Sezóna začíná, vzhůru za kouzlem hradů a zámků
Nastává čas, kdy se široké veřejnosti otevřou znovu hrady a zámky. Spatřit lze nové expozice či výstavy.
Nastává čas, kdy se široké veřejnosti otevřou znovu hrady a zámky. Spatřit lze nové expozice či výstavy.
Vůně kynutého těsta a dozlatova upečených bochníků přilákala v sobotu prvního dubna řady návštěvníků do Slováckého muzea. V hlavní budově muzea se totiž uskutečnila na několik měsíců poslední akce ze série Vaříme v muzeu. Ta byla tentokrát zaměřena na tradiční jídla, které na Slovácku nesměly chybět na velikonoční tabuli.
Severní Terasa - Hustý černý dým vyděsil v pátek večer obyvatele Hotelového domu na Severní Terase. Hořet začalo v jednom z bytů v devátém patře.
Bystřice nad Pernštejnem - Hitem letošních Velikonoc v bystřickém centru Eden bude unikátní čokoládové pivo. Pro fajnšmekry je uvařil sládek tamního minipivovaru Vladimír Vecheta.
Plzeň – I letos přichází Plzeňský Prazdroj s nabídkou placených letních stáží a do svých týmů hledá posily z řad vysokoškoláků. Studenti čtvrtých a pátých ročníků se v létě zapojí do práce na reklamních kampaních, tvorby komunikačních strategií nebo poznají technologie vaření piva.
Praha - Finanční správa při exekuční akci zajistila od dlužníků 11 milionů korun. Akce byla zaměřena na několik desítek dlužníků se sídlem nebo provozovnou v Praze, kteří mají daňový nedoplatek celkem zhruba 28 milionů korun. Správa o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Největší podíl na celkové dlužné částce tvořily daňové nedoplatky na dani z přidané hodnoty (DPH).
I když se většina termínů pro letní tábory vypisuje už v lednu, stále je z čeho vybírat. Pro malé příznivce Světa čar a kouzel připravil DDM Olomouc tábor s kouzelnickou tématikou v Ochozu u Konice. Tam se můžou děti zúčastnit také tábora Do světa fantastických zvířat na motivy stejnojmenného filmu.
Prachaticko - Někde si na vaření oběda bude třeba přivstat, někde si ho ani neohřejete.
Jaro pro příznivce vína z Velkého Týnce a okolí začíná koštem. Letos hosté degustovali převážně mladá vína a mohli tak patřičně uvítat nové roční období.
Jana Topolová se narodila v roce 1947 a dlouhodobě se věnuje práci pro druhé. Je místopředsedkyní Městského výboru SD Praha, předsedkyní rekreační komise MV SD Praha a předsedkyní Aktivních seniorů Praha 15. Tento pobočný spolek má 170 členů, ve spolupráci s MČ Praha 15 se pod jejím vedení podařilo zajistit pro klubovou činnost celé patro ve Spolkovém domě Varta v Boloňské ulici.
Stříbro - Známý český režisér Zdeněk Troška, ale tentokrát v poměrně jiné podobě, se představil ve čtvrtek večer divákům v kině Slávia ve Stříbře.
Prachatice - Její marmelády znají hlavně ti, kteří navštěvují farmářskou prodejnu v Prachaticích, Jozefína Růžičková ale se svými marmeládami slaví další úspěchy.
/FOTOGALERIE/ V Bruntále to zná snad každý, ale málokdo tam byl. Ve středu města je rozsáhlý areál sladovny.
Jindřichohradecko – Podle vyhlášky z roku 2015 by školy, které chtějí nabízet ve svých jídelnách speciální jídelníček například pro celiaky, měli mít nutričního specialistu, který na správné hodnoty a sestavení pokrmů dohlédne. Většinou tomu tak ale není.
Úpice - Přednášku o Tibetu si pro veřejnosti připravili pracovníci místní akční skupiny Království – Jestřebí hory.
Už pošesté uspořádala kroměřížská Střední hotelová škola mezinárodní soutěž Gastro Kroměříž. O vítězství se tam ve čtvrtek 16.března a pátek 17.března utkalo téměř 90 kuchařů, cukrářů, baristů a sommeliérů z Česka, Slovenska, Polska, Itálie, a Portugalska.
Pelhřimovsko – Sládci z některých pivovarů na Pelhřimovsku se letos opět pustili do vaření velikonočních speciálů.
Kbelnice – Velmi nekvalitní pitná voda donutila Kbelnické řešit připojení na obecní vodovod z Římova.
Táborsko - V závěru uplynulého týdne táborští kriminalisté uskutečnili rozsáhlý "zátah" zaměřený na potírání trestných činů proti lidské důstojnosti v sexuální oblasti.
Krakov – Celkem třiadvacet slaných moučníků hodnotila v sobotu pětičlenná porota při soutěži O nejlepší moučník. Zúčastnilo se jí jedenáct žen, devět dětí a tři muži.
Písek – Spisovatel a bývalý kriminalista Ladislav Beran je zvyklý své sliby beze zbytku plnit. Jeden však neplní a dělá tím radost příznivcům dobrých detektivek.
