Kreativ

ŠTÍTEK: víno

Sommelierem roku je Kamil Prokeš

Vítězem jubilejního 20. ročníku Bohemia Sekt Trophé se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech.Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka.

Blýsknul se znalostmi i obsluhou. Sommelier roku je Kamil Prokeš z Břeclavska

Praha, Velké Němčice /FOTOGALERIE/- Vítězem jubilejního 20. ročníku Bohemia Sekt Trophé se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe ve znalostních i praktických dovednostech.Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka.

Blýsknul se znalostmi i obsluhou. Sommelier roku je Kamil Prokeš z Břeclavska

Praha, Velké Němčice - Vítězem jubilejního 20. ročníku Bohemia Sekt Trophé se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe ve znalostních i praktických dovednostech.Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka.

Na vernisáž Antonína Ličmana přišlo několik stovek lidí

Vernisáž k výstavě Antonína Ličmana a Blanky Ličmanové s názvem Od abstrakce k realistické absurdnosti se uskutečnila ve čtvrtek 26. října ve výstavním sále Staré radnice. Podívat se a poblahopřát autorovi přišlo na několik stovek lidí.

Výlet za krásami vlasti to nebude

Kladno – Hokejbalisté Kladna se po dlouhé době podívají do světa. V sobotu budou hrát v Hradci Králové a v neděli v Letohradu, kde také budou v hotýlku v centru města nocovat.

FOTO: Na zámku ocenili dárce krve

Mělník - Pro ocenění za čestné odběry krve si přišlo přes 150 dárců na mělnický zámek v rámci 21. Benefičního večera Českého červeného Kříže. Už tradičně na tomto slavnostním večeru hrála k tanci a poslechu skupina Gradace. Jako host všem přítomným zazpíval Marek Holý a na dárce čekal i další bohatý program. Celým večerem provázel Ondřej Tichota. 

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Den Ivana Hoffmana: Nekonečný Rath

Už se nedovíme, jak dlouho by pan Rath usvědčoval svého soudce z podjatosti. Týden? Měsíc? Rok? Soudci došla trpělivost po dvanácti hodinách, ale je jen otázka času, kdy obviněný přijde s dalšími obstrukcemi. Nic jiného mu popravdě nezbývá. 

Kam za zábavou v okolí v těchto dnech?

Hradecko - Pořádáte zajímavou kulturní, sportovní či společenskou akci? Přidejte ji do nové rubriky Tipy Deníku, kterou najdete na stránce: www.hradecky.denik.cz/tipy/pridat/. Stačí, když zde do kolonky Přidat akci připojíte facebookovou adresu vaší události.

Svět včerejška v moderní kuchyni

Ještě před nedávnem jsem procházel ulicí Na Perštýně kolem gastrobaru Monarch, aniž bych se nějak zastavil. Španělská kuchyně, která tu byla domovem, jaksi nelákala. Ovšem od té doby, co se podnik proměnil v Pohostinec Monarch opravdu stojí za to se alespoň podívat, co jídelní lístek nabízí. A také to ochutnat.

Navždy odešel litomyšlský kněz

Litomyšl – Smutná zpráva o úmrtí římskokatolického kněze Františka Beneše zasáhla nejen věřící. Zemřel ve věku nedožitých 70 let.

C.k. kuchyně v Horušanech popáté

Horušany - V sobotu 21.10.2017 se v horušanské hospodě U dvou kaštanů uskutečnil již pátý ročník kuchařského festivalu, který pořadatelé nazvali C.k. kuchyně aneb jak vařily naše babičky.  

Slavnosti čokolády zamířily do Pardubic. Již potřetí

Zbožňujete sladkou chuť čokolády rozplývající se na jazyku? Potom byste měli zavítat na Čokoládový festival, který od pátku obsadil prostory pardubického výstavního centra Ideon, kde budou čokoládové slavnosti probíhat až do neděle.

Slavnosti čokolády zamířily do Pardubic. Již potřetí

Pardubicke - Zbožňujete sladkou chuť čokolády rozplývající se na jazyku? Potom byste měli zavítat na Čokoládový festival, který od pátku obsadil prostory pardubického výstavního centra Ideon, kde budou čokoládové slavnosti probíhat až do neděle.

