Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Zepter práce = nové pracovní příležitosti!

Společnost Zepter International působí na trhu v České republice již více jak 22 let. Stala se synonymem pro zdravý životní styl, úspory času, energie i peněz a samozřejmě kvalitu. Její motto zní: „pomáháme lidem žít déle, zdravěji a úspěšněji".

VIDEO: V Luhačovicích vařili také historická jídla. Podívejte se

Luhačovice – Byť do druhého ročníku Food Festivalu Luhačovice zbývalo ještě několik dní, šéfkuchař pozlovického hotelu Vyhlídka Vlastimil Jaša měl plné ruce práce a hlavně hlavu plnou starostí. S předstihem totiž pracoval na menu, které o víkendu představil návštěvníkům gastronomické události.

VIDEO: Nejlepší guláš uvařil třicetiletý elektrikář

Vsetín – Se svým parťákem to v sobotu odpoledne natřel i ostříleným kuchařům. Pavel Vychopeň z Liptálu, který v současné době žije ve Vsetíně, se stal gulášovým králem. Porazil dalších sedmnáct týmů, mimo jiné i vítěze předešlých ročníků.

Soused šest let „omlazoval" amerického veterána

Pasov - Hans Fuchs (59) z Gummeringu v okrese Pasov-venkov, vyučený mechanik zemědělských strojů, šest let restauroval Ford Thunderbird z roku 1958 tak, že vůz jako jediný svého ročníkuv Německu získal certifikát prvotřídního stavu, píše deník PNP.

Bozeňov nabízí další novinky: wellness, grilování i letní kino

Zábřeh – Další novinky připravili pro návštěvníky v oblíbeném rekreačním středisku v Dolním Bušínově u Zábřeha. Ve Sport & Relax areálu Bozeňov mohou zájemci nově zavítat do wellness centra s párou a vyhřívacími vodními lůžky. Spolu s Centrem volného času Bozeňov zde pak začali nabízet animační programy nejen pro ubytované hosty, ale i pro širokou veřejnost.

Další pivo z Třebíčska ponese jméno Heřman

Vladislav - Pět mužů z rodu Heřmanů buduje ve Vladislavi pivovar. Chtějí navázat na tradici zdejšího vaření piva, která sahá až do roku 1556. Čekají na poslední povolení od celního úřadu. První sud by mohli prodat už za pět týdnů.

Folklorní festival očekává šest stovek účinkujících

Šumperk – Po roce opět ožijí ulice města hudbou, tancem a folklorním veselím. Na mezinárodní folklorní festival, který odstartuje ve středu 13. srpna a potrvá do neděle 17. srpna, zavítá celkem šest set účinkujících. V pondělí soubory vystoupí v okolních vesnicích.

Libor Uher: Obecně mám z osmitisícovek strach a veliký respekt

Jako druhý Čech v historii zdolal horolezec Libor Uher 20. července 2007 nebezpečnou K2, druhou nejvyšší horu světa. Při sestupu z vrcholu se doslova podruhé narodil. Měl velké problémy s dehydratací a omrznutím pravé ruky. Přesto láska k velehorám zůstala.

Libor Uher: Obecně mám z osmitisícovek strach a veliký respekt

Jako druhý Čech v historii zdolal horolezec Libor Uher 20. července 2007 nebezpečnou K2, druhou nejvyšší horu světa. Při sestupu z vrcholu se doslova podruhé narodil. Měl velké problémy s dehydratací a omrznutím pravé ruky. Přesto láska k velehorám zůstala.

Valaši si často vaří pivo doma, v oblibě jsou též minipivovary

Valaško – Valaši objevují nový koníček. Domácích pivovarníků přibývá jako hub po dešti. Jedním z nich je i Jiří z Meziříčska. S vařením začal, protože mu nabízená piva přestala jednoduše chutnat. Zatoužil po plné a hořké chuti, kterou mu dnešní „europiva" nemohla dopřát.

Gurmánská událost: Food festival Luhačovice

Luhačovice - Historii i současnost luhačovické kuchyně představí srpnový Food Festival Luhačovice. Uskuteční se v sobotu 16. srpna v Luhaparku (areál minigolfu). Kromě vybraných menu pěti hotelů budete moci sledovat komentované vaření, ochutnat molekulární kuchyni nebo se dozvíte něco o tom, jak se vařilo na luhačovickém panství.

Nova po šesti letech končí s Babicovými dobrotami

Praha – Televize Nova po šesti letech končí s pořadem o domácím vaření Babicovy dobroty. Oznámil to producent pořadu a Babicův manažer Jan Lacina. Dodal, že jedná s dalšími televizemi o možném pokračování pořadu.

Jednoduchá pravidla pro sbírání hub

Houbařská sezona už snad konečně začala, a tak je dobré si připomenout některá pravidla pro sbírání hub. Obzvláště, co se týká těch jedovatých.

Jednoduchá pravidla pro sbírání hub

Houbařská sezona už snad konečně začala, a tak je dobré si připomenout některá pravidla pro sbírání hub. Obzvláště, co se týká těch jedovatých.

