Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

6. ročník mezinárodní iniciativy Červená středa se koná dnes večer. Cílem této aktivity je připomínka všech lidí, kteří jsou po celém světě pronásledováni pro svou víru.

Kostely nasvítí barvou krve, Červená středa připomíná pronásledované

V Červeném Kostelci, Náchodě a Velkém Poříčí si dnes večer při 6. ročníku mezinárodní iniciativy Červená středa (#RedWednesday) připomenou všechny ty, kdož jsou ve světě pronásledováni pro své náboženské přesvědčení. Na Náchodsku se dnes po setmění Červené středy zúčastní tři římskokatolické farnosti a Sbor církve bratrské v Náchodě.

Údržbář v továrně Biopreparat ve Sverdlovsku odmontoval 2. dubna 1979 z ventilace zanesený filtr. Ve velínu o tom nechal zprávu, ale šéf směny ji zapomněl před odchodem zapsat. Nikdo tak nevěděl, že z podniku uniká smrtelně nebezpečná sněť slezinná

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Když vraždil antrax

V dubnu roku 1972 podepsal někdejší Sovětský svaz spolu s 22 dalšími zeměmi včetně Británie a USA v Ženevě mezinárodní smlouvu o zákazu biologických zbraní. V té době ale nikdo netušil, že největší komunistická říše při podpisu dohody blafuje. V tajných laboratořích ve Sverdlovsku (dnešním Jekatěrinburgu) totiž už téměř 20 let vyvíjela spory bakterie, vyvolávající smrtelnou nemoc, známou jako sněť slezinná neboli antrax.

Skautský oddíl Krnovská Trojka K3 slaví dvacet let. Za tu dobu uspořádal přes 2000 akcí: oddílových schůzek a táborů, cestovatelských výprav i zahraničních expedic a dobrovolnických akcí

Stávkující škola? Rodiče můžou děti svěřit skautům v klubovně K3

Na ohlášenou pondělní stávku škol pohotově zareagoval skautský oddíl Krnovská Trojka K3 a nabídl v pondělí 27. 11. ve své klubovně zábavné dopoledne žákům, kterým se zavřou školy. K3 letos slaví 20 let existence. Setkání s duchem skautingu K3 přineslo mnoha mladým lidem vzpomínky na celý život a silná přátelství.

Czech Enduro Team v Argentině.

PODÍVEJTE SE: Czech Enduro Team pátý v Junior Trophy

/FOTOGALERIE/ Jezdcům sušického Czech Enduro Teamu Jaroslavu Kalnému, Zdeňkovi Pitelovi a Robertu Friedrichovi se podařilo vybojovat páté místo mezi nejlepšími juniorskými závodníky endura na světě, a to v rámci 97. ročníku Mezinárodní motocyklové soutěže Enduro. Ta se letos konala v Argentině s centrem ve městě San Juan na severozápadě země.

Odvodňovací šachty a kanály v anglickém Kidsgrove byly vždy ponurým místem, spojeným se strašidelnou legendou o zjevujícím se duchu zavražděné dívky. V roce 1975 se tato legenda krutým způsobem zhmotnila: v kanálech byla skutečně utýrána 17letá dívka

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Černý panter a nahá zajatkyně

Byl to případ, který otřásl nejdříve místní komunitou, následně celou Británií a nakonec i světem. Dceru zesnulého majitele cestovní společnosti Whittle Coach, sedmnáctiletou Lesley Whittleovou, unesl někdo 14. ledna 1975 přímo z jejího pokoje. Její tělo bylo nalezeno o necelé dva měsíce později v kanále. Svázané, nahé a mrtvé.

V Británii se otáčí rozložení sil. O návratu do EU ale zatím nechce většina Britů ani slyšet.

Británie se do Evropy nevrací. Stále se vzpamatovává z brexitu

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Londýně/ Kdyby se dnes konalo referendum o brexitu, tak by podle průzkumů veřejného mínění příznivci setrvání v Evropské unii jasně zvítězili. Otáčí se i politické rozložení sil. O nějakém návratu do EU nechce ale většina Britů teď ani slyšet.

