Pivní univerzita zvala do Dehtářů
Dehtáře - Nad ukázkou výroby domácího piva začal už odpoledne program páteční premiérové Pivní univerzity, který v Dehtářích zorganizovali nadšenci kolem Milana Vaněčka.
Dehtáře - Nad ukázkou výroby domácího piva začal už odpoledne program páteční premiérové Pivní univerzity, který v Dehtářích zorganizovali nadšenci kolem Milana Vaněčka.
Police nad Metují - Nultý ročník soutěže ve vaření zelňačky se uskuteční tuto sobotu. Od ranních hodin bude na náměstí v Polici nad Metují živo. Slavnostní salva Ostrostřelecké gardy polické zahájí v 8.00 hodin soutěž o nejlepší polévku vařenou na otevřeném ohni, ve které se utká celkem pět týmů.
Mostecko – V psím útulku, na zámku, v parku, v kulturním domě, v divadle nebo v jumparku. Na Mostecku bude od pátku do neděle pořádně živo na mnoha místech.
Blanensko /TIP NA VÍKEND/ – Redaktoři Blanenského deníku Rovnost vybrali pro čtenáře několik tipů, jak si užít tento víkend v regionu.
Jirkov - Při Mysliveckém dnu, který hostil o víkendu areál zámku Červený hrádek, si odbyla premiéru soutěž ve vaření zvěřinového guláše z divočáka, jelena či srnce.
Nová Paka - Studenti gastronomické školy skládali praktické zkoušky z vaření a servírování pokrmů.
Chomutov - Vyráběl drogy v panelákovém bytě, organizoval vaření pervitinu v lesíku u Droužkovic. A může klidně vařit dál. Přestože policie viní 39letého muže hned ve dvou případech výroby drog, soudce ho do vazby neposlal.
Pardubice - Propagátor avantgardní kuchyně doporučuje žabí stehýnka a hadí maso v teriyaki omáčce.
Benešovsko – Ještě dnes můžete posílat své hlasy dětským kuchařským týmům, které se přihlásily do soutěže Zdravé 5 s názvem Coolinaření s Albertem.
Jiřice – Do semifinále dětské kulinářské soutěže Coolinaření s Albertem se probojovaly také dva týmy kuchtíků z jiřické základní školy.
Albrechtsburg - Nejstarší saský zámek Albrechtsburg v Míšni připravil mimořádnou výstavu »Na zdraví! Tisíc let piva v Sasku«.
Pelhřimov - Jednohubky, vajíčka ve tvaru slepiček či obložený toustový chléb se zeleninou. Přesně na těchto dobrotách si včera ráno pochutnali v pelhřimovské knihovně školáci ze Základní školy Pelhřimov, Komenského, která zajišťuje výchovu a vzdělávání dětem s mentálním postižením.
Kunovice /FOTOGALERIE/ – Šestnáct let. Takového úctyhodného věku se v těchto dnech dožila regionální televize TVS. A jelikož se nejedná o zanedbatelné výročí, rozhodli se její zástupci narozeniny patřičně oslavit. Stalo se tak v pátek 15. května v Panském dvoře v Kunovicích. Kulturní program odstartoval úderem 15. hodiny. Všechny příznivce z pódia uvítal ředitel tohoto média Jan Dudek.
Olomouc – Tovačovský kapr, taštičky z jižního Polska i severního Nepálu, středoamerický zophobas i tuzemský cvrček, káva z italské i olomoucké pražírny nebo třeba paštika z moravského králíka. Karneval chutí z domova i ze světa nabídne už o tomto víkendu první ročník Garden Food Festival.
Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.
Litomyšl – Součástí tradičních gastroslavností je i akce, do které se zapojují milovníci tradiční české pochutiny.
Uherské Hradiště - Přijďte na skvělý den plný zábavy pro malé i velké. Den dětí s Hamé se uskuteční v sobotu 30. května od 10:00 ve sportovním areálu Širůch ve Starém Městě u Uherského Hradiště.
Vyškov /FOTOGALERIE/ – Středověký mlýn s potůčkem, ukázky vaření piva v kádích, expozice výroby mouky. I tak mělo vypadat centrum středověké vesnice, která měla vyrůst na zhruba deseti hektarech ve vyškovské zóně Nouzka. Do krčmy se však lidé nepodívají. A ani na desítky dalších lákadel. Projekt po sedmi letech končí.
