
Školáci hovořili s mluvčím Temelína
Přeštice - O energii, zvyšování její spotřeby, obnovitelných i neobnovitelných přírodních zdrojích včera žákům Základní školy Josefa Hlávky v Přešticích přednášel mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
Přeštice - O energii, zvyšování její spotřeby, obnovitelných i neobnovitelných přírodních zdrojích včera žákům Základní školy Josefa Hlávky v Přešticích přednášel mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
Havířov - Havířovská humanitární organizace rozjela v zimě projekt, nyní však chybějí peníze. ADRA nyní hledá sponzora.
Rokycany - Sladké odpoledne si udělaly amatérské výrobkyně dobrot v jedné z cukráren. Na neděli totiž naplánovaly další ze svých setkání. Při něm se, mimo jiné, věnovaly modelování nejrůznějších tvarů i postav z marcipánu.
Havířov - Havířovská humanitární organizace rozjela v zimě projekt, nyní však chybějí peníze. ADRA nyní hledá sponzora.
Sezimovo Ústí – Pokud jste včera odpoledne zavítali na břehy Lužnice, už z dálky jste mohli ucítit pronikavou vůni hovězího guláše. Úderem 13. hodiny se rozhořelo pětadvacet ohnišť, aby laičtí kuchaři předvedli svůj um i fantazii a porota z řad profesionálů ohodnotila právě jejich gulášek za ten nejvydařenější. V chatové osadě Soukeník se totiž uskutečnil již devátý ročník oblíbeného Gulášfestu.
Světlá Hora /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Soutěž o putovní světlohorský gulášový kotlík letos vyhráliHolbíci z Bruntálu. Rozmanité vůně se linuly i od ostatních ohňů účastníků z okolních obcí. Jaké to je, vařit guláš venku u rybníka?
Kroměříž – Klasické rajské omáčce, tak jak ji známe od babičky odzvonilo. Od teď už jen netradičně. S žemlovoperníkovými noky, karlovarskou palmou a nebo třeba s králíčími ravioly. Ochutnat ji mohli návštěvníci o víkendu v Kroměříži, kde se v areálu hotelu Octárna konal už třetí ročník Moravia food festivalu.
Vojnův Městec - Houby rostou. Na vlastní oči se o tom přesvědčil Pavel Hocke. Při venčení psa Bena posbíral na svých osvědčených místech sedm křemenáčů a deset hřibů kovářů.
Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.
Miletín – V sobotu se v Miletíně bude opět soutěžit o nejlepší cmundu. Podle jednoho z pořadatelů Jana Förstera by mělo v tamním kulturním zařízení ve čtrnáct hodin rozpálit pánvičky patnáct adeptů na vítězství.
Piletice - V sobotu to na Šrámkově statku v Pileticích opět zavoní. Tentokrát však haluškami. Regionální obec Slovákov tam totiž pořádá 8. ročník celostátní soutěže ve vaření brynzových halušek. Začíná se ve 12 hodin.
Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.
Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.
Rokycany - Beseda na téma chráněné bydlení se koná dnes v sociálně terapeutických dílnách Pohodička v Rokycanech. Začíná v šestnáct hodin a přítomni budou zaměstnanci i klienti takové způsobu bydlení v Plzni. „Vzhledem k tomu, že je možné novou službu na Rokycansku zahrnout do komunitního plánování, zveme všechny zájemce," uvedla za pořadatele Marie Dušková.
Litomyšl - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se konají v Litomyšli.
Plzeň – Další ročník Apetit festivalu v Plzni přilákal za Plazu tisíce lidí. Ti mohli na místě ochutnat speciality restaurací, či se pokochat kuchařskou show, která probíhala na pódiu.
Břeclav – Vzkříšení Podlužanu zavrhli, protože ochrannou známku vlastní Zdeněk Balga. Vyhrál tak jiný dřívější název břeclavského piva – Kanec. Kdo by tušil, že i s ním by mohl mít Zámecký pivovar Břeclav problém. „Žambereckého Kance vaříme od roku 1997. Název je krytý registrovanou ochrannou známkou," překvapil nájemce minipivovaru v Žamberku a výrobce tamního piva Zdeněk Kalous.
