Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Lidé bez domova se učí vařit nebo obsluhovat počítač

Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.

Lidé bez domova se učí vařit nebo obsluhovat počítač

Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.

Hylvátský pivovar znovu ožívá

Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.

Glutamát sodný? Ve školce Karolínka ve Slavkově těžko

Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.

Šachy jsou mou vášní, kterou nejde opustit

Rychnov n. K. – Před pěti lety by ji nikdy nenapadlo, že bude hrát šachy, stanou se jejím největším koníčkem a že se díky nim podívá i na seniorské šachové turnaje a festivaly. Jako jedna z pěti žen i na ten Rychnovský. To je Dáša Zamarská z Brna.

Filmový svátek horolezců slaví 30. jubileum

Teplice nad Metují – Ve čtvrtek 22. srpna začíná v samém srdci Adršpašských skal 30. ročník známého Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který proběhne ve dnech od 22. do 25. srpna 2012.

Dobrý den, Valašsko

Guláš je vlastně jednoduché uvařit, tvrdí ženy. Usmažíš cibulku, opražíš na ní maso, zasypeš paprikou, udusíš, doleješ třeba vývarem, zahustíš popřípadě moukou, dosolíš, dochutíš a je to…

Na hodonínském Chmelobraní načepují Svatou svini

Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.

Na hodonínském Chmelobraní načepují Svatou svini

Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.

Nešidí, dělají výrobky pro poctivé vaření

České Budějovice - Historie zpracování mléka na jihu Čech sahá až do první poloviny 19. století, kdy vznikla první sýrárna v Korosekách na Českobudějovicku. Jihočeské sýry pomalu a jistě dobývaly svět, sbíraly ceny na hospodářských výstavách. V posledním roce druhé světové války se zatím neoficiálně objevuje název MADETA. Mlékařské družstvo Tábor.

Výstaviště: Na festivalu jídla můžete ochutnat i hmyz

Litoměřice - Hmyz i prvorepublikové recepty ochutnají návštěvníci prvního ročníku festivalu dobrého jídla na výstavišti v Litoměřicích. Pořadatelé ho připravují na konec října. Informoval o tom Lubomír Machoň z pořadatelské agentury DreamPro.

Škola vaření: paprika trumfne ve vitaminu C i pomeranč

Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.

V Karviné se bude po mnoha letech opět vařit pivo

Karviná – Do konce roku by měly začít rezavý chmelový mok vařit hned dva malé pivovary. Jeden má vzniknout v místě, kde už kdysi fungoval – v Pivovarské ulici ve Fryštátě vedle restaurace Baron. Druhý má fungovat na opačné straně města - v restauraci Ovečka.

Čtrnáct hokejových kapitánů vařilo pivo

Ostrava - Silnější sestavu pohromadě neuvidíte. Měsíc před startem hokejové extraligy se v pivovaru Radegast v Nošovicích sešlo čtrnáct kapitánů jednotlivých týmů.

Soutěž o vstupenky na Pivní slavnosti!

Litoměřice – Nejen ctitelé lahodného piva, ale také milovníci všeho dobrého mají důvod přijít v sobotu 10. srpna na litoměřické Mírové náměstí.

Řepkový olej je náš všestranný kuchyňský pomocník

K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.

Parohem mlátit do kamene? Tak se šlechtí pazourek

Všestary – Všichni to jméno známe, je tak výrazné, že ho nikdo od školních dob nezapomněl. Pazourek. Kámen, z kterého v pravěku lidé dělali nástroje, byl pro ně podobně důležitý jako pro současnou společnost kov.

Na Uherskobrodsku hořel stoh i kuchyňská linka

Uherskobrodsko – V noci ze soboty na neděli vyjížděli hasiči na Uherskobrodsku ke dvěma požárům. O tom prvním se dozvěděli pár minut po jedné hodině ranní. Ve Vápenicích na moravsko-slovenském pomezí začala hořet hromada volně uložené slámy.

Ve Volarech znovu začali vařit vlastní pivo

Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.

Pacienti: Jídlo zapáchá

Klatovy - V Klatovské nemocnici jsou lidé nespokojeni s kvalitou podávaných jídel. Nemocnice s kritikou nesouhlasí.

Volarští znovu začali vařit vlastní pivo

Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.

Dům dětí vyšle mládež za hranice. K sobě chce tanečníka

Vyškov – Zajímavou zahraniční zkušenost můžou získat zájemci starší osmnácti let z regionu. Vyškovský Dům dětí a mládeže totiž získal akreditaci v programu Evropská dobrovolná služba – Mládež v akci. Znamená to, že organizace bude hostit dobrovolníky ze zahraničí, kteří budou pomáhat s nejrůznějšími aktivitami a učit se jazyk. Dům dětí zase může vyslat mládež z regionu do zahraničí.

Budeme jíst amarouny?

Rakovník /NÁZOR/ - Každé léto navštívím několik dětských táborů a pokaždé se ujišťuji, že děti jsou naštěstí pořád stejné. Kamarádí se, hrají si hry, zpívají. Stejní jsou také naštěstí i vedoucí. Starají se o děti, vymýšlejí si různé „blbiny," aby se měly co nejlépe, umějí si zkrátka pořád ještě hrát. Jedno se však během těch let změnilo. Na tom se shodli všichni vedoucí.

V Domě dětí a mládeže se utábořili vědci

Rokycany - Dům dětí a mládeže v Rokycanech se stal základnou pro další příměstský tábor. Jeho téma znělo Věda je zábava. Konal se pod vedením Marie Moulisové a za asistence Kristýny Honzíkové a Petry Dolanové.

Voda Kosího potoka roztáčí turbíny malé elektrárny

Křínov – Putování údolím Kosího potoka z Caltova zavede turisty po proudu do místa pod Křínovem. Kdysi tam roztáčela voda hned několik mlýnských kol. Tam, kde stával Tomšův mlýn, dnes najde pocestný na první pohled podivné stavení, plné různých přístřešků.

Na domácí povidla jen do Machové

Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.

Na domácí povidla jen do Machové

Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.