České Budějovice - Frikasé s estragonem, což je pokrm z drobně krájeného masa se šťávou, ale také lososa připravil v sobotu na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, jehož proslavily televizní pořady o vaření.
Havlíčkův Brod – Nenápadně a mnohem skromněji než v minulých letech se v havlíčkobrodském Zvonečku uskutečnila tradiční akce Řetěz, určená na podporu mateřství a kojení.
Brno – Nadívaný vepřový bůček, slepice na paprice s máslovými noky a dort Malakov. Takové menu si mohli hosté brněnského Orea Hotelu Voroněž objednat před pětatřiceti lety.
Region /ROZHOVOR/ - Libor Velan právě vydává knihu Jak chutná Východní Slovácko. Nejde však o klasickou kuchařku, knížka totiž nebude jen o vaření. Podle autora půjde také o cestovatelský bedekr pro návštěvníky Slovácka.
S nastávajícím podzimem, kdy čeští chataři a chalupáři houfně opouštějí své rekreační nemovitosti, se prudce zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů.
Adamov – Adamovští se tento týden zapojí do celostátní kampaně Dny zdraví. Projekt je naučí, jak se starat o své zdraví a jak správně jíst. To vše zábavnou a zajímavou formou.
Sokolovsko – S nastávajícím podzimem, kdy chataři a chalupáři houfně opouštějí své rekreační nemovitosti, se zvyšuje riziko, že se tyto objekty stanou terčem zlodějů.
Velká nad Veličkou – Zlatavý mok mu chutnal odjakživa. Chtěl mít vlastní hospodu, kde by točil kvalitní a ne příliš známé pivo. Třeba aby mohl říct, že je přímo jeho. Sen Ladislava Lukácse z Velké nad Veličkou už nemá tak rozmazané obrysy. Jsou dokonce tak zřetelné, že k dokončení nového pivovaru chybějí jen poslední úpravy. „Jako pivař jsem se snad i narodil," směje se Lukács.
Velká nad Veličkou – Zlatavý mok mu chutnal odjakživa. Chtěl mít vlastní hospodu, kde by točil kvalitní a ne příliš známé pivo. Třeba aby mohl říct, že je přímo jeho. Sen Ladislava Lukácse z Velké nad Veličkou už nemá tak rozmazané obrysy. Jsou dokonce tak zřetelné, že k dokončení nového pivovaru chybějí jen poslední úpravy. „Jako pivař jsem se snad i narodil," směje se Lukács.
Péče o seniory je pro Hanu Habartovou (31) z Dobřichovic nejen podnikáním, ale i životním naplněním. Povídali jsme si s ní o důležitosti její práce, se kterou se dostala až do finále soutěže MAKRO Dobrý podnikatel.
Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE/ - Areál rájeckého zámku v sobotu provoněly zvěřinové guláše. Konal se tam totiž pátý ročník soutěže ve vaření gulášů s názvem Rájecký kotlík. Letos se do kulinářského klání zapojilo čtrnáct soutěžních týmů, které vařily guláše například z masa jeleního, kančího nebo mufloního.
Náchod - Před dvaceti lety mohli lidé v jihoamerickém Chile koupit tak maximálně tři druhy piva od velkých producentů. V posledních deseti letech však v zemi nastal boom.
Náchod, Santiago - Před dvaceti lety mohli lidé v jihoamerickém Chile koupit tak maximálně tři druhy piva od velkých producentů. V posledních deseti letech však v zemi nastal boom.
Ústí nad Orlicí - Senioři vařili ve čtvrtek na zahradě Červeného kříže kotlíkový guláš. Soutěž byla jednou z aktivit, které v Ústí odstartovaly oslavy mezinárodního dne seniorů.
Blanensko - Černohorský pivovar láká v sobotu na hektolitry piva a koncerty hvězd. Rájecký zámek zase na vaření gulášů. Redaktoři Blanenského deníku Rovnost vybrali pro čtenáře několik tipů, jak si užít tento víkend v regionu.
Pec pod Sněžkou - Dostatek dřeva, velké kotle, ostré nože, chutné maso a příslušné ingredience. To vše rozbalí v sobotu pod širým nebem kuchaři v Krkonoších s cílem uvařit ten nejlepší gulášek vládce hor. Oblíbená akce se v Peci uskuteční už poosmé.
Ústí n. O. – Senioři vařili ve čtvrtek na zahradě Červeného kříže kotlíkový guláš. Soutěž byla jednou z aktivit, které v Ústí odstartovaly oslavy mezinárodního dne seniorů.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Královéhradecko - Hygienici v létě zkontrolovali 137 táborů a dalších akcí pro děti. Odhalili přibližně desítku chyb a nedostatků v hygieně, ubytování, dokumentaci či zdravotním zabezpečení. Pokutu však udělili jen jedinému hříšníkovi. Táborů a dalších akcí se v kraji zúčastnilo více než 15 tisíc dětí.
Lucie Tomášková (34) se přihlásila do soutěže MAKRO Dobrý podnikatel s restaurací Zahrada v Teplicích, kde vaří pro vegetariány, makrobiotiky, lidi s alergiemi, ale i masožravce. Jednoduše pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat. Povídali jsme si s ní nejen o podnikání, ale také životní filozofii, která spojuje dobré jídlo a pomoc ostatním.
Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.
Majitel kuchařského studia v Přerově Luděk Bil (50) věnoval celý svůj život gastronomii. Své bohaté kulinářské zkušenosti předává mladším generacím a nechybí nikde tam, kde potřebují podpořit dobrou věc. Díky tomu se probojoval až do finále soutěže MAKRO Dobrý podnikatel.
