Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Pamětní deska indologům Karlu Wernerovi a Vincenci Lesnému, kterou odhalí na budově základní školy v Jemnici.

Indie v Jemnici. Město odhalí pamětní desku indologům Lesnému a Wernerovi

Hned dva významní odborníci na Indii chodili jako malí kluci do základní školy v Jemnici. Na jejím průčelí proto v pátek dvanáctého ledna ve dvě hodiny odpoledne odhalí pamětní desku indologům Vincenci Lesnému a jeho asistentovi Karlu Wernerovi. Právě Werner by tento den oslavil své devětadevadesáté narozeniny.

Švandovo divadlo na Smíchově ve čtvrtek večer uvádí Kabaret Winton.

Tipy na čtvrtek 11. ledna

Přemýšleli jste o tom, jak si zpestřit tento den? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Ondřej Vetchý

Nadávky, lži, manipulace s fotkou. Herec Ondřej Vetchý čelí útoku dezinformátorů

Herec Ondřej Vetchý se stal poté, co natočil reklamní klip na podporu dodávek dronů bojující Ukrajině, terčem útoku proruských dezinformátorů na sociálních sítích. Ti mimo jiné zmanipulovali fotografii, na níž je zachycen v khaki tričku s logem speciální jednotky, a nahradili toto logo znakem pluku Azov. O herci dále rozšířili řadu lží.

Koncerty Glenn Miller Orchestra povzbuzovaly koncem 2 světové války morálku spojeneckých vojsk.

Od zmizení slavného zpěváka to je 80 let. Glenn Miller Orchestra míří do Liberce

/SOUTĚŽ/ Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho.

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.

Společnost Footify partners UK Limited byla založena 10. listopadu 2023. Webové stránky a reference jsou nedohledatelné. Tady je osobní profil jejího šéfa, kterým je Sola Adewumi

Kdo je záhadný investor, který chce Dynamo?

Dynamo brzy změní majitele. Zřejmě je to jediná šance klubu na přežití. Neklid mezi fanoušky vyvolala informace, že společnost Footify Partners UK Limited, která má o koupi klubu zájem,  byla založena 10. listopadu 2023. Podle vývoje situace se zdá, pokud dojde k prodeji, převezmou poslední klub v prvoligové tabulce Angličané. Na lavičce by se v rolích trenérů mohli objevit Jarolímové.

Centrem Brna v sobotu prošli příznivci švihlé chůze

Výpad vpřed a přísun. Češi nezklamali, z pochodu švihlé chůze udělali atrakci

Co má společného Velká Británie, Brno a 7. leden? Letos tomu je už dvanáct let, kdy se v jihomoravské metropoli poprvé konal Pochod švihlé chůze. Jeho autoři se inspirovali skečem legendárního britského recesistického seriálu Monty Pythonův létající cirkus. Z Brna se pak Mezinárodní den švihlé chůze přenesl do celého světa. Pojďte se s Deníkem podívat, jak si lidé v Česku letos tento den připomněli.

Zeptejte se na cokoli a Deník najde odpovědi. S pomocí expertů…

Proč nosí černá kočka smůlu?

/50. OTÁZKA/ Pro některé milovníky zvířat jsou vrcholem krásy a roztomilosti, z pohledu jiných lidí je jejich pověst velmi problematická. S málokterým zvířetem se pojí tolik pověr jako s černými kočkami. Proč se říká, že předoucí tvor s černou srstí nosí smůlu? Na to odpovídá další díl seriálu 100 otázek a odpovědí.

Mike Sholars, nový trenér amerických fotbalistů Blades Ústí nad Labem.

Blades mají nového trenéra. V příštím roce bude na hřišti tým, který si věří

Do sezóny 2024 vstoupí američtí fotbalisté Blades Ústí nad Labem s novým hlavním trenérem. Američan Mike Sholars není v Evropě, v Čechách ani v Ústí nad Labem žádným nováčkem. Trénoval týmy ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Německu, Švýcarsku, Polsku, Velké Británii i v Čechách. V roce 2017 vedl teplické Nordians a v covidové sezóně 2020 byl chvíli na pozici asistenta trenéra Leška i v Blades.

Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Daň z cukru jako klíč k boji s obezitou? Sdružení sportovních svazů ji navrhuje

Zdanění cukru jako jedna z cest pro snížení obezity ve společnosti. Zároveň by podle společnosti PAQ Research mohlo zavedení spotřební daně na nápoje s větším množstvím cukru přinést do státního rozpočtu miliardové částky. Praxi s jejím zavedením má řada nejen evropských států. „U nás je důležité, abychom o tom konečně začali vážně diskutovat. Zároveň v České republice chybí celkový komplexní přístup k problematice zdravého života,“ prohlásil Zdeněk Ertl, předseda Sdružení sportovních svazů České republiky.

Poslední odpoledne před Štědrým dnem řádí v brněnském vědeckém centru Vida desítky dětí. Některé se účastní také speciálních vánočních dílniček.

VIDEO: Malí návštěvníci Vida! centra v Brně tvořili v dílničkách. Podívejte se

Minuta ticha. Kolem dokola všichni malí návštěvníci brněnského Vida centra i s rodiči mlčí. Ať už si to ratolesti uvědomují, nebo ne, uctívají tak památku obětí zesnulých při čtvrtečním střeleckém útoku na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Celé vědecké centrum se na minutu halí do naprostého ticha. Šedesát vteřin uplývá o sobotním poledni neobvykle dlouho, už za krátko se však dění v místě vrátí do původních kolejí.

Britská tajná služba GCHQ připravila vánoční šifru na pohlednici. Troufnete si ji vyluštit? Více se dozvíte v článku. Ilustrační snímek

Šťastné a šifrované. Špioni poslali pohlednici plnou hádanek, nevyluští ji každý

Mozkové závity žáků na víc než tisícovce škol ve Velké Británii a všech, kdo neodolají pěkné křížovce, prozkoušela před svátky největší britská tajná služba GCHQ. Přichystala pro ně sedm hádanek na své tradiční vánoční pohlednici. Doprovází ji historická fotka dřívějšího sídla rozvědky Bletchley Parku, místa snad nejslavnější dešifrovací operace druhé světové války - prolomení kódů německého stroje Enigma.

Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.

Glenn Miller na snímku z roku 1942. Slavný skladatel a kapelník byl zosobněním swingu_elegance i dokonalé profesionality.

Po 80 letech od záhadného zmizení Glenna Millera zazní jeho hudba v Ústí

Nešťastný pád letadla do moře způsobený pumou odhozenou britskými bombardéry při návratu do vlasti, tajná poprava německými jednotkami na okupovaném území nebo smrt v pařížském nevěstinci? Teorií o tom, co ukončilo život slavného swingového skladatele Glenna Millera se po jeho záhadném zmizení vyrojilo mnoho. Jisté je jen to, že 15. prosince roku 1944 Miller spolu s ostatními pasažéry nasedl v Británii do malého letounu, aby se vydal přes kanál La Manche do Francie. A pak ho už nikdo nikdy nespatřil.

Ilustrační foto.

TadyVary zaujmou diváky skvělými filmy od Sokolova po Třinec

Unikátní projekt spřízněný s karlovarským festivalem představuje pro příští roky program šesti předpremiér, které se budou konat od ledna do června 2024 vždy v 56 českých a moravských kinech zároveň. Adventní čas ale ještě v prosinci rozněžní Láska nebeská.

Odklízení trosek zničených vlaků den po havárii. K nehodě došlo západně od nádraží Clapham Junction

Mezi těly našli vánoční pohlednice. Srážka tří vlaků změnila advent v noční můru

Je hrůzné, pokud se srazí dva vlaky. V Británii před 35 lety však do sebe naletěly hned tři. Nikdo z těch, kdo přispěchali na místo nehody, nezapomněl výjev, který mu vyvstal před očima. Mezi troskami vlaků zapletenými do sebe ležela zakrvácená lidská těla - a protože byl adventní čas, i stovky vánočních pohlednic. Strašlivá nehoda ani tak železnici nepoučila: o 29 let později došlo z podobných příčin k další.

