Dvanácti dětem vozí oběd z nemocnice
Písek – Jedenáct dětí z píseckých základních škol plus jedno z mateřinky mají přísnou dietu, nejčastěji bezlepkovou.
Písek – Jedenáct dětí z píseckých základních škol plus jedno z mateřinky mají přísnou dietu, nejčastěji bezlepkovou.
Rakovnicko - Novinky pronikají do všech oborů lidské činnosti. Vývoj jde rychle dopředu i v řemeslných oborech. Otázkou je, zda toto rychlé tempo drží i školy s učňovskými obory a dokážou do praxe poslat řemeslníky znalé moderních postupů. Není proto už žádnou výjimkou, že školy pořádají různé odborné kurzy, workshopy i semináře pro své žáky. Ti pak mohou získat i certifikáty. Nebo se s novinkami seznamují přímo v praxi ve firmách pod vedením zkušených řemeslníků.
Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.
Praha - V dejvické restauraci AvantGarde odstartoval ve středu další, v pořadí čtvrtý ročník zimního gurmánského festivalu Chef Time Fest. Až do 23. února na sedmi setkáních nabídne milovníkům dobrého jídla a pití zážitky v rámci večerů strávených s šéfkuchaři, na škole vaření či při sledování šéfkuchařských duelů.
Brumovice – Do nového Chráněného bydlení Arkénie v Brumovicích se přestěhovala šestice tamních klientů. Zatímco v původní, pronajaté Arkénii, bydleli mentálně postižení po dvojicích, teď má každý z nich vlastní pokoj.
Chomutov - Dealer pervitinu skončil ve vazbě. Starší muž měl u sebe zase marihuanu.
Písecko - Co se chystá v okrese dnes 6. února a zítra 7. února?
Uherské Hradiště – Sekaná a mleté maso bylo dříve spíše na stolech bohatších rodin. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či při další sváteční příležitosti.
Gastrocentrum Opava před nedávnem pořádalo první letošní kurz vaření. Skupinka účastníků se pod dohledem trojice lektorů snažila zasvětit do tajů italské kuchyně. Zastoupení měla také naše redakce.
/POZVÁNKA/ Festival Ekotopfilm přiveze v úterý 7. února do kina Mír poprvé nejlepší filmy o udržitelném rozvoji z celého světa.Veškerý program festivalu je zdarma.
Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.
Všechny vlastně vypadají skoro stejně - buď černé hladké lesklé desky, nebo jako klasický plynový sporák. Věřte ale, že mezi varnými deskami jsou diametrální rozdíly. Jak vybrat tu pravou?
Modrá – Přestože rtuť teploměru bloudila v sobotu na Modré kolem sedmého stupínku pod bodem mrazu a v regionu je hodně dětí upoutaných na lůžko s chřipkou nebo zánětem horních cest dýchacích, zúčastnilo se v tamním archeoskanzenu 13. ročníku Skautského zimního vaření na osmdesát skautských kuchtiček a kuchtíků s dvaceti vedoucími družin.
Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.
Kolín – Lednovou plesovou sezonu v Městském společenském domě v Kolíně ukončil v sobotu bál oktávy kolínského gymnázia.
Znojmo /FOTOGALERIE/ – Kdo by čekal, že o choulostivé téma přednášky cestovatele Davida Švejnohy nebude zájem, byl by na omylu. Na festivalu Cesty světem, který se o víkendu koná ve Znojmě, je o tuto přednášku nebývalý zájem. A možná i proto, že její téma, kterým je hmyzí kuchyně, doprovází David Švejnoha praktickou ukázkou vaření s následnou degustací.
Česká Třebová – V neděli časně ráno hořelo v rodinném domě v ulici Na Slunečné. Podnájemník, který zde bydlel, si chtěl po návratu z restaurace ohřát na sporáku jídlo, jenomže na vaření zapomněl a usnul. Ze spánku ho probudily až kouř a plameny.
Leskovec, Valašsko - Kuchařky v jídelně Základní a mateřské školy v Leskovci vaří dětem zdravě. Od pátku to oficiálně stvrzuje certifikát, který škola získala za úspěšnou účast v projektu Zdravá školní jídelna.
