Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sobota bude ve Slováckém divadle patřit první premiéře letošního roku. Tým režiséra Michala Zetela připravil inscenaci s názvem Zlatý drak. Její děj diváky zavede do jedné thajské restaurace, zároveň se diváci mohou těšit na jedno velké a v divadle prý doposud nezrealizované překvapení. O jaké jde, však neprozradil ani režisér Michal Zetel. Svěřil ale s tím, jaký má vztah k vaření a thajské kuchyni obzvášť a jak vypadá jeho premiérový den.
Brno – Menu o několika chodech ve vybraných luxusních restauracích si lidé mohou dopřát za maximálně šest set korun. V pátek začíná v Brně Grand restaurant festival. Gurmáni mohou ve vybraných restauracích ochutnat jinak několikanásobně dražší pokrmy za zvýhodněné ceny. Festival potrvá až do konce února.
Kroměříž – Den otevřených dveří pořádali 14. ledna na Základní škole U Sýpek v Kroměříži: rodičům a předškolákům umožnil obrazně řečeno nahlédnout do budoucnosti.
Chrastava - Těšil se na výdobytek moderní techniky, místo toho mohl uvařit možná tak polevu na dort. Na místo iPhonu totiž mladému muži z Chrastavy přišla na objednávku z internetového bazaru čokoláda na vaření.
Klatovsko – Před Vánocemi v roce 2012 tehdy 20letý Petr Kutnar ze Sedlčan omylem zapálil vlakové nádraží na Špičáku a poté vzal do zaječích. Jenže spravedlnosti utéci nedokázal.
Brno – Vystudoval antropologii, pak si ale uvědomil, že svou budoucnost chce strávit vařením. Nyní Jan Kaplan pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Pavillon a má před sebou účast na nejprestižnější české kuchařské soutěži.
Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Východní Čechy, Kopidlno /ROZHOVOR/ - „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Praha /FOTOGALERIE/ - Třetí ročník zimního třítýdenního gurmánského festivalu Chef Time Fest odstartoval v pražské dejvické restauraci Avantgarde. Doslova famózně. Ve čtvrtečním večeru nebylo ve známé restauraci k hnutí. U každého ze sedmi stolů bylo osm obsazených mít a jedna židle vždy volná. Na ní se střídali šéfkuchaři, který v ten večer vařili.
Během roku zaznamená každá pojišťovna tisíce pojistných událostí. Většinou se jedná o nepříjemnou zkušenost, na kterou postižení vzpomínají jen neradi. Z některých případů však časem vznikají historky, které aktéři vyprávějí ještě dlouhá léta a v paměti zůstanou i zaměstnancům pojišťovny.
Severní Čechy - Během roku zaznamená každá pojišťovna tisíce pojistných událostí. Většinou se jedná o nepříjemnou zkušenost, na kterou postižení vzpomínají jen neradi. Z některých případů však časem vznikají historky, které aktéři vyprávějí ještě dlouhá léta a v paměti zůstanou i zaměstnancům pojišťovny.
Kopidlno – „Byla to úžasná zkušenost," říká v obsáhlém rozhovoru pro Deník Roman Kotlář (26), který si nedávno splnil kulinářský sen a může se pyšnit titulem MasterChef Česko.
Zlín - Ranní požár v domě v Přílucké ulici ve Zlíně způsobil škodu asi za 100.000 korun. Seniorka, která v domě bydlí, usnula při vaření, potraviny vzplály a oheň zachvátil i kuchyňskou linku. Ženu zachránil soused, který použil hasicí přístroj a o zbytek se postarali profesionální hasiči. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.
Praha /INFOGRAFIKA/ – Celá třetina Čechů vyhazuje jídlo a přiznává, že minimálně několikrát do měsíce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Špatné uchovávání přebytků z vaření, nedostatečná kontrola data spotřeby, příliš velké nákupy a zkažené potraviny, které se nestihnou spotřebovat. To jsou důvody, proč končí nakoupené a nevyužité jídlo v odpadcích.
Slovácko – Dva dny před letošními Vánocemi vyšel druhý díl knihy Libora Velana Jak chutná Slovácko. Zhruba rok po vydání dílu prvního se tak čtenáři mohou těšit na další leporelo receptů původních jídel z našeho kraje, jejich fotografií i historických snímků, poukazujících na to, v jakých souvislostech a za jakých okolností jídla vznikala.
Spytihněv – Požár digestoře byl hlášen hasičům v pátek v odpoledních hodinách. Došlo k němu v obci Spytihněv. Než však hasiči dojeli na místo, majitelé požár uhasili.
Abuja – Při požáru cisterny v Nigérii zahynulo ve čtvrtek přes 100 lidí, uvedla dnes agentura AP. K nehodě došlo, když si lidé plnili své plynové bomby určené pro vaření, aby byli zásobení na nadcházející vánoční svátky.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Končí advent a přichází vánoční svátky. Jaký je rozdíl v tomto období v katolické a evangelické církvi jsme se zeptali evangelického faráře Michala Vogla. Ten v Uherském Hradišti působí přes tři roky.
Teplicko - Vánoční svátky patří z pohledu hasičů k těm klidnějším obdobím roku, přesto i v tomto svátečním období musí jednotky požární ochrany vyjíždět k požárům, dopravním nehodám nebo jiným mimořádným událostem, na kterých se mnohdy podílí lidská neopatrnost či neznalost.
