Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Roald Dahl při autogramiádě v roce 1988.

Škrty v dětských knihách? Úpravami prošla Babička drsňačka i Honzíkova cesta

V únoru letošního roku literární svět řešil zásahy vydavatele do dětských knížek Roalda Dahla, ve kterých mimo jiné slovo tlustý nahrazoval korektními výrazy jako podsaditý či mohutný. Nyní přišel na řadu další autor knih pro děti David Walliams, jehož Babička drsňačka a mnohé další tituly vyšly i u nás. „Modernizovaly“ se ale i texty českých autorů, například Honzíkova cesta Bohumila Říhy. A z nekorektnosti byl nařčen i Ladův Mikeš.

Evakuace ze Súdánu. Ilustrační snímek

Evropané urychleně prchají ze Súdánu. Borrell: Zemi již opustilo tisíc občanů EU

Z konfliktem sužovaného Súdánu pokračují evakuace tisíců cizinců a diplomatů, které umožnilo současné utlumení ostrých bojů. Dva Češi evakuovaní Německem dnes podle českého ministerstva zahraničí už dorazili do Česka. Podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella bylo evakuováno asi 1000 lidí ze zemí Evropské unie. Některé evakuace se uskutečňují letecky, další z přístavního města u Rudého moře, které leží asi 800 kilometrů od metropole Chartúmu. K súdánským břehům míří francouzské a britské lodě; jen Británie má v africké zemi podle odhadů až 4000 svých občanů. Úspěšnou leteckou evakuaci desítek lidí dnes podle agentury Reuters potvrdily Japonsko a Jižní Korea.

Lukáš Příkazký (v popředí) jako Lukyn v seriálu Agrometal

Zajímavé víkendové tipy ze streamů: Arvéd, Agrometal i Rudý kapitán

Následující dny si můžete zpříjemnit primáckým seriálem Agrometal, který nabízí humorný pohled na divoký venkov, dramatickými příběhy Arvéd a Rudý kapitán, v nichž hraje důležitou roli komunistická Státní bezpečnost, nebo třeba politickým seriálem z produkce Netflixu.  

Památku sestřelených letců lidé uctili a oslavili také za přítomnosti zástupců armády a amerického velvyslanectví.

Sedlčansko si připomene oběti amerických letců na sklonku války

Připomenutí 78. výročí letecké bitvy nad Sedlčanskem a sestřelení bombardéru Boeing B-17G Flying Fortress v závěru druhé světové války bude patřit sobotní program, který na 22. dubna připravily město Sedlčany a obec Kosova Hora. Stejně jako vzpomínce na vojenského letce Karla Mareše (který byl mimo jiné prvním velitelem 311. československé bombardovací perutě v rámci britské RAF), jehož 125. výročí narození se letos připomíná.

Kočičí babička.

Od sousedů: Kratší trest Maďarce za vraždu

Odvolací soud v Szegedu zkrátil ze 17 na 13 let trest Maďarce, která na jaře 2019 zabila ve Vídni nožem svého životního partnera. Loni v květnu to u soudu v Szolnoku přiznala, ale odvolala se, že šlo o obranu. Senát v Szegedu došel k závěru, že její čin nemůže být hodnocen jako úmyslný.

Vlevo generální ředitel Cylinders Holding Jan Světlík při otevření americké pobočky.

Ostravský koncern Cylinders Holding jde za oceán, otevřel firmu v USA

Skupina Cylinders Holding expanduje do celého světa. V úterý 18. dubna otevřela svou další novou pobočku, a to ve Spojených státech amerických. Dceřiná firma s názvem Atlanta Cylinders bude zaměřena především na prodej vysokotlakých lahví a nádob i na výrobu jejich kompletů v podobě svazků, kontejnerů a smart kontejnerů.

Trojice mužů, kterou soudí za obchodování s lidmi.

Sedmadvacet let vězení. Otce s dvěma syny odsoudili za obchod s lidmi v Anglii

/FOTO/ Vysoké tresty za vykořisťování rozdal v úterý 18. dubna ústecký krajský soud třem mužům z regionu, kteří delší dobu žili v Anglii. Jejich oběťmi bylo v letech 2019 a 2020 několik lidí z Ústecka, Teplicka i Chomutovska. Rodinný gang je zlákal do Nottinghamu a Birminghamu za vidinou výnosné práce a využil přitom jejich komplikované životní situace v Česku.

