Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Ženy se ráno samy umí zkarikovat u zrcadla, a trvá jim to hrozně dlouho

Ostrava /ROZHOVOR/ - Pravidelně v kavárně bývalého Domu knihy Librex v Ostravě (dnes patřící společnosti Knihcentrum) kreslí karikatury návštěvníků z řad populárních osobností i tváře zcela neznámých lidí. Výtvarník a malíř na volné noze Václav Šípoš ale nekreslí jen portréty. Podílí se například také na úspěšném dětském pořadu o vaření Draci v hrnci, který vysílá kanál České televize Déčko.

Na česká jídla jsem jako český kuchař hrdý

Písek /ŠTAFETA PÍSECKÉHO DENÍKU/ – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Dnes na otázky zpěváka Martina Brauna odpovídá kuchař Jiří Rohan.

VIDEO: Velkou Lhotu provoněly vepřové speciality

Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.

'Pivo miluju, je to moje hobby'

Ústí n. O. – Soutěže Mistr výčepní 2014 organizované plzeňským pivovarem Gambrinus se letos v regionálních kolech zúčastnilo 298 výčepních z celé republiky. Do finále, které se konalo před několika dny v Plzni v pivovaru Gambrinus, se dostalo 24 nejlepších. Byl mezi nimi i Pavel Toman ze SportMusicClubu v Ústí nad Orlicí.

Vaření piva má v Pardubickém kraji tradici

Vysoké Mýto  – Putovní výstava Regionálního muzea v Chrudimi doplněná Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě, která odhaluje tajemství vaření piva,  se koná do 11. května  v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě.

Žízeň uhasí v Hodoníně novým pivem. Povojensku

Hodonín - Desátník, Oficír či Kaprál. Vojenské hodnosti a zároveň názvy nového piva, které lidé pořídí v Hodoníně. Provoz v největším městě regionu totiž zahájil pivovar Hodonínský Vojáček. „Desátník je název desítky, Oficír je dvanáctka a třeba čtrnáctka je Major. V Hodoníně byly kasárny, takže název podniku samozřejmě není náhoda," sdělila jedna z majitelek pivovaru Marcela Pančochářová.

Žízeň uhasí v Hodoníně novým pivem. Povojensku

Hodonín - Desátník, Oficír či Kaprál. Vojenské hodnosti a zároveň názvy nového piva, které lidé pořídí v Hodoníně. Provoz v největším městě regionu totiž zahájil pivovar Hodonínský Vojáček. „Desátník je název desítky, Oficír je dvanáctka a třeba čtrnáctka je Major. V Hodoníně byly kasárny, takže název podniku samozřejmě není náhoda," sdělila jedna z majitelek pivovaru Marcela Pančochářová.

Dan Kordula bojuje v pořadu Prostřeno. S grilem

Ratíškovice – Zbožňuje vůni grilovaného masa. Když s kamarádem stavěl pergolu, slíbil si, že se přihlásí do televize, kde předvede své kuchařské dovednosti. Dan Kordula z Ratíškovic od včerejšího večera bojuje s dalšími třemi muži a jednou ženou v deváté sérii pořadu Prostřeno.

Jaro mnozí přivítali hudbou, tancem i vařením guláše

Rychnov n. Kn. – Tradiční vítání jara nemohlo chybět ani v letošním roce. Nádvoří pivovaru přivítalo davy návštěvníků. Někteří z nich soutěžili také ve vaření  kotlíkového guláše.„Soutěžení se koná již potřetí, v prvním ročníku bylo pouze pět družstev, protože jsme se báli, jak to dopadne.  Letos jich ale je celkem dvanáct. Hodnotí odborná porota, ale i laická veřejnost," vysvětluje organizátor gulášové soutěže Tomáš Konvalina.

V Držovicích se pustili do jarní polévky a zahnali zimu

Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.

Rožnovský Popper získal Stříbrnou pivní pečeť

Rožnov pod Radhoštěm – Šestnáctistupňový světlý speciál Popper z Rožnovského pivovaru se pyšní Stříbrnou pivní pečetí. Získal ji od hodnotitelů na mezinárodním poměřování zlatavých moků v Táboře.

