Tábor – Procházka dějinami Tábora díl 94. (Předchozí díl vyprávěl o tom, jak měšťané dlužili na poplatcích za vaření piva a město roku 1692 nemělo za co vařit další pivo na kontribuce. Na měšťany přišli exekutoři a na všechny pak neúroda ječmene. Jeho cena vzrostla a zároveň podražilo pivo.)
Litovel – Spokojení jsou ke konci roku v Pivovaru Litovel na Olomoucku. Během letošních jedenácti měsíců totiž firma prodala téměř sto sedmdesát tisíc hektolitrů piva.
Vánoční hodování vystaví nezřízeným jedlíkům nepříjemný účet v podobě kil navíc. Jen štědrovečerní večeře je kalorickou bombou, po husté rybí polévce následuje smažený kapr s bramborovým salátem, pak mísa cukroví, k tomu na zapití limonády, pivo, vermuty a tvrdý alkohol. Kdo si chce vánočních pochoutek užít a nepřibrat, neměl by zapomínat na aktivní pohyb, varují odborníci.
Táborsko - Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, štěstí a radosti. Každoročně ale znamenají také více požárů v domácnostech, a tím pádem více práce pro hasiče.
Opavsko - Vánoční speciály z produkce českých pivovarů neodmyslitelně patří k tomuto ročnímu období. Při jejich výrobě nezahálely ani některé minipivovary z Opavska.
Pchúket (Thajsko) - Thajští policisté našli na ostrově Pchúket oblíbeném turisty podomácku vyrobenou nálož, která byla ukryta v zaparkované dodávce nedaleko policejní stanice. Informovala o tom dnes podle agentury AP místní policie.
Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.
Skoky – „Je u nás humbuk, ale přijeďte, ráda vás uvidím," říká do telefonu Jana Valentová, když se k ní ohlašuji na předvánoční reportáž. Co z toho nakonec vyjde, nevím. Nepřipravuji si otázky, budeme si prostě povídat. Tu mateřskou ženu znám už mnoho let a vím, co od ní mohu čekat.
Praha - Přežít vánoční svátky ve zdraví je podle vedoucí nutriční terapeutky Centra zdraví Thomayerovy nemocnice Tamary Starnovské možné. Je jen potřeba nepodlehnout lákadlům a užít si vánočních pochoutek s mírou.
Jižní Čechy – Hořící adventní věnce, ubrusy, záclony, dárky, koberce či čalounění. A také zbytečná zranění, milionové škody a v krajním případě i smrt. Profesionální hasiči mívají plné ruce práce i o vánočních svátcích.
Brumovice – Na těžko uvěřitelný počet 750 kuchařských knih láká příchozí do Brumovic výstava s názvem Kuchařské knihy a vaření. Otevřená je každou neděli až do konce února.
Ne že bych byl kůň, ale vím, co je to před Vánoci doma těžká facha. No jen považte: žena běhá po nákupech, shání dárky, uklízí, vaří, smaží, pere a bůh ví, co ještě. Taky se snažím pomáhat – především dobrou radou.
Nejen na vánoční sváteční večery, ale vůbec na celé zimní období se může hodit novinka z varny Městského pivovaru Štramberk pivo Ušák s příchutí a vůní proslulých štramberských uší.
Jičín – Ve čtvrtek 12. prosince byl v Jičíně v rámci otevřených dveří představen projekt „Chci zkusit bydlet sám, jsem už dospělý!", jehož smyslem je naučit lidi s mentálním či kombinovaným postižením větší samostatnosti.
Jihlava - V Jihlavě byly představeny tři nové naučné stezky. Jedna bude připomínat staletou tradici vaření piva, další bude věnována hudebním osobnostem spojeným s tímto městem, mezi něž patří hudební skladatel Gustav Mahler. Třetí stezka připomene středověké opevnění Jihlavy.
