Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Oslavte s novobystřickými dětmi Den mrkve

Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.

Autorka kuchařských knih Čirina bavila nejen historkami s prezidentem

Kolín – Zajímavé setkání se uskutečnilo v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových.

Zamilujte si chutě Asie

Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.

O víkendu se v Liberci konají Čokoládové hody

Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.

Nedostatek palmového oleje zdražuje sójové boby

Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.

Lidé baštili v Doubravici polévky. Vybírali tu nejchutnější

Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.

Pražská plynárenská od května sníží ceny zemního plynu o jedenáct procent

Praha - Pražská plynárenská od 1. května 2016 zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.

Pražská plynárenská od května sníží ceny zemního plynu o 11 procent

Praha - Pražská plynárenská od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.

U sousedů zkouší společenské vaření

Linec - V linecké bývalé tabačce organizuje Bianca Gusenbauerová večery Social Cooking & Dining. Ke společnému vaření, ochutnání, popovídání a poznání druhých přišlo v sobotu večer 32 zájemců, kteří se většinou vzájemně neznali. „V popředí je pospolitost a zábava," říká Gusenbauerová.

OBRAZEM: Čokoládové zelí s kachnou? Festival nabízí netradiční recepty

Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit. 

Jana Topolová, vedoucí prodejny, důchodkyně

Jana Topolová se narodila v roce 1947 a dlouhodobě se věnuje práci pro druhé. Je místopředsedkyní městského výboru Svazu důchodců Praha, předsedkyní jeho rekreační komise a předsedkyní Aktivních seniorů Praha 15.

Kuchaři trénují menu na kulinářskou olympiádu

Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.

Děti se přestěhovaly do samostatného bytu na Žampachu

Žampach – Domov pod hradem Žampach poskytuje pobytovou sociální službu také pro dětské klienty. Jedná se o malou skupinku dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině a pro které se dosud nepodařilo najít jinou vhodnou náhradní rodinnou péči například v pěstounské rodině. Pobytové služby pro děti kladou vyšší a specifické nároky na poskytovatele.

Košt drkotin slavil po roční přestávce úspěch. Lidé ochutnali přes 20 vzorků

Milotice /FOTOGALERIE/ – Košt drkotin se po roční přestávce vrátil do Milotic. Jeho obnovení se ujali místní dobrovolní hasiči. Přichystali jednadvacet vzorků ze čtyř obcí a další speciality k snědku a na zapití. „Štafetu jsme převzali od paní Nedvědické a Pressové. Byli jsme zklamaní, že košt není, a místní mají o drkotinu zájem," sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Miloticích Jan Řihák.

Klání o Zlatou vařečku zaplnilo les. Děti vařily i závodily

Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.

Nielsen: Polotmavého a řezaného piva se loni prodal dvojnásobek

Praha – Loni si Češi v obchodech koupili skoro 66 tisíc hektolitrů polotmavého nebo řezaného pivo v lahvích. To je dvojnásobek proti předloňským nákupům. Ukazují to údaje společnosti Nielsen zabývající se maloobchodním trhem. Přes nárůst činily prodeje těchto nápojů jen necelé procento z pivního trhu. Další růst se dá čekat letos, řezané pivo v lahvích začíná prodávat například Velkopopovický ko­zel.

Žákům šmakuje i česneková polévka

Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.

Martin Staněk: Nikdy nechci ztratit svou kuchařskou hrdost

/ROZHOVOR/ Narodil se
 v Bruntále a první roky svého života prožil na sádkách v Tylově, o které se staral jeho otec. K vaření jej přivedli a ve všech studiích podporovali jeho rodiče. Talent k vaření se u Martina Staňka projevoval již od mládí, kdy získával mnohá ocenění na gastronomických soutěžích, nyní je šéfkuchařem pražské společnosti Perfect Canteen Kooperativa a jeho práce jej baví a naplňuje.