I volat záchranku je třeba umět
„Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."
„Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."
Pardubice - V historickém prostředí se sešlo přibližně šedesát vystavovatelů nejlepšího českého i zahraničního vína
Pardubice - III. kvalifikace na Velkou pardubickou: Josef Váňa jde do akce! V sobotu bude patřit mezi favority hlavního dostihu
Trutnovsko, Pojizeří - Tady je nám fajn… aneb Dejte hlas místu, kde je Vám dobře.
Mikulov, Praha – Trojnásobnému vítězi Josefu Valihrachovi z Krumvíře už „šlape na paty". Mikulovský vinař Miroslav Volařík se stal nejlepším vinařem letošního roku. Prestižní soutěž vyhrál už podruhé. První triumf slavil před třemi lety.
Tradiční Vinobraní na Grébovce pořádá radnice Prahy 2 v oblíbeném vinohradském parku již poosmé, a to ve dnech 26. a 27. září.
Kroměříž – Číšnický flek s penězi ukradl ve čtvrtek odpoledne neznámý zloděj z prodejny vín v Kroměříži.
Brněnsko /TIPY NA VÍKEND/ – Podívat se za permoníky, pak ochutnat dobré víno a nakonec zhlédnout rekonstrukci napoleonské bitvy. Takový program nabízí nadcházející víkend v Brně a okolí.
Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Významné životní jubileum, sedmdesát let, oslaví v příštích dnech dlouholetý spolupracovník Slováckého deníku, Miroslav Potyka. Neodmyslitelně patří ke kultuře Slovácka, známý je především mezi folkloristy a umělci. Na akcích je možné jej potkat s rozzářeným úsměvem, fotoaparátem na krku a obklopeného spoustou přátel, kterým je po boku desítky let.
Hodonínsko /TIPY NA VÍKEND/ - Předposlední prázdninový víkend na Hodonínsku bude patřit kultuře, jarmarku i dobrému jídlu. Ve Vracově si lidé užijí sobotu ve folklórním duchu, s ochutnávkou vína a krojovaným průvodem. Bartolomějskou pouť ve Veselí oživí ukázky středověkého šermu i rocková zábava. Moravskou besedu si zatančí návštěvníci při oslavách hodů v Žeravicích. Gurmáni by naopak neměli opomenout zvěřinové hody v Ježově, na kterých ochutnají třeba nakládaného pečeného divočáka.
Břeclavsko – Několik příštích dnů budou mít milovníci hudby na Břeclavsku opravdové hody. Od pátku do středy je totiž na programu série žánrově pestrých koncertů.
Pardubice - Pardubičtí prohráli na turnaji Czech Open dva zápasy. Oba včetně toho finálového s reprezentační devatenáctkou
Náchodsko - Tady je nám fajn… aneb Dejte hlas místu, kde je Vám dobře.
Východní Čechy /TIPY NA VÍKEND/ - Jako každý týden, i tentokrát Deník čtenářům přináší některé užitečné tipy na společenské události, které se v celém regionu chystají nejen o víkendu 23. a 24. srpna.
Představujeme podnik, který se účastní soutěže Deníku Vychutnejte si léto 2014. Hledáme místo s výborným jídlem, posezením, pivkem, kávou či zábavou.
Uherskohradišťsko – Pravého burčáku se sice dočkáme až za pár týdnů, o víkendu už se však budou prodávat první částečně zkvašené hroznové mošty ze zahraničního ovoce. Kvalitu „mléka starců" bude i letos kontrolovat také Česká potravinářská inspekce.
Valtice - Další ročník Národní soutěže vín je na startu. Před dvěma dny začali špičkoví degustátoři ve Valticích s hodnocením vín s původem hroznů ze slovácké podoblasti. Dnes je na řadě mikulovská podoblast. Největší soutěž svého druhu v České republice dále pokračuje příští týden. To se dostanou v pondělí na řadu vzorky z velkopavlovické a v úterý znojemské podoblasti. Ve středu bude následovat podoblast Čechy, která se bude hodnotit v Mělníku.
