Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Základna RAF Menwith Hill je charakteristická kulatými objekty, které chrání sledovací zařízení.

Tajná základna vypadá jako golfové míčky, umí sledovat e-maily kohokoliv

Za studené války sloužila hlavně ke sledování sovětské komunikace, nyní prý dokáže zajistit a vyhodnotit obsah e-mailů a telefonátů z celého světa. Řeč je o britsko-americké sledovací základně RAF Menwith Hill ve Velké Británii, jejíž skutečný rozsah práce je zahalen tajemstvím.  Vypadá jako obří golfové míčky poházené po trávě.

Medvěd grizzly v době přípravy k zimnímu spánku. Právě toto období se stalo osudným Timothymu Treadwellovi a jeho přítelkyni

Rád se fotil s medvědy. Jeden ho i s přítelkyní zabil, útok zachytila nahrávka

I když jste třeba nikdy neslyšeli jeho jméno, znáte patrně aspoň jednu z mnoha variací jeho nejoblíbenějšího snímku sama sebe: tedy fotografii mladého blonďáka v divočině hledícího bezstarostně do kamery, zatímco se někde za jeho zády vyskytuje velký medvěd grizzly. Před 20 lety však Timothyho Treadwella jeden takový grizzly zabil a stejně naložil i s jeho partnerkou. Poslední okamžiky páru zaznamenala nahrávka.

Do ulic Londýna a dalších britských měst vyšli v sobotu 14. října lidé, aby vyjádřili podporu Palestině

Zastavte válku, svobodu Palestině. Do ulic Londýna vyšly tisíce demonstrantů

Tisíce lidí dnes v Londýně, Manchesteru a dalších britských městech vyšly do ulic na podporu Palestinců. Mnozí z účastníků akce nesli transparenty, na kterých bylo napsáno „Zastavte válku“, „Svobodu Palestině“ či „Bez spravedlnosti nemůže být mír“. Londýnská policie před protestem účastníky varovala, že za vyjadřování podpory Hamásu, který Británie pokládá za teroristickou organizaci, hrozí zatčení a zároveň vyzvala demonstranty, aby se neodchylovali od plánované trasy protestu. Sídlo televize BBC dnes bylo posprejováno červenou barvou. Incidentem se zabývá policie.

Kuchařka šéfkuchařů...

Od sousedů: V Rakousku vybrali Kuchařku šéfkuchařů

Největší národní ocenění udělované rakouským svazem kuchařů získala ve 30. ročníku soutěže teprve jako druhá v historii Viktoria Stranzingerová (39), učitelka školy vaření "Cook up Kitchen", kterou založila v Aurolzmünsteru.

Následky útoku radikálního hnutí Hamás v izraelském městě Tel Aviv.

Boje v Izraeli: Thajsko, Ukrajina i USA hlásí zabité či zajaté občany

Při útoku palestinského radikálního hnutí Hamás na Izrael přišli o život dva Thajci a dalších jedenáct bylo zajato, mezi oběťmi jsou také dvě Ukrajinky. Uvedly to v neděli vlády Thajska a Ukrajiny. Nejméně jednoho občana pohřešuje Británie, americká vláda zase podle šéfa diplomacie Antonyho Blinkena ověřuje informace, že bylo zabito i několik Američanů.

Rytíř d'Éon jako žena. První polovinu života prožil jako muž, druhou jako žena

Žena, nebo muž? Francouzský špion d'Éon měnil pohlaví, pravdu odhalila až pitva

Jako muž vstoupil do tajných služeb krále Ludvíka XV., jako žena se infiltroval na ruský carský dvůr. Jako muž udatně bojoval ve válce, pak se nechal oficiálně prohlásit ženou a Ludvík XVI. mu pořídil i bohatý dámský šatník. Na to, jaké pohlaví má ve skutečnosti rytíř d'Éon, francouzský špion žijící v 18. století, se za jeho života uzavíraly sázky. Pravdu odhalila až pitva. 