Ústí nad Labem - Přes zimu se čtyřicetiletý Tomáš z Ústí uchyluje do azylového domu Samaritán. Kromě jídla a tepla ho tu před několika týdny čekalo i obrovské překvapení. Mezi bezdomovci tu potkal svého syna Jakuba, o kterém předtím nevěděl.
Brno /ANKETA/ - Zajít si v sobotu ráno pro čerstvé rohlíky nebo při vaření oběda skočit do místního obchodu pro chybějící smetanu do omáčky? V centru Brna běžná záležitost, jenže v okrajových částech je nakupování složitější.
K záchranné operaci v troskách hotelu zavaleného lavinou v Itálii se dnes připojila také skupina afrických žadatelů o azyl ze Senegalu a Guineje. Mladíci již dva roky dobrovolně pomáhají Červenému kříži při tvorbě logistického zázemí, uvedla mluvčí italského Červeného kříže Enza D'Alessandroová.
Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit.
Ostrava – Další případ, kdy narkomané vyrábějící pervitin způsobili požár, vyšetřují ostravští policisté.
„Ledový" muž, který zemřel před více než 5300 lety, zřejmě naposledy jedl tyrolský špek. Fenomenální objev vědci uveřejnili ve čtvrtek. Zajímavostí je i to, že lidé, kteří se kolem mumie pohybují, často z ničeho nic zemřou.
Rakovničané na adresu podniku Adolf Engel nešetří chválou.
Žáci Praktické školy dvouleté ve Frýdku-Místku se v pondělí při školní hodině vaření pustili do mezinárodní kuchyně.
Písecko - Co se událo a co se chystá na Písecku?
Rakovník /ROZHOVOR/ – Jan Šulc, z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice.
Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.
Trutnov - Zhruba osm hodin od začátku problémů, které vytáhly vodohospodáře už ve dvě ráno z postelí, trvala nejistota ve čtvrti Kryblice. Před úterní desátou hodinou měla jedna z technických čet jasno.
Sedmnáctiletý Dalibor Solana, student 2. ročníku maturitního oboru hotelový a restaurační provoz Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, který se zapojil do 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku, o sobě tvrdí: „Svačinu do školy si dělám sám, když stíhám. Je to ale problematické. Raději totiž spím do poslední chvíle, než abych snídal a připravoval si jídlo do školy."
Červená Lhota - Když se na internetu podíváte na mapu domovarníků, tedy domácích výrobců piva, najdete na Třebíčsku celkem tři adresy. Z toho dvě v Červené Lhotě. Nejen zlatý mok, ale třeba i ten tmavý tam vaří kamarádi Tomáš Bumba a Petr Rymeš.
Třebíčsko - Ne každá domácí výroba alkoholu je povolena, ale zároveň ne veškerou zákon zakazuje. Třeba pivo si doma může uvařit každý, aniž by za to musel hradit spotřební daň. Musí však vyrobit pouze omezené množství a za určitých podmínek.
„Jak ti roste pašík? Náš Franta má přes hrudník 145 centimetrů…," pochválil se soused před druhým sousedem, když se potkali u plotu, dělícího jejich zahrady.
Strakonice - I v roce 2017 budou až do května pokračovat pravidelné kurzy zdravého vegetariánského vaření.
Senetářov – Osmadvacetiletá Gabriela Sedláková ze Senetářova kdysi tvrdila, že vařit nikdy nebude. Měla v plánu najít si manžela, který se v kuchyni o všechno postará. Dnes nejen výborně vaří, ale provozuje na internetu také blog, kde radí ostatním. A to natolik dobře, že se letos i loni umístila mezi deseti nejlepšími blogery v republice zaměřenými na přípravu jídel.
Hradec Králové - Královéhradecký region je kuchařským rájem. Loni ovládl kulinářskou show MasterChef tělocvikář z Kopidlna Roman Kotlář. Letos soutěž opanoval „Stěžerák" Jiří Halamka (24), který si díky soutěži uvědomil, že jeho místo není za bankovní přepážkou, ale ve světě sporáků, naběraček a hrnců.
