![](https://g.denik.cz/5/fd/jindrichuv_hradec_raduza_koncert_hudba_harmonika_pisen_7_prazena-list-l.jpg)
Kam za kulturou na Písecku ve čtvrtek 21. června
Písek - V Prácheňském muzeu začíná v 18 hodin vernisáž výstavy jednoho dne. V Divadle Fráni Šrámka zazpívá Radůza.
Písek - V Prácheňském muzeu začíná v 18 hodin vernisáž výstavy jednoho dne. V Divadle Fráni Šrámka zazpívá Radůza.
Vzkříšený zámek, i takto by se dal charakterizovat skvost barokní architektury, který se nachází na Zlínsku. Po celá desetiletí byl uzavřen. Od roku 2009 se postupně otevírá pro veřejnost.
Břeclav – Chutě a vůně Slovácka a Podluží nelákají. Akce je zatím propadák, zní z některých ze zapojených břeclavských restaurací.
Horní Roveň/Dolní Ředice – Hlavní hvězdou letošního Mysliveckého hodování v Horní Rovni, které už tradičně pořádalo Myslivecké sdružení Dolní Roveň – Komárov, byl známý zpěvák Martin Maxa.
Brno, Havlíčkův Brod – Družstvo žáků Základní školy Štáflova ul., Havlíčkův Brod, ve složení Katka Řehořová, David Matula a Filip Prokop, se zúčastnilo minulou sobotu, tedy 8. 6. 2013, celorepublikového finále soutěže „Zlaťáci v kuchyni".
Rychnov nad Kněžnou – Nadcházejících několik dní bude v okresním městě patřit dobrému jídlu. Koná se tu totiž Týden dobrot paní Dobromily, který vyvrcholí v sobotu Gastronomickými slavnostmi Magdaleny D. Rettigové, které nesou motto: Jídlo a kulturu stravování povýšit na estetický prožitek.
Lázně Bělohrad – Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou se letos uskuteční po třicáté deváté. Za čím vyrazit do lázeňského města ve dnech 20. a 23. června? To nám doporučila Zdeňka Rychterová, předsedkyně sdružení a ředitelka festivalu FS Hořenák a Hořeňáček, o.s.
Poslední zlatý mok se v Jilemnici uvařil v roce 1957, a to již ve znárodněném pivovaru… Krkonošské muzeum přibližuje dějiny pivovarnictví. Expozice Kde je pivo, tam je živo byla zahájena o víkendu a bude k vidění do 15. září. Tato akce si neklade za úkol zachytit dějiny vaření piva či postup jeho výroby. Chce se především ohlédnout za přibližně 400 lety existence jilemnického panského pivovaru, jehož vůně neodmyslitelně patřila k atmosféře brány západních Krkonoš.
Boršice u Blatnice – Dům lidových tradic slavnostně otevřeli v pátek 14. června v Boršicích u Blatnice. Jde o expozici, která má sloužit k prezentaci tradic a venkovských hodnot. Objekt vyrostl z nejstaršího stavení v obci, pocházejícího z konce 19. století.
Braník – Peče, vaří, hraje divadlo. Na první pohled je Maruška Zeithamlová usměvavou seniorkou, kterou nic nerozhází. Ale ne vždy jí bylo do smíchu. Než se v roce 2001 přestěhovala do chráněného bydlení občanského sdružení POHODA, život si s ní krutě pohrával.
Krnov - Hodiny vaření známe většinou ještě ze školních lavic. Někteří lidé, jako třeba klienti sociálně terapeutických dílen Effatha Krnov, střediska Slezské diakonie, se účastní této aktivity i v dospělosti.
Havířov - Pracovníci havířovské humanitární organizace ADRA mají důvod k radosti. Poté, co z finančních důvodů museli pozastavit pomoc lidem bez přístřeší, a to formou vaření polévek, svitla všem nová naděje. Na jejich účtu se objevily peníze od muže, kterému nejsou životy ostatních lhostejné.
Jilemnice - Poslední zlatý mok se v Jilemnici uvařil v roce 1957, a to již ve znárodněném pivovaru.
Jilemnice - Poslední zlatý mok se v Jilemnici uvařil v roce 1957, a to již ve znárodněném pivovaru.
Havířov - Pracovníci havířovské humanitární organizace ADRA mají důvod k radosti. Poté, co z finančních důvodů museli pozastavit pomoc lidem bez přístřeší, a to formou vaření polévek, svitla všem nová naděje. Na jejich účtu se objevily peníze od muže, kterému nejsou životy ostatních lhostejné.
Břeclav – Domácí paštika z kachních jater i pečené kachní stehýnko s hruškovým zelím. Park Restaurant spolu s dalšími šesti břeclavskými restauracemi připravuje jídelníček plný regionálních specialit. V sobotu začne ve městě gastronomická akce Ochutnejte Břeclav.