Prosté ženy se perou, ctihodní pánové se udávají

Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ - (Předchozí díl vyprávěl o tom, jak se městská rada usnesla, že dokud sousedé nebudou pořádně platit daně, málokdy dostanou povolení vařit své vlastní pivo. Zabralo to. V květnu 1707 účetní ohlásil: Město nejen že zaplatilo staré nedoplatky vůči císaři, ale zaplaceny už jsou daně na celý rok.)

Ženu zachránilo pálící se jídlo

Stochov - Ve čtvrtek odpoledne obdrželi záchranáři tísňovou výzvu z linky 112 k výjezdu do zakouřeného bytu ve Stochově. Na místo vyjela posádka z Nového Strašecí a lékař z Kladna. Hasiči otevřeli dveře bytu a uvnitř našli ležící ženu v bezvědomí.

Z bytu se valil kouř, majitel usnul při vaření

České Budějovice - K panelovému domu v Krčínově ulici v Českých Budějovicích vyjížděli v pondělí po třetí hodině odpolední hasiči. Z pod dveří bytu ve třetím nadzemním podlaží se tu valil kouř. Na místo tak zamířily osádky pěti zásahových vozidel včetně výškové techniky.

Z bytu se valil kouř, majitel usnul při vaření

České Budějovice - K panelovému domu v Krčínově ulici v Českých Budějovicích vyjížděli v pondělí po třetí hodině odpolední hasiči. Z pod dveří bytu ve třetím nadzemním podlaží se tu valil kouř. Na místo tak zamířily osádky pěti zásahových vozidel včetně výškové techniky.

Tábor splatil své dluhy. Dobře vybíral daně

Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ -  (Předchozí díl vyprávěl o Jiřím Laníkovi. Roku 1700 nastoupil na místo sládka, který podváděl. Brzy se ukázalo, že Laník podvádí také a dostal vyhazov.)

Uvařme si o víkendu: Mrkvová polévka s hlívou a drobením

Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:

Poutníkova dvanáctka je první v Česku

Pelhřimov – Loni Světlý ležák premium z pelhřimovského pivovaru Poutník zaujal Českou a moravskou pivovarnickou akademii „jen" v dílčí kategorii, letos už si připsal hlavní vítězství mezi českými pivy za rok 2013.

Exploze plynu poničila rodinný dům

Zlín - Exploze poškodila celý dům, na místo byl povolán statik. Pravděpodobně výbuch propan-butanu zranil v pondělí večer dva seniory v rodinném domku ve Zlíně. 

Zábavné italské vaření pobavilo a chutnalo

Česká Třebová – První letošní akce sdružení Lingvia Group se vydařila. V neděli 23. února odpoledne se konalo v Národním domě „Zábavné italské vaření". Prostory malého sálu byly vyzdobeny v italském duchu – po stěnách visely recepty na italské speciality, nechyběla ani italská vlajka.

Velká jarní soutěž Deníku Česko na talíři

Pokud se chcete dozvědět něco o našich jarních tradicích a navíc mít přehled o akcích spojených s tímto ročním obdobím, které se konají v naší vlasti, jistě vás potěší, že startuje další ročník projektu Česko vítá jaro. S ním je spojená i velká kulinární soutěž Jaro na talíři, které se můžete zúčastnit i vy. Stačí, když nám pošlete originální jarní recept. Odborná komise pak vybere ze svého regionu ten nejlepší, který postoupí do finále (14 receptů ze 14 regionů).

Rodačka z Polešovic bude bojovat o pohádkové věno

Polešovice – Mezi dvanáct semifinalistek soutěže Souboj nevěst, které se v nelítostném klání utkají o pohádkové věno, se prodrala také 27letá rodačka z Polešovic Mili Trlidová. Semifinalistka s číslem 17 pocházející ze Slovácka, v současné době žije v Praze a pracuje jako animátorka a lektorka vaření.

První zabijačka není švanda, ale stojí za to

Lopeník - Náš region je pověstný kromě jiného také zimními sporty. Především těmi neolympijskými, jako jsou pálení slivovice nebo pořádání tradičních domácích zabijaček. Nečekané komplikace i očekávatelná námaha to vše s sebou přinese domácí zabíjení. O to víc pak chutnají škvarky, ovar i jitrnice