Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Kozumplík: Ve vinařství je důležitá pečlivost a poctivost

Blatnice pod Svatým Antonínkem /VINAŘI POD LUPOU/– I když je povoláním kuchař, chuť pracovat s vínem u něj nakonec zvítězila. Dvaatřicetiletý vinař Petr Kozumplík z Blatnice pod Svatým Antonínkem se vinařinou naplno zabývá šest let. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

OBRAZEM: Fruta dala v Podivíně nahlédnout do výroby džemů

Podivín - Šest druhů výběrových džemů dodává na trh Fruta Podivín. Břeclavský deník měl unikátní možnost nakouknout za brány tohoto podniku a projít si jeho výrobnou. Ředitel Libor Bůšek poodhalil proces vzniku jahodového džemu. Od vaření tohoto drobného ovoce až po plnění do sklenic a balení.

Sládek vařil tajně pivo. Pil ho pak s panímámou

Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ - (Předchozí díl pojednával o pivovarnictví v Táboře po třicetileté válce, kdy město platilo kontribuce. Používalo na ně i peníze z uvařeného piva.)  

Fit s Deníkem: Je to dřina, říká Petra Míšková

Ústí n.L. - Projekt Buď fit s Deníkem je ve své polovině! Čtyři jeho účastnice prošly zřejmě tou nejtěžší částí projektu. Radikálně změnily jídelníček, zvykají si na naprosto neznámé potraviny a začaly pravidelně cvičit.Petra Míšková z Ústecka se tři týdny potýkala s nedostatkem energie. Dnes je ale vše jinak a do makrobiotiky pomalu zasvěcuje i svoji rodinu.

Festival Via Bohemica na zámku přiblíží různé kultury

Blanensko - Ukázka staromaďarských umění. Tvořivé dílny pro děti v chemické laboratoři barona Reichenbacha. Soutěž ve vaření tradičních kotlíkových jídel. To je jen malá ochutnávka z programu, který nabídne první ročník festivalu Via Bohemica.

Regionální potraviny používá většina jídelen

Jindřichohradecko - Kvalita stravování ve školních jídelnách leží na srdci asi nejednoho rodiče. Mnoho z nich se stále obává strašáků z dob minulých v podobě univerzálních omáček a kaší z prášku, současná školní gastronomie je však již na jiné úrovni.

V Žatci pokřtili novou knihu o pivu

Žatec - Stylově, žateckým pivem, pokřtili včera v Žatci knihu Pivní tradice v Euroregionu Krušnohoří, která vznikla ve spolupráci chmelařského sídla a partnerského německého města Thum.

Hromadnou otravu žáků v Indii měla na svědomí ředitelka s manželem

Patna - Indická policie obvinila ředitelku školy a jejího manžela kvůli smrti 23 dětí, které se otrávily pesticidem v jídle podávaném zdarma ve školní jídelně. Proti oběma bylo vzneseno nejméně pět obvinění včetně vraždy a pokusu o vraždu, informovala dnes agentura AFP.

Policisté a celníci zmařili drogový byznys dosud nevídaných rozměrů

Praha – Myslel jsem, že v drogové problematice mě už nic nemůže překvapit – tohle mě ale zaskočilo. Těmito slovy v pondělí shrnul vedoucí protidrogového týmu pražských kriminalistů Jaromír Badin své dojmy z pohledu na velkovýrobnu pervitinu, kterou se v pronajímaném domě na území Prahy 4 podařilo odhalit přednedávnem. „Spadla mi čelist," konstatoval.

Ve Vimperku vaří nové pivo, jmenuje se Inocenc

Vimperk /FOTOGALERIE/ – V holandské dílně zvonaře Petra Rudolfa Manouška se v těchto dnech již pilně pracuje na novém zvonu pro Vimperskou zvonici, který na základě ankety dostal jméno Inocenc, a to podle světce, jehož ostatky jsou uloženy v místním farním kostele.

Zdeněk Pohlreich: Nechci lidem vzít to prokleté vepřové, jen dát alternativu

Praha /ROZHOVOR/ - Česko vaří s Pohlreichem živě, tak se jmenuje nová kulinářská show, kterou po několik následujících sobotních večerů budete moci sledovat na TV Prima. Co od ní můžete čekat? „Má to být zábavný televizní pořad, takže doufám, že to bude zábava, akce a trocha napětí, jestli to stihneme uvařit. Nehledal bych v tom nějaký gastronomický převrat. Jde o to, abychom byli schopni akci zvládnout tak, aby to dobře dopadlo a divák se pobavil," říká Zdeněk Pohlreich.

Víc než miliarda lidí žije bez přístupu k elektřině

Tegu (Korea) - Více než miliarda lidí na celém světě žije bez elektřiny a skoro tři miliardy lidí používají zdraví nebezpečná topiva. Vyplývá to z údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Složitý přístup milionů lidí k energiím brání dalšímu rozvoji, a proto je nutné urychlit snahy o odstranění této překážky. Uvedli to účastníci konference, která se tento týden konala v Jižní Koreji.

Zdravá Pětka vyjíždí za dětmi s novým programem

Jičínsko – Tento školní rok se opět rozbíhá oblíbený výukový program Nadačního fondu Albert Zdravá Pětka. V loňském roce se projektu zúčastnila z Jičínska například Základní škola v Cerekvici nad Bystřicí.

V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace

V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců. Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu, řekla Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.

V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace

Praha – V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců. Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu, řekla Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.

