Pec pod Sněžkou - Dostatek dřeva, velké kotle, ostré nože, chutné maso a příslušné ingredience. To vše rozbalí v sobotu pod širým nebem kuchaři v Krkonoších s cílem uvařit ten nejlepší gulášek vládce hor. Oblíbená akce se v Peci uskuteční už poosmé.
Ústí n. O. – Senioři vařili ve čtvrtek na zahradě Červeného kříže kotlíkový guláš. Soutěž byla jednou z aktivit, které v Ústí odstartovaly oslavy mezinárodního dne seniorů.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Lucie Tomášková (34) se přihlásila do soutěže MAKRO Dobrý podnikatel s restaurací Zahrada v Teplicích, kde vaří pro vegetariány, makrobiotiky, lidi s alergiemi, ale i masožravce. Jednoduše pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat. Povídali jsme si s ní nejen o podnikání, ale také životní filozofii, která spojuje dobré jídlo a pomoc ostatním.
Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.
Majitel kuchařského studia v Přerově Luděk Bil (50) věnoval celý svůj život gastronomii. Své bohaté kulinářské zkušenosti předává mladším generacím a nechybí nikde tam, kde potřebují podpořit dobrou věc. Díky tomu se probojoval až do finále soutěže MAKRO Dobrý podnikatel.
Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.
Bystřice nad Pernštejnem – Brambory, kam se podíváš: svázané v pytlích, smažené v bramboráku, v tataráku natřené na topince s česnekem, v podobě placky nebo šulánků s povidly a mákem. Erteple krájené na hranolky, kobzole ukryté v langoších. „Zemská jablíčka" se prostě o víkendu v Bystřici nad Pernštejnem skloňovala ve všech pádech. V tamním Centru Eden se totiž konal druhý ročník Slavností brambor.
Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.
České Budějovice - Již 119 let se vaří pivo v Budějovickém Budvaru, n. p. První várku pěnivého moku, vyrobenou v roce 1895, připomněla v sobotu 20. září akce Den s Budvarem.
Prostějov – Vegetariánské a veganské jídlo mohli v sobotu večer potřetí ochutnat návštěvníci prostějovského klubu Echo. Podával se humus, ale také cizrna a sója. Kdo přišel s chutí na dezert, mohl vzít zavděk například rybízovým koláčem a dalšími sladkostmi. Ne všechny pokrmy však vznikly na půdě Echa.
Senetářov /REPORTÁŽ/ – Na prostranství za Muzeem tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově se rozléhá vůně čerstvého chleba, koláčů, langošů, pečeného masa i kotlíkových gulášů. Akci, která dosud neměla v obci obdoby, si nenechali ujít desítky návštěvníků. Koná se tam Den venkovských pícek a šneka Krasíka.
Jesenice/FOTOGALERIE/ – Kristýna s klidem říká přesný pracovní postup, s jistotou a grifem rozvaluje vodánek (vodové těsto na přípravu listového těsta).
Přerov – Ovocný z plodů, vypěstovaných v Knejzlíkových sadech v Předmostí, uhlířský speciál nebo „segoš ala bizon". Mistři kuchaři se v sobotu na přerovském výstavišti předháněli, který z nich připraví lahodnější pokrm. Nechyběly netradiční fotbalové zápasy ani koncerty místních kapel. Na Dny přerovského fotbalu a Guláš fest zamířily stovky lidí.
Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.
Čekyně /ROZHOVOR/ - Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba se v pátek objevil v Čekyni. Součástí jeho návštěvy byl hodinový trénink místního fotbalového týmu a na samotný závěr akce proběhla i neformální autogramiáda. S lodivodem národního týmu jsme si také stihli popovídat.
Chotěboř – Chcete-li vařit opravdu poctivé pivo, pak musíte vsadit na dobrou a vhodnou vodu, vysoce kvalitní slad a nejlepší chmel. A zapomeňte na všechny stabilizátory či chemicky upravené přísady.
Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.
Česká Lípa - Radnice se už v anketě ptá lidí, jestli by se jim návrat pivovaru do České Lípy zamlouval. O jeho obnovení usiluje skupina podnikatelů, mezi nimi i šéf České pravice.
Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.
Praha – Televize Nova uvede v říjnu nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni, v němž se moderátorka a herečka Halina Pawlowská představí v netradiční roli kuchařky. Nepůjde ovšem pouze o vaření, na řadu se dostanou i její historky, vtipy a samozřejmě i glosy, kterými je Halina proslulá. Pořad U Haliny v kuchyni startuje už 4. října.
