Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Kuchařkám jsem propadl, říká brumovický sběratel Šedivý

Brumovice - Kuchařské knihy a vaření nese název výstava, která se v Brumovicích koná do konce února. Svých 750 knih z celkového počtu dvou tisíc na ni zapůjčil tamní rodák a člen Klubu přátel doktora Jana Herbena a historie obce v Brumovicích Josef Šedivý.

Skupina Kryštof oslaví 20 let

Ostravsko-havířovská skupina Kryštof vynechá letos až na pár výjimek tradiční letní akce a 20 let své činnosti oslaví vlastními festivaly pod názvem Kryštof Kemp 2014. Půjde o jednodenní akci organizovanou kapelou s programem pro všechny generace. Akce, kterých bude sedm, odstartují 12. července v Náměšti na Hané.

Na dobrou rybí polévku zval primátor. Opravdu se povedla

Praha /FOTOGALERIE, REPORTÁŽ, ROZHOVOR/ – Tři sta kilo ryb bylo potřeba na tři tisíce porcí rybí polévky, která zmizela v žaludcích pozvané veřejnosti. Přání dobré chuti i servírování této tradiční vánoční pochoutky se rovněž tradičně ujal primátor – letos tedy Tomáš Hudeček. „Voní fakt pěkně, a věřím, že se po polévce jen zapráší," uvedl mimo jiné primátor, který měl své stanoviště dobročinnosti na Staroměstském náměstí.

Šmejdi a jejich rejdy v našem okrese: útoky na seniory trvají!!!

Vysoké Mýto /Z REDAKČNÍ POŠTY/ - Že ne? Ale ano – jak svědčí osobní prožitek. Jsme manželé, řadu let v důchodu, stále máme pevnou telefonní linku. Takže veškeré kontakty na nás, jak je dnes obecně zvykem, je možno získat. Konec konců s osobními údaji se dnes všeobecně kupčí. Vše započalo nenápadně telefonickými pozvánkami na slavnostní posezení a poděkování za dlouholeté používání stabilní telefonické linky, se zdůrazňováním, že se nejedná o žádnou prodejní prezentaci atd…

V prodeji se prý brzy objeví trojrozměrné tiskárny pokrmů

Londýn /VIDEO/ - Trojrozměrnou tiskárnu k výrobě pokrmů v kuchyni běžné domácnosti začne využívat přístroj nazvaný Foodini, který se prý stane prodejním hitem už během příštího roku. Produkt barcelonské firmy Natural Machines bude podle britského listu Daily Mail vůbec první sériově vyráběnou trojrozměrnou tiskárnou, která se zaměří na výrobu potravin. Výrobce navíc tvrdí, že pracovní postupy hospodyň se v budoucnu radikálně změní.

Nové sýpky místo dílny na výbušniny

Tábor – Procházka dějinami Tábora díl 94.  (Předchozí díl vyprávěl o tom, jak měšťané dlužili na poplatcích za vaření piva a město roku 1692 nemělo za co vařit další pivo na kontribuce. Na měšťany přišli exekutoři a na všechny pak neúroda ječmene. Jeho cena vzrostla a zároveň podražilo pivo.)

Kdo nechce o Vánocích přibrat, musí mít aktivní pohyb

Vánoční hodování vystaví nezřízeným jedlíkům nepříjemný účet v podobě kil navíc. Jen štědrovečerní večeře je kalorickou bombou, po husté rybí polévce následuje smažený kapr s bramborovým salátem, pak mísa cukroví, k tomu na zapití limonády, pivo, vermuty a tvrdý alkohol. Kdo si chce vánočních pochoutek užít a nepřibrat, neměl by zapomínat na aktivní pohyb, varují odborníci.

Jak prožít hezké Vánoce a nevyhořet

Táborsko - Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, štěstí a radosti. Každoročně ale znamenají také více požárů v domácnostech, a tím pádem více práce pro hasiče.

