Kreativ

ŠTÍTEK: vodka

Ilustrační foto

V Ústeckém kraji našli další lahve s nebezpečným metanolem

Ústecký kraj - Tři lahve alkoholu obsahující metanol odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při podzimních kontrolách v Ústeckém kraji. Dvě závadné lahve našla v prodejně v Žabovřeskách nad Ohří na Litoměřicku, jednu v Teplicích.

Ilustrační fotografie.

Tuzemák i vodka s metanolem jsou padělky, tvrdí výrobce lihovin AB style

Brno/Frýdek-Místek - Výrobce lihovin AB style z Frýdku-Místku se ohradil proti tomu, že její produkty obsahovaly nadměrné množství metanolu a také zakázané denaturační činidlo, jak zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jednatel společnosti Jan Palla v prohlášení uvedl, že kontrolovaný tuzemák i vodka jsou padělky.

Ilustrační foto

Inspekce našla v lihovinách AB style denaturační činidlo a metanol

Brno – Vodka a Tuzemák firmy AB style z Frýdku-Místku obsahovala denaturační činidlo 2-propanol, přičemž předpisy její přítomnost v lihovinách zakazují, a nadlimitní množství metanolu. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy nešlo ani u jedné látky o množství, jež by způsobilo zdravotní komplikace, ovšem znamená to, že se při výrobě použil řádně nezdaněný líh. Ani jedna z látek nebyla v nápojích v množství, v němž by byla zdraví nebezpečná.

Vladimír Putin

Po Putinovi se má v Rusku nazývat nejen vodka, ale i zbraně

Moskva – Jméno ruského prezidenta Vladimira Putina se v Rusku už objevilo na vodce, teď ale přichází na řadu těžší kalibr. Doslova. Dosud neznámá firma si podala k patentovému úřadu žádost o vyhrazení obchodní značky „Putinberg" pro „střelné zbraně, trhaviny, střelivo a munici".

Ilustrační foto

Metanol je v další lihovině Likérky Drak, tentokrát ve vodce

Zlín - Rozbory prokázaly, že další lihovina Likérky Drak ze zlínského skladu firmy Verdana, která je výhradním distributorem likérky pro Česko, obsahuje vysokou koncentraci metanolu. Po již dříve zjištěném tuzemáku obsahuje 50 procent metanolu i Original vodka jemná, řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto

V Plzni se naplno rozjela výroba vodky a tuzemáku

Plzeň – V plzeňském Stocku už dnes jede naplno výroba vodky, tuzemáku a vaječného likéru. Jde o nejprodávanější lihoviny řady Božkov s obsahem alkoholu kolem 37 procent. Objednávek má největší česká likérka hodně. Vyrábí v třísměnném provozu, nových kolků má dostatek na měsíc.

Ilustrační foto

Stodolní ulice: jaká byla páteční noc bez prohibice?

Ostrava - Prodáváme tvrdý alkohol – vodku i rum. Tyto nápisy se v pátek večer objevily i na dveřích některých barů v ostravské Stodolní ulici. Zmírnění prohibice provozovatelé barů vítají. Hosté jsou zatím opatrní.

Ilustrační fotografie.

Alkohol se do obchodů vrací pomalu

Karviná – Kdo čekal, že pár minut po prohlášení ministra zdravotnictví, který opětovně povolil prodej tvrdého alkoholu, koupí láhev v prvním obchodě, je asi zklamán. Ani hodinu dvě po prolomení prohibice se vodka nebo slivovice mnohde nedala sehnat.

Ilustrační fotografie.

Alkohol se do obchodů vrací pomalu

Karviná – Kdo čekal, že pár minut po prohlášení ministra zdravotnictví, který opětovně povolil prodej tvrdého alkoholu, koupí láhev v prvním obchodě, je asi zklamán. Ani hodinu dvě po prolomení prohibice se vodka nebo slivovice mnohde nedala sehnat.

