Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Nové sýpky místo dílny na výbušniny

Tábor – Procházka dějinami Tábora díl 94.  (Předchozí díl vyprávěl o tom, jak měšťané dlužili na poplatcích za vaření piva a město roku 1692 nemělo za co vařit další pivo na kontribuce. Na měšťany přišli exekutoři a na všechny pak neúroda ječmene. Jeho cena vzrostla a zároveň podražilo pivo.)

Kdo nechce o Vánocích přibrat, musí mít aktivní pohyb

Vánoční hodování vystaví nezřízeným jedlíkům nepříjemný účet v podobě kil navíc. Jen štědrovečerní večeře je kalorickou bombou, po husté rybí polévce následuje smažený kapr s bramborovým salátem, pak mísa cukroví, k tomu na zapití limonády, pivo, vermuty a tvrdý alkohol. Kdo si chce vánočních pochoutek užít a nepřibrat, neměl by zapomínat na aktivní pohyb, varují odborníci.

Jak prožít hezké Vánoce a nevyhořet

Táborsko - Vánoční svátky jsou symbolem rodinné pohody, štěstí a radosti. Každoročně ale znamenají také více požárů v domácnostech, a tím pádem více práce pro hasiče.

Minipivovary navařily vánoční speciály

Opavsko - Vánoční speciály z produkce českých pivovarů neodmyslitelně patří k tomuto ročnímu období. Při jejich výrobě nezahálely ani některé minipivovary z Opavska.

Od prskavky chytl stromeček, během chvilky vzplál celý byt

Jižní Čechy – Hořící adventní věnce, ubrusy, záclony, dárky, koberce či čalounění. A také zbytečná zranění, milionové škody a v krajním případě 
i smrt. Profesionální hasiči mívají plné ruce práce i o vánočních svátcích.

Lidé s mentálním postižením se učí samostatnosti

Jičín – Ve čtvrtek 12. prosince byl v Jičíně v rámci otevřených dveří představen projekt „Chci zkusit bydlet sám, jsem už dospělý!", jehož smyslem je naučit lidi s mentálním či kombinovaným postižením větší samostatnosti.

Jihlava otevřela tři naučné stezky o pivu, hudbě a opevnění

Jihlava - V Jihlavě byly představeny tři nové naučné stezky. Jedna bude připomínat staletou tradici vaření piva, další bude věnována hudebním osobnostem spojeným s tímto městem, mezi něž patří hudební skladatel Gustav Mahler. Třetí stezka připomene středověké opevnění Jihlavy.

Gymplák bodoval i v letošním roce

Být redaktorem školního časopisu nepřináší jen možnost přispívat, tvořit a informovat, ale jak se tři studentky z Gymnázia v Ústí nad Orlicí přesvědčily, vlastní práce může tvůrcům zajistit i účast v celostátní soutěži. Již od roku 2007 se v Brně pořádá soutěž Školní časopis, letos tedy slaví už sedm let od vzniku.

Matky připravily vánoční trhy

Políkno – Letos poprvé představily své výrobky veřejnosti obyvatelky Domova pro matky s dětmi v Políkně u Jindřichova Hradce.  

Vánoční pečení, vaření a rachejtle jsou pro hasiče každoročně noční můrou

Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.

Dobře vař, jinak svůj veřtat ztratíš

Tábor – 93. procházka dějinami Tábora. (Předchozí díl vyprávěl, jak výběrčí Hubatius dostal anonym, že při vaření piva používá větší sudy, než je povolené.)

Co se peče v redakci Libereckého deníku?

Liberec - Redaktoři dávají všanc své oblíbené recepty. Inspirujte se cukrovím, které vzniká po nocích, kdy máme po uzávěrce. Na poslední chvíli, ale přeci. Tak pečou redaktoři Libereckého deníku vánoční cukroví. I když má většina doma k dnešnímu dni napečené maximálně tři druhy a zbytek bude dohánět tento nebo příští víkend, nejsou to recepty marné. Ba naopak.

Vánoční pečení, vaření a rachejtle jsou pro hasiče každoročně noční můrou

Severní Čechy - Čas vánočních a novoročních svátků není časem rozjímání a předsevzetí, ale téměř nepřetržitého konzumování čehokoliv. Proto v domácnostech je běžným jevem, že v předvánočním a vánočním čase vaříme, pečeme, smažíme. Jsme v kuchyni více než jindy během roku. Shon těchto dnů zvyšuje i riziko, že na něco zapomeneme. Třeba na pánev na plotně.