Závod Pinkasova noční můra v úterý 3. října 2023.

Obrazem: Pinkasova noční můra. Třináctý ročník běhu výčepních vyhrál Polák

Již tradiční závod výčepních Pinkasova noční můra se uskutečnil v úterý 3. října v pražské restauraci U Pinkasů. Soutěžící měli za úkol načepovat v co nejkratším čase 10 půllitrů piva Pilsner Urquell a vyběhnout s nimi 41 schodů, kromě rychlosti však odborná porota hodnotila i kvalitu a míru piv, která před ni účastníci soutěže postavili. Letošní třináctý ročník vyhrál Jacek Maliszewski z Polska.

Chilli království Radovana Frona alias Gastona.

VIDEO: Světový úspěch chilli z Ostravy. Gaston získal pět cen Great Taste

/FOTOGALERIE/ Radovan Fron mluví o svém největším životním úspěchu. Pět jeho chilli omáček získalo prestižní ocenění Great Taste Awards 2023. Ostravský producent se tak letos vyšvihl na českou špičku mezi producenty pálivých pochutin a dostal se do celosvětového povědomí milovníků ostré chuti.

Dvě velké postavy českého národního mužstva na baseballovém mistrovství Evropy. Kečr Martin Červenka (vlevo)
 a nadhazovač Ondřej Satoria.

Zblbli jsme národ, který dal baseballu šanci, těší kapitána Zýmu

Šedesát devět let už se píše historie mistrovství Evropy v baseballu, od roku 1960 se takřka pravidelně koná každé dva roky. A za tu dobu na medaili dosáhlo pouze jedenáct zemí. Česká republika se mezi ně toužila zařadit minulý týden, kdy hostila Eurobaseball 2023.

Dvě velké postavy českého národního mužstva na baseballovém mistrovství Evropy. Kečr Martin Červenka (vlevo)
 a nadhazovač Ondřej Satoria.

Zblbli jsme národ, který dal baseballu šanci, těší kapitána Zýmu

Šedesát devět let už se píše historie mistrovství Evropy v baseballu, od roku 1960 se takřka pravidelně koná každé dva roky. A za tu dobu na medaili dosáhlo pouze jedenáct zemí. Česká republika se mezi ně toužila zařadit minulý týden, kdy hostila Eurobaseball 2023.

Čeští baseballisté si zahrají o páté místo.

Baseballisté deklasovali na domácím ME Francii a zahrají si o 5. místo

Čeští baseballisté deklasovali na domácím mistrovství Evropy v Brně Francii 11:1 a zahrají si o páté místo. Tým trenéra Pavla Chadima uspěl  den po čtvrtfinálovém nezdaru s Velkou Británií a může stále vyrovnat předloňské umístění na kontinentálním šampionátu. O konečnou pátou příčku se národní tým utká v sobotu v brněnské aréně v Komárově od 18:30 s Izraelem, který porazil Švédsko 6:4.

Čeští baseballisté podlehli ve čtvrtfinále domácího mistrovství Evropy Velké Británii 2:12.

Baseballisté do semifinále domácího ME neprošli, Velké Británii podlehli 2:12

Čeští baseballisté se do semifinále domácího mistrovství Evropy neprobojovali. Výběr trenéra Pavla Chadima dnes podlehl v Brně výběru Velké Británie 2:12 a přišel o šanci získat historicky první medaile. Češi budou hrát o 5. až 8. místo. V pátek nastoupí proti Francii, která prohrála po napínavém závěru s Německem 5:6.

Zklamaní Jakub Hajtmar, Vojtěch Menšík, Matěj Menšík a Petr Zýma po prohraném čtvrtfinále baseballového ME.

