Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Dejte si o Vánocích pozor na požáry

Teplicko - Vánoční svátky patří z pohledu hasičů k těm klidnějším obdobím roku, přesto i v tomto svátečním období musí jednotky požární ochrany vyjíždět k požárům, dopravním nehodám nebo jiným mimořádným událostem, na kterých se mnohdy podílí lidská neopatrnost či neznalost.

Kakaový slad speciálu okoření chilli papričky

Slovácko – I když je řemeslný pivovar Velický Bombarďák oficiálně otevřený teprve prvním rokem, na Vánoce nezahálí. Jeho majitelé připravují několik pivních speciálů pro chmelové labužníky. V chuti poznají med, čokoládu, kávu i chilli. „Máme uvařený třináctistupňový světlý ležák 
z lesního medu od našeho místního včelaře. Takže horňácký med v horňáckém pivu," představil svůj vánoční speciál jeden z vlastníků Ladislav Lukács.

Děti mají vlastní kuchařku

Valašské Klobouky – Speciální kuchařskou knihu vydal Dětský lesní klub Vrběnka. Kuchařka obsahuje na šedesát jídel, které zvládnou i děti. Nechybí ani fotky pokrmů, momentky z jejich přípravy a říkadla či písničky, kterými si děti ve Vrběnce zpříjemňují vaření.

Saláti zvítězili už potřetí

Náchod - Nejlepší bramborový salát roku 2015 připravili podle hodnocení veřejnosti Saláti z Náchoda. Ti byli jedním z pěti týmů, které se v pátek odpoledne zúčastnily třetího ročníku soutěže „Bramborový salát Saxana 2015, která se konala na Masarykově náměstí v Náchodě.

Bramborový salát Hany Štěrbové

Jičínsko – V předvánočním čase vám přiblížíme, jak připravují oblíbený bramborový salát starostové obcí a měst. Možná, že vás budou inspirovat a některý recept vyzkoušíte.

Ve Slováckém muzeu se rodili Mikuláši i čerti z kynutého těsta

Uherské Hradiště – Jak mohou maminky nebo babičky připravit svým ratolestem malé mikulášské překvapení, k němuž stačí hladká mouka, sůl, žloutky, máslo, vlažné mléko, cukr, droždí, rozinky a hřebíček, to se mohly v sobotu dopoledne dozvědět v hlavní budově Slováckého muzea ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti.

Bojové a kuchařské umění Kateřiny Frýdlové

Kateřina Frýdlová z Krnova je studentkou Střední školy zemědělství a služeb Město Albrechtice. Brzy bude také jednou z patnácti finalistek v celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Nejlepší autoři svačin se utkají 8. prosince v Praze za dohledu moderátorky Markéty Hrubešové.

Gabriela Kratochvílová: U vaření často tančím

Mnohý muž by možná ideální partnerku definoval následovně - Česká Miss, moderátorka zpráv, inženýrka marketingu a mažoretka, která ráda tráví čas v kuchyni a na Vánoce napeče cukroví. Tuto charakteristiku do puntíku splňuje Gabriela Kratochvílová.

Štěně mu rozkousalo mobil. Tak je uvařil

Asie /VIDEO/ - Neuvěřitelně se ke svému šestitýdennímu štěněti zachoval jeho majitel. Malého Tuffyho totiž hodil do hrnce a začal vařit. Nebohé zvíře jen zázrakem přežilo.

Vánoční vůně v zámku Napajedla

Napajedla - Již po osmé se v adventním čase otevírají zámecké brány pro návštěvníky, kteří si chtějí užít pohodu, klid, cítit příjemnou atmosféru či popíjet bylinkové čaje a dobrou kávu.

Šéfkuchař Marek Raditsch: Vaření s chutí a láskou se na talíři pozná

Praha /ROZHOVOR/ - Na třetím ročníku festivalu Chef Time Fest nebude chybět. Byl u obou předchozích a tvrdí, že tento festival má v diáři zapsaný už dlouhou dobu. A věří, že tomu tak bude ještě mnoho let. Marek Raditsch patří v současné době díky porotcovství v televizní soutěži MasterChef mezi nejznámější postavy gastronomie na tuzemské kuchařské scéně.

