Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

U Jadrníčků vaří Náměšťské pivo, stále však česky a tradičně

Dlouholetá tradice vaření piva v Náměšti na Hané se započala už v roce 1590, se začátkem první světové války ovšem vaření piva v Náměšti na dlouhá desetiletí zaniklo. Teprve v roce 2014, o více než století později, pivovarnickou tradici oživil malý pivovar Jadrníček.

Režisér: Dokument je velké dobrodružství

Pardubice – „Dokument je vždycky velké dobrodružství. Člověk nikdy neví předem, kam ho zavede," nechal se slyšet při pondělním slavnostním uvedení režisérské verze snímku Pivo a Pardubice jeho režisér a scénárista JAN CHICAGO NOVÁK.

V Dolním Němčí si pochutnávali na povidlech

Dolní Němčí – Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí o tomto víkendu provoněly vařené trnky. Jeho prostory byly totiž opět po roce zasvěceny tradičnímu vaření trnek.Všichni příznivci této suroviny mohli za gurmánskými dobrotami zamířit v sobotu 5. září odpoledne. Po několika hodinách intenzivního vaření tam na ně totiž od 14. hodin čekala ochutnávka hotových povidel.

Na kvalitu jídel ve školní jídelně dohlédne šéfkuchař Jaroslav Sapík

Rakovník - Zásadní změnou v době letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.

Prosečští senioři sestavili kuchařku z dávných receptů

Proseč - Co je to vodouka? Z čeho se dělají pečánky? Přesně na tyto otázky odpoví nedávno vydaná Prosečská kuchařka, kterou zpracoval Klub seniorů Proseč. Je to již druhá publikace, kterou senioři takto vydali. Loni to byl soubor pověstí, pohádek a příběhu z Prosečska.

Jedno z nejrizikovějších míst? Paradoxně vlastní domov

Život je plný paradoxů. Domov například vnímáme jako oázu bezpečí, klidu a komfortu, který nic nenaruší. Přitom obvyklé činnosti spojené s životem v našem obydlí, domácí práce i jiné aktivity, kterým se zde věnujeme, bývají překvapivě jednou z nejčastějších příčin čerpání pojistného plnění. V rámci statistiky produktů životního pojištění Allianz pojišťovny jsou úrazy, jež se lidem stanou doma, dokonce na třetím místě chmurného žebříčku.

Čakovická škola otevřela moderní učebny

Čakovice - Základní škola Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích se od nového školního roku rozšířila o novou budovu. Investice za 25 milionů korun přinesla škole sedm nových učeben s kapacitou 210 žáků.

Filtrace vody se může prodražit

Chrudim - Mnozí Chrudimáci našli v uplynulých dnech ve svých poštovních schránkách leták pražské společnosti AQUA Consilium, ve kterém je aktuálně nabízena analýza, měření a kontrola vody používané ve zdejších domácnostech. 

Se svým školním menu předčí i kdejakou restauraci

Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.

V Přívratu v sobotu zavoní guláš a kynuté buchty

Přívrat – Vůně smažené cibule, koření a masa se v sobotu bude linout obcí nedaleko České Třebové. Uskuteční se tam už pátý ročník Guláš festivalu, gurmánské soutěže ve vaření kotlíkového guláše.

Bílý lev má posilu z Mnichova

Rokycany - Tým místních mladých kuchařů přijel motivovat jejich zkušenější a ve světě se pohybující kolega a vrstevník

OBRAZEM: V Brně hodovali milovníci hmyzu

Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.

Prázdniny ve finále. Jak je ještě užít?

Trutnovsko - Ručičky na pomyslném ciferníku prázdninového času už začínají obíhat dokola poslední chvíle bezstarostného volna. Srpnové léto, ke kterému patří trocha nostalgie, únavy a spousta vos, už pomalu stahuje rolety i u dětských táborů.

Kurz vaření přinesl nový vítr do školních jídelen

Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.

Basketbalisté Jiskry brali na klubovém kempu lekce od reprezentanta Jokla

Přibyslav – Zamiř výš, hraj basketbal. Hlavní motto týdenního soustřední TJ Jiskra Havlíčkův Brod není jen prázdným heslem. V Přibyslavi, kam Jiskra zamířila už sedmý rok po sobě, motivuje téměř sto dětí všech různých věkových kategorií i jeden výjimečný odchovanec.

Školy si stěžují na vyhlášku o stravování, řeší ji i radnice

Praha - S koncem prázdnin začínají školy a městské části řešit vyhlášku o školním stravování, která zavádí nová pravidla vaření pro děti, které potřebují dietu. Dietní vaření nebylo do letošního února legislativně ošetřeno a školy si jej řešily individuálně. Nová vyhláška zavádí centralizovaná pravidla, která musí školy splňovat, pokud chtějí vařit pro děti například s alergiemi. Řada ředitelů školních zařízení to vnímá jako zbytečnou komplikaci, která navíc přináší finanční náklady.

FOTO: Děti cizinců si užívají tábor v Ústí

Ústí nad Labem - Prázdniny si mají užívat všichni, říká Daniela Pettrichová z Poradny pro integraci cizinců. V loňském roce proto v Poradně vymysleli čtrnáctidenní příměstský tábor pro děti cizinců z Ústí. 

Šéfkuchař Tomáš Novotný: Jsme kuchaři, nejsme sypači!

Slaný - /ROZHOVOR/ Jedním z těch, kteří se snaží přinést hostu na talíři vysokou kvalitu a neustále překvapovat novými gastronomickými zážitky, je šéfkuchař Tomáš Novotný (31) z Hotelu Hejtmanský dvůr na Masarykově náměstí ve Slaném. Tamní kuchyni šéfuje pět a půl roku, přičemž předchozí zkušenosti sbíral zejména ve špičkových pražských restauracích. O svých schopnostech dokázal zakrátko přesvědčit majitele podniku manžele Frolíkovi natolik, že žezlo v kuchyni převzal v poměrně mladém věku.