
Oslavte s novobystřickými dětmi Den mrkve
Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.
Nová Bystřice - Mezinárodní den mrkve připadá na 4. dubna a právě na tento den se v základní škole v Nové Bystřici odehraje celoškolní projekt s názvem Den mrkve.
Chotěboř – Už šedesáté narozeniny oslavil v pátek včer Junior, dům dětí a mládeže, středisko volného času v Chotěboři.
Kolín – Zajímavé setkání se uskutečnilo v Městské knihovně Kolín, kam na besedu se čtenáři dorazila Irena Košíková, řečená Čirina, autorka čtyř kuchařských knih, ale především žena, která vařila sedm let na řeckém velvyslanectví a dva roky u manželů Havlových.
Výlet do Thajska je nejen cestovatelským, ale i kulinárním zážitkem. Kdo má rád nové chutě, bude ve svém živlu. Ale pokud se do Thajska nechystáte, nezoufejte. Thajskou kuchyni si můžete bez problémů uvařit i doma. Dobrá zpráva je, že u vaření nestrávíte celé dopoledne – dobrota je hotová za pár minut.
Ostrava /ROZHOVOR/ - „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
/ROZHOVOR/ „V kuchyni je důležitá příprava a vaření z čerstvých potravin," říká šéfkuchař Roman Hadrbolec, talentovaný profesionál z Ostravy, který vařil Arnoldu Schwarzeneggerovi, Paulu Newmanovi či Cher.
Zeleninu a bylinky používáme v kuchyni běžně. Květy ale bereme spíše jako dekoraci, a přitom mnohé z nich jsou jedlé. A navíc z pokrmu udělají učiněné umělecké dílo.
Liberec - Mlsné jazýčky jistě potěší, že si kromě velikonočních zajíčků budou moci smlsnout na jedinečných čokoládových výrobcích z té nelahodnější čokolády. Čokoládové hody se totiž konají již tento víkend v OC Nisa. Kuchaři na místě nebudou vařit, ale učit lidi vaření.
Londýn - Trh se sójovými boby doposud stagnoval kvůli vysokým dodávkám. Nyní se však na trh začíná vracet život díky oleji. Klimatický jev El Niño zasáhl produkci palmového oleje a zvýšil jeho ceny. To následně podpořilo sójové boby, které se zpracovávají na olej používaný hlavně na vaření nebo na sójovou moučku používanou hlavně jako vysokoproteinové krmivo pro hospodářská zvířata, píše list Financial Times.
Čtyři jednotky hasičů zasahovaly v úterý dopoledne v Českém Těšíně u požáru v rodinném domku.
Sedlčany – David Hroch, ředitel Městského muzea v Sedlčanech, říká: „Velikonoční výzdoba u nás doma nesmí chybět." Vysvětluje, že tím má na mysli různé kraslice, ale především věnec ze sedlčanské keramické dílny Jury Vanyi.
Doubravice nad Svitavou /REPORTÁŽ/ – Milovníky dobrého jídla, kteří v sobotu odpoledne míří do kulturního domu v Doubravici nad Svitavou, omámí již u dveří vůně mistrovsky připravených polévek. A že si je z čeho vybírat. V hrncích bublá italská minestrone, fazolová s klobásou nebo valašská kyselica od rybníčku. Jen jedna se ale stane tou nejlepší. Baštit a hodnotit je budou návštěvníci.
Českobudějovicko - Nevíte, jak si užít víkend? Nabízíme několik tipů. Vyberete-li si z nich, nudit se určitě nebudete.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května 2016 zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Most - Novým hitem ve městě je ležák Zdař Bůh!. Dalším lákadlem je oslava piva. Bude na 1. náměstí a bude velká.
