Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

ROZHOVOR: Šoférovat sanitku přináší úžasný pocit

Zahájí - Otec zaučoval syna. Sloužili spolu u českobudějovické záchranné služby. Bohuslav Suchý pomyslnou rodinnou štafetu za volantem sanitky předával synovi Tomášovi Suchému. Tomu se nejdříve pracovat po boku otce moc nechtělo. Cítil se příliš pod dozorem. Časem ale změnil názor. Když po půl roce navíc mohl přejít na jiné místo, rozhodl se zůstat takzvaně u táty.

FOTO: Gulášofest a štrúdlobraní ve Velkém Oseku

Velký Osek - Pilotní ročník gulášofestu a štrúdlobraní se uskutečnil v sobotu v Dělnickém domě. Sešlo se zhruba 15 soutěžících. „Myslím, že na první ročník je to docela parádní účast," usmívala se organizátorka Vladimíra Dittrichová.

Mluvík i čelenka pro plavce. Organizace pomáhá nevidomým v Šumperku

Šumperk – Teploměr, který mluví, malý přístroj hlásící barvu oblečení, hladinový indikátor zapípá, když je při zalévání kávy hrnek plný. To jsou jen některé z pomůcek, které používají lidé se zrakovým postižením. Všechny tyto věci si lze prohlédnout v šumperské pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, která se nachází v ulici 8. května.

Karolíně, domácí kuchařce, vyšla nová kniha Štěstí z kuchyně

Praha - Po loňské úspěšné knize 'Karolína, domácí kuchařka' vyšla druhá kniha inspirativních receptů 'Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně'. "Samozřejmě, že název knihy je nadsázka. Samotné jídlo ještě nikomu štěstí nepřineslo. Ale přesto věřím, že když se ocitneme doma i se svým rancem malých i velkých trápení, může být to správné jídlo ideální terapií," řekla autorka publikace Karolína Kamberská.

Majitel připálil jídlo a spal vedle v pokoji

Zlín – Dvě jednotky profesionálních hasičů vyjížděly ve čtvrtek kolem půl jedenácté večer do zakouřeného bytu v Malenovicích. „Podle oznámení občanů vycházel z jednoho z bytů v desátém podlaží bytového domu v ulici třída Svobody kouř a nikdo neotvíral. Po násilném vniknutí hasiči zjistili, že příčinou bylo připálení potravin při vaření. Ke vzniku požáru naštěstí nedošlo," popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Znojmo nabízí areál pivovaru po částech, opozice je ve střehu

Znojmo - Pivo uvařené ve Znojmě ochutnají lidé přímo v areálu pivovaru již v úterý. Radnice se nyní rozhodla hledat investory i pro další prostory rozsáhlého areálu. Někteří pozorovatelé ale poukazují na chybějící ucelenou koncepci a riziko takového kroku. Město ukazuje na vysoké náklady, pokud by mělo pivovar rekonstruovat pouze ve své vlastní režii.

Dobrá zpráva pro pivaře

Chrudim - Víte, že byl v těchto dnech uvařen Chrudimský světlý ležák? Nefiltrovaný zlatavý mok navazuje na tradiční výrobu vaření dvanáctky Březňáku v Chrudimi, které bylo ukončeno 31. července roku 1942.

Představí sbírku panenky. Se jménem i duší

Veselí nad Moravou - V dětství si s panenkami téměř nehrála. Lákaly ji spíše louky a pole a remízky za dětskými hranicemi Veselí nad Moravou. Tam, kde bydlela, tvořila onu hranici železniční trať mířící k Uherskému Ostrohu a na Horňácko. Až v zahraničí ji figurky s dětskými tvářemi zlákaly natolik, že je začala sbírat. Svůj pozoruhodný soubor teď Veselanka Veronika Petraturová představí na výstavě.

Tuňáka připravili třeba s fazolemi

Pelhřimov – V konkurenci rekordních 123 mladých kuchařů a kuchařek z 35 středních odborných škol se o titul Svačina roku s Rio Mare utkají i čtyři studenti prvního ročníku VOŠ a Střední školy hotelové SČMSD Pelhřimov.

