Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Guláš se šesti se hodí pro dělníky, ostatním stačí lehčí oběd, po kterém nepřijde únava.

Jak jíst zdravě při drahotě a potřebujeme teplé jídlo? Ptali jsme se šéfkuchařů

Teplý oběd v restauraci byl donedávna pro mnohé z nás něco zcela běžného. Češi jsou zkrátka zvyklí mít v poledne teplé jídlo. Jenže teď máme čím dál tím hlouběji do kapsy a restaurační menu převyšuje domácí rozpočet. Máme se litovat, že strádáme? Obyvatelům severských evropských zemí, Velké Británie nebo Spojených států k obědu stačí nějaký ten sendvič a hlavní jídlo dne mají až v podvečer. Takže to v pohodě jde i bez teplého oběda. Zjišťovali jsme, co na to říkají naši špičkoví šéfkuchaři z Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Eva Adamczyková

Šampionka Adamczyková spadla v semifinále. Pak ovládla malé finále

Snowboadcrossařka Eva Adamczyková skončila pátá v závodě Světového poháru v Sierra Nevadě. Úřadující mistryně světa po pádu v semifinále vyhrála malé finále a pohoršila si o jednu příčku ve srovnání se sobotním závodem. Znovu vyhrála světová šampionka z roku 2021 Charlotte Bankesová v Británie, jež ovládla i druhý závod v tomto španělském středisku. Do hlavního závodu postoupil z kvalifikace také Radek Houser, jenž vypadl v osmifinále.

Budova Krajského soudu v Liberci.

Soud v Liberci dnes vynese rozsudek nad pašeráky konopí do Británie

Krajský soud v Liberci v pátek 10. března vynese rozsudek nad pěti z osmi lidí z Českolipska obžalovaných v kauze drogových deliktů a úvěrového podvodu. Dva z obžalovaných se přímo podíleli na pašování marihuany do Velké Británie a Irska, hrozí jim tresty vězení od deseti do 18 let. Oba vinu u soudu doznali. Z obžaloby vyplynulo, že do Británie museli poslat minimálně kilogramy konopí, za něž získali nejméně miliony koruny. Přesnou výši policie nezjistila.

Marihuana. Ilustrační foto.

V Liberci začne soud s pašeráky a prodejci marihuany do Velké Británie

Pašování marihuany do Velké Británie a Irska je součástí kauzy, kterou se v úterý 7. března začne zabývat pobočka krajského soudu v Liberci. Obžalováno je osm lidí, sedm z nich z drogových deliktů. Těm, kteří se podíleli na prodeji a přepravě konopí do ciziny, hrozí deset až 18 let vězení.

Rudolf Havlík: Ostrov

Knižní novinky: Příběh prince Harryho, filmový Ostrov nebo mrazivé thrillery

Autobiografie prince Harryho se ve Velké Británii, USA a Kanadě jen za první týden prodalo přes 3,2 milionu výtisků. U nás sice vyjde až v květnu, ale v předprodeji si ji můžete pořídit už nyní. Knižního zpracování se dočkal úspěšný film Rudolfa Havlíka Ostrov. K březnovým knižním novinkám patří také thrillery islandské bestsellerové autorky Yrsy Sigurdardóttir i její české kolegyně Kateřiny Karolové. A děti jistě potěší nové pokračování populárního Dogmana.

Voják 68 ukrajinské brigády uvnitř obrněného vozidla M113, 22. února 2023. Míří k předním pozicím poblíž Vuhledaru

Maskovaná monstra a Rusové ve smrtící pasti. Ukrajinci popsali obří bitvu tanků

Tři týdny trvaly boje mezi ruskými a ukrajinskými tanky na prostorných pláních u uhelného města Vuhledaru. Podle ukrajinských představitelů se zde měla odehrát dosud největší tanková bitva v probíhající válce na Ukrajině. Rusové přitom měli utrpět těžké ztráty a zaznamenat citelný neúspěch. Reportérům z deníku The New York Times se podařilo získat svědectví vojáků, kteří se bojů účastnili.

Ilustrační foto.

Okurky v Brně za devadesát korun. Stojí dvakrát tolik co v létě

Kilo paprik stojí v maloobchodě přes dvě stě korun. Okurky jsou navíc gumové, postěžovala si například Erika Uhlířová, která bydlí v malé obci na Brněnsku. Ceny paprik, rajčat a salátových okurek během pár týdnů vzrostly až o desítky procent. „Zdražilo se teď úplně všechno. Kvalita zeleniny je navíc otřesná,“ dodala Uhlířová.

Sněženky v Jetelové ulici v Čáslavi.