Vinohrady - Tradiční Vinobraní na Grébovce pořádá radnice Prahy 2 v oblíbeném vinohradském parku již poosmé, a to ve dnech 26. a 27. září.
Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Velké Pavlovice - Vinohraní ve Viniu je zpět. Velkopavlovický hudební festival, který loni přilákal davy fanoušků, chystá svůj druhý ročník. Jednodenní akce se uskuteční v pátek 29. srpna od tří hodin odpoledne v areálu vinařských závodů Vinium.
Karvinsko - „Hned sem přijeďte, je to tady ve Vagónce. Nevím adresu, ale všichni vědí, kde to je… On asi nedýchá, já nevím, já se k němu nechci přiblížit, asi umírá."
Představujeme podnik, který se účastní soutěže Deníku Vychutnejte si léto 2014. Hledáme místo s výborným jídlem, posezením, pivkem, kávou či zábavou.
Hodonínsko - Blíží se konec srpna a ve vinohradech pomalu dozrávají hrozny. Podle tradičního rituálu zarážání hory je nyní třeba symbolicky uzamknout vinice před náporem zlodějů. Nejbližší kulturní akce s touto tematikou se uskuteční už tento víkend ve Strážnici a Vlkoši.
Znojmo – Druhé kolo zatřiďování vín ročníku 2013 do apelačního systému VOC Znojmo se uskutečnilo v prostorách Louckého kláštera. A tentokrát přineslo i jednu novinku
Hlinecko - V jedné z obcí poblíž Hlinska ukradli zatím neznámí zloději velký počet nářadí.
Břeclavsko – Již finišují s přípravami na vinobraní. To si podle řady vinařů letos docela pospíšilo. Ve srovnání s loňskem má být zhruba o deset dnů v předstihu. „První rané odrůdy budou vinaři sbírat koncem srpna, hlavní vinobraní začne kolem desátého září," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Boršice – Vinařství je pro šedesátiletého Františka Fryštáka z Boršic prakticky celoživotním koníčkem. Věnuje se mu už dlouhých 35 let. I proto je rád, že letošní rok by mohl vinaře na Slovácku štědře odměnit.
Doksy - Víno „na půl cesty" už je na cestě. První letošní burčák, který už za deset dní přivezou k Máchovu jezeru vinaři sdružení pod značkou Vinné sklepy Valtice Château Valtice, už se začíná připravovat.
Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.
Východní Čechy, Pardubice - Letní kaleidoskop Deníků nahlíží do kuchyně: Nenechte si ujít - V malebných prostorách pardubického zámku se představí více než šedesát vystavovatelů. I doprovodný program bude bohatý.
Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.
Pardubice - V malebných prostorách pardubického zámku se představí více než šedesát vystavovatelů. I doprovodný program bude bohatý
Šumpersko, Jesenicko - Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka.
Litoměřicko – „Zatím to vypadá velice dobře," shodují se vinaři v regionu při hodnocení letošní úrody a jedním dechem dodávají: „Jen to nezakřiknout. Kroupy by byly pohromou."
Znojemsko – Má méně alkoholu než hotové víno, příjemnou nasládlou chuť, bublinky a spoustu kvasinek. Občasné pročištění organismu pravým moravským burčákem je podle vinařů to nejlepší, co můžeme pro své zdraví udělat. Znojemští už mají letos první příležitost si burčák vychutnat. Objevil se u silnic i v některých vinotékách.
Valtice /SOUTĚŽ/ – Česká tabule nabídne moravského vrabce, strapačky, na dolnorakouských stolech se zase bude servírovat fašírka s bramborovým salátem, Tafelspitz nebo Beuschel na smetaně. První ročník mezinárodního festivalu Víno bez hranic však láká na víc než jen jídlo a víno.
Tábor – Ještě než se Táborský festival vína nakloní ke svému startu, měli by všichni vinaři zbystřit. Do Tábora jede špičková specialistka na sekty. Z Prahy do Tábora ve středu přijede Maggie McNie.