Slovácko – I když je řemeslný pivovar Velický Bombarďák oficiálně otevřený teprve prvním rokem, na Vánoce nezahálí. Jeho majitelé připravují několik pivních speciálů pro chmelové labužníky. V chuti poznají med, čokoládu, kávu i chilli. „Máme uvařený třináctistupňový světlý ležák z lesního medu od našeho místního včelaře. Takže horňácký med v horňáckém pivu," představil svůj vánoční speciál jeden z vlastníků Ladislav Lukács.
Valašské Klobouky – Speciální kuchařskou knihu vydal Dětský lesní klub Vrběnka. Kuchařka obsahuje na šedesát jídel, které zvládnou i děti. Nechybí ani fotky pokrmů, momentky z jejich přípravy a říkadla či písničky, kterými si děti ve Vrběnce zpříjemňují vaření.
Břeclavsko – Dýňové pivo? Před Vánocemi je možné všechno. Potvrzuje to nabídka minipivovaru Frankies z Břeclavi. „Letos děláme nově dýňový speciál. Je v něm pečená dýně, koření, takže to má takovou vánoční příchuť," uvedl jeden ze zakladatelů minipivovaru Štěpán Přikryl.
Náchod - Nejlepší bramborový salát roku 2015 připravili podle hodnocení veřejnosti Saláti z Náchoda. Ti byli jedním z pěti týmů, které se v pátek odpoledne zúčastnily třetího ročníku soutěže „Bramborový salát Saxana 2015, která se konala na Masarykově náměstí v Náchodě.
Česká Kamenice – Dlouhých šedesát let museli českokameničtí čekat na vlastní pivo. Dočkali se až letos, kdy českokamenický pivovar uvařil již několik várek příležitostných piv.
Jičínsko – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.
Hustopeče – S alkoholem i bez. Horké vánoční punče dvojího druhu nabízeli v sobotu nadšenci na hustopečském náměstí. O ten nej soutěžily čtyři týmy. Z vítězství se nakonec radovaly všechny. U porotců i u veřejnosti.
Tábor – Brzy poté, co samolibý krajský hejtman Balthasar de Bossi roku 1767 pronajal táborský pivovar sladovnickému mistru Josefu Palečkovi z Milevska, se ukázalo, že Paleček není s to platit nájem.
Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.
Kateřina Frýdlová z Krnova je studentkou Střední školy zemědělství a služeb Město Albrechtice. Brzy bude také jednou z patnácti finalistek v celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Nejlepší autoři svačin se utkají 8. prosince v Praze za dohledu moderátorky Markéty Hrubešové.
Havlíčkův Brod – Studenti Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod Jakub Flégr a Adéla Dangová se na začátku tohoto týdne zúčastnili v Remeši mezinárodní soutěže hotelových škol ve vaření o Trofej Philippa Milla.
Mnohý muž by možná ideální partnerku definoval následovně - Česká Miss, moderátorka zpráv, inženýrka marketingu a mažoretka, která ráda tráví čas v kuchyni a na Vánoce napeče cukroví. Tuto charakteristiku do puntíku splňuje Gabriela Kratochvílová.
Asie /VIDEO/ - Neuvěřitelně se ke svému šestitýdennímu štěněti zachoval jeho majitel. Malého Tuffyho totiž hodil do hrnce a začal vařit. Nebohé zvíře jen zázrakem přežilo.
Napajedla - Již po osmé se v adventním čase otevírají zámecké brány pro návštěvníky, kteří si chtějí užít pohodu, klid, cítit příjemnou atmosféru či popíjet bylinkové čaje a dobrou kávu.
Praha /ROZHOVOR/ - Na třetím ročníku festivalu Chef Time Fest nebude chybět. Byl u obou předchozích a tvrdí, že tento festival má v diáři zapsaný už dlouhou dobu. A věří, že tomu tak bude ještě mnoho let. Marek Raditsch patří v současné době díky porotcovství v televizní soutěži MasterChef mezi nejznámější postavy gastronomie na tuzemské kuchařské scéně.
Praha /FOTOGALERIE/ - Po roce se opět v Praze uskuteční festival, na kterém se sejdou špičkoví čeští šéfkuchaři. Třetí ročník zimního Chef Time Festu potrvá od 7. do 28. ledna a uskuteční se převážně v dejvické restauraci AvantGarde. Své umění na festivalu předvedou dvě desítky předních českých šéfkuchařů.
Uherské Hradiště - Rádi bychom si objednali dvě jarošovská piva. Taková věta je už několik let pouze vysněným přáním některých milovníků piva. Už za několik měsíců se ale velmi pravděpodobně opět dočkají. V létě 2016 by se totiž v Jarošově po dlouhých osmnácti letech mělo opět začít vařit pivo.
Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.
Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.
Velké Bílovice – Do kuchařského se oblékl už pošesté. A s pomocí téměř desítky kamarádů uvařil venku, v srdci domovských Velkých Bílovic, další poctivou zelňačku. „Co je na tom nejtěžší? Dát všeho tak akorát, dobře to vyladit a vyhrát," směje se Martin Hemza.