Kreativ

ŠTÍTEK: vaření

Piva skupiny Lobkowicz potvrdila kvalitu, získala zlatou i stříbrnou Pivní pečeť

Skupina Pivovary Lobkowicz Group slaví další úspěch. Za svá piva obržela dokonce tři medailová umístění v prestižní soutěži o Zlatou pivní pečeť 2017. Výsledky jsou oceněním kontinuální práce, tradičního a precizního způsobu vaření piva a pomohou podpořit značky skupiny Pivovary Lobkowicz Group na domácím i zahraničních trzích, kde nyní skupina posiluje distribuci.

O staré fotografie se dělí přes osm set nadšenců z Hustopečí

Hustopeče – Na náměstí stojí zpola rozbořený kostel, kolem prochází lidé s hlavou otočenou směrem k jeho ruinám. Takový je pohled do historie, který nabízí jedna z několika set fotografií, jež začali dohromady skládat Hustopečští. O své poklady se dělí ve speciální skupině na sociální síti Facebook, do které se zapojilo již více než osm set lidí.

Ocenění si převzali zvoníci či etnografka

Zábřeh – Trojici ocenění předali zástupci místní samosprávy na reprezentačním plese, který se konal v sobotu 18. února v kulturním domě v Zábřehu. Cenu města si odnesla historička Miloslava Hošková a skupina místních zvoníků. In memoriam ocenění získal bývalý starosta Petr Fabián.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Česká republika/ Východní Čechy /DVA POHLEDY/ - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity.

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. 

S Deníkem proti plísním!

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte balíček s interiérovou barvou JUPOL Citro proti plísním s vůní citrónu!

DVA POHLEDY: Vážně sladíme příliš? Pomohla by zvláštní daň?

Praha - Potraviny, které obsahují příliš mnoho cukru, trápí celou západní kulturu. Podle odborníků na výživu nás přidané cukry v nápojích a jídlech stojí zbytečné peníze, které potom vynakládáme na léčbu obezity. V mnohých zemích už se proti přeslazeným limonádám bojuje, u nás teprve vyhodnocujeme první dojmy ze zavedení takzvané pamlskové vyhlášky. Ta zakazuje prodej energeticky nevhodných produktů v českých školách. Pomohlo by více, kdyby stát zavedl zvláštní daň ze sladkých pokrmů a nápojů, nebo ji dokonce uvalil přímo na cukr? Nebo je celý tento humbuk zbytečný a my se škodlivého vlivu cukru tolik obávat nemusíme, protože by stačilo se více hýbat a obézních lidí by okamžitě ubylo?

Novinky se neustále učí v odborných kurzech

Rakovnicko - Novinky pronikají do všech oborů lidské činnosti. Vývoj jde rychle dopředu i v řemeslných oborech. Otázkou je, zda toto rychlé tempo drží i školy s učňovskými obory a dokážou do praxe poslat řemeslníky znalé moderních postupů. Není proto už žádnou výjimkou, že školy pořádají různé odborné kurzy, workshopy i semináře pro své žáky. Ti pak mohou získat i certifikáty. Nebo se s novinkami seznamují přímo v praxi ve firmách pod vedením zkušených řemeslníků.

Školní bufet už neprodá dětem ani ovocný jogurt

Rakovnicko – Nová pamlsková vyhláška, která určuje, co do školních bufetů patří a co ne, vyvolává emoce. V bufetech v základních školách se neprodávají kojenecké přesnídávky, ovocné jogurty ani šunka pro děti. Mají vysoký obsah cukru nebo tuku, který by mohl podle nové pamlskové vyhlášky dětem škodit. Pro vysoký obsah cukru neodpovídá normám ani školní mléko. To se smí prodávat do konce školního roku.

Souboj šéfkuchařů míří do Dejvic

Praha - V dejvické restauraci AvantGarde odstartoval ve středu další, v pořadí čtvrtý ročník zimního gurmánského festivalu Chef Time Fest. Až do 23. února na sedmi setkáních nabídne milovníkům dobrého jídla a pití zážitky v rámci večerů strávených s šéfkuchaři, na škole vaření či při sledování šéfkuchařských duelů.

