Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Kolik utratíte za elektřinu? Statistici budou obcházet domácnosti

Šumpersko, Jesenicko – Na dveře několika stovek bytů a domů po celém Šumpersku a Jesenicku zaklepou v příštích týdnech a měsících statistici. Budou zjišťovat aktuální údaje o spotřebě paliv a energií v domácnostech podle účelu jejich použití, například na vytápění, ohřev vody, vaření nebo osvětlení.

Opozice kritizuje radnici kvůli výběru ředitele školní jídelny

Rakovník - Ti samí zaměstnanci, navíc ředitelem školní jídelny je člověk, který tomu nerozumí, a ještě přijde město o miliony korun z koncesní smlouvy. Takové kritice čelí rakovnická koalice od opozičních zastupitelů v souvislosti se změnami ve stravování dětí v nové školní jídelně v Martinovského ulici. Vedení města se totiž počátkem roku rozhodlo vypovědět koncesní smlouvu firmě Scolarest, která provoz školní jídelny zajišťovala. Místo toho město zřídilo příspěvkovou organizaci, která se od prvního července o školní jídelnu stará. Ředitelem je Jiří Kremer. Právě k němu mají opoziční zastupitelé také řadu výhrad kvůli jeho gastronomickému vzdělání.

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Vysočina - Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

Blansko: v zámeckém parku bublaly guláše. Nejlepší uvařila Kolejová

Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Ve stínu stromů v rohu zámeckého parku visí na trojnožkách řada kotlíků. Party kuchařů pod nimi zatápí. Na stolech krájí hory cibule, masa a chystají koření. Druhé Blanenské zámecké Gulášobraní startuje. A sobotní dopoledne slibuje, že bude pořádný hic. U rozpálených kotlíků dvojnásobný. „Umění je uvařit guláš bez masa," směje se rozložitý chlapík v modrém triku, který míchá dřevěnou vařekou pěnící cibuli v jednom z kotlů.

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Vysočina - Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

Na desítky bochníků padlo v Dolním Němčí přes třicet kilo mouky

Dolní Němčí – Pětačtyřicet bochníků padlo v sobotu 11. července za oběť strávníkům, kteří dorazili na osmý ročník tradičního pečení chleba. Oblíbenou akci vonící nejen po čerstvém pečivu, ale také sádle, škvarcích a cibuli, uspořádali členové Národopisného krúžku Dolněmčan v muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí.

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Vysočina,Třebíčsko - Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

Borovany budou o víkendu opět patřit Borůvkobraní

Pokrmy z borůvek, recepty na ně nebo informace o pěstování borůvek uvidí lidé o víkendu v Borovanech na Českobudějovicku. Koná se tam tradiční Borůvkobraní. Jedním z hlavních bodů akce, která začíná v soboru dopoledne, bude nedělní soutěž v pojídání borůvkových knedlíků. Řekla to Alena Seberová z organizačního týmu. Akci doplní kulturní program.

OBRAZEM: Napečeno. Svátek borůvek je tu

Borovany - Už v sobotu vypukne v Borovanech na Českobudějovicku tradiční slavnost zvaná Borůvkobraní. Na tisíce návštěvníků je třeba se připravit. Místní důchodkyně pečou už pojedenácté koláče. Borůvky vykoupily od místních sběračů. Po koláčích se pustí do lívanců a tzv. natahaček. Na borůvkové koláče si nakoupily: 100 kg mouky, 30 kg cukru, 3 balíky mléka, 10 kg tuku. 

Společné brázdění Berounky se s dovolenou v Chorvatsku nedá srovnat

Liblín – „Dělejte ty uzly správně, nebo se povolí, a pospěšte si, ať to dáme na vodu, nebo duše bouchnou!" Zní jasné povely nad dalším dílem voru, na který muži uvazují obrovské nafoukané duše. Pak ho popadnou „do teplejch" a odnášejí na řeku. Musí prokličkovat mezi vodáky hlavní cestou, protože v místě, kde se vor téměř pokaždé stavěl, zbyla jen tůňka se stojatou vodou a poloostrov porostlý trávou. Letos je sakra málo vody, a ještě to vedro…

Středy doktora Středy: Lněná semínka jako zdroj vlákniny

Východní Čechy - V obchodech často najdete lněná semínka, na která se pějí ódy. Jak jsou zdravá, vhodná při dietě, dokonce pomáhají proti rakovině… Pravda je někde napůl. Výrobci bohužel ze semínek odstranili slupky. A právě ty jsou ideálním zdrojem nerozpustné vlákniny.

