Hradec Králové /FOTO, ANKETA/ - „Pán Božko miluje brynzové halušky!" znělo v sobotu 31. května celý den areálem Šrámkova statku v hradeckých Pileticích. V rámci Dne české a slovenské vzájemnosti se tu konal devátý ročník vaření brynzových halušek.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Bruntál – Pokud by někdo požádal vedoucího střediska bruntálských skautů Tomáše Kubelu o to, aby sdělil, co je skauting, nestačila by mu na odpověď ani celá hodina. Lehce by ale každému řekl, proč by měl do skauta vstupovat středoškolák nebo dospělý člověk, nejen dítě základní školou povinné, jak je tomu nejčastěji.
Světlá Hora /DOPLNĚNO, FOTOGALERIE/ – Od poslední květnové soboty je zcela jasno. Nejlepší kotlíkový guláš vaří ve Světlé Hoře a blízkém okolí Holbíci z Bruntálu. O nejlepší guláš letos soutěžilo rekordních čtrnáct týmů.
Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.
Praha /ROZHOVOR/ - Debutová deska Ondřeje Brzobohatého nese název „Identity". Ačkoli se oblíbený zpěvák a herec věnuje muzice, celou svoji dosavadní kariéru, a produkoval také alba několika hudebních kolegů, svoji vlastní prvotinu vydává až nyní.
Praha /ROZHOVOR/ - Debutová deska Ondřeje Brzobohatého nese název „Identity". Ačkoli se oblíbený zpěvák a herec věnuje muzice, celou svoji dosavadní kariéru, a produkoval také alba několika hudebních kolegů, svoji vlastní prvotinu vydává až nyní.
/ROZHOVOR/ Bývá tradicí, že se v průběhu Slavností pivovaru Ostravar čepuje i pivní speciál, uvařený pouze pro tuto příležitost. Nejinak tomu bude i letos. Spolu s branami areálu pivovaru se 7. června otevřou i pípy a začnou chrlit černou třináctku s plnou chutí a výraznou hořkostí.
Brno - Jednadevadesát receptů vhodných pro vaření venku ve středu Brňanům představil Zdeněk Pohlreich. Šéfkuchař známý z televizních obrazovek totiž vydal novou knihu Rozpal to, šéfe! a v podvečer ji zájemcům podepsal a představil v Knihách Dobrovský v Joštově ulici.
Uherské Hradiště – Další důležitý krok ve snaze začlenit své klienty do běžného a samostatného života, učinila v těchto dnech Oblastní charita Uherské Hradiště. Té se po dlouhém úsilí podařilo zprovoznit nový bezbariérový dům, ve kterém najdou svůj domov lidé s mentálním a kombinovaným postižením.
Litomyšl – Ve vaření kotlíkového guláše soutěžilo v sobotu čtrnáct týmů. Tradiční klání se konalo potřetí v rámci gastroslavností na Toulovcově náměstí. S nadsázkou se dá říci, že se jednalo o mezinárodní soutěž, neboť dorazily týmy ze Slovenska.
Litomyšl /FOTO/ - Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale gastroslavnosti do Litomyšle prostě patří. Třetí ročník svátku jídla vyvrcholil o víkendu poctou kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové a bohatým programem, jehož hlavní část se odehrávala na Smetanově náměstí.
Litomyšl – Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale gastroslavnosti do Litomyšle prostě patří. Třetí ročník svátku jídla vyvrcholil o víkendu poctou kuchařce Magdaleně Dobromile Rettigové a bohatým programem, jehož hlavní část se odehrávala na Smetanově náměstí.
Veltrusy – Bylinkovým dnům patřila sobota a neděle ve veltruském zahradnickém centru Jelínek. Návštěvníci měli možnost získat cenné rady o jejich pěstování a používání v kuchyni nebo při domácím léčení.
České Budějovice – Jedenačtyřicetiletý Luděk Hauser šéfuje už více než šest let kuchyni vyhlášené pivnice Masné krámy v Českých Budějovicích. K populárnímu budvarskému kroužkovanému ležáku sem můžete zajít na řadu gastroakcí: od zabijaček přes chřestové hody, „šnicly", pstruhy až po exotické menu. „Dramaturgii" vymýšlí právě Luděk Hauser.
Nová Paka – Jedenáct studentů oboru hotelnictví Střední školy gastronomie a služeb skládalo v tomto týdnu praktickou maturitní zkoušku. Tužky a papír museli mladí lidé vyměnit za zástěru a číšnický stejnokroj.
Velké Popovice - Pivovar Velké Popovice přivítal členy kapely Divokej Bill, kteří přijeli uvařit Nefiltrovaný ležák Velkopopovického Kozla - speciál na oslavu 140 let založení pivovaru. Oslavy se budou konat 14. června v rámci tradičního Dne Kozla, kde kapela letos vystoupí jako hlavní hudební hvězda.
Ústí nad Labem - Při hře na restauraci je jedno, jestli jste gurmet nebo nadšený amatér. Na festivalu Restaurant day je kuchařem každý, kdo chce přivítat hosty a servírovat jim své domácí speciality v provizorních stáncích třeba na ulici nebo v parku.
Havlíčkobrodsko – Junior Internet, Cemach a Enersol. To jsou názvy prestižních a v případě Cemachu a Enersolu i mezinárodních studentských soutěží, ve kterých si velmi úspěšně počínali i středoškoláci z havlíčkobrodského regionu.
