Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Princ William s manželkou Kate v době, kdy ještě nemuseli řešit vážnou nemoc.

Těžší období ještě princ William nezažil. Mluví se o jeho předčasné korunovaci

Neuběhl ani rok od korunovace Karla III., a už se spekuluje, že by královské žezlo měl brzy převzít jeho syn, princ William. Ten prožívá v posledních týdnech velmi těžké období. Nejprve diagnostikovali rakovinu jeho otci, teď se s ní potýká i jeho manželka Kate. Královna Camilla minulý týden informovala o stavu svého manžela během královské návštěvy v Belfastu a řekla příznivcům, že Jeho Veličenstvo si „vede velmi dobře“. Zákulisní hlasy ale mluví jinak. Nemoc současného britského panovníka je vážná. Bude muset odstoupit?

Herec Daniel Craig se v roce 2006 pohyboval v České republice poměrně často. Natáčela se zde totiž většina filmu Casino Royale, kde si vůbec poprvé zahrál slavného agenta 007.

Kdo bude nový James Bond? Producentka i herci mlží o jménu i národnosti

Bílý, nebo černý? Kdy padne jméno? Nervy fanoušků bondovek jsou napjaté k prasknutí. Spekulace o tom, kdo bude po odchodu Daniela Craiga agentem 007, se vedou už třetím rokem a v posledních dnech přišly nejen v Británii znovu na přetřes. Padají nejrůznější jména. Od Idrise Elby přes Aarona Taylor-Johnsona až po Cilliana Murphyho, čerstvého oscarového vítěze. Kdo nakonec na plátně protřepe svým martini s vodkou, to rozhodne producentka bondovek Barbara Broccoli. Volbu jí není co závidět.

Laserový systém DragonFire vyvíjený Velkou Británií

Vojenství budoucnosti: NATO i Rusko vyvíjejí laserové zbraně, ohromí rychlostí

Laserové zbraně i autonomní jednotky jsou budoucností celosvětových armád. Technologie jako ze science fiction mají poskytnout účinnější obranu před hrozbami s minimálními provozními náklady. Letos představené systémy DragonFire a HELIOS jsou jen špičkou ledovce v arzenálu, který se neustále rozrůstá a testuje v různých zemích.

Kromě značek s těmi logy patří do divize Stellantis ProOne také americký RAM

Za volantem nového Berlinga. Zkoumali jsme i další nové dodávky Stellantisu

Koncern Stellantis hraje už v současné době velmi důležitou roli ve světě lehkých užitkových vozů. Malé, střední i velké dodávky v současné době prodává s logy značek Citroën, Fiat, Opel, Peugeot a ve Velké Británii také Opel. Dohromady se jich v minulém roce po celém světě prodalo 1,7 milionu kusů a zajistily koncernu třetinu z jeho celkových příjmů.

Postcovidový syndrom u malé části pacientů může přetrvat i rok či dva. Projevuje se i velkou únavou

Psychické problémy i bolesti svalů: Jak poznat long covid a jak ho úspěšně léčit

Prodělali jste někdy v minulosti covid a nyní se u vás objevily třeba poruchy paměti, únava, nebo bolesti svalů? Problémů, které vznikají po vyléčení z akutní covidové infekce, existuje dlouhá řada. Nyní ovšem lékaři zjistili, že postcovid, nazývaný také long covid, může lidi stále trápit třeba až dva roky po prodělané nemoci. Existuje již lék na postcovid? A jak rozeznat, jestli mé potíže s postcovidem souvisí? Zeptali jsme se pneumologa Vladimíra Koblížka, předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti.

Jaké bude o Velikonocích počasí? To zajímá nejen turisty a sportovce, ale i koledníky, kteří plánují obchůzku ve svátečních krojích.

O velikonočním týdnu nám počasí předvede, co umí, říká meteoroložka Honsová

Jaké bude počasí o letošních Velikonocích? Velikonoční svátky letos připadají na přelom března a dubna, tedy na období, kdy počasí můžeme více než kdy jindy označit za aprílové. Podle meteorologů však bude počasí už týden před oblíbenými jarními svátky nestálé a plné výkyvů. Lidé, kteří si na dny volna plánují turistické aktivity nebo sportování pod širým nebem, jsou určitě zvědaví, zda jim jejich záměry vyjdou. 

