Kreativ

ŠTÍTEK: vodka

Chtěl potěšit kamarádku dárkem k narozeninám. Tak pro ni ukradl láhev vodky.

Chtěl potěšit kamarádku dárkem k narozeninám. Tak pro ni ukradl láhev vodky

Někdo dává k narozeninám kytku a bonboniéru, někdo láhev vodky. A když na ni nemá peníze, tak ji jednoduše ukradne. To je případ 27letého muže z Vizovic, který chtěl svou kamarádku obdarovat k narozeninám láhví tvrdého alkoholu. Proto se první dubnový čtvrtek vypravil do samoobsluhy, aby ji pro ni ukradl.

Polské slovo wódka a české vodka označují totéž: tvrdý alkohol. Wódka čili Vodka je polská obec poblíž Krnova, kde se po staletí mluvilo česky. Pramení zde řeka Morava.

Morava pramení ve Vodce. Polské vesnici, kde se mluvilo česky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Řeka Morava pramení ve Vodce. Není to vtip ani omyl, ale zeměpisný a jazykový paradox poblíž Krnova. V polské obci Vodka se po staletí mluvilo česky. Polské slovo wódka a české vodka označují totéž: tvrdý alkohol. Pro Čechy i Poláky jsou proto dopravní značky s nápisem Wódka vtipný fotopoint.

Polské slovo wódka a české vodka označují totéž: tvrdý alkohol. Wódka čili Vodka je polská obec poblíž Krnova, kde se po staletí mluvilo česky. Pramení zde řeka Morava.

Paradox: Morava pramení ve Vodce. Polské vesnici, kde se mluvilo česky

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Řeka Morava pramení ve Vodce. Není to vtip ani omyl, ale zeměpisný a jazykový paradox poblíž Krnova. V polské obci Vodka se po staletí mluvilo česky. Polské slovo wódka a české vodka označují totéž: tvrdý alkohol. Pro Čechy i Poláky jsou proto dopravní značky s nápisem Wódka vtipný fotopoint.

Při cestě ke kadeřníkovi nezvládl pod vlivem řízení a skončil mimo silnici. 28.12. 2023

Cesta ke kadeřníkovi skončila u Smržic mimo silnici

Novou hlavu mít nebude, ale těžkou ji má určitě. Čtvrteční cesta staršího muže ve Škodě Roomster ke kadeřníkovi nedopadla optimálně. Po nezvládnutí zatáčky mezi Čelechovicemi na Hané a Smržicemi skončil s autem ve zvýšeném břehu. Ukázalo se, že měl přes dvě promile v krvi.

Městská policie Brno. Ilustrační foto

Děsivý pohled v Zamilovaném hájku: opilá matka, dítě a tři prázdné láhve vodky

Měla skoro pět promile a s sebou malého chlapce. K silně opilé ženě vyjížděli v pondělí 11. září večer brněnští strážnici. Upozornili na ni návštěvníci Zamilovaného hájku v Králově Poli, které pohled na celou situaci dosti znepokojil. Zatímco matka seděla, pětiletý chlapec postával vedle ní. Po příjezdu objevila městská policie tři prázdné láhve od vodky a po dechové zkoušce se nestačila divit.

Brněnští strážníci dohlíží na pořádek v ulicích. Ilustrační foto.

Děsivý pohled v Brně: nahý muž balancoval s lahví vodky v okně

Zdrogovaný muž stál nahý v okně na Plynárenské ulici v Brně s lahví vodky. Strážníci v pondělí asistovali při jeho převozu na záchytnou stanici. „Postával v přízemním okně jednoho z domů. Údajně vylézal na parapet a sedal si na něj s nohama do ulice,“ informovala v úterý mluvčí brněnských strážníků Jana Pokorná.

Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Letní drinky: Podlehněte sladkému pokušení a zkuste si připravit lahodný koktejl

Jsou často plné cukru a v alkoholických verzích umí zamotat hlavu s překvapivou rychlostí. Přesto lahodné drinky patří k létu stejně neodmyslitelně jako vůně opalovacího krému či rozpálený gril. Ať už dáváte přednost klidnému posezení s přáteli v zahradě nebo naopak roztančené zábavě na letní párty, s drinkem v ruce si budete připadat jako na dovolené v Karibiku. Inspirujte se recepty na notoricky známé klasiky i méně „profláknuté“ varianty letních koktejlů. Na své si přijdou příznivci svěžích chutí i milovníci smetanových drinků.

