V červenci bude ve Skaličce soutěž o nejlepší guláš. Přihlásíte svůj tým?
Soutěž s pohádkovým názvem O zlatou vařečku, ve které se utkají týmy s úmyslem uvařit ten nejlepší a nejchutnější guláš, se uskuteční 15. července na výletišti ve Skaličce.
Soutěž s pohádkovým názvem O zlatou vařečku, ve které se utkají týmy s úmyslem uvařit ten nejlepší a nejchutnější guláš, se uskuteční 15. července na výletišti ve Skaličce.
Plzeň - /FOTOGALERIE/ Milovníci sladkostí se sešli v DEPU 2015 na Sweet festivalu.
Karlovy Vary - Být pěstounem není jednoduché, člověk se musí vypořádat se spoustou věcí, a když už zdolá byrokratického molocha, dostane dítě, které potřebuje lásku, domov a péči, která je mnohdy úplně jiná, než jakou věnujeme našim vlastním dětem.
Hořičky - Přátelé českého a moravského folkloru Hořičky – Křižanov o.s. uspořádali v sobotu ve sportovním areálu u zemědělského družstva na Hořičkách Mezinárodní folklorní festiválek.
Nová Říše – Přicházíte do útulně zařízeného bytu. Dál, tedy vlastně k sobě domů, vás pozvou dvě usměvavé hostitelky. U slavnostně prostřeného stolu už sedí další lidé, které vidíte úplně poprvé v životě. Bytem se line vůně čerstvě připraveného jídla, od každého je tu něco. Čeká na vás speciální několikachodové menu.
Kadaň – Návštěvníci budou moci ochutnat produkty osmi pivovarů a vybrat ten nejchutnější.
Dačice – Na vzdělávání obyvatel v dačickém regionu se každoročně podílí i společnost THK Rhythm Automotive Czech a.s., která rovněž podporuje smysluplné trávení volného času dětí a mládeže, sportovní aktivity a hendikepované občany.
Strakonice - Ve strakonickém kině slibuje zábavu komedie Špunti na vodě.
Pardubice – Pardubické závodiště se připravuje na Bosch Fresh Festival s podtitulem Ochutnej svět, který se zde uskuteční 17. a 18. června. Bude připraveno hned několik pódií, na nichž se vystřídají taková kuchařská esa, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Oldřich Sahajdák, Petr Stupka, Radek David a další, se svými živými show.
Litoměřice – Ještě během dnešního dopoledne si mohou zájemci prohlédnout v přísálí litoměřického domu kultury slavnostní tabule, které vytvořilo 19 žáků oboru kuchař číšník Střední školy pedagogické, hotelnictví a služeb v Litoměřicích.
Praha - Marcel Ihnačák pochází ze slovenského Popradu. Už třetím rokem ale žije v moravském Mikulově. Moraváci jsou podle něj napůl Slováci a tamní krajina mu trochu připomíná Itálii, jejich kuchyni si velmi oblíbil. Je autorem knih Radost vařit a Zelenina, moje láska.
Jičínsko - Nad nešikovností určitého počtu dnešních dětí si posteskne nejeden pedagog, vychovatel či prarodič. Prý jsou neohrabané, rozdělanou práci nedotáhnou do konce a na preciznosti jim nesejde.
Kaplice – Dobroty z domácí kuchyně a pamlsky zakoupené byly v úterý odpoledne k ochutnání v areálu kaplického gymnázia.
Policie zadržela 17 lidí, kteří byli obviněni kvůli dodávkám chemikálií pro výrobu pervitinu a výstavbě velkých laboratoří k vaření této drogy v Česku. Laboratoře podle odhadů policie vyrobily několik tun pervitinu. Obviněným hrozí až 12 let vězení. Novinářům to dnes řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.
Kaplice - Zajímavá akce začne v úterý 6. 6. od 14 hodin v letní učebně ve dvoře kaplického gymnázia. Jde o akční den pro veřejnost zaměřený na problematiku využívání palmového oleje.
/ANKETA/ Předvést, jak lze i ve školní jídelně připravit chutný oběd, ale také ukázat studentům, jak náročná je práce žen a mužů za sporákem vývařovny, se v Olomouci snažil známý televizní šéf Zdeněk Pohlreich.
