Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Evakuace skautů z jamboree v Jižní Koreji

Jižní Korea kvůli tajfunu evakuovala tisíce skautů. Z tábořiště odjeli i Češi

Z dějiště světového jamboree na jihozápadě Jižní Koreje, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, úřady evakuovaly tisíce skautů do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu. Z tábořiště odjeli také čeští skauti, sdělil ČTK český konzul v Soulu Roman Masařík. Jejich evakuaci se již podařilo dokončit, uvedla kolem 18:00 SELČ česká skautská organizace na sociální síti X, dříve twitteru. Náhradní ubytování v jihokorejské metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.

Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Gastronomické Oscary mají Boudovi ze Znojma po deváté. Porotu oslnili chřestem

/FOTO/ Hvězdy na gastronomických Oscarech Great Taste Awards ve Velké Británii získali po deváté v řadě za sebou manželé Boudovi ze Znojma. Hodnotitelé z Guild of Fine Food ocenili tentokrát nakládaný bílý chřest, bezové želé se zlatem a jahody s anglickou růží. Každý výrobek dostal po jedné hvězdě.

Štěpán Baum potěšil příznivce královédvorského tenisu, když dokázal vyhrát dvouhru 23. ročníku prestižního Juta cupu.

Po roce zase domácí vítěz. Juta cup se vydařil, mezi ženami vyhrála Britka

Loni mělo mužské finále Juta cupu ryze domácí zastoupení, když Daniel Pátý ve třech setech přehrál juniora Jakuba Filipa. Letos triumf slaví Štěpán Baum, mezi ženami pak v pavouku vyšplhala na vrchol zahraniční účastnice Katherine Barnesová, která na turnaj dorazila z Velké Británie. „Mile nás překvapila velká účast, kvalifikaci v obou kategoriích jsme hráli po několika letech. A to se turnaj kryl se začátkem Pardubické juniorky. K vidění byl opět skvělý tenis,“ chválil si letošní ročník ředitel Juta cupu Michal Vágner.

Princ Charles (vlevo) se při své návštěvě jižních Čech v roce 1992 setkal s tehdejším ředitelem Budějovického Budvaru Jiřím Bočkem (vpravo).

Na budějovické letiště přiletěl i princ Charles. Vezl si svačinu i náhradní krev

Král Karel III., současný panovník Velké Británie, navštívil v roce 1992 českobudějovické letiště. Sám odpilotoval čtyřmotorový letoun, kterým se svou posádkou do Budějovic dorazil. Přečtěte si naši reportáž z jeho návštěvy - dozvíte se například, že na palubě letounu si tehdejší princ vezl kuchaře i krev pro případ neštěstí.

Plavci z Hodonína dorazili do anglického městečka Folkestone a absolvovali společný trénink v kanálu La Manche. Zdroj: Oddíl sportovního plavání Hodonín

Obří výzva. Plavci z Hodonína zdolají vody kanálu La Manche. Už trénují na místě

Měsíce tréninků a příprav v nejbližších dnech zúročí šestice plavců z hodonínského oddílu sportovního plavání, kteří od 2. srpna plánují plánují štafetovým způsobem zdolat kanál La Manche mezi Francií a Velkou Británií. „Nyní už jsou na místě a pilně trénují. Přejeme jim příznivé počasí a hodně sil v boji s mořskými vlnami a proudy,“ vzkázali zástupci radnice na sociálních sítích.

V takové peklo se kvůli obřím požárům letos v červenci proměnilo Řecko

Za posledních sedm let v Evropě shořela plocha o rozloze Belgie

Se stále častějšími a ničivějšími požáry se musí v posledních letech potýkat lidé na celé planetě. Mohou za to i rostoucí teploty, které činí krajinu vůči ohni zranitelnější. Deník přináší přehled největších požárů s nejzávažnějšími škodami v posledních sedmi letech.

Oktagon 45 v Praze na Štvanici. Karlos Vémola a Lucas Alsina

Vémola zvítězil až na body a slyšel pískot, titulový boj rozhodlo zranění

Sobotní turnaj Oktagonu na Štvanici měl hodně nečekané vyvrcholení. Karlos „Terminátor“ Vémola, který před zápasem pomýšlel na technický knockout, nedokázal Argentince Lucase Alsinu ukončit před limitem, zvítězil až na body a od zaplněných tribun slyšel pískot. Hlavní tahák večera v podobě souboje o titul v pérové váze pak už po jedné minutě a osmi sekundách ukončilo zranění Losena Keity, který si pravděpodobně zlomil nohu. Šampionem ve své váhové kategorii tak nadále zůstává Gruzínec Mate Sanikidze.

