Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Martin Vopěnka

Zasloužená nula

Přínos nulové DPH vidím například v tom, že nadále budou moci vycházet třeba barevné knihy pro děti.

Letoun Douglas DC-3, největší sláva těchto letadel se datuje do 30. a 40. let minulého století. Právě letoun DC-3 byl použit při letu BOAC 777 v roce 1943, který sestřelila německá letadla

Sestřelení letu BOAC 777: Šlo o zpackaný atentát na Churchilla? Teorií je víc

Dodnes jde o jednu z největších záhad druhé světové války. Přesně před 80 lety německé letouny sestřelily nad Biskajským zálivem dopravní letadlo směřující z Portugalska do Spojeného království. Důvod útoku je dosud neznámý. Zatímco podle některých bylo sestřelení letu BOAC 777 nehodou, existují teorie, podle kterých šlo o atentát. Jeho cílem měl být tehdejší britský premiér Winston Churchill, nebo slavný hollywoodský herec.

V květnu vláda oznámila, že by v rámci daňového balíčku přeřadila noviny do 21procentní sazby. Tím by se Česká republika stala v Evropě unikátem, protože takto vysokou daň nikde neplatí.

Vyšší DPH na noviny? Jejich zánik by pomohl dezinformační scéně

Noviny a časopisy jsou podle posledního průzkumu agentury Median důležitým zdrojem informací. Do kontaktu s nimi přijdou v průběhu roku více než čtyři pětiny obyvatel ve věku 12 až 79 let. Mezi lidmi nad 50 let je tento podíl dokonce 90 procent. Jak zároveň ukazují další průzkumy, Češi považují tisk po televizi a rádiu za nejdůvěryhodnější zdroj informací. Jeho vydávání by ale mohlo ohrozit zamýšlené zvýšení DPH na noviny. 

Dánská královna Markéta II. se v oblékání nebojí výrazných barev a vzorů.

Dánská královna Markéta II. je duší umělkyně. Ilustrovala Pána prstenů

Nekonvenční královna Markéta II. panuje v Dánsku už přes padesát let. Těší se velké popularitě. Podobně jako zesnulá britská panovnice Alžběta II. totiž každým coulem dává najevo, že je pro ni prvořadá služba lidu. Zároveň je ale také svérázná - duší umělkyně, která se odmítla vzdát své největší neřesti, i když kvůli ní čelila mohutné kritice. Deník přináší druhý díl seriálu o osudech současných evropských monarchů.

Sisi byla jednou z nejkrásnějších žen 19. století.

Krásná Sisi nebyla takovým neviňátkem, jak se říká. Měla svou tajnou neřest

Císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi (někdy se objevuje tvar Sissi) rozhodně nebyla takovým neviňátkem, jak tvrdí mýtus, který o ní postupem let vznikl. Užívala si věci, které byly v 19. století u žen považovány za krajně kontroverzní. Jedna její neřest zvedala lidi ze židlí natolik, že se nad Sisi pohoršovala i její současnice, britská královna Viktorie. Další byla tak za hranou, že sama Sisi se postarala, aby se o ní nevědělo ještě celá desetiletí po její smrti. 

Nejlevnější šampony vlasy umyjí dobře, to je ale většinou vše

Levné a drahé šampony: Jaké mají na vlasy vliv? Rozdíly jsou propastné

Jste zvyklí kupovat šampon na vlasy podle toho, jak se vám líbí lahvička, jak vám voní, a hlavně kolik stojí? Levnější šampon totiž většinou vaše vlasy pouze umyje, ale nic moc jim nedodá. Má ale smysl kupovat drahé šampony od kadeřnice? Jaký je hlavní rozdíl mezi levným a drahým šamponem? A opravdu ten dražší na vašich vlasech něco změní?

Zvířecí rodinu v táborské zoo rozšířila pestře zbarvená kachnička mandarínská.

Zvířecí rodinu v táborské zoo rozšířila pestře zbarvená kachnička mandarínská

Symbol štěstí a manželské věrnosti přicestoval do táborské zoologické zahrady. Zdejší zvířecí rodinu rozšířil nádherně zbarvený samec kachničky mandarínské, ve které Japonci a Číňani vidí symbol štěstí a věrnosti. Vznikl tak chovný pár, od kterého si zoo slibuje rozšíření chovu. Kačer i se svou novou partnerkou obývají expozici Vodní svět.

