Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Předávání Ceny ředitele Správy Krkonošského národního parku 2018 ve Vrchlabí.

Jan Luštinec: Hrabě Harrach byl Evropan moderního střihu

/ROZHOVOR/ Dvaačtyřicet let vedl Krkonošské muzeum v Jilemnici, aby letos v lednu zamířil do penze. Žádný důchodcovský vejminek v podání erudovaného historika Jana Luštince se ale nekoná. Při jeho aktivitě snad ani není možný.

Dominika Hronová.

Taekwondistka Hronová nemá čas slavit triumf, chystá se na mistrovství světa

Pelhřimov – Nejlepší sportovkyní Vysočiny je taekwondistka. Změna to není, před rokem se z titulu těšila Iveta Jiránková, letos ji vystřídala Dominika Hronová. Kolegyně z české reprezentace i z klubu. Obě trénují v Pelhřimově pod vedením Petra Lacka. „Byla jsem hodně překvapená. Do nejlepší trojky ankety jsem se dostala potřetí za sebou, ale oba roky jsem skončila třetí. O to víc jsem si to vychutnala,“ svěřila se.    

Milan Pinker z Holýšova soutěžil na celostátní soutěži oboru agropodnikání.

Milan Pinker uspěl v celostátní soutěži

Horšovský Týn, Holýšov – Milan Pinker z Holýšova je 19letý student oboru agropodnikání ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Horšovském Týně, který uspěl v celostátní soutěži.  

Odstartoval 6. ročník Prague Design Week.

Spodní prádlo, půllitry i zdobení dortíků. Prague Design Week začal

/FOTOGALERIE/ V pondělí odstartoval šestý ročník Prague Design Week. Přehlídka tvorby více než šedesáti umělců z Česka i zahraničí potrvá na náměstí Republiky v centru hlavního města až do neděle. Návštěvníci mají možnost si některé věci koupit nebo sami vyrobit, těšit se mohou i na doprovodné přednášky či oblíbené Design Kino.

Zájem o přednášku popularizátora vědy v oblasti astronomie a astrofyziky Jiřího Grygara byl značný.

Astrofyzik Grygar přiblížil vesmír veřejnosti

Jihlava /FOTO/ – Pátek 12. dubna patřil na Vysoké škole polytechnické milovníkům astronomie. Před naprosto zaplněnou posluchárnou přednášel zájemcům z řad veřejnosti popularizátor vědy v oblasti astronomie a astrofyziky Jiří Grygar.

Adam Heres, ředitel Kolínského Majálesu.

Kolínský Majáles: Snažíme se zbavit stigmatu, že cílíme pouze na studenty

Kolín /ROZHOVOR/ - Blíží se další ročník festivalu Kolínský Majáles. Třebaže majálesy tradičně bývají zaměřené hlavně na studenty, nemusí to být vždy tento případ; jak vysvětluje ředitel festivalu Adam Heres, kolínský festival chce cílit na celé město. Co se dalšího chystá v rámci festivalu, který se odehraje v Kolíně od 24. do 26. května.

Radim Sršeň, starosta Dolních Studének.

Radim Sršeň: Na prvním zasedání europarlamentu bych zahrál na pozoun hymnu

Ve strukturách Evropské unie se vyzná jako málokdo jiný. Čas tráví v Bruselu, ale také v kanceláři na obecním úřadu v Dolních Studénkách. A ještě letos by mohl i v Evropském parlamentu. „Lidé často říkají, že řada komplikací vzniká kvůli Bruselu, ale pravidla si často zpřísňujeme my sami,“ říká v rozhovoru pro Deník starosta Dolních Studének Radim Sršeň.

V neděli 14. dubna od 12.30 hod. hrají muži A jabloneckého týmu BC Blesk doma proti Orlici Choceň.

Blesk zve všechny na premiéru. V neděli hraje v Jablonci proti Orlici

Jablonec n. N. /ROZHOVOR/ – Baseballisté Blesku se představí letos poprvé na domácím Ash Fieldu. Jejich soupeřem budou Orli Choceň. Slavnostní ceremoniál, během kterého zazní i státní hymna, začne již ve 12.30 hodin. Na letošní sezonu, jak potvrdil hráč Matyáš Fous, se Blesk poctivě připravoval.

Hledání velikonočního pokladu mělo u dětí velký úspěch.

