Příbram /ROZHOVOR/ – Od začátku týdne, kdy se objevily první případy otravy metanolem, přicházejí na akutní příjem příbramské nemocnice lidé s obavami z intoxikace. Pod článkem na webu Příbramského deníku se navíc objevil anonymní příspěvek, že se nemocnice o tyto pacienty nestará a posílá je k obvodním lékařům. To ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada rázně popírá.
Jižní Morava, Kyjov - Dala jsem pár lžic rumu do dortu, hrozí nám otrava? I na takové dotazy od středečního odpoledne odpovídají zdravotníci v kyjovské nemocnici, která provozuje krizovou linku kvůli otravám metanolem.
Jičín – Minulou středu se vydaly zástupkyně Jičínského deníku do restaurace Černá Perla, aby předaly certifikát o tom, že toto zařízení se podle čtenářů, pravidelných strávníků, stalo „nej" Hospůdkou roku 2012.
Uherské Hradiště - Nečekanou pozornost budil v sobotu v průvodu plném folkloristů v Uherském Hradišti devítiměsíční jorkšírek jménem Kenny Heleny Chýlové z Korytné. Celou trasu totiž odpochodoval ve své apartní krojované kombinézce, která byla kompletem košile a kalhot třaslavic.
Kam se podíváš burčák. Taková je jedna z možných charakteristik hradišťského Masarykova náměstí a přilehlého okolí v době Slováckých slavností vína a otevřených památek. Sama pro sebe jsem si říkala, že je tam čím dál víc prodejců. Můj dojem mi potvrdili i sami domácí vinaři. Konkurence je prý vysoká. V Uherském Hradišti byly navíc vidět i stánky ze vzdálených míst, jako jsou Mutěnice nebo Hustopeče.
Valtice – O nadcházejícím víkendu ozdobí Valtice oranžové podzimní plody. Dýně všech velikostí vyřezané do nejrůznějších tvarů budou po dva dny osvětlovat například Valtické podzemí. Koná se zde totiž tradiční Dýňobraní.
Brno - Recitály doplněné ochutnávkou vín, koncerty komentované Bachem či Mozartem. Nový a svěží pohled na hudbu starších slohových období chce nabídnout cyklus Bacha na Mozarta, který zítra odstartuje v Besedním domě. Sérii deseti „neformálních" večerů připravil pro Brno ansámbl Czech Ensemble Baroque v čele s Romanem Válkem.
Mikulov – Vinařství Volařík hlásí, že se pustilo do vinobraní. První sklízenou odrůdou je Chardonnay z viniční trati Anenský vrch v Bavorech. Bude z něj sekt – cuvée, tedy směs více odrůd.
Bouřící moře s několika pustými ostrůvky připomínala o uplynulém víkendu metropole Slovácka. Centrum města bylo prakticky od rána nacpané lidmi až k prasknutí.
Uherské Hradiště - „Spousta vína, výborný i horší burčák, obrovské množství gurmánských specialit, ale i neprodyšné davy střízlivých i opilých lidí, přes které často nebylo možno projít," tak hodnotí letošní slavnosti vína čtyřiačtyřicetiletý Roman Záchvěj z Veselí nad Moravou.
Strážnice – Novinkami bude protkaný letošní čtrnáctý ročník Strážnického vinobraní. Kromě vína, burčáku i folkloru na návštěvníky tentokrát čekají také ochutnávky moštů, historické ležení či projížďky po Baťově kanálu. Celodenní vinařská slavnost se koná v sobotu patnáctého září od deseti hodin.
Slovácko – Kyjovská radnice se snaží od pondělí zjišťovat akce, které je v nejbližších dnech zapotřebí zkontrolovat. Nejen ona tak zareagovala na případ muže z Veselí nad Moravou, který se otrávil metylalkoholem.
Uherské Hradiště – V halasu lidové zábavy trochu zanikal, ale ke svým příjemcům se přece jen dostal hlas historie na uplynulých Slováckých slavnostech vína a otevřených památek. Také letos se v neděli konalo několik prohlídek Uherského Hradiště okořeněných o zajímavosti z dějin města.
Valtice – O nadcházejícím víkendu ozdobí Valtice oranžové podzimní plody. Dýně všech velikostí vyřezané do nejrůznějších tvarů budou po dva dny osvětlovat například Valtické podzemí. Koná se zde totiž tradiční Dýňobraní.
Jižní Morava, Vysočina /ANKETA/ – Pro někoho pouze mezičlánek při výrobě vína, pro jiného napjatě očekávaná lahůdka, kterou si může vychutnávat jen jeden měsíc v roce. Řeč je o burčáku, někdy nazývaném mlékem starců. Jeho sezona v těchto dnech propukla naplno.
Jindřichův Hradec - Panáček na zahřátí nebo na oslavu se stává čím dál více menšinovou záležitostí. Lidé přestávají pít lihoviny a jejich domácí produkce rok od roku nezadržitelně klesá.
Břeclavsko – Tak snad už velmi brzy. Bez konkrétních závěrů si zatím museli vystačit pěstitelé hroznů, kteří mají zájem prodávat „bobule" větším vinařstvím. Ceny dosud zveřejnili jen zástupci velkopavlovického Vinia, a to ještě u dvou odrůd. Další zprávy se vinohradníci dozví na konci tohoto týdne.
Ústí nad Labem - Dvaadvacetiletý Radek má prudkou krev a rád se podívá sklence na dno. Toho večera popíjel víno v zahradní restauraci s kamarádem Markem.
