Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Kuchaři školních jídelen mají o prázdninách šanci naučit se víc

Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.

OBRAZEM: Děti si na příměstském táboře hrály na stroje a dělaly veselé obličeje

Brno – Zatímco některé děti vyrazily s rodiči k moři nebo k babičkám, jiné začátek prázdnin tráví na příměstských táborech. V Centru volného času Lužánky si tento týden užívaly děti devět příměstských táborů. „S divadelníky hrajeme různé improvizační hry. Trénujeme mimiku, gesta nebo vtipné zvuky. Hráli jsme si na stroj z továrny nebo na sebe dělali veselé obličeje. Dneska rodičům předvedeme, co všechno se děti naučily," popsal ve čtvrtek instruktor divadelního tábora Lukas Kavin.

Redaktor Deníku si vyzkoušel, jak se vaří pivo

Branná /REPORTÁŽ/ – Dvě nerezové kádě, chladič, dvě čerpadla, čtrnáct ventilů a mezi nimi spousta potrubí. I když se to vše nachází na pár metrech čtverečních, varny, jako je tato, jsou pro většinu Čechů velké svým významem. V minipivovaru Kolštejn v horské vesnici Branná jsem svědkem toho, jak vzniká nejoblíbenější nápoj v Česku. Pivo.

První knihu nechtěli Dagmar Lánské vydat

Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.

Pětasedmdesátiletá matka výrobce drog zajišťovala distribuci

Příbram /FOTOGALERIE/ - Nejstarší dealerka drog v Čechách, jiná metoda vaření pervitinu, nevšední přeprava omamné látky. To jsou nejzajímavější postřehy z policejní akce, která nesla název Leoš. Příbramským kriminalistům se při ní podařilo rozkrýt síť delaerů drog od výroby až po distribuci jednotlivým uživatelům.

Pětasedmdesátiletá matka výrobce drog zajišťovala distribuci

Příbram - Nejstarší dealerka drog v Čechách, jiná metoda vaření pervitinu, nevšední přeprava omamné látky. To jsou nejzajímavější postřehy z policejní akce, která nesla název Leoš. Příbramským kriminalistům se při ní podařilo rozkrýt síť delaerů drog od výroby až po distribuci jednotlivým uživatelům.

Na klášterní pivo si v Oseku museli počkat celých 69 let

Osek - Obnova klášterního pivovaru je součástí revitalizace kláštera, rozdělené do několika etap. Myšlenka začít v klášteře opět vyrábět pivo je z května roku 2009. O tom, že v objektu probíhá rekonstrukce, věděl jen málokdo. Až když byla instalována klasická technologie pro výrobu tradičního českého ležáku a v rámci zkušebního provozu měli občané Oseka možnost pivo ochutnat v místních restauracích a říci své připomínky, bylo jasné, že se záměr podařil.

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.

Hygienici znovu odebrali vzorky vody v Trnové, čekají na výsledky

Trnová (u Prahy) - Hygienici udělali nové odběry pitné vody v Trnové u Prahy a zjišťují, zda je stále závadná. Dnes to řekla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. Kvůli zvýšenému výskytu bakterií se v obci se zhruba 350 obyvateli nesmí od pátku voda používat k pití, vaření ani umývání. Lidé mají k dispozici vodu ze dvou cisteren, podle starosty Štefana Moravčíka ale tuto možnost moc nevyužívají a zákaz hygieniků zřejmě řada místních nerespektuje.

Těžká rána pro drogovou scénu: Policie sebrala největšího výrobce

Šluknovsko – Těžkou ránu drogovému podsvětí zasadil speciální policejní Toxi team na Šluknovsku. Během pouhých deseti dnů zadržel řadu vařičů a dealerů především pervitinu. Mezi nimi je i jednapadesátiletý muž, který patřil k nejzkušenějším vařičům pervitinu.

Olej zanáší potrubí. Pomůžou Hradci oranžové kontejnery?

Hradec Králové - Kam lijete vychladlý olej z pánve po smažení? Většina z námi oslovených lidí do výlevky. Tuk odtud putuje dál do odpadních rour, stávají se z něj hrudky a na ty se nabalují další nečistoty. „Tukové špunty" se občas natolik zvětší, že ucpou odpad a odstraní je až specializovaná firma.

Olej zanáší potrubí. Pomůžou Hradci oranžové kontejnery?