Medailový sen se rozplynul. Baseballisté do semifinále domácího ME neprošli

Čeští baseballisté se do semifinále domácího mistrovství Evropy neprobojovali. Výběr trenéra Pavla Chadima dnes podlehl v Brně výběru Velké Británie 2:12 a přišel o šanci získat historicky první medaile. Češi budou hrát o 5. až 8. místo. V pátek nastoupí proti Francii, která prohrála po napínavém závěru s Německem 5:6.

Pro téměř třetinu lidí je bankomat daleko a musejí kvůli výběru peněz vyrážet i několik kilometrů. Ilustrační snímek

Jen hotově, hlásí hospody. Třetina Čechů to však má k bankomatu kilometry daleko

S hotovostí se řada Čechů nechce loučit. Aspoň jednou týdně ji používá 94 procent z nich. Hlavním důvodem ale je, že obchodník nebere karty. Bankomat je přesto pro téměř třetinu lidí špatně dostupný, a to zejména na venkově. Na druhou stranu hotovost svůj boj s elektronickými platbami pomalu prohrává. Proč? I tato témata řeší první díl nového miniseriálu Deníku Karty vs. hotovost.

Na plochodrážním okruhu ve Svítkově se jel čtvrtý závod MS.

Pardubický Flat track ovládl Moschini. Krajčovič zvýšil třetím místem své vedení

Čtvrtý podnik a v něm české žhavé želízko. Na okruhu ve Svítkově se uskutečnil další díl seriálu mistrovství světa ve Flat tracku. Disciplíny, ve které na ploché dráze startují krotitelé klasickým motocyklů. Z prvního místa celkového pořadí vjížděl před bouřící publikum český borec Ervin Krajčovič. Podpora fanoušků ho dotlačila ke třetí příčce, díky které zvýšil svůj náskok na pronásledovatele na pět bodů. Stíhá ho především obhájce prvenství Gerard Bailo. V pardubickém závodě pak zvítězil Daniele Moschini.

Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davis Cupu

Čeští tenisté znají soupeře pro čtvrtfinále Davis Cupu. Utkají se s Austrálií

Čeští tenisté se v listopadovém čtvrtfinále Davisova poháru utkají s Austrálií. Rozhodlo o tom úterní losování. Tým kapitána Jaroslava Navrátila vyhrál v minulém týdnu skupinu C ve Valencii, Australané skončili druzí ve skupině B v Manchesteru za domácí Velkou Británií. Závěrečný turnaj se bude hrát od 21. do 26. listopadu v Málaze.

Ukázky z tvorby Pavla Šmída. Obraz má název Dětská hra
a jedná se o olej na plátně. Foto: majetek autora

Rituály Pavla Šmída v Domě umění

V Galerii výtvarného umění v Ostravě (GVUO) bude zahájena výstava maleb Pavla Šmída s názvem Rituály. Vernisáž se uskuteční v úterý 19. září 2023 v 17 hodin a zahájí ji autor osobně. V ostravském Domě umění bude výstava k vidění do 3. prosince tohoto roku.

Měsíční fazole jsou v syrovém stavu dost jedovaté

Otrava touto běžnou potravinou může způsobit smrt. Na co si dát v kuchyni pozor?

Dnes už celkem dobře víme, že nemáme jíst plesnivějící chleba či sýry ani poté, co plíseň odkrojíme. Nebo že z drůbežího masa či syrových vajec může hrozit otrava salmonelou i jinými choroboplodnými zárodky. V kuchyni ale máme ještě jednu potravinu, která se tváří velmi nevinně. Přitom může její konzumace způsobit otravu, končící v extrémních případech i smrtí. Ohrožené jsou děti, ale i dospělí. Jde o fazole.

Sídlo Mezinárodního trestního soudu v nizozemském Haagu

Spor o genocidu. Rusko a Ukrajina stanou před Mezinárodním soudním dvorem

Rusko a Ukrajina od pondělí stanou před Mezinárodním soudním dvorem (ICJ) kvůli případu, který se točí kolem tvrzení Moskvy, že její vojenská invaze na Ukrajinu měla zabránit genocidě tamního ruskojazyčného obyvatelstva. Kyjev kvůli tomu k nejvyššímu soudu OSN pro spory mezi státy podal žalobu - Rusko podle něj svou argumentací zneužívá mezinárodní právo.

