Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Kajku mořskou, přesněji mladého samce z jezera Milada můžeme obdivovat na fotografiích Antonína Cettla. Fotky dokládají nejen vlastní výskyt kajky mořské na jezeře Milada, ale také její potravu. Loví zde raky pruhované.

Na Miladu zavítal vzácný pták. Nyní je k vidění vycpaný v muzeu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nenápadný, ale velmi vzácný zimní host zavítal na jezero Milada. Z jejího peří jsou nejlepší spací pytle a všude jinde než v Čechách ji znají všichni. Kajka mořská přilákala na sever Čech desítky ornitologů, jen aby si ji mohly naživo prohlédnout, studovat ji a točit a fotografovat.

Vedle sokolovny v Olomouci by měla vyrůst moderní studentská kolej. Plánuje ji postavit podle návrhu studia Perspektiv společnost Redstone podnikatele Richarda Morávka.

Proměna u olomoucké sokolovny: developer tam postaví moderní studentské koleje

Zásadní proměnu zanedbaného území na prahu historického jádra Olomouce chystá společnost Redstone podnikatele Richarda Morávka, který stojí mimo jiné za projektem obchodního centra Šantovka či blízkého komplexu Envelopa Office Center. Na místě kdysi hojně využívaného sportoviště vedle sokolovny na třídě 17. listopadu připravuje nyní výstavbu moderních studentských kolejí.

V pankráckém obchodním centru Arkády můžete každý den navštívit úchvatný Svět medúz.

Tipy na pondělí 12. února

Chcete si nějak zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

Britský král Jiří VI. vládl Spojenému království v letech 1936 až 1952

Královu rakovinu tutlali. Nemoc přispěla k předčasné smrti dědy Karla III.

Brity v pondělí zaskočila zpráva, že král Karel III. má rakovinu. Dříve přitom nebývalo zvykem, že by se na veřejnost dostávaly podrobnosti o zdravotním stavu členů britské královské rodiny. S rakovinou bojoval i děda Karla III., o jeho nemoci se ale mimo palác nevědělo. Lékaři to dokonce nepřiznali ani Jiřímu VI. samotnému.

Koncert Anny K v Novém Městě na Moravě při mistrovství světa v biatlonu

VIDEO: Anna K. roztančila náměstí v Novém Městě na Moravě. Podívejte se

Celé Vratislavovo náměstí v Novém Městě na Moravě na Žďársku se dalo do pohybu při písničkách zpěvačky Anny K. Ta koncertovala v sobotu v centru města před tím, než se fanoušci vypravili na závody mistrovství světa v biatlonu. Pod pódiem společně skandovali Češi, Slováci, Němci, Francouzi i obyvatelé skandinávských zemí. Podívejte se do galerie a na video, jaká na náměstí zavládla atmosféra.

Metrik v klubu Roxy

Metrik ovládnul Pražský klub Roxy Prague na Warm-Up párty Let It Roll

V sobotu 27. ledna jsme zavítali do pražského klubu Roxy na Warmup festivalu Let it Roll Winter edition, kde vystupovali přední jména české dnb scény jako je Madface, Thiew, VolumePlus, ale taky zde byla jedna zahraniční hvězda z Velké Británie a to právě hlavní hvězda večeru Metrik, kterého jsme si také nachvíli odchytili na rozhovor. 

Král Karel III. se v den korunovace pozdravil s příznivci na procházce před Buckinghamským palácem v Londýně.

Britský král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác

Britskému králi Karlu III. diagnostikovali lékaři rakovinu. V pondělí o tom informoval Buckinghamský palác. O jaký typ nádorového onemocnění se jedná, není jasné. Podle britské BBC však nejde o rakovinu prostaty, byť lékaři onemocnění odhalili právě během léčby zvětšené prostaty.

Záběry z filmu One Life o Nicholasi Wintonovi, který se natáčel i v Praze.

Veltrusy v britském filmu: Příběh Nicholase Wintona ožívá na plátnech kin

Do kin tento týden přišel film Jeden život o siru Nicolasi Wintonovi. Ten v roce 1939 zorganizoval převoz stovek převážně židovských dětí z Prahy do Velké Británie, čímž je zachránil před koncentračním táborem. Film se točil na autentických místech v Praze a také ve Veltrusích. Stárnoucího Wintona hraje Anthony Hopkins.

MS v cyklokrosu v Táboře. Smíšená štafeta. V českých barvách se ukázal junior Kryštof Bažant.

Bažant uháněl, štafetu posunul do bojů o medaile. Češi na MS dojeli šestí

/FOTO/ Z desátého až na druhé místo posunul na svém úseku Kryštof Bažant z Jablonecka českou smíšenou štafetu v úvodním závodě světového šampionátu cyklokrosařů. Juniorský mistr republiky předvedl v Táboře rychlou stíhací jízdu, vrátil štafetu do bojů o medaile, v závěru se ale českému týmu tolik nedařilo, začal se propadat. Český finišman, trojnásobný mistr světa Zdeněk Štybar, nakonec projel cílem šestý. Z vítězství se radovala Francie.

