
Mažoretky, halušky či burčák, prostě výroční desáté Dožínky
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Máte rádi hrušky? Pak určitě oceníte naše tipy na jejich kuchyňskou úpravu. Můžete z nich připravit hruškovou polévku, salát, pěnu, ale i tradičnější vdolky
Hradec Králové – Bílý i červený burčák, uzeniny, sýry, halušky, kyselice, pagáče, přehlídka domácích zvířat – a mraky lidí. Tak by se dal popsat jubilejní desátý ročník krajských Dožínek.
Březnice – „Nezůstal prosím někomu ještě nějaký česnek"? Sháněla se těsně před závěrem kulinářského klání mladá žena. Není se čemu divit. Březnici provoněla soutěžní přehlídka ve vaření guláše a o cennou surovinu byla sháňka. Deštivé počasí diváky ani soutěžní týmy neodradilo a tak se ve sportovním areálu SK Březnice sešla desítka týmů. Kromě koštu slivovice či klobásek se tak v Březnici rýsuje další povedená tradice.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Slavkovská restaurace U Dvou kapříků v sobotu hostila šestý ročník soutěže Gulach Open. Z jedenácti týmů měl jen jeden jako vedoucí ženu.
Rájec-Jestřebí – Panorama rájeckého zámku mizelo v sobotu ve voňavém kouři. Na nádvoří bafalo jedenáct komínů. Z kotlů se zase linula neodolatelná vůně guláše. Dopoledne tam odstartovala tradiční soutěž ve vaření zvěřinových gulášů. Rájecký kotlík.
Domažlice – Uplynulý víkend hráli hráči slowpitche Wolfs Domažlice v Hradci Králové předposlední ligový turnaj. V krásném softballovém prostředí, okořeněném dvoudenní mezistátní leteckou přehlídkou CIAF, se bylo na co dívat. Hřiště se totiž nacházelo v okrajové části Hradce, kousek od letiště.
Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.
Zlínský kraj - Region je tento víkend doslova zahlcený nejrůznějšími akcemi. Zatančit si můžete zumbu, pochutnat na guláši. Deník přináší tradiční přehled vybraného.
Domažlice – Pátým rokem se rybařině věnuje třicetiletá Lenka Martínková z Domažlic. Není tedy z těch příznivců Petrova cechu, kteří k tomuto koníčku ´přičichnou´ už v raném dětství a vydrží u něj až do dospělosti.
Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.
Přerov – Deváté mistrovství republiky ve vaření kotlíkových gulášů se uskuteční v sobotu 14. září na hřišti TJ Sokol v Henčlově.
Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.
Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.
Královéhradecko - Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.
Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.
Vyškovsko - Prázdniny skončily a dětem se kromě školy otvírá celá řada zájmových aktivit. Kromě klasických hudebních, sportovních a tanečních kroužků letos nabízí domy dětí a mládeže na Vyškovsku třeba i vaření, vědecké pokusy nebo skákací boty.
Vsetín - Nákup čerstvého pečiva je pro většinu lidí samozřejmá věc, ovšem celiaci toto říct nemohou. Sehnat čerstvé bezlepkové pečivo, které vyhovuje jejich stravovacím potřebám, je takřka nadlidský úkol.
Červený Hrádek - Červený hrádek o víkendu poznal nového mistra ve vaření svíčkové a zažil nevídané.
Podbřezi – Vaření, praní, uklízení. Pro každou ženu je občas problém tyto činnosti zkoordinovat. Především, když chodí do zaměstnání. Ještě složitější to však může být s prací doma. Tam se totiž tyto povinnosti „připomínají" ze všech stran.
Vyškovsko - Prázdniny skončily a dětem se kromě školy otvírá celá řada zájmových aktivit. Kromě klasických hudebních, sportovních a tanečních kroužků letos nabízí domy dětí a mládeže na Vyškovsku třeba i vaření, vědecké pokusy nebo skákací boty.
Vsetín - Nákup čerstvého pečiva je pro většinu lidí samozřejmá věc, ovšem celiaci toto říct nemohou. Sehnat čerstvé bezlepkové pečivo, které vyhovuje jejich stravovacím potřebám, je takřka nadlidský úkol.
Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.
Moldava - Hodně zrovna pršelo, i tak se vydal na houby do zdejších lesů Jiří Rak se svým synem. Za necelou hodinu měli plné košíky. „Promokli jsme na kost, ale stálo to za to," říkal houbař.
Zruč nad Sázavou – Cukrárny. Tajemství, kterými je historie těchto obchodů – oblíbených jak u dětí, tak u dospělých – opředena, poznávali včera žáci Základní školy Vlastějovice.
Chomutovsko - První zářijový víkend je tu a s ním také široká nabídka zajímavých akcí.
Česká Lípa - Jako na velké ochutnávce nebo předváděcím dni to v pondělí vypadalo v DDM Libertin v České Lípě.
Libiš - Kuchyň základní školy v Libiši se dočkala rekonstrukce. Přibyl nový konvektomat a páru z hrnců odvádí moderní systém vzduchotechniky.
Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.
Všestary – Vaření piva, pečení chlebových placek či obilné kaše nebo poděkování matce přírodě za sklizeň viděli a ochutnali návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary při víkendových Dožínkách.
Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.
Kolínsko - Představujeme vám soutěžící v klání Hospůdka roku 2013. Povídali jsme si s majiteli, kuchaři i šéfkuchaři. A věřte, že bylo o čem.
Světlá nad Sázavou – Školní rok začíná. Do lavic dnes usednou i odsouzené ženy ve věznici ve Světlé nad Sázavou.
Všestary /FOTOGALERIE/ – Vaření piva, pečení chlebových placek či obilné kaše nebo poděkování matce přírodě za sklizeň viděli a ochutnali návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary při víkendových Dožínkách.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Světlá nad Sázavou – Školní rok začíná. Do lavic dnes usednou i odsouzené ženy ve věznici ve Světlé nad Sázavou.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.
Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.
Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.
Strakonice – Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj.
Olomoucko - Kam o tomto víkendu s dětmi či bez? Nabídka je na samém konci prázdnin opravdu lahůdková. Podívejte se na naše tipy.
V dalším díle seriálu o vaření vám přinášíme tipy, jak v kuchyni zpracovat oblíbenou zeleninu
Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Praha /ROZHOVOR/ – Sládkem se člověk musí narodit. Ze všech kuchařů také nejsou šéfkuchaři, říká sládek Václav Kloub z Krušovic.
Praha /ABeCeDa povolání a koníčků/ – Prázdninový rozhovor Deníku: Sládkem se člověk musí narodit. Ze všech kuchařů také nejsou šéfkuchaři, říká sládek Václav Kloub z Krušovic.
Zlínský kraj - Jsme ve finále naší letní soutěže O nejoriginálnější fotografii s INFOTIPEM, který právě dnes slaví svoje 1. narozeniny. Vítězné fotografie naleznete již nyní v tištěné verzi INFOTIPU a také na webech regionálních Deníků. Výhercům gratulujeme a všem, kteří se aktivně soutěže zúčastnili, děkujeme!