Léto 2023 by mělo přát vodním radovánkám

Předpověď počasí na léto 2023: Modely slibují horko, Česko čekají i tropické dny

Jak vypadá dlouhodobá předpověď počasí na léto roku 2023? Teď v půli května je do léta ještě daleko a odborníci jsou tak na předpovědi skoupí. Přesto lze už nyní podle nejrůznějších modelů a indikátorů předpokládat, že také letošní léto přinese velmi teplé počasí. Dočkáme se i tropických teplot. A navíc, pranostiky horké podobě léta přejí.

Inscenaci hry Alana Ayckbourna Intimní rizika na veřejných místech režíroval Petr Štindl.

Divadlo chystá českou premiéru. Ředitelem zůstává Petr Dohnal

Východočeské divadlo Pardubice (VČD) připravilo na sobotu českou premiéru hry britského dramatika Alana Ayckbourna Intimní rizika na veřejných místech. Režisérem nové inscenace bude Petr Štindl, který v Pardubicích připravil úspěšné Společenstvo vlastníků.

Některé ženy mohou trpět alergickými reakcemi na nehtovou kosmetiku

Uklízečka roky nosila umělé nehty. Pak si prožila hrozná muka, kvůli zánětům

Umělé nehty mohou stát za velkými zdravotními komplikacemi. Živoucím důkazem toho je šestatřicetiletá Lisa Deweyová, která kvůli nim téměř nemohla používat ruce. Z jejího příběhu je nyní pozdvižení zejména ve Velké Británii, kde o něm v posledních dnech informovala většina tamních velkých lifestylových webů.

Tamiya Wild One MAX od Little Car Company

Tamiya Wild One MAX – auto na vysílačku se dočkalo velké verze pro lidi

Ať už v dětství nebo v dospělosti, dost možná jste se setkali s rádiem řízenými modely aut. Pokud jste do funkčního modelaření pronikli o něco hlouběji, pak vám pravděpodobně něco řekne i název společnosti Tamiya. Jde o japonského výrobce primárně RC modelů, který má na svědomí mnoho ikonických kousků. Jeden z nich – terénní bugina Wild One – se nyní dočká dokonce velkého zpracování v podobě funkčního vozu.

Boje na Ukrajině. Ilustrační snímek

Na Ukrajině došlo k jaderné katastrofě, straší dezinformátoři. Je to ale lež

Od začátku tohoto týdne se v různých českých i zahraničních dezinformačních skupinách na sociálních sítích šíří video zachycující hřibovitý mrak, provázené legendou, že prý jde o ruský zásah skladu střel s ochuzeným uranem v ukrajinském městě Chmelnyckyj. Podle dezinformátorů došlo na Ukrajině k jaderné katastrofě a obřímu úniku radiace. Odborníci na jadernou bezpečnost to vyvracejí.

Skupina Vesna

Vesna desátá, vítězkou soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen

Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä, třetí Izraelka Noa Kirelová. Česká dívčí skupina Vesna obsadila ve finále desáté místo, což je pro ČR zatím druhé nejlepší umístění. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.

Švédská zpěvačka Loreen vyhrála Eurovizi již podruhé. Nyní uspěla se skladbou Tatoo

Eurovize přepisovala historii. Podruhé vyhrála zpěvačka Loreen, Vesna desátá

Vítězkou mezinárodní písňové soutěže Eurovize se podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Uspěla s písní Tattoo. Na druhém místě skončil finský zpěvák Käärijä, třetí Izraelka Noa Kirelová. Česká dívčí skupina Vesna obsadila ve finále desáté místo, což je pro ČR zatím druhé nejlepší umístění. Loni zvítězila ukrajinská skupina Kalush Orchestra. Kvůli válce na Ukrajině se ale letošní finále místo této východoevropské země uskutečnilo v Británii.

