Východní Čechy /NÁZOR/ - Kdo chce dobře jíst, tak se musí naučit také vařit. S jídlem roste chuť, ale jen hrstka to dotáhne až k nálepce od Pohlreicha. Já sám jsem kuchařským individuem, experimentátorem a samoukem, jehož umění by se dalo srovnávat s úrovní vaření radního Atakdále ve filmu Byl jednou jeden král.
Jihlava - Restauratéři z Vysočiny mohou jen tiše závidět jihlavskému podniku Tři knížata, který se drží poslední léta v první půli výběru nejlepších a nejzajímavějších restaurací v zemi.
Minulý týden byl slavnostně zpřístupněn veřejnosti Gernatův dům v Záhorské ulici pod klášterem. Všichni ho asi znají pod označením roubenka. Tu město zakoupilo a v roce 2008 se pustilo do její rekonstrukce… Roubený dům čp. 166 pod klášterem je kulturní památkou. Označení Gernatův dům pochází od jeho posledních majitelů – obuvníka Jana Gernata.
Praha – Spotřebitelský časopis dTest zjistil více než dvojnásobné překročení unijního limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných v běžných supermarketech na českém trhu. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a Argentiny. Časopis upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení.
Bystřice pod Hostýnem - Včelaři na Kroměřížsku si letošní rok pochvalují, dobrá byla zejména produkce tmavého lesního medu. Na jaře bylo květového medu málo. Ten druhý, tmavý med v červenci byl nadprůměrný, řekl dnes předseda základní organizace Českého svazu včelařů v Bystřici pod Hostýnem Karel Zahradník. Místní včelaři dnes připravili v Bystřici pro veřejnost Medový den.
Pokud rádi trávíte večery dlouhým stolováním s přáteli nebo příbuznými a ještě jste neobjevili kouzlo fondue, je na čase si tento gastronomický fenomén blíže představit.
Když někdy omylem sleduji Babicovy dobroty, je to nic proti mým gastronomickým kouzlům. Vyškolen jsem z dětství – doma jsme měli povinné kurzy vaření. Jak říkala matka, to pro případ, že bych si vzal nějakou fiflenu.
Ústí nad Labem - Výstavu obrazů, ukázku afrických řemesel a zboží, hudby a tance, afrického vaření a videoukázky o afrických zemích. To nabízí do soboty 30. listopadu ústecká zoo v pavilonu šelem a exotáriu.
Blanensko /INFOGRAFIKA/ – Vaření, sprchování, splachování, umývání auta. Účet za vodu se řadě domácností na Blanensku příští rok prodraží. Při stejné spotřebě jako dosud až o několik set korun ročně. Předsednictvo Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí okresu Blansko totiž schválilo novou cenu za vodné a stočné. Celkem ji zvýší o více než čtyři procenta.
Ústí n. L., Teplice - Projekt Buď fit s Deníkem jde do finále. Všechny čtyři zúčastněné dámy mají za sebou osm týdnů cvičení a změnu stravovacích návyků.
Koloveč/U VÁS NA NÁVŠTĚVĚ/ - Se seriálem jsme tentokrát zavítali do Kolovče. V městečku se zázračným mlýnem a jedinečným muzeem je starostou Václav Pergl.
Karlovarsko - Zemní plyn, který využívají desetitisíce odběratelů k vaření či topení, bude od pondělí do středy zapáchat více, než je obvyklé. Má to prozaický důvod, kterým je takzvaná nárazová odorizace. Distributoři plynu ji provádějí pravidelně před zimou, kdy je odběr plynu nejvyšší.
Karlovarsko - Zemní plyn, který využívají desetitisíce odběratelů k vaření či topení, bude od pondělí do středy zapáchat více, než je obvyklé. Má to prozaický důvod, kterým je takzvaná nárazová odorizace.
Opava – Je mu čtrnáct let. Je chytrý, vtipný, pohodář a taky sportovec. Kromě všech těchto vlastností má ale i jednu, která v jeho věku není úplně běžná – zajímá se o vaření. A to nemluvíme o tom, že udělá polévku ze sáčku.
Tábor – (Předchozí díl vyprávěl o založení pivovaru v Hejlově a o „pivní vzpouře" táborského ševce Pošívala a jeho přívrženců roku 1681. Pošíval musel za trest opustit město.)
