Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Falešný či ošizený burčák? Podle inspektorů je nedostatků méně

Obsah lahví označených jako burčák a jeho původ kontrolovaly v úterý inspektorky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve vinotéce v brněnských Maloměřicích. Sezona "mléka starců" vrcholí, byť se burčák smí prodávat až do konce listopadu. Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, podle nich je prohřešků méně než v uplynulých letech.

Mošt je nejen vitaminovou bombou, ale také základem pro jablečné víno

Habří – Přišel podzim a spolu s ním i sklizeň všeho, co se v našem kraji urodilo. Meruňky a broskve stejně jako hroznové víno se na Vysočině moc často netrhají, zato jablka odedávna byly a dodnes jsou naším nejčastějším ovocem. V Habří, malé vesničce na Bystřicku, se jablka každoročně nejen sbírají a uskladňují, ale také zpracovávají.

Víno poteče proudem, cimbálovka bude hrát

Pelhřimov – Zcela novou akci připravují na pátek 20. října v Pelhřimově. Do města rekordů totiž zavítají vinaři ze známých vinařství a zahrají cimbálové skupiny.

Očekávané události tohoto týdne

Jižní Čechy – V pondělí mezi 17. a 19. h se v pobočce Šmidingerovy knihovny Za Parkem ve Strakonicích koná tvořivý večer s Ivanou Ježkovou Drhané náramky přátelství. Pomůcky a materiál budou připraveny.

U Kladrub pěstuje Zdeněk Jedlička na čtyři sta odrůd révy vinné

Kladruby /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ - Pěstovat vinnou révu na Benešovsku? I to jde, když se tomu člověk intenzivně věnuje. Zdeněk Jedlička z Kladrub v tomto odvětví sklízí úspěchy. To prokázala i nedávná výstava, na které kladrubský pěstitel představil na sto devadesát odrůd révy vinné. Společně s těmito má ve sbírce kolem čtyři sta odrůd.  

Pozornost návštěvníků budily netradiční jídla i nápoje

Čoko-kebab, čokoládové víno či pivo a další netradiční lahodné kombinace si mohou ještě v neděli vyzkoušet návštěvníci Čokoládového festivalu, který se koná Černé louce v centru Ostravy. Zájem o festival je obrovský. Například v sobotu odpoledne se před vstupem tvořila až stometrová fronta.

Posvícení ve skanzenu startuje v neděli

Kouřim – Jakmile je Svatohavelské posvícení, není už jediného sporu o tom, že podzim je v plném proudu. Ačkoli podle předpovědi si pro nás na víkend počasí nachystalo přímo babí léto.

Luboš Pospíšil zaplněnému a nadšenému sálu dvakrát přidával

Kolín /FOTOGALERIE/ – Dva přídavky si nakonec vytleskal zaplněný Komorní sál Městského společenského domu v Kolíně na čtvrtečním koncertu Luboše Pospíšila, rodáka z nedaleké Kutné Hory. Ten koncert zahájil letitou skladbou Můžem si za to oba, pak ale mixoval staré písničky s těmi nejnovějšími.

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

OBRAZEM: Dovednost žáků představil tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Čtyřicátý ročník Gastrodne - akce, kterou pořádá Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí - se opět těšil velkému zájmu návštěvníků. Ti přišli obdivovat především um žáků školy i jejich učitelů.

V Březníku budou v sobotu krojované hody

Březník - Do tradičních krojů se v sobotu obléknou obyvatelé Březníku na Třebíčsku. V obci se konají hody a bude to velká sláva. Vyhrávat bude dechová hudba Polužanka a průvod půjde od domu k domu.

Vavřín alias bobkový list

Vavřínový věnec býval symbolem vítězství. Římští vojáci jím korunovali své významné vojevůdce, jako například Césara. Věřili totiž, že vavřín má moc chránit a také symbolizoval válečné vítězství. Věštkyně z Delf žvýkala listy vavřínu během svých vidění, což určitě může mít důvod, protože ve větší dávce působí narkoticky. Zajímavé také je, jak vznešený vavřín přišel ke svému poněkud zemitému českému názvu bobkový list: důvod je údajně ten, že plody vavřínu se nápadně podobají bobku.

Bylinková pomoc při nachlazení

S podzimními plískanicemi je velká pravděpodobnost, že nás nemine nachlazení, rýma, kašel, pobolívání v krku. Když se chceme ochránit, můžeme vyzkoušet bylinné směsi a recepty, které posílí imunitu a působí protizánětlivě.

V Meziříčí začíná tradiční Gastroden

Velké Meziříčí – Na tradiční gastronomickou výstavu láká ve středu 11. října od deváté hodiny ranní Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí.