Praha - Pražská plynárenská od 1. května letošního roku zlevní všem zákazníkům zemní plyn o 11 procent. Odběratel, který využívá plyn pouze k vaření a ohřevu vodu, tak může ročně ušetřit 967 korun. Pro toho, kdo plynem i topí, představuje celková roční úspora 1602 korun. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě. Snížení cen už oznámil i největší tuzemský distributor plynu, skupina RWE.
Praha /ROZHOVOR/ – Seriál s vůní jídla a chutí života, to je Ohnivý kuře na TV Prima (dnes večer ve 20.15). Leoš Trébl (herec Josef Polášek) je v područí své ženy Renaty.
Linec - V linecké bývalé tabačce organizuje Bianca Gusenbauerová večery Social Cooking & Dining. Ke společnému vaření, ochutnání, popovídání a poznání druhých přišlo v sobotu večer 32 zájemců, kteří se většinou vzájemně neznali. „V popředí je pospolitost a zábava," říká Gusenbauerová.
Tábor - Již po 198. se vydáváme do historie Tábora. Jsme v druhé polovině 18. století.
Brno – Návštěvníci Čokoládového festivalu mohou v Brně ochutnat čokoládové pivo, gyros z čokolády nebo třeba specialitu kachnu s čokoládovým zelím. Akci zahájili ve čtvrtek v Campus Square a účastníci festivalu se mohou až do soboty podívat i na půlmetrové čokoládové vejce či lákavý dort vytvořený z bonbonů. Nápadité recepty pak kuchaři předvádí přímo před zraky diváků, kteří mohou dobroty okusit.
Olomouc – Lidé bez domova si mohli ve čtvtek odpoledne přijít pro porci jídla na Blažejské náměstí.
Benešov – První středočeská Burza filantropie, která se konala v Benešově, připsala přihlášeným sociálním projektům neziskových organizací 212 tisíc korun.
Police nad Metují - Zastupitelé města mají už schvalování rozpočtu pro letošní rok za sebou. Došlo k tomu, jako již tradičně, koncem února.
Tábor – Život i kuchařské umění Magdaleny Dobromily Rettigové zpestřuje velikonoční výstavu v táborské Galerii 140. Nabízí dobové předměty, recepty či jídelní menu konce 19. století.
Chrudim – Chrudimská radnice chce občanům města více přiblížit svá partnerská města.
Jana Topolová se narodila v roce 1947 a dlouhodobě se věnuje práci pro druhé. Je místopředsedkyní městského výboru Svazu důchodců Praha, předsedkyní jeho rekreační komise a předsedkyní Aktivních seniorů Praha 15.
Tábor - Procházka dějinami Tábora, jíž provází autor Josef Musil, dospěla do 197. dílu.
Nymburk - Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Nymburce je leckdy jediné místo, kde je problematickým dětem dobře
Dobruška – Ač není rozeným Dobrušťákem, mnozí lidé ho za něj už považují, navzdory skutečnosti, že se ve městě F. L. Věka usadil natrvalo nedávno.
Moravany – Stejně jako sportovci mají svou vlastní olympiádu také světoví kulináři. Pokrmy, které český tým možná předvede i na té letošní, mohou už ve čtvrtek ochutnat lidé v Moravanech na Brněnsku. Své tříchodové menu tam uvaří Národní tým kuchařů a cukrářů pod vedením zkušeného kuchaře Jana Horkého.
Soukromník by dávno zkrachoval. Ztrátová restaurace a hotel v zámku však jedou dále, protože je několik let dotuje štědrá městská kasa.
Žampach – Domov pod hradem Žampach poskytuje pobytovou sociální službu také pro dětské klienty. Jedná se o malou skupinku dětí, které nemohou vyrůstat ve vlastní rodině a pro které se dosud nepodařilo najít jinou vhodnou náhradní rodinnou péči například v pěstounské rodině. Pobytové služby pro děti kladou vyšší a specifické nároky na poskytovatele.
Špína v kuchyni, plesnivé nebo prošlé potraviny, zapáchající maso, ovadlá zelenina či ředění alkoholu.
