![](https://g.denik.cz/9/0d/cvmcrsvickova-7_prazena-list-l.jpg)
FOTO: Na zámku padl rekord! Jedlíkům nestačily knedlíky
Červený Hrádek - Červený hrádek o víkendu poznal nového mistra ve vaření svíčkové a zažil nevídané.
Červený Hrádek - Červený hrádek o víkendu poznal nového mistra ve vaření svíčkové a zažil nevídané.
Podbřezi – Vaření, praní, uklízení. Pro každou ženu je občas problém tyto činnosti zkoordinovat. Především, když chodí do zaměstnání. Ještě složitější to však může být s prací doma. Tam se totiž tyto povinnosti „připomínají" ze všech stran.
Vyškovsko - Prázdniny skončily a dětem se kromě školy otvírá celá řada zájmových aktivit. Kromě klasických hudebních, sportovních a tanečních kroužků letos nabízí domy dětí a mládeže na Vyškovsku třeba i vaření, vědecké pokusy nebo skákací boty.
Vsetín - Nákup čerstvého pečiva je pro většinu lidí samozřejmá věc, ovšem celiaci toto říct nemohou. Sehnat čerstvé bezlepkové pečivo, které vyhovuje jejich stravovacím potřebám, je takřka nadlidský úkol.
Hradec Králové - Víkendová porota Deníku: Vybrané osobnosti z regionu pravidelně každý týden sdělují na stránkách Deníku své názory k aktuálním tématům. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se dotazovaní vyjádřili k přípravě jenoho populárního pokrmu.
Moldava - Hodně zrovna pršelo, i tak se vydal na houby do zdejších lesů Jiří Rak se svým synem. Za necelou hodinu měli plné košíky. „Promokli jsme na kost, ale stálo to za to," říkal houbař.
Zruč nad Sázavou – Cukrárny. Tajemství, kterými je historie těchto obchodů – oblíbených jak u dětí, tak u dospělých – opředena, poznávali včera žáci Základní školy Vlastějovice.
Chomutovsko - První zářijový víkend je tu a s ním také široká nabídka zajímavých akcí.
Česká Lípa - Jako na velké ochutnávce nebo předváděcím dni to v pondělí vypadalo v DDM Libertin v České Lípě.
Libiš - Kuchyň základní školy v Libiši se dočkala rekonstrukce. Přibyl nový konvektomat a páru z hrnců odvádí moderní systém vzduchotechniky.
Dolní Němčí – Dvanáct hodin trvalo v sobotu 31. srpna ve starobylé kuchyni někdejšího mlýna v Dolním Němčí, než členky pěveckého sboru Tetičky uvařily ze 120 kilo trnek dva kýble voňavých povidel. O popularitě této akce, která se konala už po třinácté, svědčí návštěvníky zcela zaplněný dvůr areálu Na Mlýně.
Všestary – Vaření piva, pečení chlebových placek či obilné kaše nebo poděkování matce přírodě za sklizeň viděli a ochutnali návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary při víkendových Dožínkách.
Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.
Kolínsko - Představujeme vám soutěžící v klání Hospůdka roku 2013. Povídali jsme si s majiteli, kuchaři i šéfkuchaři. A věřte, že bylo o čem.
Světlá nad Sázavou – Školní rok začíná. Do lavic dnes usednou i odsouzené ženy ve věznici ve Světlé nad Sázavou.
Všestary /FOTOGALERIE/ – Vaření piva, pečení chlebových placek či obilné kaše nebo poděkování matce přírodě za sklizeň viděli a ochutnali návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary při víkendových Dožínkách.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Světlá nad Sázavou – Školní rok začíná. Do lavic dnes usednou i odsouzené ženy ve věznici ve Světlé nad Sázavou.
Přívrat – Ke kotlíku se v sobotu při Guláš festivalu statečně postavil i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Přiznal, že je tam spíš jako pomocná síla. Jaký je kuchař, co mu chutná a kterým jídlem by ho upoutala žena? To všechno prozradil Orlickému deníku.
Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.
Strakonice - Palačinky, buchtičky s krémem i svíčková, to nejvíc chutná osmileté Nikole Peleškové ze Strakonic ve školní jídelně. „Na druhou stranu moc nemusím koprovku, některé ryby a kromě čočky luštěniny," řekla. Má ráda řízky, ty sice ve škole k obědu také někdy mají, ale zdaleka ne tak často, jak by se jí líbilo.
Vyškov - Ani široký výběr v obchodních řetězcích ve Vyškově nepřinesl zánik malých obchodů specializujících se na potraviny pro makrobiotiky, vegetariány, celiaky, cukrovkáře a všechny, co se zajímají o zdravé stravování. Některé ze současných obchodů se ve Vyškově drží poměrně dlouho. Sice pozměnily druh nabízeného zboží, ale fungují dál.
Strakonice – Udržet pestrou stravu je pro školní jídelny boj.
Olomoucko - Kam o tomto víkendu s dětmi či bez? Nabídka je na samém konci prázdnin opravdu lahůdková. Podívejte se na naše tipy.
V dalším díle seriálu o vaření vám přinášíme tipy, jak v kuchyni zpracovat oblíbenou zeleninu
Krnov - Na Základní škole Janáčkovo náměstí v Krnově čeká od září zdejší žáky mnoho nového. Asi největší radost budou mít určitě z nově vybudované tělocvičny. Na prvňáčky čeká také velká novinka. Matematiku tam budou na škole žáky učit nově zaváděnou praktickou metodou.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Přívrat – Zdejší náves se v sobotu promění v obří polní kuchyni. Dvanáct týmů se pokusí v kotlíku nad ohněm s vyfasovaným masem uvařit takový guláš, který by získal Řád zlaté vařečky.
