Kreativ

ŠTÍTEK: vysoká škola

 Jan Hladký (Sekce fyziky elementárních částic, FZU AV ČR).

Jan Hladký: Vzpomínka na Kolín

V tomto roce mi bude již 90 let a já stále ještě pracuji od roku 1967 v Praze ve Fyzikálním ústavu Akademie věd. Ve volném čase jsem si rovněž vzpomněl na období po druhé světové válce, kdy jsem přišel studovat do Kolína.

Setkání zástupců vedení jihočeských vysokých škol, hejtmana a zástupců vedení společnosti ČEZ na téma rozvoje energetiky a potřeby vzdělávání v této oblasti v jižních Čechách.

Jihočeské vysoké školy budou spolupracovat při rozvoji energetiky v kraji

Nové malé modulární i standardní jaderné bloky, obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. To vše jsou projekty, na kterých by se měly společně podílet Jihočeská univerzita a Vysoká škola technická a ekonomická. Vyplývá to ze společného setkání představitelů těchto institucí i hejtmana Martina Kuby a zástupců společnosti ČEZ. Cílem je rozšíření možností uplatnění studentů i výzkumníků a posílení technických a dalších oborů v Jihočeském kraji.

Robert Plaga

Národohospodářská fakulta VŠE ztratí oprávnění navrhovat profesory ekonomie

Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze (NF VŠE) přijde o možnost navrhovat jmenování profesorů pro obor ekonomie. O odnětí akreditace k řízení dnes rozhodla Rada Národního akreditačního úřadu (NAÚ) pro vysoké školství. Na síti X o tom informoval její předseda Robert Plaga. Rozhodnutí souvisí s nedostatečnou publikační činností fakulty a nízkým zapojením do vědeckých a výzkumných projektů, sdělil ČTK. Akademický senát NF VŠE tento týden přijal usnesení, ve kterém se fakulta akreditace sama vzdává.

Přijímací zkoušky na Gymnáziu Luďka Pika. Ilustrační snímek

Zájem o střední školy v Plzni převyšuje jejich možnosti. Někde až devítinásobně

Čtenáře zajímalo, poté co jsme psali o úspěšných základních školách, jaké úrovně museli dosáhnout žáci v přijímacím řízení v testech z českého jazyka a matematiky na konkrétních středních školách, aby se stali jejich studenty. Nejvíce jste se zajímali o řízení na gymnáziích a školách, které svou působností přesahují okres, a prestižní školy technického zaměření. A tak jsme se na to ředitelů pěti vybraných středních škol a gymnázií v Plzni zeptali.

Studenti, kteří chtějí na medicínu. Ilustrační snímek.

Víme, které střední školy na Karlovarsku jsou velmi úspěšné na vysokých školách

Ještě pár týdnů zbývá žákům základních škol do letošních přijímacích zkoušek na střední školy. Ty letos provázejí změny, poprvé mohli zájemci své přihlášky podávat on – line formou. Redakce Deníku zjišťovala na třech předních školách na Karlovarsku, kolik přijímají nových studentů, jaká je úroveň znalostí z daných předmětů na přijímacích zkouškách, ale zajímala se i to, jak moc jsou absolventi těchto škol úspěšní u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Aula žateckého gymnázia hostila v pondělí 11. března okresní kolo celostátní soutěže Studentské odborné činnosti. Třicítka studentů při ní prezentovala své práce na různá témata.

Studenti prezentovali v aule žateckého gymnázia výsledky své roční práce

/FOTO, VIDEO/ Aula žateckého gymnázia hostila v pondělí 11. března okresní kolo celostátní soutěže Studentské odborné činnosti. Třicítka studentů při ní prezentovala své práce na různá témata, zúčastnili se z Gymnázia Žatec, Gymnázia Václava Hlavatého Louny a Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci. Ti nejlepší postoupili do krajského kola v Ústí nad Labem. Kdo uspěje tam, bude soutěžit v prestižním celorepublikovém finále.

Jednání kulatého stolu zaměřeného na téma Kybernetická bezpečnost, který uspořádala Vysoká škola logistiky za účasti zástupců akademické sféry, samospráv a soukromého sektoru.