K akci Česko zpívá koledy je možné se připojit až do 13. prosince

Zazpívejme si opět společně koledy Přidejte se k nám už 13. prosince!

Už příští týden se můžete těšit na 13. ročník akce Česko zpívá koledy. Ve středu 13. prosince v 18. hodin se na náměstích, na návsích i na řadě jiných míst sejdou tisíce lidí, aby si společně zazpívaly koledy. Historii nevšední akce, koledy i náladu mezi zpěváky na náměstích přiblížila Jitka Peroutková, vedoucí marketingu Deníku.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (vpravo) ocenil v Londýně bývalého velvyslance Pavla Seiftera Medailí za zásluhy o českou diplomacii

Bývalý velvyslanec Pavel Seifter: Brexit byl asi nutný, Británie není Evropa

/Od zvláštního zpravodaje Deníku v Londýně/ Vyznamenání Pavlu Seifterovi, bývalému velvyslanci ve Velké Británii, vedoucímu zahraničního oddělení kanceláře prezidenta Václava Havla a také dlouholetému profesorovi světoznámé London School of Economic přiletěl ministr zahraničí Jan Lipavský předat do Londýna osobně. Právem, protože jde dnes o asi nejvýznamnějšího Čecha, který žije ve Velké Británii. „K brexitu muselo dojít,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Seminář vysokoškolských studentů na Základní škole Potštát.

Se studenty na školním dvorku aneb Playwork na základní škole Potštát

O prvním zasněženém víkendu této zimy se na naší základní škole v Potštátě konal seminář vysokoškolských studentů. Nápad přivést studenty katedry Rekreologie FTK Univerzity Palackého v Olomouci se zrodil na prvním školení nás pedagogů, které proběhlo v říjnu. Studenti se pod vedením vyučujícího Luďka Šebka zabývali hrou v přírodních a urbánních podmínkách se zaměřením na Playwork.

Stadion Casement Park v severoirském Belfastu

Tady se má hrát Euro? Ruina hyzdí město a rozděluje fanoušky. Hrozí bojkot

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2028 budou hostit Velká Británie a Irsko. Chtělo by se říct, že poslední věc, o kterou je v kolébce kopané nouze, jsou odpovídající stadiony. Jenže pořadatelé si s předstihem zadělali na malér. Vyhlédnutý stánek v severoirském Belfastu totiž připomíná spíš středověké trosky než moderní sportoviště. A ve hře jsou navíc planoucí politické vášně.

V polévce vůbec není třeba vyvařovat maso. Masovou chuť jí dá jedna malá kostka bujónu.

Talentovaný lékárník chtěl nakrmit chudé lidi. A hádejte, co díky tomu vzniklo

Nasytit chudší část lidstva a dostat do jejich jídelníčku maso v koncentrované podobě. To byl záměr jednoho z nadaných lékárníků Justuse von Liebiga. Díky němu si dnes z malé kostičky a z vody můžeme připravit masový vývar. Pokud do takového bujónu nic nepřidáme, hlad příliš nezažene. Chuť masa ale umí napodobit báječně. Tak tedy, jak to se vznikem bujónu vlastně bylo? Jak se stalo, že se jeho používání masově rozšířilo po celém světě?

Tomáš Verner

Češi jsou národem Sáblíkové a Vernera. Kam na kluziště, co se učí jako první

Hurá na led! Bruslení je zase v módě. S pomocí parafráze z filmu Láska nebeská lze klidně konstatovat: Češi jsou národem Tomáše Vernera a Martiny Sáblíkové. Kam vyrazit na kluziště, proč děti na tréninku pilují pády a na co si dát pozor? To všechno se dozvíte v prvním dílu speciálního seriálu s názvem Sportovní zima v Deníku.