Praha /ROZHOVOR/ - Někdy šlape na pedály a točí volantem. Bojuje o vítězství. Jindy se zase stará o kuchyni v jedné pražské restauraci. Bojuje o pochvalu. „Stíhám to," říká v rozhovoru pro Deník Jan Charouz.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.
Hronov /FOTOGALERIE/ - Noční můrou pro mnoho hospodyněk je, jak uvařit dobrý knedlík tak, aby se jim od strávníků dostalo pochvaly. To už neplatí pro osm absolventů, kteří navštěvovali v hronovské hotelové škole „kurz výroby knedlíků". Byť někteří právě třeba nemají zapotřebí hledat i po účasti na kurzu zaměstnání, jeho účastníci dostali certifikáty o absolvování, které mohou použít jako doklad o rekvalifikaci pro pracovní úřad.
Mikulov – Chodit do knihovny, číst a kromě písmenek nasávat i vůni knih se v době internetu a elektronické komunikace stává čím dál tím vzácnějším jevem. V mikulovské knihovně se i proto rozhodli poprvé vyhlásit soutěž o nejpilnějšího čtenáře. „Vybírali jsme jak mezi těmi nejmenšími, tak i mezi dospělými čtenáři," informovala vedoucí mikulovské půjčovny knih Ilona Salajková.
Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.
Hradec Králové – Celkem 63 knihoven, škol či domů dětí v Královéhradeckém kraji v pátek čeká doslova dlouhá noc. Připojily se totiž k již tradiční mezinárodní akci Noc s Andersenem, která podporuje dětské čtenářství. Děti v knihovnách nocují a zábavnou formou se zde seznamují se světem knih již po třinácté.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.
Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.
Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.
SOUTĚŽ - Naše velká soutěž příští týden startuje. Víkend předtím vám ždy prozradíme, o co hrajeme. První ceny jsou hned dvě - dva páry vstupenek na Maďarské dny ve Švermáku v hodnotě 2000 korun!
Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.
Praha /ROZHOVOR/ -Krásnou rusovlásku známe jako herečku, modelku i moderátorku. Ve filmu se objevovala už v dětských letech, role dostávala i na studiích. Vídali jsme ji v pohádkách, filmech, seriálech, detektivkách. V posledních letech je předmětem zájmu Markéty Hrubešové hlavně její rodina, dcera Christel a manžel David.
Ostrava - Jaký je současný stav cyklostezek v Ostravě? Slovy odborníka zatím „polojasno". V nejbližších třech letech by se ale situace mohla poměrně rozjasnit. Město plánuje desítky kilometrů nových tras za stovky milionů korun.
Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.
Hradec Králové, Soběslav - Rozhovor týdne s osmnáctiletým autorem knihy Škoda nevařit, oceněné na letošním světovém veletrhu kuchařských knih v Paříži, vedla Ivana Fričová.
Humpolec - Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila. V konkurenci čtrnácti finalistek z celé republiky si ve finále v Praze vyvařila druhé místo. Její jarní recept na halušky se špenátem u čtenářů zabodoval.
Litovel – Část fotbalistů Sigmy Olomouc, včetně jejich trenéra Romana Pivarníka, se ve čtvrtek podílela na výrobě třinácti stupňového piva sytě zlaté, jantarové barvy.
Ostrava - Dobrá zpráva pro milovníky francouzštiny a frankofonní kultury: už ve středu v Ostravě odstartují Dny Frankofonie 2013. Pořádá je ostravská nezisková organizace Alliance française Ostrava. Připraven má nabitý program, který zahrnuje celou škálu akcí od cestovatelského večírku, přes spisovatelský workshop až po soutěže ve zpěvu francouzské písně či diktát z francouzštiny.
Kladno, Praha - Recepty ze všech koutů republiky posílali čtenáři čtrnácti regionálních Deníků řadu týdnů do soutěže s názvem Jaro na talíři. Finalistkou je i Yvona Tučková z Kladna.
