![](https://g.denik.cz/43/85/800x600-217_prazena-list-l.jpg)
Škola vaření: zvěřinová sezona začíná, připravte si hody
Přinášíme tipy na podzimní menu. Pochutnat si můžete na srnčím guláši či pečeni z divočáka. Přečtěte si také, jak maso správně upravit
Přinášíme tipy na podzimní menu. Pochutnat si můžete na srnčím guláši či pečeni z divočáka. Přečtěte si také, jak maso správně upravit
Blatnice pod Svatým Antonínkem /VINAŘI POD LUPOU/– I když je povoláním kuchař, chuť pracovat s vínem u něj nakonec zvítězila. Dvaatřicetiletý vinař Petr Kozumplík z Blatnice pod Svatým Antonínkem se vinařinou naplno zabývá šest let. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.
Podivín - Šest druhů výběrových džemů dodává na trh Fruta Podivín. Břeclavský deník měl unikátní možnost nakouknout za brány tohoto podniku a projít si jeho výrobnou. Ředitel Libor Bůšek poodhalil proces vzniku jahodového džemu. Od vaření tohoto drobného ovoce až po plnění do sklenic a balení.
Východní Čechy /ŘÁDKY DŮVĚRY/ - Každý týden zveřejňujeme příběhy čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám svoje zážitky.
Tábor /PROCHÁZKA DĚJINAMI TÁBORA/ - (Předchozí díl pojednával o pivovarnictví v Táboře po třicetileté válce, kdy město platilo kontribuce. Používalo na ně i peníze z uvařeného piva.)
Východní Čechy /ŘÁDKY DŮVĚRY/ - Každý týden zveřejňujeme příběhy čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám svoje zážitky.
Východní Čechy /ŘÁDKY DŮVĚRY/ - Každý týden zveřejňujeme příběhy čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám svoje zážitky.
Východní Čechy /ŘÁDKY DŮVĚRY/ - Každý týden zveřejňujeme příběhy čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám svoje zážitky.
Ústí n.L. - Projekt Buď fit s Deníkem je ve své polovině! Čtyři jeho účastnice prošly zřejmě tou nejtěžší částí projektu. Radikálně změnily jídelníček, zvykají si na naprosto neznámé potraviny a začaly pravidelně cvičit.Petra Míšková z Ústecka se tři týdny potýkala s nedostatkem energie. Dnes je ale vše jinak a do makrobiotiky pomalu zasvěcuje i svoji rodinu.
Blanensko - Ukázka staromaďarských umění. Tvořivé dílny pro děti v chemické laboratoři barona Reichenbacha. Soutěž ve vaření tradičních kotlíkových jídel. To je jen malá ochutnávka z programu, který nabídne první ročník festivalu Via Bohemica.
Jindřichohradecko - Kvalita stravování ve školních jídelnách leží na srdci asi nejednoho rodiče. Mnoho z nich se stále obává strašáků z dob minulých v podobě univerzálních omáček a kaší z prášku, současná školní gastronomie je však již na jiné úrovni.
Žatec - Stylově, žateckým pivem, pokřtili včera v Žatci knihu Pivní tradice v Euroregionu Krušnohoří, která vznikla ve spolupráci chmelařského sídla a partnerského německého města Thum.
Patna - Indická policie obvinila ředitelku školy a jejího manžela kvůli smrti 23 dětí, které se otrávily pesticidem v jídle podávaném zdarma ve školní jídelně. Proti oběma bylo vzneseno nejméně pět obvinění včetně vraždy a pokusu o vraždu, informovala dnes agentura AFP.
Praha – Myslel jsem, že v drogové problematice mě už nic nemůže překvapit – tohle mě ale zaskočilo. Těmito slovy v pondělí shrnul vedoucí protidrogového týmu pražských kriminalistů Jaromír Badin své dojmy z pohledu na velkovýrobnu pervitinu, kterou se v pronajímaném domě na území Prahy 4 podařilo odhalit přednedávnem. „Spadla mi čelist," konstatoval.
Vimperk /FOTOGALERIE/ – V holandské dílně zvonaře Petra Rudolfa Manouška se v těchto dnech již pilně pracuje na novém zvonu pro Vimperskou zvonici, který na základě ankety dostal jméno Inocenc, a to podle světce, jehož ostatky jsou uloženy v místním farním kostele.
Tábor /85. procházka dějinami Tábora/ - (Předchozí díl zavedl na samý sklonek 17. století, kdy se táborským měšťanům opět nechtělo chodit do městských hlídek, zatímco hostinský Sebenář si nesměl postavit stodolu.)