Sněženky jako symbol jara a nesmyslnosti válek. Není dobré posekat jim listy

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Čáslavskými sněženkami proti válce! Zdá se vám tato věta nesmyslná? Tak to se musíte seznámit s historií sněženek, které se staly symbolem nesmyslnosti válek. U nás protiválečná historie těchto poslů jara není příliš známá, přestože v západní Evropě vznikla již před 170 lety.

Kapela Poletíme? dnes večer vystoupí v Lucerna Music baru.

Tipy na čtvrtek 2. února

Co si po práci nebo po škole užít trochu  zábavy? Podívejte se, co se tento den koná za zajímavé události.

Ilustrační snímek

Cena cibule, paprik i rajčat trhá rekordy. Lépe by mělo být až za pár měsíců

Zatímco ve Velké Británii je cibule nedostatkovým zbožím, na českých pultech stále zůstává. Její cena je však astronomická. Podobně jsou na tom i papriky a rajčata. Důvody jsou nesoběstačný český trh a výpadky dodávek ze zahraničí. Hlouběji do kapsy budou muset zákazníci při nákupu zeleniny sahat ještě několik týdnů.

Král Karel III. a Camilla

Diamantová kontroverze. Choť Karla III. Camilla se volbou koruny zapíše do dějin

Velká Británie žije blížící se korunovací krále Karla III., která se bude konat počátkem května. Známé jsou i podrobnosti celého slavnostního aktu, například jaká hudba zazní. Už se rovněž vyjasnilo, jakou korunu dostane na hlavu při ceremoniálu královna manželka Camilla. Její klenot se zapíše do historie, navíc se tím královská rodina elegantně vyhne použití kontroverzního diamantu Koh-i-Noor, který si nárokuje Indie.

Z utkání Tatra Smíchov-Slavia.

Ragbyový maraton na Markétě v zimě netáhl. Du Preezovi chumelenice nechutnala

/FOTOGALERIE/ Poprvé se nejvyšší domácí soutěž ragbistů hrála už v únoru a premiéru měla i další česká kuriozita. Všechny čtyři zápasy prvního kola se totiž v sobotu uskutečnily na jednom místě - na plochodrážním stadionu na pražské Markétě. Dohromady bylo položeno 34 pětek, nejvíc dvanáct v utkání Říčany-Zlín.

Brno 29.01.2018 - předávání Cen města Brna v sále zastupitelstva berněnské radnice. Emil Boček.

Významné jubileum. Válečný veterán z Brna Boček má sto let

Tajně, navzdory nesouhlasu nejstaršího bratra, odešel v roce 1939 tehdy šestnáctileý Emil Boček z Brna do zahraničí. O rok později se přihlásil ve Velké Británii k letectvu. Za druhé světové války se stal jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů. „Odešel jsem bojovat za hranice kvůli slovům legionářů na začátku války. Řekli totiž, že oni republiku vybojovali, a teď je to na nás mladých. Tak jsme se s kamarádem rozhodli, že odejdeme z republiky," vyprávěl před několika lety Boček.

Ilustrační foto.

Matyáš Čudlý a Jiří Synek získali na MU DNA stříbrnou medaili

Ve španělské metropoli Madridu proběhlo halové juniorské mezistátní utkání DNA (dynamická atletika). Soupeři českého výběru, v jehož barvách startovali také zástupci kolínské atletiky Matyáš Čudlý a Jiří Synek, byly silné celky Velké Británie, Francie, Španělska, Portugalska a Irska.

Evropský den obětí trestných činů připomněli policisté i v Chebu.

OBRAZEM: Svítící majáky připomněly oběti trestných činů

Na středu dne 22. února 2023 připadl Evropský den obětí trestných činů. Tento den je každoroční připomínkou podpisu Charty práv obětí ve Velké Británii v roce 1990. Jeho cílem je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Ve spolupráci s Probační a mediační službou jsme uctili a podpořili v tento den ve 12. hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami nejen v Karlovarském kraji, ale v celé republice se navíc rozblikaly majáky služebních vozidel. Symbolizovat tak měly skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.

Prachatičtí policisté se připojili k Evropskéu dni obětí.

Blikající policejní auta připomínala oběti trestných činů

/VIDEO/ Evropský den obětí trestných činů si ve středu 22. února připomněli také policisté v Prachaticích v čele s tiskovou mluvčí Martinou Joklovou. Spolu se zástupci Probační a mediační služby Janou Kosařovou a Adamem Štixem. Na prachatickém Velkém náměstí se v pravé poledne rozblikali majáky policejních aut.

Evropský den obětí trestných činů si připomněli i v Kladně.

