Finalistka Česko vítá jaro: Ráda vymýšlím nové recepty
Šindelová – Jaroslava Fišerová postoupila do finále Česko vítá jaro s receptem na jarní závitky
Šindelová – Jaroslava Fišerová postoupila do finále Česko vítá jaro s receptem na jarní závitky
Ostrava /ROZHOVOR/ - Pravidelně v kavárně bývalého Domu knihy Librex v Ostravě (dnes patřící společnosti Knihcentrum) kreslí karikatury návštěvníků z řad populárních osobností i tváře zcela neznámých lidí. Výtvarník a malíř na volné noze Václav Šípoš ale nekreslí jen portréty. Podílí se například také na úspěšném dětském pořadu o vaření Draci v hrnci, který vysílá kanál České televize Déčko.
Písek /ŠTAFETA PÍSECKÉHO DENÍKU/ – Jak název rubriky napovídá, ti, kteří se v ní objevují, si otázky předávají jako štafetový kolík. Dnes na otázky zpěváka Martina Brauna odpovídá kuchař Jiří Rohan.
Velká Lhota – Nebylo snad nikoho, koho by v sobotu od přehradní nádrže Bystřička neodvedla vůně zabijačky. Zbavit se Pavlovova reflexu nešlo ani při představě, že dostat se ke zdroji vůně znamená vyšplhat se do strmého kopce.
Ústí n. O. – Soutěže Mistr výčepní 2014 organizované plzeňským pivovarem Gambrinus se letos v regionálních kolech zúčastnilo 298 výčepních z celé republiky. Do finále, které se konalo před několika dny v Plzni v pivovaru Gambrinus, se dostalo 24 nejlepších. Byl mezi nimi i Pavel Toman ze SportMusicClubu v Ústí nad Orlicí.
Vysoké Mýto – Putovní výstava Regionálního muzea v Chrudimi doplněná Regionálním muzeem ve Vysokém Mýtě, která odhaluje tajemství vaření piva, se koná do 11. května v Regionálním muzeu ve Vysokém Mýtě.
Hodonín - Desátník, Oficír či Kaprál. Vojenské hodnosti a zároveň názvy nového piva, které lidé pořídí v Hodoníně. Provoz v největším městě regionu totiž zahájil pivovar Hodonínský Vojáček. „Desátník je název desítky, Oficír je dvanáctka a třeba čtrnáctka je Major. V Hodoníně byly kasárny, takže název podniku samozřejmě není náhoda," sdělila jedna z majitelek pivovaru Marcela Pančochářová.
Hodonín - Desátník, Oficír či Kaprál. Vojenské hodnosti a zároveň názvy nového piva, které lidé pořídí v Hodoníně. Provoz v největším městě regionu totiž zahájil pivovar Hodonínský Vojáček. „Desátník je název desítky, Oficír je dvanáctka a třeba čtrnáctka je Major. V Hodoníně byly kasárny, takže název podniku samozřejmě není náhoda," sdělila jedna z majitelek pivovaru Marcela Pančochářová.
Téma Naše Evropa lze přiblížit i jedním dialogem.
Recept nám poslala Marie Němcová, Domažlice.
Ratíškovice – Zbožňuje vůni grilovaného masa. Když s kamarádem stavěl pergolu, slíbil si, že se přihlásí do televize, kde předvede své kuchařské dovednosti. Dan Kordula z Ratíškovic od včerejšího večera bojuje s dalšími třemi muži a jednou ženou v deváté sérii pořadu Prostřeno.
Rychnov n. Kn. – Tradiční vítání jara nemohlo chybět ani v letošním roce. Nádvoří pivovaru přivítalo davy návštěvníků. Někteří z nich soutěžili také ve vaření kotlíkového guláše.„Soutěžení se koná již potřetí, v prvním ročníku bylo pouze pět družstev, protože jsme se báli, jak to dopadne. Letos jich ale je celkem dvanáct. Hodnotí odborná porota, ale i laická veřejnost," vysvětluje organizátor gulášové soutěže Tomáš Konvalina.