Louny - Nové kurzy potěší všechny, kteří rádi zkoušejí věci dělat trochu jinak.
Praha /ROZHOVOR/ - Česko vaří s Pohlreichem živě, tak se jmenuje nová kulinářská show, kterou po několik následujících sobotních večerů budete moci sledovat na TV Prima. Co od ní můžete čekat? „Má to být zábavný televizní pořad, takže doufám, že to bude zábava, akce a trocha napětí, jestli to stihneme uvařit. Nehledal bych v tom nějaký gastronomický převrat. Jde o to, abychom byli schopni akci zvládnout tak, aby to dobře dopadlo a divák se pobavil," říká Zdeněk Pohlreich.
Šternberk – Netradiční recepty pocházející až z 16.století mohou návštěvníci ochutnat na festivalu Podzimní mlsání na hradě Šternberk. Památka ožije starými chutěmi a vůněmi v sobotu 19. října, přehlídka plná pochutin se tam koná už druhým rokem.
Tegu (Korea) - Více než miliarda lidí na celém světě žije bez elektřiny a skoro tři miliardy lidí používají zdraví nebezpečná topiva. Vyplývá to z údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Složitý přístup milionů lidí k energiím brání dalšímu rozvoji, a proto je nutné urychlit snahy o odstranění této překážky. Uvedli to účastníci konference, která se tento týden konala v Jižní Koreji.
Louny - Dar má pomoci dennímu stacionáři ke schodolezu či výtahu. Samotný ale nestačí.
Jičínsko – Tento školní rok se opět rozbíhá oblíbený výukový program Nadačního fondu Albert Zdravá Pětka. V loňském roce se projektu zúčastnila z Jičínska například Základní škola v Cerekvici nad Bystřicí.
V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců. Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu, řekla Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.
Praha – V Česku začínají fungovat takzvané bytové restaurace, které ve vlastních domech a bytech provozují kulinářští nadšenci. Ti připraví menu o několika chodech ovlivněné aktuální sezonou, které mailem rozešlou okruhu zájemců. Několik nejrychlejších pak s hostiteli usedne ke stolu, řekla Darina Křivánková, která v září 2011 uspořádala první večeři v bytové restauraci Na Faře.
Chomutov - Po dlouhých jednašedesáti letech se blíží okamžik dalšího zápisu do análů chomutovského pivovarnictví. Z výrobní linky akciové společnosti První občanský pivovar by měl už v listopadu sjet první sud místního ležáku. Vaření piva v Chomutově tak naváže na přerušenou tradici, která se datuje od roku 1571.
Podzimní úroda sladkého ovoce je tady. Dejte prostor fantazii a pusťte se do pečení i přípravy salátů.
Chomutov - Pivovar Karásek a Stülpner dostal název podle krušnohorských loupežníků, sídlí ve sklepě dvou domů.
Dobříš - Dýně je pro příznivce Halloweenu typickou podzimní dekorací v období dušiček. Jsou i tací, kteří si bez téhle velké oranžové koule neumí představit svůj jídelníček. Naštěstí u nás začíná domácnět druhá z variant.
Dobříš – Dýně je pro příznivce Halloweenu typickou podzimní dekorací v období dušiček. Jsou i tací, kteří si bez téhle velké oranžové koule neumí představit svůj jídelníček. Naštěstí u nás začíná domácnět druhá z variant.
Brno – Nepříjemnou neděli zažili lidé z brněnských městských částí Tuřany a Chrlice. Pokud chtěli vařit nebo umývat nádobí, mohli si posloužit jedině balenou vodou z pet lahví. S koupáním pak ti, kteří nemají vlastní studnu, měli úplnou smůlu. Kvůli havárii totiž v této části voda chvílemi netekla, nebo jen špatně.
Veselí nad Moravou – Z masa dvouletého býka vařili v sobotu ve Veselí nad Moravou guláš účastníci prvního ročníku soutěžní přehlídky Guláš open. Pořadatele však zaskočil nízký zájem.
Havlíčkův Brod - Okresní soud v Havlíčkově Brodu poslal Martina Komůrku ze Skorkova do vězení. Jednačtyřicetiletý muž byl obžalován z toho, že dealoval pervitin a také z řízení automobilu i přesto, že se svými přestupky už dříve vybodoval.