Hokejista Adam Johnson tragicky zemřel po zásahu bruslí

Překvapivá dohra: Policie kvůli tragické smrti hokejisty Johnsona zatýkala

K překvapivému posunu došlo v případu tragicky zemřelého hokejisty Adama Johnsona. Policie v souvislosti s tím zatkla muže podezřelého z neúmyslného zabití. Ačkoliv nezveřejnila jméno, je pravděpodobné, že jde o Matta Petgravea, jehož brusle způsobila útočníkovi Nottinghamu smrtelné zranění.

TK o problematice neplodnosti a umělém oplodnění. Britka Louise Brown, která se před 45 lety narodila, jako první dítě, ze zkumavky

Každý pátý pár nemůže počít. Problém představila první žena narozená ze zkumavky

Do pražské kliniky zavítala Louise Brown, která se před 45 lety, jako první dítě na světě, narodila pomocí umělého oplodnění, tak zvaně ze zkumavky. Zpráva tenkrát proletěla světem a dala naději tisícům párů, které měly problém s početím dítěte. Od té doby se ze zkumavky v České republice rodí každé šesté dítě. Problémy párů ale přetrvávají a dokonce se prohlubují. Jedním z důvodů je vyšší věk, ve kterém lidé plánují rodičovství.

Singl Mirrors z připravovaného alba přináší rakovničtí Manon Meurt.

Manon Meurt vydávají novinku Mirrors ve spolupráci s Eddiem Stevensem

Singl Mirrors z připravovaného alba přináší rakovničtí Manon Meurt. Kapela opět spojila síly se silnou producentskou osobností. Novinka vznikala pod taktovkou britského hudebníka a producenta Eddieho Stevense, známého ze spoluprací s Moloko, Zero 7 či Róisín Murphy. Vydává tuzemský label Minority Records.

Odstavené vozy s déle než půl roku propadlou technickou kontrolou půjdou do dražby.

Opuštěná auta mizí z ulic. Rakovník prodává pět vozů v elektronické dražbě

/FOTOGALERIE/ Počet aut odstavených v rakovnických ulicích se mírně snižuje. Letos jde do dražby pět aut, kterým propadla technická, ke stejnému osudu nyní míří i další dvě a jedenáct majitelů dostalo výzvu k odstranění vozů. Zatím je ve městě evidován pouze jediný vrak. Téměř bez odstavených vozidel i vraků jsou v Novém Strašecí.

Drink Prime. Na snímku je řada Hydration

Soupeři v ringu, pak miliardový byznys. Za drinkem Prime stojí dva youtubeři

V posledních dnech se stále více mluví o Prime drinku, který si oblíbili dospívající i děti nejen v Americe, ale také v Česku. Odborníci varují, že právě mladým může nový hit škodit. Navzdory tomu sklízí obrovský úspěch. Jeho část je možné připsat propagaci nápoje, za kterou stojí youtuberské duo Logan Paul a KSI. Dvojice, které patří část firmy nápoj vyrábějící, má kontroverzní minulost.

Strakoničtí vojáci během cvičení Bold Quest v Dánsku.

Strakoničtí vojáci testovali v Dánsku zařízení pro identifikaci letadel

Strakoničtí vojáci se mohou pochlubit výrazným úspěchem. „Během nedávného cvičení Bold Quest v Dánsku úspěšně otestovali zařízení IFF mód 5, sloužící k identifikaci vlastních a cizích prostředků vzdušného napadení,“ říká kapitánka Jana Samcová, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

Nejosamělejší ovce v Británii uvízla na odlehlé skotské pláži. Po dvou letech se ji pětici farmářů podařilo zachránit.

Nejosamělejší ovci Británie od světa odřízl útes. Po dvou letech ji zachránili

Dlouhé měsíce místní lidé volali po záchraně ovce, která uvízla na útesu na pláži ve Skotsku. Na osamělého trosečníka poprvé upozornila žena, která si ho všimla při výletu na kajaku. Zvíře se na sebe snažilo upozornit hlasitým bečením. Nyní se na ovci jménem Fiona konečně usmálo štěstí. Po dvou letech ji zachránila pětice farmářů.

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Strašidla obsadila znojemskou Přímku. Žáci dorazili v hrůzostrašných kostýmech

Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows' Eve“, tedy „Předvečer Všech svatých“. V rámci tematického dne, který vymyslel školní parlament, se Halloween konal i na znojemské Přímce.

