Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Vaříme ve Slováckém muzeu: pokrmy z vajíček

Uherské Hradiště /RECEPT/ – Šestadvacátý cyklus s názvem Tvoříme v muzeu aneb Bílka, žloutky i skořápky, oběd bude jako z pohádky, přilákal v sobotu dopoledne do Slováckého muzea v Uherském Hradišti ženy i několik mužů, kteří hledali tip na jídlo z vajec, jenž bude během několika minut uvařené a připravené k servírování.

Rokycanští řeší přesun jedlíků

Rokycany - Už jen dva dny dělí žáky devítiletky na Jižním předměstí od velké změny. Na čas přijdou o svou jídelnu. V pátek pro ně připraví jídlo tento školní rok naposled. Možnost stravování dětí je však zajištěná.

Češi si audioknihy kupují stále víc přes internet, CD ale vedou

Praha - Češi si audioknihy stále častěji kupují v elektronické formě a stahují si je například do mobilního telefonu. Zhruba čtvrtinu prodaných audioknih si již lidé stáhnou z internetu, většinu si ale stále pořizují na CD. Mezi hlavní činnosti při kterých lidé poslouchají zvukové verze knih patří podle odhadů prodejců jízda v autě, žehlení, vaření či zahradničení.

Přátelé menhirů měli další setkání

Volary /FOTOGALERIE/ - Na nádvoří volarského muzea se v pátek 25. dubna konal další Večer pro přátele menhirů, na němž vystoupil i prachatický hudební soubor Beltina.

Test restaurací: Ve Friend’s připravují osm druhů tataráků

Brno /INFOGRAFIKA/ - Na dlouhé vaření v kotli neměli tatarští kočovníci čas. Místo toho si ráno pod sedlo položili kus masa. To bylo po celém dni pořádně naklepané a také trochu nasálo sůl, kterou vypotil kůň. Večer už jezdci jen sáhli pod sedlo a hned se mohli pustit do večeře. Tak podle legendy vznikla pochoutka známá jako tatarský biftek. Právě na tataráky se zaměřuje brněnský podnik Friend's, který pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací hodnotil kuchař Ivo Ševčík.

Tábory? Pospěšte si s přihláškou. Zbývá posledních pár míst

Prostějovsko – Obsazeno. To se dozví většina rodičů, která nemá na dva měsíce prázdnin hlídání a hledá pro svou ratolest volné místo na letním či příměstském táboře. Děti, jejichž rodiče váhali s přihláškami na prázdninové tábory, se již na většinu z nich nedostanou.

Unikátní pivovarský sklep otevřeli veřejnosti

Nové Město na Moravě - Slavnostní otevření Naučné stezky Tři Kříže, které zároveň zahájilo letošní turistickou sezonu, přilákalo řadu Novoměšťanů i návštěvníků. Většina z nich si nenechala ujít prohlídku pivovarského sklepa v Brněnské ulici, který je nyní v rukou soukromých majitelů.

V Domově důchodců v Bystřanech otevřeli novou bylinkovou zahradu

Teplicko - V Domově důchodců v Bystřanech ve středu slavnostně otevřeli novou bylinkovou zahradu na pozemku, který dala domovu do správy obec. „Práce na zahradě byla pro mnoho našich klientů oblíbenou aktivitou, ke které se v nově založené bylinkové zahradě mohou vrátit a nejen to. Bylinky můžeme použít i při trénování paměti, terapeutickém vaření nebo v ergoterapeutické dílně při tvorbě suvenýrů.

Jak jsem se to učila? Britové chladní, ale zdvořilí. Němci pořádní, ale nudní...

Jak je známo, každý národ je v očích ostatních zemí viděn pod určitým světlem. A my Češi jsme ve vymýšlení stereotypů na druhé opravdoví přeborníci. Je to dáno zvykem zakořeněným v minulém století, kdy za doby komunismu bylo víceméně diktováno, co si o kom a čem myslet? Nebo máme důvod hledat v daleko povrchnějších oblastech, jako je například závist či snaha vychválit se před ostatními?

Divočáka vařili už od pěti ráno. Lidé se ale jen dívali

Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.

Žlebská zámecká kuchyně nabídla návštěvníkům samé dobroty

Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.

Divočáka vařili už od pěti ráno. Lidé se ale jen dívali

Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.

Jehněčí a kopřivy, to je výborné velikonoční menu, říká šéfkuchař

Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že 
k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.

V domě dětí "rejskovali" vajíčka voskem

Prachatice /FOTOGALERIE/ - V pátek dopoledne připravila Milena Matějková z prachatického Domu dětí a mládeže pro děti, které měly prádzniny, malování velikonočních kraslic. 

A co takhle uvařit Frantíkům svíčkovou?

Já bych chtěl žít ve Francii, protože se tam snadněji najde práce a jsou tam zaměstnanci lépe placeni. Co se té práce týče, chtěl bych v hlavním městě Paříži pracovat jako kuchař. Doma jsem už uvařil spoustu jídel a rodiče mi říkali, že bych se tím mohl živit. Můj táta má v Paříži známého, který kuchařem je a má se tam skvěle. Když začínal, měl to sice těžké, ale pak ukázal, co v něm je, a dotáhl to až na šéfkuchaře.

Chmel dodává pivu hořkost, plnost a aroma

Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.

Chmel dodává pivu hořkost, plnost a aroma

Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.

Mistři bednáři se vrhli na jarní smolení sudů

Také sudy na pivo musí projít jarní revizí. A tak bednáři Plzeňského Prazdroje na nádvoří pivovaru vysklepili a vysmolili dubové sudy, ve kterých ležák Pilsner Urquell leží a dozrává v historických sklepích pivovaru.

Blanenští zahrádkáři se bojí, že přijdou o svou základnu

Blansko – Osmdesát dva let. Tak dlouho už v Blansku působí Český svaz zahrádkářů, který má v současné době téměř sto padesát členů. V minulosti to bylo i několikanásobně více. V Domě zahrádkářů na Křížkovského ulici v Blansku členové svazu pořádají nejrůznější přednášky, besedy, výstavy i soutěže nejen se zahrádkářskou tematikou. Dům si zahrádkáři postavili v osmdesátých letech na tehdejších pozemcích města díky neplaceným brigádám. Nyní však mají obavy, že o budovu přijdou.

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Lidé vaří z čerstvých bylinek. Sušené už moc nechtějí

Ústí nad Labem - Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.

Chci se o své recepty podělit

Pardubický kraj –  Recepty na dobroty, ze kterých je cítit jaro, jste mohli posílat do redakce Deníku a tak se zapojit do kuchařské soutěže Jaro na talíři. Ta se pořádala v rámci projektu Česko vítá jaro. 

Cvičení místo vaření

Karlovy Vary - V bývalé vývařovně v karlovarské KV Areně se bude znovu vařit, dusit a péct.