Středy doktora Středy: Lněná semínka jako zdroj vlákniny

Východní Čechy – V obchodech často najdete lněná semínka, na která se pějí ódy. Jak jsou zdravá, vhodná při dietě, dokonce pomáhají proti rakovině… Pravda je někde napůl. Výrobci bohužel ze semínek odstranili slupky. A právě ty jsou ideálním zdrojem nerozpustné vlákniny.

Středy doktora Středy: Lněná semínka jako zdroj vlákniny

Východní Čechy - V obchodech často najdete lněná semínka, na která se pějí ódy. Jak jsou zdravá, vhodná při dietě, dokonce pomáhají proti rakovině… Pravda je někde napůl. Výrobci bohužel ze semínek odstranili slupky. A právě ty jsou ideálním zdrojem nerozpustné vlákniny.

Středy doktora Středy: Lněná semínka jako zdroj vlákniny

Východní Čechy - V obchodech často najdete lněná semínka, na která se pějí ódy. Jak jsou zdravá, vhodná při dietě, dokonce pomáhají proti rakovině… Pravda je někde napůl. Výrobci bohužel ze semínek odstranili slupky. A právě ty jsou ideálním zdrojem nerozpustné vlákniny.

V Edenu naučí tatínky vařit pivo

Bystřice nad Pernštejnem - Léto na Vysočině bude tento rok zase o něco zajímavější. Kromě krásné přírody a historických památek si jej totiž turisté mohou zpestřit návštěvou nově otevřeného centra Eden v Bystřici nad Pernštejnem, ve kterém poznají, jak se žilo v horácké vesničce, na panském dvoře, uvidí rozsáhlé expozice a zažijí skvělé akce.

V plzeňském pivovaru začíná prázdninový cyklus Léto v Prazdroji

Plzeň - V areálu Plzeňského Prazdroje začne ve čtvrtek prázdninová série večerních koncertů pod širým nebem. Budou se konat každý čtvrtek do 27. srpna od 19:30, vstup je zdarma. Před hlavní kapelou vždy vystoupí mladá česká formace. Představí se zvučná jména domácí scény, půjde o velmi pestrou směs žánrů – rocku, popu, ale také pop-folku i ska, řekla Jindřiška Eliášková z pivovaru.

V Kačici soutěžili o nejlepší kotlíkový guláš

Kačice /FOTOGALERIE/ - I přes obrovské vedro, které o prodlouženém víkendu panovalo, se v Kačici na Kladensku rozhodli uspořádat na místním fotbalovém hřišti svoji tradiční pouť spojenou tentokrát se soutěží o nejlepší kotlíkový guláš. Teploty venku sice místy přesahovaly hodně výrazně třicítku, přesto to sedm soutěžních týmů neodradilo od toho, aby i v takové odpolední výhni rozdělali oheň a pokusili se o nejlepší masový výtvor.

Nové multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool JetChef vám usnadní práci

Čas a zdraví jsou nejcennějšími dary. Pokud jde o jídlo, vyhledáváme pokrmy, jejichž příprava nezabere příliš času a práce, ale které budou současně lahodné a nutričně hodnotné. Multifunkční mikrovlnné trouby Whirlpool z nové řady JetChef a JetChef Premium perfektně splňují všechny tyto podmínky. Popusťte uzdu své kulinářské fantazii a ohřívejte, pečte a zapékejte, rozmrazujte, rozpékejte a grilujte nebo vařte v páře. S širokou nabídkou příslušenství můžete v troubách JetChef připravit takřka cokoli.

V Kačici soutěžili O nejlepší kotlíkový guláš

Kačice – I přes obrovské vedro, které o prodlouženém víkendu panovalo, se Kačičtí rozhodli uspořádat na místním fotbalovém hřišti svoji tradiční pouť spojenou tentokrát se soutěží O nejlepší kotlíkový guláš. Teploty venku sice místy přesahovaly hodně výrazně třicítku, přesto to sedm soutěžních týmů neodradilo od toho, aby i v takové odpolední výhni rozdělali oheň a pokusili se o nejlepší masový výtvor.