Kuchtík Láďa Hruška: Mé vaření není o nechutnosti

Praha /ROZHOVOR/ - Co bude dnes k večeři? Na to se ptá spousta Čechů, kteří v minulých letech často usedali před obrazovku a hltali rychlorecepty populárního moderátora Ládi Hrušky, který je pro společnost i gastronomické odborníky hodně kontroverzní osobností. Lidé ho milují, kuchaři nenávidí. A on sám díky pořadu o vaření získal popularitu i chuť být v kuchyni.

Kuchtík Láďa Hruška: Mé vaření není o nechutnosti

Praha /ROZHOVOR/ - Co bude dnes k večeři? Na to se ptá spousta Čechů, kteří v minulých letech často usedali před obrazovku a hltali rychlorecepty populárního moderátora Ládi Hrušky, který je pro společnost i gastronomické odborníky hodně kontroverzní osobností. Lidé ho milují, kuchaři nenávidí. A on sám díky pořadu o vaření získal popularitu i chuť být v kuchyni.

V Kunraticích se bude už v sobotu mlsat marmeláda

Kunratice - Poslední týdny se pošťačky v Kunraticích něco naběhaly. Na obecní úřad nosily krabice plné marmelád. Už v sobotu totiž proběhne vyhlášení třetího ročníku Kunratické Jamparády tedy soutěže ve vaření marmelády.

Hospodářské přebytky zaplnily několik stolů

Drahouš - Nakládané okurky, saláty, pirožky, hned několikero vdolečků a další dobroty zaplnily stoly Hostince Na Drahouši. Všechny je připravili místní pro své sousedy z hospodářských přebytků.

Lidé v Hrozenkově si užívali Hodový jarmark

Nový Hrozenkov - „Zvládneš okut aj čerta? Přivedl bych svoju robu," pokřikuje se smíchem na kováře jeden z početných obyvatel Nového Hrozenkova, kteří zavítali v sobotu odpoledne ke kostelu v centru městyse. Ukázka kutí koní je jedním z bodů bohatého programu Hodového jarmarku, který se tady koná.

Gulášfest: Hastrmani servírovali vítězný recept

Prušánky /FOTOGALERIE/ – Nejlepší kotlíkový pokrm na čtvrtém ročníku prušáneckého Gulášfestu uvařili podle odborné poroty Hastrmani z Moravské Nové Vsi. Návštěvníci v další kategorii prvenství přisoudili domácí Partičce.

Soutěž o nejlepší zelňačku? Termín pro přihlášení vyprší v pátek

Velké Bílovice – Poslední příležitost mají v pátek 30. října zájemci 
o přihlášení se do tradičního klání, v němž půjde o nejlepší zelňačku. Soutěž ve vaření této polévky se ve Velkých Bílovicích koná už pošesté. V pátek vyprší termín pro podání přihlášek.

Filip Sajler a Ondřej Slanina si vyrazili za kulinářskými toulkami k Musíku

Příčovy - Hráz Musíka, největšího rybníka na Sedlčansku, si ve středu 28. října kolem poledne ničím nezadala s promenádou rušného přímořského letoviska v plné sezóně. Hlavní atrakcí bývají v tomto podzimním období ryby. A nejde jen o kapry, ale i další druhy ryb, které Krčínovo dílo každým rokem rybářům za jejich celoroční péči vydá.

Džemy pouze vyrábím, ale nejím je, říká Jana Rošková

Krhanice – Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů – regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.

Školy mohou v projektu získat peníze na vytvoření lepšího prostředí pro děti

Střední Čechy - Školy v Česku často bojují s nedostatkem peněz na všechna vylepšení, která by si přály pro děti udělat. Nyní mohou získat na své aktivity až 200 tisíc korun v projektu, který zahájila společnost Procter & Gamble ve spolupráci s Penny Marketem. K vítězství mohou „své" škole dopomoci rodiče žáků i všichni její příznivci, po zakoupení výrobku P&G v Penny Marketu se budou moci zapojit do hlasování. Soutěž potrvá do 18. listopadu.

Školy mohou v projektu získat peníze na vytvoření lepšího prostředí pro děti

Praha - Školy v Česku často bojují s nedostatkem peněz na všechna vylepšení, která by si přály pro děti udělat. Nyní mohou získat na své aktivity až 200 tisíc korun v projektu, který zahájila společnost Procter & Gamble ve spolupráci s Penny Marketem. K vítězství mohou „své" škole dopomoci rodiče žáků i všichni její příznivci, po zakoupení výrobku P&G v Penny Marketu se budou moci zapojit do hlasování. Soutěž potrvá do 18. listopadu.

