Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.
Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.
Rychnov n. K. – Před pěti lety by ji nikdy nenapadlo, že bude hrát šachy, stanou se jejím největším koníčkem a že se díky nim podívá i na seniorské šachové turnaje a festivaly. Jako jedna z pěti žen i na ten Rychnovský. To je Dáša Zamarská z Brna.
Teplice nad Metují – Ve čtvrtek 22. srpna začíná v samém srdci Adršpašských skal 30. ročník známého Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který proběhne ve dnech od 22. do 25. srpna 2012.
Čížov - Vsadil na poněkud netradiční recept a vyšlo mu to. Řeč je o vítězi sobotního Okrouhlického kotlíku Lojzovi Mikletičovi, který vykouzlil výborný jehněčí perkelt. Soutěž ve vaření guláše se v osadě Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku konala už potřetí.
Guláš je vlastně jednoduché uvařit, tvrdí ženy. Usmažíš cibulku, opražíš na ní maso, zasypeš paprikou, udusíš, doleješ třeba vývarem, zahustíš popřípadě moukou, dosolíš, dochutíš a je to…
Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.
Hodonín - Míry 30-10-2 vystihují druhý ročník akce s názvem Chmelobraní. Všem milovníkům zlatavého moku načepuje své speciály na třicet pivovarů. Po dva dny festivalu pak vystoupí desítka kapel z české, ale i zahraniční scény.
Zlínský kraj - Přečetli jste si Infotip? Nenechejte ho ležet doma ladem a zkuste se s ním vyfotit či ho naaranžovat na zajímavém místě ve Zlínském kraji. Podívejte se na první snímky, které nám do redakce zaslali čtenáři Deníku.
České Budějovice - Historie zpracování mléka na jihu Čech sahá až do první poloviny 19. století, kdy vznikla první sýrárna v Korosekách na Českobudějovicku. Jihočeské sýry pomalu a jistě dobývaly svět, sbíraly ceny na hospodářských výstavách. V posledním roce druhé světové války se zatím neoficiálně objevuje název MADETA. Mlékařské družstvo Tábor.
Litoměřice - Hmyz i prvorepublikové recepty ochutnají návštěvníci prvního ročníku festivalu dobrého jídla na výstavišti v Litoměřicích. Pořadatelé ho připravují na konec října. Informoval o tom Lubomír Machoň z pořadatelské agentury DreamPro.
Když mluvíme o paprice, může být řeč buď o čerstvé, tedy zelenině, nebo mleté, tedy o koření, které se z ní vyrábí. V tomto díle seriálu o vaření se však zaměříme pouze na papriku čerstvou, která právě zraje.
Karviná – Do konce roku by měly začít rezavý chmelový mok vařit hned dva malé pivovary. Jeden má vzniknout v místě, kde už kdysi fungoval – v Pivovarské ulici ve Fryštátě vedle restaurace Baron. Druhý má fungovat na opačné straně města - v restauraci Ovečka.
Ostrava - Silnější sestavu pohromadě neuvidíte. Měsíc před startem hokejové extraligy se v pivovaru Radegast v Nošovicích sešlo čtrnáct kapitánů jednotlivých týmů.
Kladno – Milovníci dobrého jídla se už nemohou dočkat zítřka. Kladenský zámek a jeho okolí totiž bude podeváté hostit kuchařské posvícení – Oslavy svátku sv. Vavřince, patrona všech kuchařů a cukrářů.
K hlavním výhodám patří jeho odolnost při vysokých teplotách a dále jeho tekutost. Tu si zachovává i při skladování v chladu, na rozdíl od mnoha jiných olejů, které při skladování v lednici ztuhnou. Marinády, dresinky či octové salátové zálivky připravené z řepkového oleje se proto mohou používat ihned po vytažení z lednice.
Všestary – Všichni to jméno známe, je tak výrazné, že ho nikdo od školních dob nezapomněl. Pazourek. Kámen, z kterého v pravěku lidé dělali nástroje, byl pro ně podobně důležitý jako pro současnou společnost kov.
Uherskobrodsko – V noci ze soboty na neděli vyjížděli hasiči na Uherskobrodsku ke dvěma požárům. O tom prvním se dozvěděli pár minut po jedné hodině ranní. Ve Vápenicích na moravsko-slovenském pomezí začala hořet hromada volně uložené slámy.
Vrbno pod Pradědem, Wilamowice Nyskie - Spolek Přátelé Vrbenska vydává ve spolupráci s okresním úřadem v Nise a svým partnerským spolkem Sami sobie z polské obce Wilamowice Nyskie kuchařskou knihu.
Rokycany - Dům dětí a mládeže v Rokycanech se stal základnou pro další příměstský tábor. Jeho téma znělo Věda je zábava. Konal se pod vedením Marie Moulisové a za asistence Kristýny Honzíkové a Petry Dolanové.
Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.
Volary – Na pivo uvařené přímo v minipivovaru v restauraci hotelu Bobík si budou muset Volarští ještě chvíli počkat. I když vaření první várky Volarského piva začalo včera dopoledne, na slavnostní otevření hotelu příští čtvrtek narazí obsluha pivo uvařené v jiném pivovaru. Ovšem podle originální receptury pro volarský minipivovar.
Vyškov – Zajímavou zahraniční zkušenost můžou získat zájemci starší osmnácti let z regionu. Vyškovský Dům dětí a mládeže totiž získal akreditaci v programu Evropská dobrovolná služba – Mládež v akci. Znamená to, že organizace bude hostit dobrovolníky ze zahraničí, kteří budou pomáhat s nejrůznějšími aktivitami a učit se jazyk. Dům dětí zase může vyslat mládež z regionu do zahraničí.
Rakovník /NÁZOR/ - Každé léto navštívím několik dětských táborů a pokaždé se ujišťuji, že děti jsou naštěstí pořád stejné. Kamarádí se, hrají si hry, zpívají. Stejní jsou také naštěstí i vedoucí. Starají se o děti, vymýšlejí si různé „blbiny," aby se měly co nejlépe, umějí si zkrátka pořád ještě hrát. Jedno se však během těch let změnilo. Na tom se shodli všichni vedoucí.
Rokycany - Dům dětí a mládeže v Rokycanech se stal základnou pro další příměstský tábor. Jeho téma znělo Věda je zábava. Konal se pod vedením Marie Moulisové a za asistence Kristýny Honzíkové a Petry Dolanové.
Královéhradecko, Trutnov /OD SOUSEDŮ/ – Od začátku roku do poloviny července využilo služeb azylového domu společnosti Most k životu o.p.s. celkem 22 žen a 36 dětí.
Křínov – Putování údolím Kosího potoka z Caltova zavede turisty po proudu do místa pod Křínovem. Kdysi tam roztáčela voda hned několik mlýnských kol. Tam, kde stával Tomšův mlýn, dnes najde pocestný na první pohled podivné stavení, plné různých přístřešků.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.
Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.