Mozek je ve chvíli smrti nebývale aktivní. Ilustrační foto

Klinická smrt je reálný zážitek, nejde o halucinace. Vědci provedli experiment

Co se stane, když lidské srdce přestane bít a člověk zemře, je otázka, na kterou se lidé snaží přijít od nepaměti. Je to ale také otázka, na kterou není jednoduché najít odpověď, neboť většinu lidí smrtka nepustí zpátky mezi živé. Vědci se ovšem nevzdali a nyní se jim díky měření elektrických signálů v mozcích umírajících lidí podařilo poodhalit další kus tohoto tajemství.

Slavnostní odhalení pamětní desky generála letectva Josefa Dudy.

Podívejte se: Letec Josef Duda má ve své ulici v Praze 2 pamětní desku

Vojenský pilot z druhé světové války a generál britského letectva Josef Duda má v po něm pojmenované ulici v Praze 2 novou pamětní desku. Dnes ji odhalili zástupci Prahy 2, britské ambasády, armády, letcovy rodiny a zástupci firmy Českomoravská nemovitostní (ČMN), která je vlastníkem budovy, na níž je pamětní deska umístěna. Duda se jako pilot britského letectva zúčastnil bitev o Británii a Francii, po komunistickém převratu v roce 1948 byl novým režimem donucen strávit zbytek života jako dělník. Rehabilitován byl až po roce 1989.

Průzkumný letoun RC-135 britské Royal Air Force

Rusko se snažilo sestřelit britský letoun nad Černým mořem. BBC přišla s detaily

Britská veřejnoprávní stanice BBC ve čtvrtek přinesla informaci o tom, že jeden z pilotovaných letounů Royal Air Force se loni dostal při misi nad Černým mořem do smrtelného ohrožení. Ruská stíhačka na něj totiž zahájila palbu protiletadlovými raketami. Podle dřívějšího vyjádření Rusů šlo o technickou závadu, BBC však tvrdí, že to byla chyba pilota.

Peter Wright s trofejí pro mistra světa v šipkách.

Šipky a peníze? Hráčům se dřív smáli, dnes inkasují miliony. V Česku zatím ne

I amatérští šipkaři mají šanci přijít si na pěkné peníze, třeba v rámci týmového Gambrinus Cupu. Proniknout mezi profesionály s luxusními příjmy je ale nesmírně těžké. Cesta šipek ke globálnímu rozmachu a ekonomickému rozkvětu byla trnitá a plná nečekaných i bizarních zatáček, dnes však po ní kráčejí i čeští hráči Karel Sedláček a Adam Gawlas. 

Pietní akt k uctění památky československých letců RAF.

Pieta připomněla hrdinství a statečnost československých letců v RAF

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Příběhy československých letců britského Královského letectva (RAF) ukazují, že i v malé zemi vyrůstají jedinci, kteří se dokážou nesmazatelně zapsat do světových dějin. Při středečním pietním shromáždění na pražském Klárově to uvedl velitel armádních vzdušných sil Petr Čepelka. Současní armádní letci podle něj na odkaz těchto svých předchůdců navazují, snaží se jej rozvíjet a předávat dalším generacím.

Sir Francis Drake a jeho Zlatá laň.

Sir Francis Drake obeplul zeměkouli. Byl rytířem, pirátem i členem parlamentu

/FOTO/ Ve dvaceti přepadl v Africe kolonu se zlatem, mořeplavec, korzár, viceadmirál, obchodník s otroky, budovatel státu alžbětinského věku, ničitel španělských lodí a přístavů, pro Španěly pirát, taky šéf expedice kolem světa, boháč, dobrodruh, rytíř, člen parlamentu, královnou jmenován Sirem, zemřel na úplavici v Panamě…