Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Úspory energie v domácnosti

Děsíte se každý rok účtu za energie? Nemusíte. Stačí jen dodržovat jednoduchá úsporná opatření a ušetříte i několik tisíc korun ročně.

Mikrobiolog v roli kuchaře očaroval přísnou porotu

Jižní Čechy - Přišel, dojal nejen sebe a svým výkonem očaroval porotu soutěže amatérských kuchařů. Pod názvem MasterChef ji minulý týden začala vysílat TV Nova. Řeč je o Františku Škantovi, mladém muži, který zaujal sivenem se šťouchanými brambory, listovým špenátem a omáčkou „beurre blanc".

Pardubičtí herci dnes večer Bez nápovědy

Pardubice – Východočeské divadlo Pardubice připravilo pro svou 106. divadelní sezonu novinku v podobě zábavného diskusního pořadu Bez nápovědy, který naváže na své úspěšné předchůdce Pozváni na zámek, Večerní šumlování či Volání sirén.

Dva jubilanti vystavují ve Slaném

Slaný – /ROZHOVOR/Galerie Ikaros ve Slaném připravila pro měsíc říjen společnou výstavu dvou umělců. Vystaveny jsou grafické listy akademického malíře Pavla Sukdoláka a sochy akademického sochaře Saši Zahradníka.

Před 120 lety uvařili v Budvaru první várku piva

Praha - Před 120 lety, 7. října 1895, byla v Českém akciovém pivovaru v Českých Budějovicích uvařena první várka piva. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Na exportu piva z ČR se Budvar nyní podílí z více než 20 procenty. Je také posledním českým pivovarem, který vlastní stát a který má výhradně český kapitál. Loni exportoval nejvíce piva ve své historii a přibyla mu nová odbytiště, celkem loni uvařil pivovar 1,46 milionu hektolitrů piva.

Na Základní škole Komenského vařili světovou kuchyni

Nové Město nad Metují - Provozovatel školní jídelny Základní škole Komenského v Novém Městě nad Metují vyslal ve dnech 1. a 2. října do Nového Města zahraniční kuchaře původem z Thajska. Ti připravili pro děti typická jídla tradiční thajské kuchyně.

V IGY si zacvičily i popovídaly o jídle

České Budějovice - I tentokrát se v pátek večer sešla v IGY Centru více než třicítka žen, aby se zúčastnily pokračování projektu „Změňte svůj život v IGY". Z pětice vybraných účastnic „reality show" dorazily čtyři, které prozradily, jak se jim večer tentokrát líbil.

Láďa Hruška se podepisoval ostošest

České Budějovice - V rámci svého turné, které Láďa Hruška pořádá k vydání druhé experimentální kuchařky, navštívil v úterý 29. září tento obdivovaný i zatracovaný „nízkonákladový" kuchař i jihočeské krajské město. O Hruškovu druhou kuchařku prý pro samouky nazvanou „Láďa Hruška se vrací" a hlavně o autorův podpis do ní projevilo zájem mnoho jeho nadšených fanoušků. Řada z nich si se svým oblíbencem pořizovalo „selfíčka", jiní si s ním jen potřásli rukou. Poté, co trpělivý Láďa Hruška podepsal všechny knihy, udělal si čas i na pár otázek Deníku.

Štrúdlové zápolení vyhrála kuchařka

Dobrá Voda - Sama sladkému neholduje. Přesto Helena Valentová upekla moučník, který v konkurenci dalších čtrnácti vzorků vyhodnotili porotci při sobotním klání Dobrovodský štrúdl jako nejlepší.

Na jaký obor? Rozhodování žákům usnadnil Den řemesel

Zlín – Na jaký obor se dát po skončení základní školy? A čím bych možná chtěl být až budu dospělý? Nejen odpovědi na takové otázky pomohl žákům i jejich rodičům ve Zlíně zodpovědět už druhý ročník Dnů řemesel, který pořádala ve dnech 1.–3. října Kovárna VIVA a Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. Program prvních dvou dnů cílil zejména na žáky základních škol, jejich rodiče a učitele, kterým představil možnosti a hlavně perspektivy studia technických oborů a řemesel na Zlínsku.

