Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

Útočnice Fastavu Zlín Eliška Jakešová

Střelkyně Jakešová: Ve Fastavu máme možnosti, které jsme v Lužkovicích neměly

Na konci května ji čeká závěrečná maturitní ústní zkouška, fotbalovou zkoušku dospělosti ale osmnáctiletá Eliška Jakešová zvládla skvěle. Šikovná útočnice Fastavu Zlín si podmanila víkendové derby s Uherským Brodem. Bývalá hráčka Slovácka totiž nastřílela krajskému rivalovi šest branek a byla hlavní hvězdou sobotního zápasu, který skončil jasnou výhrou domácího týmu 11:1.

Extrémní biker Jan Kopka

Biker Jan Kopka: Chtěl jsem zažít něco víc, než jen okruhy na silnici a v lese

/ROZHOVOR, FOTO/ Jan Kopka je extrémní biker. Ze všech možných úhlů pohledu. Úspěšně absolvoval ty nejdrsnější cyklistické závody na světě přes pouště Austrálie, hory Severní Ameriky i sníh Aljašky. Několikrát mu šlo o život. Ani v pětapadesáti letech neháže kolo do žita. Naopak, na Aljašku by se ještě rád vrátil.  

Demolice zdi začala v pátek ráno, v sobotu odpoledne  už měla být minulostí.

Zeď s temnou minulostí padla

Jihlava /FOTO/ - Už je minulostí. Zeď podél cesty na jihlavské autobusové nádraží začala v pátek ráno mizet před očima pod lžicí bagru. Po její demolici se otevře prostor před novým výukovým centrem vysoké školy, které se za zdí staví. Vyjde na 120 milionů a hotové by mělo být ještě letos. Další budovy by pak měly vyrůst naproti v areálu bývalé nemocnice.

Studenti. Ilustrační foto.

Země titulů: V občankách Češi uvádějí stovky zkratek

Česko je posedlé tituly. Pro mnoho lidí jsou důkazem toho, co dokázali, a přejí si je mít i v občanském průkazu. V tom problém není, mají na to právo a často jim to i pomáhá třeba při jednáních na úřadech. Spolu s možností studovat v cizině ovšem množství titulů a jejich zkratek roste, a ministerstvo vnitra jich tak v současnosti eviduje 342.

Hokejbalisté SK Jihlava (v červeném). Ilustrační foto.

Po konci hokejbalové sezony v Jihlavě řeší: Co bude dál?

Jihlava – Prachatice byly nad sílu jihlavských hokejbalistů. Okleštěná sestava SK podlehla vítězi základní části I. ligy ve čtvrtfinálové sérii 0:3 na zápasy, a sezona pro tým z Vysočiny končí. A před tou novou nejspíše přijdou změny. Jaké? To se ještě neví.  

Rozhovor na konci týdne s Michalem Šindelářem

Předseda spolku Brno na kole Šindelář: Když jedu autem, jsem z toho zoufalý

Brno /FOTOGALERIE/ – Na stále problémové části brněnských ulic, kde jsou v ohrožení cyklisté jedoucí například do zaměstnání, upozorňuje předseda spolku Brno na kole Michal Šindelář. Se stoupající teplotou se přitom do pedálů opírá stále více obyvatel města. Podle Šindeláře je nutné jim zajistit bezpečné cesty. „Například Praha je v tom oproti Brnu velmi progresivní,“ říká Deníku Rovnost.  

Kateřina Cajthamlová

Kateřina Cajthamlová: Přitlouct hřebík se má dítě učit v rodině, ne ve škole

/ROZHOVOR/ Kateřinu Cajthamlovou zná většina televizních diváků zejména coby nesmlouvavou dietní a výživovou poradkyni, která v rámci pořadu Jste to, co jíte nemilosrdně vyhazovala nešťastným účastníkům z ledniček jejich oblíbené nezdravé pochoutky. Posléze působila i jako průvodkyně a moderátorka pořadu DoktorKA.

Ilustrační foto

Odborníci na zahraniční politiku se pobaví v Impact Hubu o Evropské unii

/ANKETA/ Univerzita Karlova ve spolupráci s Deníkem pořádá dnes od 17:30 v brněnském Impact Hubu velkou evropskou debatu „Česko, Evropa a svět“, v níž se spolu na podiu sejdou tři univerzitní rektoři, Tomáš Zima (UK), Petr Oslzlý (JAMU), Alois Nečas (VFU), odborníci na unijní problematiku a téměř polovina všech současných českých europoslanců, kteří znovu kandidují v evropských volbách na konci května.

Branný závod v ulicích Hradce: z bláta do Labe.

Branný závod ulicemi Hradce: z bláta do Labe

/FOTOGALERIE/ Několik hodin běhu, plnění úkolů, zdolávání různých překážek, brodění bahnem a na závěr skok z Tyršova mostu do chladného Labe - s tím vším se během soboty museli poprat účastníci Branného závodu o putovní pohár v Hradci Králové.