Obchodnice Jana Rošková: Džemy pouze vyrábím, ale nejím je

Krhanice /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Výrobků s regionální značku Kraj blanických rytířů - regionální produkt každoročně přibývá. Na začátku října získaly tento certifikát například lahodné džemy Jany Roškové z Krhanic na Benešovsku. Ta se jejich výrobou zabývá sice už pěknou řádku let, coby obchodnice ale teprve rok.

MasterChef: v kuchyni má rád lehkost Itálie i rozmanitost Španělska

Kutná Hora /ROZHOVOR/ - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.

Navrhla park, připomíná kus železniční trati

Brno - Relaxační park nejen pro starší lidi navrhla pětačtyřicetiletá architektka Vanda Štěpánová. Park v Rotalově ulici brněnských v Husovicích stylizovala do podoby železnice, která tudy dříve vedla do Tišnova.

Děti jedly v jídelně na zemi. Pomoci má změna rozvrhů

Třebíč - Centrální školní jídelna v Třebíči musí obsloužit hned pět škol v okolí. Má celkem dvanáct set strávníků, ke stolům se ale vejde jen 250 lidí. V jídelně tak vzniká pořádná tlačenice. V nejvíce exponované časy se chce naráz najíst i dvojnásobný počet strávníků. V takových chvílích nebylo výjimečné, že místo u stolů jedli žáci ve stoje, na zemi či u umyvadel.

V Kolíně se odehraje Týden vzdělávání dospělých

Kolín - Blíží se týden vzdělávání dospělých, odehraje se také v Kolíně, a sice od 9. do 13. listopadu. Zeptali jsme se proto Veroniky Bouškové, krajské koordinátorky Týdnů vzdělávání dospělých ve Středočeském kraji, jak bude vypadat kolínská zastávka.

Fotbalisté Zbrojovky při vaření: cibuli nejrychleji krájí Zavadil

Brno /FOTOGALERIE/ – Je to tekutý dusík, rozkousni a pak vyfoukni, nabádá šéfkuchař Pavla Zavadila. Zdá se, že v tu chvíli dlouhovlasý fotbalista lituje své pozice kapitána, kvůli které si jej muž v rondonu vybírá. Scéna se odehrává ve čtvrtek krátce po poledni v gastronomickém centru Kuliner plus v Moravanech u Brna.

V kuchyni mám rád lehkost Itálie i rozmanitost Španělska

Kutná Hora - Student vysoké školy Nick Pelikán z Kutné Hory se letos přihlásil do kuchařské show MasterChef. V soutěži ho zkušená porota vybrala mezi třicet nejlepších kuchařů. Prozradil na sebe, zda se věnoval vaření už odmalička a jestli je pro něj u jídla důležité i prostírání.

Na veletrhu řemesel bodovali kosmetička i elektrikář

Plzeň – Kosmetička, kadeřnice, truhlář, zedník, instalatér nebo ekolog. V kulturním domě ve Stodě se ve středu představilo několik desítek studijních oborů. Veletrh perspektivy řemesel byl určen především žákům základních škol, kteří si zde mohli vybrat střední školu i své budoucí povolání.

Marameláda ze Čtyřkol je ta nejlepší na světě

Čtyřkoly – Vyrobit marmeládu, která chutná, umí většina českých hospodyněk. Ovšem uvařit takovou, která nejenže skvěle chutná, ale navíc dokáže prorazit na světový trh, tak takovou umí jen Romana Šafránková ze Čtyřkol.

Marmeládová královna v Mokrém

Mokré - Před třemi lety se rozhodla uvařit vlastní marmeládu a zkusila ji prodat na trhu. Sklidila s ní úspěch. Domácí výrobek lidem zachutnal. Za necelý rok se Blanka Milfaitová stala ve Velké Británii mistryní světa v disciplíně vaření marmelády. V pátek na ni v Mokrém netrpělivě čekali v zaplněném kulturním sále. Ze Šumavy urazila s přítelem tři stovky kilometrů, aby si popovídala s místními.