Ilustrační foto

Jaké chutě mají zloději? Zavináč, lečo, paštika, ale nechybí ani vodka a rum

Nejstarší řemeslo provozují nejen nevěstky a kurtizány, ale také zlodějíčci. Ti druzí se poměrně často dostávají do policejních svodek. Ani březen roku 2023 nebyl výjimkou. Městská policie Strakonice zaevidovala v tomto měsíci 16 krádeží, které jí nahlásily strakonické markety a obchody. Tady jsou některé z nich.

Strážníci zasahují i v obchodech. Ilustrační foto se svolením MP Ostrava

VIDEO: Absťák? Muž v Ostravě vypil v obchodě téměř celou lahev vodky

Přímo v obchodě si otevřel lahev vodky, mohutně se z ní několikrát napil, téměř prázdnou ji vrátil do regálu a vrávoravým krokem zamířil směrem k východu. K němu ale nedošel. Zadržela ho totiž ochranka. K této situaci došlo v těchto dnech v jednom z ostravských obchodů.

Ilustrační foto

Spící výletník i zbojníci s vodkou. Strážníci v Jablonci pacifikují opilce

Město Jablonec má už od roku 2010 vyhlášku, která zakazuje pití alkoholu na veřejných místech. Ačkoliv byla o dvanáct let později ještě rozšířená, najdou se občas výtečníci, kteří tuto vyhlášku ignorují. Strážníci pak často řeší opilecké výstupy hlavně v okolí autobusového nádraží a v čekárně, kde je výslovně pití alkoholu zakázané.

Ilustrační foto.

Ráno začal vodkou. Policie v Líšni dopadla opilého muže bez platného řidičáku

Dal si vodku a vyjel do brněnských ulic. Padesátiletého řidiče zastavila ve středu 22. února policejní hlídka. Ta při kontrole zjistila, že muž má řidičský průkaz ze zdravotních důvodů pozastaven a nemá tedy za volantem co dělat. A nebyl to jeho jediný prohřešek. Řídil po vlivem alkoholu, a navíc s propadlým techničákem.  

Voda zde okamžitě zmrzne.

Předpověď v ruském Ojmjakonu: Oteplí se na minus 35 °C, ale vodka pořád zmrzne

Příznivci extrémních cestovatelských zážitků mají v oblibě ruský Ojmjakon. Vesnici zhruba s pětistovkou opravdu otrlých obyvatel, kteří dokáží žít v místě, kde se teplota v zimě pohybuje i kolem 60 stupňů pod nulou. Jde o nejchladnější trvale obydlené místo na světě. Zmrzne zde klidně i vodka a jedna legenda praví, že kvůli mrazům tu praskají i digitální teploměry. A ještě tu mají takzvané zombie požáry.

Fanoušci Polska na MS v Kataru.

Přísný zákaz alkoholu na stadionech v Kataru? Fanoušci pronesli flašku vodky

Zákaz konzumace alkoholu na fotbalovém mistrovství světa v Kataru v okolí stadionu? Pro řadu fanoušků to mohl být i důvod, proč se na poslední chvíli do dějiště šampionátu nevydají. Během bojů svých zemí o postup ze základních skupin se ale najdou i příznivci, kterým se nastavená pravidla povede porušit.

První oficiální setkání s novým trenérem Baníku Pavlem Vrbou, 16. června 2022 v Ostravě.

Vrba měl v Baníku hereckou premiéru. Jen kompars, smál se. Jak to bylo s vodkou?

/FOTOGALERIE/ Když fotbalový Baník Ostrava v sobotu 14. května odhalil, že jeho novým trenérem bude fanoušky vzývaný Pavel Vrba, stalo se tak prostřednictvím povedeného videa, v němž nebylo dlouho úplně jasné, že jde zrovna o bývalého kouče českého národního týmu. Dokonce pak část veřejnosti i novinářů si myslela, že si v klipu objednává vodku.

Ilustrační foto

V práci vypil láhev a půl vodky. Muž zůstal ležet v obchodě mezi zbožím

Dvě lahve vodky postávaly u pětapadesátiletého muže ležícího mezi zbožím v brněnském obchodě se stavebninami. Jedna byla vypitá z poloviny, druhá kompletně. V obavě o zdraví zaměstnance přivolal jeho nadřízený zdravotníky. Záchranáři ale zjistili, že příčina pracovní neschopnosti je jinde.