Kulatý stůl na téma Kybernetická bezpečnost na Vysoké škole logistiky v Přerově

Vysoká škola logistiky uspořádala dne 14. února v rámci 20. výročí vysoké školy kulatý stůl zaměřený na téma Kybernetická bezpečnost za účasti zástupců akademické sféry, samospráv a soukromého sektoru.Téma kybernetické bezpečnosti bylo vybráno z hlediska důležitosti s přesahu do různých odvětví, ale i k fyzickým osobám.

Bohdan Velička

Bohdan Velička si angažmá v Opavě užívá! Ve Frýdlantu jezdil na sekačce

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Bohdan Velička si v Opavě plní svůj fotbalový sen. Za Slezský FC zatím ve druhé lize nastoupil k pěti zápasům. Ve Vyškově dokonce skóroval. Pětadvacetiletý útočník toho ve svém životě stihl již dost. V Brně vystudoval vysokou školu, pyšní se magisterským titulem. Během své štace ve Frýdlantu vedle střílení gólů také trénoval starší žáky a staral se o tamní areál. Neměl ani problém posekat a nalajnovat hřiště.

Vlastimil Vávra mladší (vlevo) se vrátil k biatlonu v roli televizního experta.

K biatlonu se vrátil televizním obloukem. Komentování je boží, usmívá se Vávra

ROZHOVOR/Závodník, divák, televizní expert. Novému Městu na Moravě bylo v novém století svěřeno pořádání tří světových šampionátů. Nejdříve juniorského v roce 2011 a po něm dvou dospělých. O dva roky později a letos. Na všech se objevil Vlastimil Vávra mladší. A to hned ve třech rolích. V mládežnické kategorii udělal nejlepší český výsledek mistrovství. Pak pověsil pušku i lyže na skobu a zařadil se do početného kotle fanoušků. Za dalších jedenáct let se přesunul do televizního štábu. Plní funkci experta na střelnici, nebo spolukomentuje přenosy.

Projektový den na Českém vysokém učení technickém v Praze představil osmákům a deváťákům z Prahy 6 různá pracoviště této vysoké školy. ČVUT jim už před nástupem na střední školy nabízí možnost budoucího studia. Na snímku představení eFormule.

Projektový den na ČVUT: Atraktivitu studia techniky ukázali už osmákům

Pět stovek žáků osmých a devátých tříd z Prahy 6 se v úterý 6. února vypravilo na poznávací návštěvy různých pracovišť Českého vysokého učení technického v Praze. Není to prý předčasné: už za nějakých pět let je čeká rozhodování o volbě vysoké školy. Přičemž správný směr mohou nabrat při aktuálnějším výběru středních škol.

Vlastimil Volák, ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň

Digitalizace přijímaček je krok správným směrem, tvrdí ředitel Vlastimil Volák

Ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické Plzeň Vlastimil Volák digitalizaci přijímacích zkoušek vítá. „To, co trvalo dříve 10 dní a stresovalo rodiče, uchazeče i školy, bude hotové přes noc," říká mimo jiné v rozhovoru. A zve i na Kariérní jarmark, kde budou mít žáci a studenti možnost se potkat se zástupci přibližně padesáti firem, vysokých škol a vyšších odborných škol. 

Rektor Vysoké školy logistiky v Přerově Václav Cempírek.

Rektor Vysoké školy logistiky v Přerově: Považovali jsme Záchu za odborníka

Nad studiem bývalého náměstka olomouckého hejtmana a exradního za ODS Michala Záchy na Vysoké škole logistiky v Přerově se vznášejí otazníky. Policie, která Záchu obvinila z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, v usnesení o zahájení stíhání zpochybnila jeho získaný titul inženýr.

Detekční rám. Ilustrační foto

Dopady střelby v Praze. Brněnské vysoké školy vymýšlí nová bezpečnostní opatření

Školení pedagogů, výstražné SMS zprávy blízkým nebo vstup jen s kartou. Tak by mohly vypadat kroky brněnských univerzit, které mají pracovníkům i studujícím zaručit větší bezpečí. Zástupci vysokých škol aktuálně jednají s policisty o doporučených postupech a bezpečnostních opatřeních. Reagují tak na střelecký útok na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy z minulého měsíce, při kterém zemřelo čtrnáct lidí.

UNYP Campus.

Tipy Deníku: Dny otevřených dveří středních a vysokých škol

Přemýšlíte o budoucím studiu? Den otevřených dveří nabízí jedinečnou šanci nahlédnout do akademického prostředí a získat cenné informace přímo od pedagogů a studentů. Proto jsme si pro vás připravili další Tipy Deníku, tentokrát s nabídkou dnů otevřených dveří na středních a vysokých školách. 

