
O staročeské zabijačky už není mezi lidmi takový zájem
Pelhřimovsko – Zabijačka. Dříve patřila ke koloritu některých vesnic. Jednalo se o společenskou událost, která se však v dnešní době už moc nevidí.
Pelhřimovsko – Zabijačka. Dříve patřila ke koloritu některých vesnic. Jednalo se o společenskou událost, která se však v dnešní době už moc nevidí.
Praha - Průvanu v peněžence lze zabránit i rozumným přístupem. Stačí přitom jen přemýšlet a nenaletět na reklamní triky.
Ústí nad Labem - Opravený dům s modrou fasádou a slunečným logem svítí do okolí. Nedaleko gymnázia na Klíši se manželé Brožovi po dvanácti letech oprav konečně dočkali.
Staré Město – Uvařit co nejlepší polévku. To byl úkol pro devět týmů, které se v sobotu 10. ledna sjely do Velkého Vrbna, místní části Starého Města. Konala se zde soutěž ve vaření zelňačky.
Rakovník – Vedením Domova seniorů Na Zátiší v Rakovníku byla na konci loňského roku pověřena jeho dosavadní aktivizační a organizační pracovnice Markéta Grundmannová.
Mělnicko – Děti, které nejpozději v poslední srpnový den letošního roku najdou na svém narozeninovém dortu šest svíček, čekají v nadcházejících dnech a týdnech zápisy do prvních tříd základních škol.
Nové Hrady - Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil v roce 1968 invazi ruských vojsk do Prahy a tím paradoxně začal jeho americký sen. Na jeho konci může jako jeden z mála lidí na světě říct: Vařil jsem pro prezidenty USA. Dnes působí na zámku v Nových Hradech.
Praha - Velký malér měl docela malou příčinu. Takové zjištění přineslo zkoumání okolností požáru v panelovém domě v ulici Ke Kateřinkám na pražském Chodově, který ve středu vpodvečer zaměstnal nejenom hasiče, ale i záchranáře.
Chrudim - V zimním období můžeme velmi dobře využívat ke zdravému vaření suroviny, které máme uskladněné z období podzimu, a to například kořenovou zeleninu, jako je: červená řepa, zelí, kapusta, celer. Nejvhodnější obilovinou pro toto období je pohanka, z luštěnin je to určitě čočka, cizrna i fazole.
Bystřice nad Pernštejnem - Nové bystřické pivo, které se začne prodávat v minipivovaru nového Centra zelených vědomostí Eden 21. března, ponese název Mitrowský. Toto jméno vzešlo ze soutěže, do které posílali svoje tipy lidé z celé republiky.
Chrast - Pracovníci Městského muzea v Chrasti nezahálí a pilně připravují výstavy s doprovodnými akcemi během tohoto roku. Podle vedoucí Kláry Habartové budou tematicky odlišné a potěší i zaujmou laiky, odborníky a velké i malé návštěvníky.
Chrudim - Poslední den roku 2014 se na zasněžené „bílé peřině" městského stadionu V Průhonech uskutečnil 25. ročník Silvestrovského fotbalu bývalých hráčů, funkcionářů a příznivců klubu AFK.
Tachov – Uvařit gulášovou polévku a na nový rok ji podávat lidem na náměstí při novoročním zpívání Tachovského dětského sboru.
Tachov – Ten nápad vznikl, jako řada jiných dobrých nápadů, v hospodě u piva. Parta štamgastů pivnice U Štěpána, která je v tachovském hotelu Club, si řekla, že na Nový rok udělají něco dobrého pro veřejnost. Slovo dalo slovo a výsledkem je 150 litrů gulášové polévky.
Karlštejn – Hrad Karlštejn navštívil alespoň jednou za život asi každý z nás. Ne všichni ale vědí, že o jeho bezproblémový chod se stará tým pracovníků, v jehož čele stojí kastelán Jaromír Kubů.
Berlín – Vyhlášený britský kuchař Jamie Oliver považuje vaření s dětmi za velmi dobrou učební metodu. Se svými dětmi také proto hodně vaří, řekl v rozhovoru, který dnes otiskl list Berliner Zeitung.
Tábor – 136. procházka dějinami Tábora.
