Kreativ

ŠTÍTEK: Velká Británie

Nyck de Vries na rakouském Red Bull Ringu

Co přinese britská Grand Prix: Hollywoodská hvězda v kokpitu a boj o přežití

Velká cena Velké Británie, kterou o nadcházejícím víkendu hostí legendární Silverstone, přinese jednu technickou změnu. Možná ještě větší pozornost než nové pneumatiky však budí plánované natáčení závodního filmu, kterého se zúčastní také hollywoodský herec Brad Pitt. A v centru pozornosti se po svých nedávných výkonech ocitl i Nyck de Vries, který dost možná bojuje o přežití ve formuli 1. 

První mládě v projektu Nosorožci do Rwandy. Porodila ho dvorská samice Jasiri, která se narodila nesmírně malá a do života neměla dobré vyhlídky.

První mládě v projektu Nosorožci do Rwandy. Porodila ho dvorská samice Jasiri

Ve volnosti národního parku Akagera ve Rwandě se narodilo první mládě nosorožce dvourohého východního v rámci projektu Safari Parku Dvůr Králové a dalších evropských zahrad s označením Nosorožci do Rwandy. Matkou se stala legendární dvorská samice Jasiri, která na svět přišla se zhruba poloviční váhou, než je u tohoto kriticky ohroženého druhu obvyklé.

Alisa Oktiabrevová (Rusko) na tenisovém turnaji Ex Pilsen Babolat Cup.

Na Wimbledon nedostala vízum, tak hrála v Plzni

Potvrdila roli jasné favoritky. Na turnaji ztratila pouze jeden set, a to ještě v tie-breaku. Čtrnáctiletá tenistka Alisa Oktiabrevová s přehledem ovládla juniorský turnaj Ex Pilsen Babolat Cup. Rodačka z ruského Togliati žije od svého půl druhého roku v Praze.

Etrichova vila v Horním Starém Městě chátrá. V 19. století se tam konaly první duchařské seance v Čechách.

Spiritismus v Krkonoších byl fenomén, s vyvoláváním duchů se začalo u továrníka

/ROZHOVOR/ Vyvolávání duchů byl zejména na konci 19. a na začátku 20. století pozoruhodný fenomén, kterému se věnovaly tisíce lidí. Se spiritualistickými seancemi začal v Trutnově, patrně jako na prvním místě v Čechách, Ignaz Etrich, syn významného trutnovského textilního průmyslníka Josefa Etricha. V rodinné vile v Horním Starém Městě, která je dnes zchátralá, pořádal pravidelná duchařská setkání pro dělníky a dělnice jeho textilek. Ti poté šířili spiritismus v krkonošských a podkrkonošských vesnicích.

Hodonín hostí světový šampionát v hokejbalu, snímky ze středečního odpoledne.

VIDEO: Světový šampionát poprvé v Hodoníně. Celé město žije hokejbalem

Hodonín je poprvé v historii dějištěm světového šampionátu. Hokejbalové mistrovství se třemi útočícími hráči na každé straně tady ovládlo zimní stadion i městskou halu. Diváci si mohou celý tento týden užívat duely nejen domácího českého týmu, ale také soupeřů ze Slovenska, Finska, Velké Británie, Francie, Indie, týmu Evropy, Spojených arabských emirátů či kanadského Quebécu.

Zářivě žluté nebo zelené plavky patří z bezpečnostního hlediska mezi ty nejlepší.

Plavky mohou ochránit děti před smrtí. Přesto rodiče při jejich výběru chybují

Výběr barvy plavek může rozhodnout o tom, zda dítě přežije pobyt u vody. Barva materiálu totiž souvisí s viditelností potomka, pokud se začne topit a zůstane tak zcela pod hladinou. Přitom včasné vytažení tonoucího dítěte z vody rozhoduje o tom, zda neštěstí přežije. A pokud ano, každá vteřina navíc bez kyslíku se negativně podepíše na kvalitě jeho dalšího života.