Krnov - Hodiny vaření známe většinou ještě ze školních lavic. Někteří lidé, jako třeba klienti sociálně terapeutických dílen Effatha Krnov, střediska Slezské diakonie, se účastní této aktivity i v dospělosti.
Jarošov - Rodiče z Litomyšle, kterým nevzali dítě do školky ve městě, nemusí být smutní.
Otnice – To, že bývá o víkendech na hřišti v Otnicích rušno, není vzhledem k fotbalovým zápasům nic překvapivého. Tentokrát ale kolemjdoucí namísto hvizdu píšťalky zaujala spíš vůně dušeného masa doprovázená country. První ročník pivních slavností je v plném proudu.
Písek - S nápadem pořádat Prostřeno v zařízeních Jihočeského kraje přišli ve svaté Anežce v Týně nad Vltavou.
Každé všední odpoledne se objevuje na obrazovce ČT v pořadu Vše o vaření. Bára Vyskočilová je herečka s vřelým vztahem k domácí kuchyni. Hraje v Divadle Ypsilon, jako barmanka se zabydlela v seriálu Ulice, výjimečného fracka předvedla v Expozituře a podobného ve filmu Hypermarket. Její zajímavý, sytý hlas osloví v létě vodáky na Lužnici. S kamarádkou pro ně chystá divadelní představení ve Zlaté koruně.
Olomouc - Už tradiční průvod ke cti patronky Olomouce svaté Pavlíny prošel v pátek odpoledne městem.
Olbramovice - Pracovníci velkoskladu za vlakovým nádražím v pátek nakládali do návěsu kamionu hmotnou pomoc lidem postiženým povodněmi v severních Čechách. „V pondělí odvážíme potraviny v hodnotě přibližně 110 tisíc korun přímo do Ústí nad Labem," informovala Tereza Chejnová ze společnosti Mokate Czech, jež bude zvláštní zásilku určenou pro severočeskou pobočku humanitární společnosti Adra doprovázet.
Washington - Vědci prý přišli na způsob, jak rozeznat lidské pohyby na základě toho, jak člověk ovlivňuje signály bezdrátové komunikace wi-fi. Lidem by to mohlo umožnit ovládat gesty domácí spotřebiče, které se nacházejí třeba v jiné místnosti, napsal zpravodajský server BBC. Někteří odborníci ale pochybují, zda nová technologie dokáže fungovat dostatečně přesně.
Olomouc /PROGRAM/ – Akce pro seniory, soutěže a hry pro děti, pomůcky pro hendikepované, poradny, ale také výstavu plnou růží nebo soutěž ve vaření guláše nabídne od čtvrtka do soboty všem příchozím olomoucké Výstaviště Flora.
Svitavy - I když se to především podle počasí vůbec nezdá, prázdniny se blíží. Především rodiče menších dětí řeší, jak svou ratolest zabavit během dvou měsíců volna.
Praha – Tragédii na Vltavě, která ale nesouvisí s aktuální povodňovou situací, prošetřují od noci na úterý pražští policisté a hasiči. Snaží se objasnit, za jakých okolností zemřel člověk na menší lodi zakotvené na slepém rameni Vltavy nedaleko Libeňského mostu, jehož ohořelé tělo na spáleném plavidle našli hasiči dvě a půl hodiny po půlnoci.
Praha /FOTOGALERIE/ – Tragédii na Vltavě, která ale nesouvisí s aktuální povodňovou situací, prošetřují od noci na úterý pražští policisté a hasiči. Snaží se objasnit, za jakých okolností zemřel člověk na menší lodi zakotvené na slepém rameni Vltavy nedaleko Libeňského mostu, jehož ohořelé tělo na spáleném plavidle našli hasiči dvě a půl hodiny po půlnoci.
Kuchařská soutěž Vaříme s kořením zná svou vítězku. Vyzkoušejte její recept!
Moravská Třebová -Plno bylo včera v dílnách a odborných učebnách integrované střední školy.
Ústí nad Labem - Na Indiánské léto aneb první grilování zve restaurace Benada v ústeckém Clarion Congress Hotelu. Speciální brunch odstartuje půl hodiny před polednem v neděli 2. června a nabídne odpoledne plné specialit z grilu, pravý nefalšovaný hamburger a cheeseburger i spousty letních osvěžujících salátů nejen pro dámy.
Karviná – Pořádný rozruch způsobila hasičská auta, která ve středu odpoledne zastavila v úzké ulici Bratranců Veverkových v Karviné-Hranicích. V jednom z bytů totiž vypukl požár.
Přeštice - O energii, zvyšování její spotřeby, obnovitelných i neobnovitelných přírodních zdrojích včera žákům Základní školy Josefa Hlávky v Přešticích přednášel mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.
Havířov - Havířovská humanitární organizace rozjela v zimě projekt, nyní však chybějí peníze. ADRA nyní hledá sponzora.