Následky náletu na Plzeň, uskutečněného v noci z 13. na 14. května 1943. Nad Plzeň se vydalo celkem 168 britských bombardérů

Zapomenutý nálet. Letecký útok na Škodovku z roku 1943 zůstal ve stínu ostatních

Před 80 lety, v noci na 14. května 1943, vzlétlo k náletu na Škodovy závody v Plzni z Británie celkem 168 bombardovacích letadel. Šlo o jeden z největších náletů na československé území, který však zůstal vlivem vícero faktorů trochu pozapomenut. Pozornost si však zaslouží. Jako první totiž Škodovku skutečně významněji zasáhl.

Hodge Close je známá jako nejděsivější britská jeskyně – její odraz v laguně který se objevuje za jasného bezvětrného počasí,vypadá jako hrůzostrašná obří lebka.

Pět nejstrašidelnějších jeskyní světa: Lidé zde slyší kašel duchů i nářek dětí

Každá jeskyně působí tajemně a je jedno, zda objevíte úzkou trhlinu ve skalách v lese, nebo absolvujete placenou prohlídku zabezpečených a osvětlených podzemních prostor. Některé jeskyně však vypadají hrozivě a některé jsou dokonce tak děsivé, že lidem nahánějí hrůzu. Vyprávějí se o nich strašidelné příběhy, v nichž nechybějí tajemné hlasy, zjevení duchů a také odvážlivci, kterým se pokoušení tajemných sil nevyplatilo. Podívejte se na pět nejstrašidelnějších jeskyní světa.

Milan Krčmář

Bůh ochraňuj krále. I Vysočinu

Přesně před 555 lety uherský král Matyáš Korvín táhl přes Vysočinu na českého krále Jiřího z Poděbrad a jeho syny. Matyášova vojska například dorazila dvanáctého května 1468 k Třebíči, kterou následně vydrancovala a vypálila do té míry, že město na několik let přestalo existovat. Jiří z Poděbrad pak Matyášovi jeho běsnění aspoň částečně oplatil v bitvě u Vilémova na opačné straně našeho kraje.

Podvody na internetu. Ilustrační foto.

Ohrožují mě piráti, napsal cizinec ženě z Chrudimska. Poslala mu tři miliony

Snad každou ženu nad padesát let atakují na sociálních sítích pohlední cizinci, kteří se údajně chtějí seznámit. Žádost o přátelství přijala před více než dvěma lety sedmapadesátiletá žena z Chrudimska. Přišla o miliony korun a do dluhů zatáhla i svého přítele a kamarádku. Ti si ve snaze pomoci vzali obrovské půjčky, takže se celková suma poslaná "kamarádovi" z Velké Británie vyšplhala na 3, 2 milionu korun. Případem se nyní zabývá chrudimská kriminálka.

Karel III. během obřadu korunovace ve Westminsterském opatství.

Korunovace? Dojemná podívaná, která se odehraje jednou za generaci, píše tisk

Jako dokonale nacvičenou, ale zároveň tajuplnou a dojemnou podívanou hodnotí korunovaci krále Karla III. britský tisk. Vyzdvihuje spojení tisíc let starých tradic s novinkami, které odrážejí současnou Británii, například zastoupení několika náboženství a jazyků na obřadu ve Westminsterském opatství. I díky nim se Karel stal panovníkem 21. století navzdory historickému ceremoniálu, napsala média.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana.

Digitální odysea v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana

Digitální vzdělávání pro seniory „Nadace Vodafone“ je součástí mezinárodního programu ve spolupráci s nadacemi Vodafone v Irsku, Lucembursku, Nizozemí a Velké Británii. Hlavním cílem programu je vzdělávání seniorů v oblasti využívání mobilních technologií prostřednictvím řady kurzů. Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana se v roce 2022 zapojila do zmíněného projektu, jejímž cílem je co nejvíce zpřístupnit moderní technologie seniorům.

Britský král Karel III. po korunovační ceremonii.