Globální produkce palmového oleje by letos mohla vzrůst o 11 procent na 65 milionů tun, především díky příznivému počasí. Proti používání palmového oleje ale v poslední době ve světě sílí odpor kvůli odlesňování, které je s produkcí spojeno. Loni produkce palmového oleje dosáhla 58,3 milionu tun. Pro Reuters to oznámil konzultant odvětví M.R. Čandran.
Prachaticko - Kde budou v příštích dnech lidé dočasně bez dodávek elektrického proudu?
Marie Polášková ze Zbyslavic na Ostravsku tento týden oslavila sté narozeniny. Od státu dostala příspěvek k důchodu a pro Deník se rozpovídala o tom, jak je i ve svém požehnaném věku aktivní a plná života.
Přinášíme vám krátké zprávy z Kolínska.
Brno /INFOGRAFIKA/ - Zatlouct hřebík nebo vzít do ruky šroubovák. Do brněnských škol se možná vrátí dílny, který za posledních dvacet let téměř vymizely. Podle ředitelů děti přivedou k zájmu o řemesla.
Přinášíme vám přehled toho, co se chystá na Kolínsku.
Chomutov - Krušnohorská kuchyně může být až překvapivě pestrá, dokáže kuchař Petr Potužník.
Při požáru domu v Čechách pod Kosířem se v úterý odpoledne zranili dva lidé.
Při požáru domu v Čechách pod Kosířem se v úterý odpoledne zranili dva lidé.
Táborsko - V průběhu uplynulého týdne proběhla na Táborsku rozsáhlá realizace, která měla za úkol vypátrat a následně zadržet celostátně hledaného pachatele, na kterého byl vydán soudní příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody.
O domácím vaření piva nikdy nepřemýšlel. Pil klasická česká piva, než ho před pěti lety kamarád seznámil i s pivy z menších pivovarů. „Hrozně mě to nadchlo," říká třicetiletý Tomáš Krátký ze Stratova na Nymbursku, který má od té doby za sebou už několik uvařených várek domácího piva.
Obrovský nárůst počtu minipivovarů v posledních letech neminul ani střední Čechy. Podle elektronické pivní mapy jich je v kraji na sklonku letošní zimy přes třicet. A jejich počet má podle odborníků dále stoupat.
Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.
Bystřice nad Pernštejnem – Staré pivní lahve a další náležitosti spojené s historií místního pivovarnictví uvítají v bystřickém muzeu. Rádi by tam zřídili pivovarnickou expozici.
Paní Fialová nám poslala plánek své kuchyně s tím, že sama si s návrhem neví rady. Nevadí, od toho je tu naše návrhářka Bára. Jen v jednom jí nevyhověla, barový pult se do kuchyně Fialových zkrátka nehodí.
Kolínsko – Březen, měsíc knihy, je za dveřmi. Ale nejen klasické knihy. Například Městská knihovna Kolín zve hned prvního března na Den s audioknihou.
Roztoky u Prahy - Dvacátý ročník masopustu v Roztokách u Prahy skončil v šapitó. Celý průvod absolvovalo asi 2000 lidí, ale celkem se jich zúčastnil až dvojnásobný počet. Zájem stoupá nejen při samotné akci, ale zapojuje se i stále více dobrovolníků, kteří se podílejí na přípravách, řekla Martina Macurová ze Sdružení Roztoč. Sdružení se podílí nejen na organizaci masopustu, ale také i řady dalších kulturních akcí v Roztokách.
Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.
Brniště - Masopust je krásné období setkávání a veselí, které je plné nejen karnevalů a průvodů masek, i dobrého jídla.
Měšťanský pivovar v Kutné Hoře zahájil tu nejvíce očekávanou činnost. Přesně 20. února se zde začala vařit první várka piva.
Skupina Pivovary Lobkowicz Group slaví další úspěch. Za svá piva obržela dokonce tři medailová umístění v prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017. Výsledky jsou oceněním kontinuální práce, tradičního a precizního způsobu vaření piva a pomohou podpořit značky skupiny Pivovary Lobkowicz Group na domácím i zahraničních trzích, kde nyní skupina posiluje distribuci.
Kutná Hora - Měšťanský pivovar v Kutné Hoře v Lorci zahájil 20. února vaření první várky piva v rekonstruovaném pivovaru.
Hustopeče – Na náměstí stojí zpola rozbořený kostel, kolem prochází lidé s hlavou otočenou směrem k jeho ruinám. Takový je pohled do historie, který nabízí jedna z několika set fotografií, jež začali dohromady skládat Hustopečští. O své poklady se dělí ve speciální skupině na sociální síti Facebook, do které se zapojilo již více než osm set lidí.
Zábřeh – Trojici ocenění předali zástupci místní samosprávy na reprezentačním plese, který se konal v sobotu 18. února v kulturním domě v Zábřehu. Cenu města si odnesla historička Miloslava Hošková a skupina místních zvoníků. In memoriam ocenění získal bývalý starosta Petr Fabián.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách.
Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte balíček s interiérovou barvou JUPOL Citro proti plísním s vůní citrónu!
Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?