Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Docházet do kojeneckého ústavu jí nestačilo, dnes je pěstounkou

Karlovy Vary - Být pěstounem není jednoduché, člověk se musí vypořádat se spoustou věcí, a když už zdolá byrokratického molocha, dostane dítě, které potřebuje lásku, domov a péči, která je mnohdy úplně jiná, než jakou věnujeme našim vlastním dětem.

Hořičky žily folklorním festivalem

Hořičky - Přátelé českého a moravského folkloru Hořičky – Křižanov o.s. uspořádali v sobotu ve sportovním areálu u zemědělského družstva na Hořičkách Mezinárodní folklorní festiválek. 

Bytová restaurace nabízí zážitky hostům, ale i nám

Nová Říše – Přicházíte do útulně zařízeného bytu. Dál, tedy vlastně k sobě domů, vás pozvou dvě usměvavé hostitelky. U slavnostně prostřeného stolu už sedí další lidé, které vidíte úplně poprvé v životě. Bytem se line vůně čerstvě připraveného jídla, od každého je tu něco. Čeká na vás speciální několikachodové menu.

Firma pomůže hospicové péči i mateřské škole

Dačice – Na vzdělávání obyvatel v dačickém regionu se každoročně podílí i společnost THK Rhythm Automotive Czech a.s., která rovněž podporuje smysluplné trávení volného času dětí a mládeže, sportovní aktivity a hendikepované občany.

Bosch Fresh festival aneb Ochutnej svět na pardubickém závodišti

Pardubice – Pardubické závodiště se připravuje na Bosch Fresh Festival s podtitulem Ochutnej svět, který se zde uskuteční 17. a 18. června. Bude připraveno hned několik pódií, na nichž se vystřídají taková kuchařská esa, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák, Petr Stupka, Radek David a další, se svými živými show.

FOTOGALERIE: Žáci představili slavnostní tabule

Litoměřice – Ještě během dnešního dopoledne si mohou zájemci prohlédnout v přísálí litoměřického domu kultury slavnostní tabule, které vytvořilo 19 žáků oboru kuchař číšník Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích.

Hokejku vyměnil za vařečku. Nelituji toho, říká Marcel Ihnačák

Praha - Marcel Ihnačák pochází ze slovenského Popradu. Už třetím rokem ale žije v moravském Mikulově. Moraváci jsou podle něj napůl Slováci a tamní krajina mu trochu připomíná Itálii, jejich kuchyni si velmi oblíbil. Je autorem knih Radost vařit a Zelenina, moje láska.

Dílny ve školách. Nutnost nebo přežitek?

Jičínsko - Nad nešikovností určitého počtu dnešních dětí si posteskne nejeden pedagog, vychovatel či prarodič. Prý jsou neohrabané, rozdělanou práci nedotáhnou do konce a na preciznosti jim nesejde.

Úspěšná razie. Policie rozbila gang, který v Česku stavěl varny pervitinu

Policie zadržela 17 lidí, kteří byli obviněni kvůli dodávkám chemikálií pro výrobu pervitinu a výstavbě velkých laboratoří k vaření této drogy v Česku. Laboratoře podle odhadů policie vyrobily několik tun pervitinu. Obviněným hrozí až 12 let vězení. Novinářům to dnes řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Vítězila gulášová klasika

Už po desáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře. Sdružení Světelská Pohoda ve spolupráci s obcí tady pořádala 9. ročník soutěže O cenu děda Praděda ve vaření kotlíkového guláše. Nejedná se o překlep, první zkušební nultý ročník pořadatelé do celkového počtu nezapočítávají.

S mužáky se Pod Búdama poměřil i ženský sbor. Při vaření 150 litrů guláše

Mutěnice /VIDEO/ – Tradiční pochoutka z masa, zeleniny a koření zavoněla z šesti kotlíků v amfiteátru Pod Búdama v Mutěnicích. Na druhém ročníku Mužáckého gulášfestu týmy folkloristů připravily více než sto padesát litrů guláše. „Smyslem je sejít se nejenom při zpívání, ale také při akci, která nám kromě uší pohladí i naše břúška," prohlásil s úsměvem vedoucí domácího mužského sboru Milan Mráz.

Vojáci dnes ovládnou Skanzen ve Vysokém Chlumci

Vysoký Chlumec – Vysochlumecký skanzen bude dnes patřit vojákům z napoleonských válek. K vidění budou ukázky výcviku i střelby z replik historických zbraní, návštěvníci se dozví o životě v tehdejší armádě a vyzkouší si výrobu papírových patron. Více prozradila v rozhovoru autorka akce a etnoložka hornického muzea Klára Posekaná.