Hradec Králové - Kam lijete vychladlý olej z pánve po smažení? Většina z námi oslovených lidí do výlevky. Tuk odtud putuje dál do odpadních rour, stávají se z něj hrudky a na ty se nabalují další nečistoty. „Tukové špunty" se občas natolik zvětší, že ucpou odpad a odstraní je až specializovaná firma.

Přijďte s námi oslavit 20 let Terno České Budějovice

České Budějovice - Přijeďte v sobotu 13. června nakoupit a oslavte s námi 20 let Terna. V bohatém programu vystoupí od 9 do 12 hodin Babouci, od 13 do 17 hodin taneční orchestr Variant, moderátor Roman Anděl a ve 14 hodin populární bavič Vladimír Hron.

Dívky z Ronova ukázaly kulinářské umění

Ronov nad Doubravou - České finále dětské kuchařské soutěže „Coolinaření s Albertem" se v těchto dnech uskutečnilo v Průmyslovém paláci v areálu Výstaviště Holešovice Praha. V pěti věkových kategoriích soutěžilo 28 týmů ze sedmi českých krajů. U poroty bodovaly v kategorii Maxicoolers i dívky z Ronova nad Doubravou.

Nejlepší guláš? V Otnicích na Vyškovsku někteří vsadili třeba na povidla

Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.

Nejlepší guláš? V Otnicích někteří vsadili třeba na povidla

Otnice /FOTOGALERIE/ – Tak akorát na oběd, díky čemuž si minimálně jeden den v roce můžou hospodyňky z Otnic pospat. A místo do restaurace pak vzít rodinu na místní hřiště, kde budou mít na výběr sice jen z jednoho jídla, ovšem v různých variacích. V devět ráno se účastníci klání ve vaření guláše, které se právě ve vesnici na jihu Vyškovska odehrává, chopili vařeček a začali s přípravou. V poledne se už podávají první vzorky.

Trubec nebodne, poznají děti ve vyškovském zooparku

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Že ve vyškovském zooparku kromě králíků, ovcí, koz a dalších domácích zvířat chovají i včely, ví snad každý, kdo ho minimálně jednou ročně navštíví. Lidé je najdou v ukázkovém úlu v Hanáckém statku a třicet včelstev přibylo i v areálu dinoparku poblíž hvězdárny, kde si je můžou prohlédnout z bezpečné vzdálenosti.

Trubec nebodne, poznají děti ve vyškovském zooparku

Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Že ve vyškovském zooparku kromě králíků, ovcí, koz a dalších domácích zvířat chovají i včely, ví snad každý, kdo ho minimálně jednou ročně navštíví. Lidé je najdou v ukázkovém úlu v Hanáckém statku a třicet včelstev přibylo i v areálu dinoparku poblíž hvězdárny, kde si je můžou prohlédnout z bezpečné vzdálenosti.

Šimpanzi rozumí vaření, tvrdí vědci

New York - V deštném pralese si nezačnou grilovat, nicméně je pravdou, že šimpanzi dokážou pochopit koncept vaření. Jsou dokonce ochotni odložit snězení syrové potravy, odnést jídlo do určité vzdálenosti, aby bylo uvařeno, a jíst tedy později. Vyplývá to z nové vědecké studie, o které informovala agentura Reuters.

V drogové kauze soud čeká na potvrzení jiného verdiktu

Chomutov - Tři obžalovaní v kauze výroby drog a následného výbuchu v bytě panelového domu v chomutovské ulici 17. listopadu si na rozsudek ještě počkají. Jednu z nich, dvaadvacetiletou Markétu Bartlovou totiž 19. května soud pro Prahu-západ potrestal dvanácti měsíci s podmíněným odkladem na dva roky v jiném případu. Se dvěma spolupachateli se podle verdiktu dopustila porušování domovní svobody.

Voda je nepoživatelná, stěžují si Dejvičtí a chtějí odškodnění

Dejvice - Dvaatřiceti tisícům obyvatel Dejvic a Bubenče od minulého čtvrtka teče z kohoutků pitná voda. Po pěti dnech, kdy byla kontaminována viry a bakteriemi a tudíž zdraví nebezpečná. Bohužel ani deset dní nestačilo k tomu, aby zde byla voda běžně poživatelná. Mnohdy prý není vhodná ani k hygieně a k vaření. Zvlášť pro děti. Tvrdí to řada místních, kteří si stěžují radnici Prahy 6, hygienikům i vodohospodářům.