FOTO: Zoo přivezla do Ústí Afriku
Ústí nad Labem - Výstavu obrazů, ukázku afrických řemesel a zboží, hudby a tance, afrického vaření a videoukázky o afrických zemích. To nabízí do soboty 30. listopadu ústecká zoo v pavilonu šelem a exotáriu.
Ústí nad Labem - Výstavu obrazů, ukázku afrických řemesel a zboží, hudby a tance, afrického vaření a videoukázky o afrických zemích. To nabízí do soboty 30. listopadu ústecká zoo v pavilonu šelem a exotáriu.
České Budějovice - Pohádka Malého divadla a první premiéra sezony pobaví i poučí. Pozornost herci drží díky nápaditosti a obrazotvornosti.
Blanensko /INFOGRAFIKA/ – Vaření, sprchování, splachování, umývání auta. Účet za vodu se řadě domácností na Blanensku příští rok prodraží. Při stejné spotřebě jako dosud až o několik set korun ročně. Předsednictvo Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko totiž schválilo novou cenu za vodné a stočné. Celkem ji zvýší o více než čtyři procenta.
Ústí n. L., Teplice - Projekt Buď fit s Deníkem jde do finále. Všechny čtyři zúčastněné dámy mají za sebou osm týdnů cvičení a změnu stravovacích návyků.
Koloveč/U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ/ - Se seriálem jsme tentokrát zavítali do Kolovče. V městečku se zázračným mlýnem a jedinečným muzeem je starostou Václav Pergl.
Karlovarsko - Zemní plyn, který využívají desetitisíce odběratelů k vaření či topení, bude od pondělí do středy zapáchat více, než je obvyklé. Má to prozaický důvod, kterým je takzvaná nárazová odorizace. Distributoři plynu ji provádějí pravidelně před zimou, kdy je odběr plynu nejvyšší.
Karlovarsko - Zemní plyn, který využívají desetitisíce odběratelů k vaření či topení, bude od pondělí do středy zapáchat více, než je obvyklé. Má to prozaický důvod, kterým je takzvaná nárazová odorizace.
Opava – Je mu čtrnáct let. Je chytrý, vtipný, pohodář a taky sportovec. Kromě všech těchto vlastností má ale i jednu, která v jeho věku není úplně běžná – zajímá se o vaření. A to nemluvíme o tom, že udělá polévku ze sáčku.
Tuřany - Vodárnu nabízí Státní pozemkový úřad obci k prodeji za 1,7 milionu korun.
Tábor – (Předchozí díl vyprávěl o založení pivovaru v Hejlově a o „pivní vzpouře" táborského ševce Pošívala a jeho přívrženců roku 1681. Pošíval musel za trest opustit město.)
Jižní Čechy – Pokud jste předplatitelem některého z jihočeských Deníků a zajímá vás výroba piva, neváhejte a využijte naší nabídky. Deník připravil pro 40 našich předplatitelů prohlídku Budějovického Budvaru, která se uskuteční 12. prosince od 16 hodin.
Zbigniewovy (ne)smysly
Hronov /FOTOGALERIE/ - Ve středu prezentovala v Čapkově sále svou výuku a výrobky studentů Střední průmyslová škola z Hronova. Akce byla určená pro školáky vyšších ročníků základních škol z regionu, měla jim přiblížit, co to jsou strojírenské a technické obory. Zároveň to byla i alternativní nabídka pro možnosti studování na této škole pro žáky devátých tříd, kteří zanedlouho opustí lavice základních škol.
Tábor - Grilované saranče, šváb v těstíčku, zophobas na chilli nebo restovaní mouční červi. Takové delikatesy ochutnali gurmáni v rámci Hmyzího večeru v knihovně. Šéfkuchař Petr Ocknecht pro ně připravil šestichodové menu plné bílkovin a vitamínů, které křupaly mezi zuby.
Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.
Prachatice /FOTOGALERIE/ – Na Vánoce se už připravili v Prachatickém muzeu.
Táborští degustovali pokrmy z hmyzu. Šéfkuchař Petr Ocknecht z Brna připravil v knihovně menu o šesti chodech.
Praha - „Jsem soutěživý typ. Pořád bych se s někým srovnával. Jenže teď na to není čas, ani doba. Musím se ohánět," říká Jan Souček, šéfkuchař, který se pyšní titulem český juniorský Kuchař roku 2008.
Praha - Titulek naznačuje, že novinka spisovatelky Markéty Tomáškové Pohádková kuchařka je určena jak pro maminky, tak pro děti. I když sama autorka říká, že je určena i tatínkům.
Domažlice - Při vaření i po něm je nutná obezřetnost.
Chodová Planá - Už jste někdy zkoušeli uvařit z bahna nebo rezavé vody? Obyvatelé sídliště Lučina v Chodové Plané na Tachovsku s tím mají poměrně čerstvou zkušenost. Od minulé neděle mají problém s dodávkou vody. Ta někdy teče, někdy neteče, ale pít se rozhodně nedá.
Ústí nad Labem - Cena za studentský design putovala ke čtyřem návrhářům z ústecké univerzity. Sami věří, že jim pomůže dostat produkty do výroby.
