Teplicko - V Domově důchodců v Bystřanech ve středu slavnostně otevřeli novou bylinkovou zahradu na pozemku, který dala domovu do správy obec. „Práce na zahradě byla pro mnoho našich klientů oblíbenou aktivitou, ke které se v nově založené bylinkové zahradě mohou vrátit a nejen to. Bylinky můžeme použít i při trénování paměti, terapeutickém vaření nebo v ergoterapeutické dílně při tvorbě suvenýrů.
Sebranice – Málo místa a hodně dětí, které by po škole chtěly navštěvovat družinu. Kapacita té stávající dlouho nevyhovovala velkému zájmu místních žáků.
Polešovice /ROZHOVOR/ - Poslední týden zbývá do vyhlášení Nevěsty roku. O tento titul bojuje i rodačka z Polešovic Milli Trlidová. Dostala se do poslední dvanáctky z 1626 vdavekchtivých žen.
Karvinsko - Jen v Karviné se letos oslavy Dne Země odehrají na několika místech kromě areálu Lodiček v zámeckém parku a hlavního sobotního programu, pořádá město pro děti v lesoparku Dubina discgolfový turnaj. A to už v pátek.
Polešovice /ROZHOVOR/ - Poslední týden zbývá do vyhlášení Nevěsty roku. O tento titul bojuje i rodačka z Polešovic Milli Trlidová. Dostala se do poslední dvanáctky z 1626 vdavekchtivých žen.
Kdyně – Tři druhy knedlíků, dva druhy zelí, vepřové výpečky , pečená krkovice a mini ochutnávka zabijačkových dobrot. To vše nabídl nedělní kdyňský Vepřo-knedlo-zelo fest v parku Muzea příhraničí ve Kdyni.
Jak je známo, každý národ je v očích ostatních zemí viděn pod určitým světlem. A my Češi jsme ve vymýšlení stereotypů na druhé opravdoví přeborníci. Je to dáno zvykem zakořeněným v minulém století, kdy za doby komunismu bylo víceméně diktováno, co si o kom a čem myslet? Nebo máme důvod hledat v daleko povrchnějších oblastech, jako je například závist či snaha vychválit se před ostatními?
Praha - Byly to nervózní okamžiky při počítání došlých kuponů. Jejich celkový počet se nakonec vyšplhal k necelým sedmi stovkám. Tolik hlasů jste poslali vy, čtenáři regionálních Deníků, vítěznému receptu v soutěži Vaříme s Deníkem.
Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.
Žleby /REPORTÁŽ/ - Prostředí historického objektu nasálo o sobotním odpoledni jarní nádech a přilákalo několik stovek turistů ze všech koutů České republiky. Důvodem, proč si vyrazit na zámek Žleby na Kutnohorsku, bylo také slunečné počasí. A mimo jiné tam byly zahájeny speciální velikonoční prohlídky.
Vranovice – Dělilo je od sebe několik desítek metrů. Prase a divočák. To první se rožnilo, to druhé zase vařilo. Na hřišti u sportovní haly ve Vranovicích přitahovalo zrak houfu návštěvníků, kteří si nenechali ujít akci s názvem Vranovické jaro, obojí. Očekávaná událost se uskutečnila v sobotu.
Semice - Jaro a jarní příroda skýtá mnoho možností, jak si zpestřit jídelníček. Slavnostní velikonoční oběd by měl podle šéfkuchaře Tomáše Reisingera, který je známý tím, že k vaření v maximální míře využívá místní a sezónní zdroje, obsahovat právě jarní byliny, jehněčí či první jarní zeleninu.
Prachatice /FOTOGALERIE/ - V pátek dopoledne připravila Milena Matějková z prachatického Domu dětí a mládeže pro děti, které měly prádzniny, malování velikonočních kraslic.
