Obrovský nárůst počtu minipivovarů v posledních letech neminul ani střední Čechy. Podle elektronické pivní mapy jich je v kraji na sklonku letošní zimy přes třicet. A jejich počet má podle odborníků dále stoupat.
Bučovice /REPORTÁŽ/ – Na první pohled obyčejné jídlo. Když se však použijí ty správné ingredience, třeba majoránka přímo ze zahrádky, je to lahoda. Jak se shodují snad všichni návštěvníci sobotního bučovického koštu sekané, ta správná musí být dozlatova vypečená na povrchu a zároveň šťavnatá uvnitř. Pak je jako od maminky.
Bystřice nad Pernštejnem – Staré pivní lahve a další náležitosti spojené s historií místního pivovarnictví uvítají v bystřickém muzeu. Rádi by tam zřídili pivovarnickou expozici.
Paní Fialová nám poslala plánek své kuchyně s tím, že sama si s návrhem neví rady. Nevadí, od toho je tu naše návrhářka Bára. Jen v jednom jí nevyhověla, barový pult se do kuchyně Fialových zkrátka nehodí.
Roztoky u Prahy - Dvacátý ročník masopustu v Roztokách u Prahy skončil v šapitó. Celý průvod absolvovalo asi 2000 lidí, ale celkem se jich zúčastnil až dvojnásobný počet. Zájem stoupá nejen při samotné akci, ale zapojuje se i stále více dobrovolníků, kteří se podílejí na přípravách, řekla Martina Macurová ze Sdružení Roztoč. Sdružení se podílí nejen na organizaci masopustu, ale také i řady dalších kulturních akcí v Roztokách.
Brno - Na jeden den odložit vařečku, nazout brusle, vzít do rukou hokejku a poměřit se s přáteli z branže v hokejových dovednostech. To byl sen šestatřicetiletého šéfkuchaře Davida Viktorina z brněnské restaurace Rynk.
Skupina Pivovary Lobkowicz Group slaví další úspěch. Za svá piva obržela dokonce tři medailová umístění v prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017. Výsledky jsou oceněním kontinuální práce, tradičního a precizního způsobu vaření piva a pomohou podpořit značky skupiny Pivovary Lobkowicz Group na domácím i zahraničních trzích, kde nyní skupina posiluje distribuci.
Hustopeče – Na náměstí stojí zpola rozbořený kostel, kolem prochází lidé s hlavou otočenou směrem k jeho ruinám. Takový je pohled do historie, který nabízí jedna z několika set fotografií, jež začali dohromady skládat Hustopečští. O své poklady se dělí ve speciální skupině na sociální síti Facebook, do které se zapojilo již více než osm set lidí.
Zábřeh – Trojici ocenění předali zástupci místní samosprávy na reprezentačním plese, který se konal v sobotu 18. února v kulturním domě v Zábřehu. Cenu města si odnesla historička Miloslava Hošková a skupina místních zvoníků. In memoriam ocenění získal bývalý starosta Petr Fabián.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.
Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách.
Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?
Rakovnicko - Novinky pronikají do všech oborů lidské činnosti. Vývoj jde rychle dopředu i v řemeslných oborech. Otázkou je, zda toto rychlé tempo drží i školy s učňovskými obory a dokážou do praxe poslat řemeslníky znalé moderních postupů. Není proto už žádnou výjimkou, že školy pořádají různé odborné kurzy, workshopy i semináře pro své žáky. Ti pak mohou získat i certifikáty. Nebo se s novinkami seznamují přímo v praxi ve firmách pod vedením zkušených řemeslníků.
Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.
Praha - V dejvické restauraci AvantGarde odstartoval ve středu další, v pořadí čtvrtý ročník zimního gurmánského festivalu Chef Time Fest. Až do 23. února na sedmi setkáních nabídne milovníkům dobrého jídla a pití zážitky v rámci večerů strávených s šéfkuchaři, na škole vaření či při sledování šéfkuchařských duelů.
Brumovice – Do nového Chráněného bydlení Arkénie v Brumovicích se přestěhovala šestice tamních klientů. Zatímco v původní, pronajaté Arkénii, bydleli mentálně postižení po dvojicích, teď má každý z nich vlastní pokoj.
Uherské Hradiště – Sekaná a mleté maso bylo dříve spíše na stolech bohatších rodin. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či při další sváteční příležitosti.