Ilustrační foto

Ochucené kostky ledu. Tak chutná prohibiční alkohol

Brno - Už dva týdny nesmějí obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají dvacet a víc procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Neúspěšná novinka. Nízkoalkoholické destiláty si své zákazníky zatím nenašly. Snímek devatenáctiprocentního tuzemáku je z brněnské pivnice Tenkrát na Západě.

Ochucené kostky ledu. Tak chutnal prohibiční alkohol

Brno – Dva týdny nesměly obchody ani hospody nabízet a prodávat nápoje, které mají víc než dvacet procent alkoholu. Částečnou prohibici, kterou vyhlásil ministr zdravotnictví kvůli úmrtím lidí otrávených metanolem, vyřešily některé likérky rychle a po svém. Začaly vyrábět slabší náhražky. Jenže rum či vodka s devatenácti procenty alkoholu vzbuzují v lidech spíš rozpačité reakce.

Ilustrační foto

Ve Zlíně se metanolem přiotrávila další žena. Pila vodku

Zlín – Zřejmě nic nejsou platná každodenní varování lidí, aby se pokud možno vyhnuli tvrdému alkoholu nebo alespoň nepili ten, který nemá kolek. Během víkendu totiž opět v České republice skončilo několik lidí s otravou metylakoholem v nemocnicích, včetně Zlínska.

Pavel Mašek z Kozičína se svým psem Endym.

Otrávený muž: V neděli mám narozeniny, tvrdým si ale nepřipiju

Kozičín - Jedním ze  čtyř mužů, kteří se otrávili metylalkoholem na Příbramsku, je Pavel Mašek z Kozičína. Minulý týden se zastavil v hospodě a dal si kromě piva i vodku. Samozřejmě vůbec netušil, že pije pančovaný alkohol. Naštěstí měl s sebou svého pejska, který mu, jak se pak ukázalo, asi zachránil život.

Stáčení destilátů v prostějovské palírně U zeleného stromu

V láhvích s etiketou Hanácké vodky metylalkohol nebyl, potvrdily to testy

Prostějov – Tvrdý alkohol by se měl do dvou týdnů vrátit na pulty obchodů. Ministr financí Miroslav Kalousek podepsal v noci ze středy na čtvrtek vyhlášku, na jejímž základě začne státní tiskárna cenin s výrobou nových kolků. Toto označení spolu s takzvaným rodným listem, v němž bude mít každá šarže lihu protokol z akreditační laboratoře, dostanou láhve tvrdého alkoholu, aby mohly moct jít do prodeje. Vyhláška má začít platit od středy příštího týdne, kdy má dojít ke zmírnění mimořádného opatření zákazu prodeje destilátů.

Ilustrační foto

"Horká prohibiční zpráva: rum má v písničkách utrum"

Prostějovsko – Ministerstvo zdravotnictví vydalo další šokující směrnici související s prohibičními opatřeními. V platnosti od 17. září osmi hodin večer zakázalo používání slov rum, vodka a názvů dalších druhů tvrdého alkoholu v českých a moravských písničkách. Striktně doporučuje nahradit je výrazy jako zelená, bylinná hořká, jablíčko nebo pomocí označení dalšího sortimentu povoleného měkkého alkoholu.

Ilustrační foto

Nový bar plánoval otevřít s vodkou. Nesmí

Hodonínsko – V pátek chtěl Martin Ráček po několikaměsíční rekonstrukci otevřít nový bar ve Strážnici. Plánoval velkolepé zahájení, návštěvníky kromě jiného vábil na zvýhodněnou cenu panáka vodky, podle které svůj podnik také pojmenoval. Teď ale rychle hledá jiné lákadlo. Nechce spoléhat na to, že do víkendu zákaz prodeje tvrdého alkoholu skončí.

Naďa Zíka (vpravo)

Ostrostřelci: Hostinskou si kvůli vodce nedáme zavřít!