Centrum Zdislava chystá den otevřených dveří

Nové Město na Moravě – Prostory denního stacionáře pro zdravotně handicapované klienty, Centra Zdislava, v Novém Městě na Moravě budou volně přístupny veřejnosti. Ve čtvrtek 8. října v době od 8 do 15 hodin se tam uskuteční den otevřených dveří.

Vaření ve Slováckém muzeum se neslo ve znamení mrkvových dobrot

Uherské Hradiště – Voňavé šátečky, osvěžující salát nebo výbornou pomazánku mohli ochutnat návštěvníci dalšího pokračování kuchařského seriálu Tvoříme v muzeu. Akce se uskutečnila v sobotu 3. října ve Slováckém muzeu, tentokrát na téma Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí. Právě tato kořenová zelenina se stala hlavní surovinou všech přípravových dobrot.

GLOSA: Kůžičky jsou s Láďou Hruškou spjaté a nestydí se za ně

Liberec /ROZHOVOR, VIDEO, FOTOGALERIE, GLOSA/ - Rozhovor s kuchařem Láďou Hruškou o vaření, podvodné kuchařce i těch oficiálních, nových receptech, fanoušcích a odpůrcích jeho vaření i Zdeňku Pohlreichovi. Co má společného Láďa Hruška s Michalem Davidem čtěte v glose Hany Langrové.

Novorolský dům dětí voní novotou

Soustředit všechny městské aktivity pod jednu střechu ? V Nové Roli se jim to daří, do budovy bývalého kulturního domu, kde sídlí i městský úřad, se přestěhovala knihovna lidským řetězem a nyní se sem přestěhoval i Dům dětí a mládeže. V prosinci přibude ještě Základní umělecká škola.

Brazilec vypije klidně šest káv denně. Večer už si dává jen ristretto

Brno - Brazilec s rodinnými kořeny v Polsku přijel do Brna uvařit kvalitní kávu. I tento paradox nabízí Týden kávy, který ve čtvrtek začíná. Jako host se ho účastní barista a odborník Marcelo Babinski. „V České republice jsem poprvé. Chci zjistit, jak se tady s kávou pracuje. Evropská kultura jejího pití je v zemích, kde se pěstuje, hodně vyhlášená. Přál jsem si poznat i tento svět," vypráví.

V Košíkách vařili guláše z 90 kilo masa 
a osmi kilo hub

Košíky – Gulášů srnčího, kančího, hovězího, segedínského a slovenského speciálu se dočkaly chuťové buňky těch, kteří v sobotu odpoledne zamířili do Obecnice v Košíkách. Konal se tam čtvrtý ročník oblíbené soutěže ve vaření gulášů – Gulášpárty.

Devadesátník z Hradiště je nadšencem do honů. Před čtrnácti dny ulovil lišku

Uherské Hradiště – V pátek 25. září mu bylo devadesát let a většina z nás mu jeho devět křížků může jen tiše závidět. Jan Junaštík z Uherského Hradiště, o němž je řeč je na svůj věk navíc neuvěřitelně aktivní a stíhá celou řadu zálib. Jednou z jeho nejoblíbenějších kratochvílí je myslivost, jíž se věnuje bezmála půl století.

OBRAZEM: Do Velhartic se vrátil Bušek

Velhartice - Do středověku se o svatováclavském víkendu vrátil hrad Velhartice. Účastníci divadelních prohlídek „Buškova číše" se mohli setkat přímo s věhlasným Buškem, který se i s družinou vrátil na svůj hrad. Na nádvoří hradu si pak mohli prohlédnout tábor středověkého šlechtice včetně ukázek dobového vaření nebo řemesel.

Rájec-Jestřebí: před zámkem bublaly zvěřinové guláše. Už po šesté

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kdo šel v sobotu před obědem kolem rájeckého zámku, musely se mu sbíhat sliny. Kolemjdoucí totiž přes nos musela praštit vůně guláše. Aby ne. Vždyť se před zámkem konal už šestý ročník soutěže ve vaření této pochoutky. Rájecký kotlík. Na ochutnávku nakonec dorazilo patnáct set lidí. „Bydlíme kousek od zámku, tak jsme si to nemohli nechat ujít. Aspoň nemusím dnes vařit. Dali jsme si zatím pivo, počkáme, až se dovaří guláš a určitě zůstaneme i na hudební vystoupení," hlásila v sobotu před polednem Marie Radostová z Rájce, která na akci dorazila společně s manželem Josefem.