V muzeu dělali karbanátky z vepřového a slepice

Uherské Hradiště – Sekaná a mleté maso bylo dříve spíše na stolech bohatších rodin. Sekaná se stala součástí pohoštění o druhém svatebním dni nebo na Nový rok či při další sváteční příležitosti.

Festival filmů o přírodě

/POZVÁNKA/ Festival Ekotopfilm přiveze v úterý 7. února do kina Mír poprvé nejlepší filmy o udržitelném rozvoji z celého světa.Veškerý program festivalu je zdarma.

Rande s fenyklem

Mrkev a petržel, uskladněné ve vašem sklepě, už mají touto roční dobou nejlepší dny za sebou, pórek ani kapustu za syrova příliš nevyužijete a ostatní zelenina není zrovna ve své nejlepší kondici… Co však dělat, když dostanete chuť na čerstvý zeleninový salát? Zkuste to s fenyklem.

Varné desky stokrát jinak

Všechny vlastně vypadají skoro stejně - buď černé hladké lesklé desky, nebo jako klasický plynový sporák. Věřte ale, že mezi varnými deskami jsou diametrální rozdíly. Jak vybrat tu pravou?

Chýše starých Slovanů obsadili skautští kuchtíci a kuchtičky

Modrá – Přestože rtuť teploměru bloudila v sobotu na Modré kolem sedmého stupínku pod bodem mrazu a v regionu je hodně dětí upoutaných na lůžko s chřipkou nebo zánětem horních cest dýchacích, zúčastnilo se v tamním archeoskanzenu 13. ročníku Skautského zimního vaření na osmdesát skautských kuchtiček a kuchtíků s dvaceti vedoucími družin.

Košt zelí v Blatničce: speciality táhly, po šlíškách se zaprášilo

Blatnička – Úctyhodných 154 vzorků kyselé pochoutky bohaté na vitamin C okusili návštěvníci sobotního koštu v Blatničce. V tamním kulturním domě vybírali Najlepší kysané zelé na Slovácku. Sedmý ročník této gurmánské akce ovládla Drahomíra Sochorová ze Svatobořic-Mistřína.

Je libo červa či švába? Hmyzí kuchyně lákala

Znojmo /FOTOGALERIE/ – Kdo by čekal, že o choulostivé téma přednášky cestovatele Davida Švejnohy nebude zájem, byl by na omylu. Na festivalu Cesty světem, který se o víkendu koná ve Znojmě, je o tuto přednášku nebývalý zájem. A možná i proto, že její téma, kterým je hmyzí kuchyně, doprovází David Švejnoha praktickou ukázkou vaření s následnou degustací.

Chtěl si ohřát jídlo a usnul

Česká Třebová – V neděli časně ráno hořelo v rodinném domě v ulici Na Slunečné. Podnájemník, který zde bydlel, si chtěl po návratu z restaurace ohřát na sporáku jídlo, jenomže na vaření zapomněl a usnul. Ze spánku ho probudily až kouř a plameny.

Bezdomovec Tomáš: Syna jsem našel po 19 letech

Ústí nad Labem - Přes zimu se čtyřicetiletý Tomáš z Ústí uchyluje do azylového domu Samaritán. Kromě jídla a tepla ho tu před několika týdny čekalo i obrovské překvapení. Mezi bezdomovci tu potkal svého syna Jakuba, o kterém předtím nevěděl.

Na záchranné operaci v Itálii se podílejí i uprchlíci z Afriky

K záchranné operaci v troskách hotelu zavaleného lavinou v Itálii se dnes připojila také skupina afrických žadatelů o azyl ze Senegalu a Guineje. Mladíci již dva roky dobrovolně pomáhají Červenému kříži při tvorbě logistického zázemí, uvedla mluvčí italského Červeného kříže Enza D'Alessandroová.

Děti s dietou se staly rukojmím byrokracie

Český Krumlov - Vaření dietních jídel pro jedenáct žáků českokrumlovských škol stojí po loňském striktním opatření ze strany vládních úředníků dvě stě tisíc korun ročně. Město se s tím nehodlá jen tak smířit. 