České reprezentantky na zkušené Britky nestačily

Ragbistky jsou už v semifinále. Riegertová položila proti Španělsku dvě pětky

Zápas s Britkami byl nad jejich síly. V sedmičkovém ragby jsou Ostrovanky přece jen mnohem dál než české hráčky se šišatým míčem. Výsledek tomu na Evropských hrách v Polsku odpovídal: Česko-Británie 5:37. Ještě během pondělka ragbistky nastoupily znovu a porazily Španělky 17:12. V turnaji jsou už v semifinále.

Martin Doubek v Brands Hatch.

Znovu „bedna“ v EuroNascar pro Doubka. Škoda byla poslední jízdy, litoval

Na legendárním okruhu Brands Hatch ve Velké Británii pokračoval druhým podnikem prestižní evropský seriál automobilových závodů Nascar Euro Whelen Series. Litomyšlský rodák Martin Doubek tam přijel bojovat znovu o přední umístění a současně o potvrzení svého umístění v popředí klasifikace obou soutěžních tříd.

Močály vytvářejí jakési magické rozhraní mezi zemí a vodou a vyznačují se velmi zvláštní a tísnivou atmosférou. Pro naše dávné předky představovaly kdysi bránu do podsvětí. A pro vraždící milenecký pár se staly ideální scenérií pro páchání zločinů

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Vrahové z bažin

Snad v každém kraji se najde nějaké místo s temnou pověstí, o němž vám místní řeknou, že tam není radno chodit. V severozápadní Anglii je to močál Saddleworth Moor nedaleko Manchesteru. Táhne se jím jedna osamělá silnice, jinak jde o pustou vřesovitou pláň. Před šedesáti lety tam vraždící milenecký pár pohřbíval své oběti. Jedno tělo se nikdy nenašlo.

Irsko pohledem cestovatele Ervína Dostálka.

Zelený ostrov Irsko: Našlapujte opatrně, šlapete po mých snech

„Našlapujte opatrně, šlapete po mých snech“ - je vyryto na desce hrobu legendárního irského básníka Yeatse v Drumcliffe na západě Irska. Zde jsme se při poznávání evropského „Zeleného ostrova“ zastavili na hřbitově s mnoha krásnými keltskými kříži. Jedním z nich je právě ten Yeatsův. 

Milan Maršner ještě jako asistent tehdejšího trenéra Kladna Drahomíra Kadlece

Do Liberce pro sen o světovém titulu. Těší se i hokejbalisté ze středních Čech

Tahle akce se s největší pravděpodobností zapíše do hokejbalové historie. Mistrovství světa hned několika mládežnických kategorií se odehraje od poloviny příštího týdne pod Jizerskými horami, v Liberci, kam se sjede rekordní počet týmů a zemí. Chybět nebudou ani Středočeši, zejména Kladeňáci, Berouňané nebo Boleslaváci, zastoupení funkcionářské, trenérské i hráčské mají v několika kategoriích.

Roystonská jeskyně. Místo mohlo sloužit templářským rytířům

Záhada Roystonské jeskyně: Nejdříve do ní spustili dítě, možná byla templářů

Tajemná jeskyně v britském městě Royston stále trápí badatele a historiky. Nikdy se jim totiž nepodařilo přesně zjistit, komu sloužila a kdy byla vybudována. Jedno je však jisté – dodnes je v ní cítit silná energie. Ta možná v Roystonské jeskyni zůstala po seancích i rituálech templářských rytířů nebo svobodných zednářů, jak naznačují některé teorie.

Hodonín hostí světový šampionát v hokejbale 3 na 3.

Světová elita míří na jih Moravy. Hodonín hostí mistrovství světa v hokejbale

Světová hokejbalová elita míří do Hodonína. Tradiční hokejové město od neděle hostí mistrovství světa v hokejbale 3 na 3, které vyvrcholí před kamerami O2 TV Sport finálovými duely v neděli 2. července. Na šampionátu se představí týmy z Česka, Slovenska, Kanady, Finska, Velké Británie, Francie, Indie či Spojených arabských emirátů.

Král Maha Vajiralongkorn se současnou manželkou, korunní princeznou Suthidou, zvanou Queen Nui.

Thajský král se objevuje polonahý. Manželku uvěznil, dceru unesl a syny zavrhnul

Thajský král Maha Vajiralongkorn, známý také jako Ráma X., se stal středem světové pozornosti díky kontroverznímu chování. Při svých zahraničních výletech nešetří penězi, navíc se na panovníka až nezdravě moc obnažuje. To pobuřuje obyvatelstvo Thajska, kde má královský úřad pevné seriózní základy, které Ráma X. nabourává.