Kuks /FOTOGALERIE/ – Tisíce litrů vína, dobré jídlo a skvělá zábava. Tak to vypadalo v sobotu na Hospitalu Kuks, kde se konal 6. ročník Vinobraní. Akce se zúčastnilo 5 tisíc návštěvníků z celé republiky a nikomu nevadilo, že v Kuksu probíhá momentálně rekonstrukce.
Uherské Hradiště /REPORTÁŽ/ - Tady je snad víc lidí než na Václaváku, pomyslel jsem si, když jsem se v nekonečném zástupu lidí zdárně dostal do míst, kde začíná Vinohradská ulice. Toto přirovnání vzalo po chvíli za své, protože ani Karlův most ve špičce není tak zalidněný.
Uherské Hradiště – Byli jste v neděli v poledne na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti? Pokud si v duchu odpovíte ano, máte šanci vidět se ve videoklipu skupiny Čechomor.
Uherské Hradiště – Muškát Moravský a Müller Thurgau byly nejčastější odrůdy vinné révy, ze kterých si bylo možné koupit burčák na víkendových Slováckých slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti. Litr si zájemci mohli pořídit za 60 korun.
Lidi, lidi a zase lidi. To pro mě vystihuje slavnosti vína v Uherském Hradišti. Ve městě se nedalo skoro hnout a projít jen jeho centrem zabralo člověku dvakrát tolik času než obvykle.
Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.
Troja – Nejen krásné víkendové počasí přilákalo do parku Trojského zámku nezvyklé množství návštěvníků. Ti si sem našli cestu především proto, aby ochutnali delikatesy připraveny profesionálními kuchaři. Druhý ročník gastronomického festivalu Foodparade jich nabízel celou řadu, takže na své si přišli, jak milovníci české kuchyně nebo steaků, tak i příznivci asijských specialit.
Uherské Hradiště /FOTOGALERIE/ – Kroupy s fazolí, chleba se sádle, slivovici a samozřejmě víno a burčák. Toto všechno mohli ochutnat návštěvníci desátého ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek na stanovištích jednotlivých mikroregionů.
Kuks – Tisíce litrů vína, dobré jídlo a skvělá zábava. Tak to vypadalo v sobotu na Hospitalu Kuks, kde se konal 6. ročník Vinobraní. Akce se zúčastnilo 5 tisíc návštěvníků z celé republiky a nikomu nevadilo, že v Kuksu probíhá momentálně rekonstrukce.
Východní Čechy - Každý pátek zveřejňujeme příběhy našich čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i o smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám i vy své životní příběhy.
Konice – Hotaři v modrých zástěrách, vozíkem plným občerstvení, Hroznovou kozou a několika desítkami dalších účastníků slavnosti v průvodu vyšli v sobotu kolem druhé hodiny odpoledne k k tradičnímu zarážení konických a popických viničných hor. „Akci pořádáme letos už po osmé. První zarážením hory vlastně před lety veřejná činnost našeho spolku začala," uvedl prezident spolku Tomáš Bílek.
Střekov – Degustace vín, ochutnávky burčáku, cimbálová muzika, ale také historické souboje z poloviny šestnáctého století. To byl druhý ročník Slavností vína a burčáku na Hradě Střekov.
Hodonín /NOSITELÉ FOLKLORU/ - Téměř v polovině letních prázdnin, v čase vrcholících folklorních festivalů, jenž měl tak rád a jimž věnoval pozornost snad po celý svůj život, doslova vtrhla do našich myslí nečekaná a o to více bolestná zpráva: zemřel Jan Rokyta.
Uherské Hradiště – Smetanovočervená historická budova, jejíž krásu umocňuje vzácný dřevěný artefakt – to je Vinný sklep U Lisu, který vítá návštěvníky při příchodu do Vinohradské ulice. Jeho majitel Petr Vyhlíd stojí na slavnosti vína v jeho dveřích v sobotu už v osm hodin ráno.
Uherské Hradiště - Redakce Slováckého deníku vyhlašuje 2. ročník fotosoutěže ze Slováckých slavností vína a otevřených památek. Soutěž je otevřená všem, zejména ale fotoamatérům z řad návštěvníků slavností. Bavte se, koštujte, foťte!
Východní Čechy - Každý týden zveřejňujeme příběhy našich čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i o smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám i vy své životní příběhy.
Východní Čechy - Každý týden zveřejňujeme příběhy našich čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i o smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám i vy své životní příběhy.
Východní Čechy - Každý pátek zveřejňujeme příběhy našich čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i o smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám i vy své životní příběhy.
Čerčany – Slané, sladké, kyselé i hořké. Takové potraviny v teplé i studené formě konzumovali v sobotu 8. září ti, kteří zavítali na zahradu kulturního domu na další Čerčanské ochutnávání. A bylo jich určitě více než pět set.
Východní Čechy - Každý pátek zveřejňujeme příběhy našich čtenářů, kteří se chtějí podělit o radost i o smutek. Dnes otiskujeme další z vašich dopisů. Pokud máte chuť, napište nám i vy své životní příběhy.
Praha – Milovníci dobrého jídla a pití si dnes nedali ujít příležitost ochutnat kulinářské speciality připravené mistry šéfkuchaři přímo před jejich očima a okoštovat nejlepší vína, chutná piva, ale i speciální čaje a neobvyklé cukrovinky. Na druhém ročníku festivalu jídla a pití Foodparade, který je až do neděle v zahradách trojského zámku, nabídlo ochutnávku 15 předních českých restaurací.