Soutěž Buď fit s Deníkem vyhrála Jana Hluchá

Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.

Buď fit s Deníkem vyhrála Jana Hluchá

Teplice - Dvouměsíční projekt Buď fit s Deníkem je u konce! Historicky první výherkyní se stala pětadvacetiletá Jana Hluchá z Ústecka. Ta podle vás, čtenářů, na sobě zapracovala nejvíce.

Policie obvinila skupinu, která třikrát týdně vařila pervitin

Hustopečsko – Z výroby a prodeje drog obvinili policisté čtveřici lidí, kteří na Hustopečsku vařili a distribuovali pervitin. Hlavním výrobcem je devětadvacetiletý muž, který vyšetřování čelí z vazby. K ruce měl o pět let mladšího komplice a jedenadvacetiletou ženu.

V novoměstském muzeu se křtilo a ochutnávalo

Nové Město na Moravě - Křest dvou nových publikací autorky z Novoměstska Heleny Zelené Křížové, který se konal v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, slavil velký úspěch.

Kuchař Zdeněk Pohlreich radí slánským žákům, jak na to

Slaný - Projekt s názvem Vaření je hobby, pořádaný Krajskou hospodářskou komorou (KHK), zavítal v těchto dnech také do Slaného. V jeho rámci přijel za žáky střední integrované školy, oboru kuchař číšník, oblíbený kuchařský mistr Zdeněk Pohlreich. Beseda odstartovala seriál kurzů vaření a uskutečnila se v Základní škole na Hájích.

Hotelovka vařila s Pohlreichem

Teplice - Hotelová škola Teplice se v sobotu objevila v přímém přenosu TV Prima „Česko vaří s Pohlreichem". Po dvou návštěvách ve studiu, kde žáci školy působili v roli diváků, se tentokráte škola zapojila aktivně do vaření s naším nejznámějším šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem.

Za velkou louží - zápisník Filipa Šorfa: Palačinky po ďábelsku

Východní Čechy /NÁZOR/ - Kdo chce dobře jíst, tak se musí naučit také vařit. S jídlem roste chuť, ale jen hrstka to dotáhne až k nálepce od Pohlreicha. Já sám jsem kuchařským individuem, experimentátorem a samoukem, jehož umění by se dalo srovnávat s úrovní vaření radního Atakdále ve filmu Byl jednou jeden král.

Pavel Mareš: Dobrý kuchař musí mít fantazii

Jihlava - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.

Do slavné Gernatovy roubenky v Nové Pace se vrací život

Minulý týden byl slavnostně zpřístupněn veřejnosti Gernatův dům v Záhorské ulici pod klášterem. Všichni ho asi znají pod označením roubenka. Tu město zakoupilo a v roce 2008 se pustilo do její rekonstrukce… Roubený dům čp. 166 pod klášterem je kulturní památkou. Označení Gernatův dům pochází od jeho posledních majitelů – obuvníka Jana Gernata.

Rozinky z Turecka a Argentiny obsahovaly plísňový jed. Může způsobit nádory

Praha – Spotřebitelský časopis dTest zjistil více než dvojnásobné překročení unijního limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných v běžných supermarketech na českém trhu. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a Argentiny. Časopis upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení.

Včelaři na Kroměřížsku si letošek chválí, bylo hodně tmavého medu

Bystřice pod Hostýnem - Včelaři na Kroměřížsku si letošní rok pochvalují, dobrá byla zejména produkce tmavého lesního medu. Na jaře bylo květového medu málo. Ten druhý, tmavý med v červenci byl nadprůměrný, řekl dnes předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Bystřici pod Hostýnem Karel Zahradník. Místní včelaři dnes připravili v Bystřici pro veřejnost Medový den.

SLOUPEK: Vaření, pro chlapa někdy marné snažení

Když někdy omylem sleduji Babicovy dobroty, je to nic proti  mým gastronomickým kouzlům. Vyškolen jsem z dětství – doma jsme měli povinné kurzy vaření. Jak říkala matka, to pro případ, že bych si vzal nějakou fiflenu.

Škola otevřela dveře veřejnosti

Svitavy – Ve středu 27. listopadu otevřela základní škola na náměstí Míru „dveře" rodičům, prarodičům, bývalým žákům, kolegům i všem příznivcům.