Milotice /FOTOGALERIE/ – Košt drkotin se po roční přestávce vrátil do Milotic. Jeho obnovení se ujali místní dobrovolní hasiči. Přichystali jednadvacet vzorků ze čtyř obcí a další speciality k snědku a na zapití. „Štafetu jsme převzali od paní Nedvědické a Pressové. Byli jsme zklamaní, že košt není, a místní mají o drkotinu zájem," sdělil starosta Sboru dobrovolných hasičů v Miloticích Jan Řihák.
Poděbrady - Vítěz populární reality show 2015 Roman představil své kuchařské fígle téměř stovce zájemců z Poděbradska
Teplicko - Od září loňského roku spolupracuje Hotelová škola s Domem dětí a mládeže Teplice pod vedením Ladislava Pertla. Každou středu se v kuchyňkách Hotelové školy schází 10 dětí ve věku od 10-12let, dokonce se pravidelně zúčastňuje kroužku i babička jednoho z chlapců.
Tábor - V dalším díle historie Tábora autor zmiňuje postavu generála Oliviera Wallise, který do města nad Jordán přijel v září roku 1775.
Drahany – Guláše zavoněly v sobotu nad Drahany. Desítka družstev složených z malých dobrovolných hasičů a jejich starších pomocníků zde připravovala v kotlících pokrmy, které více či méně měly hodně společného právě s gulášem. Účastníky neodradily ani teploty pod nulou.
Milevsko - Zastupitelka: Návštěva Švýcarů byla drahá.
Táborsko - Pokud nevíte, jak si užít víkend, tady máte pár tipů. Například ani masopustní průvody ještě neskončily.
Sokolov - Při jeho záchraně se navíc lékař propadl do jímky
Lobeč – Vaření piva Tomáše Fencla baví, ještě větší potěšení mu však přináší, když ho točí lidem.
Strakonice – Od konce ledna je členem představenstva akciové společnosti DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice, jeho sládek Dušan Krankus.
Členové Spolku Přátelé Vrbenska si i letos připravili pro všechny své příznivce bohatý program plný známých a tradičních, ale i nových akcí.
Sokolovsko – Hned dva muže ze Sokolovska transportovala v neděli s vážnými zraněními do nemocnice letecká záchranná služba.
Kraslice – Devět metrů a třiatřicet centimetrů. Tak dlouhou jitrnici vyrobil v sobotu v Kraslicích řezník Miroslav Kmec. Překonal tak republikový rekord, který oficiálně drží v České knize rekordů město Hodonín.
Praha – Loni si Češi v obchodech koupili skoro 66 tisíc hektolitrů polotmavého nebo řezaného pivo v lahvích. To je dvojnásobek proti předloňským nákupům. Ukazují to údaje společnosti Nielsen zabývající se maloobchodním trhem. Přes nárůst činily prodeje těchto nápojů jen necelé procento z pivního trhu. Další růst se dá čekat letos, řezané pivo v lahvích začíná prodávat například Velkopopovický kozel.
Dubné - Nedostatek pohybu, sladké nápoje, nevyvážená strava. To jsou slovy odborníků hlavní důvody, proč má v dnešní době tolik dětí nadváhu. Podle posledních statistik se v České republice potýká s nadbytečnými kilogramy čtvrtina školáků, každý desátý žák mezi šesti a 12 lety je dokonce obézní.
/ROZHOVOR/ Narodil se v Bruntále a první roky svého života prožil na sádkách v Tylově, o které se staral jeho otec. K vaření jej přivedli a ve všech studiích podporovali jeho rodiče. Talent k vaření se u Martina Staňka projevoval již od mládí, kdy získával mnohá ocenění na gastronomických soutěžích, nyní je šéfkuchařem pražské společnosti Perfect Canteen Kooperativa a jeho práce jej baví a naplňuje.
Kravské mléko je pro telata!