Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Školáci hovořili s mluvčím Temelína

Přeštice - O energii, zvyšování její spotřeby, obnovitelných i neobnovitelných přírodních zdrojích včera žákům Základní školy Josefa Hlávky v Přešticích přednášel mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Amatérské cukrářky si daly sraz v Rokycanech

Rokycany - Sladké odpoledne si udělaly amatérské výrobkyně dobrot v jedné z cukráren. Na neděli totiž naplánovaly další ze svých setkání. Při něm se, mimo jiné, věnovaly modelování nejrůznějších tvarů i postav z marcipánu.

Mistři ve vaření hovězího guláše všem rozohnili chuťové pohárky

Sezimovo Ústí – Pokud jste včera odpoledne zavítali na břehy Lužnice, už z dálky jste mohli ucítit pronikavou vůni hovězího guláše. Úderem 13. hodiny se rozhořelo pětadvacet ohnišť, aby laičtí kuchaři předvedli svůj um i fantazii a porota z řad profesionálů ohodnotila právě jejich gulášek za ten nejvydařenější. V chatové osadě Soukeník se totiž uskutečnil již devátý ročník oblíbeného Gulášfestu.

U rybníku ve Světlé Hoře po roce vařili kotlíkový guláš

Světlá Hora /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Soutěž o putovní světlohorský gulášový kotlík letos vyhráliHolbíci z Bruntálu. Rozmanité vůně se linuly i od ostatních ohňů účastníků z okolních obcí. Jaké to je, vařit guláš venku u rybníka?

Vybrané delikatesy ochutnaly v Kroměříži. Podívejte se

Kroměříž – Klasické rajské omáčce, tak jak ji známe od babičky odzvonilo. Od teď už jen netradičně. S žemlovoperní­kovými noky, karlovarskou palmou a nebo třeba s králíčími ravioly. Ochutnat ji mohli návštěvníci o víkendu v Kroměříži, kde se v areálu hotelu Octárna konal už třetí ročník Moravia food festivalu.

Babičky vždy poradí, jak nadchnout potomka k obědu

Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.

Miletínem opět zavoní soutěžní cmunda

Miletín – V sobotu se v Miletíně bude opět soutěžit o nejlepší cmundu. Podle jednoho z pořadatelů Jana Förstera by mělo v tamním kulturním zařízení ve čtrnáct hodin rozpálit pánvičky patnáct adeptů na vítězství.

Slováci budou vařit na statku. A samozřejmě halušky

Piletice - V sobotu to na Šrámkově statku v Pileticích opět zavoní. Tentokrát však haluškami. Regionální obec Slovákov tam totiž pořádá 8. ročník celostátní soutěže ve vaření brynzových halušek. Začíná se ve 12 hodin.

Děti baví zdravě jíst, když vědí, jak na to

Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.

Pohlreich: Chceme naučit lidi lovit

Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.

V Pohodičce dnes řeší chráněné bydlení

Rokycany - Beseda na téma chráněné bydlení se koná dnes v sociálně terapeutických dílnách Pohodička v Rokycanech. Začíná v šestnáct hodin a přítomni budou zaměstnanci i klienti takové způsobu bydlení v Plzni. „Vzhledem k tomu, že je možné novou službu na Rokycansku zahrnout do komunitního plánování, zveme všechny zájemce," uvedla za pořadatele Marie Dušková.

FOTO: Za Plazou vyvařoval Pohlreich

Plzeň – Další ročník Apetit festivalu v Plzni přilákal za Plazu tisíce lidí. Ti mohli na místě ochutnat speciality restaurací, či se pokochat kuchařskou show, která probíhala na pódiu.

Odhalení. Kance vaří nejen v Břeclavi

Břeclav – Vzkříšení Podlužanu zavrhli, protože ochrannou známku vlastní Zdeněk Balga. Vyhrál tak jiný dřívější název břeclavského piva – Kanec. Kdo by tušil, že i s ním by mohl mít Zámecký pivovar Břeclav problém. „Žambereckého Kance vaříme od roku 1997. Název je krytý registrovanou ochrannou známkou," překvapil nájemce minipivovaru v Žamberku a výrobce tamního piva Zdeněk Kalous.

Slavnosti lákají i císařovnu. Přijede vlakem

Ivančice /ANKETA/ - Víkendové slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku letos přilákaly i císařovnu Sissi. Zamíří na ně z Brna parním vlakem v doprovodu dvorních dam a dragounů. Kromě gastronomických specialit z chřestu si návštěvníci užijí koncerty, taneční vystoupení, ukázku vaření profesionálních kuchařů nebo promítání filmů.

Větruše zve na jarmark s živým vařením

Ústí nad Labem - Už tuto neděli 12. května mohou Ústečané vyrazit na novou akci nazvanou Jarmark Větruše. Konat se bude pravidelně každou neděli vždy od 9.30 hodin do 16 hodin.

Pacientům musí nyní v nemocnici stačit studené večeře

Klatovy - Pacienti v Klatovské nemocnici se musí nyní několik měsíců spokojit se studenými večeřemi. Důvodem je rekonstrukce kuchyně a výdejny jídel za 18,3 milionu korun, kterou financuje Plzeňský kraj, který je vlastníkem nemocnice.

OBRAZEM: Šampaňské na hradě teklo ze setnutých láhví

Brno – Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. V pátek tam odstartoval druhý ročník Špilberk food festivalu, který trvá až do neděle. Podle organizátorky se na slavnosti jídla vypravily tisíce lidí.

Nezapomínejte na komín, varují hasiči

Kolem tisícovky výjezdů k požárům způsobeným komíny rok co rok. Tohle varující číslo z hasičské statistiky upozorňuje, že i nyní, po příchodu oteplení přinášejícím konec hlavní topné sezony, je na místě pamatovat na to, co je na střeše. A na to, že komín potřebuje pravidelné vymetání, prohlídky a údržbu. Aby ta střecha byla na svém místě i napřesrok…

Na louce v Kladkách se jedli i smažení červi, podívejte se

Kladky – Odrýt drny, kruh hnědé hlíny obložit kameny z potoka, nanosit dříví a vodu. Pak rozdělat oheň, uchytit kotlík a začít vařit. Na svahu nad říčkou Bělá v Kladkách se ve středu dopoledne sešla víc než stovka příznivců vaření ve volné přírodě. Týmy dětí soutěžily za dozoru dospělých nejen o nejchutnější pokrm.

Červená řepa získává stále větší oblibu

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Krevety jsou vyhledávanou pochoutkou

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

Industriální folk zahrají v kavárně na Staré poště

Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

CHEF Zlín: místo, kde vás naučí vařit

Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

Chřest je zdravá a velmi chutná surovina

Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.

CHEF Zlín: místo, kde vás naučí vařit

Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.

Vietnamské jídlo je v módě. Brno trend zaspalo

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.

Pivo si můžete uvařit třeba doma v kuchyni

Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.