Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

VIDEO: V Březnici se soutěžilo o nejlepší guláš. Vyhrál "Fotbalový nářez"

Březnice – „Nezůstal prosím někomu ještě nějaký česnek"? Sháněla se těsně před závěrem kulinářského klání mladá žena. Není se čemu divit. Březnici provoněla soutěžní přehlídka ve vaření guláše a o cennou surovinu byla sháňka. Deštivé počasí diváky ani soutěžní týmy neodradilo a tak se ve sportovním areálu SK Březnice sešla desítka týmů. Kromě koštu slivovice či klobásek se tak v Březnici rýsuje další povedená tradice.

U zámku v Rájci-Jestřebí bublaly guláše. Nejvíc chutnal mufloní

Rájec-Jestřebí – Panorama rájeckého zámku mizelo v sobotu ve voňavém kouři. Na nádvoří bafalo jedenáct komínů. Z kotlů se zase linula neodolatelná vůně guláše. Dopoledne tam odstartovala tradiční soutěž ve vaření zvěřinových gulášů. Rájecký kotlík.

Domažličtí Wolfs hráli v Hradci Králové

Domažlice – Uplynulý víkend hráli hráči slowpitche Wolfs Domažlice v Hradci Králové předposlední ligový turnaj. V krásném softballovém prostředí, okořeněném dvoudenní mezistátní leteckou přehlídkou CIAF, se bylo na co dívat. Hřiště se totiž nacházelo v okrajové části Hradce, kousek od letiště.

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

Domažličanka chytala ryby i v Mexiku

Domažlice – Pátým rokem se rybařině věnuje třicetiletá Lenka Martínková z Domažlic. Není tedy z těch příznivců Petrova cechu, kteří k tomuto koníčku ´přičichnou´ už  v raném dětství a vydrží u něj až do dospělosti.

Škola vaření: Co s lilkem? Nejdřív nechat vypotit

Lilek, jinak také baklažán nebo lidově patlažán, je zelenina červenofialové barvy (botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých plodin), která pochází z jižní Evropy.

Mužům hrozí za drogy až dvanáct let vězení

Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Mužům hrozí za drogy až dvanáct let vězení

Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Mužům hrozí za drogy až dvanáct let vězení

Královéhradecko - Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Mužům hrozí za drogy až dvanáct let vězení

Hradec Králové – Před krajským soudem se v úterý zodpovídala čtveřice mužů, kteří jsou obžalováni z výroby a prodeje drog, za což jim hrozí až dvanáctileté vězení. Jeden z nich je navíc podezřelý z nedovoleného ozbrojování a z padělání a pozměnění veřejné listiny.

Naučila jsem se plánovat a rozvrhnou čas

Podbřezi – Vaření, praní, uklízení. Pro každou ženu je občas problém tyto činnosti zkoordinovat. Především, když chodí do zaměstnání. Ještě složitější to však může být s prací doma. Tam se totiž tyto povinnosti „připomínají" ze všech stran.

V Chlumci se soutěží ve vaření guláše. Jak ho máte rádi vy?

Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.

VIDEO: Dva kýble povidel uvařily Tetičky po dvanácti hodinách

Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.

Na matematiku půjdou od září v Krnově hravou formou

Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.

Vážím si obyčejných českých jídel, říká Martin Netolický

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Vážím si obyčejných českých jídel, říká Martin Netolický

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Hejtman Netolický: Vážím si obyčejných českých jídel

Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.

Obchodníci: Zdravá výživa je stále oblíbená

Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.

Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj

Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.

Zdravá výživa je stále oblíbená, mají jasno obchodníci

Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.

Na matematiku půjdou od září v Krnově hravou formou

Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.

FINÁLE fotosoutěže s INFOTIPEM o let balonem a další zajímavé ceny

Zlínský kraj - Jsme ve finále naší letní soutěže O nejoriginálnější fotografii s INFOTIPEM, který právě dnes slaví svoje 1. narozeniny. Vítězné fotografie naleznete již nyní v tištěné verzi INFOTIPU a také na webech regionálních Deníků. Výhercům gratulujeme a všem, kteří se aktivně soutěže zúčastnili, děkujeme!