Být redaktorem školního časopisu nepřináší jen možnost přispívat, tvořit a informovat, ale jak se tři studentky z Gymnázia v Ústí nad Orlicí přesvědčily, vlastní práce může tvůrcům zajistit i účast v celostátní soutěži. Již od roku 2007 se v Brně pořádá soutěž Školní časopis, letos tedy slaví už sedm let od vzniku.
Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.
Tábor – 93. procházka dějinami Tábora. (Předchozí díl vyprávěl, jak výběrčí Hubatius dostal anonym, že při vaření piva používá větší sudy, než je povolené.)
Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.
Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.
Litovel – Spokojení jsou ke konci roku v Pivovaru Litovel na Olomoucku. Během letošních jedenácti měsíců totiž firma prodala téměř sto sedmdesát tisíc hektolitrů piva.
Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.
Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.
Hustopečsko – Z výroby a prodeje drog obvinili policisté čtveřici lidí, kteří na Hustopečsku vařili a distribuovali pervitin. Hlavním výrobcem je devětadvacetiletý muž, který vyšetřování čelí z vazby. K ruce měl o pět let mladšího komplice a jedenadvacetiletou ženu.
Nové Město na Moravě - Křest dvou nových publikací autorky z Novoměstska Heleny Zelené Křížové, který se konal v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, slavil velký úspěch.
Slaný - Projekt s názvem Vaření je hobby, pořádaný Krajskou hospodářskou komorou (KHK), zavítal v těchto dnech také do Slaného. V jeho rámci přijel za žáky střední integrované školy, oboru kuchař číšník, oblíbený kuchařský mistr Zdeněk Pohlreich. Beseda odstartovala seriál kurzů vaření a uskutečnila se v Základní škole na Hájích.
Teplice - Hotelová škola Teplice se v sobotu objevila v přímém přenosu TV Prima „Česko vaří s Pohlreichem". Po dvou návštěvách ve studiu, kde žáci školy působili v roli diváků, se tentokráte škola zapojila aktivně do vaření s naším nejznámějším šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.
Jihlava /ROZHOVOR/ - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Tábor - 92. procházka historií Tábora. (Předchozí díl pojednával o tom, jak měšťané byli nespokojení s pořadníkem vaření sousedského piva a jak 14. září 1686 vyhořel táborský pivovar.)
Východní Čechy /NÁZOR/ - Kdo chce dobře jíst, tak se musí naučit také vařit. S jídlem roste chuť, ale jen hrstka to dotáhne až k nálepce od Pohlreicha. Já sám jsem kuchařským individuem, experimentátorem a samoukem, jehož umění by se dalo srovnávat s úrovní vaření radního Atakdále ve filmu Byl jednou jeden král.
Jihlava - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Minulý týden byl slavnostně zpřístupněn veřejnosti Gernatův dům v Záhorské ulici pod klášterem. Všichni ho asi znají pod označením roubenka. Tu město zakoupilo a v roce 2008 se pustilo do její rekonstrukce… Roubený dům čp. 166 pod klášterem je kulturní památkou. Označení Gernatův dům pochází od jeho posledních majitelů – obuvníka Jana Gernata.
Praha – Spotřebitelský časopis dTest zjistil více než dvojnásobné překročení unijního limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných v běžných supermarketech na českém trhu. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a Argentiny. Časopis upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení.
Bystřice pod Hostýnem - Včelaři na Kroměřížsku si letošní rok pochvalují, dobrá byla zejména produkce tmavého lesního medu. Na jaře bylo květového medu málo. Ten druhý, tmavý med v červenci byl nadprůměrný, řekl dnes předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Bystřici pod Hostýnem Karel Zahradník. Místní včelaři dnes připravili v Bystřici pro veřejnost Medový den.
Pokud rádi trávíte večery dlouhým stolováním s přáteli nebo příbuznými a ještě jste neobjevili kouzlo fondue, je na čase si tento gastronomický fenomén blíže představit.
Když někdy omylem sleduji Babicovy dobroty, je to nic proti mým gastronomickým kouzlům. Vyškolen jsem z dětství – doma jsme měli povinné kurzy vaření. Jak říkala matka, to pro případ, že bych si vzal nějakou fiflenu.