Vajíčko tady, zajíček tam. Děti hledaly v parku velikonoční poklad

/FOTOGALERIE/ Velikonoce se kvapem blíží a s nimi i pomlázka. Děti malují vajíčka, pletou pomlázky, na stole stojí voňavý beránek. Velikonoční zvyky přetrvávají dodnes a většina dětí Velikonoce miluje. Právě proto vznikl nápad, který malým koledníkům tyto svátky přiblíží. Studentka olomoucké vysoké školy Nikol Srostlíková přišla s myšlenkou, co kdyby se dětem z Prostějova uspořádaly Velikonoce přímo v parku. Nápad se chytil a ve středu dopoledne se uskutečnil již druhý ročník Velikonočního hledání kraslic.

Lom a závod Vápenky Vitošov

Lom na Vitošově se má zahloubit méně. Lidé se přesto bojí o vodu

Záměr rozšíření dobývacího prostoru a pokračování těžby v lomu Vápenky Vitošov doznal změn. Počítá s menším zahloubením lomu, než byl původní plán. Záměr prochází procesem posuzování vlivu na životní prostředí, takzvanou EIA. Odborník k němu nyní vypracovává oponentní posudek.

Ilustrační foto

Domluveno. V kraji se bude vzdělávat elita. Civilní piloti

Karlovarský kraj – Obrovská šance se otevírá Karlovarskému kraji. V budoucnu by zde měla vzniknout mezinárodní škola, pobočka Fakulty dopravy Českého vysokého učení technického (ČVUT), zaměřená na výuku civilního letectví.

Ivo Schwarz

Rokycanští pro slzy neviděli

Rokycany – Emotivní bylo páteční poslední rozloučení s Ivo Schwarzem v obřadní síni plzeňského ústředního hřbitova.

Výukového projektu DESING+, jehož 15. ročník se letos uskutečnil na Západočeské univerzitě v Plzni, se zúčastnilo  73 studentů ze čtyř fakult. Ti vytvořili deset interdisciplinárních týmů, v nichž zpracovávali vždy jedno ze čtyř témat zadaných průmyslovým

FOTO: Workshop studentů Design+

Na mezinárodním workshopu Design+, který se ve čtvrtek po celý den konal ve Vědeckotechnickém parku v Plzni, představili studenti vysokých škol své práce mj. v oblasti strojírenství, průmyslového designu či elektrotechniky.

Martin Bican.

Martin je talent s velkým T

Prachatice /ROZHOVOR/ - Zajímá ho sociologie, ekonomie, politologie, ale i právo. Osmnáctiletý Martin Bican, student prachatického gymnázia, svoji zálibu posunul tak daleko, že ve zmíněných oblastech reprezentuje celý okres nejen na krajské, ale i celorepublikové úrovni.

Jaroslav Jiskra

Ambasadorem se stal Jaroslav Jiskra

Sokolov – Sokolov jmenoval svého oficiálního ambasadora (velvyslance), který bude město reprezentovat na hornických slavnostech v Čechách i zahraničí. Ambasadorem je Jaroslav Jiskra.

Martin Rapčan je úspěšný závodník jiu jitsu. Pochází z Jablonce, trénoval v Liberci a teď se připravuje v Pardubicích.

Martin Rapčan z Jablonce se věnuje jiu-jitsu. Rád v kimonu přemýšlí

Jablonec nad Nisou – Tři v jednom, tak by se dal nazvat sport, kterému se věnuje Martin Rapčan. Jiu-jitsu kombinuje tři formy japonských bojových umění beze zbraně – judo, karate a aikido. Martin Rapčan je bezesporu v této sportovní disciplíně úspěšným zápasníkem. Začínal v Liberci, je z Jablonce a nyní jeho sportovní kariéra pokračuje v Pardubicích.

Kateřina Perknerová

Glosa Kateřiny Perknerové: Užitečné vměšování

Tak jako platí, že nejlepší důchodovou reformou je dobrá rodinná politika, funguje i přímá úměra mezi kvalitním školstvím a vyspělostí země. Mám na mysli celkové klima ve společnosti, chuť po chytrých řešeních, stejně jako solidaritu s těmi nejslabšími.

Petr Pýcha představil při besedě v lomnickém kině sošku Českého lva, kterou získal za scénář k filmu Všechno bude. Filmová akademie ocenila tuto zimní road movie jako nejlepší film roku.

Pýcha vzal do kina lva. Zavřel ho v kleci

/FOTOGALERIE/ Nevšední příběh kluků, čtrnáctiletého Máry a dvanáctiletého Heduš, kteří utíkají v ukradeném autě od reality, oslovil nejen diváky, ale také odborníky. Příběh ztvárnil scénárista Petr Pýcha (nedávno dorazil do Lomnice nad Popelkou) společně s režisérem Olmem Omerzu ve filmu Všechno bude. Vypovídá o kamarádství, dobrodružství i pocitu svobody, diváky nutí k zamyšlení, přináší radost i slzy.