Obří žíla? V Němčičkách ji dělají z vrby i z vinné révy

Němčičky – Podle svých slov upletl za život na pět stovek velikonočních pomlázek. První udělal už v šesti sedmi letech. V roce 2010 se rozhodl Jiří Stávek z Němčiček na Břeclavsku založit v obci tradici pletení rekordně dlouhých žil. Právě tomu je věnovaný další díl seriálu Deníku Rovnost Co soused, to rekordman. „Šlo o hecování při sklence dobrého vína. Mělo to návaznost na vznik tanečního souboru Krúžek. Jsme dobrá parta lidí, která je pro každou srandu. Upletli jsme jednu žílu a na tu jsme pak navázali,“ zavzpomínal Stávek na začátky.

OBRAZEM: Vinaři o víkendu kralovali na Lokti

Loket – Dobré vínko i výborná zábava počasí navzdory přilákaly do Lokte tisíce návštěvníků. Ti koštovali a odnášeli si domů nejen víno, ale i burčák, slivovici, mandlovici a také leccos na zub.

Sobotní večer se staroměstskými vinaři a jejich víny

/FOTOGALERIE/ Třetí ročník Staroměstského dne vína, který na sobotní večer připravil Klub přátel vína Staré Město, zaznamenal stejně jako v předcházejících dvou ročnících značný ohlas jak u odborné tak i laické veřejnosti.

Zarážením hory symbolicky zavřeli ve vinařské obci Litoboř vinici

Litoboř /FOTO/ - Obec se zhruba 12O obyvateli je jedinou na Náchodsku, která již osm let může používat status vinařské obce. Přičinil se o to vinař Jiří Pelikán, který má na viniční trati vysazeno přes 1250 hlav vinné révy. A to už je důvod pro vinobraní, které i přes nepřízeň počasí v sobotu po poledni přilákalo více než sto domácích i přespolních milovníků vína.

FOTO: Ve Strašecí odhalili Zázraky vína

Nové Strašecí - První říjnová sobota patřila v místním kulturním centru už třetímu degustačnímu odpoledni Zázraky vína, které i tentokrát přilákalo stovky zájemců o dobré pití plné vůní, chutí i barev. Stejně tak si přišly na své chuťové buňky návštěvníků v nabídce sýrů, medu, sladkostí, vynikajícího kančího guláše a dalších lákadel.

Víno a burčák tekl ve Valticích proudem. Žlutý pes zaplnil zámecké nádvoří

Valtice /VIDEO/ – Nádvoří valtického zámku je v sobotu odpoledne zcela zaplněné lidmi. Na pódiu zrovna zpívá kapela Žlutý pes s frontmanem Ondřejem Hejmou svůj hit Modrá je dobrá. „Malinko nám nepřeje počasí, ale snad se vypršelo mezi druhou a třetí hodinou odpoledne a teď už to bude dobré,“ řekla Lenka Beránková ze Správy valtického zámku.

Od 6 do 23 kilometrů. Pochod slováckými vinohrady nabídl burčák, vína i pálenky

Jižní Morava – Už jedenačtyřicátý pochod slováckými vinohrady, který má každoročně několik tisíc účastníků, se v sobotu konal. Startovné bylo stanoveno na symbolických třicet korun u dospělých a dětí do patnácti let na deset korun. Odměnou za zaplacení startovného byl pro účastníky pamětní list a upomínkový předmět. Pořadatelé připravili k zakoupení i turistické nálepky a známky.

Na slavnosti zavítal také indiánský kmen. Má prý potenciál v pití burčáku

Hustopeče /vIDEO/ – Tisíce lidí z různých koutů České republiky navštívily Burčákové slavnosti v Hustopečích. Většina jich měla minimálně jedenkrát v ruce kelímek s burčákem nebo sklenici s vínem. Právě tyto nápoje tekly ve městě proudem, chodily si pro ně do tamních mázhausů, které se nacházely na okraji Dukelského náměstí. „Dneska mám první vzorek, ale v pátek toho bylo určitě více. Při výběru dám na doporučení známých," přiznal například Jan Navrátil, který přijel do Hustopečí z Frýdku-Místku.

Karlovský gastrofestival láká na 3,5 km chutí a vůní, přijedou i dva Michelini

FOTOGALERIE / Valašské Velké Karlovice ovládne o víkendu 7. a 8. října Karlovský gastrofestival. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 km dlouhém údolí Léskové a k tomu bohatý doprovodný program pro celou rodinu, letos s novými gastro zastávkami, bohatším farmářským trhem a za účasti dvou michelinských šéfkuchařů. Vrcholem festivalu bude opět nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.