Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Chotěbuz /FOTOGALERIE/ – Pravý nefalšovaný čarodějnický rej se v sobotu uskutečnil v chotěbuzském Rybím domě, kam se sletělo několik desítek čarodějnic, čarodějů, bílých paní a dalších kouzelnických bytostí. Kromě čarodějných záležitostí jako například vaření nápoje lásky, magický tanec u vatry, ohňová show a očistný rituál, se letos poprvé konala soutěž dřevorubců, kteří řezali dřevo na přesnost a čas a navíc ještě museli co nejdříve složit motorovou pilu.
Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.
Opava /POZVÁNKA, PROGRAM/ - Čokoláda kam se podíváte. Pralinky, masáže i kosmetika. Zavítejte tento víkend do Obecního domu v Ostrožné ulici. Bude to sladké.
Břeclav /ONLINE ROZHOVOR/ – Vaření zlatavého moku v obnovovaném břeclavském pivovaru pod vedením dvou zkušených sládků už běží naplno. V půlce května mají pivo z Břeclavi ochutnat první zvědavci. Ředitelem Zámeckého pivovaru v Břeclavi je Aleš Hofman z Valtic, jenž v minulosti zastával vysokou funkci v Karlovarských minerálních vodách.
Brno, Jedovnice - Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.
Břeclav – Nejen pivní fajnšmekři při cestě kolem oživlého břeclavského pivovaru čichají správně. Vaření zlatavého moku tam totiž už běží naplno pod vedením dvou zkušených sládků. V půlce května by tak pivo z Břeclavi měli první zvědavci opět ochutnat.
Žatec /ROZHOVOR/ - Pivu rozumí, pivo mu chutná, ale hlavně jeho výborné pivo chutná tisícům návštěvníků žateckého Chrámu chmele a piva. František Procházka už přes tři roky vaří přímo před zraky návštěvníků restaurace lahodný zlatavý mok, o kterém umí i poutavě vyprávět..
Brno– Spustil se několik metrů po skále a ve čtyřicetimetrové výšce chytil muže, kterému se právě utrhl úchyt pod rukou. Za svůj čin z loňského října dostal před několika dny brněnský hasič Miroslav Mlečka ocenění Hasič roku 2012.
Záhlinice - /REPORTÁŽ/ Redaktorka Deníku si na vlastní oči prohlédla unikátní sladovnu v Záhlinicích: suroviny pro vaření piva tam vyráběli už v roce 1899
Brno– Spustil se několik metrů po skále a ve čtyřicetimetrové výšce chytil muže, kterému se právě utrhl úchyt pod rukou. Za svůj čin z loňského října dostal před několika dny brněnský hasič Miroslav Mlečka ocenění Hasič roku 2012.
Chomutov /FOTOGALERIE+ROZHOVOR/ - V Jirkově zahájili kulturní sezonu. Děti nejvíc pobavilo Sváťovo dividlo na nádvoří zámku. Letošní sezona bude ovšem hubenější, přiznává šéf jirkovské kultury Bedřich Fryč.
Olomouc - Svůj program dnes odstartuje 48. ročník festivalu populárně-vědeckého filmu Academia film Olomouc. Během nadcházejících šesti dní zve návštěvníky na desítky snímků, besed, workshopů a koncertů.
Praha /ROZHOVOR/ - Někdy šlape na pedály a točí volantem. Bojuje o vítězství. Jindy se zase stará o kuchyni v jedné pražské restauraci. Bojuje o pochvalu. „Stíhám to," říká v rozhovoru pro Deník Jan Charouz.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Noční můrou pro mnoho hospodyněk je, jak uvařit dobrý knedlík tak, aby se jim od strávníků dostalo pochvaly. To už neplatí pro osm absolventů, kteří navštěvovali v hronovské hotelové škole „kurz výroby knedlíků". Byť někteří právě třeba nemají zapotřebí hledat i po účasti na kurzu zaměstnání, jeho účastníci dostali certifikáty o absolvování, které mohou použít jako doklad o rekvalifikaci pro pracovní úřad.
Mikulov – Chodit do knihovny, číst a kromě písmenek nasávat i vůni knih se v době internetu a elektronické komunikace stává čím dál tím vzácnějším jevem. V mikulovské knihovně se i proto rozhodli poprvé vyhlásit soutěž o nejpilnějšího čtenáře. „Vybírali jsme jak mezi těmi nejmenšími, tak i mezi dospělými čtenáři," informovala vedoucí mikulovské půjčovny knih Ilona Salajková.
Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
Hradec Králové – Celkem 63 knihoven, škol či domů dětí v Královéhradeckém kraji v pátek čeká doslova dlouhá noc. Připojily se totiž k již tradiční mezinárodní akci Noc s Andersenem, která podporuje dětské čtenářství. Děti v knihovnách nocují a zábavnou formou se zde seznamují se světem knih již po třinácté.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.
SOUTĚŽ - Naše velká soutěž příští týden startuje. Víkend předtím vám ždy prozradíme, o co hrajeme. První ceny jsou hned dvě - dva páry vstupenek na Maďarské dny ve Švermáku v hodnotě 2000 korun!
Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.
Praha /ROZHOVOR/ -Krásnou rusovlásku známe jako herečku, modelku i moderátorku. Ve filmu se objevovala už v dětských letech, role dostávala i na studiích. Vídali jsme ji v pohádkách, filmech, seriálech, detektivkách. V posledních letech je předmětem zájmu Markéty Hrubešové hlavně její rodina, dcera Christel a manžel David.
Ostrava - Jaký je současný stav cyklostezek v Ostravě? Slovy odborníka zatím „polojasno". V nejbližších třech letech by se ale situace mohla poměrně rozjasnit. Město plánuje desítky kilometrů nových tras za stovky milionů korun.
Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.
Hradec Králové, Soběslav - Rozhovor týdne s osmnáctiletým autorem knihy Škoda nevařit, oceněné na letošním světovém veletrhu kuchařských knih v Paříži, vedla Ivana Fričová.
Humpolec - Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila. V konkurenci čtrnácti finalistek z celé republiky si ve finále v Praze vyvařila druhé místo. Její jarní recept na halušky se špenátem u čtenářů zabodoval.
Litovel – Část fotbalistů Sigmy Olomouc, včetně jejich trenéra Romana Pivarníka, se ve čtvrtek podílela na výrobě třinácti stupňového piva sytě zlaté, jantarové barvy.