Olomouc – Rybí kost z krku vytahovali o Štědrém dnu lékaři Fakultní nemocnice Olomouc pěti lidem. Na urgentním příjmu ošetřili 30 pacientů s méně závažnými problémy. V porodnici přišlo na svět devět dětí, sedm děvčátek a dva chlapci. „Letošní Štědrý den patří mezi standardní, na takový nápor jsme zvyklí", řekl mluvčí nemocnice Egon Havrlant.
Mostecko - V poslední době se začaly v médiích objevovat pořady a články o vaření. Mě to jako asi většinu lidí baví, ale čas od času se kulinářský odborník „vrhá“ v rámci zvýšení své popularity i do oborů (byť blízce spojenými s kuchyní), jako jsou třeba řezničina, cukrařina či pekařina. Tím, jak fušují do odborných řemesel, kterým dobře nerozumí, vnášejí mezi lidi dezinformace a bludy. Já se v tomto článku pokusím vnést správné informace o jednom kulinářském „podoboru“, a to pekařině. Konkrétně si popíšeme listové těsto.
Sváteční dny jsou období, kdy lidé leccos dopřejí nejen sobě, ale i domácím mazlíčkům. V dobré vůli jim ovšem mohou způsobit vážné potíže, protože zdaleka ne vše z lidského stolu zvířata snesou.
Vánoce jsou svátky klidu a pohody. Kdo však při nich zapomene na ostražitost, změní se v peklo a v boj o život.
Milenov – Vymyslela přes pět set receptů na bezlepkové vaření či pečení a za poslední dva roky napsala už tři kuchařky o bezlepkové dietě. Hanu Šimkovou z Milenova přitom k této činnosti nepřiměl podnikatelský záměr, nýbrž vlastní zkušenost.
Dlažkovice – Kurz finanční gramotnosti pro mladé lidi ze dvou dětských domovů v Ústeckém kraji byl před několika dny dokončen v Dlažkovicích.
Slatiňany, Podhůra - Bikery z týmu MTBC i-bike Sokol Chrudim neodradily víkendové poryvy větru, déšť ani krátké krupobití od jejich tradičního prosincového setkání. To bylo pro nejtvrdší z nich spojeno dokonce s přenocováním pod širým nebem.
Znojmo – Opětovné vaření piva ve Znojmě je zase o něco blíže své realizaci. Vedení znojemské radnice již podepsalo s nově založenou společností Znojemský městský pivovar nájemní smlouvu o pronájmu části bývalého pivovaru. Heineken pivo ve Znojmě vařit odmítl. „Společnost Heineken podle předpokladů nevyužila svého přednostního pravá na znovuobnovení výroby svého piva ve Znojmě, a tak jsme mohli podepsat smlouvu s nově vzniklým Znojemským městským pivovarem. Přednostní právo vyplývalo z původní smlouvy, kterou podepsalo město s Heinekenem před čtyřmi lety, když pivovar kupovalo," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.
Že se pivo dá uvařit i bez pivovaru, dokázali studenti Vysoké školy báňské Technické univerzity. Ve třetím ročníku soutěže Beer košt předvedli neokázalá piva a postupy
Silikon je moderní materiál, který pomalu, ale jistě dobývá české domácnosti. Není se čemu divit. Se silikonovými pomocníky do kuchyně je pečení i vaření jedna radost. Vynikají totiž vlastnostmi, které vám práci v kuchyni usnadní, jsou lehké, snadno udržovatelné a při správném zacházení odolné vůči opotřebení.
Praha /ROZHOVOR/ - Nedávno vydal portrétní fotograf Vlado Kníž italskou kuchařku a založil kavárnu v designovém pop-up storu Dyzajn OFF v Praze.
Cílem kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko?, kterou kraj poprvé uspořádal v roce 2011, bylo znovu objevit moravskoslezské speciality z kuchyní našich babiček a vrátit je zpět na jídelní lístky místních restaurací
Chrudim - Obecně prospěšná společnost Sopre CR provozuje v chrudimské ubytovně v Tovární ulici noclehárnu, nízkoprahové denní centrum a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Stalo se již tradicí, že na Štědrý den připraví jeho pracovníci večeři pro bezdomovce. Suroviny na hostinu pochází z darů od místních obyvatel a firem.