Předvést, jak lze i ve školní jídelně připravit chutný oběd, ale také ukázat studentům, jak náročná je práce žen a mužů za sporákem vývařovny, se v Olomouci snažil známý televizní šéf Zdeněk Pohlreich.
Už po desáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře. Sdružení Světelská Pohoda ve spolupráci s obcí tady pořádala 9. ročník soutěže O cenu děda Praděda ve vaření kotlíkového guláše. Nejedná se o překlep, první zkušební nultý ročník pořadatelé do celkového počtu nezapočítávají.
Mutěnice /VIDEO/ – Tradiční pochoutka z masa, zeleniny a koření zavoněla z šesti kotlíků v amfiteátru Pod Búdama v Mutěnicích. Na druhém ročníku Mužáckého gulášfestu týmy folkloristů připravily více než sto padesát litrů guláše. „Smyslem je sejít se nejenom při zpívání, ale také při akci, která nám kromě uší pohladí i naše břúška," prohlásil s úsměvem vedoucí domácího mužského sboru Milan Mráz.
Vysoký Chlumec – Vysochlumecký skanzen bude dnes patřit vojákům z napoleonských válek. K vidění budou ukázky výcviku i střelby z replik historických zbraní, návštěvníci se dozví o životě v tehdejší armádě a vyzkouší si výrobu papírových patron. Více prozradila v rozhovoru autorka akce a etnoložka hornického muzea Klára Posekaná.
Ve Světlé Hoře u místního rybníka to v sobotu 3. června bude vonět pořádně gulášem. Uskuteční se zde 9. ročník Světlohorského vaření kotlíkového guláše o cenu děda Praděda.
Čeká vás hned několik prima víkendových akcí. Vyberte si z naší nabídky.
Rokycansko - Sluníčko vytáhlo lidi do přírody a poznávají to už také kempy.
Až do celostátního finále dětské kuchařské soutěže „Coolinaření se zdravou 5" se dostaly dva týmy dětí ze základní školy v Lipníku a Hranicích. Zabojovat o nejvyšší příčky v kategorii 2. stupeň základních škol se vydají v sobotu 3. června do Prahy. V letošním roce se přitom do soutěže přihlásilo 571 dětských týmů z celé České republiky.
Pardubický kraj, Holice - Deset týmů se v sobotu utkalo v Holicích o putovní Kotlík mlsného pantáty z Holic v kulinářské soutěži ve vaření kotlíkového, hovězího guláše.
Každému milovníkovi poctivého guláše se už jen při přiblížení k obci Ratiboř musejí sbíhat sliny. Sobota patří šestnáctému ročníku festivalu O gulášového krále.
Holice - Deset týmů se v sobotu utkalo o putovní Kotlík mlsného pantáty z Holic v kulinářské soutěži ve vaření kotlíkového guláše Guláškošt 2017.
Kdo před patnácti lety jako dítě nejezdil na prázdninový tábor, jako by nežil: daří se ale jejich pořadatelům vyhrávat souboj s počítači a tablety i dnes? Volnočasová střediska v regionu tvrdí, že i díky zajímavým zaměřením letní tábory neskomírají, přinejmenším ty příměstské. Hity letošního roku jsou tak třeba prázdniny zaměřené na vaření nebo parkur.
Děčín, Ústecký kraj – Milovníci piva se mohou těšit na vznik nového malého pivovaru. Ten vyroste pod jižními zámeckými zahradami v ulici U Plovárny.
VIDEO / Na tři desítky malých restaurací vznikly v sobotu v zahradě Národního domu. Při jaké příležitosti? Hádáte správně: k prostějovskému divadlu se opět přesunul Restaurant day. Tedy akce, při níž každý, kdo si v pečení či vaření věří, může na pár hodin vyzkoušet své výtvory prezentovat a prodávat.
Benešov /FOTOGALERIE/ – Muzeum Podblanicka v Benešově uspořádalo již po třinácté muzejní noc s programem končícím o půlnoci. Mnozí této ojedinělé možnosti, přijít do muzea i v pozdních nočních hodinách, využili. Měli totiž možnost si prohlédnout nejen stálé expozice, ale i výstavu Svět roubenek a tradic, podívat se na ukázky řemesel, folklorní soubor Benešáček či vystoupení dětí ze základní umělecké školy. Návštěvníci ochutnali i netradiční občerstvení, ve kterém nechyběly třeba kroupy i chlebová nádivka.
