Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

OBRAZEM: Kotlíkové guláše přilákaly stovky lidí. Představilo se 27 týmů

Slavkov u Brna – Hodnotila je odborná porota i návštěvníci. Vybrali šest nejlepších, ostatní guláše, respektive jejich týmy se pak shodně umístily na čestném sedmém místě. Na už osmém ročníku soutěže ve vaření kotlíkových gulášů Gulach Open Austerlitz se nakonec utkalo úctyhodných sedmadvacet družstev. Na horním slavkovském hřišti jim k tomu navíc zahrálo několik hudebních kapel, nechyběla večerní Oldies Party.

OBRAZEM: Zájemci se naučili zpracovávat vlnu a vyrobit domácí sýr

Malhostovice - Do přírodního areálu Zlobice u Malhostovic na Brněnsku zavítalo v sobotu přes pět set lidí. Důvodem jejich návštěvy byly tradiční Ovčácké slavnosti s celostátní výstavou plemen ovcí a koz. Zájemci se mohli naučit výrobu domácího sýru, zpracování vlny nebo si mohli zasoutěžit ve vaření kotlíkového guláše.

Parkem v Šumperku voněly kotlíkové guláše

Šumperk – Libá vůně kotlíkových gulášů se linula ve čtvrtek 13. srpna dopoledne parkem u Vily Doris v Šumperku. Konal se zde už třetí ročník soutěže, která je doprovodným programem Mezinárodního folklorního festivalu, jenž tento týden město hostí.

Nové centrum v Brně: pro děti i důchodce

Brno - Místo nevzhledných rozpadlých chatek, ve kterých přespávají bezdomovci, může v Pivovarské ulici v Brně vyrůst víceúčelové centrum, kde se zabaví děti i staří lidé. Středisko plánuje postavit největší brněnská městská část Brno-střed. Radní v pondělí schválili zpracování investičního záměru. Centrum má vyrůst v místě bývalé zahrádkářská kolonie. Chatky městská část postupně likviduje.

Úrazy dětí? Myslí se na prevenci

Region - Děti více cestují, sportují a hrají si venku. Kromě sportu se mohou také zranit při lezení na stromy, sekání dříví a popálit při vaření. Hrozí i úrazy elektrickým proudem. Mezi nejčastější prázdninová zranění patří odřeniny, zlomeniny, poranění hlavy a úrazy kloubů.

Pivovary už nominovaly své favority

Litoměřice -Litoměřické pivní slavnosti se uskuteční už tuto sobotu 15. srpna. Na Mírovém náměstí se od 13 hodin představí 32 mini, malých, středních i velkých českých pivovarů.

Omezení kvůli suchu: lidem teče voda jen dvě hodiny denně

Doubravčice /FOTOGALERIE/ – Dlouhotrvající vedro a sucho už začíná lidem zavírat kohoutky s vodou. K výraznému a nepříjemnému opatření museli nyní nově přistoupit v Doubravčicích. Voda lidem teče jen hodinu ráno a hodinu večer.

Výčepní má ráda stres a pivo

Plzeň – U pípy strčí do kapsy nejednoho chlapa. Dokázala to, když z regionálního kola soutěže výčepních proklouzla do republikového finále.

Denní centrum Archa oslavilo deset let

Hranice – Své desetileté výročí od založení oslavilo Denní centrum Archa (DCA) v zámecké zahradě. Všechny návštěvníky rozparádila hranická ska skupina Gentlemen´s klub, která zde uspořádala benefiční koncert.

Najít kvalitního kuchaře? Téměř nemožné. Ti šikovní už práci mají

Zlínsko - O dobrého kuchaře je nouze, shodují se majitelé oslovených restaurací ve Zlíně. Nejdůležitější je podle nich vztah k vaření a ve většině případů také kvalifikace. Pracovní úřad evidoval ve Zlínském kraji na konci minulého měsíce bezmála sto padesát volných pracovních míst pro kuchaře, osmačtyřicet přímo v okrese Zlín. Oproti loňské poptávce se jedná o více než čtyřicetiprocentní narůst.

Ptali jsme se kuchařů: Vaříte recepty podle M. D. Rettigové?

Kutnohorsko - Autorka kuchařek a národní buditelka Magdalena Dobromila Rettigová zemřela před 170 lety. Mezi její neznámější díla patří Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Ta vycházela ve velkých nákladech celé století. Její recepty a tipy do domácnosti, které byly určené i úplným začátečníkům, přinášejí inspiraci dodnes. Obzvlášť populární jsou její postupy nakládání a zpracování zvěřiny. Jak se však ukázalo, kuchaři pracující v restauracích v kutnohorském okresu z jejího odkazu nečerpají. V anketě někteří z nich prozradili, že od ní žádný recept nikdy nezkoušeli.

V Letohradu straší aneb S odklínadlem za Bílou paní

Letohrad – Bojíte se rádi? Málokdo cíleně vyhledává strach, ale proč si ho při prázdninovém večeru trochu nedopřát. Již dvanáctým rokem probíhají v prostorách zámku a zámeckého parku noční strašidelné prohlídky pořádané Kulturním centrem Letohrad a ještě se nestalo, že by musely být kvůli nedostatku účastníků zrušeny. V letošním roce si prohlídku užilo téměř 300 návštěvníků.

