Houbařský ON-LINE s uznávaným mykologem Jiřím Polčákem
Rostou? Do jakých míst se vydat? Dočkáme se letos václavek? Dá se vyrazit na houby i v zimě?
Rostou? Do jakých míst se vydat? Dočkáme se letos václavek? Dá se vyrazit na houby i v zimě?
Dlouholetá tradice vaření piva v Náměšti na Hané se započala už v roce 1590, se začátkem první světové války ovšem vaření piva v Náměšti na dlouhá desetiletí zaniklo. Teprve v roce 2014, o více než století později, pivovarnickou tradici oživil malý pivovar Jadrníček.
Zahrádky /FOTOGALERIE/ - Myslivci po roce opět vařili v polních podmínkách zvěřinové guláše.
Východní Čechy – Zdravá 5, ojedinělý vzdělávací projekt Nadačního fondu Albert, připravila od září pro děti z mateřských i základních škol nové výukové programy.
Červený Hrádek - Skoro dva tisíce lidí přišly v sobotu na Červená hrádek oslavit spolu s organizátory jubilejní dvacátý ročník Mistrovství ve vaření svíčkové.
Pardubice – „Dokument je vždycky velké dobrodružství. Člověk nikdy neví předem, kam ho zavede," nechal se slyšet při pondělním slavnostním uvedení režisérské verze snímku Pivo a Pardubice jeho režisér a scénárista JAN CHICAGO NOVÁK.
Dolní Němčí – Muzeum Na Mlýně v Dolním Němčí o tomto víkendu provoněly vařené trnky. Jeho prostory byly totiž opět po roce zasvěceny tradičnímu vaření trnek.Všichni příznivci této suroviny mohli za gurmánskými dobrotami zamířit v sobotu 5. září odpoledne. Po několika hodinách intenzivního vaření tam na ně totiž od 14. hodin čekala ochutnávka hotových povidel.
Benešov – Lukáš Vokrouhlík je uznávaný šéfkuchař, který momentálně reprezentuje českou kuchyni na mezinárodní výstavě EXPO v italském Miláně.
Rakovník - Zásadní změnou v době letních prázdnin prošla školní jídelna v Martinovského ulici v Rakovníku. Nově se již o stravování žáků, studentů a kantorů nebude starat soukromá firma, ale příspěvková organizace Školní jídelna, kterou zřídilo vedení města. Na kvalitu jídel bude navíc dohlížet uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík.
Žatec - Jakub Veselý stojí za zrodem Létajícího Falkon pivovaru, vaří méně tradiční piva.
Chomutovsko - Ani s koncem prázdnin a návratem dětí do školních lavic aktivita organizátorů kulturních a společenských akcí neklesá. Naopak, následující víkend nabízí bohatou a pestrou možnost výběru relaxace pro všechny generace.
Královéhradecko - Kuchyně plná špíny a plísně, mezi tím psi a jejich žrádlo, larvy, zapáchající odpadky či plné popelníky vedle připravovaného jídla… Kdo by chtěl jíst v takové restauraci?
Královéhradecko - Kuchyně plná špíny a plísně, mezi tím psi a jejich žrádlo, larvy, zapáchající odpadky či plné popelníky vedle připravovaného jídla… Kdo by chtěl jíst v takové restauraci?
Plumlov – Pokud si myslíte, že je váš kotlíkový guláš lepší než ostatní, přijďte na čtvrtý ročník Plumlovského kotlíku. V plumlovském kempu Žralok, kde soutěžní klání amatérských kuchařů vypukne, ho zhodnotí jak odborná porota, tak i diváci.
Proseč - Co je to vodouka? Z čeho se dělají pečánky? Přesně na tyto otázky odpoví nedávno vydaná Prosečská kuchařka, kterou zpracoval Klub seniorů Proseč. Je to již druhá publikace, kterou senioři takto vydali. Loni to byl soubor pověstí, pohádek a příběhu z Prosečska.
Život je plný paradoxů. Domov například vnímáme jako oázu bezpečí, klidu a komfortu, který nic nenaruší. Přitom obvyklé činnosti spojené s životem v našem obydlí, domácí práce i jiné aktivity, kterým se zde věnujeme, bývají překvapivě jednou z nejčastějších příčin čerpání pojistného plnění. V rámci statistiky produktů životního pojištění Allianz pojišťovny jsou úrazy, jež se lidem stanou doma, dokonce na třetím místě chmurného žebříčku.
Slovácko - První zářijový víkend slibuje pestrou nabídku kulturních pořaduů. Vyberte si!
Čakovice - Základní škola Dr. Edvarda Beneše v Čakovicích se od nového školního roku rozšířila o novou budovu. Investice za 25 milionů korun přinesla škole sedm nových učeben s kapacitou 210 žáků.
Kraslice – Je patrně nejmladším sládkem v republice. Je přitom v pouhých jednadvaceti letech ověnčený celou řadou cen za recepty piv, která sám vymyslel a uvařil.
Poděbrady - Nová školka pojme 37 dětí ve dvou třídách a je od prvního dne naplněna. Poděbrady mají „školkovou" kapacitu 561 dětí.
Chrudim - Mnozí Chrudimáci našli v uplynulých dnech ve svých poštovních schránkách leták pražské společnosti AQUA Consilium, ve kterém je aktuálně nabízena analýza, měření a kontrola vody používané ve zdejších domácnostech.
České Budějovice - Několik kilometrů od Číměře strávily skautky z českobudějovického 2. oddílu Fénix letošní tábor.