Rokycany - Sladké odpoledne si udělaly amatérské výrobkyně dobrot v jedné z cukráren. Na neděli totiž naplánovaly další ze svých setkání. Při něm se, mimo jiné, věnovaly modelování nejrůznějších tvarů i postav z marcipánu.
Havířov - Havířovská humanitární organizace rozjela v zimě projekt, nyní však chybějí peníze. ADRA nyní hledá sponzora.
Sezimovo Ústí – Pokud jste včera odpoledne zavítali na břehy Lužnice, už z dálky jste mohli ucítit pronikavou vůni hovězího guláše. Úderem 13. hodiny se rozhořelo pětadvacet ohnišť, aby laičtí kuchaři předvedli svůj um i fantazii a porota z řad profesionálů ohodnotila právě jejich gulášek za ten nejvydařenější. V chatové osadě Soukeník se totiž uskutečnil již devátý ročník oblíbeného Gulášfestu.
Světlá Hora /FOTOGALERIE, DOPLNĚNO/ – Soutěž o putovní světlohorský gulášový kotlík letos vyhráliHolbíci z Bruntálu. Rozmanité vůně se linuly i od ostatních ohňů účastníků z okolních obcí. Jaké to je, vařit guláš venku u rybníka?
Kroměříž – Klasické rajské omáčce, tak jak ji známe od babičky odzvonilo. Od teď už jen netradičně. S žemlovoperníkovými noky, karlovarskou palmou a nebo třeba s králíčími ravioly. Ochutnat ji mohli návštěvníci o víkendu v Kroměříži, kde se v areálu hotelu Octárna konal už třetí ročník Moravia food festivalu.
Vojnův Městec - Houby rostou. Na vlastní oči se o tom přesvědčil Pavel Hocke. Při venčení psa Bena posbíral na svých osvědčených místech sedm křemenáčů a deset hřibů kovářů.
Táborsko - I na webu se nyní můžete začíst do příspěvků našich čtenářů, které uveřejňujeme na stránce U nás doma. I vy můžete přispět do svých novin. Podělte se s ostatními o to, co vás ve vašem okolí zaujalo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Zde je prostor pro vaše články, fejetony, kulturní recenze, názory či fotografie. Neostýchejte se a informujte ostatní čtenáře o tom, co je pro vás důležité.
Miletín – V sobotu se v Miletíně bude opět soutěžit o nejlepší cmundu. Podle jednoho z pořadatelů Jana Förstera by mělo v tamním kulturním zařízení ve čtrnáct hodin rozpálit pánvičky patnáct adeptů na vítězství.
Piletice - V sobotu to na Šrámkově statku v Pileticích opět zavoní. Tentokrát však haluškami. Regionální obec Slovákov tam totiž pořádá 8. ročník celostátní soutěže ve vaření brynzových halušek. Začíná se ve 12 hodin.
Zdravá Pětka, tak se jmenuje unikátní vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert. Je zaměřený na edukaci dětí, potažmo ale vlastně i rodin v oblasti zdravého životního stylu. Vznikl v roce 2004 jako reakce na rostoucí počet obézních dětí i dospělých v České republice.
Plzeň – Zdeněk Pohlreich se znovu objevil v Plzni jako tvář Apetit Festivalu. Během vaření sršel vtipem, zvěstoval plzeňským fotbalistům titul a svoji kuchařskou show také opepřil jadrnými vtipy. Hvězda pořadů o tuzemské gastronomii Plzeňany pobavila a domácí kuchaře hodlá vzdělávat u televize.
Rokycany - Beseda na téma chráněné bydlení se koná dnes v sociálně terapeutických dílnách Pohodička v Rokycanech. Začíná v šestnáct hodin a přítomni budou zaměstnanci i klienti takové způsobu bydlení v Plzni. „Vzhledem k tomu, že je možné novou službu na Rokycansku zahrnout do komunitního plánování, zveme všechny zájemce," uvedla za pořadatele Marie Dušková.
Litomyšl - Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se konají v Litomyšli.
Plzeň – Další ročník Apetit festivalu v Plzni přilákal za Plazu tisíce lidí. Ti mohli na místě ochutnat speciality restaurací, či se pokochat kuchařskou show, která probíhala na pódiu.
Břeclav – Vzkříšení Podlužanu zavrhli, protože ochrannou známku vlastní Zdeněk Balga. Vyhrál tak jiný dřívější název břeclavského piva – Kanec. Kdo by tušil, že i s ním by mohl mít Zámecký pivovar Břeclav problém. „Žambereckého Kance vaříme od roku 1997. Název je krytý registrovanou ochrannou známkou," překvapil nájemce minipivovaru v Žamberku a výrobce tamního piva Zdeněk Kalous.
Mezi zázvorovité rostliny patří třeba kardamon. Dá se s ním ochutit káva nebo osvěžit dech.