Jižní Čechy – Pokud jste předplatitelem některého z jihočeských Deníků a zajímá vás výroba piva, neváhejte a využijte naší nabídky. Deník připravil pro 40 našich předplatitelů prohlídku Budějovického Budvaru, která se uskuteční 12. prosince od 16 hodin.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Ve středu prezentovala v Čapkově sále svou výuku a výrobky studentů Střední průmyslová škola z Hronova. Akce byla určená pro školáky vyšších ročníků základních škol z regionu, měla jim přiblížit, co to jsou strojírenské a technické obory. Zároveň to byla i alternativní nabídka pro možnosti studování na této škole pro žáky devátých tříd, kteří zanedlouho opustí lavice základních škol.
Tábor - Grilované saranče, šváb v těstíčku, zophobas na chilli nebo restovaní mouční červi. Takové delikatesy ochutnali gurmáni v rámci Hmyzího večeru v knihovně. Šéfkuchař Petr Ocknecht pro ně připravil šestichodové menu plné bílkovin a vitamínů, které křupaly mezi zuby.
Slovácko – Recepty na jídla našich prababiček jsou opět v kurzu. V regionu vznikají nové tematické publikace, pořádají se gastronomické akce zaměřené na tradiční pokrmy. A publikum na to slyší.
Praha - „Jsem soutěživý typ. Pořád bych se s někým srovnával. Jenže teď na to není čas, ani doba. Musím se ohánět," říká Jan Souček, šéfkuchař, který se pyšní titulem český juniorský Kuchař roku 2008.
Praha - Titulek naznačuje, že novinka spisovatelky Markéty Tomáškové Pohádková kuchařka je určena jak pro maminky, tak pro děti. I když sama autorka říká, že je určena i tatínkům.
Chodová Planá - Už jste někdy zkoušeli uvařit z bahna nebo rezavé vody? Obyvatelé sídliště Lučina v Chodové Plané na Tachovsku s tím mají poměrně čerstvou zkušenost. Od minulé neděle mají problém s dodávkou vody. Ta někdy teče, někdy neteče, ale pít se rozhodně nedá.
Hluboká – Pohostit a pobavit pět zcela neznámých lidí není jednoduché. Zhostit se takového úkolu před všudepřítomnými televizními kamerami chce odvahu.
Český Krumlov - Venku už místy poletují první sněhové vločky a to znamená, že křivka nezaměstnanosti na Českokrumlovsku zamíří vzhůru. Nicméně díky příznivému počasí se v říjnu počet lidí bez práce drží prakticky na stejné výši.
Chodová Planá – Už jste někdy zkoušeli uvařit z bahna nebo rezavé vody? Obyvatelé sídliště Lučina v Chodové Plané s tím mají poměrně čerstvou zkušenost. Od minulé neděle mají problém s dodávkou vody. Ta někdy teče, někdy neteče, ale pít se rozhodně nedá.
České Budějovice – Bývalí manželé se přeli o chatičku velkou 16 m². Paní chtěla, aby soud určil, že je její podílovou spoluvlastnicí, neboť ji postavili společně.
Bzenec /REPORTÁŽ/ – Srolované, nastrouhané, zamotané, naplněné i vykrojené. A všechno vypadá velmi exoticky. Člověk, který nechodí na rauty či různé recepce, se s podobnými laskominami potkává nejspíš prvně. A odpovídají tomu i reakce lidí, kteří přicházejí na letošní Gastroden.
Znojmo - Prázdný úřad, škola i některé restaurace ve Znojmě. To je důsledek dnešního přerušení dodávky vody v ulicích v centru města. Vodárna nabízí lidem přistavené cisterny.
Znojmo - Prázdný úřad, škola i některé restaurace ve Znojmě. To je důsledek dnešního přerušení dodávky vody v ulicích v centru města. Vodárna nabízí lidem přistavené cisterny.
Liberec, Nová Paka - Jeho dojemný příběh obletěl celou zemi. Půlroční Eliáš (kříženec labradora) oslovil stovky lidí, kteří ho nenechali zemřít. Poslali mu téměř šedesát tisíc korun na potřebné operace.
České Budějovice – Návštěva francouzského kuchaře Laurenta de Berrigauda byla vrcholem Dnů francouzské kuchyně. Kuchař, jehož restaurace figuruje v michelinském průvodci a na jaře se dočká své první hvězdy, přivezl do budějovické Café Columbia i recept na bílou tresku s citronovou omáčkou, bramborovým pyré a slaným dortíkem.