Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Na obrazovce Regionální televize TVS se Petra Kučerová objevuje od doby, kdy se ještě jmenovala Městský informační kanál. Doteď bylo jejím úkolem „pouze" provázet diváky jednotlivými magazíny z měst a obcí.
Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".
Pardubice – Východočeské divadlo Pardubice připravilo pro svou 106. divadelní sezonu novinku v podobě zábavného diskusního pořadu Bez nápovědy, který naváže na své úspěšné předchůdce Pozváni na zámek, Večerní šumlování či Volání sirén.
Slaný – /ROZHOVOR/Galerie Ikaros ve Slaném připravila pro měsíc říjen společnou výstavu dvou umělců. Vystaveny jsou grafické listy akademického malíře Pavla Sukdoláka a sochy akademického sochaře Saši Zahradníka.
Praha - Před 120 lety, 7. října 1895, byla v Českém akciovém pivovaru v Českých Budějovicích uvařena první várka piva. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Na exportu piva z ČR se Budvar nyní podílí z více než 20 procenty. Je také posledním českým pivovarem, který vlastní stát a který má výhradně český kapitál. Loni exportoval nejvíce piva ve své historii a přibyla mu nová odbytiště, celkem loni uvařil pivovar 1,46 milionu hektolitrů piva.
Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.
České Budějovice - I tentokrát se v pátek večer sešla v IGY Centru více než třicítka žen, aby se zúčastnily pokračování projektu „Změňte svůj život v IGY". Z pětice vybraných účastnic „reality show" dorazily čtyři, které prozradily, jak se jim večer tentokrát líbil.
České Budějovice - V rámci svého turné, které Láďa Hruška pořádá k vydání druhé experimentální kuchařky, navštívil v úterý 29. září tento obdivovaný i zatracovaný „nízkonákladový" kuchař i jihočeské krajské město. O Hruškovu druhou kuchařku prý pro samouky nazvanou „Láďa Hruška se vrací" a hlavně o autorův podpis do ní projevilo zájem mnoho jeho nadšených fanoušků. Řada z nich si se svým oblíbencem pořizovalo „selfíčka", jiní si s ním jen potřásli rukou. Poté, co trpělivý Láďa Hruška podepsal všechny knihy, udělal si čas i na pár otázek Deníku.
Dobrá Voda - Sama sladkému neholduje. Přesto Helena Valentová upekla moučník, který v konkurenci dalších čtrnácti vzorků vyhodnotili porotci při sobotním klání Dobrovodský štrúdl jako nejlepší.
Zlín – Na jaký obor se dát po skončení základní školy? A čím bych možná chtěl být až budu dospělý? Nejen odpovědi na takové otázky pomohl žákům i jejich rodičům ve Zlíně zodpovědět už druhý ročník Dnů řemesel, který pořádala ve dnech 1.–3. října Kovárna VIVA a Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. Program prvních dvou dnů cílil zejména na žáky základních škol, jejich rodiče a učitele, kterým představil možnosti a hlavně perspektivy studia technických oborů a řemesel na Zlínsku.
Nové Město na Moravě – Prostory denního stacionáře pro zdravotně handicapované klienty, Centra Zdislava, v Novém Městě na Moravě budou volně přístupny veřejnosti. Ve čtvrtek 8. října v době od 8 do 15 hodin se tam uskuteční den otevřených dveří.
Uherské Hradiště – Voňavé šátečky, osvěžující salát nebo výbornou pomazánku mohli ochutnat návštěvníci dalšího pokračování kuchařského seriálu Tvoříme v muzeu. Akce se uskutečnila v sobotu 3. října ve Slováckém muzeu, tentokrát na téma Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí. Právě tato kořenová zelenina se stala hlavní surovinou všech přípravových dobrot.
Liberec /ROZHOVOR, VIDEO, FOTOGALERIE, GLOSA/ - Rozhovor s kuchařem Láďou Hruškou o vaření, podvodné kuchařce i těch oficiálních, nových receptech, fanoušcích a odpůrcích jeho vaření i Zdeňku Pohlreichovi. Co má společného Láďa Hruška s Michalem Davidem čtěte v glose Hany Langrové.
Soustředit všechny městské aktivity pod jednu střechu ? V Nové Roli se jim to daří, do budovy bývalého kulturního domu, kde sídlí i městský úřad, se přestěhovala knihovna lidským řetězem a nyní se sem přestěhoval i Dům dětí a mládeže. V prosinci přibude ještě Základní umělecká škola.
Brno - Brazilec s rodinnými kořeny v Polsku přijel do Brna uvařit kvalitní kávu. I tento paradox nabízí Týden kávy, který ve čtvrtek začíná. Jako host se ho účastní barista a odborník Marcelo Babinski. „V České republice jsem poprvé. Chci zjistit, jak se tady s kávou pracuje. Evropská kultura jejího pití je v zemích, kde se pěstuje, hodně vyhlášená. Přál jsem si poznat i tento svět," vypráví.
Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.
Plzeň, Karlovy Vary - Až dvanáct let za mřížemi hrozí teprve šestadvacetiletému Vietnamci jménem Ngan Bui Tien, který měl v karlovarské čtvrti Rybáře vyrábět pervitin. V bytě, kde se droga měla vařit, zajistili policisté přes pět kilogramů pervitinu.
Uherské Hradiště – V pátek 25. září mu bylo devadesát let a většina z nás mu jeho devět křížků může jen tiše závidět. Jan Junaštík z Uherského Hradiště, o němž je řeč je na svůj věk navíc neuvěřitelně aktivní a stíhá celou řadu zálib. Jednou z jeho nejoblíbenějších kratochvílí je myslivost, jíž se věnuje bezmála půl století.
