Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

OBRAZEM: Zdeněk Pohlreich servíroval jídlo i zábavu

České Budějovice - Frikasé s estragonem, což je pokrm z drobně krájeného masa se šťávou, ale také lososa připravil 
v sobotu na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jehož proslavily televizní pořady o vaření.

Staví vlastní pivovar. Plním si sen, říká Lukács z Velké nad Veličkou

Velká nad Veličkou – Zlatavý mok mu chutnal odjakživa. Chtěl mít vlastní hospodu, kde by točil kvalitní a ne příliš známé pivo. Třeba aby mohl říct, že je přímo jeho. Sen Ladislava Lukácse z Velké nad Veličkou už nemá tak rozmazané obrysy. Jsou dokonce tak zřetelné, že k dokončení nového pivovaru chybějí jen poslední úpravy. „Jako pivař jsem se snad i narodil," směje se Lukács.

Staví vlastní pivovar. Plním si sen, říká Lukács z Velké nad Veličkou

Velká nad Veličkou – Zlatavý mok mu chutnal odjakživa. Chtěl mít vlastní hospodu, kde by točil kvalitní a ne příliš známé pivo. Třeba aby mohl říct, že je přímo jeho. Sen Ladislava Lukácse z Velké nad Veličkou už nemá tak rozmazané obrysy. Jsou dokonce tak zřetelné, že k dokončení nového pivovaru chybějí jen poslední úpravy. „Jako pivař jsem se snad i narodil," směje se Lukács.

Péče o seniory Hanu Habartovou naplňuje

Péče o seniory je pro Hanu Habartovou (31) z Dobřichovic nejen podnikáním, ale i životním naplněním. Povídali jsme si s ní o důležitosti její práce, se kterou se dostala až do finále soutěže MAKRO Dobrý podnikatel.

Rájeckým zámkem v sobotu voněly guláše

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE/ - Areál rájeckého zámku v sobotu provoněly zvěřinové guláše. Konal se tam totiž pátý ročník soutěže ve vaření gulášů s názvem Rájecký kotlík. Letos se do kulinářského klání zapojilo čtrnáct soutěžních týmů, které vařily guláše například z masa jeleního, kančího nebo mufloního.

Náchodské pivo si oblíbili v Chile

Náchod - Před dvaceti lety mohli lidé v jihoamerickém Chile koupit tak maximálně tři druhy piva od velkých producentů. V posledních deseti letech však v zemi nastal boom.

Náchodské pivo si oblíbili v Chile

Náchod, Santiago - Před dvaceti lety mohli lidé v jihoamerickém Chile koupit tak maximálně tři druhy piva od velkých producentů. V posledních deseti letech však v zemi nastal boom.

Na oslavách seniorů voněl guláš

Ústí nad Orlicí - Senioři vařili ve čtvrtek na zahradě Červeného kříže kotlíkový guláš. Soutěž byla jednou z aktivit, které v Ústí odstartovaly oslavy mezinárodního dne seniorů.

Chuťové pohárky polechtají vůně z gulášů

Pec pod Sněžkou - Dostatek dřeva, velké kotle, ostré nože, chutné maso a příslušné ingredience. To vše rozbalí v sobotu pod širým nebem kuchaři v Krkonoších s cílem uvařit ten nejlepší gulášek vládce hor. Oblíbená akce se v Peci uskuteční už poosmé.

Na oslavách seniorů voněl guláš

Ústí n. O. –  Senioři vařili ve čtvrtek na zahradě Červeného kříže kotlíkový guláš. Soutěž byla jednou z aktivit, které v Ústí odstartovaly oslavy mezinárodního dne seniorů.

Při kontrolách letních táborů letos padla jediná pokuta

Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali  137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.

Při kontrolách letních táborů letos padla jediná pokuta

Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali  137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.

Při kontrolách letních táborů letos padla jediná pokuta

Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali  137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.

