Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.
Miletín – V sobotu se v Miletíně bude opět soutěžit o nejlepší cmundu. Podle jednoho z pořadatelů Jana Förstera by mělo v tamním kulturním zařízení ve čtrnáct hodin rozpálit pánvičky patnáct adeptů na vítězství.
Piletice - V sobotu to na Šrámkově statku v Pileticích opět zavoní. Tentokrát však haluškami. Regionální obec Slovákov tam totiž pořádá 8. ročník celostátní soutěže ve vaření brynzových halušek. Začíná se ve 12 hodin.
Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.
Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.
Rokycany - Beseda na téma chráněné bydlení se koná dnes v sociálně terapeutických dílnách Pohodička v Rokycanech. Začíná v šestnáct hodin a přítomni budou zaměstnanci i klienti takové způsobu bydlení v Plzni. „Vzhledem k tomu, že je možné novou službu na Rokycansku zahrnout do komunitního plánování, zveme všechny zájemce," uvedla za pořadatele Marie Dušková.
Plzeň – Další ročník Apetit festivalu v Plzni přilákal za Plazu tisíce lidí. Ti mohli na místě ochutnat speciality restaurací, či se pokochat kuchařskou show, která probíhala na pódiu.
Břeclav – Vzkříšení Podlužanu zavrhli, protože ochrannou známku vlastní Zdeněk Balga. Vyhrál tak jiný dřívější název břeclavského piva – Kanec. Kdo by tušil, že i s ním by mohl mít Zámecký pivovar Břeclav problém. „Žambereckého Kance vaříme od roku 1997. Název je krytý registrovanou ochrannou známkou," překvapil nájemce minipivovaru v Žamberku a výrobce tamního piva Zdeněk Kalous.
Ivančice /ANKETA/ - Víkendové slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku letos přilákaly i císařovnu Sissi. Zamíří na ně z Brna parním vlakem v doprovodu dvorních dam a dragounů. Kromě gastronomických specialit z chřestu si návštěvníci užijí koncerty, taneční vystoupení, ukázku vaření profesionálních kuchařů nebo promítání filmů.
Ústí nad Labem - Už tuto neděli 12. května mohou Ústečané vyrazit na novou akci nazvanou Jarmark Větruše. Konat se bude pravidelně každou neděli vždy od 9.30 hodin do 16 hodin.
Klatovy - Pacienti v Klatovské nemocnici se musí nyní několik měsíců spokojit se studenými večeřemi. Důvodem je rekonstrukce kuchyně a výdejny jídel za 18,3 milionu korun, kterou financuje Plzeňský kraj, který je vlastníkem nemocnice.
Brno – Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. V pátek tam odstartoval druhý ročník Špilberk food festivalu, který trvá až do neděle. Podle organizátorky se na slavnosti jídla vypravily tisíce lidí.
Kolem tisícovky výjezdů k požárům způsobeným komíny rok co rok. Tohle varující číslo z hasičské statistiky upozorňuje, že i nyní, po příchodu oteplení přinášejícím konec hlavní topné sezony, je na místě pamatovat na to, co je na střeše. A na to, že komín potřebuje pravidelné vymetání, prohlídky a údržbu. Aby ta střecha byla na svém místě i napřesrok…
Kladky – Odrýt drny, kruh hnědé hlíny obložit kameny z potoka, nanosit dříví a vodu. Pak rozdělat oheň, uchytit kotlík a začít vařit. Na svahu nad říčkou Bělá v Kladkách se ve středu dopoledne sešla víc než stovka příznivců vaření ve volné přírodě. Týmy dětí soutěžily za dozoru dospělých nejen o nejchutnější pokrm.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Louny - Originální minipivovar, jenž letos obnoví tradici vaření piva v Lounech, chce své hosty potěšit nejen pěnivým mokem, ale i dalšími zajímavostmi.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.
Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Praha - Kavárna Slavia a Divadelní restaurace, které těsně sousedí s domem v pražské Divadelní ulici, kde v pondělí vybuchl plyn, mají zatím zavřeno. Vchod hlídají policejní pásky a uniformovaní policisté do objektu nikoho nepustí.
Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Chotěbuz /FOTOGALERIE/ – Pravý nefalšovaný čarodějnický rej se v sobotu uskutečnil v chotěbuzském Rybím domě, kam se sletělo několik desítek čarodějnic, čarodějů, bílých paní a dalších kouzelnických bytostí. Kromě čarodějných záležitostí jako například vaření nápoje lásky, magický tanec u vatry, ohňová show a očistný rituál, se letos poprvé konala soutěž dřevorubců, kteří řezali dřevo na přesnost a čas a navíc ještě museli co nejdříve složit motorovou pilu.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Opava /POZVÁNKA, PROGRAM/ - Čokoláda kam se podíváte. Pralinky, masáže i kosmetika. Zavítejte tento víkend do Obecního domu v Ostrožné ulici. Bude to sladké.
Břeclav /ONLINE ROZHOVOR/ – Vaření zlatavého moku v obnovovaném břeclavském pivovaru pod vedením dvou zkušených sládků už běží naplno. V půlce května mají pivo z Břeclavi ochutnat první zvědavci. Ředitelem Zámeckého pivovaru v Břeclavi je Aleš Hofman z Valtic, jenž v minulosti zastával vysokou funkci v Karlovarských minerálních vodách.
Brno, Jedovnice - Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.