Já bych chtěl žít ve Francii, protože se tam snadněji najde práce a jsou tam zaměstnanci lépe placeni. Co se té práce týče, chtěl bych v hlavním městě Paříži pracovat jako kuchař. Doma jsem už uvařil spoustu jídel a rodiče mi říkali, že bych se tím mohl živit. Můj táta má v Paříži známého, který kuchařem je a má se tam skvěle. Když začínal, měl to sice těžké, ale pak ukázal, co v něm je, a dotáhl to až na šéfkuchaře.
Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.
Ústí nad Labem - Bez chmele se žádné pivo neobejde. Jde o surovinu, která se nedá při jeho vaření ničím nahradit. Jarmila Kühlweinová je obchodní manažerkou prodeje této výjimečné rostliny pro mok s pěnou.
Také sudy na pivo musí projít jarní revizí. A tak bednáři Plzeňského Prazdroje na nádvoří pivovaru vysklepili a vysmolili dubové sudy, ve kterých ležák Pilsner Urquell leží a dozrává v historických sklepích pivovaru.
Žatec - V Žatci se bude pokračovat v tradičním způsobu vaření piva, ujišťuje vedení společnosti Carlsberg, která odkoupila většinový podíl žateckého podniku.
Blansko – Osmdesát dva let. Tak dlouho už v Blansku působí Český svaz zahrádkářů, který má v současné době téměř sto padesát členů. V minulosti to bylo i několikanásobně více. V Domě zahrádkářů na Křížkovského ulici v Blansku členové svazu pořádají nejrůznější přednášky, besedy, výstavy i soutěže nejen se zahrádkářskou tematikou. Dům si zahrádkáři postavili v osmdesátých letech na tehdejších pozemcích města díky neplaceným brigádám. Nyní však mají obavy, že o budovu přijdou.
Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.
Ústí nad Labem - Vůně čerstvé bazalky rostoucí v květináči za oknem dokáže provonět celou kuchyni. Stačí jen několik lístků a obyčejné jídlo rázem získá chutnější a svěžejší chuť. Právě proto si jednu rostlinku pořídila i Daniela Malá z Ústí.
Pardubický kraj – Recepty na dobroty, ze kterých je cítit jaro, jste mohli posílat do redakce Deníku a tak se zapojit do kuchařské soutěže Jaro na talíři. Ta se pořádala v rámci projektu Česko vítá jaro.
Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.
Praha/Pelhřimov – Vítězka vysočinského kola Velké jarní soutěže Deníku Česko na talíři Jaroslava Oumarová z Pelhřimova se v sobotu zúčastnila finálového vaření v pražské galerii Miele.
Tábor – (Minulý díl vyprávěl o tom, jak sládek Vitan obhájil jako jeden z mála příslušníků tohoto řemesla, že vaří dobré pivo, ačkoliv Táborští tvrdili opak, a o tom, jak radní znovu dělali pořádek ve velikosti sudů.)
Praha - Soutěž o nejlepší regionální recept s velikonoční tematikou vstoupila do závěrečné fáze. Čtenáři regionálních Deníků posílali kupony pro 14 receptů z celé republiky.
Rychnovsko – Zdejší regionální pivovary se dále rozšíří, přibude totiž další, a to pivovar v Potštejně, který vznikne v budově bývalého zámeckého pivovaru. Už teď se dokončila hrubá stavba.
Polička – Tylův dům tentokrát nehostil žádného z hudebních mistrů či divadelních souborů. Na prknech, co znamenají svět, se tentokrát utkali studenti středních škol z několika zemí Evropy v soutěži „Vaření bez hranic".
Praha /FOTOGALERIE, VIDEO/ - V pátek od ranních hodin se sjíždějí do pražského kuchyňského střediska Miele autoři nejlepších receptů s velikonoční tématikou z celé republiky. Soutěž regionálních Deníků přilákala v rámci projektu Česko vítá jaro velké množství čtenářů - kuchařů.
Kutná Hora - Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.
Kutná Hora – Teplo, sucho, téměř žádná zima. To vše jsou faktory, díky kterým se letos vypravili zahrádkáři na své záhony o přibližně tři týdny dříve, než tomu bývá běžně.