Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

V Domě dětí a mládeže se utábořili vědci

Rokycany - Dům dětí a mládeže v Rokycanech se stal základnou pro další příměstský tábor. Jeho téma znělo Věda je zábava. Konal se pod vedením Marie Moulisové a za asistence Kristýny Honzíkové a Petry Dolanové.

Voda Kosího potoka roztáčí turbíny malé elektrárny

Křínov – Putování údolím Kosího potoka z Caltova zavede turisty po proudu do místa pod Křínovem. Kdysi tam roztáčela voda hned několik mlýnských kol. Tam, kde stával Tomšův mlýn, dnes najde pocestný na první pohled podivné stavení, plné různých přístřešků.

Na domácí povidla jen do Machové

Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.

Na domácí povidla jen do Machové

Machová - Obecní dům v Machové, který částečně patří místnímu svazu zahrádkářů, prošel před několika týdny rozsáhlejšími opravami. „Rozšířili jsme víceúčelovou místnost," sdělil starosta Machové František Václavík. Místnost je rozdělená na moštárnu a část, kde se připravují povidla.

Kulináři sestavili kuchařku

Vrbno pod Pradědem, Wilamowice Nyskie - Spolek Přátelé Vrbenska vydává ve spolupráci s okresním úřadem v Nise a svým partnerským spolkem Sami sobie z polské obce Wilamowice Nyskie kuchařskou knihu.

Eva Nevolová: Vařit na táboře je fantastické

Andělská Hora - Být kuchařkou na táboře může být pro někoho představa lákavá, pro jiného méně. Eva Nevolová z Branky u Opavy nabídla skautskému táboru svou pomoc a letos poprvé vaří dětem na táboře v Andělské Hoře. Musela se sžít s kuchyní v přírodě, která je chráněna jen plachtou, nemá tekoucí vodu a vaří pro desítky dětí. Je však nadmíru spokojená.

Andělská Hora podporuje tábory

Andělská Hora /POZDRAV Z TÁBORA/ - Tři skautské tábory se letos vystřídají na Anenském vrchu v Andělské Hoře. Bez pomoci obce Andělská Hora by ale jejich průběh byl mnohem komplikovanější. V tábořišti totiž chybí třeba tekoucí voda.

Gurmáni zbystřete, ve Velkém Týnci lákají na pivní a gulášové slavnosti

Velký Týnec – Kotlíky naplněné čerstvě uvařeným gulášem, výběr z několika druhů pěnivých zlatých moků, ale i kapely a soutěže. Zámecká zahrada ve Velkém Týnci na Olomoucku se už pošesté promění v letní kulinářskou dílnu plnou zajímavých vůní i chutí. Soutěž ve vaření guláše odstartuje v sobotu 27. července dopoledne.

Gurmáni zbystřete, ve Velkém Týnci lákají na pivní a gulášové slavnosti

Velký Týnec – Kotlíky naplněné čerstvě uvařeným gulášem, výběr z několika druhů pěnivých zlatých moků, ale i kapely a soutěže. Zámecká zahrada ve Velkém Týnci na Olomoucku se už pošesté promění v letní kulinářskou dílnu plnou zajímavých vůní i chutí. Soutěž ve vaření guláše odstartuje v sobotu 27. července dopoledne.

Skaličku opět provoní kotlíkové guláše. Připojíte se mezi kuchaře?

Skalička – Milovníci tradičního českého jídla, a to guláše, se mají na co těšit. Soutěž o Zlatou vařečku ve vaření kotlíkového guláše vypukne ve Skaličce už tuto sobotu 27. července. Vůně masa a nejrůznějšího koření se kolem místní Sokolovny začne linout už v 11 hodin.

Skaličku opět provoní kotlíkové guláše. Připojíte se mezi kuchaře?

Skalička – Milovníci tradičního českého jídla, a to guláše, se mají na co těšit. Soutěž o Zlatou vařečku ve vaření kotlíkového guláše vypukne ve Skaličce už tuto sobotu 27. července. Vůně masa a nejrůznějšího koření se kolem místní Sokolovny začne linout už v 11 hodin.

Indická policie zadržela ředitelku školy kvůli hromadné otravě

Patna (Indie) – Indická policie ve středu zadržela ředitelku školy ve východní části země, kde zemřelo 23 dětí poté, co ve školní jídelně dostaly oběd otrávený smrtícím pesticidem. Informovala o tom dnes agentura AFP s odvoláním na oficiální činitele.

Rozcvičky ani dopisy domů z táborů zatím nezmizely

Andělská Hora - Ranní rozcvička, noční klid nebo stezka odvahy. Bez těchto činností si tábor umí málokdo představit. Atmosféru skautského tábora ale doplňuje i psaní dopisů a večerní nástupy v krojích.