Podívejte se do ledničky, starejte se ale citlivě

Nová Paka - Poté, co se svým tatínkem musela paní Vlasta opakovaně řešit průjmové onemocnění, došla k závěru, že bude více kontrolovat, co její tatínek jí. Paní Vlastu těší, že je stále soběstačný, a proto respektuje, když odmítá její pomoc s nakupováním a vařením.

Děti se zdravému stravování učí i díky písničkám

Mělnicko – Vzdělávací projekt Zdravá 5 připravil pro děti z mateřských a základních škol v tomto školním roce nové výukové programy, které jsou stejně jako v minulosti zaměřeny na zdravé stravování v praxi.

Ve Všeradicích byla kuchařská soutěž

Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.

Zájmové kroužky: u dětí vedou sport, počítače a geocaching

Kolínsko - Spolu se školním rokem se žákům základních škol rozjíždí také zájmové kroužky. Ve většině škol s jejich plnou činností počítají od nadcházejícího měsíce, během září se kroužky postupně rozjíždí, či se ještě uskutečňují zápisy.

Tipy na akce, které se konají o víkendu ve Zlínském kraji

Region - esedy a koncerty jsou o víkendu v regionu již tradicí. Tentokrát je doplní další zajímavosti: například motoburza nebo memoriál slavného běžce Emila Zátopka. Zajímavým tipem je i Košt vdolečků s ukázkou vaření trnek ve Vlčnově.

Obce hlásí problémy s pitnou vodou

Mlázovice, Konecchlumí – Kvůli změně senzorických vlastností vody nesmí obyvatelé Mlázovic pít vodu z veřejného vodovodu (ani po převaření) a neměli by ji využívat ani k vaření.

Hygienici uložili školním jídelnám celkem 24 pokut

Pardubice - Více než desetina kontrolovaných školních jídelen a kantýn v Pardubickém kraji letos neprošla kontrolou hygieniků a za prohřešky při vaření, skladování nebo vydávání jídel dostala pokutu.

Veget Fest je pro všechny, co mají otevřenou mysl

Strakonice - Bezmasá jídla, přednášky, Recyklodivadlo, workshopy a či bazárek na pomoc zvířatům. To a mnoho dalšího přinese druhý ročník Veget Festu, který na sobotu 19. září mezi 15. a 20. hodinou v Rennerových sadech připravila Ekoporadna při Šmi-dingerově knihovně. „Festival by měl pomoci zbourat zažité a zbytečné předsudky," říká pořadatel Jan Juráš.

Mrskej pivo prutem a třikrát mu řekni: Amen

Tábor - Roku 1751 přijela do Tábora dvorní komise, která zkoumala poměry v pivovarnictví. Do té doby nevídanou novinkou bylo, že komisaři jménem císařovny dopřávali sluchu všem stížnostem. Vyhodnocovali je a řešili až do roku 1755.

Bangladéšský malíř začal kreslit na zeď Prokopky

Pardubice – Osmdesát metrů dlouhá a sto sedmdesát centimetrů vysoká. Taková je zeď bývalé továrny Prokop v Pardubicích, na které vznikne jeden z největších streetartových projektů v České republice i Evropě.

Přibývá lidí, kteří za pivem cestují a ochutnávají

Pivovar Chomout nedávno oslavil své první narozeniny. Jak se jim po roce daří, co se naučili nebo jaké pivo si dát k rybě, nám prozradili majitelé pivovaru Jaroslav Švarc a Jiří Omelka, a Míša Švarcová, která se stará o chomoutovský hostinec.

Nový provoz školní jídelny opozice kritizuje. Chce znát finanční ztráty

Rakovník Změna systému stravování dětí ve školní jídelně v Martinovského ulici v Rakovníku se nelíbí rakovnickým opozičním zastupitelům. Podle nich je nový systém nevýhodný pro město, a to tak bude muset ztrátu doplácet ze svého rozpočtu. Opozice tak chce vidět přesná minusová čísla. To však vedení radnice odmítá s tím, že by bylo vhodnější vyčkat až na vyhodnocení nového provozu. Vedení radnice se také hájí tím, že se ji podařilo udělat úspory ve službách pro město.