Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Do Slavkova přijede Čechomor a Chinaski, v Otnicích budou soutěžit o nejlepší guláš

Blanensko, Vyškovsko /TIPY NA VÍKEND/ – Unikátní ukázky zapomenutých řemesel, jako je například výroba dřevěného kola nebo drátování hliněných krajáčů, předvedou v sobotu i v neděli v areálu Panské zahrady v Kunštátě. U větrného mlýna v Kořenci budou k vidění ukázky činnosti vojska z prusko-rakouských válek. Na Vyškovsku zase pořadatelé lákají na české a slovenské kapely zvučných jmen, a to do Slavkova u Brna, kde se odehraje hudební festival TopFest. Rockový koncert a také soutěž ve vaření gulášů pak zažijí návštěvníci Otnic, kteří zamíří na Pivní slavnosti.

Do Kunštátu přijede Karel IV. Na Svátcích řemesel oslaví sedmisté výročí narození

Blanensko, Vyškovsko /TIPY NA VÍKEND/ – Unikátní ukázky zapomenutých řemesel, jako je například výroba dřevěného kola nebo drátování hliněných krajáčů, předvedou v sobotu i v neděli v areálu Panské zahrady v Kunštátě. U větrného mlýna v Kořenci budou k vidění ukázky činnosti vojska z prusko-rakouských válek. Na Vyškovsku zase pořadatelé lákají na české a slovenské kapely zvučných jmen, a to do Slavkova u Brna, kde se odehraje hudební festival TopFest. Rockový koncert a také soutěž ve vaření gulášů pak zažijí návštěvníci Otnic, kteří zamíří na Pivní slavnosti.

Sládek od Fleků: Vařit pivo je rodinná tradice, pivovar znám odmala

Praha - Na stránkách Pražského deníku budeme v novém seriálu představovat pivovary a pivovarníky. Začneme nejstarším pražským pivovarem U Fleků. Jeho sládek Michael Adamík se kolem vaření piva ochomýtal už jako dítě, patří totiž do rodiny, která podnik vlastní.

Děti na znojemské Základní škole náměstí Republiky jí zdravě. Občas jim ale chybí „klasika"

Znojmo – Omezení používání dochucovadel, vaření převážně z čerstvých surovin, každodenní nabídka neslazených nápojů, ale i vhodné, příjemné a podnětné prostředí jídelny. To je jen malý výčet kritérií, které školní jídelna na Základní škole náměstí Republiky musela splnit, aby se mohla pochlubit titulem, kterým veřejnosti oznamuje, že vaří zdravě. Znojemský deník Rovnost provedl ve středu na škole mezi padesáti žáky anketu, aby zjistil, jak jsou právě oni s novým způsobem vaření spokojeni. A výsledek? Dětem chybí pizza, palačinky, hranolky, smažený sýr nebo hamburgery. Chválí si buchtičky s krémem, kuřecí řízek, boloňské špagety nebo kuře na paprice. „Nechutnají mi játra, jídla z hub, celozrnné těstoviny, koprová omáčka či polévka nebo kapusta," napsali školáci v anonymní anketě.

Pivní znalec? Užij si návštěvu pivovaru naplno!

Máš rád plzeňské pivo? Co takhle vypravit se přímo do pivovaru, rodiště světlého ležáku, který zná celý svět. Dozvíš se, jak se české tekuté zlato vyrábí a projdeš se místy, kde se pivní legenda vaří již 175 let. Plzeňský Prazdroj nabízí také jedinečné zážitkové programy, kde se dozvíš vše o péči o pivo a jeho správném čepování.

Nedostatek tříd vyřeší přístavba za sedm milionů

Žebrák – Základní škola 
v Žebráku se rozšíří. Začala zde totiž přístavba pavilonu za sedm milionů korun. Ta má vyřešit nedostatek tříd. Díky novému projektu získají školáci dvě třídy navíc.

Čínské pivovary zjišťují, že možná měly předchůdce před 5000 lety

Hongkong - V Číně se v posledních letech značně rozmáhají malé, řemeslné pivovary, které vznikají po celé zemi. Chrlí nejen tradiční mok, ale i pivo, které chutná prakticky po čemkoli – od bobulí godži až po zelený čaj. Ale jako spousta věcí v Číně, co je nové ve skutečnosti tak nové být nemusí. A v tomto případě měli pivovarníci své předchůdce už před 5000 lety, napsal list The New York Times.

Kudy utíkají peníze za elektřinu?

Začněme posouzením, má-li byt či dům ten správný a odpovídající tarif. To nejlépe poradí renomovaný obchodník (v Praze Pražská energetika), který se vyptá na vybavení domácnosti, skladbu elektrospotřebičů a doby jejich využívání a pak navrhne optimální tarif. Když někdo odchází časně ráno z bytu a vrací se až v podvečer zpět, nepotřebuje, aby se byt vytápěl elektřinou celý den, ale stačí mu pohoda ráno a pak, až přijde – to vše se dá operativně nastavit a tím pochopitelně ušetřit.