Mezi zázvorovité rostliny patří třeba kardamon. Dá se s ním ochutit káva nebo osvěžit dech.
Litomyšl - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se konají v Litomyšli.
Ivančice /ANKETA/ - Víkendové slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku letos přilákaly i císařovnu Sissi. Zamíří na ně z Brna parním vlakem v doprovodu dvorních dam a dragounů. Kromě gastronomických specialit z chřestu si návštěvníci užijí koncerty, taneční vystoupení, ukázku vaření profesionálních kuchařů nebo promítání filmů.
Litomyšl - Po letech okouzlení mezinárodní kuchyní se gastronomie vrací k tradičním českým pokrmům.
Břeclav - Zvednout název s pošramocenou pověstí byla pro zámecký pivovar výzva. Věří, že konzumenty přesvědčí kvalitou.
Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek
Pardubice - Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek
České Švýcarsko – Dehtařská pec bude stát blízko Dolského mlýna. Akce vypukne 30. května 2013.
Ústí nad Labem - Už tuto neděli 12. května mohou Ústečané vyrazit na novou akci nazvanou Jarmark Větruše. Konat se bude pravidelně každou neděli vždy od 9.30 hodin do 16 hodin.
Klatovy - Pacienti v Klatovské nemocnici se musí nyní několik měsíců spokojit se studenými večeřemi. Důvodem je rekonstrukce kuchyně a výdejny jídel za 18,3 milionu korun, kterou financuje Plzeňský kraj, který je vlastníkem nemocnice.
Brno – Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. V pátek tam odstartoval druhý ročník Špilberk food festivalu, který trvá až do neděle. Podle organizátorky se na slavnosti jídla vypravily tisíce lidí.
Klatovy - V Klatovské nemocnici se bude do konce července rekonstruovat kuchyně a jídelna. Plzeňský kraj za to zaplatí 18,3 milionu korun.
Kolem tisícovky výjezdů k požárům způsobeným komíny rok co rok. Tohle varující číslo z hasičské statistiky upozorňuje, že i nyní, po příchodu oteplení přinášejícím konec hlavní topné sezony, je na místě pamatovat na to, co je na střeše. A na to, že komín potřebuje pravidelné vymetání, prohlídky a údržbu. Aby ta střecha byla na svém místě i napřesrok…
Kladky – Odrýt drny, kruh hnědé hlíny obložit kameny z potoka, nanosit dříví a vodu. Pak rozdělat oheň, uchytit kotlík a začít vařit. Na svahu nad říčkou Bělá v Kladkách se ve středu dopoledne sešla víc než stovka příznivců vaření ve volné přírodě. Týmy dětí soutěžily za dozoru dospělých nejen o nejchutnější pokrm.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Volary - Hlavní program Volarských mysliveckých dnů začíná v sobotu v devět ráno vystoupení trubačů ze souboru Markazíni.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Louny - Originální minipivovar, jenž letos obnoví tradici vaření piva v Lounech, chce své hosty potěšit nejen pěnivým mokem, ale i dalšími zajímavostmi.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Ústí nad Labem - Dragouna Jordána, jenž padl v boji proti Francouzům, uctí rudá jedenáctka s jeho jménem.
Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.
Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Jiřetín pod Jedlovou - V Jiřetíně pod Jedlovou záchranáři při cvičení simulovali výbuch a následnou záchranu dvanácti lidí.
Jiřetín pod Bukovou - V Jiřetíně pod Bukovou záchranáři při cvičení simulovali výbuch a následnou záchranu dvanácti lidí.
Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Praha - Kavárna Slavia a Divadelní restaurace, které těsně sousedí s domem v pražské Divadelní ulici, kde v pondělí vybuchl plyn, mají zatím zavřeno. Vchod hlídají policejní pásky a uniformovaní policisté do objektu nikoho nepustí.