Sedlčany – David Hroch, ředitel Městského muzea v Sedlčanech, říká: „Velikonoční výzdoba u nás doma nesmí chybět." Vysvětluje, že tím má na mysli různé kraslice, ale především věnec ze sedlčanské keramické dílny Jury Vanyi.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května 2016 zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Praha /ROZHOVOR/ – Seriál s vůní jídla a chutí života, to je Ohnivý kuře na TV Prima (dnes večer ve 20.15). Leoš Trébl (herec Josef Polášek) je v područí své ženy Renaty.
Linec - V linecké bývalé tabačce organizuje Bianca Gusenbauerová večery Social Cooking & Dining. Ke společnému vaření, ochutnání, popovídání a poznání druhých přišlo v sobotu večer 32 zájemců, kteří se většinou vzájemně neznali. „V popředí je pospolitost a zábava," říká Gusenbauerová.
Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit.
Benešov – První středočeská Burza filantropie, která se konala v Benešově, připsala přihlášeným sociálním projektům neziskových organizací 212 tisíc korun.
Tábor – Život i kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové zpestřuje velikonoční výstavu v táborské Galerii 140. Nabízí dobové předměty, recepty či jídelní menu konce 19. století.
Jana Topolová se narodila v roce 1947 a dlouhodobě se věnuje práci pro druhé. Je místopředsedkyní městského výboru Svazu důchodců Praha, předsedkyní jeho rekreační komise a předsedkyní Aktivních seniorů Praha 15.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Žampach – Domov pod hradem Žampach poskytuje pobytovou sociální službu také pro dětské klienty. Jedná se o malou skupinku dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině a pro které se dosud nepodařilo najít jinou vhodnou náhradní rodinnou péči například v pěstounské rodině. Pobytové služby pro děti kladou vyšší a specifické nároky na poskytovatele.
Milotice /FOTOGALERIE/ – Košt drkotin se po roční přestávce vrátil do Milotic. Jeho obnovení se ujali místní dobrovolní hasiči. Přichystali jednadvacet vzorků ze čtyř obcí a další speciality k snědku a na zapití. „Štafetu jsme převzali od paní Nedvědické a Pressové. Byli jsme zklamaní, že košt není, a místní mají o drkotinu zájem," sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Miloticích Jan Řihák.
Teplicko - Od září loňského roku spolupracuje Hotelová škola s Domem dětí a mládeže Teplice pod vedením Ladislava Pertla. Každou středu se v kuchyňkách Hotelové školy schází 10 dětí ve věku od 10-12let, dokonce se pravidelně zúčastňuje kroužku i babička jednoho z chlapců.
Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.
Kraslice – Devět metrů a třiatřicet centimetrů. Tak dlouhou jitrnici vyrobil v sobotu v Kraslicích řezník Miroslav Kmec. Překonal tak republikový rekord, který oficiálně drží v České knize rekordů město Hodonín.
Praha – Loni si Češi v obchodech koupili skoro 66 tisíc hektolitrů polotmavého nebo řezaného pivo v lahvích. To je dvojnásobek proti předloňským nákupům. Ukazují to údaje společnosti Nielsen zabývající se maloobchodním trhem. Přes nárůst činily prodeje těchto nápojů jen necelé procento z pivního trhu. Další růst se dá čekat letos, řezané pivo v lahvích začíná prodávat například Velkopopovický kozel.
Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.
/ROZHOVOR/ Narodil se v Bruntále a první roky svého života prožil na sádkách v Tylově, o které se staral jeho otec. K vaření jej přivedli a ve všech studiích podporovali jeho rodiče. Talent k vaření se u Martina Staňka projevoval již od mládí, kdy získával mnohá ocenění na gastronomických soutěžích, nyní je šéfkuchařem pražské společnosti Perfect Canteen Kooperativa a jeho práce jej baví a naplňuje.
Vyškovsko – Lovci mamutů od Eduarda Štorcha. Kniha, u níž se rozjela fantazie naplno nejednomu dětskému čtenáři. Jak se žilo v době ledové? Dokázal bych to? Vyzkoušet si to může každý žák prvního stupně základní školy. Právě těm je určený příměstský tábor o jarních prázdninách, který pořádá krásenská Rychta.
Moskva – Těla sedmi mrtvých, z toho dvou dětí, vyprostili dnes ruští záchranáři ze sutin domu v Jaroslavli, jehož část se zřítila po výbuchu plynu. Oznámilo to ruské ministerstvo pro mimořádné situace. Plyn explodoval ráno a zcela zničil několik bytů pětiposchoďového domu. Se zraněním bylo do nemocnice převezeno devět lidí.
Vyškovsko – Práce o víkendech, svátcích a často pozdě do noci. Vyučení na nabídky neslyší. Ti, kteří přijdou, mají málo praxe. Nebo žádnou. I tak hodnotí restauratéři z Vyškovska současnou situaci s nedostatkem číšníků a kuchařů.
Talentovaný Martin Staněk získal mnohá ocenění, procestoval kus světa a nyní je šéfkuchařem v jedné pražské firmě. Kuchařskému umění se vyučil v Bruntále.
Olomouc – Čokoládový mousse s ořechem a našlehanou horkou čokoládou nebo hovězí flank steak s omáčkou z portského vina a čokolády. I takové pochutiny mohou ochutnat návštěvníci Čokoládového festivalu v Olomouci.
Uherské Hradiště – Na šest desítek uživatelů. Takového množství lidí se dotkne stěhování charitního zařízení Labyrint – centrum sociální rehabilitace. To od roku 2009 sídlilo v Jarošově. V pátek 12. února slavnostně otevřelo zcela nové prostory v centru Uherského Hradiště na Masarykově náměstí.