Metoda IVF je stále žádanější. Ocení ji zejména páry, které nemohou počít dítě nebo na tento okamžik příliš dlouho čekají.

Dětí ze zkumavek je čím dál více. Česko je Mekkou asistované reprodukce

Před časem se slavilo významné výročí na poli českého zdravotnictví. Uplynulo totiž přesně 40 let od doby, co se ve Fakultní nemocnici Brno narodilo první „dítě ze zkumavky“ v tehdejším Československu. Velkou inspirací bylo tehdy první takové dítě na světě, které se narodilo v roce 1978 ve Velké Británii. Asistovaná reprodukce od té doby prošla mnoha vývojovými změnami a vylepšeními.

Minivězení na ostrově Sark bylo postaveno v roce 1856.

Nejmenší vězení na světě nemá okna. Zavřeli tam i fyzika, který mával puškou

Na první pohled je to celkem zajímavá a sympatická budova. Ve skutečnosti jde však o kobku, které se slušný člověk rád vyhne. Řeč je o nejmenším vězení na světě, které se nachází na Normanských ostrovech v Lamanšském průlivu. Skončila v něm v minulosti i křehká služka či poblázněný atomový fyzik. Žalář z roku 1856 na ostrově Sark je stále funkční.

Riziko smrti podle výzkumu hrozilo více těm, kteří testem neprošli.

Kolik času vám zbývá do smrti? Hodně napovědět prý může jednoduchý fyzický úkon

Na první pohled jednoduchý tělocvičný úkon může prý předpovědět, jak dlouhý život daného jedince čeká. Stojí za tím výzkum vědců, který svou domněnku otestoval na více než tisíci lidech. Výzkumníci k tomu zvolili poměrně jasnou a na první pohled jednoduchou metodu. Stání na jedné noze. Počet sekund pak napoví, zda dotyčnému hrozí poměrně brzká smrt.

Porsche Macan

Porsche Macan přichází v nové generaci s jedním háčkem

Po dlouhých deseti letech přichází na svět druhá generace menšího SUV modelu Porsche. Kompaktní Macan je kompletně nový, na evropské a další trhy však přichází s jedním háčkem. Jde o další z modelů, z nichž se s příchodem nové generace stal elektromobil. Pouze na trzích v USA nebo třeba Velké Británii se bude ještě po nějakou dobu souběžně prodávat spalovací Macan první generace.

Krajská nemocnice Tomáše Bati pořídila speciální porodní gauč z Velké Británie; leden 2024

Zlínská porodnice pořídila porodní gauč, při instalaci vzniklo vtipné video

Gynekologicko-porodnické oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) je teprve šestou porodnicí v České republice a jedinou ve Zlínském kraji, která začala používat porodnický gauč. Rodičkám umožňuje najít si individuální polohu pro nejjednodušší a nejbezpečnější příchod miminka na svět. Premiéru už má za sebou.

Jablonecká hala.

Jabloneckou halu ozdobil vyrovnaný český rekord

Nejstarší mezinárodní halový atletický mítink Jablonecká hala má za sebou již 51. ročník. Letos byl velmi úspěšný pro naše reprezentanty. Pořadatelům se podařilo jim zajistit kvalitní zahraniční konkurenci. Mítinku se zúčastnilo 170 závodníků z jedenácti zemí Evropy a světa.

Anglický šipkař Luke Littler na MS 2024

Skoro dva tisíce za hod šipkou. Jak senzační teenager Littler vydělává u terče

Nedávno šokoval (nejen) šipkařský svět, když v necelých sedmnácti letech došel až do finále mistrovství světa. Anglický teenager Luke Littler vyvolal senzaci – fanoušci obdivovali jeho suverénní hru a pozastavovali se nad jeho vizáží a jídelníčkem. Mladičký hráč od té doby vyhrál další turnaj a na kontě už má miliony korun.

Vyzkoušejte čtyři tipy k lepšímu trávení

Čtyři kroky k lepšímu trávení: Tipy od poradkyně britské královské rodiny

Zažívací potíže trápí alespoň občas každého z nás. A někteří lidé se s nimi potýkají denně, což má vliv na jejich zdraví i duševní pohodu. Co jíst na lepší trávení a jak trávení celkově zlepšit? Nutriční terapeutka Gabriela Peacock, pardubická rodačka a bývalá modelka, která nyní žije trvale ve Velké Británii, zná na tyto otázky odpověď. K jejím klientům patří řada celebrit, včetně členů britské královské rodiny. Dá se tedy říct, že pokud využijete následující rady, budete o své trávení pečovat na té nejvyšší úrovni.

Princezna Leonor

Dostihnou španělskou princeznu Leonor hříchy minulosti? Studuje vojenskou školu

Když se řekne princezna, mnohý si představí mladou dámu s tváří jako květ, která má skvělé vychování, je chytrá, okouzlující… a vede pohádkově klidný život. V reálu to princezny nemají lehké, nicméně Leonor, nástupkyně španělského trůnu, se na první pohled zdá jako vystřižená z dětských fantazií.