Juniorky VK Sever Žatec

FOTO: Volejbalové juniorky Žatce bojovaly o ligu

Juniorky VK Sever Žatec, vítězky krajského přeboru, se pokoušely vybojovat ligovou soutěž. Bily se statečně, ale neúspěšně. Pro řadu děvčat byla kvalifikace rozloučením s žateckým dresem, většina z nich totiž nastupuje na vysoké školy. Končí tak jedna éra žateckého dívčího volejbalu. 

Unicorn otevírá své  23. vývojové centrum.

Unicorn otevírá své 23. vývojové centrum

Společnost Unicorn Systems, přední evropský dodavatel informačních systémů a řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií, slavnostně otevřela své 23. vývojové centrum.

Letošní maturant má za sebou zatím slohovou práci.

Maturanti psali didaktický test

České Budějovice – Český jazyk a literatura letošního maturanta Davida Štafla nikdy moc při hodinách na Gymnáziu J. V. Jirsíka nenaplňovaly. Zato slohové práce píše se zápalem. Při písemné maturitní práci z českého jazyka si David Štafl vybral úvahu na téma – účel světí prostředky.

V rámci mezinárodní vědecké konference představila pražská Vysoká škola kreativní komunikace manifest za vyšší podporu kreativních odvětví v Česku.

Nechceme být montovnou Evropy, ale jejím kreativním srdcem

V rámci mezinárodní vědecké konference představila pražská Vysoká škola kreativní komunikace manifest za vyšší podporu kreativních odvětví v Česku. Ten iniciovali studenti a pedagogové zmíněné školy. Za cíl si klade to, aby si lidé dokázali představit, že mnohé obory, jejichž základem je lidská kreativita, znamenají perspektivu práce nejen pro ekonomiku, ale i pro jejich děti. Hovoří se přitom o architektuře, designu, software, herním průmyslu, reklamě, filmové a televizní tvorbě.

Ilustrační foto

O problémech v našem městě můžete hlasovat

Karlovy Vary – Lázeňství, chybějící vysoká škola, budoucí podoba Vřídelní kolonády či dopravní terminál, to je jen výběr několika z mnoha dalších problémů v Karlových Varech. Fórum města Karlovy Vary vybralo zásadní témata a problémy k řešení, které budou nyní prověřeny hlasováním široké veřejnosti.  

Ilustrační foto

Pražský Majáles v Letňanech nabídl tři hudební scény, počítačové hry i čajovnu

Studenti se v sobotu na výstavišti v Letňanech sešli na Pražském Majálesu. Letos se konal 15. ročník této akce pro mladé. Návštěvníkům nabídl zhruba 20 vystoupení na třech hudebních scénách. Těšit se mohli například na kapely Kryštof, Rybičky 48, Mandrage či Jelen. Již tradičně proběhla také volba Krále a Královny Majálesu. Vstupenky se na místě neprodávaly, zájemci si je museli obstarat předem na internetu.

Blaničtí rytíři 2019.

Ocenili osobnosti, které se zasloužily o ochranu a rozvoj kraje pod Blaníkem

Vlašim - Další Blaničtí rytíři vyšli z brány vlašimského zámku. Ocenění neziskových organizací Podblanicka získávají od roku 1999 vždy tři osobnosti, které se zasadily o ochranu a rozvoj přírodního a kulturního dědictví kraje pod bájnou horou. „Oceněné porota v letošním roce vybírala z třiceti osmi nominací,“ potvrdil Pavel Pešout, předseda Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) ve Vlašimi.

Jak na dietu? Ilustrační foto.

Obezitoložka Iva Málková: Hubnutí se nerovná dieta. Je třeba si jídlo vychutnat

Ve světě nadváhy a obezity se pohybuje už čtyřicet let. Za tu dobu vyslechla tisíce příběhů, žasla nad nekonečnou vynalézavostí všech těch, co chtějí vydělávat na lidském neštěstí a ujistila se v jednom: Více než pár kily navíc si ubližujeme nereálnými sny a podléháním nesmyslným společenským diktátům. Psycholožka a zakladatelka společnosti STOB (STop OBezitě) Iva Málková tak své klienty učí nejen zdravě žít, ale hlavně mít se rád.

Uznávaný historik Jan Luštinec, který vedl od roku 1977 Krkonošské muzeum v Jilemnici, převzal ve Vrchlabí Cenu ředitele Správy KRNAP.

Historik Jan Luštinec: Hrabě Harrach byl Evropan moderního střihu

/ROZHOVOR/ Dvaačtyřicet let vedl Krkonošské muzeum v Jilemnici, aby letos v lednu zamířil do penze. Žádný důchodcovský vejminek v podání erudovaného historika Jana Luštince se ale nekoná. Při jeho aktivitě snad ani není možný. Mezi jeho činnosti patří i psaní knih, mezi které patří i ta o hraběti Harrachovi. Český šlechtic by podle něj například velmi zasazoval o současnou Evropskou unii.