Následky bouře Ciarán v ulicích Londýna

Na Evropu udeřila bouře Ciarán, zemřelo sedm lidí. Výstraha platila i pro Česko

Nejméně sedm lidí zemřelo na západě Evropy po úderu bouře Ciarán. Ta ve čtvrtek od Británie přes Francii po Německo vyvracela stromy a zaplavovala ulice měst. Na řadě míst byla přerušena silniční i železniční doprava, aerolinky zrušily stovky letů. Více než milion domácností je bez proudu a úřady varují, že mohou přijít další záplavy. Velmi silný vítr může podle meteorologů působit problémy až do pátečního rána.

Robert Havlát je po hrozivém incidentu z pondělního utkání ve Zlíně v pořádku.

Úleva ve Znojmě: Jsem v pořádku, hlásí po hrozivém incidentu Havlát

Klíčová zpráva z pondělního šlágru Chance ligy mezi Zlínem a Znojmem, který vyhráli Berani 3:1, doputovala až v úterý dopoledne. Hokejový útočník Orlů Robert Havlát je po hrozivém střetu, při němž inkasoval bruslí do obličeje, v pořádku. Čelo mu sice zdobí velká boule s několika stehy, jinak ale synovec Martina Havláta ustál děsivě vypadající střet bez dalších komplikací.

Zlínští hokejisté (žluté dresy) dnes měli dohrávku 16. kola Chance ligy se Znojmem.

Hrozivý moment. Orla Havláta řízla brusle, z ledu musel na nosítkách

Děsivé chvíle při utkání hokejové Chance ligy mezi Zlínem a Znojmem. Před polovinou zápasu rozhodčí přerušil hru poté, co se na led skácel znojemský útočník Robert Havlát. Ten inkasoval úder od brusle soupeře do obličeje. Led synovec legendárního Martina Havláta opouštěl na nosítkách, ale fanouškům zamával a tak by nemělo jít o nic vážného.

Ája Vrzáňová, Eva Romanová a tehdejší premiér Václav Klaus na MS v krasobruslení v Praze v roce 1993

Prezident Pavel ocenil i krasobruslařku Romanovou. Byla hostem i na ME v Ostravě

/FOTOGALERIE/ Tleskal jí celý svět. S o tři roky starším bratrem Pavlem se na ledě jako pár protančili ke čtyřem titulům mistrů světa, dvakrát vyhráli evropský šampionát, doma neměli konkurenci. V sobotu 28. října 2023, při oslavách 105. výročí vzniku samostatné republiky, výkony bývalé skvělé krasobruslařky Evy Graham Romanové ocenil prezident republiky Petr Pavel. Medaili Za zásluhy 1. stupně v oblasti sportu převzala v Praze osobně.

Třetí den Středoevropské rallye

OBRAZEM, VIDEO: Třetí den Středoevropské rallye, na čele je Belgičan Neuville

Fin Kalle Rovenperä má na dosah obhajobu titulu mistra světa v automobilových soutěžích. Jeho rival Elfyn Evans z Velké Británie totiž v sobotní třetí rychlostní zkoušce Středoevropské rallye havaroval a v předposledním dílu seriálu nepokračuje. Lídrem soutěže, která ve čtvrtek a v pátek odstartovala na českém území, se po druhé etapě stal Thierry Neuville z Belgie.

Video: Halloween v Hradišti: v La Rosco baru řádili Drákula s šíleným chirurgem i krvavou zdravotní sestrou

Halloween v Hradišti: v baru řádili Drákula, šílený chirurg i krvavá sestřička

VIDEO / Párty s tematickým zaměřením na Halloween po roce znovu uspořádali o posledním říjnovém víkendu v uherskohradišťském Cafe baru La Rosco. Strašidelnou atmosféru tam navozovala nejen náležitě pochmurná výzdoba ale i kostýmy personálu, mezi nimiž nechyběli například šílený chirurg, vědma nebo krvavá zdravotní sestra.