Praha /ROZHOVOR/ – Sládkem se člověk musí narodit. Ze všech kuchařů také nejsou šéfkuchaři, říká sládek Václav Kloub z Krušovic.
Praha /ABeCeDa povolání a koníčků/ – Prázdninový rozhovor Deníku: Sládkem se člověk musí narodit. Ze všech kuchařů také nejsou šéfkuchaři, říká sládek Václav Kloub z Krušovic.
Zlínský kraj - Jsme ve finále naší letní soutěže O nejoriginálnější fotografii s INFOTIPEM, který právě dnes slaví svoje 1. narozeniny. Vítězné fotografie naleznete již nyní v tištěné verzi INFOTIPU a také na webech regionálních Deníků. Výhercům gratulujeme a všem, kteří se aktivně soutěže zúčastnili, děkujeme!
Mladá Boleslav - Zahradní slavnost, to je název akce, která se uskuteční v zahradě Atelieru Shareefa už ve čtvrtek 29. srpna od 19 hodin.
Chlumec nad Cidlinou – Už jste někdy ochutnali Guláš z lochu, Mazákovo překvapení nebo Mafiánský guláš? Můžete je sami vyzkoušet. To vše obnáší klání o nejlepší guláš, navíc uvařený v opravdovém kotlíku na otevřeném ohni, který se opět blíží.
Pelechy – Doprovodnou soutěž v rychlostním pití piva vyhrál Miroslav Procházka z Chodova, nejvíce druhů piva poznal syn hospodské Josef Váchal a nejlépe nakrájela cibuli Jana Becková.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Počítače už dávno nejsou jen doménou mladých. Úroveň znalosti informačních technologií v posledních letech u starších lidí rapidně vzrostla. Zásluhu na tom má také poměrně slušná nabídka různých lekcí obsluhy počítače.
Luleč – Móda přírodních hřišť dorazila také na Vyškovsko. Tak trochu jiné vyžití pro děti vznikne v lulečské mateřské škole. Předškoláci se tak můžou těšit třeba na smyslový chodník nebo bylinkové záhony. Vedení obce na projekt obdrželo dotaci ve výši osmi set padesáti tisíc korun z Operačního programu Životního prostředí.
Dva týdny na zotavenou všeobecně nejsou zas tak moc. Týden na vypadnutí z pracovních povinností a zbývá jen týden, než to všechno začne zase nanovo. Mě se ale letos snad poprvé podařilo přijít na to, jak si psychicky čtrnáct dní protáhnout. Tajemství jsem našla v nefalšovaném prožití každého dne, ba i toho nejobyčejnějšího, stráveného doma, včetně vaření, venčení, žehlení a tak dále.
Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.
Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.
Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Hradec Králové – Lidé bez domova se učí vařit, pracovat na zahradě, vyrábět dekorace, obsluhovat počítač. Ve své nelehké životní situaci se snaží být opět samostatní, zodpovědní, sebevědomí. Vzdělávat se a učit se něčemu novému mohou lidé bez přístřeší v Domě Matky Terezy, středisku sociálních služeb pro lidi bez domova na Pouchově.
Ústí n. O. – Už před rokem upozornil Orlický deník na záměr podnikatele Tomáše Teplého rekonstruovat zchátralý areál bývalého pivovaru v městské části Hylváty a obnovit tradici vaření zlatavého moku, která ve městě po roce 1948 zanikla. Objekt se symbolickým číslem popisným 1, fungující původně jako rychta, skutečně mění v posledním půlroce svou tvář.
Vyškovsko – Experiment ve školní jídelně odstartovali ve slavkovské katolické školce. Nově vaří jídlo bez umělých dochucovadel. Malí strávníci i rodiče si přechod ke zdravějšímu jídlu chválí. Polotovary, jídla z prášku a kořenící směsi. S tím je v katolické školce Karolínka ve Slavkově u Brna už nějaký ten pátek konec. Rodiče si novinku, kdy se přes školní jídelnu škodliviny do těl jejich dětí nedostanou, pochvalují.
Rychnov n. K. – Před pěti lety by ji nikdy nenapadlo, že bude hrát šachy, stanou se jejím největším koníčkem a že se díky nim podívá i na seniorské šachové turnaje a festivaly. Jako jedna z pěti žen i na ten Rychnovský. To je Dáša Zamarská z Brna.
Pelechy – Slzet od smíchu a od cibule se bude o nastávajícím víkendu v Pelechách.
Mladá Boleslav - Tanec je pohyb, při kterém se člověk tak trochu vznáší. O orientálních tancích to platí dvojnásob
Teplice nad Metují – Ve čtvrtek 22. srpna začíná v samém srdci Adršpašských skal 30. ročník známého Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který proběhne ve dnech od 22. do 25. srpna 2012.
Čížov - Vsadil na poněkud netradiční recept a vyšlo mu to. Řeč je o vítězi sobotního Okrouhlického kotlíku Lojzovi Mikletičovi, který vykouzlil výborný jehněčí perkelt. Soutěž ve vaření guláše se v osadě Okrouhlík u Čížova na Jihlavsku konala už potřetí.
Čížov – Okrouhlický kotlík se konal potřetí. O nejlepší guláš bojovalo šest kuchařů a kuchařek. Vítěz vykouzlil výborný jehněčí perkelt.