Účty za energie jsou strašákem většiny domácností. Deník Rovnost přináší osm každodenních tipů, jak na nich ušetřit.
Recept nám poslala Miloslava Jelínková, Žamberk.
Jižní Morava /INFOGRAFIKA/- Účty za energie jsou strašákem většiny domácností. Deník přináší osm každodenních tipů, jak na nich ušetřit.
Jižní Morava - Účty za energie jsou strašákem většiny domácností. Deník Rovnost přináší osm každodenních tipů, jak na nich ušetřit.
Držovice – Spolky dospělých a děti se sešly v sobotu na držovickém fotbalovém hřišti, a předvedly své kuchařské umění. A co se vařilo? Na jídelním lístku byla jarní polévka desítek chutí a vůní. Vyhrát chtělo všech jedenáct týmů.
Svitavy – „Podejte si hrnce, připravte osolenou vodu a jdeme vařit rýži." Těmito slovy začal středeční kroužek vaření na Základní škole náměstí Míru ve Svitavách.
Prostějovsko - Máme pro vás tři tipy na zajímavé víkendovky.
Rožnov pod Radhoštěm – Šestnáctistupňový světlý speciál Popper z Rožnovského pivovaru se pyšní Stříbrnou pivní pečetí. Získal ji od hodnotitelů na mezinárodním poměřování zlatavých moků v Táboře.
Rumburku – Agentura Pondělí se v Rumburku stará o postižené lidi. Učí je spoustu praktických věcí, a to včetně samostatného bydlení.
Recept nám poslala Květuše Hildebrandtová, Olomouc
Olomouc-Soutěž Hubneme s Deníkem je v plném proudu. Každý týden vám přinášíme rozhovor s jedním ze statečných účastníků. Proč se do soutěže přihlásili, jak se jim líbí, čeho se bojí a co od ní očekávají?
Písecko - Zdravé vaření s Biolenkou je na programu v Městské knihovně v Písku. V milevském DK se zájemci dovědí, jak na rodinné finance.
Horní Cerekev – Mateřské centrum Klubíčko v Horní Cerekvi vzniklo před deseti lety. Celý březen důležité výročí oslavuje nejrůznějšími akcemi.
Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ - (Předchozí díl vyprávěl o tom, jak se městská rada usnesla, že dokud sousedé nebudou pořádně platit daně, málokdy dostanou povolení vařit své vlastní pivo. Zabralo to. V květnu 1707 účetní ohlásil: Město nejen že zaplatilo staré nedoplatky vůči císaři, ale zaplaceny už jsou daně na celý rok.)
Svitavy - /Poctivá kuchyně Pavla Míčka/ Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem.
Stochov - Ve čtvrtek odpoledne obdrželi záchranáři tísňovou výzvu z linky 112 k výjezdu do zakouřeného bytu ve Stochově. Na místo vyjela posádka z Nového Strašecí a lékař z Kladna. Hasiči otevřeli dveře bytu a uvnitř našli ležící ženu v bezvědomí.
Hrajte s námi - hledáme nejlepší jarní recept!
České Budějovice - K panelovému domu v Krčínově ulici v Českých Budějovicích vyjížděli v pondělí po třetí hodině odpolední hasiči. Z pod dveří bytu ve třetím nadzemním podlaží se tu valil kouř. Na místo tak zamířily osádky pěti zásahových vozidel včetně výškové techniky.
České Budějovice - K panelovému domu v Krčínově ulici v Českých Budějovicích vyjížděli v pondělí po třetí hodině odpolední hasiči. Z pod dveří bytu ve třetím nadzemním podlaží se tu valil kouř. Na místo tak zamířily osádky pěti zásahových vozidel včetně výškové techniky.
České Budějovice - Svou velikou zálibu - vaření - třiadvacetiletá Lucie Holubová kompenzuje sportováním.
Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ - (Předchozí díl vyprávěl o Jiřím Laníkovi. Roku 1700 nastoupil na místo sládka, který podváděl. Brzy se ukázalo, že Laník podvádí také a dostal vyhazov.)