Bezpečnostní kontrola na letišti.

Pohodlnější bezpečnostní kontroly na Letišti Praha. Skončí limit 100 ml tekutin

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Cestující na Letišti Václava Havla by se měli příští či přespříští rok dočkat pohodlnější bezpečnostní kontroly. Při průchodu rentgenem s palubním zavazadlem už nebudou muset řešit, kolik tekutin s sebou mají a stejně tak nebudou muset vytahovat z batohu či kufru elektroniku. Novinka bude platit ale jen na Terminálu 2.

Děti v restauraci. Ilustrační snímek

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

Kauza provozovatele pražské restaurace, který po zkušenostech s nezvedeným dítětem zakázal do lokálu vstup všem dětem, rezonuje také mezi hostinskými na Benešovsku. Žádný z dotázaných provozovatelů restauračního zařízení se však k přítomnosti dětí v prostorách pro hosty nestaví negativně.

Dítě v restauraci. Ilustrační foto.

Zákaz pro děti? Hostinským vadí spíš rodiče uznávající volnou výchovu

/FOTOGALERIE/ Kauza provozovatele pražské restaurace, který po zkušenostech s nezvedeným dítětem zakázal do lokálu vstup všech dětí, rezonuje také mezi hostinskými na Benešovsku. Žádný z dotázaných provozovatelů restauračního zařízení se však k přítomnosti dětí v prostorách pro hosty nestaví negativně.

Meghan a Harry

Co nabídne magazín Víkend: Exkluzivní ukázky z knihy od prince Harryho

Umělá inteligence již dokáže zastat mnoho profesí. Na jednu stranu usnadňuje lidem život, ale zároveň jim na trhu práce konkuruje. Sobotní magazín Víkend odpoví na některé otázky spojené s umělou inteligencí. To zpěvák James Harries se spoléhá výhradně na svůj um a přináší to úspěch. O novém albu i letošních plánech promluví v příloze Deníku, která se zaměří také na korunovaci nového krále ve Velké Británii nebo světově proslulé výrobky z České republiky.

Titanic fotografovaný během své cesty při dosažení své první zastávky

111 let od potopení Titanicu. Loď teď požírají bakterie, kterým chutná železo

V noci z 14. na 15. dubna je to magických 111 let od potopení Titaniku. Nejslavnější vrak světa ale nemá klid ani po tak dlouhé době. Je jen otázkou času, kdy nadobro zmizí. Zní to jako z nějakého špatného hororu, ale je to realita: vrak Titaniku, který odpočívá na dně Atlantiku v téměř čtyřkilometrové hloubce, požírají teprve nedávno objevené bakterie, které denně spořádají 150 až 180 kilogramů železné hmoty nešťastného parníku. Při jeho původní hmotnosti zhruba 50 tisíc tun se může zdát, že bude trvat ještě stovky let, než nejslavnější světový vrak spořádají (schválně, zkuste si to spočítat), ale pravda je poněkud složitější.

Místo nehody letu 435 společnosti Invicta International Airlines ve Švýcarsku. Neštěstí se stalo 10. dubna 1973, piloti nezvládli přistání ve sněhové bouři. Na místě zemřelo 108 lidí

Nehoda letu 435: Lidé se v mrazu semkli. Hoch vynesl svou matku s utrženou nohou

Více než sto mrtvých si vyžádalo počtem obětí nejtragičtější letecké neštěstí na území Švýcarska, ke kterému došlo před padesáti lety. Letadlo společnosti Invicta International Airlines číslo 435 při pokusu o přistání ve sněhové bouři narazilo do blízké hory. Podle vyšetřovatelů nehodu zapříčinila série chyb pilotů. Později se zjistilo, že kapitán měl problémy už dříve - pilotní licenci se mu povedlo získat až na devátý pokus. 

