Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové
Litomyšl - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se konají v Litomyšli.
Litomyšl - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se konají v Litomyšli.
Ivančice /ANKETA/ - Víkendové slavnosti chřestu v Ivančicích na Brněnsku letos přilákaly i císařovnu Sissi. Zamíří na ně z Brna parním vlakem v doprovodu dvorních dam a dragounů. Kromě gastronomických specialit z chřestu si návštěvníci užijí koncerty, taneční vystoupení, ukázku vaření profesionálních kuchařů nebo promítání filmů.
Litomyšl - Po letech okouzlení mezinárodní kuchyní se gastronomie vrací k tradičním českým pokrmům.
Břeclav - Zvednout název s pošramocenou pověstí byla pro zámecký pivovar výzva. Věří, že konzumenty přesvědčí kvalitou.
Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek
Pardubice - Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek
České Švýcarsko – Dehtařská pec bude stát blízko Dolského mlýna. Akce vypukne 30. května 2013.
Ústí nad Labem - Už tuto neděli 12. května mohou Ústečané vyrazit na novou akci nazvanou Jarmark Větruše. Konat se bude pravidelně každou neděli vždy od 9.30 hodin do 16 hodin.
Klatovy - Pacienti v Klatovské nemocnici se musí nyní několik měsíců spokojit se studenými večeřemi. Důvodem je rekonstrukce kuchyně a výdejny jídel za 18,3 milionu korun, kterou financuje Plzeňský kraj, který je vlastníkem nemocnice.
Brno – Na brněnský hrad Špilberk zamířili gurmáni z Brna i okolí. V pátek tam odstartoval druhý ročník Špilberk food festivalu, který trvá až do neděle. Podle organizátorky se na slavnosti jídla vypravily tisíce lidí.
Klatovy - V Klatovské nemocnici se bude do konce července rekonstruovat kuchyně a jídelna. Plzeňský kraj za to zaplatí 18,3 milionu korun.
Kolem tisícovky výjezdů k požárům způsobeným komíny rok co rok. Tohle varující číslo z hasičské statistiky upozorňuje, že i nyní, po příchodu oteplení přinášejícím konec hlavní topné sezony, je na místě pamatovat na to, co je na střeše. A na to, že komín potřebuje pravidelné vymetání, prohlídky a údržbu. Aby ta střecha byla na svém místě i napřesrok…
Kladky – Odrýt drny, kruh hnědé hlíny obložit kameny z potoka, nanosit dříví a vodu. Pak rozdělat oheň, uchytit kotlík a začít vařit. Na svahu nad říčkou Bělá v Kladkách se ve středu dopoledne sešla víc než stovka příznivců vaření ve volné přírodě. Týmy dětí soutěžily za dozoru dospělých nejen o nejchutnější pokrm.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Volary - Hlavní program Volarských mysliveckých dnů začíná v sobotu v devět ráno vystoupení trubačů ze souboru Markazíni.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Louny - Originální minipivovar, jenž letos obnoví tradici vaření piva v Lounech, chce své hosty potěšit nejen pěnivým mokem, ale i dalšími zajímavostmi.
Jesenicko – Zavést sběr rostlinného odpadu z domácností plánují Technické služby Jeseník. Pokud nebude například tráva ze zahrádek končit v běžných popelnicích ale speciálních nádobách, lidem nebudou poplatky za popelnice narůstat tak strmě.
Ústí nad Labem - Dragouna Jordána, jenž padl v boji proti Francouzům, uctí rudá jedenáctka s jeho jménem.
Nový Jičín - Novojičínská Hudební kavárna na Staré poště přivítá tuto sobotu muzikanta vystupujícího pod jménem Kittchen. Nebude u nás koncertovat poprvé. Víme tak, že nás čeká exkurze do světa zvaného industrial folk.
Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Jiřetín pod Jedlovou - V Jiřetíně pod Jedlovou záchranáři při cvičení simulovali výbuch a následnou záchranu dvanácti lidí.
Jiřetín pod Bukovou - V Jiřetíně pod Bukovou záchranáři při cvičení simulovali výbuch a následnou záchranu dvanácti lidí.
Brno - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Pec pod Sněžkou - Krkonošský deník připravil spolu s HOTELEM**** HORIZONT v Peci pod Sněžkou seriál Rad odborníka na téma gastronomie. Dnes odpovídá Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu.
Zlín /ROZHOVOR/ – Pozitivně působit na úroveň gastronomie nejen ve Zlínském kraji. To je hlavním cílem nového kulinářského centra CHEF ve Zlíně, které pořádá zajímavé kurzy vaření a pečení pro širokou veřejnost.
Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Mít oblečení od Vietnamců je takzvaně out, ale jejich jídlo se dostává do módy. Trend se už naplno rozjel v Praze, kde jsou vietnamské restaurace, kurzy vaření jejich tradičních jídel a organizované výpravy do tamní tržnice Sapa.
Krnov, Třemešná - Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Krnov, Třemešná – Vaření piva je sofistikovaný proces, který profesionální pivovarníci musí několik let studovat na vysokých školách. Přesto se najdou i nadšení amatéři, kteří dokážou výborné pivo uvařit třeba doma v kuchyni. Tak se zrodilo světové hnutí pivních kutilů neboli homebrewing.
Praha - Kavárna Slavia a Divadelní restaurace, které těsně sousedí s domem v pražské Divadelní ulici, kde v pondělí vybuchl plyn, mají zatím zavřeno. Vchod hlídají policejní pásky a uniformovaní policisté do objektu nikoho nepustí.
Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Chotěbuz /FOTOGALERIE/ – Pravý nefalšovaný čarodějnický rej se v sobotu uskutečnil v chotěbuzském Rybím domě, kam se sletělo několik desítek čarodějnic, čarodějů, bílých paní a dalších kouzelnických bytostí. Kromě čarodějných záležitostí jako například vaření nápoje lásky, magický tanec u vatry, ohňová show a očistný rituál, se letos poprvé konala soutěž dřevorubců, kteří řezali dřevo na přesnost a čas a navíc ještě museli co nejdříve složit motorovou pilu.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Opava /POZVÁNKA, PROGRAM/ - Čokoláda kam se podíváte. Pralinky, masáže i kosmetika. Zavítejte tento víkend do Obecního domu v Ostrožné ulici. Bude to sladké.
Nymburk /FOTO/ - Tréninková kavárna na frekventované Palackého třídě. To je podnik Strejda Burger, kde vás obslouží klienti sdružení Fokus.
Břeclav /ONLINE ROZHOVOR/ – Vaření zlatavého moku v obnovovaném břeclavském pivovaru pod vedením dvou zkušených sládků už běží naplno. V půlce května mají pivo z Břeclavi ochutnat první zvědavci. Ředitelem Zámeckého pivovaru v Břeclavi je Aleš Hofman z Valtic, jenž v minulosti zastával vysokou funkci v Karlovarských minerálních vodách.
Brno, Jedovnice - Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.
Břeclav – Nejen pivní fajnšmekři při cestě kolem oživlého břeclavského pivovaru čichají správně. Vaření zlatavého moku tam totiž už běží naplno pod vedením dvou zkušených sládků. V půlce května by tak pivo z Břeclavi měli první zvědavci opět ochutnat.
Strakonicko - Návody, které vám pomohou
Žatec /ROZHOVOR/ - Pivu rozumí, pivo mu chutná, ale hlavně jeho výborné pivo chutná tisícům návštěvníků žateckého Chrámu chmele a piva. František Procházka už přes tři roky vaří přímo před zraky návštěvníků restaurace lahodný zlatavý mok, o kterém umí i poutavě vyprávět..
Žatec /ROZHOVOR/ - František Procházka vaří pivo už přes čtyřicet let, více než tři roky U Orloje v Žatci.
Brno– Spustil se několik metrů po skále a ve čtyřicetimetrové výšce chytil muže, kterému se právě utrhl úchyt pod rukou. Za svůj čin z loňského října dostal před několika dny brněnský hasič Miroslav Mlečka ocenění Hasič roku 2012.
Záhlinice - /REPORTÁŽ/ Redaktorka Deníku si na vlastní oči prohlédla unikátní sladovnu v Záhlinicích: suroviny pro vaření piva tam vyráběli už v roce 1899
Přerov – Dvě tradiční akce – Zubrfest a mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů – se letos rozdělí.
Brno– Spustil se několik metrů po skále a ve čtyřicetimetrové výšce chytil muže, kterému se právě utrhl úchyt pod rukou. Za svůj čin z loňského října dostal před několika dny brněnský hasič Miroslav Mlečka ocenění Hasič roku 2012.
Chomutov /FOTOGALERIE+ROZHOVOR/ - V Jirkově zahájili kulturní sezonu. Děti nejvíc pobavilo Sváťovo dividlo na nádvoří zámku. Letošní sezona bude ovšem hubenější, přiznává šéf jirkovské kultury Bedřich Fryč.
Olomouc - Svůj program dnes odstartuje 48. ročník festivalu populárně-vědeckého filmu Academia film Olomouc. Během nadcházejících šesti dní zve návštěvníky na desítky snímků, besed, workshopů a koncertů.