Praha - Pojišťovnu lidé vyhledávají ve chvílích, které většinou nejsou radostné. Přesto i tam občas bývá veselo. Klienti je i letos zásobovali více či méně vtipnými průpovídkami. "Pokud pracujete léta v pojišťovně, už vás moc věcí nepřekvapí. Mnohé události se pravidelně opakují, přesto se čas od času objeví případ, který dokáže udivit, dojmout nebo pobavit," uvedla manažerka centra péče o klienty Slavia pojišťovny Veronika Římalová.
Měřín - Příběh o narození Ježíška, který rok co rok ožívá na Štědrý den v Měříně, si ani letos nenechaly ujít tisíce lidí. Někteří se přišli podívat poprvé, jiní přidali měřínský Živý betlém mezi své rodinné tradice.
Hodiny na Štědrý večer odpoledne se dětem zdají nekonečné. Jak je během nich rozptýlit a získat čas na přípravu štědrovečerní večeře?
Drahotín – Když výbuch v drahotínské bytovce 5. prosince poničil jeho byt, poznal Roman Novotný, že má ve svém okolí kamarády, na které je spolehnutí.
Ve vánočních dílech televizní soutěže Prostřeno vaří dva muži a tři ženy z Moravskoslezského kraje. Jednou z nich je Lucie Czodorová z Krnova.
Absolventi speciálních základních škol mohou pokračovat ve vzdělávání na Střední škole praktické, kterou v Krnově provozuje Slezská Diakonie. Naučí se zde spoustu praktických dovedností, které se jim budou hodit v každodenním životě.
Velké Karlovice - Přemýšlíte, čím k Vánocům potěšit náročného gurmána? Hledáte něco víc než obvyklý dárkový balíček laskomin, kurz vaření či knihu o vaření? Obdarujte milovníka dobrého jídla neobvyklým gurmánským zážitkem ve Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Polichno - Když se vloni Alžběta Chaloupková z Polichna byla podívat v Luhačovicích na Česko zpívá koledy, uzrál jí v hlavě plán: uspořádat za rok stejnou akci i u nich. Rok se s rokem sešel a v části obce čítající zhruba tři sta obyvatel se chystají na premiérový ročník stejnojmenné akce pořádané ve spolupráci s regionálním Deníkem.
Praha - Oblíbený herec a moderátor Lukáš Hejlík žije střídavě v Praze a v Říčkách u Brna, kde má chalupu. V posledních letech se ovšem kromě hraní zabývá i dalšími aktivitami, je autorem divadelního projektu LiStOVáNí a taky blogu Gastromapa, na které společně s manželkou Veronikou mapují zajímavé podniky po celé republice. Pravidelně pořádá Gastrokroužky setkání s vařením pro lidi, kteří milují dobré jídlo. Přispívá rovněž do několika časopisů, ve všech se snaží úročit své postřehy z cest.
Kroměříž – Babiččinu kuchyni z 19. a poloviny 20. století nabízí v těchto dnech zájemcům k prohlédnutí kroměřížské muzeum. K vaření toho tehdy moc potřeba nebylo: pár kořenek, tři hrnce, vařečka či váleček na těsto.
Litoměřice, Roudnice n.L. - Blížící se vánoční svátky jsou příležitostí pro obdarování nejen nejbližších, ale i těch, kterým osud nebyl příznivě nakloněn. Drobné i větší příspěvky se sbírají při benefičních či charitativních akcích. Ve dvou největších městech se ujaly dobrovolné příspěvky za polévku.
Rakovník - Počet strávníků roste, stejně tak přibývá počet skutečně vydaných obědů. Těmito čísly reaguje vedení rakovnické radnice na dřívější kritiku opozičních zastupitelů, kteří nesouhlasili se změnou provozu školní jídelny v Martinovského ulici u 1. ZŠ Rakovník.
Vlčnov – Zazpívat si koledy, být svědkem oslav vánočních svátků konce devatenáctého a první poloviny dvacátého století nebo porovnat vzhled vánočních stromů v proměnách času. To vše nabídne už čtvrtý ročník akce Tradiční Vánoce ve Vlčnově v sobotu 10. prosince od druhé hodiny odpolední.