Morgan Freeman a Tim Robbins ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Jak se vykoupit z věznice. Televizní obrazovce vládne Shawshank

Jsou filmy, které nestárnou. Televizní stanice jich mnoho nenabízejí. Archivních titulů je v programu sice pravidelně nahuštěno až nudně mnoho, málokteré ale odolaly zkoušce času. Jedním z těch, které potvrzují výjimku, je Vykoupení z věznice Shawshank podle knižní předlohy Stephena Kinga. Koho zatím film minul, má šanci a neměl by ji propást. Kromě tohoto křehkého snímku o svobodě a lidskosti najdete o víkendu na obrazovce i další adaptaci, špionážní Čtvrtý protokol. Na své si přijdou i milovníci nenáročných komedií s obézními děvčaty, přírodopisných dokumentů a archivních legend.

Princezna Anna při návštěvě novináře Briana McConnella v nemocnici, kde byl hospitalizován se střelným zraněním, které utrpěl, když ji bránil.

Boxer zachránil britské královně dceru. Kromě medaile dostal i příhodný dárek

Rovných 50 let uplynulo od chvíle, kdy sedm mužů nasadilo život, aby ochránilo britskou princeznu Annu před ozbrojeným útočníkem, rozhodnutým unést ji i za cenu lidských životů. Všichni dostali od princezniny matky, britské královny Alžběty II., vyznamenání. Teprve nedávno však jeden z těchto sedmi statečných prozradil, že medaile nebyla to jediné, čím se mu panovnice Spojeného království odvděčila.

Očkování - Ilustrační foto

Ministerstvo: Léků na černý kašel či záškrt je dost, dovážejí se další vakcíny

Počty případů žádné z infekcí, které se nyní více šíří, jako je černý kašel, záškrt nebo tuberkulóza, se neblíží epidemické hranici. Potřebných léků a vakcín je dostatek, další pro děti se dovážejí z Velké Británie. Na dnešním setkání s novináři to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Odborníci doporučují přeočkování dospělých, z veřejného zdravotního pojištění ale hrazeno není. Stojí 500 až 1500 korun. Znovu řešit by se to mělo do poloviny roku.

Zpěvačka Jana Kirschner vydává 20. března nové album s názvem Obyčajnosti.

Jana Kirschner: Nejsem feministka, ale myslím, že rovnováha je důležitá

Slovenská zpěvačka Jana Kirschner se s novým albem, které vychází na konci března, vrací ke svým hudebním kořenům a chystá koncerty. V rozhovoru pro časopis Story promluvila o svých dětech, zdůraznila potřebu genderové rovnováhy v hudebním světě a otevřeně sdílela vlastní zkušenosti se sexismem v začátcích své umělecké kariéry. 

Unikátní budova v Londýně na břehu řeky Temže, kde sídlí MI6.

Jak to chodí v MI6? Být tajným agentem je napínavější než bondovka, říká špión

Stejně jako se většina lidí chtěla v dětství stát astronautem, málokoho minula touha být špiónem. Britové mají nyní šanci si tento sen splnit. MI6 přijímá nové agenty a v rámci náborové kampaně poslali jednoho z jejich řad do rádia BBC. „Viděl jsem ty nejneuvěřitelnější věci. Vymoženosti, které by vás naprosto šokovaly,” prohlásil tajný agent Kwame.

Ilustrační foto

Záškrt na Olomoucku: pacient měl kožní formu

Poslední případ záškrtu, který epidemiologové zaznamenali v Olomouckém kraji, je z Olomoucka a pacient měl kožní formu nákazy, s níž skončil v nemocnici. Vzhledem k nárůstu případů doporučuje zdravotní ústav přeočkování, a to vakcínou účinnou také na černý kašel, jehož výskyt vloni vyletěl nahoru a stále stoupá.

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Jak říkával spisovatel Zdeněk Galuška, z piva se spí, z gořalky hlúpne, ale z vína sa zpívá. Oblíbeným dostaveníčkem milovníků vinných moků se stalo Zlechovské koštování. Jeho IX. ročník byl o druhé březnové sobotě v režii spolku Milovníků vína a žen ve společenském sálu Agra Zlechov.

Spekulace o zdravotním stavu princezny Kate neutuchají

Princezna Kate se po operaci ukázala na veřejnosti. Snímek ale vyvolává otázky

Lidé v posledních týdnech prahnou po novinkách o zmizení princezny z Walesu Catherine z veřejného dění. Před několika dny ji fanoušci opět zachytili v soukromí, pravost fotky ale zatím Kensingtonský palác oficiálně nepotvrdil. Některé také zklamalo, že se nakonec neobjeví na červnové slavnostní události Trooping the Colour v Londýně.