Olomouc – S naprostým klidem popochází kolem rozpálených ploten, sem tam něco promíchá, ochutná nebo zkontroluje, zda se nic nepálí. V hektické atmosféře, která při přípravě šestichodového menu určitě je, si šéfkuchař Zdeněk Pohlreich docela libuje. Pro hosty v olomoucké restauraci M3 připravil několik delikates a jelikož měl vedle sebe schopné kolegy, našel si čas i na rozhovor pro Olomoucký deník.
Bystřice nad Pernštejnem – Brambory, kam se podíváš: svázané v pytlích, smažené v bramboráku, v tataráku natřené na topince s česnekem, v podobě placky nebo šulánků s povidly a mákem. Erteple krájené na hranolky, kobzole ukryté v langoších. „Zemská jablíčka" se prostě o víkendu v Bystřici nad Pernštejnem skloňovala ve všech pádech. V tamním Centru Eden se totiž konal druhý ročník Slavností brambor.
Jesenice – Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina natáčeli pro pořad Kluci v akci ve Střední integrované škole Jesenice. Připravovali listový nugátový řez, který se stal letos na jaře Regionální potravinou Středočeského kraje. Pořad uvidíte na ČT1 v sobotu 25. října v 18.25 hodin.
České Budějovice - Již 119 let se vaří pivo v Budějovickém Budvaru, n. p. První várku pěnivého moku, vyrobenou v roce 1895, připomněla v sobotu 20. září akce Den s Budvarem.
Prostějov – Vegetariánské a veganské jídlo mohli v sobotu večer potřetí ochutnat návštěvníci prostějovského klubu Echo. Podával se humus, ale také cizrna a sója. Kdo přišel s chutí na dezert, mohl vzít zavděk například rybízovým koláčem a dalšími sladkostmi. Ne všechny pokrmy však vznikly na půdě Echa.
Senetářov /REPORTÁŽ/ – Na prostranství za Muzeem tradičního bydlení a perleťářství v Senetářově se rozléhá vůně čerstvého chleba, koláčů, langošů, pečeného masa i kotlíkových gulášů. Akci, která dosud neměla v obci obdoby, si nenechali ujít desítky návštěvníků. Koná se tam Den venkovských pícek a šneka Krasíka.
Jesenice/FOTOGALERIE/ – Kristýna s klidem říká přesný pracovní postup, s jistotou a grifem rozvaluje vodánek (vodové těsto na přípravu listového těsta).
Přerov – Ovocný z plodů, vypěstovaných v Knejzlíkových sadech v Předmostí, uhlířský speciál nebo „segoš ala bizon". Mistři kuchaři se v sobotu na přerovském výstavišti předháněli, který z nich připraví lahodnější pokrm. Nechyběly netradiční fotbalové zápasy ani koncerty místních kapel. Na Dny přerovského fotbalu a Guláš fest zamířily stovky lidí.
Bojkovice – Ke vznícení digestoře v podkrovní kuchyni došlo v sobotu hodinu po poledni v rodinném domě v Bojkovicích. Majitelka ji nechala při vaření bez dozoru. Díky včasnému zpozorování kouře z podkrovních oken byl požár odhalen v prvotní fázi a majitelé jej pomocí kýblů a zahradní hadice rychle lokalizovali.
Čekyně /ROZHOVOR/ - Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba se v pátek objevil v Čekyni. Součástí jeho návštěvy byl hodinový trénink místního fotbalového týmu a na samotný závěr akce proběhla i neformální autogramiáda. S lodivodem národního týmu jsme si také stihli popovídat.
Chotěboř – Chcete-li vařit opravdu poctivé pivo, pak musíte vsadit na dobrou a vhodnou vodu, vysoce kvalitní slad a nejlepší chmel. A zapomeňte na všechny stabilizátory či chemicky upravené přísady.
Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.
Česká Lípa - Radnice se už v anketě ptá lidí, jestli by se jim návrat pivovaru do České Lípy zamlouval. O jeho obnovení usiluje skupina podnikatelů, mezi nimi i šéf České pravice.
Dobrá Voda - Místo, kde se v minulosti stalo něco mimořádného, láká stovky poutníků. Voda vyvěrající z kaple v Dobré Vodě, kde mělo v minulosti dojít k zázračnému uzdravení slepého chlapce, navíc odhalila své další tajemství.
Praha – Televize Nova uvede v říjnu nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni, v němž se moderátorka a herečka Halina Pawlowská představí v netradiční roli kuchařky. Nepůjde ovšem pouze o vaření, na řadu se dostanou i její historky, vtipy a samozřejmě i glosy, kterými je Halina proslulá. Pořad U Haliny v kuchyni startuje už 4. října.
Polička - Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.
Polička – Co kdyby mladé kuchaře pomohly vychovávat zábavné audiovizuální materiály, které jim jasně ukáží, kde se vyvarovat chyb namísto tradičního způsobu vaření podle kuchařek. V brzké budoucnosti se to klidně může stát.
Plumlov – Předvést své kuchařské umění, uvařit co nejlepší guláš z vepřového masa a ještě se u toho dobře pobavit. Takový úkol čekal na soutěžní týmy, které si daly v sobotu dostavení v kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Konal se tu třetí ročník soutěže ve vaření kotlíkových gulášů s názvem Plumlovský kotlík.
Dolní Němčí – Koláče, burčák a sladká vůně vařených trnek a do toho libé tóny cimbálové muziky, zpěv, tanec a víření sukní. Tak vypadalo sobotní vaření trnek v Dolním Němčí.