Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Pivní univerzita zvala do Dehtářů

Dehtáře - Nad ukázkou výroby domácího piva začal už odpoledne program páteční premiérové Pivní univerzity, který 
v Dehtářích zorganizovali nadšenci kolem Milana Vaněčka.

V Polici vyberou tu nej zelňačku

Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.

Vyráběl drogy, kde se dalo. Přesto zůstává na svobodě

Chomutov - Vyráběl drogy v panelákovém bytě, organizoval vaření pervitinu v lesíku u Droužkovic. A může klidně vařit dál. Přestože policie viní 39letého muže hned ve dvou případech výroby drog, soudce ho do vazby neposlal.

Děti se učily, jak se správně stravovat

Pelhřimov - Jednohubky, vajíčka ve tvaru slepiček či obložený toustový chléb se zeleninou. Přesně na těchto dobrotách si včera ráno pochutnali v pelhřimovské knihovně školáci ze Základní školy Pelhřimov, Komenského, která zajišťuje výchovu a vzdělávání dětem s mentálním postižením.

Narozeninovou oslavu televize TVS obohatil prototyp vozidla Erko

Kunovice /FOTOGALERIE/ – Šestnáct let. Takového úctyhodného věku se v těchto dnech dožila regionální televize TVS. A jelikož se nejedná o zanedbatelné výročí, rozhodli se její zástupci narozeniny patřičně oslavit. Stalo se tak v pátek 15. května v Panském dvoře v Kunovicích. Kulturní program odstartoval úderem 15. hodiny. Všechny příznivce z pódia uvítal ředitel tohoto média Jan Dudek.

Olomoucký Garden Food Festival o víkendu vypukne. Tady je PLÁNEK

Olomouc – Tovačovský kapr, taštičky z jižního Polska i severního Nepálu, středoamerický zophobas i tuzemský cvrček, káva z italské i olomoucké pražírny nebo třeba paštika z moravského králíka. Karneval chutí z domova i ze světa nabídne už o tomto víkendu první ročník Garden Food Festival.

Středověká vesnice je podle úředníků riziková. Projekt po sedmi letech končí

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.

Kdo uvaří nejlepší guláš?

Litomyšl – Součástí tradičních gastroslavností je i akce, do které se zapojují milovníci tradiční české pochutiny.

Den dětí a den pro celou rodinu s Hamé

Uherské Hradiště - Přijďte na skvělý den plný zábavy pro malé i velké. Den dětí s Hamé se uskuteční v sobotu 30. května od 10:00 ve sportovním areálu Širůch ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Středověká vesnice je podle úředníků riziková. Projekt po sedmi letech končí

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.

Vařiče pervitinu nenapravilo ani odsouzení na šest let

Praha /VIDEO/ - Kompletní varnu pervitinu objevili kriminalisté III. obvodu pražské policie v bytě, kde přebývalo i dítě. Otřesnou skutečnost připomněla v pondělí Iveta Martínková z ředitelství pražské policie, když informovala o dopadení 45letého muže, kterého detektivové podezřívají, že drogu nejenom vyráběl, ale sám se stal také dealerem svého „zboží".

FILMOVÝ KLUB: Láska na kari

/POZVÁNKA/ Opavský filmový klub se rozhodně nesnaží svézt na vlně módních pořadů o vaření, ale shodou okolností se na program dostal snímek, v němž vaření je hlavní náplní života jeho hrdinů.

I v Krkonoších se pivu daří

Krkonoše - Území nejvyšších českých hor má ve vaření piva dlouhou tradici a ta může posloužit i při rozvoji cestovního ruchu.

Na čtyřhodinové vaření padlo deset kohoutů

Bukovany /FOTOGALERIE/ – Vůně smažené cibulky, papriky, majoránky a česneku se linula o druhém květnovém svátku napříč Bukovany. Už pošesté se na tamním mlýně sešli zástupci jednotlivých obcí, které sdružuje mikroregion Babí lom s jediným cílem: uvařit ten nejlepší guláš a zvítězit. Rivalita byla znát na všech amatérských kuchařích. Guláše se shodovaly v jediném. Byly vařeny s velkou láskou.

V zaniklé obci dobrovolníci po šedesáti letech upečou chléb

Uhelná – Upéci doma chleba zkouší v poslední době řada lidí. Ale postavit si kvůli tomu vlastní pec? Přesně to chtějí udělat v lokalitě Zastávka u Uhelné na Javornicku dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Chlebová pec má v zaniklé osadě vzniknout během června, první bochníky v ní nadšenci upečou v srpnu.

Létající pivovar vařil Žďárský pecivál

Počítky - Boom létajících pivovarů se dostal i na Žďársko. První pivo, které vzniklo ve varně v Počítkách, už lze ochutnat ve vybraných restauračních zařízeních ve Žďáře nad Sázavou.