V Moravskoslezském Kočově vařili kotlikové guláše

Moravskoslezský Kočov /FOTOGALERIE/ - Vybrat toho, kdo uvařil nejchutnější guláš, to dalo v sobotu 20. července v Moravskoslezském Kočově pořádně zabrat. Pokud někdo chtěl posuzovat skutečně objektivně, musel ochutnat dvanáct porcí. Právě dvanáct týmů se zúčastnilo soutěže Kočovský kotlík, soutěže ve vaření guláše v kotlíku na otevřeném ohni.

Eva Nevolová: Vařit na táboře je fantastické

Andělská Hora - Být kuchařkou na táboře může být pro někoho představa lákavá, pro jiného méně. Eva Nevolová z Branky u Opavy nabídla skautskému táboru svou pomoc a letos poprvé vaří dětem na táboře v Andělské Hoře. Musela se sžít s kuchyní v přírodě, která je chráněna jen plachtou, nemá tekoucí vodu a vaří pro desítky dětí. Je však nadmíru spokojená.

Kuchaři uvaří kotlíkové guláše

Moravskoslezský Kočov, Dívčí Hrad – Právě dnes to zavoní kotlíkovým guláškem hned ve dvou obcích na Bruntálsku. Tato výborná specialita se bude připravovat v Dívčím Hradě i v Moravskoslezském Kočově.

Rozcvičky ani dopisy domů z táborů zatím nezmizely

Andělská Hora /POZDRAV Z TÁBORA/ - Ranní rozcvička, noční klid nebo stezka odvahy. Bez těchto činností si tábor umí málokdo představit. Atmosféru skautského tábora ale doplňuje i psaní dopisů a večerní nástupy v krojích.

V Borovanech vyrábí borůvkové korále

Borovany - Nejen k jídlu, ale i pro parádu mohou posloužit borůvky. Přesvědčily se o tom ve středu děti v Borovanské borůvkové zahradě, kde si mohly vyzkoušet batikovat trička, vyrábět borůvkové korále nebo malovat keramické borůvky. Navečer pak na malé návštěvníky čekala pohádka O drakovi.

Při rekonstrukci myslete i na stáří

Penzijní masáž. Tak by se dalo nazvat to, co se na nás v současnosti hrne ze všech stran. Není mezi námi snad nikdo, kdo by neslyšel, že je potřeba myslet na stáří a spořit si všemi možnými cestami. Jinak totiž prý reálně hrozí, že ze státního důchodu nevyžijeme, pokud se ho tedy dožijeme. A dále chceme-li si zachovat současný životní standard, musíme se o něj postarat sami, navíc pochopitelně s předstihem.

Při rekonstrukci myslete i na stáří

Praha - Penzijní masáž. Tak by se dalo nazvat to, co se na nás v současnosti hrne ze všech stran. Není mezi námi snad nikdo, kdo by neslyšel, že je potřeba myslet na stáří a spořit si všemi možnými cestami. Jinak totiž prý reálně hrozí, že ze státního důchodu nevyžijeme, pokud se ho tedy dožijeme. A dále chceme-li si zachovat současný životní standard, musíme se o něj postarat sami, navíc pochopitelně s předstihem.

Na Kramolně bylo živo a veselo

Kramolna /FOTOGALERIE/ - Před nedávnem se na Kramolně u Náchoda uskutečnil dětský den a oslava 130 let od založení sboru dobrovolných hasičů.

Trend z 90. let je zpět. Do Chorvatska si Češi vozí vlastní jídlo ve velkém

Praha – Zájem Čechů o Chorvatsko letos roste. V prvních červencových dnech vyjelo do chorvatských penzionů a soukromých ubytovacích zařízení o deset až 15 procent více českých turistů než loni. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti Mag Consulting v chorvatských hotelech a penzionech. Současně se vrátil trend z 90. let a Češi, aby ušetřili, s sebou vozí ve velkém vlastní jídlo. To souvisí s ukončením kontrol Chorvatů na vnitřních hranicích EU.

Stiskněte restart. Změna kariéry o 180° je možná

Praha – Jste v práci nespokojeni? Možná přišel čas zkusit se věnovat nějaké jiné kariéře. „Málokdo si připouští, že práce je vlastně náš život. Zabírá nám nejméně osm hodin denně a v mnohých případech je důležitější než soukromí," připomíná Renáta Šutovská, jedna ze dvou zakladatelek personální agentury HR Spectrum.

OBRAZEM: Jídlo z blízka pomalu startuje. Třeba ochutnávkou delikates

Brno – Jak chutnají sýry připravované jen nedaleko od Brna v kombinaci s moravskými víny? To v úterý zjistili návštěvníci Dílny: České a moravské delikatesy. Ty se konaly v prodejně My food market v ulici Zvonařka, jako součást gastronomického festivalu Jídlo z blízka.

Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu

Praha - Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz, který mapuje ceny v supermarketech.