Polička - Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.
Polička – Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.
Plumlov – Předvést své kuchařské umění, uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa a ještě se u toho dobře pobavit. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Konal se tu třetí ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů s názvem Plumlovský kotlík.
Dolní Němčí – Koláče, burčák a sladká vůně vařených trnek a do toho libé tóny cimbálové muziky, zpěv, tanec a víření sukní. Tak vypadalo sobotní vaření trnek v Dolním Němčí.
Znojmo - Má vaše dítě školou povinné dietu? Nevíte, jak budete řešit jeho stravování ve škole? Region má řešení v podobě jídel ze školní kuchyně, která jsou určena pro strávníky v režimu bezlepkové diety. Nabízí je školní kuchyně při Základní škole Václavské náměstí ve Znojmě. Tamní proškolené kuchařky vaří dietní jídla nejen pro své žáky. Objednat si dietní oběd může kterákoli znojemská základní škola.
Přerov – Nejen gastronomické, ale i sportovní a kulturní zážitky slibují Dny přerovského fotbalu a Guláš fest. Akce se uskuteční v pátek 19. a v sobotu 20. září na přerovském výstavišti. Netradiční fotbalové zápasy se odehrají v sobotu ve speciálních klecích, vodním bazéně, ale i nafukovacím hřišti. Lidé se mohou těšit na zábavu, ale i oblíbené gulášové pochoutky, které k výstavišti už neodmyslitelně patří.
Znojmo - Má vaše dítě školou povinné dietu? Nevíte, jak budete řešit jeho stravování ve škole? Region má řešení v podobě jídel ze školní kuchyně, která jsou určena pro strávníky v režimu bezlepkové diety. Nabízí je školní kuchyně při Základní škole Václavské náměstí ve Znojmě. Tamní proškolené kuchařky vaří dietní jídla nejen pro své žáky. Objednat si dietní oběd může kterákoli znojemská základní škola.
Kutná Hora - Prodat část loreckého pivovaru soukromému investorovi a vrátit tak Kutné Hoře výrobu piva či počkat na zájemce, který bude chtít koupit celý areál.
Strážnice - Před dvěma lety si začala psát blog o vaření. Loni strávila dvaadvacetiletá studentka skandinavistiky Kristina Hrubá sedm měsíců ve Švédsku jako au-pair. Při pobytu přičichla k místní kuchyni a pustila se do pečení podle originálních švédských receptů.
Opava - Vrátí se do českých nemocnic staré časy? Budou si samy zajišťovat vaření i praní, jak údajně navrhuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček? Co se týče Opavy, tak to rozhodně jednoznačné není.
Strážnice - Před dvěma lety si začala psát blog o vaření. Loni strávila dvaadvacetiletá studentka skandinavistiky Kristina Hrubá sedm měsíců ve Švédsku jako au-pair. Při pobytu přičichla k místní kuchyni a pustila se do pečení podle originálních švédských receptů.
Peking – Od recyklovaného oleje na vaření, přes liščí maso až po zdraví škodlivé chemikálie – seznam potravinových skandálů, z nichž se čínským zákazníkům zvedá žaludek, se zdá být nekonečný. Díky novému vynálezu společnosti Baidu, která je především známá jako čínský internetový vyhledávač, ale mohou mít strávníci zbraň ve vlastních rukou, napsala agentura AFP.
Mezina, Bruntál /ROZHOVOR/ – Melánie Kautzová z Meziny provozuje dvanáct let prodejnu zdravé výživy na náměstí Jana Žižky v Bruntále. Sama je velká zastánkyně zdravého životního stylu, který se snaží propagovat i mezi svými zákazníky.
Krnov – Park v Osoblaze se v sobotu 6. září stane místem konání již 3. ročníku festivalu chutí. Z Třemešné do Osoblahy vyjede v 10.50 hodin parní gastrovlak, ve kterém budou návštěvníci moci ochutnat marmelády vyrobené osoblažským cechem. Ve 12.30 hodin pak propukne celá akce v Osoblaze.
Chomutovsko - Na první zářijový víkend se v regionu mohou těšit zejména milovníci stavebních památek, ale také gurmáni a soutěživé typy. Nechybí ale samozřejmě ani nabídka koncertů, výstav výtvarných prací, pohádka, charitativní akce či oblíbené farmářské trhy na chomutovském centrálním náměstí 1. máje.