Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Pěvkyně Pecková: V naší kuchyni máme dost legrace

Litomyšl – Že to umí nejen na jevišti s hlasem i orchestrem, ale také doma s vařečkou a dostatečnou dávkou důvtipu, to operní pěvkyně DAGMAR PECKOVÁ jasně ukázala. A kromě toho i to, že má při vaření docela slušnou vyřídilku a dokáže „dirigovat" i ansámbl zkušených šéfkuchařů.

Šmerda: Mladým kuchařům chybí praxe i pokora

Litomyšl – Václav Šmerda pamatuje ještě časy, kdy české gastronomické odvětví patřilo k ozdobám naší země a kuchaři měli chuť získávat nové poznatky a neustále se zlepšovat.

Vodu v Dejvicích nebude možné pít nejméně do středy

Praha -Vodu z vodovodní sítě v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy, je třeba provést další testy. Vodu nelze používat ani na vaření, ústní hygienu a mytí obličeje. Je ale možné ji používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je však potřeba jej opláchnout pitnou vodou, sdělil v pondělí odpoledne mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Vodu v Dejvicích nebude možné pít do středy, vodu znečistila slepá přípojka

Praha – Vodu z vodovodní sítě v Dejvicích a Bubenči nebude možné pít nejméně do středy, je třeba provést další testy. Vodu nelze používat ani na vaření, ústní hygienu a mytí obličeje. Je ale možné ji používat pro praní a další obvyklé činnosti. Po mytí nádobí je však potřeba jej opláchnout pitnou vodou, sdělil dnes odpoledne mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.

Vůně zelňačky lákala na rynek

Police nad Metují - Přípravou kotlů a zapálením ohňů odstartovala v sobotu ráno Polická zelňačka. Do soutěže v přípravě oblíbené polévky se pustilo pět týmů, které do vaření daly všechno, aby naklonily porotu na svou stranu. Po chvíli už se náměstím linula vůně, které málokdo odolal.

Praha 6: Opatrní by měli být obyvatelé celé městské části

Praha - Kohoutková voda v Praze 6 není v žádném případě vhodná k pití. Opatrní by měli být obyvatelé celé městské části, uvedl v neděli zástupce mluvčího Prahy 6 Petr Vybíral. Podle Pražských vodovodů a kanalizací není voda pitná v Dejvicích a Bubenči, na radnici se ale začínají obracet i obyvatelé Vokovic a dalších částí.

Pivní univerzita zvala do Dehtářů

Dehtáře - Nad ukázkou výroby domácího piva začal už odpoledne program páteční premiérové Pivní univerzity, který 
v Dehtářích zorganizovali nadšenci kolem Milana Vaněčka.

V Polici vyberou tu nej zelňačku

Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.

Vyráběl drogy, kde se dalo. Přesto zůstává na svobodě

Chomutov - Vyráběl drogy v panelákovém bytě, organizoval vaření pervitinu v lesíku u Droužkovic. A může klidně vařit dál. Přestože policie viní 39letého muže hned ve dvou případech výroby drog, soudce ho do vazby neposlal.

Děti se učily, jak se správně stravovat

Pelhřimov - Jednohubky, vajíčka ve tvaru slepiček či obložený toustový chléb se zeleninou. Přesně na těchto dobrotách si včera ráno pochutnali v pelhřimovské knihovně školáci ze Základní školy Pelhřimov, Komenského, která zajišťuje výchovu a vzdělávání dětem s mentálním postižením.

Narozeninovou oslavu televize TVS obohatil prototyp vozidla Erko

Kunovice /FOTOGALERIE/ – Šestnáct let. Takového úctyhodného věku se v těchto dnech dožila regionální televize TVS. A jelikož se nejedná o zanedbatelné výročí, rozhodli se její zástupci narozeniny patřičně oslavit. Stalo se tak v pátek 15. května v Panském dvoře v Kunovicích. Kulturní program odstartoval úderem 15. hodiny. Všechny příznivce z pódia uvítal ředitel tohoto média Jan Dudek.

Olomoucký Garden Food Festival o víkendu vypukne. Tady je PLÁNEK

Olomouc – Tovačovský kapr, taštičky z jižního Polska i severního Nepálu, středoamerický zophobas i tuzemský cvrček, káva z italské i olomoucké pražírny nebo třeba paštika z moravského králíka. Karneval chutí z domova i ze světa nabídne už o tomto víkendu první ročník Garden Food Festival.

Středověká vesnice je podle úředníků riziková. Projekt po sedmi letech končí

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.

Kdo uvaří nejlepší guláš?

Litomyšl – Součástí tradičních gastroslavností je i akce, do které se zapojují milovníci tradiční české pochutiny.

Den dětí a den pro celou rodinu s Hamé

Uherské Hradiště - Přijďte na skvělý den plný zábavy pro malé i velké. Den dětí s Hamé se uskuteční v sobotu 30. května od 10:00 ve sportovním areálu Širůch ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Středověká vesnice je podle úředníků riziková. Projekt po sedmi letech končí

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.