Chomutovské pivo vaří žena a k dostání bude už na Vánoce

Chomutov - Po dlouhých jednašedesáti letech se blíží okamžik dalšího zápisu do análů chomutovského pivovarnictví. Z výrobní linky akciové společnosti První občanský pivovar by měl už v listopadu sjet první sud místního ležáku. Vaření piva v Chomutově tak naváže na přerušenou tradici, která se datuje od roku 1571.

Nedělní havárie zbavila Tuřany a Chrlice vody

Brno – Nepříjemnou neděli zažili lidé z brněnských městských částí Tuřany a Chrlice. Pokud chtěli vařit nebo umývat nádobí, mohli si posloužit jedině balenou vodou z pet lahví. S koupáním pak ti, kteří nemají vlastní studnu, měli úplnou smůlu. Kvůli havárii totiž v této části voda chvílemi netekla, nebo jen špatně.

Dealer ze Skorkova jde na pět let do vězení

Havlíčkův Brod - Okresní soud v Havlíčkově Brodu poslal Martina Komůrku ze Skorkova do vězení. Jednačtyřicetiletý muž byl obžalován z toho, že dealoval pervitin a také z řízení automobilu i přesto, že se svými přestupky už dříve vybodoval.

Lidé projdou o víkendu vinohrady. Pro burčák

Hodonínsko /KAM O VÍKENDU/ - Pití, jídlo i kulturní zážitky přináší nadcházející víkend. Na gulášek si lidé mohou zajít do Veselí nad Moravou. Kromě ochutnávání se navíc pustí také do vaření a soutěžení. Tradiční burčákový pochod si lidé užijí tuto sobotu, tentokrát v Mutěnicích, kdy za vínem a burčákem vyrazí po několika trasách.

Jak tráví klienti čas v denním stacionáři? Byli jsme se podívat

Prostějov – Přichází mezi sedmou a devátou hodinou ráno, někteří posvačí a pak se vrhnou na to, co je baví. Jak vypadá běžný den v denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, mohli zjistit všichni, kteří ve středu zavítali do Denního stacionáře v ulici Pod Kosířem. Centrum, které provozují Sociální služby v Prostějově, totiž pořádalo Den otevřených dveří. Lidé tak dostali možnost prohlédnout si prostory stacionáře či se pokochat pohledem na výrobky z rukou klientů.

Psychicky nemocných přibývá. Může za to stres

Na čtvrteční datum 10. října každoročně připadá Světový den duševního zdraví. Jeho posláním je bořit mýty o osobách, které mají duševní problémy či už jsou psychiatricky diagnostikováni.

Jak tráví klienti čas v denním stacionáři? Byli jsme se podívat

Prostějov – Přichází mezi sedmou a devátou hodinou ráno, někteří posvačí a pak se vrhnou na to, co je baví. Jak vypadá běžný den v denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, mohli zjistit všichni, kteří ve středu zavítali do Denního stacionáře v ulici Pod Kosířem. Centrum, které provozují Sociální služby v Prostějově, totiž pořádalo Den otevřených dveří. Lidé tak dostali možnost prohlédnout si prostory stacionáře či se pokochat pohledem na výrobky z rukou klientů.

Festival Via Bohemica na blanenském zámku přiblíží kultury

Blanensko - Ukázka staromaďarských umění. Tvořivé dílny pro děti v chemické laboratoři barona Reichenbacha. Soutěž ve vaření tradičních kotlíkových jídel. To je jen malá ochutnávka z programu, který nabídne první ročník festivalu Via Bohemica.

Velvary? Velké vaření před slánskou brankou

Velvary – Slánsko-velvarské fotbalové derby bývá docela vyšponované. Sobotní ale moc nebylo. Oba týmy do utkání I. A třídy šly hodně oslabené, ale zatímco Velvary si s absencemi poradily dobře, Slaný zápas totálně nezvládlo, hlavně úvod. A inkasovalo další tvrdý debakl 2:6.

Šéfkuchař učí, jak být králem kuchyně

Náchod - Šéfkuchař hotelu Bonato Jan Vlček už proslul svým uměním. Nejen, že krom vaření připravuje speciální sezonní menu, novinky do jídelníčku a ještě jezdí na zkušenou k mistrům v oboru, ale své dovednosti předává každému, kdo má zájem.

Ořechové nebo medové pivo? Minipivovary připravují speciály

Ostrava - Med, kaštan nebo třeba ořech. To jsou ingredience, které patří spíše do buchet. Přesto je sládci ostravských minipivovarů využívají při vaření tradičních podzimních speciálů. Ty jsou spojeny nejen s Vánocemi a blížícím se svátkem svatého Martina, ale i obecně s podzimním obdobím.

Gastronomie u nás dostává na pr..l, přiznal budoucím kuchařům Pohlreich

Most - Vzor, génius, idol. Tak vidí studenti mostecké hotelové školy Bukaschool největší českou mediální kuchařskou hvězdu. Na superstar světa gastronomie netrpělivě čekají v jedné z učeben školy. Ta je přímo přeplněná, někteří studenti jsou usazení ve vedlejší místnosti a nahlížejí otevřenými dveřmi.

Centrum denních služeb ve Slavkově se obává omezení provozu

Slavkov u Brna – Pomoc s vařením, osobní hygienou i trocha zábavy u deskových her nebo trénink paměti a motoriky. I takové možnosti nabízí důchodcům Centrum denních služeb ve Slavkově u Brna. Teď však hrozí, že bude muset svůj provoz omezit. Dostalo nižší dotace od kraje, centru tak pomalu docházejí peníze.