Oktagon 45 v Praze na Štvanici. Karlos Vémola a Lucas Alsina

Vémola zvítězil až na body a slyšel pískot. Titulový boj rozhodlo zranění

Sobotní turnaj Oktagonu na Štvanici měl hodně nečekané vyvrcholení. Karlos „Terminátor“ Vémola, který před zápasem pomýšlel na technický knockout, nedokázal Argentince Lucase Alsinu ukončit před limitem, zvítězil až na body a od zaplněných tribun slyšel pískot. Hlavní tahák večera v podobě souboje o titul v pérové váze pak už po jedné minutě a osmi sekundách ukončilo zranění Losena Keity, který si pravděpodobně zlomil nohu. Šampionem ve své váhové kategorii tak nadále zůstává Gruzínec Mate Sanikidze.

Oktagon 45 v Praze na Štvanici. Felipe Lima

Novým šampionem Oktagonu v bantamové váze je Lima, Kincla vyzve Bryczek

Páteční MMA představení na pražské Štvanici přineslo několik parádních bitev, které zajímavě zahýbaly dalším děním v organizaci Oktagon. Novým majitelem mistrovského pásu v bantamové váze se stal Brazilec Felipe Lima, který ve strhujícím zápase porazil na body úřadujícího šampiona Jonase Magarda. V boji o pozici jedničky střední váhy a možnost vyzvat Patrika Kincla k bitvě o pás pak uspěl Polák Robert Bryczek, jenž si rychle poradil se Samuelem Krištofičem. Dále zářili Vladimír Lengál nebo Jaime Cordero.

Paš pod rentgenem.

Od sousedů: S 90 balíčky kokainu v těle

Na mnichovském letišti zadrželi kurýra z Jižní Ameriky s 90 balíčky kokainu v těle. Jak napsal v pátek DK, byl 36letý muž na cestě z Brazílie do Británie. Celníkům byl podezřelý rozpornými odpověďmi na účel a trvání své cesty.

Český ukulele festival 2017

Do Kutné Hory míří světoznámí ukulelisté. Vystoupí i hvězda amerického Talentu

/FOTO, VIDEO/ U chrámu svaté Barbory v Kutné Hoře odstartuje v pátek 28. července už jedenáctý ročník českého ukulele festivalu. Akce, která je vůbec první svého druhu v Evropě, se poté na oba víkendové dny přesune jako už tradičně do místa, kde vznikla, tedy do Únětic u Prahy. Hlavní hvězdou programu bude letos ukulelista celosvětového formátu, šestnáctiletý Feng E z Taiwanu. Návštěvníky navíc čeká vůbec první workshop havajských tanců Hula v historii festivalu.

Čeští softbalisté porazili porazili Velkou Británii 8:0 a poté Švédsko 17:0.

Čeští softbalisté už řádí na evropském šampionátu. Ve dvou zápasech dali 25 bodů

Potvrzují dominantní postavení na kontinentu. Čeští softbalisté skvěle rozehráli letošní evropský šampionát, který odstartoval v pondělí v dánském Horsholmu. Začali pěkně zostra, když porazili Velkou Británii 8:0 a poté Švédsko 17:0. „Dařilo se nám skvěle na pálce, zápas jsme zvládli krásně. S Británií nám to ze začátku moc nešlo, proti Švédsku jsme prokázali, že máme silnou pálku,“ prohlásil Adam Buchner, český nadhazovač. Turnaje se účastní dvanáct týmů. Češi mají na kontě již jedenáct evropských titulů – první získali již v roce 1997 a ten poslední v roce 2021 v jihočeských Ledenicích.

Kino. Ilustrační foto.

Filmy napříč světem nabídne Sibiř v Husovicích. Kino spouští svůj letní cyklus

Na filmovou podívanou láká kino Sibiř v Husovicích na Brněnsku. Na Dukelské třídě startuje od 26. července letní cyklus oceněných či dokumentárních snímků z mnoha zemí. Diváci je zhlédnou na velkém plátně vždy ve středu od sedmi hodin večer v prostředí zrekonstruovaného kulturního centra. Milovníci kvalitní kinematografie si tak zdarma odnesou jedinečný kulturní zážitek.

Česká fotbalová reprezentace lékařů

Škoda, náš tým měl na medaili, říká po vídeňském mistrovství světa Marek Vinkler

Tak to bohužel nevyšlo. Před turnajem mluvil Marek Vinkler z Bělkovic-Lašťan o tom, že by se rád po dvou stříbrech dočkal na letošním vídeňském mistrovství světa lékařů ve fotbale zlata, nakonec si ale Češi z rakouské metropole odvezli jen páté místo. A to přitom ze šesti zápasů vyhráli čtyřikrát a jednou remizovali. Stopku v cestě za medailovým sprintem jim však vystavili jejich už téměř prokletí rivalové z Velké Británie.

Všude podívaná!

Od sousedů: Dlažební spektákl v Linci

Při 35. ročníku třídenního festivalu pouličního umění v Linci sleduje kolem čtvrt milionu návštěvníků 789 vystoupení muzikantů, akrobatů, kouzelníků atd. z 29 zemí.