Plzeňsko - Navázat na tradici vaření piva, která sahá až do roku 1765, se rozhodli ve Štěnovicích. V sobotu proto uspořádali historicky první ročník pivních slavností, na který dorazilo několik stovek lidí.
Slatinice – Přijíždějí s petkami i barely a čepují si zdravou vodu ve velkém. Prameny ve Slatinicích využívají lidé s oblibou nejen k léčení, ale i k vaření. Voda je zdarma, obec ani lázně velkým odběrům nijak nebrání a chystají i mapku všech pramenů.
Svitavsko – /POCTIVÁ KUCHYNĚ/ Dnes opět připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní – jsou připraveny z poctivých surovin.
Praha /FOTOGALERIE/ - Třináct lidí, mužů i žen ve věku od 25 do 49 let, z nichž někteří byli dopadeni přímo při výrobě drogy, zadrželi v souvislosti s úderem proti výrobcům pervitinu kriminalisté z Prahy-venkov: Jih.
Slaný – /FOTOGALERIE/ Vaření v přímém přenosu pod taktovkou populárního svérázného mistra kuchaře Zdeňka Pohlreicha měli ve středu možnost zažít žáci Střední integrované školy ve Slaném. Tam zavítal v rámci projektu podpořeného Evropskou unií s názvem Vaření je hobby.
Chystáte se grilovat? V tom případě zahoďte vakuově balené maso ze supermarketu, jděte k řezníkovi a nechte si ukrojit pět až šest centimetrů tlustý steak. Vynikající kuchař a odborník na grilování Vladimír Palička by vám jistě doporučil jihoamerické hovězí.
Pasov - „Po skončení prodejní doby obchodů se Thomas z Altöttingu vydává k supermarketům a vybírá tam potraviny vyhozené do kontejnerů," píše deník PNP. Ne prý proto, že nemá peníze, aby si koupil něco k jídlu, ale na protest. „Tyto potraviny jsou draze vyrobeny a dovezeny ze Španělska nebo z ještě větší dálky, a jediné, co se s nimi nakonec stane, je, že jsou vyhozeny," říká 25letý Thomas. List dodává, že je to škodlivý následek nesmyslných požadavků supermarketů mít v regálu třeba pět různých druhů salátů.
Jičíněves – V pátek 2. května se konala rodičovská schůzka. My jsme skoro celý den vařili a připravovali hostinu pro rodiče. Připravili jsme hostinu o čtyřech chodech – předkrm, polévka, hlavní chod a dezert ke kávě.
Bukovany – Kvalitní červená paprika, pořádné maso, víno, tajné přísady a dávka kulinářského umění. Tak by měla vypadat příprava poctivého guláše. Alespoň podle Karla Novotného. On a jeho tým ze Žádovic se ve čtvrtek zúčastnil gurmánského klání Bukovanský gulášek. O nejlepší pokrm bojoval proti dalším dvanácti skupinám
Lhotsko – Vybudování vodovodu pro celou obec. To je priorita Lhotska, na kterou ovšem zatím nemají peníze. Potřebují získat dotaci. Zatím ale žádnou přislíbenou nemají.
Brno – Půdu jednoho z brněnských domů využíval jako laboratoř na výrobu drog osmačtyřicetiletý muž. Policisté z Toxi týmu mu ale v těchto dnech jeho jednání překazili. Muže totiž přímo při vaření pervitinu v domě v centru města zadrželi.
Bruntál - Šesté z nových krajských gastrocenter otevírají právě dnes (ve středu 7. května) v hotelu Hvězda, který funguje jako odloučené pracoviště bruntálské střední odborné školy.
Pelhřimov – Jaroslava Oumarová z Pelhřimova, vítězka vysočinského kola jarní soutěže s Deníkem Česko na talíři, vařila v sobotu 5. dubna v celostátním kole soutěže.
Praha /FOTOGALERIE/ - Je mu čtyřiačtyřicet a ve světě gastronomie se pohybuje čtvrt století. I když nyní má pod sebou desítky kuchařů, než se k tomu dostal, prošel kus cesty. Po celém světě. René Vokurka má na starosti všechny kuchyně sítě pizzerií Coloseum.
Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.
Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.
Praha - Češi si audioknihy stále častěji kupují v elektronické formě a stahují si je například do mobilního telefonu. Zhruba čtvrtinu prodaných audioknih si již lidé stáhnou z internetu, většinu si ale stále pořizují na CD. Mezi hlavní činnosti při kterých lidé poslouchají zvukové verze knih patří podle odhadů prodejců jízda v autě, žehlení, vaření či zahradničení.
Volary /FOTOGALERIE/ - Na nádvoří volarského muzea se v pátek 25. dubna konal další Večer pro přátele menhirů, na němž vystoupil i prachatický hudební soubor Beltina.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.
Prostějovsko – Obsazeno. To se dozví většina rodičů, která nemá na dva měsíce prázdnin hlídání a hledá pro svou ratolest volné místo na letním či příměstském táboře. Děti, jejichž rodiče váhali s přihláškami na prázdninové tábory, se již na většinu z nich nedostanou.
Nové Město na Moravě - Slavnostní otevření Naučné stezky Tři Kříže, které zároveň zahájilo letošní turistickou sezonu, přilákalo řadu Novoměšťanů i návštěvníků. Většina z nich si nenechala ujít prohlídku pivovarského sklepa v Brněnské ulici, který je nyní v rukou soukromých majitelů.
Sebranice /FOTO/ - Málo místa a hodně dětí, které by po škole chtěly navštěvovat družinu. Kapacita té stávající dlouho nevyhovovala velkému zájmu místních žáků.