Hluboká – Pohostit a pobavit pět zcela neznámých lidí není jednoduché. Zhostit se takového úkolu před všudepřítomnými televizními kamerami chce odvahu.
Tábor – 89. procházka dějinami Tábora (Předchozí díl pojednával o táborském pivovarnictví v 70. letech 17. století.)
Český Krumlov - Venku už místy poletují první sněhové vločky a to znamená, že křivka nezaměstnanosti na Českokrumlovsku zamíří vzhůru. Nicméně díky příznivému počasí se v říjnu počet lidí bez práce drží prakticky na stejné výši.
Recept nám poslasla Irena Papíková, Hradec Králové.
Chodová Planá – Už jste někdy zkoušeli uvařit z bahna nebo rezavé vody? Obyvatelé sídliště Lučina v Chodové Plané s tím mají poměrně čerstvou zkušenost. Od minulé neděle mají problém s dodávkou vody. Ta někdy teče, někdy neteče, ale pít se rozhodně nedá.
Recept nám poslala Daniela Hojsíková ze Stříbrnice.
Recepty nám poslala Jitka Kaslová z Týniště.
České Budějovice – Bývalí manželé se přeli o chatičku velkou 16 m². Paní chtěla, aby soud určil, že je její podílovou spoluvlastnicí, neboť ji postavili společně.
Recept nám poslala Helena Šromová z Kokašic.
Bzenec /REPORTÁŽ/ – Srolované, nastrouhané, zamotané, naplněné i vykrojené. A všechno vypadá velmi exoticky. Člověk, který nechodí na rauty či různé recepce, se s podobnými laskominami potkává nejspíš prvně. A odpovídají tomu i reakce lidí, kteří přicházejí na letošní Gastroden.
Štětí – „To množství je unikátní. Narkomanovi by při pohledu na tolik pervitinu srdéčko zaplesalo," odlehčil situaci kriminalista Roman Kočí.
Znojmo - Prázdný úřad, škola i některé restaurace ve Znojmě. To je důsledek dnešního přerušení dodávky vody v ulicích v centru města. Vodárna nabízí lidem přistavené cisterny.
Znojmo - Prázdný úřad, škola i některé restaurace ve Znojmě. To je důsledek dnešního přerušení dodávky vody v ulicích v centru města. Vodárna nabízí lidem přistavené cisterny.
Recept nám poslala Marcela Bejvlová z Plzně.
Recepty nám poslala Petra Stoklasová z Pardubic.
Liberec, Nová Paka - Jeho dojemný příběh obletěl celou zemi. Půlroční Eliáš (kříženec labradora) oslovil stovky lidí, kteří ho nenechali zemřít. Poslali mu téměř šedesát tisíc korun na potřebné operace.
Český Krumlov - Venku už místy poletují první sněhové vločky a to znamená, že křivka nezaměstnanosti na Českokrumlovsku zamíří vzhůru.
České Budějovice – Návštěva francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda byla vrcholem Dnů francouzské kuchyně. Kuchař, jehož restaurace figuruje v michelinském průvodci a na jaře se dočká své první hvězdy, přivezl do budějovické Café Columbia i recept na bílou tresku s citronovou omáčkou, bramborovým pyré a slaným dortíkem.
Recepty nám poslala Eva Miarková z Krásné.
Recepty nám poslala Irena Divišová z Hradce Králové.
Tábor – (Předchozí díl pojednával o vaření piva v Táboře v 17. století. O Janu Studničkovi, který se znovu ujal práce obecního sládka, ačkoliv byl nedobré povahy a zbil šrotýře Urbana Bělovského. Ten pak nastoupil na Studničkovo místo jako nový sládek. Zpočátku si nepočínal příliš odpovědně, až roku 1675 pokazil celou várku obecního piva, což byl opravdu velký malér.)
Trutnovsko - Krkonošský deník pokračuje podzimní částí soutěžního seriálu o výrobcích, kteří jsou držiteli značky Originální Krkonošský produkt®.
Olomoucký kraj - Je tady období honů, štěkotu loveckých psů i zvěřinových hodů. Jak to aktuálně u nás v regionu s péči o les a jeho dary vypadá?
Cvikov - Ve Cvikově se budou vařit přívlastková piva s regionálními názvy Luž a Klíč v pivovaru, zavřeném od roku 1968.
Cvikov - Ve Cvikově se budou vařit přívlastková piva s regionálními názvy Luž a Klíč v pivovaru, zavřeném od roku 1968
Oslo - Omezení škodlivin, které se v domácnostech v rozvojových zemích uvolňují z kuchyňských kamen, by mohlo zachránit milion životů ročně a pomoci zpomalit globální oteplování. Uvádí se to ve studii, kterou dnes zveřejnila Světová banka (SB).
Tábor - 87. procházka dějinami Tábora. (Předchozí díl pojednával o vaření piva v Táboře v 50. a 60. letech sedmnáctého století.)
Karlovy Vary – Knedlík Fest poprvé! Novou tradici se pokusí vytvořit před rokem obnovený pivovar Karel IV., který se usídlil v prostorách bývalé likérky Jan Becher.