Vědci jsou o krůček blíže ke krevnímu testu k včasné diagnostice demence. Ilustrační foto.

Budete v budoucnu trpět demencí? Člověku už brzy odhalí diagnózu krevní test

Odborníci z Velké Británie a Číny oznámili, že se jim podařilo jim učinit velký krok k včasnému krevnímu testu, který by podle nich mohl předpovědět riziko demence už deset let před formální diagnózou. Objevili totiž vzorce čtyř proteinů, které na možnou demenci v budoucnu ukazují. Znamená to možnost začít dříve a tedy účinněji s léčbou.

Karel Čapek na Strži – na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou. Ilustrační foto.

TIP NA KNIHU: Otokar Vočadlo, Anglické listy K. Čapka

Počátkem ledna jsme si připomněli výročí narození jednoho z největších českých spisovatelů moderní doby, velkého myslitele, dramatika, novináře a překladatele Karla Čapka. Přestože o jeho životě a díle toho bylo napsáno mnoho, nedá mi to a uvedu dnes v tipu na knihu dosud málo známé a téměř nepublikované „lístky“ Karla Čapka z let 1921-38, adresované klatovskému rodákovi Otokaru Vočadlovi, profesorovi anglického jazyka a literatury na Filozofické fakultě UK v Praze.

Sydney

Austrálie tvrdě deportuje nelegální migranty mimo kontinent. Přesto se mění

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Austrálii/ Vypadá to tu na první pohled jako někde v britském Walesu, nebo na jihu Británie. Jen podivný ranní křik ptáků, kterému dominuje vřískání papoušků kakadu, dává znát, že jste na opačném konci planety. U protinožců v Austrálii. Australské hlavní město Canberra, vybudované podle promyšlených plánů po roce 1913 v jihoaustralských horách, připomíná stále starou dobrou Anglii. A původní, tedy britskou, tvář Austrálie. Sídlí tu i generální guvernér Austrálie David Hurley, oficiální hlava státu zastupující zde britského krále Karla III., který si udělal čas na setkání s Janem Lipavským, prvním českým ministrem zahraničí po dvaceti letech, který navštívil Austrálii.

Kominická scéna z filmového muzikálu Mary Poppins

Mary Poppins by děti měly sledovat jen s rodiči. Vadí kominíci a hotentoti

Britská nevládní organizace British Board of Film Classification (BBFC), která uděluje filmům takzvaný věkový raiting a rozhoduje o jejich přístupnosti pro děti a mladistvé, učinila překvapivé rozhodnutí. Podle informací serveru BBC doporučila, aby rodinný muzikál Mary Poppins z roku 1964 děti sledovaly pod rodičovským dohledem, protože obsahuje diskriminační narážky. V minulosti postihlo podobné zpřísněné hodnocení například legendární snímek Rocky. Naopak příznivější označení se dočkal svého času zakázaný Život Briana komediální skupiny Monty Python.

Sto třicet hasičů, turistů a občanů se zúčastnilo 30. ročníku Pochodu za Pavlem Vávrou

Hasiči putovali za Pavlem Vávrou s medailemi na krku

V sobotu 24. února tomu bylo přesně na den 30 let, co při výkonu svého povolání tragicky zahynul ve věku nedožitých 38 let velitel Sboru dobrovolných hasičů Tupesy Pavel Vávra. Sto třicet členů sboru, jeho přátelé a členové tupeského Klubu českých turistů se zúčastnili o poslední únorové sobotě již 30. ročníku Memoriálu Pavla Vávry aneb Zimního putování po blízkých Chřibech.

Tomáš Satoranský měl lví podíl na výhře Lvů nad Velkou Británií.

S Tomášem jde vše líp. Satoranský vymýšlel i střílel a Češi zase hltají basket

Návrat na vítěznou evropskou vlnu. Čeští basketbalisté po dvou prohrách s Řeckem. Jedné v osmifinále EuroBasketu před dvěma roky a té čerstvé z úvodu kvalifikace o další šampionát porazili Velkou Británii v poměru 90:82. Ten návrat se týká rovněž Tomáše Satoranského, který se od neúspěšného zčásti domácího mistrovství Evropy vrátil do týmu. Přestože není kapitánem, byl to on, kdo kormidloval svou posádku do vítězného přístavu. A ještě u toho stačil potopit britský křižník, který v Pardubicích pálil hlava nehlava.