Isuzu D-Max Expedition Edition

Trochu jiný pohled na obytňák: Pick-up s obytným příslušenstvím koupíte i v ČR

Klasické formy obytných vozů znají snad úplně všichni. Máme tu velmi populární obytné vestavby do dodávek, karavany pro tahání za autem i nejrůznější integrované a polointegrované nástavby. Mnohem dobrodružnější a často opomíjenou formou obytného auta je však „expediční vůz“, postavený zpravidla na pick-upu. Jeden takový teď ukázalo britské zastoupení výrobce Isuzu.

Režisér Christopher Nolan na plátna v roce 2023 přinese snímek Oppenheimer o otci atomové bomby v hlavní roli s Cilianem Murphym.

Stačí napsat Oppenheimer a hned vám bude sakra horko

Na letošní drama USA i Velké Británie,180 minut dlouhý historický životopisný snímek Christophera Nolana zve v sobotu 22. července od 19.00 veřejný sál Hraničář. Nabídne nám toužebně očekávaný snímek letošní letní filmové sezony promítne, dostaneme ho v původním znění s českými titulky.

Ilustrační foto hokejbal.

Hokejbalové MS juniorů v Liberci bylo pro Čechy úspěšné sportovně i organizačně

Turnaje světového měřítka bývají v českém podání velmi chválené. Ani v Liberci tomu nebylo jinak. Mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci přilákalo velké množství hokejbalových příznivců. Své pozitivní ohlasy měla i Mezinárodní hokejbalová federace ISBHF. České hokejbalové reprezentace juniorů a juniorek byly v Liberci velmi vidět. Češi na letošním světovém šampionátu vybojovali v pěti kategoriích 3 zlaté a 2 bronzové medaile.

Martin Komárek

Proč odmítají karty?

Obchodníci najednou odmítají platební karty. Nechtějí platit bankám, nebo daně státu?

Američan Thomas Bell III je další posilou Nymburka.

Američan Bell je další posilou pro Nymburk

Třetí posilou basketbalistů Nymburka je Američan Thomas Bell III. Čtyřiadvacetiletý hráč na pozici čtyři přichází z anglické ligy, kde hrál za Bristol Flyers. V Nymburce podepsal smlouvu na rok.

Čeští hokejbalisté v kategorii U23 slaví zlato na juniorském MS.

Mistr světa z Klatov! Krásný příběh, krásný pocit, rozplýval se Nicholas Kaňák

Jeho bratr Lukáš v minulé sezoně vyhrál s třineckými Oceláři hokejovou extraligu, ale o tři roky mladší Nicholas Kaňák z Klatov se vůbec nenechal zahanbit. Naopak. Dvaadvacetiletý borec totiž na začátku července získal s českým hokejbalovým týmem zlatou medaili na mistrovství světa hráčů do 23 let, který hostil severočeský Liberec. Čeští hokejbalisté v infarktovém finále porazilo sousední Slovensko 2:1 v prodloužení.  

Portréty Susanny Stiassni ohraničující snímek rodiny jejího syna Andyho.

Uplynulo sto let od narození Susanne Stiassni. Přátelství udržovala i přes oceán

/FOTO, VIDEO/ Je to přesně sto let ode dne, kdy se továrníkovi Alfredu Stiassni a jeho ženě Hermine narodila jejich jediná dcera. Manželé ji pojmenovali Susanne a na konci dvacátých let pro ni nechali postavit jednu z dnešních nejvýraznějších brněnských architektonických budov. Vilu Stiassni, dominující rozlehlému pozemku v pisárecké Hroznové ulici, však židovská rodina musela po devíti letech ze dne na den opustit

Romanu Staňkovi kvalifikace opět nevyšla

Zase ta kvalifikace. Staněk bude v Silverstone útočit ze zadních řad

Český pilot Roman Staněk skončil v kvalifikaci formule 2 na legendárním britském okruhu Silverstone šestnáctý. Kvalifikaci formule 2 ve Velké Británii ovládl Francouz Victor Martins a v první řadě ho do nedělního hlavního závodu doplní Ind Kush Maini. Kvalifikaci ovlivnila nehoda Belgičana Cordeela a kvůli opravám bariéry byla kvalifikace zkrácena.

Nyck de Vries na rakouském Red Bull Ringu

Co přinese britská Grand Prix: Hollywoodská hvězda v kokpitu a boj o přežití

Velká cena Velké Británie, kterou o nadcházejícím víkendu hostí legendární Silverstone, přinese jednu technickou změnu. Možná ještě větší pozornost než nové pneumatiky však budí plánované natáčení závodního filmu, kterého se zúčastní také hollywoodský herec Brad Pitt. A v centru pozornosti se po svých nedávných výkonech ocitl i Nyck de Vries, který dost možná bojuje o přežití ve formuli 1.