. Aleše Hrdličky rozhodli, že podpoří rozvoj zručnosti svých žáků a otevřou nové volitelné kroužky.
Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.
Brno - Relaxační park nejen pro starší lidi navrhla pětačtyřicetiletá architektka Vanda Štěpánová. Park v Rotalově ulici brněnských v Husovicích stylizovala do podoby železnice, která tudy dříve vedla do Tišnova.
Plzeň - Plzeňský tým Mamma Help centra včera trénoval vaření na plzeňské hotelovce.
Chotěboř – O druhém říjnovém víkendu se uskutečnila v areálu Pivovaru Chotěboř soutěž profesionálních kuchařů o nejlepší guláš k pivu Chotěboř.
Třebíč - Centrální školní jídelna v Třebíči musí obsloužit hned pět škol v okolí. Má celkem dvanáct set strávníků, ke stolům se ale vejde jen 250 lidí. V jídelně tak vzniká pořádná tlačenice. V nejvíce exponované časy se chce naráz najíst i dvojnásobný počet strávníků. V takových chvílích nebylo výjimečné, že místo u stolů jedli žáci ve stoje, na zemi či u umyvadel.
Kolín - Blíží se týden vzdělávání dospělých, odehraje se také v Kolíně, a sice od 9. do 13. listopadu. Zeptali jsme se proto Veroniky Bouškové, krajské koordinátorky Týdnů vzdělávání dospělých ve Středočeském kraji, jak bude vypadat kolínská zastávka.
Humpolec – Po sedm následujících sobotních odpolední mají děti o zábavu postaráno. Humpolecké loutkové divadlo totiž po letní pauze zahajuje podzimní sezonu.
Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.
Kutná Hora - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.
Vyhrajte multifunkční mikrovlnnou troubu Whirlpool JetChef Premium a vařte zdravě – a navíc jako šéfkuchař!
Plzeň – Kosmetička, kadeřnice, truhlář, zedník, instalatér nebo ekolog. V kulturním domě ve Stodě se ve středu představilo několik desítek studijních oborů. Veletrh perspektivy řemesel byl určen především žákům základních škol, kteří si zde mohli vybrat střední školu i své budoucí povolání.
Bělá nad Radbuzou /HISTORICKÉ FOTO/ – Je mi smutno z toho, jak v Bělé pivovarský areál dopadl, říká František Švehla.
Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.
Mokré - Před třemi lety se rozhodla uvařit vlastní marmeládu a zkusila ji prodat na trhu. Sklidila s ní úspěch. Domácí výrobek lidem zachutnal. Za necelý rok se Blanka Milfaitová stala ve Velké Británii mistryní světa v disciplíně vaření marmelády. V pátek na ni v Mokrém netrpělivě čekali v zaplněném kulturním sále. Ze Šumavy urazila s přítelem tři stovky kilometrů, aby si popovídala s místními.
Dosažením konce hedvábné stezky pro cestovatele Matěje Balgu cesta neskončila. I po téměř roce, co vyrazil na kole z Hodonína, pokračuje. Na několik týdnů ji však přerušil v He-fej, hlavním městě čínské provincie Ah-huj, kde si vydělával na další jízdu.
Hustopeče – Na pulty knihkupectví zamířila nová kniha spisovatelky Daniely Mičanové z Hustopečí. Na stránkách povídkové kuchařky Žena s dranžírákem propojila vášeň pro psaní s vášní kulinářskou.
Hodonín, Aljaška - Dosažením konce hedvábné stezky pro cestovatele Matěje Balgu cesta neskončila. I po téměř roce, co vyrazil na kole z Hodonína, pokračuje. Na několik týdnů ji však přerušil v He-fej, hlavním městě čínské provincie Ah-huj, kde si vydělával na další jízdu.
Česká Lípa - Místo, odkud dýchá domácí atmosféra a kde si na sladkém pochutnají i lidé s diabetes. Takové je Florian café podnikatelky Danuše Nové.
Martina Libřická a Pavel Zrzavý pokračují ve svém snu. Ušli už přes 2000 kilometrů a nyní překonávají další milník. Jejich kroky teď našlapují po památkách a pralesích Kambodže. Ze sousedního Vietnamu si však odvezli také spoustu zážitků.
Plzeň- Tréninková hala a venkovní plocha u TJ Lokomotiva v Plzni na Slovanech jsou až do neděle zaplněny stánky. Koná se tu veletrh o bydlení a stavebnictví Moderní dům a byt spojený s veletrhem módy a kosmetiky Moderní žena.
Frýdlant - Paní Martě Vlaštovičkové bude brzy osmdesát let. Zatím je schopná si sama uvařit i nakoupit, rodina ale zjistila, že si často zapomíná brát předepsané léky. I s tím může pomoci terénní pečovatelská služba.
Otovice, Trutnov - Martina Libřická a Pavel Zrzavý pokračují ve svém snu. Ušli už přes 2000 kilometrů a nyní překonávají další milník. Jejich kroky teď našlapují po památkách a pralesích Kambodže. Ze sousedního Vietnamu si však odvezli také spoustu zážitků.
Klatovy - „Dojalo mě, že někdo z profesionálů ocenil mé jídlo," říká František Škanta, soutěžící v české verzi televizní show MasterChef. Soutěže MasterChef můžete na TV Nova sledovat vždy v pondělí a ve středu od 20.20 hodin. Výherce klání získá kromě finanční odměny možnost vydat vlastní kuchařku.
Městečko - Od starostí všedních dnů vás vždy dokáže s jistotou odpoutat každá akce, kterou pořádá Ohnivcova divadelní společnost Městečko a její přátelé a příznivci.
Osvětimany - Doma jej u kuchyňské linky rodina spatří jen málokdy, na druhou stranu ale jeho umění už mohli zhodnotit hned dva prezidenti České republiky. Řeč je o sedmatřicetiletém Tomáši Svobodovi z Těmic. Současnému kuchaři v Penzionu Malovaný v Osvětimanech je vaření profesí i koníčkem zároveň. Taková práce musí totiž člověka podle jeho slov především bavit.