Palestinský uprchlický tábor v Damašku v roce 1948 po exodu palestinských Arabů z měst a vesnic na území dnešního Izraele

Masakr v Dejr Jásin: Je jedním z nejméně pochopených incidentů v izraelské válce

Dne 9. dubna 1948 provedly ozbrojené sionistické oddíly Irgun a Lechi západně od Jeruzaléma operaci, jejímž cílem bylo obsadit vesnici Dejr Jásin nacházející se na strategicky důležitém návrší západně od Jeruzaléma. Oddíly ale narazily na tvrdý odpor a operace se změnila v bitvu, po níž zůstaly stovky zabitých. A spor trvající desítky let.

Muž v izraelském Tel Avivu najížděl autem do chodců. Jednoho zabil

Muž v Tel Avivu najížděl autem do chodců. Při útoku zahynul Ital

Obětí pátečního útoku v Tel Avivu se stal třicetiletý italský turista, potvrdil Řím. Také sedm lidí, kteří utrpěli zranění, jsou podle agentury DPA turisté. Agentura AP píše o pěti zraněných turistech z Británie a Itálie. Čeští občané mezi zraněnými nejsou, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Útočníkem byl podle izraelských bezpečnostních zdrojů pětačtyřicetiletý izraelský arab, kterého policie zastřelila. V Tel Avivu se  navzdory útoku uskuteční protivládní protest.

Na Velký pátek se otevřely kaple křížové cesty. Ilustrační snímek

Je Velký pátek. Křesťané si připomínají ukřižování Ježíše Krista

Křesťané si v pátek připomínají ukřižování Ježíše Krista. Je Velký pátek, den přísného půstu a v kostelech se na památku Kristova utrpení na křížové cestě konají obřady. V Česku je tento den svátkem, lidé tak mají do Velikonočního pondělí čtyři dny volna. Školáci měli prázdniny i na Zelený čtvrtek.

Z osobností dorazil například jihomoravský hejtman Jan Grolich nebo brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Pohřeb generála Bočka v Brně: přelet gripenů, vojenské pocty i zaplněný hřbitov

/AKTUALIZACE, VIDEO, FOTO/ Stovky lidí přišly v úterý odpoledne uctít památku zesnulého válečného veterána Emila Bočka. Poslední rozloučení s vojenskými poctami začalo v obřadní síni krematoria na Ústředním hřbitově v Brně ve dvě hodiny odpoledne. Kromě desítek vojáků byl na místě rovněž britský velvyslanec v České republice Matthew Field, který zesnulému Bočkovi ještě před pár týdny předal dopis od britského krále Karla III. Král v něm pilotovi britského letectva Bočkovi děkoval za jeho přínos v boji proti nacismu.

Pohřeb armádního generála Emila Bočka

OBRAZEM: Vojenské pocty a zaplněný hřbitov. Brno se loučilo s generálem Bočkem

Stovky lidí přišly v úterý odpoledne uctít památku zesnulého válečného veterána Emila Bočka. Poslední rozloučení s vojenskými poctami začalo v obřadní síni krematoria na brněnském Ústředním hřbitově ve dvě hodiny odpoledne. Kromě desítek vojáků byl na místě rovněž britský velvyslanec v České republice Matthew Field, který zesnulému Bočkovi ještě před pár týdny předal dopis od britského krále Karla III. Král v něm pilotovi britského letectva Bočkovi děkoval za jeho přínos v boji proti nacismu na straně Velké Británie.

Martin Komárek

Pošta propouští méně

Zachraňuje Vít Rakušan beznadějně ztracenou Českou poštu, nebo přichystal další vládní úder penzistům?

Příběh vysloužilých britských popravčích nazvaný Kati měl v pátek premiéru v brněnském Divadle Bolka Polívky.

Legrace u Bolka musí být, i kdyby se věšelo. Divadlo v Brně uvedlo hru Kati

/FOTO/ Příběh vysloužilých britských popravčích nazvaný Kati měl v pátek premiéru v brněnském Divadle Bolka Polívky, na první reprízu míří diváci už v neděli od devatenácti hodin. Odehrává se v roce 1965 ve Velké Británii, kde tehdy zrušili trest smrti a kati tak přišli o práci. Temné téma smrti a justičních omylů však mnohdy vytváří situace, které jsou svým paradoxem humorné.

Firmě s pětiletou existencí se podařilo překonat rekordy z Velké Británie a Indie.