Gastrocentrum Opava před nedávnem pořádalo první letošní kurz vaření. Skupinka účastníků se pod dohledem trojice lektorů snažila zasvětit do tajů italské kuchyně. Zastoupení měla také naše redakce.
/POZVÁNKA/ Festival Ekotopfilm přiveze v úterý 7. února do kina Mír poprvé nejlepší filmy o udržitelném rozvoji z celého světa.Veškerý program festivalu je zdarma.
Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.
Všechny vlastně vypadají skoro stejně - buď černé hladké lesklé desky, nebo jako klasický plynový sporák. Věřte ale, že mezi varnými deskami jsou diametrální rozdíly. Jak vybrat tu pravou?
Modrá – Přestože rtuť teploměru bloudila v sobotu na Modré kolem sedmého stupínku pod bodem mrazu a v regionu je hodně dětí upoutaných na lůžko s chřipkou nebo zánětem horních cest dýchacích, zúčastnilo se v tamním archeoskanzenu 13. ročníku Skautského zimního vaření na osmdesát skautských kuchtiček a kuchtíků s dvaceti vedoucími družin.
Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.
Znojmo /FOTOGALERIE/ – Kdo by čekal, že o choulostivé téma přednášky cestovatele Davida Švejnohy nebude zájem, byl by na omylu. Na festivalu Cesty světem, který se o víkendu koná ve Znojmě, je o tuto přednášku nebývalý zájem. A možná i proto, že její téma, kterým je hmyzí kuchyně, doprovází David Švejnoha praktickou ukázkou vaření s následnou degustací.
Česká Třebová – V neděli časně ráno hořelo v rodinném domě v ulici Na Slunečné. Podnájemník, který zde bydlel, si chtěl po návratu z restaurace ohřát na sporáku jídlo, jenomže na vaření zapomněl a usnul. Ze spánku ho probudily až kouř a plameny.
Leskovec, Valašsko - Kuchařky v jídelně Základní a mateřské školy v Leskovci vaří dětem zdravě. Od pátku to oficiálně stvrzuje certifikát, který škola získala za úspěšnou účast v projektu Zdravá školní jídelna.
Ústí nad Labem - Přes zimu se čtyřicetiletý Tomáš z Ústí uchyluje do azylového domu Samaritán. Kromě jídla a tepla ho tu před několika týdny čekalo i obrovské překvapení. Mezi bezdomovci tu potkal svého syna Jakuba, o kterém předtím nevěděl.
Brno /ANKETA/ - Zajít si v sobotu ráno pro čerstvé rohlíky nebo při vaření oběda skočit do místního obchodu pro chybějící smetanu do omáčky? V centru Brna běžná záležitost, jenže v okrajových částech je nakupování složitější.
K záchranné operaci v troskách hotelu zavaleného lavinou v Itálii se dnes připojila také skupina afrických žadatelů o azyl ze Senegalu a Guineje. Mladíci již dva roky dobrovolně pomáhají Červenému kříži při tvorbě logistického zázemí, uvedla mluvčí italského Červeného kříže Enza D'Alessandroová.
Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit.
„Ledový" muž, který zemřel před více než 5300 lety, zřejmě naposledy jedl tyrolský špek. Fenomenální objev vědci uveřejnili ve čtvrtek. Zajímavostí je i to, že lidé, kteří se kolem mumie pohybují, často z ničeho nic zemřou.
Rakovník /ROZHOVOR/ – Jan Šulc, z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Trutnov - Zhruba osm hodin od začátku problémů, které vytáhly vodohospodáře už ve dvě ráno z postelí, trvala nejistota ve čtvrti Kryblice. Před úterní desátou hodinou měla jedna z technických čet jasno.
Sedmnáctiletý Dalibor Solana, student 2. ročníku maturitního oboru hotelový a restaurační provoz Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, který se zapojil do 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku, o sobě tvrdí: „Svačinu do školy si dělám sám, když stíhám. Je to ale problematické. Raději totiž spím do poslední chvíle, než abych snídal a připravoval si jídlo do školy."
Červená Lhota - Když se na internetu podíváte na mapu domovarníků, tedy domácích výrobců piva, najdete na Třebíčsku celkem tři adresy. Z toho dvě v Červené Lhotě. Nejen zlatý mok, ale třeba i ten tmavý tam vaří kamarádi Tomáš Bumba a Petr Rymeš.