Tržnice na Zelném trhu příští rok otevře. Podívejte se, jak bude vypadat

Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.

Kvalitní med od včelaře musí hned provonět celý dům

Komárov – Hustá sladká a lepkavá kapalina. Takový je med, na který Josef Filip z Komárova nedá v žádném případě dopustit. „Podle mě je to jedna z nejlepších potravin, které vůbec máme. Pokud je kvalitní, přímo od včelaře, je to radost, výborná pochoutka. Když otevřete sklenici s takovým medem, tak hned příjemně zavoní po celém domě, až se sliny sbíhají," říká zasněně třiašedesátiletý senior.

Do tajemství pramenů můžete nahlédnout na unikátní výstavě

Karlovy Vary - Českou lázeňskou metropoli navštíví každoročně desetitisíce lidí a jen málo z nich patrně něco ví o podstatě fungování léčivých pramenů. A možná to platí i na nejednoho obyvatele Karlových Varů. Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád (SPLZAK) ale teď nabízí jedinečnou šanci, jak do tajemství pramenů nahlédnout.

Policisté je chytli přímo při „vaření“ pervitinu

Kolínsko - Přímo při výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu, zadrželi policisté šest lidí, které obvinili z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Kolínskému deníku to řekla policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Postavili májku, ale čarodějnici neupálili

Zlechov /FOTOGALERIE/ – Poslední dubnová sobota byla díky Spolku kulturních akcí Zlechov (SKAZ) v obci plná tradic. „U obecního úřadu se s předstihem uskutečnil už pátý ročník tradičního stavění májky, symbolu jara," uvedl členka pořádajícího spolku Jarmila Zástavová.

Bez proudu? Slavkovská radnice vydrží 3 dny na agregát, vyškovká nemocnice i 10

Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kra­ji.

Bez proudu? Slavkovská radnice vydrží 3 dny na agregát, vyškovká nemocnice i 10

Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kra­ji.

Moderní gastronomie je trendem

Sokolov - „Smažák s hranolkama u mě nehledejte," říká Petr Noha. Snaží se lidem připravit chutná jídla tak, aby lidé přišli znovu

Do zámku Napajedla o víkendu za polovic

Napajedla – Dlouhá léta byl zavřený, nyní už se řadí mezi žádané turistické cíle v našem regionu. Řeč je o zámku Napajedla, který tento víkend zahajuje novou sezonu.

Pivní stezka přinese zábavu i zlatavý mok v otevřeném šenku

Rychnov n. Kn. - První podorlická pivní stezka startuje již tuto neděli 26. dubna od 14 hodin v pivním šenku, a skončí až v Letovisku Studánka, kde na každého bude čekat občerstvení, návštěvníci si pochutnají například na jitrnicích či klobásách. Program trvá do 16 hodin. Naučná pivní stezka první svého druhu v Orlických horách seznamuje pěší i cyklisty s krásným okolím města Rychnov nad Kněžnou a lesem Včelným.

Jamparáda 2015 začala

Kunratice - Jahodová, meruňková, rybízová, višňová to jsou patrně nejčastější marmelády, které člověk zná. Že se dá ale marmeláda nebo džem vyrobit z nejrůznějších i těch nejméně myslitelných surovin, o tom chce všechny milovníky sladkého mlsání přesvědčit kunratická Jamparáda

Studny v Odranci nemají pitnou vodu

Odranec - Problémy s pitnou vodou řeší už po několik let obyvatelé Odrance, místní části Věcova. Letos se jim snad začíná konečně „blýskat na lepší časy". Pokud se podaří získat dotaci, začne se s výstavbou nového vodovodu ještě letos.

V Kadani skončí provoz centra pro bezdomovce

Kadaň - Spolek Naděje, který v Kadani provozuje služby pro potřebné, ukončí 30. června činnost denního centra pro lidi bez přístřeší. Důvodem je výše příspěvku, kterou neziskovým organizacím rozděluje stát prostřednictvím krajských úřadů. „Změna systému financování neziskových organizací pro nás znamená, že jsme dostali o 450 tisíc korun méně, než bychom potřebovali. Za tohoto stavu provoz denního centra nadále finančně neutáhneme," vysvětila vedoucí kadaňské pobočky Naděje Miroslava Chrzová.

V Zábřehu mohou lidé třídit i použitý olej z kuchyní

Zábřeh – Novou službu začala nabízet v Zábřehu městská společnost EKO servis, jež se ve městě stará mimo jiné o sběr a likvidaci odpadů. Lidé mohou do jejich sběrných dvorů nově nosit i použité jedlé oleje a tuky z vaření.

Bruselský pivovar vaří pivo ze zbytků chleba

Brusel – Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.