Jako pro obryni Stáňu. Růžový knoflík a jehla z Hlinska jsou největší na světě

/FOTO, VIDEO/ Původně bláznivý nápad vytvořit český rekord k pětiletému výročí existence hlinecké firmy latkobrani.cz se změnil ve světové vítězství. Obří růžovo-bílý knoflík pokořil dosavadní rekord, který v roce 2020 vytvořilo šest žen z Velké Británie. Prvenství čtyř Indů, kteří před čtrnácti lety vyrobili největší jehlu na světě a zapsali se do Guinessovy knihy rekordů, v Hlinsku rovněž překonali.

Starosta Třebíče Pavel Pacal.

Třebíčský starosta: Budeme chtít po poště vysvětlení, chceme znát důvody

/ROZHOVOR/ Česká pošta oznámila zrušení asi tří set poboček po celé republice. Mezi nimi jsou i dvě v Třebíči. Třebíčský starosta Pavel Pacal se tu zprávu dozvěděl z médií. „Rozhodně tu zprávu nevítáme a budeme chtít po České poště schůzku, aby nám její zástupci řekli, jak budou poštovní služby zajišťovat do budoucna,“ říká Pacal.

Předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák

Vědecké instituce i místa setkávání. Stát na knihovnách šetřit nemá, říká Řehák

Navzdory masivnímu využívání moderních technologií a tomu, že se velká část aktivit v pracovní době i volném čase přesunula za monitory počítačů a na internet, mají knihovny stále nezastupitelnou roli ve společnosti. Tvrdí to předseda Sdružení knihoven ČR a ředitel Městské knihovny v Praze Tomáš Řehák. „Vnímat je jen jako místa, kde se hromadí a půjčují knihy, nelze. Nikdy to nebyla jejich jediná funkce, a proto jejich význam nijak neupadá,“ říká.

V prvním případě došel na drogy kurýr, který nevěděl, kam zásilku doručit, proto balíček otevřel.

Kuriózní prozrazení jihomoravského drogového dealera: špatná adresa na zásilce

/VIDEO/ Dva případy nelegálního obchodování s drogami ukončili letos celníci na jihu Moravy. V prvním případě šlo o špatně označenou zásilku směřující do Rakouska. Protože dopravce nevěděl, kam přesně má balíček doručit, musel zásilku otevřít. O to větší překvapení pro něj bylo, že uvnitř našel dva sáčky se sušenou rostlinou o celkové váze přibližně tři čtvrtě kilogramu.

Podoba nového psího útulku v Hodoníně, jeho stavba má začít letos na podzim.

VIDEO: Stavba chybějícího útulku má začít v Hodoníně víc než dva roky po tornádu

I o více než dvě stovky psů se během jednoho roku dokázali postarat v hodonínském útulku tamní pracovníci spolu s venčícími dobrovolníky. Před jednadvaceti měsíci ale psí útulek zatím nenávratně zmizel po průchodu ničivého tornáda. Zůstalo jen torzo. A ani po dvou letech od řádění živlu se situace na místě příliš nezmění. Podoba nového moderního útulku totiž ještě poputuje na stavební úřad. „Aktuálně je projekt hotový a probíhá k němu vyjadřování tak, aby bylo možné požádat o stavební povolení. Předpokládáme, že k zahájení vlastní stavby by mohlo dojít na podzim letošního roku,“ informoval v pátek mluvčí hodonínské radnice Josef Horníček.

Účastníci operace Gunnerside se v roce 1948 zdraví s norským králem

Operace Gunnerside: Geniální chemik zabránil nacistům vyrobit svou atomovku

V únoru před 80 lety se v Norsku odehrála jedna z nejúspěšnějších sabotážních akcí druhé světové války, jejímž výsledkem bylo výrazné zpomalení nacistického jaderného programu. Takzvanou Operaci Gunnerside naplánoval společně s Brity norský chemik Leif Tronstad, který se narodil 27. března přesně před 120 lety. Vynikající vědec se nacistům, kteří okupovali jeho vlast, postavil hned od začátku a zapojil se do odboje. Touha bojovat s nimi se mu nakonec stala osudnou. 