Špičkoví šéfkuchaři se potkají v jedné kuchyni. Přichází Chef Time Fest

Praha /FOTOGALERIE/ - Po roce se opět v Praze uskuteční festival, na kterém se sejdou špičkoví čeští šéfkuchaři. Třetí ročník zimního Chef Time Festu potrvá od 7. do 28. ledna a uskuteční se převážně v dejvické restauraci AvantGarde. Své umění na festivalu předvedou dvě desítky předních českých šéfkuchařů.

První pivo z Jarošova dorazí do restaurací v létě 2016

Uherské Hradiště - Rádi bychom si objednali dvě jarošovská piva. Taková věta je už několik let pouze vysněným přáním některých milovníků piva. Už za několik měsíců se ale velmi pravděpodobně opět dočkají. V létě 2016 by se totiž v Jarošově po dlouhých osmnácti letech mělo opět začít vařit pivo.

Vařit začal Dominik až ve škole

Dříteň - V době, kdy se Dominik Dorňák hlásil na budějovickou hotelovku, neměl s vařením téměř žádné zkušenosti. Jak ale říká, kuchařské řemeslo ho mimo jiné i díky kulinářským pořadům v televizi chytlo a po třech letech se může osmnáctiletý student z Dřítně na Českobudějovicku pochlubit celkově desátým místem v televizní soutěži MasterChef.

Televizní kuchařka: Staré recepty počítají s polovičními porcemi

Praha /ROZHOVOR/ - V polovině listopadu vyšla Karolíně Kamberské už druhá kniha inspirativních receptů s názvem Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně. V knize lze najít všechny recepty z devatenácti dílů televizního pořadu Karolína, domácí kuchařka natočených v roce 2015. První část mohli vidět diváci na TV Prima už počátkem roku. Další se vysílají v průběhu tohoto podzimu každou sobotu v 18.10 hodin.

Recept na dobrou zelňačku? Dát všeho tak akorát, říká Hemza

Velké Bílovice – Do kuchařského se oblékl už pošesté. A s pomocí téměř desítky kamarádů uvařil venku, v srdci domovských Velkých Bílovic, další poctivou zelňačku. „Co je na tom nejtěžší? Dát všeho tak akorát, dobře to vyladit a vyhrát," směje se Martin Hemza.

Restaurant day v Prostějově ovládly pokrmy s chapadly i domácí pivo

Prostějov – Vůně jídla i pití se v sobotu linula z prostějovského Národního domu. Dopoledne si zde pořadatelé již tradiční akce Restaurant day připravili pro návštěvníky pestrou paletu sladkostí, polévek či vína. Jak restaurace Národního domu, tak jeho sklepení se zaplnily lidmi, kteří přišli potěšit své chuťové buňky.

V Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou

Lidé v Trnové u Prahy mají opět problémy s pitnou vodou. Nesmí se pít nebo používat k přípravě nápojů a jídel bez převaření. Dnes to řekla ředitelka odboru hygieny obecné a komunální středočeských hygieniků Libuše Polanská. Obec se zhruba 350 obyvateli měla problémy s pitnou vodu již v létě. Tehdy se vůbec nesměla používat k pití, vaření a umývání.

Stehlík: U kávy hraje prim nejen chuť, ale i příprava

Znojmo – Narodil se ve Znojmě a svůj profesní život spojil s kávou. Naučil se ji připravovat v Itálii. Rok a půl byl spolumajitelem legendární kavárny Savoy v Brně. Řeč je o Richardu Stehlíkovi, který v adventním čase přijede do rodného města, aby zde lidem nabídl k ochutnání vlastní značku kávy d´Elvert.

Osudovou se nám stala silvestrovská párty, tvrdí vítězný svatební pár

Suchá Loz – Rozdílem 32 hlasů zvítězili novomanželé Lucie a Petr Bujáčkovi ze Suché Loze v soutěži Svatební pár 2015. Čtenáři Deníku jim jich zaslali celkem 258. „Jsme nadšení. S takovým skvělým umístěním jsme vůbec nepočítali, moc děkujeme všem, kteří zaslali hlasovací kupon v náš prospěch," přiznává Lucie Bujáčková.