Výstava stanů láká na velké slevy outdoorového vybavení

Stovky rodinných i expedičních stanů, spacáků, karimatek, outdoorového oblečení a obuvi, kempingového nábytku, potřeb na piknik a vaření, batohů a dalšího vybavení do přírody nyní můžete koupit za výhodnější ceny. Na Výstavě stanů a vybavení do přírody v pražských Letňanech, která trvá až do 9. srpna, začaly velké slevy.

Šéfkuchař: Nejdražší značky jsou spíše průměrné, levnější jsou kvalitnější

Praha – O jeho jménu je v poslední době slyšet stále častěji. Hned po studiích začal Radek Jakubec pracovat v Londýně, kde spolupracoval se známými šéfkuchaři, krátce působil ve Francii a poté i v Praze, kde vedl restauraci Metropolitan. Dvakrát po sobě získal doporučení michelinského průvodce. Dnes jako šéfkuchař vede kurzy vaření Chefparade. Často je možné ho potkat na farmářských trzích, jak nakupuje čerstvé suroviny do práce.

Krátké zprávy z Liberecka

Liberecko - Na Liberecku se děje řada zajímavých věcí. Můžete se těšit například na další ročník JamParády.

Přijela až z Louisiany, aby v Náměšti uvařila jambalayu

Náměšť nad Oslavou - Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, to nejsou jen večerní, odpolední či noční koncerty. Po celém městě se rozběhly desítky nejrůznějších tvůrčích dílen. Poprvé v historii čítá seznam položek dílen řečených Hnízdo múz více než 200.

Přijela až z Louisiany, aby v Náměšti uvařila jambalayu

Náměšť nad Oslavou - Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, to nejsou jen večerní, odpolední či noční koncerty. Po celém městě se rozběh-ly desítky nejrůznějších tvůrčích dílen. Poprvé v historii čítá seznam položek dílen řečených Hnízdo múz více než 200.

OBRAZEM: Dešenický pivovar proměnili v muzeum

Dešenice – Bohatou historií vaření piva na Šumavě a v Pošumaví provede návštěvníky nové Muzeum šumavského pivovarnictví, které bylo v pátek otevřeno v opravené historické tvrzi v Dešenicích.

Autokemp hostil 24. Gulášové slavnosti

/FOTOGALERIE/ Guláše různých chutí a vůní provoněly v sobotu 25. července autokemp ve Frenštátě pod Radhoštěm. Konala se tam totiž tradiční a oblíbená soutěž o nejlepší kotlíkový guláš. A že bylo z čeho vybírat, soutěžící uvařili guláš jelení, dančí, hovězí, vepřový, ale také třebá hlívový. Nechybělo ani další občerstvení a hudební doprovod.

Stravovací komise? Ne! Jídlo ohodnotí žáci v průzkumu

Rakovník - Žádná stravovací komise pro hodnocení kvality jídla podávaného žákům ve školní jídelně nevznikne. Podle radnice se bude kvalita jídla hodnotit pomocí průzkumu na školách, ale případné připomínky či stížnosti ke kvalitě jídel mohou rodiče uplatňovat v radách škol. Změny se dočká i objednávkový systém jídel.

Při nedělním požáru domu v Humpolci zemřel jeho 58letý majitel

Humpolec (Pelhřimovsko) – Při nedělním požáru domu na humpoleckém Horním náměstí zemřel jeho osmapadesátiletý majitel. Kvůli zjištění přesné doby a příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva, řekla dnes mluvčí krajské policie Dana Čírtková. Hořet zřejmě začalo kvůli nedbalosti muže při vaření. Podle statistik krajských hasičů to byl letos na Vysočině čtvrtý požár, při němž zemřel člověk.

Pivní slavnosti v Boršicích byly oslavou zlatavého moku

Boršice /FOTOGALERIE/ – Areál letního kina v Boršicích hostil v sobotu pátý ročník letních Pivních slavností. Návštěvníci si mohli vybrat nejen svůj zlatavý a napěněný mok, ale také mohli ochutnat speciality, které na slavnostech piva nabízel boršický Snad bar u Eskymáka.

V Záhlinicích plánují obnovit pivovar

Záhlinice – Po dlouhých devadesáti letech začne pivovar v hulínské místní části Záhlinice znovu vařit pivo. Budova pivovaru tam stojí už 120 let, přičemž sousední sladovna vyrábí od té doby slad nepřetržitě, a to tradičním humnovým způsobem. Vznikla kdysi zásluhou známého rodáka Františka Skopalíka, v polovině dvacátých let ale pivovar výrobu ukončil.

Zájem o mléko z mlékomatů klesl v desítkách litrů. Ve hře je i rušení přístrojů

Vyškovsko – Původní nadšení z automatů na čerstvé mléko už na Vyškovsku dávno opadlo. Pryč jsou dny, kdy se před pěti lety za čtyřiadvacet hodin vytočilo v průměru přes pět set litrů mléka a padaly i takové rekordy, kdy si zájemci za jediný den přišli pro téměř 800 litrů bílého nápoje nebo pomocníka při vaření. Pokles prodeje na jednom přístroji je oproti loňskému roku v desítkách litrů.