Technická univerzita v Liberci připravila pietní místo pro vzpomínky obětí tragické události na FF UK v Praze. V sobotu 23. prosince se uskutečnila společná vzpomínková akce.

Bezpečnost na liberecké univerzitě? Zatím neplánují detekční rámy ani ochranku

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, ke které došlo loni 21. prosince a vyžádala si 14 obětí a 25 zraněných, vedla k otázce zabezpečení vysokých škol. Touto otázkou se v aktuálních dnech zabývá i vedení Technické univerzity v Liberci (TUL), které své kroky koordinuje s ministerstvem, dalšími vysokými školami a krajským policejním ředitelstvím.

Michal Zácha (ODS), náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu

Falešný inženýr? Policie zpochybnila titul Záchy získaný na vysoké škole

Bývalý náměstek olomouckého hejtmana a dříve také vrcholný politik přerovské ODS a radní Michal Zácha, který byl v listopadu spolu s dalšími dvanácti osobami obviněn z nezákonného ovlivňování veřejných zakázek na dopravní stavby v Olomouckém kraji, čelí dalšímu podezření. Policie podle informací Seznam Zpráv zpochybnila Záchovo studium na Vysoké škole logistiky v Přerově. Zácha získal titul inženýr loni v červnu.

Střelba v centru Prahy 21. prosince. Ilustrační snímek

Vysoké školy zpřísní bezpečnostní pravidla. Týkat se mohou i přinášení zavazadel

Vysoké školy upraví svá bezpečnostní pravidla. Týkat se mohou například přinášení zavazadel do univerzitních budov. Vedení škol budou spolupracovat s krajskými policejními ředitelstvími. Pracovníci a studenti dostanou intenzivní školení o bezpečnosti. Na investice do bezpečnostních opatření se využijí peníze z EU. Po středečním jednání se zástupci České konference rektorů (ČKR), zástupci policie a ministerstva vnitra to řekl ministr školství Mikuláš Bek (STAN).   

Členy rodiny Terezy Černé jsou aktuálně fenka tollera, třináctiletá Wicky a čtyřletá fenka Amerického stafordširského teriéra Baboo

Akvárium pro psy pomáhá spojit pejskaře s odborníky na jejich problémy

Tereza Černá je mladá maminka, která se s manželem kromě ročního dítka a dvou psů stará také o Pejskárium. Tenhle web a také instagram je takové její první dítě, které vypiplala od prvních krůčků až do dnešní podoby. Web je věnovaný psům a lidem, kteří je milují a věnují se jim. Sledují ho tisíce lidí. Společně se zajímavými hosty svých podcastů se Tereza Černá snaží hledat odpovědi a předávat užitečné rady na vše, co se života, výchovy, výcviku i zdraví psů týká.

Jen polovina českých žáků základních škol si přeje vystudovat vysokou školu. Zaostávají tak za průměrem Evropské unie

České děti ztrácejí ambice na vyšší vzdělání. Odrazují je i přísné známky

Jen polovina českých žáků základních škol si přeje vystudovat vysokou školu. Zaostávají tak za průměrem Evropské unie, větší ambice mají děti i z méně ekonomicky silných států, jako je Rumunsko nebo Bulharsko. Vyplývá to z mezinárodního šetření PISA 2022. Určitou roli mohou v tomto rozhodnutí hrát podle odborníku i známky, které se na základních školách v Česku udělují ve stejných předmětech s odlišnou mírou přísnosti.

Univerzity reagují na plagiátorství s pomocí umělé inteligence. Na některých školách skončí klasické bakalářské práce. Nahradí je projekty. Ilustrační snímek

Konec klasických bakalářek? Umělá inteligence mění pravidla na vysokých školách

Bylo jen otázkou času, kdy se české vysoké školy postaví čelem k nekalé pomoci umělé inteligence (AI). První, kdo kvůli ní mění pravidla, se nyní stala Vysoká škola ekonomická v Praze. Její studenti, kteří nastoupí v příštím akademickém roce na Fakultě podnikohospodářské do bakalářského oboru, už nebudou psát bakalářskou práci. Další školy o tomto kroku uvažují. Najdou se však i tací, kteří pomoc AI u bakalářských prací zakotvili do svého výukového systému.