V plném proudu je už od pátku v Kroměříži akce nazvaná Moravia Qualivo Food Festival. Sedmý ročník se koná v areálu tamního hotelu Octárna a potrvá až do neděle.
Čáslav - Několik desítek návštěvníků přivítalo čáslavské městské muzeum v podvečer 25. května, kdy se jeho dveře otevřely v rámci akce Muzejní noc. Pro zájemce byl připraven bohatý program ve formě informací o středověkém stolování, vaření, oblékání i mnohé další.
Holice – Deset týmů se zítra počtvrté utká o putovní Kotlík mlsného pantáty z Holic v kulinářské soutěži ve vaření kotlíkového guláše Guláškošt 2017.
Sopotnice - V sopotnické obecní peci se chléb peče sedmkrát do roka, a to od roku 2010. K ní brzy přibude i sušička na ovoce. Své premiéry by se mohla dočkat už letos.
Už třetí ročník soutěže ve vaření gulášů se chystá v Prostějově na první sobotu v červnu.
Liberec /SOUTĚŽ/ - Zapojte se s Deníkem do soutěží při Bosch Fresh Festivalu v Liberci!
Také vás nudí hledat hrnce, které svým dnem přesně padnou na velikost plotýnky? Nebo už jste od tohoto hledání osvobozeni, vaříte podle libosti v čemkoliv, a přesto neplýtváte energií?
Strakonice - Poslední kurz sezony zdravého veg(etari)ánského vaření začíná v úterýž 23. května v 18 hodin.
Pardubický kraj, Litomyšl - Jídlo všeho druhu, a zejména knedlíky provoněly o víkendu Smetanovo náměstí v Litomyšli.
Plzeň – Je libo ovoce, které má chuť mandlí, ale páchne jako zkažená vajíčka? Libového bůčku? Burgru s lanýžovou majonézou? Na víkendovém Bosch Fresh Festivalu jste si mohli užít všechno.
Hradec Králové - Spoustu mlsných jazýčků přilákalo pěkné nedělní počasí na Smetanovo nábřeží, kde se až do podvečerních hodin koná velký happening s názvem Restaurant Day, což je mezinárodní festival všech milovníků domácího jídla a pití.
Pardubický kraj, Litomyšl - Problémy s velkým množstvím odpadu na slavnostech eliminují.
Litomyšl – Úklid po kulturních akcí nebývá jednoduchý a odpadkové koše obvykle přetékají pár hodin po jejich startu. Na Gastroslavnostech, které se uskuteční o tomto víkendu v Litomyšli, se tomu snaží předejít.
Stále více problémů s plísněmi řeší domovníci v bytech města Havířova. Nebezpečné houby si přitom v bytech pěstují sami nájemníci.
České Budějovice – Výrobní prostory Budějovického Budvaru si v loňském roce prohlédlo 60 tisíc 200 lidí, meziročně je to o 14 procent více. Počet turistů byl srovnatelný například s návštěvností zámku Jindřichův Hradec nebo hradu Rožmberk. Budějovický Budvar se tak zařadil mezi pět nejatraktivnějších turistických cílů v Jihočeském kraji.
Z uzavřené hospody pivovar, z nepěkného koutu obce její dominanta. A z Kovalovic-Osíčan? Sídlo pivovaru, o kterém lidé v okolí ví.
Plzeň - Připravili jsme pro naše čtenáře dvě soutěže: 1. Soutěž - o degustační menu Zdeňka Pohlreicha, 2. Soutěž - o živé vaření se Zdeňkem Pohlreichem.
Slavkov u Brna /REPORTÁŽ/ – Velkou vařečkou v ještě větším černém kotli bez ustání míchá muž od hlavy k patě komplet oblečený v džínovině. S koženým prošívaným kloboukem na hlavě vypadá, jako kdyby si odskočil z modernější verze Tenkrát na západě, kovboj se ale namísto divokých westernových přestřelek zabývá tím, aby nepřipálil guláš.
Už kolem osmé hodiny ráno vstává v sobotu 13. května čtyřicetiletý Miroslav Kelíšek a chystá si všechny potřebné věci do kárky. Chvíli na to se vydává po cyklostezce vedoucí z Újezdce u Luhačovic, aby za několik desítek minut dorazil i se svým vozíkem do cíle v Šumicích.