Korunovaný král Karel III.: Rodinu staví do latě, teď ho čeká obrovská výzva

Formálně vládne Karel III. ve Spojeném království už ode dne smrti své matky Alžběty II. Až od soboty 6. května je ale britským panovníkem se vším všudy, tedy korunovaným. Když nastupoval na trůn, odborníci očekávali, že se bude muset začít krotit v politických vyjádřeních a začne „osekávat“ počet pracujících, a tedy ze státní kasy placených členů královské rodiny. Jeho dosavadní vláda naznačuje, že se snaží o modernizaci monarchie a míní v tom i pokračovat.

Britský král Karel III. a královna Camilla po korunovační ceremonii ve zlatém státním kočáře.

Světoví lídři gratulují králi Karlovi III. ke korunovaci. Vzkaz poslala i Čína

Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala. Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching.

Český prezident Petr Pavel s manželkou Evou budou hosty korunovace britského krále Karla III.

Korunovace Karla III.: Pavel se v Buckinghamském paláci setkal s králem

Český prezident Petr Pavel je rád, že se může zúčastnit sobotní korunovace britského krále Karla III., protože je to první událost svého druhu po 70 letech. Řekl to českým novinářům při dnešním vystoupení na české ambasádě v Londýně. Později zavítal i do Buckinghamského paláce na recepci pořádanou králem. S Karlem III. měl možnost prohodit několik slov, sdělil při následném brífinku.

Britský král Karel III. s královnou Camillou zdraví lid z balkonu Buckinghamského paláce.

VIDEO: Karel III. je králem. S rodinou pozdravil lid, Harry na balkoně chyběl

Británie má nového krále. Korunovace se před zraky světových lídrů a televizních diváků po celém světě v sobotu ve svých 74 letech dočkal britský panovník Karel III. Slavnostní průvod s králem a jeho chotí Camillou za zvuků britské hymny před polednem dorazil do Westminsterského opatství. Zde Karla III. korunoval arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Po návratu do svého sídla se královská rodina ukázala lidem z balkonu Buckinghamského paláce. Princové Harry a Andrew chyběli.

Britská královská rodina při oslavách 70 let panování Alžběty II.

Ostře sledované chvíle královské rodiny: Pohřby, triumfy, korunovace i svatby

V sobotu 6. května svět uvidí první korunovaci britského panovníka po 70 letech. Očekává se, že ji na celém světě budou sledovat stovky milionů lidí. Přestože k televizím fanoušky britské královské rodiny přitahuje prakticky každá velká událost v životě Windsorské dynastie, zatím nejvíce lidí si pustilo pohřby. Konkrétně rozloučení s princeznou Dianou a královnou Alžbětou II. 

Princ William, Kate Middleton a Sarah Rose Hanbury

Korunovace Karla III.: Mezi hosty je i Williamova údajná milenka Rose Hanbury

Po kontroverzních memoárech prince Harryho otřásá Británií další, tentokrát staronový skandál. Média plní ožehavé fotografie prince Williama, na kterých se údajně líbá s modelkou a Katinou kamarádkou Sarah Rose Hanbury. Ta by se teď spolu s manželem měla také účastnit korunovace krále Karla III.

Ke korunovaci krále Karla III. šili v Ústí nad Orlicí vlajky o 106

Firma z Ústí nad Orlicí ušila 800 vlajek pro korunovaci krále Karla III.

U příležitosti korunovace krále Karla III. a královny Camilly budou vlát v sobotu 6. května ve Velké Británii vlajky vyrobené v České republice. Firma Velebný & Fam z Ústí nad Orlicí zhotovila 800 britských vlajek, výroba jí trvala čtvrt roku. Řekl to majitel společnosti František Velebný.

Britská královna Alžběta II. a princ Charles

Karel III. měl s Alžbětou spory, doufal v její abdikaci. Plán mu překazila Diana

Tak jako si zesnulá britská královna Alžběta II. připsala na konto titul nejdéle vládnoucí panovnice v dějinách Spojeného království, ruku v ruce s tím získal jedno prvenství také její syn, současný král Karel III. Do historie se totiž zapsal jako nejdéle čekající následník. Se svou pozicí se přitom v určitých obdobích nesmiřoval snadno a dokonce údajně doufal v matčinu abdikaci. 

Ilustrační foto. Školáci.