Namísto zimních radovánek vsadili organizátoři prázdninových aktivit především na sport, hry, výlety a workshopy.
Ročov - Vladislava Vrbová, rodačka z Ročova na Lounsku, se letos vdává. Svatbu má v plánu v červnu, ale už nyní bojuje o pohádkové věno a svatební cestu.
Chrudimsko - Kulinářské rubriky patří k nejoblíbenějším, vždyť Češi jsou pověstni svou náklonností k dobrému jídlu. Dnes už podruhé připravujeme jídlo s kuchařem Pavlem Míčkem. Jeho pokrmy vycházejí především z české tradice a co je hlavní jsou připraveny z poctivých surovin Dejme Pavlovi slovo:
Pelhřimov – Loni Světlý ležák premium z pelhřimovského pivovaru Poutník zaujal Českou a moravskou pivovarnickou akademii „jen" v dílčí kategorii, letos už si připsal hlavní vítězství mezi českými pivy za rok 2013.
Pelhřimov – Loni Světlý ležák premium z pelhřimovského pivovaru Poutník zaujal Českou a moravskou pivovarnickou akademii „jen" v dílčí kategorii, letos už si připsal hlavní vítězství mezi českými pivy za rok 2013.
České Budějovice - Svou velikou zálibu - vaření - třiadvacetiletá Lucie Holubová kompenzuje sportováním.
Mikulov - Milovníky pudingů čeká významná událost: speciální hody, které připravuje majitelka a šéfkuchařka v mikulovské Eat Art Gallery Jitka Plesz. První část akce se uskuteční o víkendu.
Zlín - Exploze poškodila celý dům, na místo byl povolán statik. Pravděpodobně výbuch propan-butanu zranil v pondělí večer dva seniory v rodinném domku ve Zlíně.
Česká Třebová – První letošní akce sdružení Lingvia Group se vydařila. V neděli 23. února odpoledne se konalo v Národním domě „Zábavné italské vaření". Prostory malého sálu byly vyzdobeny v italském duchu – po stěnách visely recepty na italské speciality, nechyběla ani italská vlajka.
Zlín – Pravděpodobně výbuch propan-butanu zranil dnes večer dva seniory v rodinném domku ve Zlíně.
Železnice – Nevím, jak to mají Jarošovi tam nahoře zařízeno, ale na masopustní průvod, který letos organizovali už pošesté, jim vždycky svítí sluníčko.
Tábor - 104. procházka dějinami Tábora. Táborský pivovar vstupoval do osmnáctého století s novou pivovarskou pánví (vyrobenou z té staré) a novým sládkem.
Nová Paka – Ani úbytek fyzických sil vás nemusí připravit o radost z vaření
Pokud se chcete dozvědět něco o našich jarních tradicích a navíc mít přehled o akcích spojených s tímto ročním obdobím, které se konají v naší vlasti, jistě vás potěší, že startuje další ročník projektu Česko vítá jaro. S ním je spojená i velká kulinární soutěž Jaro na talíři, které se můžete zúčastnit i vy. Stačí, když nám pošlete originální jarní recept. Odborná komise pak vybere ze svého regionu ten nejlepší, který postoupí do finále (14 receptů ze 14 regionů).
Polešovice – Mezi dvanáct semifinalistek soutěže Souboj nevěst, které se v nelítostném klání utkají o pohádkové věno, se prodrala také 27letá rodačka z Polešovic Mili Trlidová. Semifinalistka s číslem 17 pocházející ze Slovácka, v současné době žije v Praze a pracuje jako animátorka a lektorka vaření.
Polička – Střední odborná škola a střední odborné učiliště pořádá už několikátým rokem vzdělávací programy pro děti z mateřských i základních škol.
Lopeník - Náš region je pověstný kromě jiného také zimními sporty. Především těmi neolympijskými, jako jsou pálení slivovice nebo pořádání tradičních domácích zabijaček. Nečekané komplikace i očekávatelná námaha to vše s sebou přinese domácí zabíjení. O to víc pak chutnají škvarky, ovar i jitrnice