Soutěž ve vaření guláše v kotlíku

Ve Světlé Hoře u místního rybníka to v sobotu 3. června bude vonět pořádně gulášem. Uskuteční se zde 9. ročník Světlohorského vaření kotlíkového guláše o cenu děda Praděda.

Do finále kuchařské soutěže postupují děti z Lipníku i Hranic

Až do celostátního finále dětské kuchařské soutěže „Coolinaření se zdravou 5" se dostaly dva týmy dětí ze základní školy v Lipníku a Hranicích. Zabojovat o nejvyšší příčky v kategorii 2. stupeň základních škol se vydají v sobotu 3. června do Prahy. V letošním roce se přitom do soutěže přihlásilo 571 dětských týmů z celé České republiky.

Bojovali o Kotlík mlsného pantáty. V guláši

Pardubický kraj, Holice - Deset týmů se v sobotu utkalo v Holicích o putovní Kotlík mlsného pantáty z Holic v kulinářské soutěži ve vaření kotlíkového, hovězího guláše.

Letní tábory? Nechybí na nich letos vaření nebo parkur

Kdo před patnácti lety jako dítě nejezdil na prázdninový tábor, jako by nežil: daří se ale jejich pořadatelům vyhrávat souboj s počítači a tablety i dnes? Volnočasová střediska v regionu tvrdí, že i díky zajímavým zaměřením letní tábory neskomírají, přinejmenším ty příměstské. Hity letošního roku jsou tak třeba prázdniny zaměřené na vaření nebo parkur.

Restaurant day prověřil chuťové buňky, dorty i chobotnicí

VIDEO / Na tři desítky malých restaurací vznikly v sobotu v zahradě Národního domu. Při jaké příležitosti? Hádáte správně: k prostějovskému divadlu se opět přesunul Restaurant day. Tedy akce, při níž každý, kdo si v pečení či vaření věří, může na pár hodin vyzkoušet své výtvory prezentovat a prodávat.

Folklor i domácí marmeládu nabídla benešovská muzejní noc

Benešov /FOTOGALERIE/ – Muzeum Podblanicka v Benešově uspořádalo již po třinácté muzejní noc s programem končícím o půlnoci. Mnozí této ojedinělé možnosti, přijít do muzea i v pozdních nočních hodinách, využili. Měli totiž možnost si prohlédnout nejen stálé expozice, ale i výstavu Svět roubenek a tradic, podívat se na ukázky řemesel, folklorní soubor Benešáček či vystoupení dětí ze základní umělecké školy. Návštěvníci ochutnali i netradiční občerstvení, ve kterém nechyběly třeba kroupy i chlebová nádivka.

FOTOGALERIE: Muzejní noc se vydařila

Čáslav - Několik desítek návštěvníků přivítalo čáslavské městské muzeum v podvečer 25. května, kdy se jeho dveře otevřely v rámci akce Muzejní noc. Pro zájemce byl připraven bohatý program ve formě informací o středověkém stolování, vaření, oblékání i mnohé další.

Vegegrilovačka v Habeši

Strakonice - Poslední kurz sezony zdravého veg(etari)ánského vaření začíná v úterýž 23. května v 18 hodin.

Gastroslavnosti v Litomyšli přinášejí několik novinek

Litomyšl – Úklid po kulturních akcí nebývá jednoduchý a odpadkové koše obvykle přetékají pár hodin po jejich startu. Na Gastroslavnostech, které se uskuteční o tomto víkendu v Litomyšli, se tomu snaží předejít. 

Budějovický Budvar patří mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů

České Budějovice – Výrobní prostory Budějovického Budvaru si v loňském roce prohlédlo 60 tisíc 200 lidí, meziročně je to o 14 procent více. Počet turistů byl srovnatelný například s návštěvností zámku Jindřichův Hradec nebo hradu Rožmberk. Budějovický Budvar se tak zařadil mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů v Jihočeském kraji.

Hlavně nepřipálit. Kovbojové i učitelky soutěžili ve Slavkově o nejlepší guláš

Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Velkou vařečkou v ještě větším černém kotli bez ustání míchá muž od hlavy k patě komplet oblečený v džínovině. S koženým prošívaným kloboukem na hlavě vypadá, jako kdyby si odskočil z modernější verze Tenkrát na západě, kovboj se ale namísto divokých westernových přestřelek zabývá tím, aby nepřipálil guláš.

Gulášfest přivítal 24 týmů. Loňský obhájce nakonec skončil druhý

Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.