Vězení. Ilustrační snímek

Nejkritičtější po propuštění z vězení bývá první půlrok, říká Andrea Matoušková

Před pár měsíci se v jihočeském Písku otevřel první český Probační dům. Inspirací byla praxe z Kanady, Velké Británie či ze skandinávských zemí. „Jedná se o resocializační program určený podmíněně propuštěným lidem, kterým soud uloží, aby v něm po návratu z vězení půl roku žili. Musí dodržovat daná pravidla, chodit do práce, být finančně soběstační, uklízet a zároveň vycházet s lidmi v domě i okolí,“ přiblížila v rozhovoru pro Deník ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

Zemřel bývalý stíhací pilot RAF Emil Boček (na snímku z 11. února 2022). Válečnému veteránovi bylo 100 let

Zemřel Emil Boček. Poslednímu československému letci RAF bylo 100 let

Měsíc poté, co oslavil 100. narozeniny, zemřel válečný veterán Emil Boček, poslední žijící český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF). Odešel tak poslední přímý aktér významné kapitoly československého zahraničního odboje za druhé světové války. Mnozí jeho spolubojovníci z RAF museli po komunistickém převratu emigrovat, někteří skončili ve vězení, případně žili v ústraní a bez poct, jichž se jim - stejně jako Bočkovi - dostalo až po roce 1989. Boček byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis mu ke 100. narozeninám poslal i britský král Karel III.

Emil Boček - válečný veterán a pilot RAF Emil Boček (na snímku z 13. prosince 2018).

Poslední československý pilot RAF. Rozloučení s Emilem Bočkem se koná v úterý

Rozloučit se s posledním československým pilotem RAF, Emilem Bočkem z Brna, mohou lidé v úterý 4. dubna v obřadní síní města Brna v Jihlavské ulici,. Smuteční obřad začíná od dvou hodin odpoledne. Válečný pilot zemřel 25. března ve věku sto let. Významné životní jubileum oslavil teprve před měsícem 25. února. O úmrtí informovalo na facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány.      

Emil Boček - válečný veterán a pilot RAF Emil Boček (na snímku z 13. prosince 2018).

Poslední československý pilot RAF. Rozloučení s Emilem Bočkem se koná v úterý

Rozloučit se s posledním československým pilotem RAF, Emilem Bočkem z Brna, mohou lidé v úterý 4. dubna v obřadní síní města Brna v Jihlavské ulici. Smuteční obřad začíná od dvou hodin odpoledne. Válečný pilot zemřel 25. března ve věku sto let. Významné životní jubileum oslavil teprve před měsícem 25. února. O úmrtí informovalo na facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány.      

Mostecký památník obětem stávek v letech 1920 a 1932.

Most řeší špatný stav kulturní památky připomínající menhiry Stonehenge

Velký mostecký památník obětem stávek v letech 1920 a 1932 chátrá. V areálu městského hřbitova jsou v havarijním stavu schodiště a postranní hranoly s pietními nápisy. Schodiště vede k deseti pilířům na kruhové plošině, která může lidem připomínat světoznámý komplex menhirů Stonehenge ve Velké Británii.

Značně modifikovaný P-51 Mustang "Red Baron" vítěz několika rychlostních závodů okolo pylonů v Renu nebo Mojave. Byl zničen při havárii v roce 1979

Stíhačka, která srazila Luftwaffe do kolen aneb Jak se z Apache stal Mustang

To, co pro Brity znamená stíhačka Spitifire, to je pro Američany letoun Mustang. Přitom symbol porážky německého letectva za II. světové války neměl zrovna na růžích ustláno a vznikal jako nechtěné dítě. Dodnes jich několik zrestaurovaných stále létá. Jeden vlastní slavný herec Tom Cruise, známý například ze snímku Top Gun.

Vizsla, jak se také maďarský ohař nazývá, je zdravé plemeno, které není příliš zatíženo nemocemi

Lovec, kterému se přezdívá magor. Maďarský ohař miluje lidi i zvířata

Maďarský krátkosrstý ohař je u pejskařů čím dál tím oblíbenější. Tohle temperamentní plemeno ale rozhodně není gaučák, který by s páníčkem hodiny spokojeně sledoval nekonečné seriály. Z názvu plemene by se sice mohlo zdát, že nejvíce těchto psích krasavců potkáte v Maďarsku, není tomu ale tak. K velmocem v jejich chovu patří právě Česká republika společně s USA a Velkou Británií.