Kuchaři školních jídelen mají o prázdninách šanci naučit se víc

Liberec - Luštěniny, ryba, brambory. To je namátkový výčet několika neoblíbených jídel ve školních jídelnách, které jsou pro mnohé školáky doslova strašákem. Přitom všechny jmenované pokrmy patří ke zdravým a prospěšným jídlům, která navíc vhodnou úpravou mohou být velmi chutná.

OBRAZEM: Děti si na příměstském táboře hrály na stroje a dělaly veselé obličeje

Brno – Zatímco některé děti vyrazily s rodiči k moři nebo k babičkám, jiné začátek prázdnin tráví na příměstských táborech. V Centru volného času Lužánky si tento týden užívaly děti devět příměstských táborů. „S divadelníky hrajeme různé improvizační hry. Trénujeme mimiku, gesta nebo vtipné zvuky. Hráli jsme si na stroj z továrny nebo na sebe dělali veselé obličeje. Dneska rodičům předvedeme, co všechno se děti naučily," popsal ve čtvrtek instruktor divadelního tábora Lukas Kavin.

Redaktor Deníku si vyzkoušel, jak se vaří pivo

Branná /REPORTÁŽ/ – Dvě nerezové kádě, chladič, dvě čerpadla, čtrnáct ventilů a mezi nimi spousta potrubí. I když se to vše nachází na pár metrech čtverečních, varny, jako je tato, jsou pro většinu Čechů velké svým významem. V minipivovaru Kolštejn v horské vesnici Branná jsem svědkem toho, jak vzniká nejoblíbenější nápoj v Česku. Pivo.

První knihu nechtěli Dagmar Lánské vydat

Kovářov – Spisovatelka Dagmar Lánská je autorkou úctyhodného počtu titulů o bylinkách, koření, ovoci a zelenině. Ačkoli letos v srpnu oslaví třiaosmdesáté narozeniny, s psaním rozhodně neskončila. „Letos by měl vyjít v nakladatelství Aventinum už můj 41. titul Zelené koření pěstované i plané, kde bude hodně předpisů a mnoho ilustrací," uvedla hned na začátku povídání Dagmar Lánská.

Pětasedmdesátiletá matka výrobce drog zajišťovala distribuci

Příbram /FOTOGALERIE/ - Nejstarší dealerka drog v Čechách, jiná metoda vaření pervitinu, nevšední přeprava omamné látky. To jsou nejzajímavější postřehy z policejní akce, která nesla název Leoš. Příbramským kriminalistům se při ní podařilo rozkrýt síť delaerů drog od výroby až po distribuci jednotlivým uživatelům.

Pětasedmdesátiletá matka výrobce drog zajišťovala distribuci

Příbram - Nejstarší dealerka drog v Čechách, jiná metoda vaření pervitinu, nevšední přeprava omamné látky. To jsou nejzajímavější postřehy z policejní akce, která nesla název Leoš. Příbramským kriminalistům se při ní podařilo rozkrýt síť delaerů drog od výroby až po distribuci jednotlivým uživatelům.

Na klášterní pivo si v Oseku museli počkat celých 69 let

Osek - Obnova klášterního pivovaru je součástí revitalizace kláštera, rozdělené do několika etap. Myšlenka začít v klášteře opět vyrábět pivo je z května roku 2009. O tom, že v objektu probíhá rekonstrukce, věděl jen málokdo. Až když byla instalována klasická technologie pro výrobu tradičního českého ležáku a v rámci zkušebního provozu měli občané Oseka možnost pivo ochutnat v místních restauracích a říci své připomínky, bylo jasné, že se záměr podařil.

Pryč s polotovary! Učí se vařit zdravě a z čerstvých surovin

Ústí n. O. – „Zdravé vaření z čerstvých surovin vůbec nemusí být složité a nudné. Je jednoduché a zábavné," tvrdí autorky projektu „Kdo s radostí vaří, dobře se mu daří" z ústeckého mateřského centra Medvídek. Nápad se líbil i donátorům, kteří jej loni podpořili při burze filantropie.