Chrudim - Letošní rok bikerům hodně přál, jezdit se dalo až do začátku prosince, přesněji řečeno do první adventní neděle. A sněhová pokrývka je v nedohlednu, takže je velký předpoklad, že se poslední dvě akce, které pořádá pro širokou cykloveřejnost místní klub MTB „MTC i-bike Sokol Chrudim", vydaří.
Luhačovice /ROZHOVOR/ - Pije i starostka Luhačovic léčivé prameny? A jaký má nejradši? „ Ottovku, ta je chuťově vynikající. Mimochodem, je vhodná i na vaření, hlavně knedlíků," radí Marie Semelová.
Praha – Televize o vaření Mňam TV začne vysílat 15. února 2015. Volně dostupný kanál budou moci diváci naladit v pozemním vysílání, jedná se také o kabelovém a internetovém pokrytí, řekla Erika Luzsicza, ředitelka společnosti Axocom, která pro Mňam TV zajišťuje obchodní zastoupení a distribuční činnost.
Luhačovice - /ROZHOVOR/ Pije i starostka Luhačovic léčivé prameny? A jaký má nejradši? „Ottovku, ta je chuťově vynikající.Mimochodem, je vhodná i na vaření, hlavně knedlíků," radí Marie Semelová.
Poděbrady, Slaný - V sálech na poděbradské kolonádě se konalo klání tří učilišť ve vaření. Žáci ze Slaného zvítězili
Chlumany (FOTOGALERIE, VIDEO/ – Nejen tradiční farmářské, ale i Vánoční trhy v Chlumanech jsou obrovským tahákem pro návštěvníky ze širokého okolí.
Tábor - Přečtěte si 135. procházku dějinami Tábora od Josefa Musila.
Dita Pecháčková, spisovatelka a moderátorka pořadu České televize Deník Dity P., má stále velké kuchařské plány. „Na jaře máme v plánu začít s novou sérií," řekla v rozhovoru pro Deník novopečená maminka.
Veselí nad Moravou – Muž volající z balkonu o pomoc, z okna dým a šlehající plameny. To byl obrázek, který se naskytl v sobotu před čtvrtou hodinou odpoledne v posledním pátém patře bytového domu v ulici J. E. Purkyně ve Veselí nad Moravou.
Brno-Žabovřesky – Pohodlnější vaření i koupání si užijí obyvatelé paneláku ve Vychodilově ulici v Žabovřeskách. Dělníci tam v minulých dnech dokončili opravu více než sedmdesáti bytů za jedenadvacet milionů korun.
Pohodlnější vaření i koupání si užijí obyvatelé paneláku ve Vychodilově ulici v Žabovřeskách. Dělníci tam v minulých dnech dokončili opravu více než sedmdesáti bytů za jedenadvacet milionů korun.
Praha /ROZHOVOR/ - Dita Pecháčková, spisovatelka a moderátorka pořadu České televize Deník Dity P., má stále velké kuchařské plány. „Na jaře máme v plánu začít s novou sérií," řekla v rozhovoru pro Deník novopečená maminka.
Pardubice - Recepty si Láďa Hruška vybírá sám. Inspiraci hledá především na internetových diskuzních fórech nebo zahraničních videoblozích.
Prostějovsko – Běžné domácí činnosti, jako je mytí nádobí, praní či vaření, od příštího roku podraží. Od 1. ledna se zvýší cena za kubík vody o téměř čtyři koruny. Čtyřčlenná rodina tak v příštím roce zaplatí za vodu o více než čtyři sta korun více.
Pardubice - Recepty si Láďa Hruška vybírá sám. Inspiraci hledá především na internetových diskuzních fórech nebo zahraničních videoblozích.
Anketa Co rádi jíte se dostává do velkého finále a vy můžete být u toho! Vítěznou svíčkovou totiž přímo na vlnách Dvojky uvaří šéfkuchař Jaroslav Sapík.
Pardubice - Recepty si Láďa Hruška vybírá sám. Inspiraci hledá především na internetových diskuzních fórech nebo zahraničních videoblozích
Ústí nad Labem - Koledy s námi a celým Českem budou 10. prosince zpívat také děti Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež Tykadlo v Poláčkově ulici v Doběticích.
Praha - Pořad TV Nova o kutilství a zahradničení Rady ptáka Loskutáka se po 14 letech dočká nových moderátorů. Odcházejí sourozenci Adéla a Dalibor Gondíkovi, jejich nástupce televize oznámí v příštím roce.