Makak, ilustrační foto

Kladivem, nebo v mixéru? BBC odhalila gang sadistů, kteří mučili mláďata opic

Zpravodajská stanice BBC odhalila globální síť sadistů, kteří týrali opice nebo za to platili. Novináři síť tyranů sahající od Indonésie po Spojené státy rozkrývali rok. Objevili přitom stovky zákazníků z USA, Británie a dalších zemí, kteří platili Indonésanům za to, aby týrali a zabíjeli mláďata makaka jávského. V komunikaci se přitom předháněli, kdo bude mít brutálnější video, v jednom z mnoha případů bylo například mládě usmrceno v mixéru.

Diváci se baví na festivalu Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí. Ilustrační foto.

Špalíček otevře další kapitoly historie folku, blues a beatu. Vzkřísí legendy

Bezmála třicítku účinkujících z domácí hudební scény, ale také z Velké Británie, USA, Polska či Slovenska, nabídne na třech pódiích 41. ročník valašskomeziříčského folk-blues-beat festivalu Valašský špalíček. Oblíbená kulturní událost se koná od středy 21. do soboty 24. června v areálu zámku Žerotínů.

Princ Harry s manželkou Meghan si údajně procházejí krizí.

Prochází vztah Harryho a Meghan krizí? Vypadá to, že princi už došla trpělivost

Od doby, kdy se jejich vztah stal veřejným, snaží se princ Harry, aby se jeho žena Meghan cítila maximálně komfortně. Vzdal se kvůli Meghan své královské rodiny, odstěhoval se z Británie do Spojených států, tvoří dokumenty a podcasty, které by jinak točit nemusel… Bohužel, stále to není dost. Jak se ale zdá, princ Harry už začíná ztrácet nervy.

Křest knihy Portrétoval anglickou královnu v třebíčské knihovně. Autorem knihy o sochaři Frantovi Bělském je třebíčský rodák Bohumil Vostal.

Bohumil Vostal pokřtil ve své rodné Třebíči knihu o sochaři královské rodiny

/FOTO, VIDEO/ Ten životní příběh ho fascinoval. O sochaři Frantovi Bělském musel shánět stále nové a nové informace. „Bělský mi nedal spát. Vznikla z toho taková malá posedlost. Dokonce jsem se vydal i do italské Ravenny, abych si v tamní knihovně prohlédl jednu jeho bustu. Chtěl jsem vidět jeho další sochy v Anglii. A přišel jsem i na to, že dvorní básník Cecil Day-Lewis napsal hru na motivy Bělského života,“ vypráví Bohumil Vostal, třebíčský rodák, nyní zpravodaj České televize ve Washingtonu, který od roku 2018 do roku 2022 působil na stejné pozici ve Velké Británii.

Výstavní sestava.

Od sousedů: Vousáči se poměřovali

Vousatí a kníratí coby námořníci, mušketýři nebo císařsky kreativní měli o víkendu v Burghausenu své mistrovství světa. Soutěž uspořádal Ostbayerischen Bart & Schnauzerclub z Altöttingu. Zazávodily si i ženy - s kníry nebo plnovousy z pravých nebo umělých vlasů.

Palác Liebieg

Význam doteku a pohybu pro děti: Motyčkovic klika pořádá besedu v Paláci Liebieg

Ve středu 14. června se od 17.00 do 18.30 bude v Paláci Liebieg v Liberci konat veřejná přednáška pro pedagogy, učitele, asistenty, odborníky, kteří pracují s dětmi, rodiče a zájemce. Bude o o významu pohybu a doteku pro rozvoj dítěte a jeho jedinečnosti, prostřednictvím mezinárodního programu Masáže ve školách (MISP) pocházející z Velké Británie.

První tisíce fanoušků v pravé poledne doslova vtrhly do festivalového areálu.