Mistrovství České republiky v cyklokrosu v Táboře

Máme soutěž o vstupenky na mistrovství světa. Osobně zve fanoušky Zdeněk Štybar

Připravte se na cyklistický svátek! Mistrovství světa v cyklokrosu se rychle blíží a vy máte jedinečnou šanci získat vstupenky. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a můžete být u toho, jak se české barvy utkají se světovou špičkou v Táboře. Nezapomeňte, že atmosféra bude elektrizující a vy můžete být její součástí!

Tuna mražených potravin skončila ve spalovně

Tuna mražených zkažených potravin z Anglie skončila v Košumberku ve spalovně

/VIDEO/ Mořské plody, ryby, slanina, šunka i klobásy za 250 tisíc korun dovezené z Velké Británie skončily ve středu ve spalovně nebezpečného odpadu v Košumberku u Luže na Chrudimsku. Celkem šlo o tunu mražených potravin. Firma dovážející potraviny z Anglie je k likvidaci přivezla sama, během přepravy se totiž kvůli kvůli nedodržení předepsané teploty zkazily. Není to poprvé, co dodavatel řešil tento problém. Podívejte se ve videu a ve fotkách. 

Meghan Markle

Přichází rok Meghan Markle. S princem Harrym mají v Americe velké plány

I v souvislosti se stále se prohlubujícím rozchodem s královskou rodinou nemají za sebou princ Harry a Meghan Markle příliš dobrý rok. Jako by se ale řídili citátem „co tě nezabije, to tě posílí“, táhnou do dalšího boje o místo na zemi. Tentokrát je v čele Meghan a Harryho má za zády. Vévodkyně ze Sussexu prozradila, že mají na letošní rok velké plány.

Zadržovat kýchání se nevyplácí. Ve vzácných případech může dojít až k protržení hrdla

Kýchnout, či kýchnutí zadržet? Při jedné z variant hrozí i protrhnutí krku

Cítíte, že na vás jde kýchnutí a máte pocit, že jej musíte za každou cenu zadržet, protože to je zkrátka neslušné? Nechcete přeci, aby veškeré vaše infikované hleny plné virů a bakterií dopadly na něco, nebo dokonce někoho ve vaší blízkosti. Ale opravdu je to správné řešení? Co může způsobit zadržování kýchnutí zkusil na vlastní kůži i muž z Velké Británie, který si kvůli tomu protrhl hrdlo. Lze ale kýchnutí zadržet bezpečně?

Ford Consul Cortina Mk I z roku 1963. Foto: Wikimedia Commons, Andrew Bone, CC BY 2.0

Fenomén i závodní vlčák: Ford Cortina vládl silnicím, v Lotusu zářil i Jim Clark

Byl to nejúspěšnější model britské pobočky automobilky Ford. Vyráběl se v pěti generacích po dobu 20 let a stal se nejen nejprodávanějším vozem ve Spojeném království, ale i nejvíce exportovaným automobilem. Bylo vyrobeno více než 4 miliony aut. Na závodní dráze vůz Ford Cortina v úpravě Lotusu proháněl i slavný pilot F1 Jim Clark. Cortina se dala koupit i v tehdejším Československu.

S délkou téměř 4,5 m a pětidveřovou karoserií byl LEAF prvním plnohodnotným osobním elektromobilem.

Vrchol inovace: Příběh, jak elektromobil Nissan Leaf září v historii dopravy

Připomeňte si počátky prvního sériově vyráběného elektromobilu, který se začal prodávat v roce 2010. Podle prestižního průzkumu patří k dvaceti nejvýznamnějším milníkům v historii dopravy. Na trh jej uvedla společnost Nissan a ve své době byl několik let nejprodávanějším elektromobilem na světě.

Propalestinská demonstrace v Jemenu. Ilustrační snímek

Spojené státy opět ostřelovaly rebely v Jemenu. Ti slíbili další útoky na lodě

Spojené státy v noci na sobotu znovu zaútočily na šíitské povstalce v Jemenu, cílem byl tentokrát radar Húsíů. Na síti X to uvedlo regionální velitelství americké armády CENTCOM. Húsíové televizi Al-Džazíra řekli, že si poslední úder amerických sil nevyžádal mrtvé ani zraněné. Rebelové také znovu slíbili pomstu. 

USA a Velká Británie společně provedly úder proti pozicím jemenských Húsíů

Útoky na lodě vyvolaly odezvu. USA a Británie udeřily proti Húsíům v Jemenu

Spojené státy a Británie v noci na pátek zaútočily na povstalce v Jemenu a nejméně pět jich zabily. Reagovaly tak na jejich asi dva měsíce trvající útoky na obchodní lodě v Rudém moři. Údery odsoudili kromě samotných povstaleckých Húsíů i jejich spojenci Írán, libanonský Hizballáh a palestinský Hamás. Za porušení mezinárodního práva je označilo Rusko, které žádá svolání Rady bezpečnosti OSN. Americko-britské údery podpořila řada zemí včetně Česka. Čína či Saúdská Arábie vyjádřily obavy ze zhoršení bezpečnostní situace v regionu.