Hradec Králové /KRÁTCE Z HRADCE, FOTO/ - Jarní moderní předkrm, ragú polévku, guláš z hovězího masa a přílohu podle vlastního výběru. Takové bylo zadání pro pět soutěžních týmů po třech členech, které se sjely na 5. ročník regionální soutěže Kuchařské dovednosti 2015 pro žáky odborných učilišť.
České Budějovice - Ve středu 15. března uplyne přesně 120 let od ustavující valné hromady akcionářů „Českého akciového pivovaru v Českých Budějovicích" (ČAP). Podnik je přímým předchůdcem dnešního pivovaru Budějovický Budvar, n. p. První valná hromada potvrdila předcházející přípravné kroky a zvolila historicky první správní radu firmy. Tím byl podle archiváře Budějovického Budvaru Ivo Hajna formálně založen pivovar, který dal světu jednu z nejznámějších českých značek.
Kroměříž – Velkou zkušeností pro mě byl den s profesionálním kuchařem v mé oblíbené kroměřížské restauraci U Bruna, kam se jinak vždy ráda zastavím na dobré jídlo. I proto jsem neváhala a domluvila se s tamním šéfkuchařem a zároveň majitelem restaurace Lukášem Pištělákem, jestli by mi neukázal několik svých fíglů a také to, jak to vlastně v kuchyni takové restaurace chodí.
Ve vazební věznici skončil recidivista, jenž v Petřvaldě na Novojičínsku vyráběl a následně prodával pervitin. V domě žil s malým dítětem a družkou, která drogy také užívala.
Teplicko - Kriminalisté z teplického TOXI týmu zadrželi dva Asiaty, kteří jsou podezřelí z prodeje drog. Při domovní prohlídce v pokoji penzionu, kde muži ve věku 48 a 43 let bydleli, zajistili přes 170 gramů pervitinu, který měl starší muž schovaný pod matrací, v nočním stolku a dokonce i v toustovém chlebu.
Teplicko - Kriminalisté z teplického TOXI týmu zadrželi dva Asiaty, kteří jsou podezřelí z prodeje drog. Při domovní prohlídce v pokoji penzionu, kde muži ve věku 48 a 43 let bydleli, zajistili přes 170 gramů pervitinu, který měl starší muž schovaný pod matrací, v nočním stolku a dokonce i v toustovém chlebu.
Praha, Litoměřice – Katolická církev se v Česku postupně vrací ke staleté tradici vaření piva, které typicky probíhalo v klášterech a pomáhalo jim ekonomicky přežít.Na konci léta chce Biskupství litoměřické otevřít v centru Litoměřic malý pivovar i s restaurací. Vzniknout má v Diecézním domě kardinála Trochty, kde nyní zajišťuje ubytování Hostel U Sv. Štěpána.
Nová Paka – Již tradičně v prvních dubnových dnech, tentokrát na Velikonoční Bílou sobotu, ukončili v nahnědlé vodě novopackého Bahňáku plavci svůj letošní Český pohár v zimním plavání.
Senomaty – Mezi obarvenými vejci, šperky, háčkovanými kuřátky, medem a zákusky z jesenické integrované školy se na velikonočním jarmarku v senomatské roubence určitě nedal přehlédnout stůl s vyskládanými skleničkami plnými marmelády.
V ostravském Trojhalí se v sobotu konala soutěž inspirovaná závody terénních vozů 4×4 – Camel Trophy, které se do roku 2000 konaly po celém světě, takzvaná Outdoor Trophy. Místo velkého terénního vozidla si ale soutěžící museli poradit s traktorovou pneumatikou.
Skoro každej tejden si povídáme o převratnejch věděckejch objevech - a výjimku neuděláme ani tenhle týden. Protož tenhle objev je fakt revoluční. Máte ve vaší firmě dojem, že jsou vaši zaměstnanci nevýkonný a zapomínaj, co jste jim zadal? A máte doma nedostatek sexu? A věřil byste tomu, že oba problémy lze vyřešit pouhým šlofíkem? Ne? Tak tomu věřte!