Z lavice za katedru: Michaela Bergová

Z lavice za katedru: Michaela Bergová v rozhovoru

Představujeme první rozhovor ze seriálu Z lavice za katedrou, ve kterém postupně představíme zajímavé učitelské osobnosti, které jsou zároveň absolventy/absolventkami Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí. Dnešní rozhovor je s Michaelou Bergovou, architektkou a designérkou.

Tisíce lidí si při Koncertu pro budoucnost připomněly 17. listopad 1989.

Češi si připomínali 17. listopad. Na Koncert pro budoucnost dorazily tisíce lidí

/FOTO, VIDEO/ Letos je to třicet čtyři let od pádu komunistické strany v Československu. Událost, která se stala v listopadu 1989, vstoupila do dějin jako sametová revoluce. Centrem dění oslav se jako každoročně stala Národní třída. Sem lidé, včetně politiků, přicházeli už od rána aby zapálili svíčku nebo položili květiny k pamětní desce. Na sváteční Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí pak v pátek večer dorazily tisíce lidí.

Listopadové události let 1939 a 1989 si připomínají lidé také na pražském Albertově.

Pražané si připomínali 17. listopad, centrem dění byly Národní třída a Albertov

/FOTO, VIDEO/ Letos je to třicet čtyři let od pádu komunistické strany v Československu. Událost, která se stala v listopadu 1989 vstoupila do dějin jako Sametová revoluce. Symbolicky na Mezinárodní den studenstva, který připomíná tragické události z roku 1939. Na slavnostní den byl v hlavním městě připraven pestrý program v čele s akcí Korzo Národní.

Studenti při návštěvě sokolovské nemocnice.

Studenti gymnázií zjišťují přímo v nemocnici co obnáší práce lékařů

Karlovarský kraj se dlouhodobě potýká s odchodem především vysokoškolsky vzdělaných obyvatel do jiných regionů či zemí. Práce s budoucími studenty vysokých škol, jejich podchycení a propojení se zaměstnavateli působícími v Karlovarském kraji je jedinou možnou cestou jak tyto negativní dopady minimalizovat. Vzdělávání a výchova talentovaných studentů středních škol je jedním ze základních strategických cílů rozvoje regionu. Pomoci má projekt Medikem na gymplu, o který je mezi mladými studenty obrovský zájem.

Akademický den na Slezské univerzitě v Opavě. Vlevo rektor Tomáš Gongol.

Akademický den v Opavě přinesl ocenění i nové informace

Univerzity otevírají nový akademický rok tradičním Akademickým dnem. Slezská univerzita ho s účastí představitelů českých vysokých škol a vědeckých institucí, zástupců kraje, měst i kulturního, společenského, církevního života uskutečnila 24. října v atraktivním prostředí kostela sv. Václava.

Areál krajského úřadu.

V Karlovarském kraji vzniká polytechnická vysoká škola, nabídne unikátní obory

Nedostatek vysoce kvalifikovaných lidí. To je problém, s kterým se dlouhodobě potýká Karlovarský kraj. Jedním z důvodů je fakt, že v kraji chybí vysoká škola. Na konci srpna bylo proto v Karlových Varech podepsáno memorandum o přípravách vzniku vysoké polytechnické školy v kraji. Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK) ve spolupráci s Karlovarským krajem z tohoto důvodu uspořádala schůzku s velkými zaměstnavateli. Hlavním tématem bylo, jaké obory by zde měly vzniknout. Účastníci jednání se shodli na tom, že by měly být unikátní, ale zároveň měly absolventům nabídnout poměrně široké uplatnění. A první zájemci by mohli začít studovat už v roce 2025.

Zástupci vysokoškolských učitelů i studentů upozorňovali třeba na nízké finanční ohodnocení odborných asistentů nebo nerovnosti mezi humanitními a přírodovědnými obory.

Peněz málo, hodně práce. Protest v Brně poukázal na podfinancování vysokých škol

/VIDEO/ Zástupci části vysokoškolských učitelů, studentů a jejich příznivci se sešli v úterý odpoledne na dvoře Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Společně vyjádřili nespokojenost se stavem financování českých vysokých škol. Zhruba stovka protestujících si vyslechla argumenty řečníků, kteří upozorňovali třeba na nízké finanční ohodnocení odborných asistentů nebo nerovnosti mezi humanitními a přírodovědnými obory. Oproti pražským protestům byla účast v Brně nižší.