Šumavská druhá etapa Středoevropské rallye v obrazech

OBRAZEM, VIDEO: Po šumavské etapě Středoevropské rallye vede Fin Kalle Rovanperä

Úřadující mistr světa Kalle Rovanperä z Finska kraluje po první etapě deštivé Středoevropské rallye. Tovární jezdec Toyoty, který může po předposledním závodě mistrovství světa slavit obhajobu titulu, má po osmi rychlostních zkouškách náskok 36 sekund na Belgičana Thierryho Neuvillea, třetí je Elfyn Evans z Velké Británie, který ještě jako jediný může připravit týmového kolegu o titul.

Aktivisté polili oranžovou barvou pařížský Louvre

Klimatičtí aktivisté v Paříži zaútočili na Louvre. Pyramidu polili barvou

Aktivisté z francouzského hnutí Dernière Rénovation polili část slavného muzea v Paříži oranžovou barvou. Konkrétně se vyřádili na známé skleněné pyramidě, která stojí na hlavním nádvoří paláce Louvre. Jedná se přitom jen o jeden z řady podobných útoků proti památkám, jež v poslední době řeší v několika evropských zemích.

Zažil toho hodně a přesto je planý strom stále odolný a statečný.

Stojí hruška v širém poli se stala Stromem roku! Zazpívejte si ji v Mrákotíně

/VIDEO/ Stojí hruška v širém poli. A to u Mrákotína poblíž Skutče na Chrudimsku. Přežila kolektivizaci, scelování polí, stavbu meliorací i neodborné zásahy. A teď přes svůj neuhlazený tvar koruny - nebo možná právě proto - vyhrála celostátní anketu Strom roku. Získala 6433 hlasů, o čtyři stovky víc než druhý nejúspěšnější finalista letošního ročníku ankety. Památná a chráněná hrušeň skutečně stejně jako ve známé lidové písni stojí osamocená uprostřed pole a není příliš velká, kolem kmenu měří asi dva metry a na výšku osm, se svými 110 lety je ale nesmírně odolná.

Milan Krčmář

Z Velké Bíteše na pomoc Izraeli

Ministryně obrany Jana Černochová navštívila velkobítešskou firmu PBS. Mimo jiné tam řešila, jak by letecké součástky z PBS mohly pomoct Izraeli.

Bývalý tenista Boris Becker.

Z vězeňských tepláků k dánskému rošťákovi. Becker je zpět, kývl na lákavý džob

Před rokem touto dobou ještě dlel ve vězení, kam zamířil kvůli zatajení milionového majetku po vyhlášení osobního bankrotu. Někdejší tenisová ikona Boris Becker je ale zpátky na svobodě a už se intenzivně připravuje na velký comeback v trenérské roli. Hned na úvod si však Becker ukousl poměrně velké sousto. Za úkol totiž dostal urychleně zkrotit dánského vzteklouna Holgera Runeho.

Stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na Letné. Ilustrační snímek

Že Ukrajina žádala nasvítit stadion Sparty modrožlutě? Další lež Aleše Svobody

Dezinformátor a lhář Aleš Svoboda zveřejnil na jednom ze svých facebookových profilů další výmysl: Ukrajina prý požadovala, aby byl stadion fotbalového klubu AC Sparta Praha na pražské Letné nasvícen při zápasu mezi jejím národním mužstvem a Severní Makedonií modrožlutě, a ukrajinský ambasador prý chce od Sparty omluvu za to, že se tak nestalo. Svoboda si to ale opět zcela vylhal, k dané situaci dojít ani nemohlo.  

„Mariage“ znamená ve francouzštině svatbu, dříve to byla nejdůležitější hláška v původní karetní hře. Odtud mariáš.

Seriál o češtině Slovíčkaření: Od mariáše, přes kanastu až k Černému Petrovi

„Prokletý alkohol! A karban, milostslečno, karban, pošilháváním do cizích karet při chatrném osvětlení přišel jsem o zrak.“ Takto se ve filmové komedii Limonádový Joe aneb Koňská opera vemlouvá do přízně sličné Winnifred padouch Horác alias Hogofogo, přestrojený za nevidomého ladiče pian (co je spíš pijan než ladič). Karban čili hraní karet o peníze má svůj původ v hebrejském výrazu pro obětní dar (korban). Latinské slovo „corbanum“ pak označovalo schránku na chrámové peníze. A odtud se do lidové mluvy dostalo slůvko „korbona“, používané pro schránku na losy, které prodávali kramáři na poutích.