Nezdařené přijímací zkoušky nemusí být katastrofa. Vyjde to jinde, radí Pecková

Nedostat se na vybranou střední školu neznamená tragédii, kvůli níž by se měl hroutit svět. V souvislosti s aktuálním zveřejňováním výsledků přijímacího řízení na to na sociálních sítích upozornila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) – s odkazem na příklad své dcery Agáty. Té se to přihodilo před třemi roky – a jak dnes spokojeně studuje! Přičemž Pecková starší poznamenala, že ji samotnou totéž čeká ještě jednou: za dva roky. Má totiž i mladšího syna Jakuba.

Britský král Karel III. (v době vzniku snímku byl ještě stále následníkem trůnu) s Britskou imperiální korunou.

Korunovace Karla III.: Jak vidět tajemnou část obřadu. Program, hosté, klenoty

Historický moment pro Spojené království se blíží. Už v sobotu 6. května se uskuteční korunovace současného britského krále Karla III., představitele světově nejostřeji sledované královské rodiny. Korunovace se ve Velké Británii koná poprvé po necelých 70 letech. Deník přináší přehled toho, co se v první květnovou sobotu v Londýně odehraje.

Range Rover s pohonem Tesla od Inverted

Britská firma nabízí původní Range Rovery s pohonným ústrojím z Tesly

„Restomod“ je označení pro staré auto, které bylo současně zrenovováno a upraveno moderní technikou – samotný výraz je složením slov „restauration“ a „modification. Restomody mají vypadat jako stará auta, ale jezdit výrazně moderněji. Nástup elektromobilů potom dává v rámci téhle specifické kategorie úprav/renovací vzniknout úplně novému odvětví, a sice starým autům, předělaným na moderní elektrický pohon. Z Británie se nyní hlásí nová společnost, která přestavuje původní Range Rovery na pohonná ústrojí z Tesly.

Denisa Šlajsová před závodem v Pardubicích.

Denisa Šlajsová přivezla z mezinárodního MČR v plavání tři stříbrné medaile

O uplynulém prosluněném víkendu se v padesát metrů dlouhém bazénu v Pardubicích uskutečnilo mezinárodní mistrovství České republiky v plavání masters. Jednalo se již o 38. ročník, jednotlivé disciplíny byly hodnoceny podle věkových kategorií v rozpětí pěti let, a kromě tuzemských plavců na východ Čech dorazili také závodníci ze Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Polska, Španělska a Velké Británie.

Talbot T26 Grand Sport - 1948, majitel František Kudela,  V roce 2015 jej koupili současní majitelé Chropyňské strojírny František a Robert Kudelovi. Auto nechali dovézt z Kalifornie lodí ve třech bednách a sedmdesáti krabičkách.

Talbot-Lago je jeden z největších auto klenotů. Vlastní ho sběratelé v Česku

Důležité jméno a velmi komplikovanou historii si nesou vozy značky Talbot. V současnosti se jedná o mimořádně cenné veterány a třeba konkrétně Talbot-Lago T26 Grand Sport s karoserií Figoni et Falaschi je jedním z nejoceňovanějších historických aut vlastněných v Česku. K vidění bude už o tomto víkendu na trávnících Galerie Golf Hostivař v rámci akce Automobilové klenoty.

Tomáš Pitule

Hrával s Jágrem, okusil hokej v Anglii. Je fajn brát peníze týdně, říká Pitule

S hokejovými Rytíři zažil postup do extraligy, v ní už ale odehrál jen 19 utkání a následně zamířil výměnou za Miroslava Indráka do prvoligového Vsetína. I tam ale Tomáš Pitule předčasně skončil a před touto sezonou řešil, kam dál. Nakonec se rozhodl pro Velkou Británii a Sheffield Steelers. „Po poslední sezoně, která pro mě z různých důvodů nedopadla moc dobře, jsem určitě chtěl jít pryč z Česka,“ vysvětlil třiatřicetiletý odchovanec Plzně důvody svého odchodu do Anglie. V obsáhlém rozhovoru pro Deník se pak rozpovídal o úrovni soutěže, finančních podmínkách i znovushledání s bývalými spoluhráči z Kladna.