Praha /VIDEO/ - Kompletní varnu pervitinu objevili kriminalisté III. obvodu pražské policie v bytě, kde přebývalo i dítě. Otřesnou skutečnost připomněla v pondělí Iveta Martínková z ředitelství pražské policie, když informovala o dopadení 45letého muže, kterého detektivové podezřívají, že drogu nejenom vyráběl, ale sám se stal také dealerem svého „zboží".
/POZVÁNKA/ Opavský filmový klub se rozhodně nesnaží svézt na vlně módních pořadů o vaření, ale shodou okolností se na program dostal snímek, v němž vaření je hlavní náplní života jeho hrdinů.
Krkonoše - Území nejvyšších českých hor má ve vaření piva dlouhou tradici a ta může posloužit i při rozvoji cestovního ruchu.
Bukovany /FOTOGALERIE/ – Vůně smažené cibulky, papriky, majoránky a česneku se linula o druhém květnovém svátku napříč Bukovany. Už pošesté se na tamním mlýně sešli zástupci jednotlivých obcí, které sdružuje mikroregion Babí lom s jediným cílem: uvařit ten nejlepší guláš a zvítězit. Rivalita byla znát na všech amatérských kuchařích. Guláše se shodovaly v jediném. Byly vařeny s velkou láskou.
České Budějovice - Málokterý český pivovar umí elegantně a poctivě skloubit dodržování výrobních tradic předků s moderními technologiemi nové doby. Takovým pivovarem určitě je národní podnik Budějovický Budvar, který pěnivý mok vaří už více než jedno století.
Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů.
Uhelná – Upéci doma chleba zkouší v poslední době řada lidí. Ale postavit si kvůli tomu vlastní pec? Přesně to chtějí udělat v lokalitě Zastávka u Uhelné na Javornicku dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus. Chlebová pec má v zaniklé osadě vzniknout během června, první bochníky v ní nadšenci upečou v srpnu.
Počítky - Boom létajících pivovarů se dostal i na Žďársko. První pivo, které vzniklo ve varně v Počítkách, už lze ochutnat ve vybraných restauračních zařízeních ve Žďáře nad Sázavou.
Brno /FOTOGALERIE/ – Markéta Procházková chodila na brněnský Zelný trh pravidelně nakupovat čerstvé ovoce a zeleninu od farmářů. Pro další potraviny ale musela do některého z velkých supermarketů. „V okolí Zelného trhu jsem nepořídila žádné kvalitní maso nebo uzeniny," popsala Procházková.
/ROZHOVOR/ Říká v exkluzivním rozhovoru pro Deník kuchař Vladan Mučka.
Komárov – Hustá sladká a lepkavá kapalina. Takový je med, na který Josef Filip z Komárova nedá v žádném případě dopustit. „Podle mě je to jedna z nejlepších potravin, které vůbec máme. Pokud je kvalitní, přímo od včelaře, je to radost, výborná pochoutka. Když otevřete sklenici s takovým medem, tak hned příjemně zavoní po celém domě, až se sliny sbíhají," říká zasněně třiašedesátiletý senior.
Karlovy Vary - Českou lázeňskou metropoli navštíví každoročně desetitisíce lidí a jen málo z nich patrně něco ví o podstatě fungování léčivých pramenů. A možná to platí i na nejednoho obyvatele Karlových Varů. Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád (SPLZAK) ale teď nabízí jedinečnou šanci, jak do tajemství pramenů nahlédnout.
Kolínsko - Přímo při výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu, zadrželi policisté šest lidí, které obvinili z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Kolínskému deníku to řekla policejní mluvčí Martina Fejfarová.
Zlechov /FOTOGALERIE/ – Poslední dubnová sobota byla díky Spolku kulturních akcí Zlechov (SKAZ) v obci plná tradic. „U obecního úřadu se s předstihem uskutečnil už pátý ročník tradičního stavění májky, symbolu jara," uvedl členka pořádajícího spolku Jarmila Zástavová.
Teplice - Secesní budova, za první republiky známá jako Variete Schwan, za dob totality jako obchodní centrum Monopol, se už brzy otevře jako Pivovar Monopol.
Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kraji.
Plzeň – Milovníky pěnivého moku čeká v Plzni velký svátek. V pátek zaplní prostor po Domu kultury Inwest stánky 30 pivovarů se 150 druhy piv.