Chříč - Loni byl obnoven areál pivovaru a na začátku letošního léta se v něm začalo vařit pivo.
Přívrat – Řád zlaté vařečky si na Guláš festivalu v Přívratu podle odborné poroty vyvařil tým U pěti koček.
Otrokovice – Jednu gratulaci za druhou sklízí tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova. Menu ve složení dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a ovoce v jogurtu z nich v úterý odpoledne udělalo ty nejlepší kuchařky školních obědů v Česku.
Přívrat – Vůně smažené cibule, koření a masa se v sobotu bude linout obcí nedaleko České Třebové. Uskuteční se tam už pátý ročník Guláš festivalu, gurmánské soutěže ve vaření kotlíkového guláše.
Rokycany - Tým místních mladých kuchařů přijel motivovat jejich zkušenější a ve světě se pohybující kolega a vrstevník
Brno – Cvrčci na másle, grilované saranče nebo šváb v těstíčku? Zatímco někteří lidé kvůli hmyzu v talíři volají v restauraci obsluhu, ti, kteří přišli ve středu večer do brněnského Klubu cestovatelů, ho považují za unikátní lahůdku.
Trutnovsko - Ručičky na pomyslném ciferníku prázdninového času už začínají obíhat dokola poslední chvíle bezstarostného volna. Srpnové léto, ke kterému patří trocha nostalgie, únavy a spousta vos, už pomalu stahuje rolety i u dětských táborů.
Pelechy – Nejlepší guláš na 4. ročníku Pelechenského gurgulu uvařilo trio Míša, Petr a Lukáš ze Stráže. Svým gurmánským výtvorem nechalo za sebou šest soutěžících.
I když se členové expedice Wild Challenge snažili, výstup na Gasherbrum I zhatilo počasí.
Ústecko - Vybavení spotřebiči v posledních pěti letech stagnuje. Češi si ale věří: 77 % je přesvědčeno, že domácí práce by zvládli i bez nich.
Liberecký kraj - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka.
Vybavení spotřebiči v posledních pěti letech stagnuje. Češi si ale věří: 77 % je přesvědčeno, že domácí práce by zvládli i bez nich.
Slunečné sobotní dopoledne mělo v pěčické hospůdce lehce pikantní nádech. Do širokého okolí se linula nádherná vůně, na dvoře hospody se totiž konal Gulášfest.
Liberecko - Vybavení spotřebiči v posledních pěti letech stagnuje. Češi si ale věří: 77 % je přesvědčeno, že domácí práce by zvládli i bez nich.
Severní Čechy /ANKETA/ - Vybavení spotřebiči v posledních pěti letech stagnuje. Češi si ale věří: 77 % je přesvědčeno, že domácí práce by zvládli i bez nich.
Liberecký kraj - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka.
Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.
Přibyslav – Zamiř výš, hraj basketbal. Hlavní motto týdenního soustřední TJ Jiskra Havlíčkův Brod není jen prázdným heslem. V Přibyslavi, kam Jiskra zamířila už sedmý rok po sobě, motivuje téměř sto dětí všech různých věkových kategorií i jeden výjimečný odchovanec.
Sezemice - Zřejmě závada na elektroinstalaci, nebo vznícení jídla při vaření mohla za požár bytu v Sezemicích.
Nejen školy se už pomalu připravují na začátek školního roku, svou programovou nabídku aktivit sestavují i rodinná centra. Novojičínský Provázek rozjíždí bezpočet kroužků pro děti i dospělé.
Praha - S koncem prázdnin začínají školy a městské části řešit vyhlášku o školním stravování, která zavádí nová pravidla vaření pro děti, které potřebují dietu. Dietní vaření nebylo do letošního února legislativně ošetřeno a školy si jej řešily individuálně. Nová vyhláška zavádí centralizovaná pravidla, která musí školy splňovat, pokud chtějí vařit pro děti například s alergiemi. Řada ředitelů školních zařízení to vnímá jako zbytečnou komplikaci, která navíc přináší finanční náklady.
Stolní sladidlo na bázi Oligofruktózy a Steviových glykosidů.
Plzeň - Česká kapela Monkey Business vyměnila na jeden den své hudební nástroje za chmel, vodu a ječný slad.
Ústí nad Labem - Prázdniny si mají užívat všichni, říká Daniela Pettrichová z Poradny pro integraci cizinců. V loňském roce proto v Poradně vymysleli čtrnáctidenní příměstský tábor pro děti cizinců z Ústí.
Domažlice – Po stopách Msgre Bohumila Staška bylo téma prázdninového kurzu angličtiny, kterou letos poprvé uspořádala domažlická základní škola sídlící v ulici pojmenované po této významné osobnosti.
Rakovník – Prvního září se znovu otevřou nejen dveře škol, ale také rakovnické školní jídelny.
Cheb - Ratolesti do pěti let se nejčastěji zraní doma, nejvážnější jsou ale dopravní nehody.
Slaný - /ROZHOVOR/ Jedním z těch, kteří se snaží přinést hostu na talíři vysokou kvalitu a neustále překvapovat novými gastronomickými zážitky, je šéfkuchař Tomáš Novotný (31) z Hotelu Hejtmanský dvůr na Masarykově náměstí ve Slaném. Tamní kuchyni šéfuje pět a půl roku, přičemž předchozí zkušenosti sbíral zejména ve špičkových pražských restauracích. O svých schopnostech dokázal zakrátko přesvědčit majitele podniku manžele Frolíkovi natolik, že žezlo v kuchyni převzal v poměrně mladém věku.