Znojemsko - Ve znamení otevření památek se ponese tento víkend. Avšak lidé mohou zamířit i na výstavy vín. Pokračuje také program v rámci Znojemských Velikonoc.
České Budějovice - Před osmnácti lety se kuchař Marek Janeba poprvé setkal s japonskou kuchyní. Učarovala mu natolik, že se na ni dnes specializuje a stále dbá na tradiční recepty a suroviny.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Uherské Hradiště / Jarošov – Bílá pěna, láhev orosená, chmelový nektar já znám. Slova písně oslavující pivovar v Uherském Hradišti – Jarošově by se v příštím roce mohla stát opět aktuálními. Po osmnácti letech se tam má totiž obnovit třísetletá tradice výroby piva slavná nejen z písně skupiny Argema.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Praha /ROZHOVOR/ - Dvě známé herečky se pravidelně potkávají na divadelních prknech, obě známe i z televizních obrazovek. Ivana Andrlová a Kamila Špráchalová se ale před Velikonocemi sešly také v kuchyni. Obě herečky jsou zastánkyně zdravého životního stylu a rádi vaří z biopotravin. O své kulinářské dovednosti a velikonoční tipy se podělily také se čtenáři Deníku.
Uherské Hradiště / Jarošov – Bílá pěna, láhev orosená, chmelový nektar já znám. Slova písně oslavující pivovar v Uherském Hradišti – Jarošově by se v příštím roce mohla stát opět aktuálními. Po osmnácti letech se tam má totiž obnovit třísetletá tradice výroby piva slavná nejen z písně skupiny Argema.
Rakovnicko – Montéři poruchových čet ČEZu byli dnes stále ještě v terénu a snažili se obnovit dodávky elektrického proudu do domácností na Rakovnicku. Lidé zde v mnoha případech zůstali řadu hodin bez možnosti topení, vaření, svícení a mytí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Východní Čechy - Základem pro hubnutí je redukční dieta a pohyb, to už všichni čtenáři této pravidelné rubriky vědí. Také většinou víte, co by měl člověk v rámci diety jíst a pít, čemu by se měl vyhýbat a na co si dát pozor. Obecné povědomí o dietním vaření není tolik rozšířeno. Svědčí o tom spousty dotazů, které od hubnoucích přicházejí.
Olomouc – Setkat se v olomoucké restauraci Mtrojka s kuchařem Emanuelem Ridi a celý večer ochutnávat tradiční italské pokrmy, které sám připravil. Takovou možnost díky majitelům podniku manželům Václavíkovým v úterý dostaly desítky klientů sdružení pomáhající handicapovaným a jejich rodinám.
Linec - V tradiční akci Svazu pracujících ÖAAG při rakouské lidové straně plní dobrovolníci i letos četná pískoviště rodin s malými dětmi zdarma čerstvým pískem. V okrese Pergu se například v těchto dnech vydává více než 100 aktivistů k zájemcům z rekordních 19 z 26 obcí, aby jim rozdělili kolem 150 tun písku. „Aby byla nová pískoviště hned pokřtěna, děti dostávají rovnou lopatičky a jiné hračky," píše deník OÖN. Materiál dodávají organizátorům už přes deset let zdarma betonárky, štěrkovny atd.
Břeclav – Jako by se Pohansko vrátilo zpět v čase. Zhruba patnáct nadšenců v raně středověkém oblečení se o víkendu utábořilo uvnitř někdejšího hradiska. Opravovali vandaly a počasím poničenou zemnici a došlo i na menší bojovou ukázku. To vše za dohledu vojvody Franze alias Františka Janoška Kašpárka, který stojí v čele kmenového svazu Styrke. Právě ten sdružuje zájemce, jež uchvátila doba od osmého do desátého století.
Hradec Králové /KRÁTCE Z HRADCE/ - Fontány s tekutou čokoládou, tabulky čokolády s levandulovou i pepřovou příchutí, malování čokoládovými barvami na papír i čokoládový kebab. Zkrátka sladké pokušení, kam se podíváš.
