Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Muzeum odkrývá historii středověké vesnice Bystřec

Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.

Komunitní školy spojují lidi a nabízejí poznání i realizaci

Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.

OBRAZEM: Čarodějnice se rojily před Rybím domem

Chotěbuz /FOTOGALERIE/ – Pravý nefalšovaný čarodějnický rej se v sobotu uskutečnil v chotěbuzském Rybím domě, kam se sletělo několik desítek čarodějnic, čarodějů, bílých paní a dalších kouzelnických bytostí. Kromě čarodějných záležitostí jako například vaření nápoje lásky, magický tanec u vatry, ohňová show a očistný rituál, se letos poprvé konala soutěž dřevorubců, kteří řezali dřevo na přesnost a čas a navíc ještě museli co nejdříve složit motorovou pilu.

Komunitní školy spojují lidi a nabízejí poznání i realizaci

Třebíčsko – Lidem, kteří nechtějí stát na místě, jsou určeny komunitní školy a jejich vzdělávací programy. Už čtvrtým rokem fungují v Předíně, Rokytnici nad Rokytnou a Okříškách, od září by se měla rozeběhnout v Rudíkově. Nabízí poznání, ale také realizaci těm, kteří něco umí a chtějí to předat dál.

Ředitel Zámeckého pivovaru v Břeclavi Hofman odpovídal online

Břeclav /ONLINE ROZHOVOR/ – Vaření zlatavého moku v obnovovaném břeclavském pivovaru pod vedením dvou zkušených sládků už běží naplno. V půlce května mají pivo z Břeclavi ochutnat první zvědavci. Ředitelem Zámeckého pivovaru v Břeclavi je Aleš Hofman z Valtic, jenž v minulosti zastával vysokou funkci v Karlovarských minerálních vodách.

Muzeum odkrývá historii středověké vesnice Bystřec

Brno, Jedovnice - Téměř třicet let archeologové zkoumali, jakou historii měla středověká vesnice Bystřec u Jedovnic na Blanensku. V jakých domech tehdy lidé žili? A jaké nástroje používali k práci na poli nebo k vaření? Tyto a mnohé další otázky návštěvníkům zodpoví nová výstava Moravského zemského muzea v Brně, která představuje založení, život i zánik této vsi ze 13. a 14. století.

I fucking love science! V Olomouci startuje festival AFO

Olomouc - Svůj program dnes odstartuje 48. ročník festivalu populárně-vědeckého filmu Academia film Olomouc. Během nadcházejících šesti dní zve návštěvníky na desítky snímků, besed, workshopů a koncertů.

Kuchtíci soutěžili. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Kuchtíci soutěžili v Hradci. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Uvařit pořádné knedlíky už by pro ně měla být hračka

Hronov /FOTOGALERIE/ - Noční můrou pro mnoho hospodyněk je, jak uvařit dobrý knedlík tak, aby se jim od strávníků dostalo pochvaly. To už neplatí pro osm absolventů, kteří navštěvovali v hronovské hotelové škole „kurz výroby knedlíků". Byť někteří právě třeba nemají zapotřebí hledat i po účasti na kurzu zaměstnání, jeho účastníci dostali certifikáty o absolvování, které mohou použít jako doklad o rekvalifikaci pro pracovní úřad.

Mikulovská knihovna: hodně číst se teď vyplatilo

Mikulov – Chodit do knihovny, číst a kromě písmenek nasávat i vůni knih se v době internetu a elektronické komunikace stává čím dál tím vzácnějším jevem. V mikulovské knihovně se i proto rozhodli poprvé vyhlásit soutěž o nejpilnějšího čtenáře. „Vybírali jsme jak mezi těmi nejmenšími, tak i mezi dospělými čtenáři," informovala vedoucí mikulovské půjčovny knih Ilona Salajková.

Prague Food Festival bude od 24. května na Pražském hradě

Praha – Nejezte blbě a přijďte na Prague Food Festival, který se koncem května uskuteční v Královské zahradě Pražského hradu, vzkazují zájemcům o dobré jídlo a pití pořadatelé sedmého ročníku této kulinářské akce. Ochutnají prý skvělé pokrmy, uvidí nejlepší šéfkuchaře, poznají špičkové podniky, producenty nápojů a delikatesy, které promění areál v jednu velkou kuchařskou školu.

Noc s Andersenem bude pestrá: čtení, vaření i kozičky

Hradec Králové – Celkem 63 knihoven, škol či domů dětí v Královéhradeckém kraji v pátek čeká doslova dlouhá noc. Připojily se totiž k již tradiční mezinárodní akci Noc s Andersenem, která podporuje dětské čtenářství. Děti v knihovnách nocují a zábavnou formou se zde seznamují se světem knih již po třinácté.

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.

Thajský kuchař Vong vaří dobroty pro hranické studenty. Podívejte se

Hranice – Na podzim indická kuchyně, nyní pro změnu jídlo thajské. Firma, která zabezpečuje stravu na Střední soukromé odborné škole v Hranicích, připravila i tento týden speciální obědové menu. Do města na Bečvě přijel thajský kuchař Vong, který společně s českými kuchařkami v úterý a ve středu přichystal typicky thajské pokrmy. V nabídce se objevily například hovězí Wok s thajskými bylinkami nebo takzvané vepřové maso pěti vůní.

V Branné budou vařit pivo. Jmenovat se bude Bran

Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.

Požár na Praze 6 odhalil varnu pervitinu

Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.

Požár na Praze 6 odhalil varnu pervitinu

Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.

Mladíci chtěli vůni pervitinu vylepšit aviváží

Praha – Při likvidaci požáru v bytě ve Studentské ulici na Praze 6 našli hasiči 23. března ráno podezřelou sestavu skleněných nádob a kanistrů s chemikáliemi. Přivolaný policejní technik pak zjistil, že se jednalo o varnu pervitinu. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Mladící, kteří pervitin vyráběli, podle něj chtěli vůni drogy vylepšit přilitím aviváže, pak ale usnuli a probudili je až hasiči.

V Branné budou vařit pivo. Jmenovat se bude Bran

Branná – Příznivci piva budou mít brzy důvod, proč se vydat do Branné v Jeseníkách. V polovině května budou moci ochutnat první pivo, které vznikne v novém Minipivovaru Kolštejn. Ve čtvrtek 28. března pivovaru požehnal kněz Piotr Grzybek.

Blogování o jídle má neomezený potenciál, nabírá druhý dech

Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.

Markéta Hrubešová: Velikonoce jsou hned po Vánocích ty nejkrásnější svátky

Praha /ROZHOVOR/ -Krásnou rusovlásku známe jako herečku, modelku i moderátorku. Ve filmu se objevovala už v dětských letech, role dostávala i na studiích. Vídali jsme ji v pohádkách, filmech, seriálech, detektivkách. V posledních letech je předmětem zájmu Markéty Hrubešové hlavně její rodina, dcera Christel a manžel David.

OBRAZEM: Studenti zkoumali mléko. A vařili kulajdu

Boskovice – Základní složení a senzorické vlastnosti různých druhů mlék. Ekonomické zhodnocení výroby a nákladů na produkci litru kravského mléka. Ale také výroba másla, zmrzliny, koktejlů či vaření voňavé kulajdy nebo zelňačky.

Studentka si vyvařila kávovar

Humpolec – Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila.

Studentka si vyvařila kávovar

Humpolec - Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila. V konkurenci čtrnácti finalistek z celé republiky si ve finále v Praze vyvařila druhé místo. Její jarní recept na halušky se špenátem u čtenářů zabodoval.