Nejslavnější mumie světa jedla před smrtí špek

„Ledový" muž, který zemřel před více než 5300 lety, zřejmě naposledy jedl tyrolský špek. Fenomenální objev vědci uveřejnili ve čtvrtek. Zajímavostí je i to, že lidé, kteří se kolem mumie pohybují, často z ničeho nic zemřou.

Účastník televizní soutěže Masterchef připravil v restauraci Zážitkový den

Rakovník /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - Jan Šulc z Rakovníka, účastník televizní soutěže Masterchef, kytarista a zpěvák kapely Falešná Ozvěna připravil pro Rakovničany Zážitkový den v restauraci Šalanda Královského pivovaru Krušovice. Hostům připravil spolu s kolegy Vlastimilem Růžičkou a Zdeňkem Šorsákem dvě originální menu. Jedno bílé, druhé červené.

Dalo by se říci "takový malý vodní blackout."

Trutnov - Zhruba osm hodin od začátku problémů, které vytáhly vodohospodáře už ve dvě ráno z postelí, trvala nejistota ve čtvrti Kryblice. Před úterní desátou hodinou měla jedna z technických čet jasno.

Budoucí manažer hotelu miluje rizoto

Sedmnáctiletý Dalibor Solana, student 2. ročníku maturitního oboru hotelový a restaurační provoz Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, který se zapojil do 4. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku, o sobě tvrdí: „Svačinu do školy si dělám sám, když stíhám. Je to ale problematické. Raději totiž spím do poslední chvíle, než abych snídal a připravoval si jídlo do školy."

Nápad na domácí vaření piva vznikl v hospůdce u piva

Červená Lhota - Když se na internetu podíváte na mapu domovarníků, tedy domácích výrobců piva, najdete na Třebíčsku celkem tři adresy. Z toho dvě v Červené Lhotě. Nejen zlatý mok, ale třeba i ten tmavý tam vaří kamarádi Tomáš Bumba a Petr Rymeš.

Domácí výroba alkoholu je možná. Ale s omezeními

Třebíčsko - Ne každá domácí výroba alkoholu je povolena, ale zároveň ne veškerou zákon zakazuje. Třeba pivo si doma může uvařit každý, aniž by za to musel hradit spotřební daň. Musí však vyrobit pouze omezené množství a za určitých podmínek.

Začala vařit kvůli dětem. Nyní patří mezi nejúspěšnější blogerky

Senetářov – Osmadvacetiletá Gabriela Sedláková ze Senetářova kdysi tvrdila, že vařit nikdy nebude. Měla v plánu najít si manžela, který se v kuchyni o všechno postará. Dnes nejen výborně vaří, ale provozuje na internetu také blog, kde radí ostatním. A to natolik dobře, že se letos i loni umístila mezi deseti nejlepšími blogery v republice zaměřenými na přípravu jídel.

MasterChef: I česká kuchyně může být sexy

Hradec Králové - Královéhradecký region je kuchařským rájem. Loni ovládl kulinářskou show MasterChef tělocvikář z Kopidlna Roman Kotlář. Letos soutěž opanoval „Stěžerák" Jiří Halamka (24), který si díky soutěži uvědomil, že jeho místo není za bankovní přepážkou, ale ve světě sporáků, naběraček a hrnců.

Zážitky z pojišťovny: Otec chtěl pojistit panenství dcery, řezník své ruce

Praha - Pojišťovnu lidé vyhledávají ve chvílích, které většinou nejsou radostné. Přesto i tam občas bývá veselo. Klienti je i letos zásobovali více či méně vtipnými průpovídkami. "Pokud pracujete léta v pojišťovně, už vás moc věcí nepřekvapí. Mnohé události se pravidelně opakují, přesto se čas od času objeví případ, který dokáže udivit, dojmout nebo pobavit," uvedla manažerka centra péče o klienty Slavia pojišťovny Veronika Římalová.

Ve vánoční hře si opět zahrála i měřínská Bohdalka

Měřín - Příběh o narození Ježíška, který rok co rok ožívá na Štědrý den v Měříně, si ani letos nenechaly ujít tisíce lidí. Někteří se přišli podívat poprvé, jiní přidali měřínský Živý betlém mezi své rodinné tradice.