Zhruba osmdesát uprchlíků z Ukrajiny žije v jihomoravské vesnici Bořetice. Ženy a děti našly azyl v penzionu mezi vinicemi

Malá Ukrajina mezi vinicemi: Družba mládeže i hádky pod vlivem vodky

Denně národní domácí kuchyně, pospolitost, ale i onemocnění či konflikty kvůli nadmíře vodky. Život v komunitě se všemi výhodami i problémy zažívá zhruba osmdesátka ukrajinských žen a dětí v malebné jihomoravské vsi Bořetice. A s nimi provozovatelé a zaměstnanci penzionu, kde uprchlíci našli azyl. Mezi vinicemi žijí už téměř dva měsíce. „Poznali jsme ukrajinskou náturu a hygienické návyky. Trochu se liší od nás Moraváků,“ říká Petra Hudeková, která se o Ukrajince stará.

Z krádeže v Kladně.

Žena vypila v obchodě na ex lahev vodky. Chtěla odejít bez zaplacení

Ceny všeho letí vzhůru a vynalézaví zloději na Kladensku chtějí ušetřit každou korunu a pořídit si nákup takříkajíc za pět prstů. Pondělní směna kladenských strážníků byla proto velmi pestrá, protože museli řešit hned několik nenechavců, kteří nakradli v obchodech, co jim přišlo pod ruku. Zloději brali elektroniku, kosmetiku, potraviny i alkohol. Jedna žena se s tím nepárala a vypila láhev vodky na ex přímo mezi regály. Poté skončila v nemocnici.

Těhotenství. Ilustrační foto.

První ukrajinsko-české miminko: Viktorka se narodila jedné z válečných uprchlic

Oslavit, že v pořádku přišlo na svět první ukrajinsko-české miminko, kolem jehož osudu se tak trochu ochomýtl Středočeský kraj, se chystá hejtmanka Petra Pecková (STAN). V noci na pátek se na sociálních sítích pochlubila zprávou od profesorky Žytomyrské státní technologické univerzity Ludmily Čižovské. Ta v rámci krajanské komunity volyňských Čechů patřila k hlavním duším organizování evakuace matek s dětmi právě z oblasti Žytomyru, postižené po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu válečnými událostmi, do bezpečí v původní domovině.

Chléb a vodka. V Rusku jde takřka o základní potraviny, které nikde nechybí. Trojici vesnických rybářů se však stalo popíjení vodky osudným (ilustrační foto)

Rybáři netušili, s kým se začali hádat. Šílený maniak u jezera rozpoutal jatka

Rybolov je oblíbenou zábavou všude na světě a ruské vesnice nejsou výjimkou. Bohužel, i v tomto případě platí, že není dobré kombinovat zábavu s přemírou alkoholu. Když se rybáři v ruské vesnici Krutec, posilnění vodkou, začali na břehu hádat s jinou partou, která rybařila o kus dál, netušili, že k jejím členům patří také již jednou odsouzený loupežný vrah. A nevěděli, jaké peklo jejich opilecká hádka rozpoutá.

České destiláty slaví mezinárodní úspěchy

Lokální přístup, globální úspěch. Světu chutná český špiritus

Ovoce dozrává, a tak je tu čas na sklizeň a rozhodnutí, co se s ním stane. Mnozí z nás mají jasno: ovoce půjde do sudů, zkvasí a změní se v pálenku. Ty české přitom v posledních letech slaví mezinárodní úspěchy, a překvapivě nejde jen o slivovici, ale i jiné destiláty, které byste v českých palírnách nejspíš nečekali.

Ruský sériový vrah Alexandr Jurjevič Pičuškin

Říkali mu vrah se šachovnicí. V lese se měnil ve zrůdu s odpornou zálibou

Bitcevskij park leží u stejnojmenné konečné stanice metra v jihozápadní Moskvě. Rozlohou a bujností vegetace připomíná spíše les. Moskvané ho často a rádi využívají k procházkám a piknikům. V letech 1992 až 2006 se však na tomto místě dělo ještě něco jiného. Pro 49 až 60 lidí se stal Bitcevskij park nejenom konečnou stanicí metra, ale i konečnou jejich životů. Čekal na ně vrah se šachovnicí.

Léčivé rostliny lze užívat mnoha způsoby, můžete z nich udělat například odvary či tinktury, zevně je pak můžete použít mimo jiné jako obklad nebo koupel.

Jak dostat z léčivek to nejlepší? Na čaj se hodí květy, na odvar kořeny a kůra

Léčivé rostliny lze užívat několika různými způsoby, mezi ty nejznámější patří čaj, nálev, sirup nebo bylinné víno. Ale můžeme si z nich připravit také odvar, výluh, tinkturu, zevně se pak používají například jako mast, obklad nebo koupel. Také při zpracování bylinných rostlin musíme dbát na pravidla. Věděli jste například, že dvě lžičky tinktury mají sílu jako malý panák vodky?