Vyškovsko – Jedna věc je obejít se bez elektřiny v domácnosti. Studená voda, svítící baterky, vaření pomocí plynové bomby: to všechno se dá nějaký čas zvládnout. Co když však výpadek elektřiny postihne celý kraj? Na možný vznik takové situace upozornilo nedávné cvičení Black-out, vůbec první svého druhu v Jihomoravském kraji.
Sokolov - „Smažák s hranolkama u mě nehledejte," říká Petr Noha. Snaží se lidem připravit chutná jídla tak, aby lidé přišli znovu
Napajedla – Dlouhá léta byl zavřený, nyní už se řadí mezi žádané turistické cíle v našem regionu. Řeč je o zámku Napajedla, který tento víkend zahajuje novou sezonu.
Rychnov n. Kn. - První podorlická pivní stezka startuje již tuto neděli 26. dubna od 14 hodin v pivním šenku, a skončí až v Letovisku Studánka, kde na každého bude čekat občerstvení, návštěvníci si pochutnají například na jitrnicích či klobásách. Program trvá do 16 hodin. Naučná pivní stezka první svého druhu v Orlických horách seznamuje pěší i cyklisty s krásným okolím města Rychnov nad Kněžnou a lesem Včelným.
V Plzeňském kraji je nejvíce pacientů s kolorektálním nádorem z celé republiky. Odborníci nabádají lidi k preventivním prohlídkám, právě ty jim mohou zachránit život.
Vyškovsko - Dílny a pěstitelské práce už základní školy nevyučují v takovém rozsahu jako dřív a podle vedení odborných středních škol je to znát. Problém je také sehnat kvalitní učitele.
Kunratice - Jahodová, meruňková, rybízová, višňová to jsou patrně nejčastější marmelády, které člověk zná. Že se dá ale marmeláda nebo džem vyrobit z nejrůznějších i těch nejméně myslitelných surovin, o tom chce všechny milovníky sladkého mlsání přesvědčit kunratická Jamparáda
Plzeň – V Plzeňském kraji je nejvíce pacientů s kolorektálním nádorem z celé republiky. Odborníci nabádají lidi k preventivním prohlídkám, právě ty jim mohou zachránit život.
Odranec - Problémy s pitnou vodou řeší už po několik let obyvatelé Odrance, místní části Věcova. Letos se jim snad začíná konečně „blýskat na lepší časy". Pokud se podaří získat dotaci, začne se s výstavbou nového vodovodu ještě letos.
Kadaň - Spolek Naděje, který v Kadani provozuje služby pro potřebné, ukončí 30. června činnost denního centra pro lidi bez přístřeší. Důvodem je výše příspěvku, kterou neziskovým organizacím rozděluje stát prostřednictvím krajských úřadů. „Změna systému financování neziskových organizací pro nás znamená, že jsme dostali o 450 tisíc korun méně, než bychom potřebovali. Za tohoto stavu provoz denního centra nadále finančně neutáhneme," vysvětila vedoucí kadaňské pobočky Naděje Miroslava Chrzová.
Poličná - Když guláš, tak z kvalitních surovin. Tímto heslem se řídí devětatřicetiletý Aleš Cvrček z Poličné, který do něj kromě všedních přísad přidává také jednu svou originální dobrou náladu.
Zábřeh – Novou službu začala nabízet v Zábřehu městská společnost EKO servis, jež se ve městě stará mimo jiné o sběr a likvidaci odpadů. Lidé mohou do jejich sběrných dvorů nově nosit i použité jedlé oleje a tuky z vaření.
Karlovy Vary – Žádný tuk na vaření, ani řecké písmeno, ani hodinky. Naopak nestárnoucí rockové těleso, které brázdí evropská i světová pódia přes čtyřicet let.
Brusel – Jeden malý bruselský pivovar se pustil do projektu výroby piva ze zbytků chleba. Chce tak navázat na starověkou tradici, kdy byl chléb místo ječmene hlavní složkou výroby. Nápad dostal jednatřicetiletý Francouz Sébastien Morvan ve chvíli, kdy mluvil se svým přítelem o plýtvání potravinami, zvláště chlebem.
Detektory plynu a autonomní hlásiče kouře mohou zachránit nejen lidská obydlí, ale i životy. Jde přitom o poměrně lacinou záležitost. Pro pocit bezpečnosti je nezbytná.