Vinohrad Pod Barborou vydal plody letošní sezóny

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Slavnostní sběr uzrálého vína z kutnohorského vinohradu Pod Barborou se uskutečnil v sobotu za mlhavého, ale sem tam i trochu slunečného počasí. Do sběru se zapojila široká veřejnost včetně dětí, asistovali i dva psi.

Horní Hrad pod palbou

Horní Hrad - Poslední velká akce před nástupem zimy čeká návštěvníky Horního Hradu na Karlovarsku už tento víkend.

Někteří lidé chtějí, aby sommelieři běhali v kroji, usmívá se Babisz ze Salonu

Valtice /ROZHOVOR/ – Překvapení? Mírné. Hlavní sommelier Salonu vín sídlícího na zámku ve Valticích Marek Babisz je přesvědčený o síle a kvalitě místa, kde lze ochutnat nejlepších sto vín každého roku. Proto ho triumf v soutěži Top vinařský cíl České republiky nezaskočil. „Jsme kvalitním turistickým cílem, proto jsme ve skrytu doufali, že bychom vyhrát mohli,“ říká Babisz v rozhovoru.

V moštárně už lisovali i kiwi

Jihlavsko – Přebytky jablek, hrušek i hroznového vína lidé v těchto dnech ve velkém vozí do moštáren. Přestože počasí za okny hlásí spíše příchod jara než babí léto, z ovocných stromů zahrádkáři nyní sklízejí poslední kusy ovoce. Na Jihlavsku si jej mohou nechat slisovat hned na několika místech. Moštárny většinou provozuje Český zahrádkářský svaz.

Mikulov provoní tisíce porcí guláše. Festival láká jedlíky

Mikulov – Milovníci guláše a mladého vína již vyhlíží mikulovský festival. Loňský ročník trhal rekordy, k hotelu Zámeček přijelo na tři tisíce lidí. Letos připadá gulášfest na třetí říjnovou sobotu. Začátek bude v deset hodin dopoledne.

Třetí rána pro vinaře: hrozny hnijí

FOTOGALERIE / Vinaři na Slovácku žijí letos už potřetí v nejistotě. Jejich vyhlídky na dobrou úrodu hroznů nejprve zhatily dubnové a květnové mrazíky, v létě sucho a od poloviny září deště. Ty způsobují vinařům nemalé problémy. Půda ve vinicích je rozmáčená, bobule hroznů, které v létě nadějně nabíraly cukr, jej pomalu ztrácejí, praskají a šíří se jejich hniloba.

NOVÝ ŽIVOT: Volby i přání návštěvníků Salonu vín o sommeliérech v krojích

Břeclavsko – Salon vín, čili expozice každoročně nabízející sto nejlepších vzorků, se stala nejvyhledávanějším turistickým cílem svého odvětví. Nový život při této příležitosti přináší rozhovor s tamním hlavním sommeliérem Markem Babiszem, který mimo jiné vypráví o touhách návštěvníků. Kromě ochutnávky kvalitních vín by například rádi viděli personál salonu v krojích.

Uvidíte, jak si žili hosté Schwarzenbergů

Hluboká nad Vltavou – Po dvouletých pracích se dnes ve 2. patře zámku v Hluboké nad Vltavou poprvé pro veřejnost otevírá prohlídková trasa s názvem Hostinské pokoje.

Na Hradisku odkryli schránku s ostatky olomouckých knížat

V Klášterním Hradisku v Olomouci odkryli badatelé nedávno schránku s ostatky olomouckých přemyslovských knížat. Událost srovnatelnou s odhalením ostatků pražských panovníků popsal pro Deník historik umění a památkář Leoš Mlčák

Falešný či ošizený burčák? Podle inspektorů je nedostatků méně

Brno – Obsah lahví označených jako burčák a jeho původ kontrolovaly v úterý inspektorky Státní zemědělské a potravinářské inspekce ve vinotéce v brněnských Maloměřicích. Sezona "mléka starců" vrcholí, byť se burčák smí prodávat až do konce listopadu. Inspektoři letos zatím zkontrolovali čtyři sta prodejních míst, podle nich je prohřešků méně než v uplynulých letech.