Růžová barva, limuzína, tryskáč. Hvězdy Rock for People mají své libůstky

S tím, jak se Rock for People každý rok rozšiřuje, dokáže lákat stále větší hvězdy. Rockové celebrity ale mají své extra požadavky. Vše do růžova, limuzíny na cestu dlouhou pár set metrů, povolení pro soukromý tryskáč nebo tisíce froté ručníků. Přečtěte si, kdo si vyžádal vlastního kuchaře nebo kolik lidí přiletělo s tříčlennou kapelou Muse.

Vůz francouzské policie. Ilustrační snímek

Útočník u francouzského jezera Annecy pobodal čtyři děti. Policie ho zadržela

Ve východofrancouzském městě Annecy ráno útočník pobodal šest lidí, z toho čtyři děti ve věku do tří let. Nejméně jeden z dospělých zraněných je ve velmi vážném stavu. Útočníka policie držela. Zatím se nezdá, že by se jednalo o teroristický útok. Odpoledne to novinářům řekly premiérka Élisabeth Borneová a prokurátorka Line Bonnetová-Mathisová. Podle francouzského tisku útočil jednatřicetiletý Syřan, který se hlásil ke křesťanství. Francouzský prezident Emmanuel Macron útok odsoudil jako „naprosto zbabělý“, celý národ je podle něj v šoku.

Islandská sopka Laki v roce 2012.

Výbuch, který změnil dějiny: Sopka Laki zabila tisíce lidí a způsobila revoluci

Před 240 lety vybuchla na Islandu sopka Laki. Erupce zabila tisíce lidí, její důsledky byly ale mnohem dalekosáhlejší. Změnila totiž chod dějin v Evropě. Přispěla k hladomorům, čímž pomohla spustit i Velkou francouzskou revoluci. A dokonce stála také za jednou z největších přírodních katastrof v dějinách Prahy.

Profesor Jan Krhut na urologické konferenci v Kyjově.

S věkem frekvence problémů močových cest roste, říká profesor Jan Krhut

Na urologickou konferenci do Kyjova v závěru minulého týdne zavítal i profesor Jan Krhut. Nastínil svým kolegům například novinky v léčbě mužů se stresovým únikem moči. Přiblížil také problémy s překážkami při výtoku moči u žen. Krhut má za sebou studijní pobyty v Rakousku, Německu či Velké Británii a také například prestižní ocenění Americké konfederace urologie za nejlepší práci v oblasti urologického výzkumu za rok 2015.

Okamžik tragédie. Sufražetka Emily Davisonová byla právě sražena koněm Anmerem britského krále Jiřího V., před nějž vběhla během pořádání Epsom Derby 4. června 1913

Její smrt pomohla změnit Británii. Emily Davisonovou ušlapal kůň krále Jiřího V.

Před 110 lety, 4. června 1913, se v anglickém městečku Epsom Downs běžel tradiční dostih Epsom Derby. V sedle koně Anmera, jenž patřil králi Jiřímu V., závodil jezdec Herbert Jones. Přímo během dostihu vstoupila Anmerovi náhle do cesty žena a pokusila se chytit otěže. Tryskem se ženoucí zvíře Emily Davisonovou srazilo a vážně zranilo. Její smrt pomohla změnit Británii.

Ghettofest 2023

VIDEO: Divoké rytmy romské hudby. Podívejte se, jak Brno žilo Ghettofestem

Sociálně vyloučená lokalita poblíž centra města ožila v sobotu pouličním festivalem Ghettofest. Dvanáctý ročník nabídl produkci ve veřejných prostorech, na ulici, v parku i na nádvoří Káznice. Návštěvníci se zúčastnili například i workshopu divadelního lektora a improvizátora Jaromíra Strahovského, který pracuje s bezdomovci v diecézní charitě.

Vikingové sice skutečně rozsévali strach, ale odborníci říkají, že násilí bylo v jejich době zcela běžné.

Byli vikingové tak krvežízniví, jak vyprávějí legendy? Mýty versus realita

Vysocí, světlovlasí, s bezcitnýma modrýma očima. To jsou vikingové, barbaři korunovaní děsivými přilbicemi s rohy a oddávající se loupení, drancování a krvavým rituálům. Je to přesné vykreslení lidí, jejichž rozpínavost ovlivnila nejen severní části Evropy, ale i vzdálené země? Nebo jde v případě vikingů jen o nadsázku?