Rakovnicko - Prohibice. „ Absolutní zákaz prodeje takzvaného tvrdého alkoholu!," právě tak znělo v pátek večer nařízení ministra zdravotnictví. A prodejci na Rakovnicku začali regálů stahovat veškeré nápoje, které obsahují více jak dvacet objemových procent alkoholu.

Pivo a medovina se staly hitem po vyhlášení prohibice. Stačit musejí i třem mládencům z Postřižína, Tomášovi, Milanovi a Matoušovi.

Hitem prohibičních flámů se stala medovina

Mělnicko – Po prohibici, která má zastavit metanolová dramata, se v hospodách a barech na Mělnicku stala hitem medovina. Místo zakázaných destilátů se pijí se také slabé jemné vodky s příchutí.

Norský lékař Erik Hovda se setkal s lékaři z Moravskoslezského kraje, aby jim předal své zkušenosti z oblasti otrav metanolem.

Poslední ostrov prohibice, Norsko, poskytlo Ostravě lék i zkušenosti

Ostrava, Oslo /FOTOGALERIE/ – Kdo v norském Oslu dostane chuť na vodku, musí do specializovaného obchodu a jen v určené hodiny. Poté, co u přepážky za jedinou láhev zaplatí v přepočtu více než tisícikorunu, vyjde ven s taštičkou, podle které každý pozná, že uvnitř jsou lihoviny.

Kaufland Šumperk.

Prohibice v Šumperku: obchody neprodávají, hospody nenalévají, podívejte se

Šumperk – „Nenaléváme! Dejte si pivo nebo víno!" znělo v pátek po osmé večer v šumperských hospodách. Majitelé barů, restaurací a hospod se rychle postarali, aby jejich zaměstnanci o zákazu prodeje více než dvacetiprocentního alkoholu věděli. Někde dokonce okamžitě uklidili zakázané lahve do skladu, aby to servírky a barmany nezlákalo prodat alkohol třeba svým kamarádům. Majiteli by pak hrozila pokuta v řádu milionů.

Policie - ilustrační foto

Je tu? Policie hledá vodku a tuzemák

Rakovnicko – Hrůza, neštěstí a obrovská tragédie pro pozůstalé. Takové přívlastky nyní skloňují nejčastěji všichni dotázaní nad situací okolo otráveného alkoholu, který je neustále v prodejní síti. Právě na jedovatý metylalkohol zemřelo v České republice už více jak osmnáct lidí, navíc další případy evidují nemocnice.

Ilustrační foto.

Test v ulicích Břeclavi: prodejci alkoholu nenalili

Břeclavsko – Na dvě desítky stánků a trafik stojících v regionu kontrolovali v uplynulých hodinách policisté, strážníci a inspektoři. Koupit si panáka vodky či rumu se ve čtvrtek na několika místech pokusili rovněž redaktoři Břeclavského deníku. Marně.

Čtyřiatřicetiletý muž z Budišova nad Budišovkou leží na ARO v opavské Slezské nemocnici poté, co vypil podle svého tvrzení kolkovanou vodku zakoupenou v kamenném obchodě.

Otrávený tvrdí, že vodka byla kolkovaná

Opava, Bílovec – V Bílovci zemřel v noci na středu pětapadesátiletý muž, otrava metylalkoholem není vyloučena. Nikdo ji ale zatím oficiálně nepotvrdil. Pokud by se tak stalo, byla by to desátá oběť jedovatého alkoholu v ČR. Dalšího otráveného ošetřují lékaři v Opavě. Muž je při vědomí a napojený na umělou ledvinu.

Ilustrační fotografie.

Kvůli otravám alkoholem padlo podezření 
na likérku ve Chvalčově

Chvalčov, Příbram – V souvislosti s ostře sledovanou sérií případů otrav pančovaným alkoholem se objevilo první konkrétní podezření; a míří na Kroměřížsko. Policie totiž v pondělí varovala před šestilitrovými barely s vodkou a tuzemákem s etiketou Likérky Drak z Chvalčova. Firma však jakékoli pochybení odmítá: nekvalitní alkohol prý v žádném případě do prodeje sama nepustila.