Soutěž ve vaření guláše

Svou kuchařskou zručnost mohou lidé vyzkoušet na osmém ročníku vaření kotlíkového guláše ve Světlé Hoře. Kulinářské klání se uskuteční v sobotu 4. června u místního rybníka, stačí sestavit šikovný soutěžní tým a přihlásit se.

To nejlepší pro kuchtíky

Nejnovější kuchyňské spotřebiče se snaží uchvátit zákazníky mnoha funkcemi, ideálním příkladem jsou trouby - ty tam jsou doby, kdy stačilo škrtnout sirkou a peklo se. Dnešní výrobky toho umí podstatně více.

Při požáru v kuchyni se popálila majitelka

Němčice nad Hanou – K požáru v kuchyni, při kterém se popálila na rukou a v obličeji sama majitelka, vyjížděli v pondělí v dopoledních hodinách profesionální i dobrovolní hasiči z Němčic nad Hanou, Brodku u Prostějova a Nezamyslic.

Moravia Food Festival už po šesté v Kroměříži

Kroměříž - Ústřice, maso všech druhů, šneci i brouci. Poslední květnový víkend patřil v Kroměříži dobrému jídlu. 
V areálu hotelu Octárna se konal již šestý ročník gastronomického festivalu Moravia Food Festival.

Výbuch varny drog přinesl popáleniny

Praha - Stát se to dříve v minulosti, možná by se dalo tvrdit, že předpokládaného hříšníka olízly plameny pekelné. V dobách, kdy se hovořilo podobným tónem, ovšem vaření pervitinu nebylo zrovna obvyklou činností; tehdejší alchymisté měli jiné cíle.

FOTO: V knihovně uspořádali dětem zdravý piknik

Ústí nad Labem - Ovoce, zeleninu, přírodní limonády i vlastnoručně vyrobené sendviče mohly v pátek odpoledne ochutnat děti na pikniku, který uspořádala na zahradě Severočeská vědecká knihovna.

Perem studenta 3. kolo: Hana Žlebková, Slezské gymnázium Opava

Regionální Deník společně s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem, náměstkyní hejtmana pro oblast školství a mládeže, sportu a tělovýchovy Věrou Palkovou a náměstkem ústředního školního inspektora Ondřejem Andrysem organizuje první ročník soutěže pro středoškoláky s názvem Perem studenta.

Školáci z Neratovic obědvali zdravé kari šéfkuchaře bez čepice

Neratovice /FOTOGALERIE/ - Před více než rokem se Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích na Mělnicku, které místní přezdívají dvojka škola, přihlásila do programu Skutečně zdravá škola. Kuchařky tam žákům začaly vařit zdravé obědy plné zeleniny a luštěnin.

VIDEO: Výstřely houfnic začaly bitvu o historické hradby Uherského Brodu

Uherský Brod – Šiky historických vojsk, středověké tábory, ukázka kovářského řemesla, ale především bitva u historické části hradeb města Uherského Brodu. Sobotní odpoledne u Muzea Jana Ámose Komenského nalákalo davy lidí na inscenaci souboje, který svedla vojska Jiřího z Poděbrad s uherským králem Matyášem Korvínem. Kolem 80 mužů tam v takzvaném „Jelením příkopě" nacvičili ukázku přes 500 let starého střetu dvou obrněných pěchot.

KRÁTCE: Dolnopočerničtí opět vaří pivo

Praha - Sklenku zlatavého moku s čepicí bílé pěny si mohou od nynějška dopřát Dolnopočerničtí přímo ve své čtvrti. Po dlouhých měsících stavebních prací se konečně otevřely brány místního Počernického pivovaru. V současnosti funguje ve zkušebním provozu.

Kurýři na kolech rozváželi zásilky i vlastnoručně vyrobený pervitin

Praha /VIDEO/ - Sprintera dostihl zákon. Přesně těmito slovy informoval v úterý Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie o likvidaci varny pervitinu fungující v bytě v Poupětově ulici v Holešovicích a o zadržení podezřelých. A proč mluvil o „sprinterovi"? Šlo o Sprintera s velkým S; o krycí název policejní akce. Ten prý nebyl zvolen náhodou.

Ano, šéfe. Švancara vařil pod dohledem Pohlreicha, cení si ho víc než Ronalda

Brno – Tarantulu nebo štíra mohli lidé ochutnat v sobotu na jídelním festivalu Bosch Fresh Festival na brněnském koupališti Riviéra. Kromě stánků nabízejících různé pokrmy, mimo jiné třeba hmyz, návštěvníci viděli i kuchařské show známých šéfkuchařů, nebo si pod jejich vedením na workshopech mohli zkusit připravit různé pokrmy.

Miroslava Krčová: Svou flegmatickou povahu bych nechtěla nikdy ztratit

Setkání s Miroslavou Krčovou je pro lidi velice příjemná a obohacující zkušenost. Její veselou a klidnou povahou však zvláštnosti této dámy nekončí, na svém internetovém blogu často vypráví své myšlenky, které ji napadají během jejího oblíbeného koníčku, což jsou výlety do přírody, nebo při přemýšlení nad různými postřehy a problémy.