Čeští basketbalisté zdolali v bouřlivé atmosféře pardubické enteria areny Velkou Británii.

Český lev zakousl britského. Basketbalisté zdolali Ostrovy a srovnali bilanci

Jedna ku jedné. Čeští basketbalisté vstoupili do domácích zápasů kvalifikace EuroBasketu 2025 výhrou nad Velkou Británii. Srovnali tak bodový krok se soupeřem a po prohře v Řecku si srovnali bilancí výher a nezdarů. Za výhrou je v Pardubicích táhl Tomáš Satoranský. Dirigent ale také nejlepší střelec svého týmu. Přehoupl se přes dvacet bodů.

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o EuroBasket 2025 "přijatelnou" prohrou v Řecku.

Satoranský v Pardubicích. Dnes bude dirigovat českou hru proti Veké Británii

Návrat na tradiční základnu. Čeští basketbalisté dohrají v pardubické enteria areně první okno kvalifikace na evropský šampionát. Do bojů vstoupili osmibodovou prohrou (64:72) v Řecku. Dnes naopak budou plnit roli papírově silnějšího ve střetnutí s Velkou Británií. Diváci se mohou těšit i na největší hvězdu národního týmu Tomáše Satoranského a další borce ze „zlaté“ čínské party.

I vegetariánskou či veganskou stravou lze zajistit tělu přísun kvalitních bílkovin, ilustrační foto.

Závodní jídelny bez masa? Západní trend by se v Česku prosazoval těžko

Nízké platy, krátká dovolená nebo toxické vedení? Zaměstnaneckou bouři vyvolalo v německé centrále koncernu Volkswagen před třemi lety až stáhnutí currywurstu, oblíbené uzeniny, z nabídky podnikové jídelny. Letos se kvůli přetrvávající kritice na jídelníčky vrátil. Nahrazování masných jídel vegetariánskou nabídkou je ale trend, který nastupuje v zemích západní Evropy velmi rychle. Lehce navíc proniká už i do Česka, hlavně kvůli zahraničním firmám. Podle expertů ale přechod k vegetariánským jídlům nemá v tuzemsku nejlehčí startovací podmínky. Češi masná jídla milují a z vegetariánských alternativ volí hlavně ty nezdravé.

Čeští basketbalisté. Ilustrační snímek.

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o ME porážkou v Řecku

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace mistrovství Evropy v roce 2025 porážkou v Pireu s Řeckem 64:72. Výhru domácího favorita skupiny F zařídil 22 body a sedmi doskoky Konstantinos Mitoglu. Další zápas čeká svěřence trenéra Diega Ocampa v pondělí v Pardubicích proti Velké Británii.

Hlavní písecké opory Vojtěch Sýkora (vpravo) a Martin Svoboda se ocitli v šestnáctičlenné nominaci českého národního týmu pro kvalifikační zápasy na EuroBasket proti Řecku a Velké Británii. Prvně jmenovaný se dostal i do užšího výběru pro úvodní duel v Pi

Písecký Vojtěch Sýkora nastoupí za národní tým v kvalifikaci proti Řecku

Výtečné výkony hlavní opory píseckého nováčka nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže nezůstaly bez odezvy ani na nejvyšší úrovni. V nominaci českého národního týmu na kvalifikační utkání v Řecku a doma s Velkou Británií se ocitl i rozehrávač Sršňů Vojtěch Sýkora (22 let), jenž se tak ocitl po boku hvězd Tomáše Ssatoranského. Vojtěcha Hrubana či Ondřeje Balvína.

Ondřej Novotný. Foto: Oktagon MMA

Oktagon MMA v Ostravě naposledy. Novotný: Vztah se vyčerpal. Jak krok vysvětlil?

Už jen více než týden zbývá do dalšího turnaje organizace Oktagon MMA v Ostravě. Pokud však fanoušci chtějí vidět tuto atraktivní podívanou, jíž velí další titulová obhajoba Patrika Kincla, či pyramida Gamechanger, neměli by váhat. „Je to na dlouhou dobu poslední turnaj v Ostravě,“ prohlásil ve svém pořadu MMA letem světem promotér a ostravský rodák Ondřej Novotný. Jaký je důvod?