Praha, Ostrava - V kuchyňském studiu Miele v Praze se v pátek a v sobotu konalo finálové vaření soutěže Jaro na talíři. Utkalo se čtrnáct kuchařů z jednotlivých regionů. Za náš kraj se ho zúčastnila paní Jarka Bernatíková z Havířova, která připravovala zapékanou čočku na zelenině.
Tábor - David Šolja zvítězil v pátek 1. února v televizní soutěži Prostřeno. Ačkoliv bydlí v Písku, vařil v Táboře. Díky soutěži poznal, jací jsou lidé, ale život mu to nezměnilo.
Topolany, Slavkov u Brna – Milovníci piva z Vyškovska můžou už měsíc testovat nové výrobky slavkovského minipivovaru. A v budoucnu je čeká i ochutnávka dalšího lokálního piva. Všechna potřebná povolení ke stavbě dalšího minipivovaru na Vyškovsku, konkrétně v Topolanech, si už totiž místní podnikatel Jan Michalík vyběhal. Teď shání peníze na dokončení stavby.
Topolany, Slavkov u Brna – Milovníci piva z Vyškovska můžou už měsíc testovat nové výrobky slavkovského minipivovaru. A v budoucnu je čeká i ochutnávka dalšího lokálního piva. Všechna potřebná povolení ke stavbě dalšího minipivovaru na Vyškovsku, konkrétně v Topolanech, si už totiž místní podnikatel Jan Michalík vyběhal. Teď shání peníze na dokončení stavby.
Peking - Poptávka po jídelních hůlkách na jednorázové použití v Číně raketově roste a v současné době se jich ročně spotřebuje 80 miliard párů. Tento trend znamená velkou zátěž pro čínské lesy a problém se dostal i mezi témata letošního zasedání čínského parlamentu, napsal dnes list The Time.
Hrabačov - Hasiči vyjížděli k požáru digestoře a kuchyňské linky v obci Hrabačov. „Hasiči zajistili vypnutí od elektrického proudu a požár během chvilky lokalizovali, ale i po zalití vodou se ze stěny za digestoří stále kouřilo.
Praha - Kroutíte nevěřícně hlavou nad každým vyúčtováním za elektřinu a plyn? Šetříte, kde se dá, ale pořád vád energie stojí majlant? Přinášíme několik tipů a triků, jak na energiích ušetřit.
Tábor /VIDEO/ - Táborská indierocková kapela získala prestižní cenu v kategorii alternativa za své třetí album A Forest Affair. Jihočeši to s ní mohou oslavit 26. dubna v táborském klubu MC Orion.
Strakonice - „Prostřednictvím této činnosti se snažím bourat předsudky, související s chuťovými a výživovými vlastnostmi takových druhů stravování," vysvětluje Jan Juráš
Tábor - Táborská indierocková kapela získala prestižní cenu v kategorii alternativa za své třetí album A Forest Affair. Jihočeši to s ní mohou oslavit 26. dubna v táborském klubu MC Orion.
Český Krumlov – O soutěži Prostřeno nechtěl Daniel Kotek z Českého Krumlova nejprve ani slyšet. Nakonec se svým přátelům uvolil a nakonec si celé natáčení užil na maximum. I tak už se prý ale dle svých slov podobné soutěže nikdy nezúčastní…
Olomouc – Veselé vaření, výtvarka trochu jinak, dozvědět se něco nového třeba o vysílačkách ale taky si zahrát třeba deskové hry. Na týdenní jarní prázdniny si Domy dětí a mládeže na Olomoucku připravili pestrou nabídku aktivit.
Jaroměř / Josefov – Zdeněk Janičo z Jaroměře je mladý romský muž. Dojíždí do zaměstnání do Pardubic, ale všechen svůj volný čas ovšem věnuje zakládání nového centra pro děti v Josefově, kam mohou mládežníci docházet do tanečních kroužků nebo se učit například vyšívání či vaření, případně si jen udělat úkoly do školy.