Dobrý podnikatel: Lucie Tomášková - vařením ke zdraví

Lucie Tomášková (34) se přihlásila do soutěže MAKRO Dobrý podnikatel s restaurací Zahrada v Teplicích, kde vaří pro vegetariány, makrobiotiky, lidi s alergiemi, ale i masožravce. Jednoduše pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat. Povídali jsme si s ní nejen o podnikání, ale také životní filozofii, která spojuje dobré jídlo a pomoc ostatním.

Dobrý podnikatel: Luděk Bil - mistr kuchař s velkým srdcem

Majitel kuchařského studia v Přerově Luděk Bil (50) věnoval celý svůj život gastronomii. Své bohaté kulinářské zkušenosti předává mladším generacím a nechybí nikde tam, kde potřebují podpořit dobrou věc. Díky tomu se probojoval až do finále soutěže MAKRO Dobrý podnikatel.

Vaření doma může být snadné a zábavné, říká šéfkuchař Pohlreich

Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.

Víkend v bystřickém Centru Eden patřil bramborám

Bystřice nad Pernštejnem – Brambory, kam se podíváš: svázané v pytlích, smažené v bramboráku, v tataráku natřené na topince s česnekem, v podobě placky nebo šulánků s povidly a mákem. Erteple krájené na hranolky, kobzole ukryté v langoších. „Zemská jablíčka" se prostě o víkendu v Bystřici nad Pernštejnem skloňovala ve všech pádech. V tamním Centru Eden se totiž konal druhý ročník Slavností brambor.

Některé pořady vůbec nebereme jako pořady o vaření.

Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.

Echo nabídlo bezmasá jídla

Prostějov – Vegetariánské a veganské jídlo mohli v sobotu večer potřetí ochutnat návštěvníci prostějovského klubu Echo. Podával se humus, ale také cizrna a sója. Kdo přišel s chutí na dezert, mohl vzít zavděk například rybízovým koláčem a dalšími sladkostmi. Ne všechny pokrmy však vznikly na půdě Echa.

V Senetářově pekli koláče a maso. V nové venkovské pícce

Senetářov /REPORTÁŽ/ – Na prostranství za Muzeem tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově se rozléhá vůně čerstvého chleba, koláčů, langošů, pečeného masa i kotlíkových gulášů. Akci, která dosud neměla v obci obdoby, si nenechali ujít desítky návštěvníků. Koná se tam Den venkovských pícek a šneka Krasíka.

Kuchařku vzali do ruky i politici, na akci zamířily stovky lidí. Podívejte se

Přerov – Ovocný z plodů, vypěstovaných v Knejzlíkových sadech v Předmostí, uhlířský speciál nebo „segoš ala bizon". Mistři kuchaři se v sobotu na přerovském výstavišti předháněli, který z nich připraví lahodnější pokrm. Nechyběly netradiční fotbalové zápasy ani koncerty místních kapel. Na Dny přerovského fotbalu a Guláš fest zamířily stovky lidí.

V rodinném domě v Bojkovicích vzplála digestoř

Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.

Voda z kaple uzdravuje. Lidé pro ni jezdí s kanystry

Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.

Voda z kaple uzdravuje. Lidé pro ni jezdí s kanystry

Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.

Halina Pawlowská vaří ve své kuchyni

Praha – Televize Nova uvede v říjnu nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni, v němž se moderátorka a herečka Halina Pawlowská představí v netradiční roli kuchařky. Nepůjde ovšem pouze o vaření, na řadu se dostanou i její historky, vtipy a samozřejmě i glosy, kterými je Halina proslulá. Pořad U Haliny v kuchyni startuje už 4. října.

Video pomáhá učit kuchaře

Polička - Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.

Video pomáhá učit kuchaře

Polička – Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.

Loupežnický, zlatý, ropný. Plumlov provoněly guláše

Plumlov – Předvést své kuchařské umění, uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa a ještě se u toho dobře pobavit. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Konal se tu třetí ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů s názvem Plumlovský kotlík.