Vařiče pervitinu nenapravilo ani odsouzení na šest let

Praha /VIDEO/ - Kompletní varnu pervitinu objevili kriminalisté III. obvodu pražské policie v bytě, kde přebývalo i dítě. Otřesnou skutečnost připomněla v pondělí Iveta Martínková z ředitelství pražské policie, když informovala o dopadení 45letého muže, kterého detektivové podezřívají, že drogu nejenom vyráběl, ale sám se stal také dealerem svého „zboží".

FILMOVÝ KLUB: Láska na kari

/POZVÁNKA/ Opavský filmový klub se rozhodně nesnaží svézt na vlně módních pořadů o vaření, ale shodou okolností se na program dostal snímek, v němž vaření je hlavní náplní života jeho hrdinů.

I v Krkonoších se pivu daří

Krkonoše - Území nejvyšších českých hor má ve vaření piva dlouhou tradici a ta může posloužit i při rozvoji cestovního ruchu.

Na čtyřhodinové vaření padlo deset kohoutů

Bukovany /FOTOGALERIE/ – Vůně smažené cibulky, papriky, majoránky a česneku se linula o druhém květnovém svátku napříč Bukovany. Už pošesté se na tamním mlýně sešli zástupci jednotlivých obcí, které sdružuje mikroregion Babí lom s jediným cílem: uvařit ten nejlepší guláš a zvítězit. Rivalita byla znát na všech amatérských kuchařích. Guláše se shodovaly v jediném. Byly vařeny s velkou láskou.

V zaniklé obci dobrovolníci po šedesáti letech upečou chléb

Uhelná – Upéci doma chleba zkouší v poslední době řada lidí. Ale postavit si kvůli tomu vlastní pec? Přesně to chtějí udělat v lokalitě Zastávka u Uhelné na Javornicku dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Chlebová pec má v zaniklé osadě vzniknout během června, první bochníky v ní nadšenci upečou v srpnu.

Létající pivovar vařil Žďárský pecivál

Počítky - Boom létajících pivovarů se dostal i na Žďársko. První pivo, které vzniklo ve varně v Počítkách, už lze ochutnat ve vybraných restauračních zařízeních ve Žďáře nad Sázavou.

Tržnice na Zelném trhu příští rok otevře. Podívejte se, jak bude vypadat

Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.

Kvalitní med od včelaře musí hned provonět celý dům

Komárov – Hustá sladká a lepkavá kapalina. Takový je med, na který Josef Filip z Komárova nedá v žádném případě dopustit. „Podle mě je to jedna z nejlepších potravin, které vůbec máme. Pokud je kvalitní, přímo od včelaře, je to radost, výborná pochoutka. Když otevřete sklenici s takovým medem, tak hned příjemně zavoní po celém domě, až se sliny sbíhají," říká zasněně třiašedesátiletý senior.

Do tajemství pramenů můžete nahlédnout na unikátní výstavě

Karlovy Vary - Českou lázeňskou metropoli navštíví každoročně desetitisíce lidí a jen málo z nich patrně něco ví o podstatě fungování léčivých pramenů. A možná to platí i na nejednoho obyvatele Karlových Varů. Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád (SPLZAK) ale teď nabízí jedinečnou šanci, jak do tajemství pramenů nahlédnout.

Policisté je chytli přímo při „vaření“ pervitinu

Kolínsko - Přímo při výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu, zadrželi policisté šest lidí, které obvinili z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Kolínskému deníku to řekla policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Postavili májku, ale čarodějnici neupálili

Zlechov /FOTOGALERIE/ – Poslední dubnová sobota byla díky Spolku kulturních akcí Zlechov (SKAZ) v obci plná tradic. „U obecního úřadu se s předstihem uskutečnil už pátý ročník tradičního stavění májky, symbolu jara," uvedl členka pořádajícího spolku Jarmila Zástavová.

Bez proudu? Slavkovská radnice vydrží 3 dny na agregát, vyškovká nemocnice i 10

Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kra­ji.

Bez proudu? Slavkovská radnice vydrží 3 dny na agregát, vyškovká nemocnice i 10

Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kra­ji.

Moderní gastronomie je trendem

Sokolov - „Smažák s hranolkama u mě nehledejte," říká Petr Noha. Snaží se lidem připravit chutná jídla tak, aby lidé přišli znovu

Do zámku Napajedla o víkendu za polovic

Napajedla – Dlouhá léta byl zavřený, nyní už se řadí mezi žádané turistické cíle v našem regionu. Řeč je o zámku Napajedla, který tento víkend zahajuje novou sezonu.

Pivní stezka přinese zábavu i zlatavý mok v otevřeném šenku

Rychnov n. Kn. - První podorlická pivní stezka startuje již tuto neděli 26. dubna od 14 hodin v pivním šenku, a skončí až v Letovisku Studánka, kde na každého bude čekat občerstvení, návštěvníci si pochutnají například na jitrnicích či klobásách. Program trvá do 16 hodin. Naučná pivní stezka první svého druhu v Orlických horách seznamuje pěší i cyklisty s krásným okolím města Rychnov nad Kněžnou a lesem Včelným.