Hodonínsko /KAM O VÍKENDU/ - Pití, jídlo i kulturní zážitky přináší nadcházející víkend. Na gulášek si lidé mohou zajít do Veselí nad Moravou. Kromě ochutnávání se navíc pustí také do vaření a soutěžení. Tradiční burčákový pochod si lidé užijí tuto sobotu, tentokrát v Mutěnicích, kdy za vínem a burčákem vyrazí po několika trasách.
Prostějov – Přichází mezi sedmou a devátou hodinou ráno, někteří posvačí a pak se vrhnou na to, co je baví. Jak vypadá běžný den v denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, mohli zjistit všichni, kteří ve středu zavítali do Denního stacionáře v ulici Pod Kosířem. Centrum, které provozují Sociální služby v Prostějově, totiž pořádalo Den otevřených dveří. Lidé tak dostali možnost prohlédnout si prostory stacionáře či se pokochat pohledem na výrobky z rukou klientů.
Na čtvrteční datum 10. října každoročně připadá Světový den duševního zdraví. Jeho posláním je bořit mýty o osobách, které mají duševní problémy či už jsou psychiatricky diagnostikováni.
Prostějov – Přichází mezi sedmou a devátou hodinou ráno, někteří posvačí a pak se vrhnou na to, co je baví. Jak vypadá běžný den v denním stacionáři pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením, mohli zjistit všichni, kteří ve středu zavítali do Denního stacionáře v ulici Pod Kosířem. Centrum, které provozují Sociální služby v Prostějově, totiž pořádalo Den otevřených dveří. Lidé tak dostali možnost prohlédnout si prostory stacionáře či se pokochat pohledem na výrobky z rukou klientů.
Teplice - Teplická Ivana Pitrová se už třetí týden účastní projektu Buď fit s Deníkem, ve kterém se snaží bojovat převážně sama se sebou.
Blanensko - Ukázka staromaďarských umění. Tvořivé dílny pro děti v chemické laboratoři barona Reichenbacha. Soutěž ve vaření tradičních kotlíkových jídel. To je jen malá ochutnávka z programu, který nabídne první ročník festivalu Via Bohemica.
Libuň – V sobotu se uskutečnil 7.ročník lidového jarmarku v areálu libuňské fary.
Velvary – Slánsko-velvarské fotbalové derby bývá docela vyšponované. Sobotní ale moc nebylo. Oba týmy do utkání I. A třídy šly hodně oslabené, ale zatímco Velvary si s absencemi poradily dobře, Slaný zápas totálně nezvládlo, hlavně úvod. A inkasovalo další tvrdý debakl 2:6.
Náchod - Šéfkuchař hotelu Bonato Jan Vlček už proslul svým uměním. Nejen, že krom vaření připravuje speciální sezonní menu, novinky do jídelníčku a ještě jezdí na zkušenou k mistrům v oboru, ale své dovednosti předává každému, kdo má zájem.
Písecko - Občanské sdružení Naděje má na programu výuku vaření. Milevské kino Bios eM uvádí komedii Millerovi na tripu.
Ostrava - Med, kaštan nebo třeba ořech. To jsou ingredience, které patří spíše do buchet. Přesto je sládci ostravských minipivovarů využívají při vaření tradičních podzimních speciálů. Ty jsou spojeny nejen s Vánocemi a blížícím se svátkem svatého Martina, ale i obecně s podzimním obdobím.
Tábor – (Předchozí díl vyprávěl o hledání pokladů v Táboře na konci 17. století.)
Ostrava - Osvědčené recepty nebo experimenty. Sládci ostravských minipivovarů už mají zimní a podzimní speciální piva naplánována.
Most - Vzor, génius, idol. Tak vidí studenti mostecké hotelové školy Bukaschool největší českou mediální kuchařskou hvězdu. Na superstar světa gastronomie netrpělivě čekají v jedné z učeben školy. Ta je přímo přeplněná, někteří studenti jsou usazení ve vedlejší místnosti a nahlížejí otevřenými dveřmi.
Kutnohorsko – Jablka, hrušky nebo švestky. To je ovoce oblíbené nejen v kuchyni při vaření a pečení, ale také při výrobě lihovin.
Kutnohorsko – Jablka, hrušky nebo švestky. To je ovoce oblíbené nejen v kuchyni při vaření a pečení, ale také při výrobě lihovin.
Slavkov u Brna – Pomoc s vařením, osobní hygienou i trocha zábavy u deskových her nebo trénink paměti a motoriky. I takové možnosti nabízí důchodcům Centrum denních služeb ve Slavkově u Brna. Teď však hrozí, že bude muset svůj provoz omezit. Dostalo nižší dotace od kraje, centru tak pomalu docházejí peníze.