
Zahradní slavnost nabídne dotek exotiky s chutěmi Orientu
Mladá Boleslav - Zahradní slavnost, to je název akce, která se uskuteční v zahradě Atelieru Shareefa už ve čtvrtek 29. srpna od 19 hodin.
Mladá Boleslav - Zahradní slavnost, to je název akce, která se uskuteční v zahradě Atelieru Shareefa už ve čtvrtek 29. srpna od 19 hodin.
Chlumec nad Cidlinou – Už jste někdy ochutnali Guláš z lochu, Mazákovo překvapení nebo Mafiánský guláš? Můžete je sami vyzkoušet. To vše obnáší klání o nejlepší guláš, navíc uvařený v opravdovém kotlíku na otevřeném ohni, který se opět blíží.
Pelechy – Doprovodnou soutěž v rychlostním pití piva vyhrál Miroslav Procházka z Chodova, nejvíce druhů piva poznal syn hospodské Josef Váchal a nejlépe nakrájela cibuli Jana Becková.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Počítače už dávno nejsou jen doménou mladých. Úroveň znalosti informačních technologií v posledních letech u starších lidí rapidně vzrostla. Zásluhu na tom má také poměrně slušná nabídka různých lekcí obsluhy počítače.
Luleč – Móda přírodních hřišť dorazila také na Vyškovsko. Tak trochu jiné vyžití pro děti vznikne v lulečské mateřské škole. Předškoláci se tak můžou těšit třeba na smyslový chodník nebo bylinkové záhony. Vedení obce na projekt obdrželo dotaci ve výši osmi set padesáti tisíc korun z Operačního programu Životního prostředí.
Dva týdny na zotavenou všeobecně nejsou zas tak moc. Týden na vypadnutí z pracovních povinností a zbývá jen týden, než to všechno začne zase nanovo. Mě se ale letos snad poprvé podařilo přijít na to, jak si psychicky čtrnáct dní protáhnout. Tajemství jsem našla v nefalšovaném prožití každého dne, ba i toho nejobyčejnějšího, stráveného doma, včetně vaření, venčení, žehlení a tak dále.
Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.
Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.
Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.
Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.
Rychnov n. K. – Před pěti lety by ji nikdy nenapadlo, že bude hrát šachy, stanou se jejím největším koníčkem a že se díky nim podívá i na seniorské šachové turnaje a festivaly. Jako jedna z pěti žen i na ten Rychnovský. To je Dáša Zamarská z Brna.
Pelechy – Slzet od smíchu a od cibule se bude o nastávajícím víkendu v Pelechách.
Mladá Boleslav - Tanec je pohyb, při kterém se člověk tak trochu vznáší. O orientálních tancích to platí dvojnásob
Teplice nad Metují – Ve čtvrtek 22. srpna začíná v samém srdci Adršpašských skal 30. ročník známého Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který proběhne ve dnech od 22. do 25. srpna 2012.
Čížov - Vsadil na poněkud netradiční recept a vyšlo mu to. Řeč je o vítězi sobotního Okrouhlického kotlíku Lojzovi Mikletičovi, který vykouzlil výborný jehněčí perkelt. Soutěž ve vaření guláše se v osadě Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku konala už potřetí.
Čížov – Okrouhlický kotlík se konal potřetí. O nejlepší guláš bojovalo šest kuchařů a kuchařek. Vítěz vykouzlil výborný jehněčí perkelt.
Guláš je vlastně jednoduché uvařit, tvrdí ženy. Usmažíš cibulku, opražíš na ní maso, zasypeš paprikou, udusíš, doleješ třeba vývarem, zahustíš popřípadě moukou, dosolíš, dochutíš a je to…
Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.
Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.
Zlínský kraj - Přečetli jste si Infotip? Nenechejte ho ležet doma ladem a zkuste se s ním vyfotit či ho naaranžovat na zajímavém místě ve Zlínském kraji. Podívejte se na první snímky, které nám do redakce zaslali čtenáři Deníku.
Velké Březno - Na pivní etikety Březňáku se Cibich dostal v roce 1906 za rentu 30 tupláků piva týdně.
České Budějovice - Historie zpracování mléka na jihu Čech sahá až do první poloviny 19. století, kdy vznikla první sýrárna v Korosekách na Českobudějovicku. Jihočeské sýry pomalu a jistě dobývaly svět, sbíraly ceny na hospodářských výstavách. V posledním roce druhé světové války se zatím neoficiálně objevuje název MADETA. Mlékařské družstvo Tábor.
Litoměřice - Hmyz i prvorepublikové recepty ochutnají návštěvníci prvního ročníku festivalu dobrého jídla na výstavišti v Litoměřicích. Pořadatelé ho připravují na konec října. Informoval o tom Lubomír Machoň z pořadatelské agentury DreamPro.
Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.
Karviná – Do konce roku by měly začít rezavý chmelový mok vařit hned dva malé pivovary. Jeden má vzniknout v místě, kde už kdysi fungoval – v Pivovarské ulici ve Fryštátě vedle restaurace Baron. Druhý má fungovat na opačné straně města - v restauraci Ovečka.
Dolní Ředice – Než se pivo dostane na stůl, trvá to více než měsíc.
Ostrava - Silnější sestavu pohromadě neuvidíte. Měsíc před startem hokejové extraligy se v pivovaru Radegast v Nošovicích sešlo čtrnáct kapitánů jednotlivých týmů.
Kladno – Milovníci dobrého jídla se už nemohou dočkat zítřka. Kladenský zámek a jeho okolí totiž bude podeváté hostit kuchařské posvícení – Oslavy svátku sv. Vavřince, patrona všech kuchařů a cukrářů.
Dobrá Voda - Nedbalost při vaření byla ve středu příčinou vzniku požáru v zahradním domku v ulici Na Vyhlídce v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
Dobrá Voda - Nedbalost při vaření byla ve středu příčinou vzniku požáru v zahradním domku v ulici Na Vyhlídce v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
Nošovice – Byla to ve středu v Nošovicích pěkná sešlost hokejových osobností. Jen namátkou: Martin Straka, Petr Čajánek, Radek Bonk či Jiří Burger.
Nošovice – Byla to ve středu v Nošovicích pěkná sešlost hokejových osobností. Jen namátkou: Martin Straka, Petr Čajánek, Radek Bonk či Jiří Burger.
Nošovice – Byla to ve středu v Nošovicích pěkná sešlost hokejových osobností. Jen namátkou: Martin Straka, Petr Čajánek, Radek Bonk či Jiří Burger.
Litoměřice – Nejen ctitelé lahodného piva, ale také milovníci všeho dobrého mají důvod přijít v sobotu 10. srpna na litoměřické Mírové náměstí.
K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.
Všestary – Všichni to jméno známe, je tak výrazné, že ho nikdo od školních dob nezapomněl. Pazourek. Kámen, z kterého v pravěku lidé dělali nástroje, byl pro ně podobně důležitý jako pro současnou společnost kov.
Blanensko - Dlouhé týdny bez deště vyprázdnily vodojemy v obcích na Blanensku. V mnohých dochází pitná voda. Lidé jí proto musí šetřit.
Uherskobrodsko – V noci ze soboty na neděli vyjížděli hasiči na Uherskobrodsku ke dvěma požárům. O tom prvním se dozvěděli pár minut po jedné hodině ranní. Ve Vápenicích na moravsko-slovenském pomezí začala hořet hromada volně uložené slámy.
Urodilo se vám na zahrádce hodně patizonů? Přinášíme recepty, jak s nimi naložit v kuchyni
Urodilo se vám na zahrádce hodně patizonů? Přinášíme recepty, jak s nimi naložit v kuchyni
Blanensko - Dlouhé týdny bez deště vyprázdnily vodojemy v obcích na Blanensku. V mnohých dochází pitná voda. Lidé jí proto musí šetřit.
Vrbno pod Pradědem, Wilamowice Nyskie - Spolek Přátelé Vrbenska vydává ve spolupráci s okresním úřadem v Nise a svým partnerským spolkem Sami sobie z polské obce Wilamowice Nyskie kuchařskou knihu.
Rokycany - Dům dětí a mládeže v Rokycanech se stal základnou pro další příměstský tábor. Jeho téma znělo Věda je zábava. Konal se pod vedením Marie Moulisové a za asistence Kristýny Honzíkové a Petry Dolanové.
Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.
Klatovy - V Klatovské nemocnici jsou lidé nespokojeni s kvalitou podávaných jídel. Nemocnice s kritikou nesouhlasí.
Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.
Vyškov – Zajímavou zahraniční zkušenost můžou získat zájemci starší osmnácti let z regionu. Vyškovský Dům dětí a mládeže totiž získal akreditaci v programu Evropská dobrovolná služba – Mládež v akci. Znamená to, že organizace bude hostit dobrovolníky ze zahraničí, kteří budou pomáhat s nejrůznějšími aktivitami a učit se jazyk. Dům dětí zase může vyslat mládež z regionu do zahraničí.
Rakovník /NÁZOR/ - Každé léto navštívím několik dětských táborů a pokaždé se ujišťuji, že děti jsou naštěstí pořád stejné. Kamarádí se, hrají si hry, zpívají. Stejní jsou také naštěstí i vedoucí. Starají se o děti, vymýšlejí si různé „blbiny," aby se měly co nejlépe, umějí si zkrátka pořád ještě hrát. Jedno se však během těch let změnilo. Na tom se shodli všichni vedoucí.