Řím/Paříž - Reklamní video s přípravou těstovin carbonara v jednom hrnci popudilo pravověrné Italy natolik, že někteří z nich žádají na sociálních sítích intervenci na vládní úrovni. Nic prý na něm není správně, ani suroviny, ani postup. Zrodila se tak kauza "carbonaragate", napsal francouzský list Le Parisien.
Praha /ROZHOVOR/ - Mezi praním, vařením, koncerty a lukostřelbou občas napíše knihu či hudbu k filmu. Číst se naučila už v pěti letech, kdy ji zaujala Kytice od Karla Jaromíra Erbena. Ačkoliv má Radůza diář opravdu nabitý a muzika se stala jejím povoláním, s hudební kariérou vlastně nikdy nepočítala. Jak relaxuje, když už má všeho po krk a o čem bude její další kniha?
Olomouc /ROZHOVOR/ – Začátek jara využil v sobotu šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek k návštěvě špičkových olomouckých podniků. Čerstvý držitel michelinské hvězdy chce mít přehled.
Žáci střední školy praktické z MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie Krnov uspořádali minulý týden prodejní výstavu svých výrobků. Nechyběly ani kraslice na různé způsoby barvené, lepené bavlnkami, zdobené krajkou i další výrobky s jarní tématikou jako hnízda s ptáčky a další hezké věci.
Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.
Kolín – Zajímavé setkání se uskutečnilo v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Ostrava /ROZHOVOR/ - „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
/ROZHOVOR/ „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.
Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.
Sedlčany – David Hroch, ředitel Městského muzea v Sedlčanech, říká: „Velikonoční výzdoba u nás doma nesmí chybět." Vysvětluje, že tím má na mysli různé kraslice, ale především věnec ze sedlčanské keramické dílny Jury Vanyi.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května 2016 zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Praha /ROZHOVOR/ – Seriál s vůní jídla a chutí života, to je Ohnivý kuře na TV Prima (dnes večer ve 20.15). Leoš Trébl (herec Josef Polášek) je v područí své ženy Renaty.
Linec - V linecké bývalé tabačce organizuje Bianca Gusenbauerová večery Social Cooking & Dining. Ke společnému vaření, ochutnání, popovídání a poznání druhých přišlo v sobotu večer 32 zájemců, kteří se většinou vzájemně neznali. „V popředí je pospolitost a zábava," říká Gusenbauerová.
Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit.
Benešov – První středočeská Burza filantropie, která se konala v Benešově, připsala přihlášeným sociálním projektům neziskových organizací 212 tisíc korun.
Tábor – Život i kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové zpestřuje velikonoční výstavu v táborské Galerii 140. Nabízí dobové předměty, recepty či jídelní menu konce 19. století.
Jana Topolová se narodila v roce 1947 a dlouhodobě se věnuje práci pro druhé. Je místopředsedkyní městského výboru Svazu důchodců Praha, předsedkyní jeho rekreační komise a předsedkyní Aktivních seniorů Praha 15.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Žampach – Domov pod hradem Žampach poskytuje pobytovou sociální službu také pro dětské klienty. Jedná se o malou skupinku dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině a pro které se dosud nepodařilo najít jinou vhodnou náhradní rodinnou péči například v pěstounské rodině. Pobytové služby pro děti kladou vyšší a specifické nároky na poskytovatele.
Milotice /FOTOGALERIE/ – Košt drkotin se po roční přestávce vrátil do Milotic. Jeho obnovení se ujali místní dobrovolní hasiči. Přichystali jednadvacet vzorků ze čtyř obcí a další speciality k snědku a na zapití. „Štafetu jsme převzali od paní Nedvědické a Pressové. Byli jsme zklamaní, že košt není, a místní mají o drkotinu zájem," sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Miloticích Jan Řihák.
Teplicko - Od září loňského roku spolupracuje Hotelová škola s Domem dětí a mládeže Teplice pod vedením Ladislava Pertla. Každou středu se v kuchyňkách Hotelové školy schází 10 dětí ve věku od 10-12let, dokonce se pravidelně zúčastňuje kroužku i babička jednoho z chlapců.
Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.