Před radnicí v Kladně se rozblikaly majáky na počest obětí trestných činů

/VIDEO, FOTOGALERIE/ V Kladně se ve středu 22. února v pravé poledne připojili policisté, pracovníci Probační a mediační služby, strážníci, pracovníci intervenčního centra, preventisté, advokáti, představitelé radnice a další lidé z pomáhajících institucí k Evropskému dni obětí trestných činů, aby minutou ticha na náměstí Starosty Pavla projevili úctu všem obětem trestných činů. Za zvuku kostelních zvonů se rozblikaly majáky policejních vozidel.

V sídle obvodního oddělení se ve středečním poledni rozblikaly majáky služebních vozidel

Rokycanští uctili oběti trestných činů

Evropský den obětí trestných činů si ve středečním poledni připomněli také v Rokycanech. Konkrétně v sídle obvodního oddělení Policie ČR v Jiráskově ulici, kam dorazili i zástupci územního odboru a představitelé Probační a mediační služby i iniciativy Člověk v tísni.

Prvorepubliková vila v anglickém stylu prošla citlivou rekonstrukcí.

Pokorně, citlivě, hravě. Prvorepubliková vilka na Hřebenkách opět září noblesou

Sto let stará rezidence v anglickém stylu volala po kompletní technické modernizaci a obnově interiéru. Proměna se se díky pokornému a citlivému přístupu studia No Architects vydařila. Vila na pražských Hřebenkách se vrátila k dávné noblese. Nádech nostalgie vnášejí do prostoru tlumené odstíny, které však harmonicky souzní se střídmým a funkčním zařízením.

Interiér bytu, koupelna - ilustrační foto.

Močení vsedě je pro muže mnohem zdravější, říkají vědci. Němci mají speciální WC

Některé německé toalety mají zařízení, které mužům pokaždé, když před močením zvednou sedátko, připomene, ať si sednou. Jmenuje se WC-Geist, v češtině WC-duch. Takoví duchové žijí pod toaletním prkénkem a někteří z nich dokonce mluví hlasem Angely Merkelové. Muži, kteří si při močení sedají, navíc podle vědců dělají něco nejen pro své zdraví, ale i pro hygienu zubních kartáčků celé rodiny, které se v mnoha koupelnách nacházejí toaletám nebezpečně blízko.

Král Charles a Camilla

Utajovaný syn krále Karla III. o sobě dal znovu vědět, jde ve stopách Harryho

Měl by se připravovat na svou korunovaci, místo toho trápí krále Karla III. hned dvě nepříjemné věci. Británií stále rezonují memoáry prince Harryho a den co den vyplouvají na povrch pikantnosti ze života královské rodiny. A k tomu se opět ozval jeho údajný australský syn, který tvrdí, že jako William a Harry patří na královský dvůr. Zveřejnil nové důkazy.

Následky izraelského útoku na syrský Damašek, 19. února 2023

Izraelská raketa zasáhla v Damašku bytový dům. Zemřelo 15 lidí, tvrdí SOHR

Patnáct mrtvých si v noci na neděli vyžádal izraelský raketový útok v syrské metropoli Damašku. Podle agentury AFP o tom informovala Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje skrze své zdroje na místě. Syrská armáda hovoří o pěti obětech, včetně jednoho vojáka. Izrael se k obvinění z útoku nevyjádřil.

První dáma Eva Pavlová a zvolený prezident Petr Pavel při návštěvě Karlovarského kraje

Eva Pavlová chce pomáhat samoživitelkám. Prvním ženám předala dovolenou

Budoucí první dáma se chce výrazně angažovat v charitě a v řešení sociálních problémů. Už na prvním výjezdu nového prezidentského páru předala v Chebu samoživitelkám pobytové poukazy věnované lázeňským rezortem ve Františkových Lázní. Chce v tom pokračovat a využít nabídek od dalších hoteliérů.

Detail obrazu Emmy Srncové z pozvánky na výstavu ve Kdyni.

Ve Kdyni zažijte s obrazy Emmy Srncové pocit nebeský

Známá, oblíbená, významná, osobitá. Tyto a mnohé další přívlastky mohou charakterizovat malířku Emmu Srncovou a její tvorbu, kterou vystaví v infocentru čili v budově Muzea příhraničí ve Kdyni. Výstavu svých obrazů a litografií nazvala „V pohodě aneb pocit nebeský“ a jejímu zahájení bude patřit neděle 26. února od 15 hodin.

Kostra spinosaura.

Vědci poskládali mozek největšího masožravého dinosaura. Vytvořili ho z fosílií

Britští a američtí vědci se díky moderním technologiím podívali do hlavy největšího masožravého dinosaura. A nejen to. Nedávno totiž s pomocí objevených fosílií doslova poskládali a znovu vytvořili mozek giganta zvaného spinosaurus. Dobře dochované pozůstatky obřího dravce, který žil v dnešní jižní Anglii a na ostrově Wight, prozkoumali pomocí nejsilnějšího počítačového tomografu ve Velké Británii.