Klenčí pod Čerchovem /Se zajímavými lidmi o zajímavé práci/ - Muž z Klenčí pod Čerchovem, původní profesí zoolog, přesedlal před lety k preparátorství. Při práci může dobře zúročit své znalosti zvířat.
Louka /FOTOGALERIE/ – Nasládlá, chutná a velmi kvalitní. Tak ve zkratce zhodnotila sedmadvacet vzorků povidel, které v sobotu ochutnávali návštěvníci Lúckého koštu trnek, členka degustační komise Hana Hrbáčková. Spolu s dalšími jedenácti porotci vybrali tři nejlepší. „Myslím, že jsou lepší než loni. Letos bylo opravdu velmi těžké rozhodování. Posuzovali jsme chuť, konzistenci nebo to, jestli je ovoce správně scezené a jestli není připálené," přiblížila Hrbáčková.
Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Hodina a deset minut stačila amatérským kuchařům, aby prodali všech sto padesát porcí kančího guláše, které v sobotu uvařili na Guláš festu v Lužánkách. Soutěže o nejlepší guláš uvařený na ohni v kotlíku se zúčastnilo celkem osm týmů. „Museli jsme potom bohužel lidi odmítat, protože guláš prostě došel. Byl speciální tím, že jsme do něj přidali osvědčené ingredience, které však musím držet v tajnosti," sdělil jeden z kuchařů Lubomír Uličník.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Jedenatřicetiletý Tomáš Vítek z Brna vystudoval ekonomickou školu, ale bavilo ho vaření, ke kterému tíhl víc. Proto se před několika lety rozhodl složit kvalifikační zkoušku z gastronomie a nyní vede kuchyni v jedné z brněnských restaurací. „Vařit doma už mi nestačilo. Tloukl jsem se do hlavy, že jsem nešel na kuchaře. Přihlásil jsem se proto do kurzu a po splnění praxe jsem zůstal na plný pracovní poměr v restauraci Bohéma," zavzpomínal kuchař.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Jedenatřicetiletý Tomáš Vítek z Brna vystudoval ekonomickou školu, ale bavilo ho vaření, ke kterému tíhl víc. Proto se před několika lety rozhodl složit kvalifikační zkoušku z gastronomie a nyní vede kuchyni v jedné z brněnských restaurací. „Vařit doma už mi nestačilo. Tloukl jsem se do hlavy, že jsem nešel na kuchaře. Přihlásil jsem se proto do kurzu a po splnění praxe jsem zůstal na plný pracovní poměr v restauraci Bohéma," zavzpomínal kuchař.
Karlovy Vary - Snídaně a možnost vybrat si masité či bezmasé jídlo k obědu a večeři. Takovou možnost mají studenti, kteří se stravují v jídelně Domova mládeže v Drahovicích. Někteří si však stěžují na kvalitu podávaných jídel.
Protivín – Jeho kariéra se vyvíjela od takzvaně čtyřkové hospody až po hotelové restaurace. Dnes je Lukáš Vokřál šéfkuchař a manažer protivínské restaurace Orange Route.
Chomutov - Dvaatřicetiletý René Bureš může mít ještě větší problém, než má teď. Je to jeden ze tří obžalovaných v kauze výroby drog a následného výbuchu v bytě panelového domu v chomutovské ulici 17. listopadu. A včera nepřišel hlavního líčení u chomutovského soudu. Omluvila ho až jeho partnerka a spoluobžalovaná, dvaadvacetiletá Markéta Bartlová, která navíc sama dorazila se zpožděním.
Teplice - Víte jak chutná a co vůbec je sladinka? Jde vlastně o první výstup při vaření piva, dalo by se říci takové ještě bezalkoholové embryo budoucího ležáku.
Liberecký kraj, Svijany - Nejlepší pivo plzeňského typu! Stříbrný a zlatý titul si odvezl z německé degustační soutěže Meiningers International Craft Beer Award pivovar Svijany. Zahraniční soutěže se účastnil prvně.
Liberecký kraj, Svijany - Nejlepší pivo plzeňského typu! Stříbrný a zlatý titul si odvezl z německé degustační soutěže Meiningers International Craft Beer Award pivovar Svijany. Zahraniční soutěže se účastnil prvně.