Minipivovary navařily vánoční speciály

Opavsko - Vánoční speciály z produkce českých pivovarů neodmyslitelně patří k tomuto ročnímu období. Při jejich výrobě nezahálely ani některé minipivovary z Opavska.

Od prskavky chytl stromeček, během chvilky vzplál celý byt

Jižní Čechy – Hořící adventní věnce, ubrusy, záclony, dárky, koberce či čalounění. A také zbytečná zranění, milionové škody a v krajním případě 
i smrt. Profesionální hasiči mívají plné ruce práce i o vánočních svátcích.

Lidé s mentálním postižením se učí samostatnosti

Jičín – Ve čtvrtek 12. prosince byl v Jičíně v rámci otevřených dveří představen projekt „Chci zkusit bydlet sám, jsem už dospělý!", jehož smyslem je naučit lidi s mentálním či kombinovaným postižením větší samostatnosti.

Jihlava otevřela tři naučné stezky o pivu, hudbě a opevnění

Jihlava - V Jihlavě byly představeny tři nové naučné stezky. Jedna bude připomínat staletou tradici vaření piva, další bude věnována hudebním osobnostem spojeným s tímto městem, mezi něž patří hudební skladatel Gustav Mahler. Třetí stezka připomene středověké opevnění Jihlavy.

Gymplák bodoval i v letošním roce

Být redaktorem školního časopisu nepřináší jen možnost přispívat, tvořit a informovat, ale jak se tři studentky z Gymnázia v Ústí nad Orlicí přesvědčily, vlastní práce může tvůrcům zajistit i účast v celostátní soutěži. Již od roku 2007 se v Brně pořádá soutěž Školní časopis, letos tedy slaví už sedm let od vzniku.

Matky připravily vánoční trhy

Políkno – Letos poprvé představily své výrobky veřejnosti obyvatelky Domova pro matky s dětmi v Políkně u Jindřichova Hradce.  

Vánoční pečení, vaření a rachejtle jsou pro hasiče každoročně noční můrou

Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.

Dobře vař, jinak svůj veřtat ztratíš

Tábor – 93. procházka dějinami Tábora. (Předchozí díl vyprávěl, jak výběrčí Hubatius dostal anonym, že při vaření piva používá větší sudy, než je povolené.)

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Vánoční pečení, vaření a rachejtle jsou pro hasiče každoročně noční můrou

Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.

Soutěž Buď fit s Deníkem vyhrála Jana Hluchá

Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.

Buď fit s Deníkem vyhrála Jana Hluchá

Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.

Policie obvinila skupinu, která třikrát týdně vařila pervitin

Hustopečsko – Z výroby a prodeje drog obvinili policisté čtveřici lidí, kteří na Hustopečsku vařili a distribuovali pervitin. Hlavním výrobcem je devětadvacetiletý muž, který vyšetřování čelí z vazby. K ruce měl o pět let mladšího komplice a jedenadvacetiletou ženu.

V novoměstském muzeu se křtilo a ochutnávalo

Nové Město na Moravě - Křest dvou nových publikací autorky z Novoměstska Heleny Zelené Křížové, který se konal v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, slavil velký úspěch.

Kuchař Zdeněk Pohlreich radí slánským žákům, jak na to

Slaný - Projekt s názvem Vaření je hobby, pořádaný Krajskou hospodářskou komorou (KHK), zavítal v těchto dnech také do Slaného. V jeho rámci přijel za žáky střední integrované školy, oboru kuchař číšník, oblíbený kuchařský mistr Zdeněk Pohlreich. Beseda odstartovala seriál kurzů vaření a uskutečnila se v Základní škole na Hájích.

Hotelovka vařila s Pohlreichem

Teplice - Hotelová škola Teplice se v sobotu objevila v přímém přenosu TV Prima „Česko vaří s Pohlreichem". Po dvou návštěvách ve studiu, kde žáci školy působili v roli diváků, se tentokráte škola zapojila aktivně do vaření s naším nejznámějším šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.