Teplicko - Sklenici vody z kohoutku už dnes dostanete snad ve všech restauracích v Ústeckém kraji. Ne vždycky je ale zdarma. V některých podnicích si za ni budete muset zaplatit. Na nápojové lístky se ale nespoléhejte. Obyčejnou vodu na nich nenajdete. Pokud máte chuť na kohoutkovou, musíte si o ni říct.
Břeclavsko – Už teče. Valtický vinař Miloslav Machuča začal nabízet první letošní burčák. Je z hroznů rané odrůdy Irsai Oliver. Že by byl letošní termín díky rychlejšímu dozrávání hroznů výjimečně brzký, ale Machuča odmítá. „S prodejem jsme začali ve čtvrtek. Před dvěma lety to bylo ještě o týden dříve, už sedmého srpna. To bylo extrémně brzo," srovnával Machuča, který se specializuje právě na burčák.
Police nad Metují - Střídavě zataženo a občasné dávky nemilosrdného prudkého deště. Ani takové aprílové sobotní počasí nezkazilo úsměvy hlavně těch nejmenších na tradiční polické pouti. Ta nabídla kromě oblíbených atrakcí tak pestrý doprovodný program, že mnozí nevěděli, kam se vydat dříve.
Prvního burčáku, přesněji řečeno částečně zkvašeného hroznového moštu se ostravští zákazníci dočkají v úterý 26. srpna.
Břeclavsko – Už teče. Valtický vinař Miloslav Machuča začal nabízet první letošní burčák. Je z hroznů rané odrůdy Irsai Oliver. Že by byl letošní termín díky rychlejšímu dozrávání hroznů výjimečně brzký, ale Machuča odmítá. „S prodejem jsme začali ve čtvrtek. Před dvěma lety to bylo ještě o týden dříve, už sedmého srpna. To bylo extrémně brzo," srovnával Machuča, který se specializuje právě na burčák.
Chlistov - Více než tři desítky závodníků se sešly na startu pátého ročníku Chlastovského pivního triatlonu.
Jablonecko - Zeptali jsme se tedy Ludvíka Hesse, zakladatele babyboxů, jaký bude váš den?
Londýn - Britský cyklista Jonathan Tiernan-Locke zůstává v trestu za nesrovnalosti v biologickém pasu a startovat nesmí do konce roku 2015.
Mikulov – Přípravy na Pálavské vinobraní, nejnavštěvovanější vinařskou akci na Břeclavsku, jsou v plném proudu. Od dvanáctého do čtrnáctého září se do Mikulova sjedou milovníci vína z celé republiky, aby si kromě bezpočtu ochutnávek užili pestrý doprovodný program. Pořadatelé zveřejnili hlavní lákadla akce, která se letos bude po několika ročnících krýt s konkurenčním Znojemským vinobraním. Na co se mohou návštěvníci těšit?
Velké Karlovice – Gastronomické zážitky z regionální i mezinárodní kuchyně nabídne akce s názvem Gurmánské loučení s létem, která se uskuteční v sobotu 30. srpna na grilovací terase hotelu Horal ve Velkých Karlovicích.
Police nad Metují /FOTO/ - Střídavě zataženo a občasné dávky nemilosrdného prudkého deště. Ani takové aprílové sobotní počasí nezkazilo úsměvy hlavně těch nejmenších na tradiční polické pouti. Ta nabídla kromě oblíbených atrakcí tak pestrý doprovodný program, že mnozí nevěděli, kam se vydat dříve.
Slovácko - V polovině srpna se již pomalu blíží čas sklizně vinné révy. Doba sběru skorých odrůd obvykle přichází v posledním měsíci prázdnin a i přes ne zcela vyhovující počasí v průběhu letošního roku vinaři předpokládají poměrně dobrou úrodu.
Petrov – Světlý a tmavý ležák, výčepní, pšeničné či třeba svrchně kvašené. Na dvacet různých stylů piva poznali v sobotu lidé v areálu historických sklepů – petrovských Plží. Právě tam se letos vrátil festival Chmelobraní. Minulý ročník se konal v Hodoníně.