Velhartice - Do středověku se o svatováclavském víkendu vrátil hrad Velhartice. Účastníci divadelních prohlídek „Buškova číše" se mohli setkat přímo s věhlasným Buškem, který se i s družinou vrátil na svůj hrad. Na nádvoří hradu si pak mohli prohlédnout tábor středověkého šlechtice včetně ukázek dobového vaření nebo řemesel.
Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kdo šel v sobotu před obědem kolem rájeckého zámku, musely se mu sbíhat sliny. Kolemjdoucí totiž přes nos musela praštit vůně guláše. Aby ne. Vždyť se před zámkem konal už šestý ročník soutěže ve vaření této pochoutky. Rájecký kotlík. Na ochutnávku nakonec dorazilo patnáct set lidí. „Bydlíme kousek od zámku, tak jsme si to nemohli nechat ujít. Aspoň nemusím dnes vařit. Dali jsme si zatím pivo, počkáme, až se dovaří guláš a určitě zůstaneme i na hudební vystoupení," hlásila v sobotu před polednem Marie Radostová z Rájce, která na akci dorazila společně s manželem Josefem.
Nová Paka - Poté, co se svým tatínkem musela paní Vlasta opakovaně řešit průjmové onemocnění, došla k závěru, že bude více kontrolovat, co její tatínek jí. Paní Vlastu těší, že je stále soběstačný, a proto respektuje, když odmítá její pomoc s nakupováním a vařením.
Vyškovsko – Odloučené pracoviště v Rousínově má nabízet podobné služby jako mateřské zázemí ve Vyškově. Středisko volného času Maják už má kompletní nabídku zájmových kroužků na letošní školní rok připravenou. A právě rousínovská pobočka už je do ní zahrnutá také. Pro rodiče dobrá zpráva.
Mělnicko – Vzdělávací projekt Zdravá 5 připravil pro děti z mateřských a základních škol v tomto školním roce nové výukové programy, které jsou stejně jako v minulosti zaměřeny na zdravé stravování v praxi.
Hranice – Společnost Ekoltes nabídne obyvatelům Hranic kompost k odprodeji. Už v druhé polovině října tak nejen zahrádkáři, ale i menší zemědělci mohou využít zajímavé nabídky.
Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.
Kolínsko - Spolu se školním rokem se žákům základních škol rozjíždí také zájmové kroužky. Ve většině škol s jejich plnou činností počítají od nadcházejícího měsíce, během září se kroužky postupně rozjíždí, či se ještě uskutečňují zápisy.
Region - esedy a koncerty jsou o víkendu v regionu již tradicí. Tentokrát je doplní další zajímavosti: například motoburza nebo memoriál slavného běžce Emila Zátopka. Zajímavým tipem je i Košt vdolečků s ukázkou vaření trnek ve Vlčnově.
Mlázovice, Konecchlumí – Kvůli změně senzorických vlastností vody nesmí obyvatelé Mlázovic pít vodu z veřejného vodovodu (ani po převaření) a neměli by ji využívat ani k vaření.
Pardubice - Více než desetina kontrolovaných školních jídelen a kantýn v Pardubickém kraji letos neprošla kontrolou hygieniků a za prohřešky při vaření, skladování nebo vydávání jídel dostala pokutu.
Strakonice - Bezmasá jídla, přednášky, Recyklodivadlo, workshopy a či bazárek na pomoc zvířatům. To a mnoho dalšího přinese druhý ročník Veget Festu, který na sobotu 19. září mezi 15. a 20. hodinou v Rennerových sadech připravila Ekoporadna při Šmi-dingerově knihovně. „Festival by měl pomoci zbourat zažité a zbytečné předsudky," říká pořadatel Jan Juráš.
Vsetín – Hodinu po poledni profesionální hasiči ze Vsetína vyjížděli k hlášenému požáru. Po příjezdu zjistili, že se jednalo pouze o hrnec spálený při vaření.
Tábor - Roku 1751 přijela do Tábora dvorní komise, která zkoumala poměry v pivovarnictví. Do té doby nevídanou novinkou bylo, že komisaři jménem císařovny dopřávali sluchu všem stížnostem. Vyhodnocovali je a řešili až do roku 1755.
Pardubice – Osmdesát metrů dlouhá a sto sedmdesát centimetrů vysoká. Taková je zeď bývalé továrny Prokop v Pardubicích, na které vznikne jeden z největších streetartových projektů v České republice i Evropě.
Svitavy – Téma uprchlíků vídáváme už nějaký ten čas na stránkách denního tisku, na webu, na sociálních sítích. Je to palčivé téma a nejeden z nás neví, jak se k němu postavit.
Pivovar Chomout nedávno oslavil své první narozeniny. Jak se jim po roce daří, co se naučili nebo jaké pivo si dát k rybě, nám prozradili majitelé pivovaru Jaroslav Švarc a Jiří Omelka, a Míša Švarcová, která se stará o chomoutovský hostinec.
Hořovice - Speciální prohlídky zámku Hořovice zavedou návštěvníky do soukromých a společenských prostor zámku, kde se dozvědí, jak se v průběhu doby měnil jídelníček na šlechtických sídlech.
Rakovník Změna systému stravování dětí ve školní jídelně v Martinovského ulici v Rakovníku se nelíbí rakovnickým opozičním zastupitelům. Podle nich je nový systém nevýhodný pro město, a to tak bude muset ztrátu doplácet ze svého rozpočtu. Opozice tak chce vidět přesná minusová čísla. To však vedení radnice odmítá s tím, že by bylo vhodnější vyčkat až na vyhodnocení nového provozu. Vedení radnice se také hájí tím, že se ji podařilo udělat úspory ve službách pro město.