Pískomil se vrací: Vyhrajte vstupenky!

Chrudim - Kapela pro děti a rodiče PÍSKOMIL SE VRACÍ se opravdu s velkou radostí vrací do Chrudimského Kina 1.12. od 17 hodin. Tentokrát se speciální mikulášskou šou věnovanou jak jinak než Mikulášům, čertům a andělům. Pískomil osobně garantuje ten nejlepší rokenrolový mikulášský mejdan v Chrudimi!

Restaurant Day proběhne ve čtyřech městech na Novojičínsku

Projekt, který má kořeny ve Finsku, přináší lidem jedinečnou příležitost otevřít si v tento den svoji „restauraci". Hlavním smyslem festivalu je sdílet kuchařské zkušenosti a recepty a u toho se dobře pobavit s lidmi, jež mají stejnou vášeň pro vaření. Provizorní stánek si mohou nadšenci jídla postavit kdekoliv doma, na ulici, zahradě, zkrátka, kde je napadne.

ROZHOVOR: Šoférovat sanitku přináší úžasný pocit

Zahájí - Otec zaučoval syna. Sloužili spolu u českobudějovické záchranné služby. Bohuslav Suchý pomyslnou rodinnou štafetu za volantem sanitky předával synovi Tomášovi Suchému. Tomu se nejdříve pracovat po boku otce moc nechtělo. Cítil se příliš pod dozorem. Časem ale změnil názor. Když po půl roce navíc mohl přejít na jiné místo, rozhodl se zůstat takzvaně u táty.

FOTO: Gulášofest a štrúdlobraní ve Velkém Oseku

Velký Osek - Pilotní ročník gulášofestu a štrúdlobraní se uskutečnil v sobotu v Dělnickém domě. Sešlo se zhruba 15 soutěžících. „Myslím, že na první ročník je to docela parádní účast," usmívala se organizátorka Vladimíra Dittrichová.

Mluvík i čelenka pro plavce. Organizace pomáhá nevidomým v Šumperku

Šumperk – Teploměr, který mluví, malý přístroj hlásící barvu oblečení, hladinový indikátor zapípá, když je při zalévání kávy hrnek plný. To jsou jen některé z pomůcek, které používají lidé se zrakovým postižením. Všechny tyto věci si lze prohlédnout v šumperské pobočce Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých, která se nachází v ulici 8. května.

Karolíně, domácí kuchařce, vyšla nová kniha Štěstí z kuchyně

Praha - Po loňské úspěšné knize 'Karolína, domácí kuchařka' vyšla druhá kniha inspirativních receptů 'Karolína, domácí kuchařka: Štěstí z kuchyně'. "Samozřejmě, že název knihy je nadsázka. Samotné jídlo ještě nikomu štěstí nepřineslo. Ale přesto věřím, že když se ocitneme doma i se svým rancem malých i velkých trápení, může být to správné jídlo ideální terapií," řekla autorka publikace Karolína Kamberská.

Majitel připálil jídlo a spal vedle v pokoji

Zlín – Dvě jednotky profesionálních hasičů vyjížděly ve čtvrtek kolem půl jedenácté večer do zakouřeného bytu v Malenovicích. „Podle oznámení občanů vycházel z jednoho z bytů v desátém podlaží bytového domu v ulici třída Svobody kouř a nikdo neotvíral. Po násilném vniknutí hasiči zjistili, že příčinou bylo připálení potravin při vaření. Ke vzniku požáru naštěstí nedošlo," popsal mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Znojmo nabízí areál pivovaru po částech, opozice je ve střehu

Znojmo - Pivo uvařené ve Znojmě ochutnají lidé přímo v areálu pivovaru již v úterý. Radnice se nyní rozhodla hledat investory i pro další prostory rozsáhlého areálu. Někteří pozorovatelé ale poukazují na chybějící ucelenou koncepci a riziko takového kroku. Město ukazuje na vysoké náklady, pokud by mělo pivovar rekonstruovat pouze ve své vlastní režii.