Eva Pilarová své "tři čtvrtě století" nezatlouká, ale ignoruje

Praha – Zpěvačka Eva Pilarová se podle svých slov snažila „taktně přejít" už své sedmdesátiny a slavit na pódiu nebo v soukromí se nechystá ani své 75. narozeniny, které připadnou na 9. srpna. Nepřipravuje hostinu, přestože je proslulou kuchařkou a autorkou knih o vaření, „Narozeninové menu jsem už připravila ve formě boďáku pro kapelu, v den narozenin totiž zpívám na Mezinárodních jazzových dnech v Dubé – Nedamově," řekla brněnská rodačka, která se v roce 1960 stala členkou divadla Semafor, kde vystupovala mimo jiné s dvojicí Jiří Suchý a Jiří Šlitr.

První Všeminské slavnosti voněly gulášem. Podívejte se

Všemina – Vůně hovězích gulášů, točeného piva či grilovaných dobrot vítala uplynulou sobotu odpoledne návštěvníky areálu fotbalového hřiště ve Všemině. Konal se tam totiž oficiálně první ročník Všeminských slavností. Počasí přálo, slunce pálilo jako o život, o spokojené lidi tak nebyla nouze.

Bystřice hledá název pro své pivo, minipivovarů přibývá

Žďársko – Název pro bystřické pivo hledají v právě budovaném Centru zelených vědomostí (Eden), které příští rok na jaře přivítá první návštěvníky. Tři nejzajímavější tipy na název budou odměněny dárkem v podobě workshopu vaření piva pod vedením zkušeného sládka.

Ochutnávka dobových pokrmů na hradě je v sobotu i v neděli

Šelmberk - O víkendu se uskuteční v Historicko – řemeslném centru Šelmberk třetí ročník Festivalu dobové kuchyně. V rámci této ojedinělé akce pro veřejnost budou mít návštěvníci možnost nahlédnout pod ruce kuchařů z několika dobových kuchyní, ochutnat pokrmy připravené podle dochovaných historických receptů od antiky po novověk nebo se zúčastnit šlechtické renesanční hostiny. Akci pořádá sdružení Danar.

Vymyslel prkénko na krájení. A dostal za něj prestižní ocenění

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se jen trochu nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to na setkání, kde zlínská společnost Tescoma představovala mimo jiných jejich a jeho velký úspěch.

Vymyslel prkénko na krájení. A dostal za něj prestižní ocenění

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Stál uprostřed davu a byl středem pozornosti. Kolem cvakaly fotoaparáty a on se jen trochu nesměle usmíval. To jsem ho viděl poprvé. Bylo to na setkání, kde zlínská společnost Tescoma představovala mimo jiných jejich a jeho velký úspěch.

Gulášek zavoní, pivo poteče proudem. Slavnosti ve Velkém Týnci jsou tady

Velký Týnec – Voňavý gulášek, čerstvý chléb a k tomu, jak jinak než pivo. A když se k tomu u stolu sejde parta přátel, hraje dobrá muzika, pak o dobrou náladu není nouze. Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci na Olomoucku provoní kotlíky s čerstvě uvařeným gulášem naplněné už posedmé. Ani letos nebude v kulinářské dílně plné zajímavých vůní i chutí chybět několik druhů piv, soutěže a muzika. Tentokrát do Velkého Týnce zamíří zpěvačka Věra Špinarová s kapelou. Pivní a gulášové slavnosti se konají v sobotu 26. července.

Naším požadavkem je, aby přerušení plynu do kotelen bylo minimální

Tachov – Letní měsíce, kdy není topná sezona, využili dělníci k rozsáhlým opravám plynového vedení v Tachově. S tím souvisí i avizované odstávky kotelen na sídlištích, které v příštích týdnech nebudou moci spotřebitelům dodávat teplou vodu. Více Deníku k opravám i odstávkám řekl jednatel Správy majetku a údržby Tachov Jiří Sedláček.

FOTO: Převoznice Libuška miluje řeku i převoznické řemeslo

Branov – „Převozník musí mít rád lidi a svoji řeku," říká převoznice Libuška Vosátková, která už pětadvacet let jezdí každé léto na několik dnů převážet do Luhu pod Branovem a provádět návštěvníky Pamětní síní Oty Pavla.

Nové pivo ve Frýdlantu táhlo

Frýdlant – Po 65 letech se v zámeckém pivovaru zase vaří pivo. Ochutnat první várku přišly 
v parném dni téměř dva tisíce lidí.

Rychta naučí ekologii i uklízečky

Krásensko – Hlavně na učitele středních a základních škol, případně jejich žáky, se soustředilo školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka, které má svou pobočku i v Krásensku. Nově však nepřijdou zkrátka ani další pracovníci škol a úřadů. Třeba pro zahradníky nebo kuchaře tak pracovníci Lipky připravili zdarma ekologické kurzy.

Rychta naučí ekologii i uklízečky

Krásensko – Hlavně na učitele středních a základních škol, případně jejich žáky, se soustředilo školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka, které má svou pobočku i v Krásensku. Nově však nepřijdou zkrátka ani další pracovníci škol a úřadů. Třeba pro zahradníky nebo kuchaře tak pracovníci Lipky připravili zdarma ekologické kurzy.